Nobelova cena míru a zase bude udělena špatně

Autor
Štítky

Skoro se chce říci, že je to již pravidlem, že Nobelova cena míru se dostává tak často k osobám kontroverzním. Obdržel ji v 1994 Jásir Arafat bez ohledu na spolupráci organizace pro osvobození Palestiny s teroristy. Henry Kissinger obdržel cenu v 1973, i přes jeho podíl na válce ve Vietnamu. Vrcholem ale bylo, když v roce 2009 obdržel cenu americký prezident Barack Hussein Obama, a to doslova za nic. Čistě jen za to, že nastoupil do funkce amerického prezidenta. Další jeho činnost ukázala, že  nadějím do něj vkládaným Obama nedostál.

Nebo ve 2007 ji obdržel Albert Gore a Mezivládní panel pro změny klimatu. Asi za falšování dat.

Nobelova cena míru měla ale i další kontroverzní kandidáty. Na prvním místě jmenujme Adolfa Hitlera navrženého v lednu 1939 švédským poslancem Erikem Brandtem, ale ten nominaci myslel jako ironii k faktu, že byl nominován Neville Chamberlain za Mnichovský diktát. Deset nominací obdržel i Edvard Beneš za záchranu míru přijetím Mnichovského diktátu 29.9.1938. A světe dive se, deset nominací obdržel i Neville Chamberlain, také za Mnichovský diktát. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nobel-mir-cena-valka-benes-chamberlain-hitler-historie.A190114_163229_zahranicni_luka

Vítězem by byl Chamberlein, kdyby Adolf Hitler neobsadil zbytek ČSR 15.3. 1939, a tak celý Mnichovský diktát zesměšnil. Po napadení Polska bylo všem jasné, že by udělení ceny za mír bylo jaksi nepatřičné, a především ji udělit nominovanému Adolfu Hitlerovi.

Na Nobelovu cenu míru byl navržen také Josif Vissarionovič Džugašvili, řečený Stalin. A  to v roce 1945 a 1948, kdy druhou nominaci podal jeden profesor Univerzity Karlovy. Myslel ji jako ironii nebo ji podat musel? Už nevíme. https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/jmena-kandidatu-na-nobelovu-cenu-za-mir-jsou-tajna-jeste-50-let-po-nominaci_201303031140_tjelinkova

Nobelovku za mír obdržela v roce 2012 i Evropská Unie. Asi za vztah Junckera k alkoholu, protože v boji s ním remízuje. Nebo v roce 1999 Lékaři bez hranic. Asi už tehdy věděli o jejich podílu na budoucím pašování lidí přes Středozemní moře.

V každém případě je Nobelova cena za mír udělována takové spoustě kontroverzních lidí, že budí pochybnosti ještě dnes. Nominace na letošní rok musely být zaslány do konce ledna 2019, takže už nominované máme, i když z nich zatím víme jen jedno jméno, a tím je

Greta Tintin Eleonora Ernman Thunbergová

Jejím předkem je už jeden nositel Nobelovy ceny, ale za chemii, a to v roce 1903. Je jedním z lidí, kdo předpověděl vliv CO2 na oteplování planety. Kromě toho se zabýval eugenikou (vymýcení nežádoucích genů z populace).

Potíž je v tom, že CO2 je sice skleníkový plyn, ale zdaleka se nepodílí na oteplování planety tolik, jak nám Greta Thurnberg a studenti stávkující v pátek proti změně klimatu předkládají. Samozřejmě vliv CO2 na oteplování existuje, ale je spíše teoretický a v takových úrovních, že musí být spíše vypočten než ověřen měřením. Navýšení podílu CO2 v atmosféře způsobilo od roku 1750 zvýšení vlivu sluneční energie dopadající na zemský povrch o 1 až 3 W/m2. Za rok  Je to mnoho? Není!

Na zemský povrch bez vegetačního krytu dnes v zeměpisných šířkách ČR dopadá přibližně 1000 W/m2 za rok. Co jsou v tom 1 až 3 W navíc? Směšná chyba měření. Vliv CO2 na oteplování ani nejde změřit, a některé skleníkové plyny, např. metan nebo vodní pára mají mnohem větší účinek na oteplování než CO2.

Ale Greta Thurnbergová na své nominaci cíleně pracuje. Stávkovat začala 20.srpna 2018, kdy se rozhodla, že nebude chodit do školy až do 9. září 1028, kdy se konaly volby do švédského parlamentu. Kvůli tomu, že švédská vláda nesnižuje emise uhlíku dostatečně rychle. A tak seděla s cedulí "Školní stávka pro klima" před parlamentem den co den místo školy. Zajímavé je, že ji norský Barnevernet nesebral pro zanedbanou výchovu od jejích rodičů. Po volbách začala protestovat každý pátek a stávka se postupně přelila do Austrálie, Belgie, ČR, Dánska, Finska, Kanady, Německa, Nizozemí, Rakouska, Švýcarska, USA.

Od devíti let se oteplování věnuje na téměř vědecké úrovni. Začíná mně to připadat jako zkazky o V.I. Leninovi v SSSR, Georgu Washingtonovi v USA nebo Járovi da Cimrmanovi, kteří již jako malí chlapci ....

https://cs.wikipedia.org/wiki/Greta_Thunbergov%C3%A1

Letos je na Nobelovu cenu za mír nominováno 301 kandidátů, z toho 223 jednotlivců a 78 organizací. https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/svedska-skolacka-je-nominovana-na-nobelovu-cenu-miru-bojuje/r~beda8b56464911e9ad610cc47ab5f122/

Loni byli mezi nominovanými Donald Trump a Kim Čong un, a možná jsou i letos. Ještě by mohli nominovat Muhhamada bin Salmána a celý klan Saúdů za mír v Jemenu, aby byl seznam nominovaných absurdit úplný.

Greta Thurnbergová stávkou neskončila. V prosinci 12. ve 2018 vystoupila v polských Katowicích na plenárním zasedání konference OSN o změně klimatu. 23. ledna 2019 promluvila v Davosu. 16. dubna promluvila v Evropském parlamentu, 17. dubna se setkala s papežem Františkem, 18. dubna promluvila v římském parlamentu. 

Public Relations má plánováno skvěle, kam se hrabou ostatní kandidáti! Vsadila na proslovy v Evropě, na které jezdí zásadně lodí. Takže možná tu cenu opravdu získá. Poslal bych ji ale promluvit v indickém a čínském parlamentu, a měla by se tam vydat lodí plachetní a určitě bez pomocného benzínového nebo naftového motoru.

Snad ale nedojde k realizaci jejích myšlenek, protože Greta Thurnbergová požaduje po euroamerické civilizaci, aby svoji výrobu zatížila tak extrémními ekologickými daněmi, že to bude znamenat ekologický kolaps nebo úplnou ztrátu konkurenceschopnosti oproti Číně. Planetě bychom stejně nepomohli a současnými ekologickými normami se zbytek světa stejně neřídí. Tak k čemu ještě přísnější normy?

Papež František zase žádá, aby Evropa poskytla domov, bezpečí a peníze k životu každému příchozímu a také všem po světě, aniž se ptá, zda takové zdroje vůbec máme a co vše jsou ti nově příchozí ochotni udělat.

Prý máme nedostatek lidí a nízkou porodnost, ale ještě v letech 1992 až 1994 a ještě dlouho poté byl velmi populární koncept ekologické stopy, kolik lidí dokáže planeta uživit. Pro ČR to bylo 5 600 000 osob, a v podstatě má jít o 2 hektary na osobu, z čehož má být 0,25 ha orné půdy, 0,6 ha pastvin, 0,6 ha lesů, 0,03 ha zastavěné plochy, 0,5 ha moře a zbytek 0,02 ha má být ponechán zvířatům.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A1_stopa

Emise CO2 nejsou takovým problémem v ovzduší ani na souši, protože vyšší koncentrace CO2 se projeví v lepším růstu rostlin, tedy pokud budou mít dost vody. Slunečního svitu a tepla budou mít dost. Problémem je CO2 v moři, ale i tam dojde k rozvoji řas a chaluh, které je snad spotřebují.

Hodně civilizací už dávno od Aztéků a Mayů, po středomořské civilizace severní Afriky, Egypt, Mezopotánii, Persii, Střední Asii (třeba Turkmenistán), údolí Gangy - ty všechny skončily nikoliv na CO2, ale suchem a tím, jak hospodařili s půdou. To se ovšem nestalo civilizacím pěstujícím rýži, tedy východní Číně a Jižní Koreji, které měly kombinací rýže a voda na stejném poli vody docela dost.

Problémem je, že planeta Země není dost velká na takovou spoustu lidí, jaká na ní žije dnes. 

V Pacifiku mezi Šalamounovými ostrovy a souostrovím Santa Cruz  je ostrůvek Tikopia. Má rozlohu 4,7 km2 a uživí 1200 osob ve 20 vesnicích. Více ne. Obydlen je Polynésany a rodinu zakládal vždy jen nejstarší syn. Při neúrodě ale udělali drastická opatření. Svobodné ženy se oběsily na stromě a muži se syny vyplouvali na moře, a už se nesměli vrátit.

https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/vilem-famm-lidi-v-jednotlivych-statech-muze-byt-jen-tolik-kolik-jich-dana-zeme-uzivi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Celé šílenství kolem emisí CO2 nám zabraňuje vidět skutečné problémy, které nás ohrožují, a tím je nedostatek organické hmoty v půdě a mizející hmyz vlivem nadužívání chemie. CO2 problém až tolik není, ten budou vázat rostliny.

Greta Thurnbergová zřejmě svoji Nobelovu cenu za mír dostane. Bude to jen další omyl v dlouhé historii této ceny.

A ohledně CO2 a oteplování a ochlazování planety? Bohužel správná odpověď je, že nikdo příčinu neví. http://petr-kubac.blog.cz/1403/je-zakon-zachovani-hmoty-politicky-korektni Ani Greta Thurnberg, která si myslí, že ví. Sokrates věděl, že nic neví.

Proto nominuji na Nobelovu cenu za mír Sokrata jako filozofické hnutí. Námitky proti němu v porovnání s jinými výše uvedenými osobami neobstojí. A že nežije? Proto jej nominuji jako hnutí. Má pro civilizaci prokazatelně větší přínos než jiní ocenění. Ovšem mojí nominací se v Norsku zabývat nebudou, tam vyberou Gretu. Vždyť ji nominovali norští poslanci!

Na podzim čekejme oslavné pátky, až její vítězství oznámí. Doufám, že na podzim 2019 bude každý pátek hnusná zima, pršet a také něco mrazu by neškodilo. Když oslava, tak pořádná!

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

byla prokazatelně školena instruktory CIA, zapojení států NATO, obsazení Kosova US armádou, Camp Bond Steel.
Ještě se budeme ztrapňovat?

Zatím bez slepic

Teď jsem se "pustil", o co vám vlastně jde. Prostě Srbsko Kosovo NEBYL mezinárodní konflikt. A že Kosovce školily i USA ... no a? O tom jsme se teď přeci nebavili. Ani o Bond Steelu, kdy snad oba víme, že kdyy tam ta základna nebyla, Srb tam znova vletěl.
Odskakujete k vlastním tématům, se mi zdá.

Zatím bez slepic

A to, že USA školily i povstalce proti Asadovi, no jistěže. To ale opravdu neznamená, že ISIL měl americké zbraně. Jak doloženo, dokoknce českých měli víc než amerických a mnohé ty americké byly přes prostředníka a ne přímo od USA. Každopádně čínských a ruských neskonale víc.

Zatím bez slepic

Pokud je podmínkou míru, že se všichni podřídí po zuby ozbrojenému banditovi, tak je doopravdy riziko konfliktu nejmenší.

Zatím bez slepic

I vase varianta je platna, ale te nebylo treba. Tehdy se proste domluvili. Dnes se zbranemi harasi nesrovnatelne vic. To jste preci nemohl prehlednout.

Zatím bez slepic

Tak mě napadá, že je škoda, že se nescházeli Juncker a Jelcin, ti by spolu dokázali vypít nejeden stakan a mohla být sranda.

Zatím bez slepic

i bez Jelcina.

Zatím bez slepic