Migrační mikrokosmos

Autor
Štítky

Začnu dneska trochu patriotisticky i když jsem ve Vidlákově jen náplava... Víte, ona ta jižní morava je krásný kout republiky. Ty kopce porostlé vinohrady, ty sklepní uličky u každého úvozu, kousky lesní divočiny mezi obdělávanou krajinou ve které člověk rýpe v hlíně už víc než tisíc let. Brno, Znojmo a jinak maličká městečka a vesnice. Druhý nejlidnatější kraj, ale kromě Brna to není až tak vidět. Lidi jsou rozeseti poměrně rovnoměrně. 

Staleté sousedské spory nevyřešené dodnes v podstatě blokují rozvoj, protože ať chcete udělat cokoliv, postavit cokoliv, předělat cokoliv, vždycky se najde někdo, kdo to ve stavebním řízení napadne. Domy jsou běžně sto let staré, uličky úzké a křivolaké, téměř každá dědina má svá nevydlážděná blátivá zákoutí, zpravidla hned vedle náměstí. Provrepublikové vilky se hezky snoubí s rakouskými secesními radnicemi, do kousek vedle je středisko postavené v akci Z, kašny, fontánky, kočičí hlavy, průjezdy s velkými vraty, zdobené i strohé fasády, všude meruňky a réva, obdělané zahrádky a záhumenky a všechen průmysl je kolem Brna... 

Není divu, že se leckterý pražák i brňák do této krajiny zamiluje. Nejprve je pozván někam do sklípku, pak začne jezdit pravidelně a jakmile má trochu upito, považuje se za someliéra a začne toužit po vlastním sklípku. Nebo po vlastní chatičce, nebo rovnou po chalupě a nebo si řekne, že do Brna je to z Hustopečí vlakem jen dvacet minut, když prodá svůj byt v  Brně, tak si někde v Židlochovicích nebo Věstonicích koupí dům a ještě mu zbyde. 

Koneckonců žít dneska ve velkoměstě je o nervy. Nikdy není klid, město tepe dnem i nocí, děti je nutné hlídat, kočárky se nikam nevejdou, volný čas se musí vyplnit aktivně, protože nic jiného není, panelák sdílíte s neznámými sousedy, pokud nezamknete tak vás vykradou. Na vesnici vypustíte větší děti ven, ty menší na zahradu, kolo klidně můžete nechat stát před domem, průjezdy se leckde dodnes nezamykají, sousedovi vinař prodává litr vynikajícího vína za průměrných padesát korun a ta cesta za prací do Znojma, ta se nějak snese. 

A tak se měšťáci trvale a neustále stěhují na vesnici. Koupí si dům, zvelebí zanedbanou zahradu, protože na to mají, přidají terasu s pergolou, protože to krásně obroste vínem, ve svahu udělají opěrné zdi z lomového kamene, na střechu dají bobrovku, do dvora zakopou bazén. Na zahradu nemají čas, ale zatravněná s pár stromy vypadá také hezky a sekat trávu traktůrkem, to vlastně není práce. 

Další už mají smůlu, domy zrovna nejsou, ale prakticky všude jsou levné stavební parcely. Firmy postaví dům za pár měsíců i týdnů na klíč a už se bydlí. Idylka. 

Za nějakou dobu se ukáže, že to tak veselé není. Sousedi prakticky nikdy nemají čas, pořád se rýpou v hlíně a mají připomínky k přečnívajícím větvím. Každou sobotu hučí od brzkého rána cirkulárky, traktůrky, kultivátory. Brňák se v šest večer vrátí z práce, chtěl by si vydechnout, ale teď právě je největší ruch, protože všichni se vrátili z práce a musejí do tmy ještě obstarat dobytek, vylámat vinohrad, postříkat stromy a brambory, poorat, povláčet, poklidit.

V hospodě si s nikým nepokecáte, protože všichni jen dokolečka dokola probírají počasí, srážkové úhrny, škůdce, výnosy, úrodu, navzájem si půjčují zemědělské náčiní, vůbec nerozumějí životu ve městě, nezajímá je ani politika ani kultura, protože na to prostě není čas.

V samoobsluze pak tetky nahlas (tak aby to panička slyšela) komentují, že v zimě neměla mladá paní ještě v sedm ráno zametený sníh na chodníku před domem a v létě neměla sestříhaný trávník tamtéž a považte paní Starousedlíková, oni pokáceli ten ořešák, co tam byl co já pamatuju. 

Chudák Brňák se posadí na své terase, nebo večer otevře okno, nasaje vzduch... a ono to smrdí. Místní družstvo zrovna vybírá silážní příkop nebo je vedro a tak otevřelo všechna okna kravína. Každou chvíli vyváží kejdu. Soused ob dva baráky konečně levně sehnal chovného kozla a on ten cap fakt smrdí jako cap. Hnůj, hnůj a hnůj. Pořád ho někdo vyváží, nakládá, převáží, rozhazuje po záhumencích, pořád to smrdí. 

V létě pak mouchy... králíci, slepice, husy, prasta, to všechno ve velkém produkuje mouchy. Je jich plný bazén. Na meruňky jdou vosy, je jich plná zahrada, není možné chodit bos. Vlaštovky mají všude hnízda a pod hnízdy je nasráno. Zvláště dobře je to vidět na nové fasádě nového domu. V noci štěkají psi, v kanálech jsou potkani, když se někde skladuje zrní, všude jsou myši. 

Takhle to přece nejde, řekne si náš pražák a začne psát stížnosti na radnici. Máme přece nějaké zákony ohledně čistého prostředí, máme nějaké zákony na noční klid a to by v tom byl čert, aby soused nepřestal s těmi kozami, které mečí a smrdí. Když už sakra to bydlení stálo takové peníze a dojíždění za prací takové úsilí, tak chci mít večer ticho a hebký vlahý vzduch. Žádné kdákání a žádné buzení kohoutem v půl páte, když svítá.

Kromě toho, kdo má pořád umývat auto, na tom blátě, ať to radnice vyasfaltuje.... A chceme Lídl nebo Albert. A na nové asfaltce retardér, protože řidiči tudy začali jezdit jak hovada. A zákaz náklaďáků do ulice, o žních tudy jely kombajny a urazily mi zrcátko...  a támhleten vinař lil vodu po číštění demižonů do kanálu a ulice smrděla ještě dva dny... 

A takhle pomalu vznikají malé Prahy i Brna na vesnicích. Pomaloučku polehoučku to leckde vypadá jako ve městě. Měšťáci utíkají před městským ruchem, ale zároveň si totéž vytvářejí kolem sebe i na vesnici. Město má i své výhody i nevýhody, vesnice má své výhody i nevýhody, ale oni by chtěli jen ty výhody z obou stran. Nesou si na vesnici své nereálné představy o zdejším životě, které mají zprostředkované televizí, přáteli i povrchními zkušenostmi. Zapadnout do maloměšťáckých mravů samozřejmě nechtějí, protože je to pod jejich úroveň. 

Počkat... nevypadá to přesně takhle i v tom velkém světě? Neberou si pákistánci kus Pákistánu sebou v hlavě, aby ho pak zhmotnili v nějaké londýnské čtvrti? Utíkají před životem v Islamábádu, protože to je tam k nevydržení, ale na novém místě si staví kus Islámábádu znovu, protože by chtěli jen výhody jak jejich domoviny tak i jejich nového domova. Do místních zvyků zapadat nechtějí, protože jsou pod jejich úroveň. 

A stejně jako u nás na vesnici, tu a tam se nějaký ten pražák najde, který naopak zapadne a za pár let už by nikdo neřekl, odkud přišel. Stejně tak tu a tam zapadne i nějaký ten pákistánec. Ale jinak kolem vesnic vznikají malé satelity z vysokými ploty a hnusnými bungalovy, kde už to chodí úplně jinak než na návsi a kolem Londýna či Paříže vznikají čtvrti, které jsou úplně jiné než Montmartre. 

Zkrátka a dobře, na vesnici se hodí ten, který chce zapadnout a do Londýna je to stejné. A ti co nechtějí, ti si nakonec kolem sebe vytvoří přesně to, před čím utekli. 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

odkopali Vidlák a Godot.
Vůbec nepochopili, že jsou hloupí, staří a škaredí a že ti příchozí do těch jejich zaprděných lokalit (zdravím do městyse - tenkrát se mi tam moc líbilo...) chtějí jen a pouze jejich dobro, ať se jim to líbí, nebo ne...
A že by ty nově příchozí měli vítat nikoli chlebem a solí, nýbrž něčím onačejším. Tu krajovou specialitou, tu po vzoru eskymáků zapůjčením lepé (a zejména povolné) děvy z příbuzenstva, a tak všelijak podobně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ale tomu se říká multikulturní obohacení. Ono to není jen obohacení kulturou z Asie nebo Afriky, ale i tou menší kulturou typu města - vesnice. Přitom vše je vždy o lidech a jejich ochotě ubrat ze svých nároků vůči ostatním. Pokud budete žít někde na Sibiři nebo poušti, můžete si dělat cokoliv bez omezení. V momentě, kdy je lidí jako sr..., každý se musí vzdát části svého pohodlí, aby s ostatními vůbec přežil. Co mají teprve říkat Japonci! Baráčky maličké, že velká zahrada je u nich 2x2 m a takovou rozlehlou zahradu jako Vidláci mají u nich už jen chrámy nebo císařský palác. Nebo ty jejich hrobky ve tvaru klíčové dírky. Všichni ostatní se mačkají v kójích, a už mají i hotely s kójemi, které by šly použít rovnou i jako velká rakev.
A hlavně si všichni pořád na všechno stěžují, což je příznak dekadence. Bude-li válka, provede restart Maslowovy pyramidy potřeb a dnes řešené zásadní otázky pražské kavárny typu Zemana, Babiše, předčasných voleb, penzí, zadlužení, počtu pohlaví a přijímání imigrantů vyřeší nějaký subalterní ouřada tahem pera. Když dlouho nebyla válka, lidstvo je v pokušení si ji zopakovat.
Zprávy hlásají, že Jemen bude bez pitné vody a bude tam trvale hlad. Jenže Jemenci mají vedle Saúdy, co jim hází na hlavu bomby, a protože je to náš spojenec největší, i když 14 z 18 teroristů z 11. září 2001 pocházelo ze Saúdské Arábie, je to pro nás pořád vzor demokracie na Blízkém a Středním Východě. Nebo slon v místnosti, o kterém se nemluví.
Časem se zvednou davy z Afriky a vydají směr Evropa, protože viděli dvakrát film z Hollywoodu a mnohokrát nějakou slátaninu od Rosamundy Pilcher a mají pocit, že tak je to tady všude. Ve filmech všichni řeší blbiny, na které není v Africe čas, protože musí hnát několik kilometrů pro vodu místo, aby vykopali studnu. A je povinností Evropanů se o všechny postarat, říkala to mutti Merkel, že všechno zvládnou.
Tak máme ve větším měřítku ty rozdíly představ denně vidět, zatímco ve Vidlákově se řeší, jestli někdo vylil vodu z výplachu demižonů do kanálu nebo zda novosouseda neměla v 7 ráno zametený sníh.
Pořád máme představy o základních lidských právech, až jsme zapomněli na to úplně nejzákladnější, bez kterého jsou všechna ostatní práva zbytečná. Tím je po kyslíku bezpečí. Teprve pak následují voda a potrava, a až úplně nahoře pyramidy je fakt, zda nám z Hradu kyne Zeman, Schwarzenberg nebo Drahoš, a zda nám vládne Nečas, Sobotka nebo Babiš. Když už si myslíme, že nemůže být hůře, vždy se najde něco horšího, co jsme nečekali. Ještě nikdy to tady nebylo a už je to tu zas, jak pravil Viktor Černomyrdin.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pripomina mi to jednu mestskou naplavenou zidovku na vesnici. Ona si myslela, ze tam bude jadrem spolecenskeho zivota a jeji kulturni pociny mistni pochopitelne vubec nezajimali. Vyvodila z toho, ze mistni jsou pitomci. Kdo jinej, kdyz pak chyba mohla bejt uz jen v ni.

Taky ten vyvoz mesta do okoli me prekvapil v okoli Londyna. Tam v podstate uz nejsou vesnice, ale jen satelity. Ty novy maji neprirozene klikaty ulicky namalovany nekde v kanclu, v nich domy, co uz nejsou jeden jak druhej jako kdysi, ale 5 variant, s dalsima subvariantama, takze jsou a nejsou vsechny stejny. Neni tam nic, posta, kramek, dilnicka, hospudka nic. Neni tam zivot. Vse kupujete v obchodnim centru a tady jen spite. V podstate panelak nalezato.

Zatím bez slepic

Přesně!
Nejhorší na věci je, že tento typ pseudoživota se snaží od euroameriky kopírovat i horních sto miliónů Číňanů. Doma.

Afrika ne, ta se rozhodla jej získat "na klíč".
Na klíč od našich baráků.
Divíte se jim? Já ne.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

- hotovy reklamny prospekt na krasy dediny. Toto zverejnit v Brne - a hned ceny stavebnych pozemkov vo vidlakove spadnu na polovicu, bo si to brnaci rozmyslijo :D
5 sliepok

Zatím bez slepic

tsssssssss - zkusím si tedy domluvit tu kozenku, nebo capa, třeba i ti, co chtějí naproti na skale stavět, raději dobrovolně odejdou, když se párkrát projdu s močůvkou kolem baráku :-) Jó, Brňákům (i bývalým sedlákům z jiné dědiny, kteří chovali koně, býky,... u kuchyně velké hnojiště...) zkrátka vůně domova nevoní :-) Jó, i to je náš milovanej Vidlákov. Snad je to tím, že Židy vyvraždili, Němce odsunuli, po válce přišla řada zlatokopů a toto je výsledek. Již jen velmi málo Vidláků se vztahem k hlíně zde najdete....

Zatím bez slepic

matko,
Trochu jste to popletla,co se dá napravit.
Chtěla jste napsat,po sametové přišla řada zlatokopů s jarmulkou na hlavě včetně těch Německých.

Zatím bez slepic

I tak se to dá napsat ....

Zatím bez slepic

2x cap ... nech to ma grady :D ta vona domova. Susedov si teba vychovat :D :D :D

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Oni se snaží vychovávat, kromě svýho vnuka, i nás a další sousedy okolo, jedni z nich skutečně onoho capa kdysi měli.
Jenže narazili, snaží se vychovat nevychovatelné lidi, o zvířatech nemluvě. Ale tak s ohledem na sucho jim teda ulevím
a žádná koza u nás nebude. Ony stačí občas ty ovce na kopci poblíž. :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jako evropští dědicové křesťanských tradic bychom si měli připomenout, že zásadní křesťanskoateistickou hodnotou je SKROMNOST !

Nikoli OBOHACOVÁNÍ!

Vyhlašuji hnutí MULTIKULTURNÍ SKROMNOSTI !

Multikulturní obohacení nechť je pro bohaté Němce, kteří nenažraně touží po dalším typu bohatství!

Nám sluší multikulturní skromnost !

Dříve projde bohatá kráva Milka uchem jehly, než multikulturní vembloud do království českého!

Zatím bez slepic

Jsou hnde vedle. At se kulturne obohacuje Afrika. Tam uz je obrovska poust, kde se neda nic zkazit.

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Afriku, Asii, Ameriky i Austráliikulturně obohatil bílý muž už dávno, proto jsme dnes, slušně řečeno, v prdeli.
Nad panstvím Velké Británie slunce nezapadalo.

Dnes nezapadá nad jeho, slušně řečeno, hovadnem.
U nás ani v Číně (viz výše).

Zatím bez slepic

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ne, to nebylo dobre kulturni obohaceni, ale prachsprosta kolonizace. Nebyl to bily muz, ale jen nekolik zemi UK, FR, BE, NL, PT, SP. Vetsina belochu nikoho nekolonizovala, cast dokonce byla kolonizovana (vis nas).

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

jsou všude. Dobře jim tak. Já koupil samotu za lesem, 2 hektary a mám klid. Sousedi jsou super, nikoho nevidím, paráda.

Zatím bez slepic

A právě proto jsou Vaši sousedé tak skvělí, když je nevidíte. :-)

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

za 20 let jsem poznal 2.

Zatím bez slepic

Také jsem měl jednoho podobného souseda, viděl jsem jej jen párkrát. Až když jsem jej pár let neviděl, dozvěděl jsem se, že mezitím zemřel.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vím že to to není úplně k věci, ale když se to aplikuje na celou společnost...http://petr-kubac.blog.cz/

Zatím bez slepic

A přidáme k tomu jedno optimistické: https://www.novinky.cz/veda-skoly/509820-o-krejci-vyrazne-ubyl-zajem-lo… Za chvíli už nám nebude mít ani kdo zkrátit kalhoty či upravit rukávy na obleku...

Zatím bez slepic

Pritom remeslo ma zlate dno kam az to dotahl krejci Bakala.

Zatím bez slepic

a posjané víko
to mi říkali už za bolševika, když některým začala smrdět práce v montérkách

Zatím bez slepic

Hořká pravda.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Serou do žumpy a čerpají to pod brambory. Na jednom z polí měli ale háďátko, tak musí protrpět 10 let louku, aby pořádně chcíplo. O to více mají bio-hovno ten zbytek.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jo jo už to není co to bejvalo,
já znám třeba starousedlíky, co ještě chtějí "světit" neděli a to jim zase nedovolí libovolní sousedi....a to i mimo žně....
Je to stále stejné, každý chce, chceme., aby se druzí a je jedno zda jde o starousedlíka, brňáka, či nedej bože pražáka o těch, co už i vypadají jako odjinud nemluvě...chovali a brali za normu, to co on, a kdo to nemá jako já je buď zbohatlík, nebo blbec.....a naopak.

Vrátím se k politice,
přijde asi nabídka obchodníka, které se neodmítá.
Šmarda svoje ministerstvo nakonec taky dostane, prý pro místní rozvoj, tak nyní už jen, kdo místo Staňka, že by zase taky socan....?
Babiš prostě státotvorně postupně dá socanům "půl království", ale "princeznu" Álu si snad nechá.....
A Hamáček bude socanský king, do konce volebního období mu bude patřit klidně i třeba polovina vlády a to se vyplatí....volby už jsou zbytečné....stačí mít koaliční a vyjednávací potenciál a drzé čelo.....a předsedu vlády, co nikdy, nikdy, nikdy....
A ještě i ty prachy Maláčová a kulturní fronta nakonec z rozpočtu dostane...protože s jídlem roste chuť....

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Majko, taky nepochopím co Babiš má z těch socanů a co ho k tomu vede se takhle rozdávat a že kašle nad občany rozdanými kartami ve výši cca 7% pro ČSSD mě taky štve. Socanům tak akorát jedno ministerstvo a to ještě pouze kultury a i to je na ně až moc!!!

Zatím bez slepic

Anonym.
To je lehká matematika,podporu od KSČM si přivlastnila ČSSD.
Jinak,mezi mafiáni platí zásada,napůl,jinak to nedělá dobrotu.
Jak už jsem,Babiš chce vládnout a musí vládnout,tak proto udělá cokoliv.
Jak jinde čtu,min.zahraničí přímo dopisem vyzval našeho velvyslance v Německu,aby se zúčastni sudetoněmeckých oslav,tak co předseda vlády řekne k tomu,co může vyznít,jako podpora navracení sudetského majetku.

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jsem přesvědčený, že ta úvaha nad předáním ministerstva socanům byla míněna jako výměna resortů. Ale představa výměny ministerstva pro místní rozvoj (netočí se tam ve velkém dotace?) za ministerstvo kultury jenom proto, že si tam socani sami nasadili - dle svých slov - neschopu a toho nedokáží vyměnit za ještě většího nounejma*, aniž by to nedokázali předjednat s prezidentem... To se mi fakt nezdá. Zvlášť, když už mají socani zemědělství. To by museli Babiše opravdu držet za... varlata...

Zatím to ale vypadá, že Babiš čte Kydy a zkusí to se Zemanem dojednat na "lepšího náhradníka, než je Šmarda"... Jenže - kde mají socani někoho takového brát? Dolínka snad?
-----------
pozn *: Šmarda je tak velký straník, že ve volbách do místního zastupitelstva ukryl ČSSD do koalice "Za Lepší XY!". Taktně při tom názvu nedodává, že poslední dvě období na té radnici šéfoval právě on. Do kraje se dostal jen krátce coby náhradník.

Zatím bez slepic

Jasně, že nejdříve zkusí Babiš jen prostou výměnu resortů.

Babiš jako obchodník nenabídne hned 2 za 1, (předbíhám a fabuluji)..........

Ale jak Stando píšete, už i to "Šmarda kamkoliv, ale ministrem bude " a třeba by už alespoň u Zemana na ten Místní rozvoj prošel (něco takového o vhodnosti Zeman asi i říkal)....je samo o sobě už dle mne teda fest "držení za.. varlata" a navíc vlastní vinou. AB neměl troubit, že s SPD ani omylem....to poker face není!
Navíc fakt se těším na ty důvody odstoupení Staňka samotného, nyní už bude muset jít nejspíš sám, leda by přešel do ANO a nakonec i zůstal.....(nezruší kulturní fronta pak i prázdniny-ne to asi i počká na 21 srpen...).
Ministry za ANO socani přece taky nelustrují, ....drobně opravíme koaliční smlouvu a jede se dál, bude-li to ČSSD teď stačit.....?!

Prostě když Babiš sám řekl, že s SPD (těchto 10% občanů je fuj) určitě NE, tak si i u socanů (7%) spočítali jedna a jedna.... A to ještě půjde o ten rozpočet na 2019, ne že ne......

Nezapomínejme na ty 4 podmínky ČSSD pro setrvání ve vládě:
-garance nezávislé justice-(takže "prokurátoři" mimo dohled moci výkonné)
-Šmarda musí být ministrem, (uvidíme, zda je místní rozvoj o dost víc než kultura a bude stačit 1 za 1)...
-Daně vyšší (kde ČSSD určí)
-Peníze pro ministerstva, (zejména ta ČSSD)

Zatím bez slepic

No, uvidíme,co z toho vyleze. Osobně mám za to, že už jenom prostou výměnou Místní rozvoj za Kulturu by si pod sebou Babiš definitivně podřízl větev. Asi jako když šel Sobotka s nedemisí na Hrad. Socani by se v tom vydírání nezastavili - s jídlem roste chuť a nic tak nepotěší, jako vydíratelný šéf nesoucí veškerou odpovědnost s nulovou možností ovlivnit rozhodnutí podřízeného.

Pro Babiše, když už přijal ten cizí boj za svůj, by bylo samozřejmě nejlepší Zemana přesvědčit. Zeman aby přijal Staňkovu demisi s náležitým "ČSSD je ta strana, která nutí poctivé bojovníky proti korupci k odchodu. Snažil jsem se, ale strana stále trvá na tom, že za odhalování korupce se trestá. Tedy, nejsem Bůh a vy máte co jste chtěli."
Cokoliv víc bude pro socany zisk, tohle bude jen nevýhra - oni se ji budou snažit vydávat za vítězství, ale fakticky nedostanou za svoji neschopnost nic navíc, jen si ponesou další nelichotivou nálepku.
Ono je vůbec vtipné, jak se mluví pořád o komplotu Zeman-Babiš... Kdyby tomu tak skutečně bylo, tak jsme tohoto divadla ušetřeni.

Zatím bez slepic

Pozoruhodné. Po všech těch (i Šmardovo) prohlášeních, jak na tom ministrování Šmarda netrvá, reaguje Hamáček na variantu Steněk ven, někdo jiný než Šmarda dovnitř, odmítavě se slovy:"To není kompromis!"
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/babis-a-zeman-maji-plan-jak-vyresit-…
To by mě zajímalo, co si pod slovy "kompromis" Hamáček představuje... A trvat na obsazení ministerstva kultury gymnazistou s argumentem, že už ho (Hamáčka) nebaví být označován za slabocha, co vždy ustoupí... No, to pro socany nic dobrého nevěstí...

Zatím bez slepic

Stando nemá ten Šmarda taky nějakého asistenta, či asistentku?
Že by jako kompromis dle Hamáčka bylo "Petříček 2" na Kulturu a Šmarda jako bonus -socanský "novokompromis"-
na ten Místní rozvoj a kus rozpočtu k tomu....
A co současná ministryně Dostálová, s tou to někdo projednal.....?
Když se kácí les a zachovává úspěšná vláda s vyděrači...tak lítají no "třísky"...i Kláry, ale třeba ta "vyletí" na tu Kulturu..ale nevěřím tomu.

Může se jim ale stát, že se Zeman prostě při vzpomínce na Bradyádu i tak se Šmardou kamkoliv nakonec zasekne .....
Protože i ten má jistě také představu, jak má ten "kompromis" s vyděrači vypadat....a z nějakých žalob si příliš při rychlosti našeho soudnictví nedělá....A nad chováním AB jistě už také zvedá obočí....

Zatím bez slepic

Jaká byla role Michala Šmardy ve snaze vyznamenat Jiřího Bradyho, informovalo v říjnu roku 2016 rádio Impuls. Píše, že Jiří Brady byl jednou z nejvýznamnějších osobností Nového Města na Moravě, byl čestným občanem, jeho rodný dům s číslem popisným 13 zdobí pamětní deska, jeho jméno nese třeba i fitness klub. Třikrát prý město, i s pomocí žďárských zákonodárců, navrhovalo Bradyho na ocenění od prezidenta. „Podařilo se prosadit návrh na vyznamenání Jiřího Bradyho do usnesení Poslanecké sněmovny, kterým Parlament předkládá své návrhy prezidentu republiky,“ pochlubil se tehdy na sociálních sítích novoměstský starosta Michal Šmarda, nicméně Jiří Brady byl ze seznamu vyškrtnut. O důvodech se spekulovalo, zmiňováno bylo, že Daniel Herman, tehdejší ministr kultury, je Bradyho synovcem a Zemanova nevůle měla pramenit z toho, že se Herman sešel s dalajlámou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ono to už bylo popsáno,vždy záleží na počtech migrantů.
Tak i těch Pražáků,Brňáků,nesmí tam být mnoho.
Víme moc dobře u cikánů,když byl jeden na vesnice,tak se jakž,takž choval přiměřeně,ale jak jich bylo více,už si udržovali svůj styl života.Ono je to i v genech,vyrůstání v určitých podmínkách.Anglie už je jasná,brzy bude přečíslena muslimy,jak už někdo psal,několik měst má muslimské starosty.
Zase se mluví,píše o další vlně migrantů,proto mám obavu,že to nemine naši republiku.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co tipujete? Bude nekdo branit rpo sve potomky zemi svych predku v dedictvi nam danou, kolebku nasi i hrob nas, vlast jedinou i v dedictvi nam danou, sirou zemi, zemi jedinou.

Nebo reknou aha, tak mi tu uz nemame co delat, tak nic, jdeme. Prece nebudeme nenavistni. Muzeme vam jeste na cestu vylizat prdel, nasi mili privandrovalci z pousti a pralesu.

Zatím bez slepic

hrubky jak prase...

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hrubky se nejvíc přihodí, když se píše ve svatém nadšení či ve vrcholné nasranosti.
Zejména, pokud jste muž - pak jednoúčelový mozek vytěsní všechno ostatní.
Znám to, také se mi to děje.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Člověk nemá nechat vztek lomcovat jeho majestátem. Ironií osudu je, že to říká rapl jako já, ale na druhous tranu musím napsat, že na tom makám.
Předevčírem jsem Vám napsal něco k tomu střelivu a sebeobraně. Kdyby Vás něco zaujalo, můj e-mail je u Vidláka.

Zatím bez slepic

Jo, dík.

Zatím bez slepic

Anonym.
Můj typ vychází z toho,že v Praze je Pražáků,Čechů snad jen 10%,ale na rozhodnutí nemají vliv,takže o osudu státu,rozhoduje někdo jiný a těm je České zem ukradena.

Zatím bez slepic

jasně že bránit

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/509883-hromadne-znasilneni-det…

Vcera byly ovsem ve zpravach. Nevypadali vubec slovansky, ale jmena u nich nerekli, jen ze jsou vlastne vsichni a mesto otkud jsou.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pazardzhik#Ethnic_linguistic_and_religiou…

V mestecku bydli 57 % skutecnejch bulharu, 7 % muslimu zvanych tez turecti cikani skutecni cikani 3 %. U 8% se narodnost neda urcit nebo se o to nikdo nesnazil.

Tak by treba poboureni nemci mohli bombardovat treba nas nebo Polsko, protoze ti z vychodni Evropy jsou vsechno jedna verbez rasisticka.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Všichni už jsou v dědinách
hrabou se tam v plodinách
skáčou šipky do bazénů
k domu stopa od dezénu
širokého es ú véčka
bříško tlusté od pívečka.
Kdo na jejich místo v městě?
Na každý byt čeká dvěstě
uchazečů z pakostanu
za prachy ho nedostanú
budou ho mít grátis
stačí malý zápis
na národním výboru,
půlměsíc jde nahoru.

Zatím bez slepic

zatím tam bydlí turisté přes ten Uber na krátkodobé pronájmy. A to je taky pro stálé obyvatele lahůdka. Co bude dál se uvidí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

něco jako SPARTAN RACE?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

“Kromě obvyklého nákladu přivezl dopoledne kamion do areálu v Praze 5 také pět cizinců. Vyskákali z nákladového prostoru a rozutekli se do polí...”
Do polí v praze. Proč ti cajzli lezou do polí u Znojma? Jestli je nemají poskákané čerňochy.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Co ta Angela,
třese se dehydrovaná chudinka už každý týden a furt ju nedokázali zavodnit a prý "žádné starosti, jsem v pořádku".....

Tak snad to rozchodí, tohle mne na politicích fascinuje, obětují funkci vše!(ironie)

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

na další funkci.

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

intencny tras
ona chce zostat nehybna - tak sa trasie... Zjavne vsetci specialisti sa boja povedat, ze ma ist od valova a dozit v pokoji.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Italský ministr vnitra a vicepremiér Matteo Salvini, jehož strana Liga tvoří křehkou koalici s Hnutím pěti hvězd, se musí znovu zodpovídat z údajné spolupráce s Ruskem. Otazníky vůči možnému financování Ligy Ruskem vypluly na světlo po zveřejnění přepisu údajné nahrávky zpravodajského webu BuzzFeed News, na níž se jeho spolupracovníci měli domlouvat s ruskými investory na podpoře Ligy výměnou za zakázky s ropou pro italský ropný koncern Eni. „Nikdy jsem z Ruska nedostal ani jeden rubl, euro, dolar ani litr vodky,“ vymezuje se Salvini

Zatím bez slepic