Stejně se mají líp

Autor
Štítky

Pamatujete na školní povinnou četbu a rozbory prózy? U nás ve třídě existovala univerzální věta téměř pro každý román - "Autor v románu kritizuje maloměšťácký způsob života." Tato univerzální věta mi párkrát zařídila jedničku i když jsem knížku neviděl ani z rychlíku. Maloměšťácký způsob života. 

Bylo tím myšleno takové to žití při zemi - žádné eldorádo, žádné skandály, nijak nevyčnívat, zůstat pěkně v řadě, nedělat vlny a po harpagonsku pomaloučku dávat korunku ke korunce, až bude v Praze dům. Moc nekouřit, moc nepít, nedávat na odiv nedělní husu k obědu, každý peníz obrátit v ruce dvakrát, do kostela to ano, ale myslet si svoje jak o nebi, tak o dobročinnosti, nebratříčkovat se s každým, pokukovat vejš, ale dosahovat toho raději sňatkem s ošklivou šlechtičnou než nějakým riskantním bojem. 

Podobnou kritiku zažívali v obrozenecké době i venkovští vidláci. (Vlastně ji do jisté míry zažívají dodnes). Také se kritizovalo jejich sepětí  půdou, se sedlákem se nedá bavit o ničem jiném než o zemědělství, na všechno se kouká z hlediska, zda se to dá použí pro polní práce, je zahleděný do svého gruntu, nemá smysl pro vyšší cíle, celý velký svět uměni odbývá jen v mládí s chasou u muziky. Nezajímá ho intelekt, nezajímají ho velké otázky dějin. 

Fór byl vždycky v tom, že maloměšťáci i vidláci na tyto výtky nikdy nereagovali, ale také si z toho nic nedělali. Pěkně si ve městě dál pozvolna hrabali, plnili byty pendlovkami i dubovým nábytkem, ženili své syny a vdávali dcery za výhodné partie, měli své nadité vkladní knížky, tu a tam o to přišli při nějaké měnové reformě, ale za chvíli se stejně zase vzmohli. Vidláci tu a tam přišli o syna při verbuňku, ale zpravidla jich měli dost, pěkně si seli a sklízeli, svatbou spojovali políčka, vydírali čeleď a ve štrozocích šetřili na traktory. Když bylo hůř, zatáhli se do sebe, když byla nadúroda, stejně šetřili a pokud přišla pohroma, stejně to nějak udělali a za čas už zase byli na koni. 

Stejně funguje i antisemitismus. Židy sice kritizuje kdekdo a za kdeco a oni si dál dělají svoje. 

Teď je v kurzu bílý muž. To je ten uchvatilel, rasista a kolonista, je třeba ho vzít u huby, ať už poněmecku zelenou politikou a masovou migrací, nebo poafricku ala Zimbabwe nebo JAR. USA mají také svojí metodu. Bílý muž může za všechno. A tak je třeba demonstrovat, domáhat se, křičet, nadávat... A ten bílý muž se kupodivu má pořád dobře. Dokonce i v té jihoafrické republice přes všechny peripetie, přes všechen obrácený rasismus, přes pokusy o útisk, kritiku... stejně se bilí mají pořád nejlíp. Černoši tam už demonstrují a bojují za svojí černou rasu třicet let a nic z toho. Jo, ti bílí tu a tam přijdou o syna, tu a tam je nějaká vražda, ale nakonec jsou to oni, kdo mají ve štrozoku peníze a utíkají ze země v takovém stavu, že mohou kdekoliv na světě (třeba v Rusku) začít znova. 

Stejné to má naše LGBT komunita a na Prag Pride to zase bylo vidět. To je třeba mít pořád nějaké výhody, domáhat se dalších a dalších práv, je třeba chodit, vydávat na odiv svojí jinakost a porovnávat se s heterosexuály a stejně jim to k ničemu není. Heterosexuálové žádné pochody hrdosti nepotřebují. V klidu si někde piplají tu rodinu a přes všechny problémy pořád jsou o několik řádů věrnější a stabilnější než průměrný homosexuální pár. Pořád mají mnohem nižší výskyty AIDS i žloutenky, pořád ještě vysílají do škol i hodně normálních a slušně vychovaných dětí, obejdou se bez halasně vyžadované podpory a i když jsou podle dnešních měřítech maloměšťáci, vidláci, rasité a homofobové, stejně se nakonec mají nejlíp. 

Chánovské sídliště by mohlo vyprávět a romské občanské iniciativy také. Mohou mít jakoukoliv zákonnou přednost, mohou mít na své straně média, neziskovky, aktivisty a stejně jim to není nic platné. Pořád vyhrává ten maloměšťácký bílý rasista, který raději přejde na druhou stranu, pokud v noci potká partu romů. 

Podívejte na Mináře a spol... dvě stě tisíc lidí na Letné a maloměšťáci si stejně zvolí koho chtějí, bez ohledu na novináře, bez ohledu na televizi a nepotřebují k tomu žádné mluvčí, žádné organizace, žádné demonstrace. 

Nakonec, všechna ta dnešní kritika, pozitivní diskriminace, LGBT a další, jsou vlastně jen takové kyselé hrozny. Nějak k nim to štěstí nepřichází. Ani přes halasná prohlášení, ani přes pochody hrdosti, nepomůžou jim ani neziskovky, ani prosby ani hrozby. Jo, mohou toho normálního heterosexuálního bělocha s rodinou přiskřípnout. Ale vždycky se to otočí víc proti nim. On ten běloch si nějak poradí a nakonec se zase bude mít líp než  ti, kteří by ho rádi srazili do horoucích pekel. 

A pokud to přeženou... málokdo si dovede představit, čeho všeho jsou běloši schopní, když se doopravdy naserou. Není tak jednoduché je vyvést z klidu. Oni totiž jsou ti maloměšťáci a dávají přednost trpělivému rozhazování sítí. Ale když budou nakonec zahnáni do kouta, špatně to dopadne s každým, kdo je dráždí. 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

zavyli zavile
foldyno stranu počni
budete v přesile.
Tolik hlasů na ulici
zbytečně se válí,
romantici, prognostici
na svoji vlast kálí.
Foldyno, tak zvedni prapor
zavel pozor, vpravo hleď
budeš český aligátor
kdy jindy, než teď.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zkouška vložit koment

Zatím bez slepic