Vraťme korupci zpět pracujícímu lidu

Autor
Štítky

Nick Puck mě tady u Vidláků v diskusi přivedl ve čtvrtek 30.května na myšlenku/vzpomínku na téma korupce. Věděl jsem, že jsem na to téma kdysi něco psal. A ejhle, našel jsem. Je to z 2.2.2017 a posuďte, zda se od té doby něco změnilo:

Korupce je věčná a vykořenit ji nelze, o tom panuje celkem obecná shoda. Spory se vedou pouze o její snesitelné míře a velikosti. Však také všechny průzkumy nesledují a ani nemohou sledovat skutečný rozsah korupce v jednotlivých zemích, ale pouze míru jejího vnímání plebsem.

Parametr „vnímání korupce“ v ČR dosahuje jedné z nejvyšších hodnot v rámci mezinárodních průzkumů, ale její skutečný rozsah není (a opět – ani nemůže být) těmito průzkumy kvantifikován.

Proč právě augerechnet my, jinak poklidní Češi, vnímáme korupci tak citlivě, když jsme na ni byli celkem zvyklí za těch hrozných čtyřicet let komunistické hrůzovlády?

Protože jsme závistiví!

Běžný občan už totiž není korumpován prakticky ničím. Korupce předvolebními sliby s cílem získání volebního hlasu pro tu či onu partaj jen zcela výjimečně dojde svého faktického naplnění/konzumace a příslušník plebsu ji chápe už jen jako folklór. Jako hru, o níž se ví předem, jak dopadne, protože se jedná o opakovanou reprízu s jen minimálními režijními změnami.

Lidé nenávidí korupci, protože jim byla ukradena! A závidí těm, kteří se jí zmocnili!

Ach, jaké to byly krásné časy, kdy řezník (svíčková, nožina, uherák…) korumpoval zelináře (banány, mandarinky….), ten zase papírníka (toaletní papír…). Lékař opraváře televizorů, opravář úřednici, úřednice kadeřnici, kadeřnice instalatéra, instalatér učitelku, učitelka trafikanta, trafikant lékaře (čímž tuto část zacyklil) ….

Byly to krásné časy malých korupcí, které se spolu s rozvíjením socialismu rozrůstaly do rozsáhlých korupčních řetězců a postupně do propletených korupčních sítí, které měly tři roztomilé vlastnosti:
- Byly demokratické. Zapojit se mohl kdokoliv bez rozdílu vzdělání, věku a barvy pleti, pokud měl korupční potenciál (a ten měl v netržních časech skoro každý).
- Byly zpravidla investičně nenáročné.
- Byly třídně, sociálně i stavově indiferentní (kopáč nebo ředitel, potřebovali se navzájem).

Ale hlavně:
- Byly vyvážené. Většina osob v korupčních řetězcích někdy musela korumpovat, ale jindy byla korumpována, takže obecně vzato nula od nuly pošla.

Po listopadovém převratu byl ovšem pracující lid o korupci postupně a velmi podle připraven. Korupce se totiž začala posunovat do vyšších společenských sfér – dnes si jistě umíme představit zkorumpovaného lékaře, ale těžko zelináře, pokud možno Vietnamce za pultem jeho stánku na ulici. Prostý plebejec tedy uvízl jen na jedné straně korupčního procesu, stal se pouze plátcem!
Postupně se korupce masově přesunula do oblasti politiky, což vyvolalo v lidu znechucení, ale v politických kruzích naopak vedlo k předčasnému sebeuspokojení. Nejen plebejec, ale už i tzv. střední třída byla z korupčního kolotoče vyřazena a většina lidu se stala jejími plátci prostřednictvím veřejných rozpočtů.

S naším vstupem do toho spolku, co si říká Evropská unie (správně by mělo být „Západoevropská unie“, případně „IV. Říše“) narazili čeští politici na jinačí borce, kteří jsou o třídu výš. Ti začali zprvu nenápadně, ale stále důrazněji potírat korupci v národním měřítku, aby ji posunuli do evropských výšin. Plynaři, environmentalisté, energetici, výrobci žárovek a další a další by mohli vyprávět, ale jsem si jist, že nebudou. Evropští korupčníci k tomu použili mazanou metodu – chytili české korupčníky do pasti, když jim dali možnost široké korupce v systému evropských dotací (jednoho z největších ekonomických nesmyslů) a pak je při ní „nachytali“. Samozřejmě, že se tomuto vývoji současní čeští korupčníci brání a patří k největším odpůrcům EU – mají k tomu závažné a lidsky pochopitelné důvody.

Výsledek je ten, že zatímco v dávných časech držel prostý občan korupci ve svých rukou, postupně mu byla odebrána/ukradena. V průběhu 90.let a začátkem nového tisíciletí na ni ale ještě alespoň dohlédl a občas se o ní něco dozvěděl. S jejím dalším vzdálením do evropských výšin už na ni nejen neuvidí, ale ani se o ní nic nedozví a o jejím měřítku ani nic netuší. Občas je mu předhozena tzv. mrtvá myš, aby se uklidnil – třeba informacemi o horentních bruselských platech, které jsou ovšem jen kapkou v korupčním moři. Moc to nezabírá, Čech je frustrován, nespokojen, deprivován – výsledkem je nevrlost, tzv. blbá nálada.

Proto volám:
Nenechme korupci jen bruselským mocipánům! Navraťme ji zpět lidu. Demokratizujme ji. Vnímání korupce v naší zemi tak dosáhne nejen nižších, záporných hodnot, ale kojím se nadějí, že my, Češi, budeme zase v něčem první. Budeme možná jako jediní vnímat korupci jako kladný jev!

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Bohužel...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

je matkou pokroku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pět slepic od frustrovaného pouhého plátce. A dalších pět za heslo!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Myšlenka navrácení korupce do rukou lidu je správná.
Kdysi jsem koukal na USA film o pašeráckých bandách s chlastem za prohibice.
A místní šerif tam hlásal:
Určitá míra korupce je nutná!
( Každý chce sežrat svoji koblihu, ne?)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Korupce v EU tvoří gordický uzel navzájem propojených složek soudní, výkonné a zákonodárné. To vše díky systému voliči nevolených eurokomisařů, kdy může být zvolen opravdu kdokoliv. Jenže ten gordický uzel vzájemných nejvyšších vztahů je natolik propletený, že jej nelze jen tak zrušit. Jsme tedy odsouzeni žít v nereformované EU až do jejího konce, stejně jako předtím v RVHP. Klimatická Greta už na zničení EU pilně pracuje, proto ji nikdo z opravdových nepřátel EU neruší. Greta a její následovníci jsou ideologicky zapálení stejně jako svazáci v 50. letech 20. století, tak si ta nová mládež vybuduje svůj svět euronesmyslů, který se jí zhroutí pod rukama.
A my, vnímaní na západ a jih od hranic ČR jakožto česká untermensch máme jen držet ústa a krok.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pan Gerd to napsal dobře.
EU sleduje USA systém,ovládnutí moci,peněz a masy občanů.
Jde to i napsat,naprostý feudalismus.
Greta bude jen další pobočka korupce.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tož já už se snažila vrátit korupci zpět.
Kdysi mělo zdejší papírnictví sklad nahoře, nad prodejnou.
A tak se kupující občas zeptal: "A nahoře nemáte?"
Po několika desítkách let mi při nákupu u stejné prodávající
v jiných a soukromých prostorách papírnictví ujela stejná otázka
"A nahoře nemáte?"
Odpověď? "Nemáme."
Vzala jsem to korumpování za špatný konec?
Asi jo, jen ptát se nestačí....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

kde ti něco daj.
Abys to nemusel platit
rozpočet si krátit
abys lehko nabyl
dvě mouchy jsi zabil
jednou malou ranou
abys prošel bránou
přímo do ráje,
neměls výdaje.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V socialismu kradli všichni, ale v malém.
V kapitalismu krade jen malá skupina, zato ve velkém.
Výsledek je ten, že to lidé berou jako velkou nespravedlnost.

Znáte 7 divů ?

7 DIVŮ SOCIALISMU:

Každý měl práci.
I když měl každý práci, nikdo nic nedělal.
I když nikdo nic nedělal, plán se plnil na 100%.
I když se plán plnil na 100%, nikde nic nebylo.
I když nikde nic nebylo, tak měl každý všechno.
I když měl každý všechno, tak všichni kradli.
I když všichni kradli, nikdy to nikde nechybělo.

7 DIVŮ KAPITALISMU:

Nikdo nemá jistou práci.
I když nemá každý práci, všichni pracují.
I když všichni pracují, plán se neplní na 100%.
I když se plán neplní na 100%, všude všechno je.
I když všude všechno je, každý nemá všechno.
I když nemá každý všechno, kradou ti, co mají všechno.
I když kradou ti, co mají všechno, nikoho nikdy nechytili a všude něco chybí.

Zatím bez slepic

Pane Puck.
Dobré a vtipné připomenutí.
Přidám od kamaráda.
Jaký je rozdíl mezi socialismem a kapitalismem.
V socialismu si dá ráno chlápek dvě vejce na snídani a jde do do své továrny pracovat.
V kapitalismu si dá chlápek dvě vejce do trenek a jde do firmy nechat se vykořisťovat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak se tak dívám, mainstreamová média, Sorosovy prodloužené ruce jako Amnesty International nebo zeleno-rudé klaky v EU, zelenající a fašizující se Piráti, Milka, Pospíšil, dokonce i nejvyšší státní zástupce Zeman.... vytvářejí obrovský tlak na Babiše na základě té zprávy z EU, která prý byla z velké části připravena u nás, našimi zrátci.

Ten tlak je takový, že už Babiš sotva může dýchat a strašně se bojím, že to už neustojí.

Ale když se jim podaří Babiše vyštvat z politiky, pak se zcela vážně ptám vás všech: bude opravdu líp bez Babiše?

Tato země potřebuje zkušeného profesionálního správce, úředníka, a tím Babiš je. Ne pindajícího politického teoretika jako je Fiala.

Opět zcela vážně - vidíte někoho stejně zkušeného, pracovitého a schopného jako je Babiš, který by mohl po Babišovi převzít řízení této země? Nabídněte.

V jednom pravidelném průzkumu volebních preferencí v Německu se dostali němečtí Zelení před CDU/CSU. Po celé Evropě preference těchto "Zelených" prudce stoupají. Kdo všechno se to schovává za těmito "Zelenými" mimo upřímných Greténů?

Já mám velký strach, že tito "Zelení" (v rouše Pirátů, STAN, TOP09...) zaplaví i naši zemi, pokud odstraní Babiše.

Mlčící většina u nás pořád mlčí, ale je už možná čas, aby také vyjádřila svých milion chvilek.

Zatím bez slepic

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

škaredá, takže jste doteď nepobrala, že kapitalizmus se snaží účinně bránit skutečnosti, že je úplně v prdeli.
Nemá totiž jak vysosat z obyč lopat prachy, resp. ty kurvy lopaťácké vzaly vážně kydy salónních pravičáků a začaly šetřit. Vklady rostou a lopaty už v podstatě nemají co kupovat, páč všechno už mají.
Pokud tedy nechceme rozpoutat pořádnou válku, při níž se vše rozmlátí, zbývá jen jediné - vnutit lopatám nový "nepostradatelný" produkt. Přesně tak, jak nám vnutili třeba mobilní telefény (ne, že by byly špatné).
Jenže už všichni mají všechno. Tudíž je potřeba vymyslet, případně lopatám vnutit i násilím nový produkt, který by je hezky vydojil.
Co jiného je hra na "fšecko eko", "elektrodebilitu" - pardon - "elektromobilitu", "obnovitelné zdroje", boj "proti plastům" v oceánech (co se stane při navýšení výroby plastů, si mohl spočíst každý dvounožec s IQ houpacího koně), atd.
Pokud mám vyslovit (vypsat) svůj názor, v příštích deseti až patnácti letech se začne na politické úrovni seriózně uvažovat, jak sebrat lidem již koupená auta a (prozatím ufinancovatelnou) "levnou" elektřinu.
Vypatlaní Dojčáci plní úlohu někdejší avantgardy - dělnické třídy na plakátech k prvnímu máji. Čím jebnutější - pardon - údernější heslo, tím víc Adidas.

Zatím bez slepic

Jen počkejte, až klimatická Gréta zavelí, ze dne na den zakážou benzíny i diesely a budou předražená elektroauta. Je to zajímavý paradox, protože elektromotor je jednodušší a levnější než motor spalovací. Ale ty baterie! Vzácné prvky do nich má v držení hnusný Číňan, ale možná některé začnou těžit na ostrůvku Minami Torišima. To je taková tečka v oceánu na jihovýchod od Japonska a prý je moře u ní plné vzácných zemin.
Teď se s velkým humbukem zkouší kamiony na trolejích, což znamená proudový sběrač stejný jako je na tramvajích. A Targus jen doveze kamion na trolej a převezme nějaký, který dojel, zatímco někde v Rumunsku bude jiný řidič, který převezme kamion na troleji a doveze jej do továrny. Ale to je vše ještě daleko, protože systém elektroaut zkolabuje na nedostatečné kapacitě přenosové sítě.
O to vehementněji budeme poroučet větru a dešti, pardon, CO2. Středověk byl plný pomatených proroků, kteří hlásali konec světa. My máme Grétu a ta nám jej zařídí.

Zatím bez slepic

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Babiš sotva může dýchat a strašně se bojím, že to už neustojí"
V tomto jediném o Babiše nemám strach. Již předeslal, že neodstoupí, ani když bude podána obžaloba. I když je naše justice nevyzpytatelná, musí mít alespoň nějaké důkazy. Zatím to je u čapáku, že něco. A to něco je jako trochu těhotná žena.
Střet zájmů jej sice zdržuje, ale vcelku není pražádnou hrozbou. Zpráva Unie je taková co BY, KDYBY. Prostě Babiš předal majetek do svěřeneckého fondu, tudíž je formálně bez majetku. To, že by mohl je sice pěkný, ale zabít může kdokoli z nás. Toto bude pro slavnou komis pěkná blamáž. Pokud by to nějak přece jen protlačili, je tu ještě soud a tam nemohou být jako argument použity politické důvody.
Ač Babišovi nefandím, tyto události jednou skončí a potom se projeví pravá jeho povaha.
Odhaduji, že první jež si dnes může balit fidlátka je Zeman. Tvrdil, že zpráva Unie může být podkladem pro trestný čin. Ten člověk zešílel.

Zatím bez slepic

Miloš Zeman už znovu být zvolen nemůže, tak si může říkat, co jej napadne bez následků. Ale také si hraje své hry s pražskou kavárnou a vypouští různé informace. A pak se baví, jak na zprávy příslušníci pražské kavárny reagují.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslím, že Věštec měl na mysli nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Zatím bez slepic

Pavel Zeman má podivné uvažování už vlastně od nástupu do funkce.

Zatím bez slepic

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

Řešení je jednoduché. Zajděte do nejbližší hospody, přisedněte k nejvíce obsazenému stolu a za pár minut máte k mání několik jedinců, kteří mohou řídit všechno, klidně i stát.
P.S.: Ne že bych Bureše nějak miloval, opak je pravdou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hampl o Babišovi:
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Petr-Hampl-Proc-d…
Nejsem k Babišovi ani zdaleka tak kritický, tudíž se připojuji k Hamplovi a Babiš má do voleb moji podporu.

V mém názoru mě utvrzují takové autority, jako celé stádo demokratických stran, milión chvilek, mnoho cnostných neziskovek palcených Bůh ví kým, milovaná EK a Milka a Mirda ad. Pokud na něj lejí škopíčky špíny tito, bude to zřejmě velmi slušný člověk.

Zatím bez slepic

No vida. On ten Hampl jen jinými slovy vyjádřil, co jsem měla na mysli já.
Jen mě v tu chvíli nenapadlo, že po odejití Babiše by bezprostředně nejhorší hrozbou bylo přijetí Ojra. Ti chvilkaři v čele se vzorným ojrohujerem Niedermayerem (který tomu navíc secsakramensky rozumí) by se o to hned snažili.

Ale s jedním Hamplovým výrokem nesouhlasím: "Andrej Babiš není dobrým premiérem."

Podle mě je Babiš po plyšáku našim nejlepším premierem, i když s ním v mnoha konkrétních jednotlivostech nesouhlasím a pár svýma tahama mě nas..štval.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na druhou stranu, si můžeme říkat je to "náš" lump, hrabe si pod sebe, ostatním rozdá koblihy a všem je líp.
Není, jen máme hubu zapatlanou od marmelády.
Není záruka, že po odstavení Andrejka bude líp, ale jedno pozitivum by se vyskytlo.
Že se by povedlo odkázat jednoho grázlíka kam patří a začne snaha o lepší znova. Ovšem s tím, že už víme, pamatujeme si, jací grázlíci jsou Mirdové a spol, už jsme si jejich blahobytu užívali.
Krátce, kolo se otočí dál a začne další volba z nekonečné řady voleb.
A to si myslím, že správné.

Zatím bez slepic

No kdybyste chtěl z podnikatelské sféry vymýtit všechny "grázlíky" typu Babiše, tak by tu zbylo pár podnikatelů.

Já sama jsem se ve svém životě (z titulu pracovní pozice) setkala s docela hodně firmami a podnikateli a musím Vás ujistit, že znám konkrétně několik firem, které v té době provedlo akci "Čapí hnízdo". To znamená, že se odštěpila a osamostatnila malá část firmy tak, aby matka prostřednictvím této odštípnuté malé firmy dosáhla na evropské dotace. Že je to nemorální? Ale no tak. Babiš a ostatní podnikatelé jen dělali to, co bylo dovoleno (respektive legislativně neošetřeno) a co nebylo zakázáno.

Na vině nejsou ani Babiš, ani ty firmy, ale princip dotací, které já považuju za obří korupci ze strany EU elit - čímž se obloukem dostáváme k tématu dnešního článku.

Zatím bez slepic

Princip vydělování , nebo účelového rozdělování firem není nic světoborného.
Když se začalo mluvit o omezování dotací pro velké farmy kolegovi trvalo cca pět vteřin po přečtení návrhu, než nalezl řešení.
Mám nyní tisíc ha, mám ženu, čtyři děti, oba rodiče, to je osm farem po 125 ha.
A nepotřeboval k tomu ani právníka.

Zatím bez slepic

Tak, tak. "Babiš a ostatní podnikatelé jen dělali to, co bylo dovoleno (respektive legislativně neošetřeno) a co nebylo zakázáno." Pamatujete korunové dluhopisy? U žádné té sporné legislativy Babiš neasistoval, tu si dělal ožrala Kalousek pro své kamarády a pak ho málem trefil šlak, když toho využil i jeho úhlavní nepřítel. Babiš má prostě podnikatelskou duši a k jeho výbavě patří tvrdost, bez toho by taky nikdy nebyl tím, kým je. Taky s Vámi zadoufám - snad ten tlak vydrží.

Zatím bez slepic

zjebům typu Kraďousek, Nečas a spol. to už nikdy nikdo nehodí, jste docela velký hlupák. Podívejte se na piráty, jak jsou v laufu. Tohle nás bude setsakra bolet.

Zatím bez slepic

Ale jsem si jistý, že je zde možnost, že "Mirdové" se zase dostanou na vrchol. A docela velká.
Přesvědčil mě o tom návrat Vondry a pokus o návrat Langra.
A bolet nás bude hodně i v každém dalším případě, ne jen v případě "Mirdů"

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V 16:59 jsem tu napsala:

"Ten tlak je takový, že už Babiš sotva může dýchat a strašně se bojím, že to už neustojí."

No a v 18:19 vyšel na PL článek:

"Premiér Babiš: Ještě dejchám, i když mi to někteří nepřejou. Sorry jako"

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Premier-Babis…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Začínám mít toho plné kecky
Včera jsem byl v restauraci na oslavě narozenin a došlo i na politiku. V Praze si moc neuvědomují jak lezou lidem na nervy, Nadávají na Pražáky, herce, na ČT, studenty. Nechápou a nevěří výsledkům voleb.
Konkrétně výsledky TOP 09 nebo skokana roku SAŠENKY PROMOPRO jim smrdí.
Když jsem to tak poslouchal tak jsem si uvědomil, že ten kdo rozděluje národ jsou
ty strany, které si říkají " demokratický blok" Pochopitelně organizátoři těch demonstrací,
kteří se snaží nepokoje po republice vyvolat. Já plně souhlasím s Manecou a sdílím
její obavy. Ba dokonce se bojím, aby nebyl u nás realizován scénář jako na Slovensku.
Prostě se obavám, že podobně jako v r. 1989 byl katalyzátorem " student ŠMÍD ".
Na Slovensku zneužili sprosté vraždy novináře a jeho manželky. Zatím dostal do řepy
jen FERRI a JAKL. Můj názor je. že situace u nás je těhotná " pořádným průserem ".

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

zastavením amerického konvoje. Ale třeba se mýlím a Ťokův průsmyk v tom nehraje roli :))

Zatím bez slepic