Trable s pravdou

Autor
Štítky

Náš národ (a ne že ne) má od Husa tak nějak pravdu v krvi. Ne že by u nás nikdo nikdy nelhal nebo že by tu všichni byli pravdomluvní až hanba, to ne, ale snaha dobrat se pravdy, ta je u nás hluboce zakořeněná. Mít pravdu, najít pravdu, slyšet pravdu, bojovat za pravdu. Někdy každý za tu svou, ale boj se vede kvůli PRAVDĚ. 

Nevěříte? I takový Sartre, dej mu pámbu omezovač rychlosti, v několika svých příspěvcích těsně před smazáním hlasitě volal, že jeho názorový oponent neumí uznat pravdu a dokládal to jakýmsi odkazem na cosi a kamsi. Nedělá to jen on, i leckdo další má pravdu, dokládá to haldou dat, odkazů či výpočtů. Jen zpravidla nediskutuje sám se sebou, stačí mu na svůj postoj upozornit jednou a nedělá hnidopicha. Tedy kromě čtenáře Hnidopicha, který ale vůbec není hnidopich. Jsme zkrátka Husův národ, nemáme žádné územní požadavky, svým způsobem neumíme definovat národní zájmy, dokonce umíme švejkovat, ale v konečném důsledku vedeme téměř všechny naše diskuse za účelem dobrati se pravdy. 

Demokracie je přece diskuse... to kdysi tvrdil blahé paměti náš tatíček národa T.G.M.  Nic proti, chtělo by se říci. Když dva diskutují tak nestřílejí a když nestřílejí a mluví spolu, třeba se i na něčem dohodnou. Mohou si povědět o té pravdě, mohou spolu pravdu hledat a až bude pravda poznána, radostně se jí podvolit, protože pravda je především poznaná nutnost - to zase řekl Tolstoj. 

No jo, jenže on ten Masaryk žil v jiné době. V jeho světě mluvili prakticky všichni univerzitní profesoři stejně. Vzdělanců bylo jen pár, měli všichni stejné školy, protože jiné ani nebyly, všichni uměli latinsky a v konečném důsledku se učili ze stejných učebnic. A všichni měli klasické vzdělání s filozofií, řeckými dějinami, křesťanskou etikou a vůbec... mohli jste se učit na kterékoliv evropské univerzitě, všude jste měli stejné přednášky a leckde i stejné profesory. Tehdy, před první světovou válkou byla Evropa v podstatě nejvíc kulturně sjednocená vůbec. Hospodářsky sice existovala různá opatření, ale cestování bylo snadné, umělci jezdili do Paříže, architekti do Berlína, klenotníci do Bruselu a muzikanti do Vídně. 

A stejně jim to nebylo nic platné a všechno se to rozsekalo v První světové a pak už jely všechny ty komunismy, nacismy, železné opony a podobně. 

Masaryk si tu diskusi představoval nějak tak, že se sejdou vzdělanci odkojení stejnými univerzitami, shodnou se na faktech a pak nabídnou nějaká řešení ze kterých si demokraticky pomocí hlasování všichni vybereme. Stanovit pravdu bylo jednoduché... všichni se jí od takřka jednotného školství naučili a pak ji jen museli aplikovat na svůj život.

Jenže, jak se máme dneska na nečem demokraticky shodnout, když už není vůbec žádný etalon? Vy tady někdo rozumíte národnímu hospodářství? Vy víte něco o monetární politice? Pár lidí, včetně mě ví něco o zemědělství, máme tu řidiče, v techniky, novináře, sem tam i nějaká ta vysoká škola se najde, ale v podstatě nikdo z nás nerozumí byť jen zlomku dnešního světa. 

Přineste jakýkoliv odkaz na jakékoliv téma. Google vám během deseti minut najde odkaz, který hlásí přesný opak. Najděte vědce hlásajícího klimaskepticismus, najdu vám z fleku hromadu dalších hlásajících opak. Najděte doktora, který varuje před antikoncepcí, najdu vám desítky jiných, kteří ji nadšeně podporují. Najděte Pačesovu komisi volající po jaderných zdrojích, snadno vám najdu podobně vědeckou komisi plnou Ph.Dr., kteří mají názor přesně opačný. Obě strany budou mít společné to, že většině jejich argumentů nebudete rozumět, protože se v tom oboru prostě nevyznáte. Zbytek je jen víra. Které straně věřit? Můžeme si hodit korunou... 

Na každého podporovatele Izraele najdete i podobně vzdělaného a charismatického odpůrce. Na každý průzkum veřejného mínění vám Sartre najde opačný a na každý článek o zlých američanech bombardujících Jugošku vám Sartre najde článek, který to vysvětluje.  A bude vám v diskusi vehementně tvrdit, že jde o pravdu, protože přece to dělal vědec, renomovaná agentura a druhá strana prokazatelně lže, protože to prokázal server Demagog.cz. Vidlák v té chvíli řekne, že podle Demagogu.cz lžeme všichni úplně stejně. Obojí tvrzení nemá žádnou hodnotu, protože nemáme ani jednotné názvosloví a neshodujeme se ani v základních pojmech. 

A to vůbec nemluvím o tom, kolik v každém oboru najdete debilů... Ojrohujer Jakub Janda má své protějšky i u Okamury a na každého idiota v ODS snadno najdete jeho dvojče u ANO.  Ostatně Šlechotvá s Rambohafíkem nebyla o nic blbější než třeba Karolínka Peake. 

Rozklikněte si články našich předních ekonomů. Dejte tomu půl hodiny a najdete dostatek článků od nějakých ing. mgr. nebo RnDr., kteří vám nalijí do žil optimismus o růžové budoucnosti vašeho oboru na úkor oborů jiných. A dejte tomu minutu a dočtete se o tom, jak v posledních dvou letech už šestkrát měla být krize. Všichni mají vysokoškoslký titul a pracují ve firmě, kde na základě podobných keců přesouvají miliardy peněz. 

Jděte na třídní schůzky. Obzvlášť když máte jako já víc dětí, to je teprve bomba. Jeden učitel nadšeně podporuje Hejného metodu, druhý o dvě třídy níž ji na stejné škole zatracuje. Jeden učitel tvrdí, jak je nutné být na děti hodný a nepřetěžovat je, druhý zase je přísný a akurátní. 

Čeho se má člověk v takovém světě asi tak dobrat? Jak má poznat tu nutnost, která je pravdou a podle ní se zařídit? V konečném důsledku je 90% všeho jen experiment, kdy nikdo netuší, co to udělá. Všechny ti inkluze, snížení nebo zvýšení daní, úpravy rozpočtu, kecy v parlamentu... nikdo vůbec netuší, co se stane a jaké to bude mít důsledky. 

Nemá vůbec žádný smysl zásobovat odkazy na různé autority. Na každého Jana Kellera vám najdu nějakého Bohumila Pečínku.  Prostě se musíme smířit s tím, že náš rozhled už dávno nestačí na rozpoznání byť jenom zlomku pravdy v dnešním světě. 

O to víc musí být obyčejný člověk obezřetný a nepouštět si k tělu prakticky nikoho, kdo navrhuje další nový experiment a hazard se životem.  Zbývá jen intuice, životní zkušenosti a především držet se zuby nehty toho, co už se vám v životě osvědčilo. Případně co se osvědčilo i vašim rodičům a přátelům.  Já vím, je to hnusný nihilismus, protože musíte předpokládat, že všichni lžou a nikdo to s vámi nemyslí dobře. Ani ten, co to s vámi dobře myslí. 

Autority, ať už jsou  jakékoliv, stojí za to slyšet. Ale nekývat jim na to.  Je dobré diskutovat, ale dobrat se dneska diskusí k pravdě, je věc zatraceně těžká, ba téměř nemožná. Ať se opřete o jakoukoliv autoritu, váš oponent vám najde jinou, stejně vzdělanou i otitulovanou, která bude hlásat opak. 

A proto také nestojí za to přijít o přátele jen kvůli tomu, že si  něco přečetli a momentálně zrovna věří jiným zdrojům. Je třeba čekat, až se to v jejich životě projeví. Až někam se svou pravdou dojdou.  Až se jejich postoj zhmotní v nějakou pozitivní změnu.  Takoví lidé jsou. Ale už se neshlukují jen na vysokých školách. I dělník ve šroubárně může míti dobré nápady a zařídí si život tak, že stojí za to od něj opisovat. 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

být chytrý mladý a krásný - a v tu ránu je člověk vlastníkem té jedině správné pravdy a univerzálního patentu na všechny problémy světa.
Což je můj případ, neboť když se i přes vrozenou skromnost podívám po ránu do zrcadla, oloupu přischlé sekrety a zvratky různého původu, zálibně si pročísnu bohaté kadeře (potvrdí Vidlák), pohladím se roztomile po líci a pronesu ke svému obrazu:
"Ale si, Janko, PEKNÝ chlapec!"

Zatím bez slepic

V tom případě ale nejsem nositelem pravdy, neb nejsem mladý, krásný a podle některých mých kritiků ani chytrý. Z toho vyvozuji, že nejsem nositelem pravdy a jen svými hloupými kecy kazím nadšené budování světlých zítřků multikulturní společnosti. Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Google je jen jakási knihovna jednotlivých informací. To, co zvedá u člověka IQ, je schopnost dál pracovat s těmito informacemi, hledat souvislosti a závislosti a pak jednoho dne to cinkne a vyjde z toho prostý jednoduchý závěr, který je ta pravda.

Nejlepším pracovním nástrojem pro práci s informacemi je zdravý selský rozum. Ten nás drží nohama na zemi, drží nás ve spojení s matkou přírodou, která by měla být pro nás tou základní autoritou. Zdravý selský rozum je takovým zvířecím atavizmem, přirozeným instinktem, který nám příroda zanechala.

Zatím bez slepic

Zdravého selského rozumu se naštěstí nedrželi lidé jako byl Einstein, Heisenberg, Planck, Schrödinger a další :-).

Zatím bez slepic

jsem zvládl právě až po zapojení selského rozumu. Pak už jsem si celý život nemusel pamatovat žádné vzorce z fyziky, všechny jsem si odvodil sám.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

že poznaná nutnost není pravda, ale svoboda a u toho mi vyskočí chlupatá hlava Marxe. Ale třeba to je Tolstoj nebo tolstolobik, nebudu pátrat.
Národní hrdinové se za pravdu bili a umírali. Dneska do pravdy kope i rozhodčí u videa a novinář programově lže, jako když tiskne. Pravdu má jenom bouchačka.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Někdo ji má celou, někdo kus a jiný jenom kousek. Obyčejně si ji nikdo nenechá vzít a žije s ní až do smrti. Někdo uzná pravdu druhého. Jiný má zase snahu vtlouct svoji pravdu druhému do hlavy. To je podstatné. Pravda souvisí s hlavou, nejvíc u lidí. Nikdo nikomu nechtěl vtlouct pravdu klackem do nohy nebo mu ji vytlouct z paže. U zvířat může být pravda v nohách, třeba u pštrosa nebo geparda. Já mám pravdu třeba i v kulatém razítku. Ale nejvíc pravdy je ve výsledku práce. Mluvidla něco někomu řeknou, ruce to za pomocí hlavy udělají a výsledek může ověřit jiná osoba, kdykoliv. Když člověk nekecal, měl pravdu a požívá dúvěry.
Někdo má pravdu jenom na hubě, jako marmeládu, kterou nespolkl. Takový důvěry požívá jen u podobně postižených.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pravda má vždy,hodně trnitou cestu,než se dostane na světlo Boží.
Co mě u toho napadá,není charismatická osobnost,která by tu pravdu nesla na světlo.
Jak i píše Vidlák,dříve těch učenců bylo poskrovnu,ale měli dobré školy i praxi v současnosti to je o ničem a úplně to
odepsala Plzeňská VŠ.
Ládik!!! prosazovat svoji pravdu zbraní,vidíme a slyšíme nejvíc od USA,co není přirozené a je odsouzení hodné.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

zemedelec napsal:
"úplně to odepsala Plzeňská VŠ"
Není zřejmé, kterou VŠ máte na mysli. Pokud třeba LF UK v Plzni, pak to je velmi slušný ústav, podobně jako technické obory či Fakulta zdravotnických studií na ZČU.
Těžko tedy definovat, zda jste (viz citace) napsal pravdu či nepravdu.
Tak to s pravdou bývá.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

musím vám zabavit asi tak deset zdejších virtuálních slepic, páč jste tu po ránu, totiž po půlnoci probudila z nočního chrápání šaška z Francie a mně se kvůli vám zavařilo takové to "hen to guľaté oné", jak říkají bratia Slováci - totiž kolečko na myši.
:-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

příspěvky, neboli po našem "DŘISTY PORANNE", tak si říkám, jestli ta příroda není o fous chytřejší, než psala Maneca. Totiž že některým, možná i mnohým z nás - nebudu tady jmenovat - nadělila tu správnou dávku selské blbosti.
Nevím, jak komu, ale mně je po té prohlídce mnohem lépe. Duševně i fyzicky. Cítím se jak Džejmz Bont. Anebo Špajdrmen. A to jsem se ještě nepochválil u zrcadla.

Zatím bez slepic

U zrcadla jsem chvilku postál a tak se vyděsil, že jsem málem omdlel. Od té chvíle si zvykám pomalu krátkými pohledy.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Koukám, že to máme oba podobné. Tak přesně z tohoto důvodu se mu po ránu zásadně vyhýbám.

Nesnáším ranní vstávání, a přesto každý den ráno vstávám, neb musím. Za ta léta vyvinul se ve mně jistý obranný mechanismus, či automatismus, kdy kdybyste namaloval čáru, kudy se ubírají po probuzení mé kroky, došel byste k identické dráze. Samozřejmě směřují i do koupelny a všechny úkony tam spojené proběhnou zrcadlo zcela ignorujíce. Teprve v průběhu dne sesbírám dostatek odvahy zkontrolovat, zda-li se od předešlého dne něco náhodou výrazně nezhoršilo. Schválně píši nezhoršilo, protože na to, že by se mohlo něco čirou náhodou zlepšit, jsem rezignoval již před léty.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ládíku skvělý postřeh a trefné přirovnání. Pochopitelně autorem teze, že "pravda
je poznaná nutnost" je K. Marx. Váš příspěvek u mně vyvolal vzpomínku na událost
po roce 1989. Pamětníci pamatuji, že dnešní Rašínovo nábřeží v Praze, neslo před
rokem 1989 jméno K. Marxe. Tehdejší prezident v proslovu u příležitosti přejmenování,
nábřeží prohlásil, že neslo jméno po bezvýznamném filosofovi minulého století.
Chtěl bych připomenout, že vedl náš národ k lepším zítřkům pod heslem : " Od lži
a nenávisti k Lásce a pravdě " Zatímco, K. Marx byl později vyhlášen filosofem jehož
dílo ovlivnilo nejvíce minulé století, v naší zemí zbyla jen " blbá nálada" Naše zem
nevzkvétá a je naplněná všeobjímající pavučinou lži, polopravd a nepravd.
Nejlepším potvrzením pravdy jsou činy a praxe. Jestliže je markantní rozdíl mezi
tím co hlásám a co činím, dochází k rozporu, který dlouhodobě neřešený přeroste
v konflikt. To je problém dnešní společnosti.
. Postřeh Ládíka, že do pravdy kope i rozhodčí u videa je skvělý příklad jak to
v současnosti funguje. Video-rozhodčí byl v kopané zaveden, aby se odstranila
korupce a ovlivňování výsledků. Jaká je praxe jsme viděli v zápase Slavia- Sparta.
Faul hráče Frýdka byl natolik brutální a nebezpečný, že jen náhodou neskončil
těžkým zraněním. Okamžitě vytáhl bez zaváhání červenou kartu. Přestože všichni
komentátoři se shodli, že to bylo správné rozhodnutí. Video rozhodčí ovlivnil
rozhodnutí hlavního sudího. Jak je to možné ? Protože je to v naší společnosti
běžná praxe. Nikdo nenese odpovědnost za své činy, Pravda se ohýbá jak se komu
hodí.
Nicméně jsem v tomto směru optimista. Maneca to napsala hezký a plně vystihla
podstatu. Věřím ve zdravý selský rozum našeho národa, na správné instinkty a intuici
.se správně rozhodnout.
Kdybych tisíckrát denně slyšel v ČT reklamu, která končí příjemným konstatováním
" Billa je Levná ", tak tomu nevěřím, protože tam chodím nakupovat. Asi tak.

Zatím bez slepic

In reply to by Vahy (neověřeno)

Trvalý odkaz

Správné je - svoboda je poznaná nutnost a je to výrok neskutečně starší než aby se mohl Mouřenínovi přičítat - marxismus to jenom přijal za vlastní.

Zatím bez slepic

"Kacíř" Spinoza měl pravdu v tom, že kdo nemá strach, je svobodný.
A proto jsou lidské bytosti neustále strašeny.....

Zatím bez slepic

Logicky tedy vycházíte v té odpovědi z toho, že deprivant nezná ni žádný strach, ale myslím, že tak to není.
Ale mohu se samozřejmě plést.
Ofenzívní deprivanti v čele naší země a AB je možná současně i defenzivní a polohy manipulativně střídá, či mnozí deprivanti v parlamentu či senátu strachem či strachy trpí a tedy svobodní ani v obecném smyslu pochopení výroku o svobodě a strachu nejsou. Že někteří nemají strach něco činit, neznamená, že jiný strach neznají......

Já psala asi zase nešikovně o svobodných, co beze strachu jsou ochotni se pustit do hledání pravdy s pokorou, ale bez předsudků.
Co se nebojí pochybovat i o sobě a "svých" dosavadních pravdách, či o "skutečnostech-pravdách" jim druhými předkládaných.

Každá interpretace skutečnosti (Vidlákem popsané autority ..) je jen pouhý výklad reality, často už s cílem PRAVDU dokonce skrýt a vyvolat nějaká zdání, představy o realitě, emoce....

Informace o skutečnosti mohou být a bývají často zkreslené üž i jen tím, že naše schopnosti popsat něco má mnohá omezení. Viz třeba moje nešikovná věta, co pro mne s odkazem na historickou osobu je vše naprosto zřejmé, ale druhý "čte" jen to, co to v něm vyvolá, nedává už do souvislosti nadpis s větou a ačkoliv bychom se možná shodli, písmenka pak říkají něco jiného...........

Pravda skutečnost prostě je, ať ji popisujeme bíle či černě, či o ní mlčíme.

Ženy jsou mocné, ale Pravda vítězí, židé by mohli vyprávět......

Na prezidentské standartě to nemáme marně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Téměř vždy, když jsem shromáždila všechny své znalosti k nějakému společenskému problému, provedla poctivě analýzu a syntézu a dospěla k nějakému názoru, život ukázal, že "všechno je jinak". Už se ani nepokouším.

Zatím bez slepic

stará, hloupá a škaredá.
Když ten pitomec život ukázal, že "ganc fšecko" je jinak, měla jste nasadit bojový pokřik číslo šest:
"Dyť sem to říkala, že to tak dopadne!!!"
A v tu ránu byste byla za hvězdu.
A druzí by k vám chodili radit, co a jak.
No a pak už jen stačí živnolist a stvrzenky o přijetí finančních částek. EET zatím nehrozí.
A byla byste rázem mladá, chytrá a krásná, skoro tak, jako já.

Zatím bez slepic

ale domnívám se, že problém by mohl být spíše v tom, že povahou budete optimistka. Já pesimista již většinou ani příliš neanalyzuji, spíše si jen rovnou představím ten nejhorší možný scénář vývoje, ke kterému následně nepřekvapivě dojde a jsem doma.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Preference jsou dány našimi emocemi a osobními zkušenostmi, které jsou nepřenosné. Nikdo se nerodí a priori jako příslušník pravice nebo levice, ale dospěje k tomu až časem. Většinou je ta preference levicového nebo pravicového vidění světa dána osobním prospěchem. Proto také skvěle vydělávající soudci řvou cosi o nutnosti zásluhovosti důchodového systému, zatímco přerozdělovači dotací cosi o nutnosti zdanit bohaté, aby bylo z čeho rozdávat. Žijeme ve světě, jaký je, a neskutečně blbneme. Naši předci ještě za Přemyslovců hledali především způsob, jak uhájit holý život ve válkách a jak získat dost jídla. Za Husa pak hledali řešení své situace nejdříve v hledání pravdy na nebesích, a když dostatečné množství lidí omrzelo čekat na ty lepší zítřky, vzali si vidle a cepy a vydali se hledat pravdu a boží království už na zemi. První husité rozhodně byli idealisté a až teprve později se k tomu přidali lidé, kteří se na husitské revoluci napakovali (nejvíce Šternberkové a Rožmberkové).
Preference třeba Pirátů u mladších skupin je dána jen tím, že jsou v kurzu u těch nejmladších lidí. Jinak je to tlupa naivních výlupků, která se časem přetransformuje - v Marka Bendu. Vidíme-li dnes řečnit Ivana Bartoše, Jakuba Michálka, Mikuláše Ferjenčíka a jiné, podívejme se na Marka Bendu, protože to se ze všech těch Pirátů nakonec stane, vydrží-li v politice dost dlouho. Ale nic není navěky, tak i Piráti prostou max. 3 volební období (jedno už načali), aby ve čtvrtém upadali docela. Kdo nevěří, nechť se podívá na kariéru Angely Merkelové.
Osobní preference zavádí mozek do myšlenkové pasti, kdy má snahu hledat argumenty na potvrzení již přijatého názoru a ignorovat argumenty svědčící proti němu.
Typickým příkladem jsou poslední skalní voliči Bohuslava Sobotky. Přestože je již zcela zřejmé, že jde o neúspěšného politika, který svou roli nezvládl, přesto jej poslední skalní příznivci hájí do roztrhání těla. Nemohou přeci přiznat, že se v něm zmýlili a že celý život podporovali špatného politika, u nějž je sympatické jen to, že se oproti jiným obohatil jen málo.
Lidé se u voleb rozhodují podle emocí, a volební štáby připomínají tvrdá jádra fotbalových fanoušků. Řevem si v davu dodávají přesvědčení, že mají ten správný názor, přitom naproti nim stojí parta odpůrců, která se zase řevem stmeluje ve svém názoru. Přitom obvyklou situací je především ta, kdy každá skupina má malou část pravdy obalenou ve spoustě polopravd, nepravd a vyslovených lží, které nad pravdou převažují. Ale stádní efekt davu funguje a dokáže strhnout pochybujícího člověka mírně nakloněného jedné skupině, aby se stal jejím fandou. Pak vytěsní všechny nepohodlné informace je použita dehonestace protivníka (typickým případem je Tomáš Halík a jeho pohrdání částí obyvatel s názory nesprávnými dle posouzení Tomáše Halíka). Proto máme všechny ty průzkumy, že mladí, VŠ vzdělaní s nadprůměrnými příjmy volí stranu Jediné Pravdy. Na stejném principu fungují reklamy. Kup si řasenku .... a budeš mít stejně krásné oči jako modelka v reklamě. 1000x opakuj, že Billa je levná, a až budeš volit, kam jít nakoupit, najednou tě kroky zavedou do té Billy. Pak mozek vyvolá pocit štěstí, že jsi udělal správné rozhodnutí a v zájmu štěstí vytěsní všechny informace, které tomu štěstí odporují.
A je příznačné, že se při hledání Jediné Pravdy nikdo nezabývá otázkou, že vůbec žádná pravda být nemusí a všechna rozhodnutí jsou v podstatě neutrální a jen náš osobní pohled na ně (a zda nám přinášejí prospěch nebo škodu) rozhodují o tom, zda jde o pravdu nebo ne.
EU, aby zničila sociální a zdravotní systémy, pozvala tolik imigrantů, kteří je rozloží. A taky u vědomí nízké porodnosti se rozhodli obohatit náš genetický mix těmi, kdo mají dětí hodně. Protože imigranti jsou jen jednoho náboženství, tak takový Jean Claude Juncker možná bude veleben jako jeden z imánů, kteří způsobili vítězství islámu v Evropě. A zbytky křesťanů budou jen žasnout nad hloupostí Franty z Říma. Z hlediska EU jde ale o snahu o lepší zítřky, díky kterým většina lidí vymře. Jean Claude Juncker se tak může směle postavit po bok Hitlera, Stalina, Mao Ce tunga, Pol Pota, apod.
A hlasatelé multikulturního dobra je konají kvůli pocitu štěstí, cítí se tím lepší než zbytek populace. Něco jako příslušník pražské kavárny, když vytáhne červenou kartu na Zemana. Většině lidí přijde směšný, Miloši Zemanovi je to lhostejné, pár lidí kolem se stejnými červenými kartami ujistí o své nadřazenosti podobné nadřazenosti árijské rasy nad untermensch (rozdílný je jen způsob dopadu na odpůrce, zatím by pražská kavárna ty nepohodlné jen zbavila volebního práva, zatímco nacisté se nějakými oklikami nezdržovali a rovnou své odpůrce vraždili) a pár lidí v pozadí, kteří dodali ty červené karty, si mne ruce, jak se jim skvěle podařilo zmanipulovat dav hlupáků.
Takže až Vám kterýkoliv politik z kterékoliv strany bude hlásat o světlých zítřcích a obraně našeho způsobu života, nevěřte mu! Politik vždy myslí především na sebe a až pak možná na ostatní (tedy kromě Miroslava Kalouska, ten myslí výhradně na sebe), a tak na sebe myslete také. Věřte, čemu chcete, protože mozek má ještě jednu past. Jakmile si vyberete nějakou možnost v životě, tak pokud nejde o úplně špatné rozhodnutí, mozek sám začne pracovat a třídit myšlenky ve prospěch těch, které podporují dané rozhodnutí a preferovat ta rozhodnutí, která umožní uspět ve zvolené variantě.
Předposlední zjednodušený příklad. Sartre zde napíše úvahu podpořenou skvělými argumenty, i když nejsou všechny a ty nepohodlné nenapíše. přečte si ji, mozek jej pochválí za odvedené dílo, odmění jej pocitem štěstí, a Sartre pak jen čeká na obdivné komentáře nebo diskuzi, kterou dalšími argumenty přebije a zažije další pocit štěstí. Jen poněkud znejistí ve chvíli, kdy se mu nedostane vůbec žádné reakce nebo pozornosti.
Což jde opět zjednodušit do doporučení, nekrmte trolla! Nechcete-li zabřednout do sáhodlouhé diskuze bez šance na smírný konec, vůbec ji nezačínejte! Každý má právo vyslovit svůj názor, máme demokracii. Ale kdo jej uslyší, pokud kolem nejsou lidé ochotní naslouchat? Do podobné pasti trolla se dostal Václav Havel a Miroslav Kalousek. Tak dlouho všechny kolem sebe peskovali, až se na jejich názory většina lidí vykašlala a zbylo jim jen pár troubů bez vlastních názorů, kteří si důležitost dodávají opakováním rádoby autorit. Vychází z premisy, že třeba Václav Havel byl autorita a vytěsní informace, že žil úplně jinak, než hlásal. A nepřipustí si, že Václav Havel nebyl vůbec žádnou autoritou a byl jen jedním z mnoha zapomenutelných politiků, kterým zachutnala moc a obdiv davů.
Teď jsem pohaněl zlaté tele pražské kavárny, ale věřte si, čemu chcete. Věřte především sami sobě! Pokud jste na vážkách, uvědomte si, že mozek je nejdokonalejší počítač a podvědomí pracuje i ve spánku na nalezení správného řešení. Proto je ráno moudřejší večera.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gerde Váš příspěvek je velmi dobrý. Začnu odzadu podstata problému je vyjádřena v posledním
odstavci. Mozek a jeho fungování lze skutečně přirovnat k počítači. Nejsem odborník na mozek
ani na počítač. V určitém období svého života jsem se jako laik zabýval problematikou kolem
mozku, mimosmyslového vnímáni , meditace a podobně. Můžu potvrdit, že existují kurzy, kde
se tyto techniky dají natrénovat a naučit, Není tajemstvím, že velké banky a organizace využívají
tyto metody k přípravě svých zaměstnanců. Já jsem to využíval k relaxaci a odpočinku.
Tyto metody se využívají v reklamě nebo politickém marketingu. Je otázka proč to přestává
fungovat jak u nás tak v USA. Možná, že mozek má seberegulační schopnost obrany proti
nebezpečí lži a přestává reagovat na výplody nebezpečných psychopatů. Čeho je moc toho
je přiliš. I toho skřeta z virtuálního světa.

Zatím bez slepic

In reply to by Vahy (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vahy,
děkuji za pochvalu. Proč přestávají metody fungovat, k tomu lze říci dva důvody:
1. Nepochopení - jestliže se musí snižovat nároky na studenty a učí se ve stejném času oproti předchozím generacím méně a méně, nejsou lidé schopni se soustředit, zachytit ani uchopit myšlenku, i kdyby jim byla vsouvána podprahově. Je to asi stejné, jakoby na žížalu působili ve prospěch rozdílu mezi dvěma prezidentskými kandidáty při volbě. Nevybere si ani jednoho, oba jsou jí úplně volní. Přetížený mozek vypne příjem informací, aby jimi nebyl zahlcen.
2. Příliš dlouhé působení - dnešní videoklipová doba se spoustou podnětů neumožňuje soustředění delší dobu. Pokud působení není do 6 vteřin, je už reklama příliš dlouhá. Stačí jednoduchá krátká hesla. A politický marketing, kdy se v diskuzním klubu na ČT u Moravce sejdou politici, aby tlachali hodinu a posluchač měl mezitím chytat střípky myšlenek, mnozí na to nemají trpělivost, takže si ti debatéři diskutují mezi sebou a kromě nich a pár posluchačů už nikoho jejich názory nezajímají. Promrhali dobu po 1989, kdy v 90. letech mohli nastolit úplně jiný směr vývoje společnosti. V momentě, kdy jsou zloději oslavováni nebo v zahraničí, omilostněni VKst nebo očištěni ve zmanipulované justici právním purismem, lidé se věnují sami sobě.
3. Lidé ztratili víru, že mohou vůbec něco ovlivnit, proto je neovlivní nikdo, ani ruská propaganda. A ani ta proamerická, která odpovídá intelektuální úrovni jejích tvůrců, tedy je úžasně blbá a snadno vyvratitelná.
4. Teologická disputace - ať si o katolických kněžích myslíme, co chceme, přeci jen byli vedeni k logickým disputacím a obhajováním tezí k přesvědčení oponentů. Dnes nastupuje náboženství založené na jedné knize, kterou není možné zpochybnit natož o ní diskutovat. Navíc je natolik nejasná nebo si protiřečící, že delfská Pythie proti ní byla stručně a jasně se vyjadřující orákulum.

Proto politický marketing přestává působit.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gerd napsal:
"První husité rozhodně byli idealisté a až teprve později se k tomu přidali lidé, kteří se na husitské revoluci napakovali (nejvíce Šternberkové a Rožmberkové)".
Myslím, že má pravdu. Ale nikoliv celou. Nebyli to jen zmínění katolíci, kdo zbohatl na husitských válkách, ale také třeba husita (a můj oblíbenec) Jiřík z Poděbrad. Ten dokonce velmi extrémně.
Kdo zchudl (také extrémně, pokud to vůbec přežil) byl tzv. lid obecný.
Samozřejmě, že ani ta moje "pravda" není celá (a úplná).

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Godote,

odkáži Vás na sérii 4 blogů na idnes.cz o husitských miliardářích (nebo dejte do vyhledávače "Husitští miliardáři aneb jedno tabu českých dějin"). Malá ukázka:

Jakoubek z Vřesovic - původně mladší syn z chudé zemanské tvrze na Hodonínsku. Z chaosu prvních let války se vynořuje jako hejtman severočeské Bíliny, ze které postupně vybuduje centrum obrovské domény. Není divu, že brzy začal být brán vážně i císařem Zikmundem a jeho nejbližšími spolupracovníky. Už dlouho před bitvou u Lipan probíhala čilá jednání mezi Jakoubkem a císařskými legáty. Tajně uzavřená dohoda znamenala přínos pro obě strany - pro Zikmunda oslabení táborů a sirotků, pro Jakoubka příslib dědičného držení ovládaných severočeských panství. Zikmundova majetková zástava ve výši 8.052 kop gr. katapultovala Jakoubka do nejvyšších majetkových pater tehdejších Čech. Ještě v 17. století patřili jeho potomci k nejbohatším rodinám v království.
Bedřich ze Strážnice - další Moravan mezi českými hejtmany. Byl nejen dlouholetý táborský velitel a kněz, ale i vynikající stratég. Už před lipanskou bitvou vstoupil v tajná jednání se Zikmundem. Výsledkem bylo nejen jeho odmítnutí bojovat jen několik hodin před osudovým střetnutím /více v článku Neslavné husitské prohry - Lipany 1434/, ale i z toho vyplývající tučná odměna. Bedřichova hvězdná hodina ovšem nastala v r. 1437, kdy po dlouhých jednáních v čele táborské delegace dojednal se Zikmundem povýšení Tábora na královské město se všemi patřičnými městskými privilegii. A je příznačné, že zatímco pro Tábor vyjednal připsání okolních polností, lesů, rybníků a vsí i s poddanými v hodnotě 2.900 kop gr., sám pro sebe získal do dědičného držení město Kolín s přilehlým panstvím a 23 vesnicemi v ceně 3.000 kop gr.
Mikuláš Trčka z Lípy - pouhý výčet majetku tohoto významného táborského spojence zní téměř pohádkově - 9 hradů a tvrzí, 14 měst a městeček a 320 /slovy: třistadvacet ! / vsí. A přesto nebyl Mikuláš Trčka mezi hejtmany rytířského stavu nejbohatší. Toto čestné místo patří poslednímu z jmenovaných:
Mikuláš z Lobkowicz řečený Chudý - Fr. Šmahel ho neváhal zařadit na "černou listinu urozených dravců", jiný historik Milan Moravec vypočetl jeho majetek jen na Zikmundových zástavách na 12.400 kop gr. Věru, dlouhý a pestrý život měl tento někdejší oblíbenec Václava IV. a někdejší podporovatel Jana Husa.

(Pozn.: Zajímavé je, že si stejný rod nakradl ještě za Bílé Hory, a dnes nám kážou o morálce.)

Výše uvedení "mužové revoluce" mají jedno společné - všichni pocházeli z chudých zemanských rodin, začínali doslova od píky a ve svém životě museli prokázat stěží představitelnou míru odvahy, houževnatosti a diplomatického umu. Sluší se také na závěr dodat, že ani největší husitští predátoři nedosáhli výše majetku, jaký si v průběhu revolučních let jen na zástavách přivlastnili dva nejvýznamnější katoličtí magnáti panského stavu - Šternberkové / 21.000 kop gr./ a Rožmberkové /19.000 kop gr./. Ale to už je jiný příběh.

Zdroj: https://jaroslavkonas2.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=663848

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale kdepák, obecný lid si také polepšil (tedy ten husitský), protože po válkách přestal platit desátky, taxy do Říma a podobně (mimochodem za Jiříka z Poděbrad ve východních Čechách nebyla jediná katolická fara!). Máte-li faráře podobojí, kterému stačí šedivá suknice, kterého "držíte pod krkem" třetím a čtvrtým artikulem, jehož kostel nemusí hýřit zlatem, případně nemusí být žádný, tak ten prostě bude levnější :) Ten, kdo extrémně (a podle mne zcela zaslouženě) zchudl, byla katolická církev!

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ráno je moudřejší večera. Proti tomu jde jiná silná stará zkušenost, že ve víně je pravda. Ta pravda ve vině se hledá povětšině na večer, v noci. To pak po to ráno často moudřejší nebývá.

Každý si holt musí vybrat, kdy jít na bobra, co to píšu, hledat pravdu. Pravda?

Zatím bez slepic

Když ten výrok, že ve víně je pravda je míněn tak, že opilec vyžvaní všechno popravdě, protože vínem ovlivněný mozek pak od určité úrovně alkoholu nedokáže uvěřitelně lhát a alkohol také uvolňuje zábrany v mluvení.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ona pravda pravdoucí je trošku zavádějící. Jde spíš o zájmy, jež jsou vydávány za pravdu. No a o čí zájmy se jedná ta pravda se prosazuje. Taky nesmíme zapomenout na géblsovskou poučku o lži a pravdě.

Dovolím si onu pravdu a zájem dokumentovat na důchodovém systému. Máme na výběr pouze ze dvou systémů, průběžný a fondový.
Každý má nějaké výhody a nevýhody. Snad se shodněme, že průběžný je příznivější pro nízkopříjmový dav, fondový pro bohatší menšinu. Rozdíl je jen v jednom, průběžný je neskonale větší a tudíž je i zájem, nejde o nějakou pravdu či lež, jak se k té hromadě peněz dobrat. To je zákon kapitalismu, nehledejme v tom nějaké fígle. Je jen a jen na nás, davu, zdali podlehneme zájmům podporovaném nějakou tou pravdou o zásluhovosti a necháme se okrást pěkně po kapitalisticky našimi zlovolnými politiky.

Dovolím si zvěstovat svoji pravdu, potažmo svůj zájem: kdo z politiků začne zpochybňovat průběžná systém, toho je třeba označit za nepřítele národa a tak s ním i naložit. Ono totiž každý si může dle své libovůle v onom fondovém systému utratit jakoukoli částku bez vedení za ručičku politiky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Předřečníci, či vlastně co, už všechno řekli.
Tudíž na mne zbývá jen pár sentencí.
„Na světě existují věci, které jsou tak odporné, že je nutno je skrývat a zamlčovat, nejen z důvodů estetických, nýbrž z důvodů čistě humánních. Pravda například.“
"Nikdy nemůžeme pravdu vyslovit, ale vždy jen mínit nejméně jednu ze dvou možností, která se pravdě podobá."sv.Tomáš Akvinský.
Levice je krystalické zlo, před kterým nás kuriózně chránila KSČ s jejím režimem.“ To je průzračně řečeno a pravdy je v tomhle paradoxním výroku vice, nežli se dá zvládnout
V nejkratší době podléháme masovým hnutím, i když nám podvědomí napovídá, že jsou masovým idiotismem; staneme se fašisty, komunisty, bolševiky, estébáky, kágébáky, čímkoli. Je to pro neschopnost zůstat sám sebou.(Diviš)
Pršavou sobotu přeje Nick

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

staří, hloupí a škaredí, páč jste vůbec nepochopili, že pokud se chcete po ránu pochválit před zrcadlem, musíte ZE VŠEHO NEJDŘÍV (!!!) navštívit místní tržnici a od rákosníků nakoupit dostatečný počet růžových, případně černých brejlí!!! Ty pak můžete pohodlně v teple domova rozličně kombinovat a zaměňovat, abyste docílili žádaného výsledku.
Jiné barvy jsou samozřejmě povoleny, ovšem jisté barvy vyolávají nepříjemné konotace. Ale uznávám, že to záleží na míře osobního vkusu.

Zatím bez slepic

Těmi nevhodnými barvami jsem myslel např. žlutou (žloutenka), modrou (udušená mrtvola) zelenou (mrtvola po záruční lhůtě), hnědou (tuš vídiš, cýpe, uš si Rómak a dafki furt nígde).

Zatím bez slepic

Napadlo mě, že lepší by zrovna v mém případě byla svářečská helma/kukla, nebo jen samostatné sklo do ní, kterými ovšem nedisponuji. Permanentně ale u sebe v peněžence nosím kus RTG snímku zhruba velikosti pětitisícikoruny a to pro případ, že by náhodou došlo k zatmění slunce, nebo hoření termitu (byť na ten je to slabé) a já u sebe neměl nic lepšího.
Ten RTG snímek funguje vcelku spolehlivě.

Na ta svářečská skla jsem se díval a překvapilo mě, že se dají sehnat za babku - cca 35 korun za tmavost číslo 6, nebo 7.

Zatím bez slepic

my mladí, chytří a krásní lidé neustále nosíme samostmívací svařovací kukly.
Zásadní výhoda - kuklu můžete užívat i při běžných světelných podmínkách s přípodotekem, že pak žijete v tmavozeleném, avšak relativně dobře pozorovatelném světě. Ale zas máte šanci, že o vás jednou někdo natočí film, když už je existuje jeden o tom tmavomodrém...
A navíc jako bonus stoporocentně zaručeně upoutáte pozornost všech okolo. Mě například zdraví v autobusu úplně všichni, a ještě si na mě obdivně ukazují prstem.

A teď ta finta - nějaké hovado zapálí termit, což je dnes naprosto běžná věc, že ano, anebo někde poblíž vybuchne atomovka - to se taky sem tam stane, či chcete obdivovat Slunce v přímém přenosu. A unikátní technologie během tisíciny sekundy zareaguje a vy bez jakéhokoli nebezpečí sledujete zázraky přírody.

A navíc - KAŽDÉ RÁNO vidíte v zrcadle, jaký jste furt stejný fešák!!!

No neber to za šest litrů v profi provedení...

Zatím bez slepic

Za šest litrů a drobek jsem si teď koupil nožky pod pušku. Někomu by stačily obyčejné „Harrisky“ za polovic, ale chtěl jsem něco lepšího a tak jsem si připlatil, abych se nemohl vymlouvat, že za chabé výsledky v terči nemůže tu zbraň, tu nožky, tu střelivo. Tak používám to nejlepší a nadávat pak mohu jen sám sobě.

Nechci působit dojmem pyromana, či nějakého psychopata, ale tím hovadem s termitem jsem tu a tam já. Mám k těmto věcem tak nějak blízko od té doby, co mi přibližně v sedmi letech vybuchl do obličeje můj první experiment. Jiný by se na to vykašlal, ale mě to tehdy nějak chytlo. Nejen ten experiment jako takový, ale experimentování jako celek. Jediné, co mě dodnes trápí je, že jsem ještě nesehnal nikoho, kdo by mi dělal garanta při práci s trhavinami. A tak si hraji pouze s termity.

Zase na druhou stranu musím připustit, že na tom fešáctví něco je. Slibuji, že o tom budu uvažovat.

Zatím bez slepic

Tmavost číslo 6 nebo 7 je na sluníčko málo. Chce to 12, lépe 13. Použít se dá i disketa, tedy ono médium uvnitř, pokud tedy víte, co to ta disketa byla :-).

Zatím bez slepic

vsadím na třináctku, byť je všeobecně považována za nemilé číslo. Bude lepší i na ty mé občasné pokusy.

Diskety znám, dokonce bych někde možná vyštrachal i tu velkou osmipalcovou. Ty jsem ale již nezažil, já začal na 5,25" s DOSem 5.0 :-).

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)
Trvalý odkaz

mám dvě zásadní poznámky:
1/ chybí tu Asfalťák, tudíž se nudím, protože nemám koho urážet a zesměšňovat,
2/ při náhledu na počet a délku statí šaška z Frankreichu, čímžto onen opět neomylně směřuje k výmazu, mne nenapadá nic jiného, než bojový pokřik fotbalových "ultras" z doby pozdně socialistickké:
"Rozhodčí je Hugo. Hugo je vůl."

Zatím bez slepic

Nikolivěk, Ládiku,
čtu si, bavím se a pokouším se o co nejpřesnější diagnózu z neúplné a průběžně mazané anamnézy.

Co se týče pravdy - pokud ji měříme na metry, kila, či kilobajty, má zde zjevného vítěze, který tu opakovaně prokázal, že dokáže bleskově objet zeměkouli na rotopedu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zcela neosobně musím přiznat, že mě mimořádně potěšilo, když mne sertr označeil za pražského krysaříka ( lidově ratlíka).

A to poté, co jej Maneca explicitně označila za entitu, jevící shodné znaky s krysou.
I jeho podvědomí pracuje spolehlivě, mazaná entita je zřejmě humanoidní a podvědomě ztotožnila sama sebe s krysou a mne s lovcem krys.

V obou případech se mýlí:
Krysy u nás téměř vyhynuly, resp. byly vyhubeny konkurenčními potkany. Co se týče potkanů, je třeba zmínit domestikovanýmé bílýmé či barevné čistokrevné ušlechtilé formy, což jsou inteligentní , společenská a přátelská zviřátka se smyslem pro humor.
(Jejich jedinou nectností je, že zasmradí každý prostor, ve kterém se octnou, což je spolu s určitou specifickou inteligencí společná vlastnost, kterou mají s naším Entitou společnou.)

Já sám bych tudíž nemám ambice být krysaříkem, kterého se Entita, ambiciózně se ztotožňující s oněmi hlodavci, obává.
Nevnímám jej jako chutný zdroj živočišných proteinů, tím méně partnera k pseudodiskuzi.

Ale jako objekt pozorování a zábavy je ve střídmých dávkách užitečný, podobně jako kdysi očkování kravskými neštovicemi.

Ale pak doporučuji - NEDRBAT SE!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

zvítězit nad lží a nenávistí. Říkal jeden myslitel, co rád lhal a už leží pod placatým kamenem. Vadí mi tam to slovo MUSÍ. Houby musí, měla by. Jinak to zavání násilím, třeba humanitárním. Pravda je vždycky někde skrytá, dělá uvnitř bordel a nakonec musí vyjít ven. Buď vyleze sama (když se lež usvědčí sama) nebo ji někdo vyvede, takzvaně s ní vyjde. To je potom miláček národa. Někdy byleze ven podle zákona, třeba po 50 letech z archivů, a někdy ani to ne, bo pravda by mohla i ublížit zájmům (ponejvíce) demokratů a jejich seskupení. Těch 50 let je ale zákonem kryta, aby nebránila lži ve zdárném působení na masy hlupců.
Nedivím se, že Hus katolickou církev nasíral svým sloganem "Hledej pravdu, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, mluv pravdu, drž se pravdy, braň pravdu až do smrti, protože pravda tě osvobodí od hříchu". Kdyby říkal "Ohni pravdu, ser na pravdu, lži pravdu a zavri uši oči", mohl klidně dožít bez Kostnice až do přirozené smrti.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kolik lidí tolik pravd, a to se do toho plete ještě srdce :)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

2 miliony koček párkama. Je to pravda?

Zatím bez slepic

Špatně jsem přečetl a v první jsem kapíroval, že v Austrálii je 2 miliony koček v párkách.

Kde je pravda?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

O tom, jak je to s pravdou, zpíval Vysocký a zpívá Nohavica.

Pravda zvítězí, až dokáže to, co dokáže lež.

Hledat pravdu se dá jen s tím, kdo ji hledá, v tom případě je diskuze podnětná i zajímavá i s tím kdo má hodně odlišné názory. Diskutovat, hledat opravdu ale opravdu nedá s flašinetem. Sebrat a zahodit kliku.

Zatím bez slepic

"Lež desetkrát oběhne zemi, než si pravda stačí obout boty."

Zatím bez slepic

Lež má krátké nohy, ale umí je výborně natahovat.

Zatím bez slepic