Potřebovali použitelného debila

Autor
Štítky

Nakonec jsem se vrátil o den dřív a musím se vypsat z dojmů. Zase jsem jednou přišel o iluze, ale podíval jsem se kus do světa a i když jsem ho viděl jen z okýnka letadla, pak znovu letadla, pak auta a pak budovy, stálo to za to. 

Ale nejprve, jak jsem se tam dostal... To takhle sedím v práci a přichází za mnou kolega -  velké zvíře ve firmě, odborník na tropická, subtropická zemědělství, znalec pouštních oblastí, který kdysi jako mladý začínající doktorand jezdil do Libye - to jsme se s nimi ještě kamarádili a zakládal tam pro Kaddáfího osady v poušti. 

Tento kolega si sedá ke mně do kanceláře a říká mi: "Nechceš na týden do Afriky?"  Mám jedno místo v misi OSN v Etiopii v Aksůmu na univerzitě. Potřebujeme tam dopravit pár drobných náhradních dílů pro čističku obilí a někoho, kdo by tam zaučil obsluhu".

Ćili žádné etiopské silo na obilí, žádné žně, ale Aksůmská univerzita, kde běžel německý projekt při OSN ohledně zavádění technologií do primitivního (to je ještě slabé slovo) etiopského zemědělství.  Takový jednoduchý výlet. Let do Adis Abeby, tamodtud do Aksůmu, dodat českým montážníkům karbonové tyče pro zavěšení skříně čističky, předvést ohromeným místním docentům, jak se s tím pracuje, nechat si podepsat protokol na místě označeníém šipkou a tento protokol přivézt nazpět a dát osobně kolegovi do rukou. Celkem dva dny pro cestu tam, dva dny na místě a dva dny pro cestu domů. 

Mimochodem...češi tam montují německou čističku, protože němečtí technici jsou moc drazí a neumějí improvizovat. Mě si vybrali, protože umím plynně německy, tlumočník do češtiny omarodil a na ten poslední týden už nechtěli posílat jiného. Prostě jim stačil jakýkoliv debil, který se domluví s německým Gruppenleiterem a šéfem v jedné osobě, neztratí se na letišti a doveze tam jedno zavazadlo, které vypadá jak taška s rybářskými pruty. Kolega si myslel, že bych to mohl brát jako zajímavou dovolenou, navíc placenou v éčkách. 

Tak jsem letěl. 

Německý šéf v Etiopii raději neriskoval a vyzvedl mě přímo v Adis Abebě u letadla (tedy hlavně ty karbonové tyče) a tak jsem to měl opravdu jako dovolenou i s průvodcem. 

O Africe se všeobecně říká, že je to země kontrastů a musím s tím souhlasit. Být tím správným člověkem, bylo by to super místo pro život. Jak v Adis Abebě, tak v tom Aksůmu jsou nádherné čtvrti plné zeleně, levných obchodů s jakýmkoliv zbožím, na chodníku jsou všude metaři, všechno je vypulírované, auta jsou luxusní, drahá a všude. Pak ulice skončí, začne zátaras, chlap se samopalem a za ním už to vypadá jako v Africe. 

Neviděl jsem nic, co by bylo mezi. Buďto jste v Etiopii bohatí a pak tam můžete prožít celý život ve stejném prostředí jako má Berlín či Paříž. A nebo jste chudí a jste rádi když máte k životu trochu rezavého plechu nad hlavou.  Není tam žádná střední vrstva. I ti metaři v těch lepších čtvrtích jsou vlastně bohatí. I ti státní úředníci jsou bohatí. Všichni jsou tam bohatí. A za zdí jsou ti, co jsou jen a jen chudí a nemají vůbec nic. 

Jinak se ničím neliší. Všichni černí, ale tak do hněda a běžně mají vousy. Sami se nepovažují za černochy. Rozdíl je jen v tom, že někdo je vyvolený a někdo má smůlu. Kdo je vyvolený, ten je vysmátej jak nikdo a kdo má smůlu, ten je v háji největším. 

Všichni ti profesoři na Aksůmské univerzitě běžně lítají do Evropy. Mají baráky jako kráva, fůru služebnictva, doma to mají jako my. Jen voda v kohoutcích není pitná a záchod je sice porcelánový, ale dřepí se na něm. Všude vůně, čisto, jídlo bylo skvělé, v oknech sítě, na postelích jemňoučké moskytiéry, ráno snídaně do postele, usměvavý personál... připadal jsem si jak ve filmu Nespoutaný Django na americkém jihu v domě u bohatého plantážníka. Spal jsem totiž u jednoho profesora doma. 

A za oknem koukám na smetiště, kam moderní kuka vozy vysypávají odpadky plné jídla a kupa malých dětí to tam přebírá a odnáší domů. 

Profesoři jsou mimochodem opravdu vzdělaní. Takové ty typy ze staré školy. Vážení, očekávající úctu. Všichni mají v malíku dějiny Evropy, všichni věděli co je Česká republika, každý druhý už byl v Praze, všichni uměli několik jazyků. A všichni mají nos nahoru, protože tam ve svém jsou páni Někdo. 

Studenti... to jsem také ještě neviděl. Žádní flákající se černoši. Zrovna bylo obdob dešťů tak se tam ostošest učí.  Všichni biflují jak zjednaní. Žádný volný čas, žádná flákárna. Profesoři jsou na ně přísní a tvrdí jak skály. S půlkou studentů jsem se domluvil německy docela obstojně. (anglicky umím jen základní fráze). Všichni mají znalosti, kterými by většinu z nás strčili do kapsy. 

Čistička na obilí byla skoro hotová, fakt stačilo jen namontovat ty karbonové tyče a mohlo se spouštět. Pak ještě byly problémy s dieselagregátem, protože čistička při náběhu brala moc proudu a pak bylo hotovo. Nic jsem nemusel nikoho učit. Ti místní znali výkresy snad nazpaměť a dávali mi tak odborné dotazy, že bych se klidně mohl já ptát jich.  

Byly to vlastně dva dny volna, ale jen na místě... období dešťů jaksi nedovoluje žádné velké výlety. Nepršelo sice pořád, ale všechno bylo rozbahněné a jak se člověk dostal kousek mimo ty dobré čtvrti, dalo se pohybovat jen pěšky. A tak byl čas na rozhovory.

To hlavní bylo, že ten svůj svět považují za normální. Je neštve, že na skládkách se každý den najde dětská mrtvolka. Neštvou je epidemie, bída, hlad... jsou zvyklí. V podzámčí je prostě jiný svět a oni s ním mají málo společného. Mají mnohem blíž k nám evropanům. Sledují naše televizní kanály, znají anglický fotbal, čtou naší literaturu (všichni znají Jiráska).  Mají sice svojí vlastní křesťanskou církev, ale až na pár detailů je to jako přijít do kostela u nás. 

Oni sami tam žádné školy nezakládají. To dělá katolická charita a OSN. Ti tam někde vydržují učitele i školy a z toho množství milionů černoušků vyfiltrují ty pracovité a chytré a ti pak dostanou šanci na univerzitě. Většinu jich sice vyházejí, ale ti zbylí pak udělají pohádkovou kariéru jako  osoby nezbytné pro chod státu. Někteří budou mít dokonce to štěstí, že budou zkorumpováni od zahraničních firem a nebo si nakradou na pomoci OSN. Takové sny tam spřádají ti studenti, kteří umějí německy, že jsme mohli mluvit. 

Mimochodem, nikdo z těchto nesnil o nějakém útěku do Evropy. Jejich cíle byly bližší a mnohem lákavější. 

Vlastně jsem si tam připadal jako ve středověku. Bohatá šlechta obklopená sluhy s nosem nahoru... všichni jsou za vodou, všichni mají vše, co svět nabízí. Plebs dole nestojí za zmínku. Vlastně jediný rozdíl je, že oni tam nežijí ani tak z půdy, jako z nerostného bohatství, které krásně uživí tu bohatou státní správu. Zbytek populace není důležitý. Sociální otázku tam ješrě nikdo neuchopil. 

Byl jsem tam jen krátce a na jednom místě. Ne, neviděl jsem to věrně a správně. Neviděl jsem všechny ty detaily, které by z mého pozorování udělaly plastický obraz. Určitě jsem toho hodně opominul. A hodně jsem si svůj dojem z Afriky poopravil. Vlastně bych tam asi bez problémů uměl žít. Ale dostat se mezi tu místní šlechtu, to bych musel mít místního tatínka a nebo být mnohem lepším, pracovitějším a vzdělanějším studentem. A asi bych se nevyrovnal s tím, že za plotem je úplně jiný svět. 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Díky za zprávu. Zajímavé. My jsme si tady na dvorku také tak nějak poradili ;)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

starý, škaredý a hloupý mamlas, který se zajímá o samé nepodstatné detaily, jako jsou ploty a jejich odvrácené okolí.
To je přece úplně špatně. A to má navíc z toho, že furt běhá kostelit. Kostelit znamená chodit do kostela na bohoslužby a autorem výrazu je má nejstarší dcera. Naštěstí to vymyslela, když jí byly asi dva roky, takže není v blázinci, ani nebere důchod na hlavu.

Já se dobrovolně přiznám, že jsem stejně starý a blbý jako Vidlák, páč něco podobného jsem viděl v Itošce (Itálie) ještě v době, kdy nám pojem bezdomovec neříkal vůbec nic. A rozdýchával jsem to dva dny.
Vyšel jsem z centra malého města, které se časem stalo předměstím většího města, a kráčel jsem hrdinně vzhůru ke kopcům za městem, když jsem asi kilometr před hranicí města dorazil mezi zlatokopy. Všady byly kopce hlíny porostlé travou, anebo zase mělké dolíčky. A nebyli to zlatokopi, nýbrž soudruzi popeláři, kteří jednoduše sypali bordel z popelnic na louku vedle silnice.
A najednou z ničeho nic na mne jukne koza, pak další, a ještě jedna, o něco později dokonce i soudružka ovce, a v samotném závěru se vyklubal z dolíku italský bezďák. Měl velký klacek, malého čokla a mazal se stádečkem někam k centru. Asi si šel koupit z nudy nějaké hezké značkové hodinky, za páďo tisíců to byla tenkrát taková cena náramkových hodinek akorát. Hlavně pro soudruhy bezďáky...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zajímalo by mě, jestli ses ptal těch chytrých a zajištěných, se kterými ses tam potkal, co si myslí o současné migraci Afričanů do Evropy.

Kdo to jsou ti lidé, kteří třeba konkrétně z Etiopie si zaplatí pašeráky, cestují až do Lybie, aby se pak dostali do gumáku a odtud na lodě pašeráků bez hranic. To přece nemůžou být ti "lidé za plotem", kteří žijí v absolutní nouzi, kde by vzali prachy na ty pašeráky... tak kdo to jsou ti cpoucí se do Evropy? Už jsem četla i takovou konspiraci, že to jsou z části kriminálníci, kteří utíkají před trestem.

Podle toho, co píšeš, tak i v Etiopii má mnoho lidí šanci žít dobře, ale musí se o to přičinit, snažit se. Nebo záleží jen na tom, v jaké rodině se kdo narodí, jestli v bohaté nebo chudé?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

na projektanta vzduchotechniky s bytem v JNB, velkým platem a prebendami, ale nezůstal bych v té zlaté kleci ani za zlaté prase. Raději tvrdou kůrku doma, než kariéru v Africe. Chyběl mi tam volný pohyb po lese, všude lev a mamba, samý vzdělaný černoch se 4 jazyky a červená hlína. Zlatá česká bída.

Zatím bez slepic

kluk. Má představu, že jen co dodělá školu (průmku), vyfičí do Ejfryky. Ještě do té školy nezačal chodit, a už mu cpali pod nos kontrakt s nabídkou dvacet tisíc měsíčně. Ale v eurech. Akorát přesně jak píšeš. Za prdelí non-stop tři hnědáci s nabitými a odjištěnými kalachy na krku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Vítejte z pátky z feudalismu v Etiopii.
Tak mne napadá,že ta čistička byla vyrobena v Čechách za pár kaček pro Němce,kteří ji pak instalují,jako svoje dílo a za miliony.Doufejme,že i do Etiopie přijde socialismus,aby ty nerovnosti srovnal.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

nikam. Soudruzi z Bilderbergu si dají setsakra pozor, aby se znova tak hnusně nespálili.
Proč myslíte, že sem ženou hnědáky?
Inu proto, aby nám dokázali, že sociální systémy jsou nastaveny zcela špatně a že znamenají zcela zbytečný přepych pro lůzry a šílenou zátěž pro střední třídu, která je likvidována hůř než škodná.

Zatím bez slepic

Krátce:
Jedná se o celosvětové soustředěné úsilí snad promile těch ekonomicky nejmocnějších (už nemá cenu uvažovat o pouhém bohatství) o staronový globální řád, který by měl být kombinací extrémně tuhého feudalismu s otrokářským systémem, to vše doplněno srandovním rituálem lidových voleb z hromádky pečlivě předvybraných žvanících slouhů na dálkové ovládání.
Naše střední třída je na závadu. Byla propustná a viděla na obě strany hraniční zdi.

Zatím bez slepic

Jen si vyčkejme na kolaps zdravotních systémů. Populace během 10 let klesne na 50% stavu. Proč takové číslo? Stačí se podívat na příklad jelenů v Yellowstonu. Množili se bez přítomnosti vlků. Když vlky znovu vysadili do oblasti, počet jelenů brzy klesl z 20 na 10 tisíc kusů. https://www.selmy.cz/vyznam/priklad-z-yellowstonu/
Lidem nevysadí vlky, ale jen nechají zmutovat a množit viry. Celý problém s produkcí CO2 se vyřeší likvidací veřejného zdravotnictví a jeho nahrazením zdravotnictvím soukromým. Polovina populace vytvoří jen polovinu CO2, bude potřebovat méně věcí.
Jsem jen zvědavý, kdy to demonstranty z Friday for Future napadne. Ta předsudečná nenávist vůči důchodcům už tam je. Začalo to klipem Mádla a Issové, od té doby je v nich živen pocit, že ti starší, méně vzdělaní a vydělávající spoluobčané jsou překážkou jejich lepšího života. Je jen otázkou času, kdy začnou řešit penzijní reformu eutanázií nepohodlných osob.

Zatím bez slepic

v Jelenostanu... také u nás se jeleni trvale přemnožují a působí škody. Jejich jediným přínosem je trofej, tu ti pitomci poskytují ale jen jednou.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Trofej jelena může mít kdokoliv, stačí požádat partnerku.

Zatím bez slepic

Domnívám se spíše, že soukromé zdravotnictví nahradí systém zdravotního pojištění pouze v tom případě, že se ze soukromníků na zdraví vydoluje více peněz (víceméně dobrovolně) než ze zdravotního pojištění (povinně). Nedomnívá se však, že toto zvláště u nás může nastat. Ale můžu se mýlit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zdravím, Vidláku !
Snažili jsme se tu pilně obhospodařovat dvorek, aby se slepice měly stále v čem přehrabovat.
Díky našemu soustředěnému výtlačnému úsilí vrstva hnoje v okolí hnojiště silně narostla a ještě jsme ji udupali.

Zaplaťpánbu, že hospodář je doma.
******************
Co jste pročlánek vytěžil zpohledu z několika oken gheta a s rozhovory s jeho obyvateli je obdivuhodné. Jako většinou plný počet slepic. Dokážete vatěžit maximumz toho mála, cojste měl k dispozici.
To, že Etiopie naprosto nepředstavuje typickou africkou zemi (pokud je možno o něčem jako typická africká země vůbec hovořit) víte jistě lépe než já.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

To jako z filmů Vávry, nebo z nějakých překladů? A co jim to čtení dává, že se mu všichni věnují.
Můj děda, nejstarší ze sedmi sirotků, také četl Jiráska při svíčce, když vyráběl nějaké ruční práce po nocích, aby pomohl uživit bratry. Ale to bylo ještě před První válkou.

Zatím bez slepic

Nebojte, ty časy čtení Jiráska při svíčce a ručních pracích se dalším generacím vrátí. Stačí vyčkat na kolaps sociálních a zdravotních systémů. Už nyní platí, že pojišťovny mají jako limit 1 200 000 Kč ročně. https://www.vilimkovadudak.cz/jan-strnad-pro-ln-cena-lidskeho-zivota-12… Pokud by si někdo chtěl stěžovat, tak na Slovensku je limit přibližně 600 000 Kč ročně.

Zatím bez slepic

lék, který denně užívám, stojí pojišťovnu 40 000 Kč měsíčně.
Měsíční množství (tj. 30 denních dávek) aktivní látky, kvůli které se tímto lékem dobrovolně trávím, stojí v maloobchodě něco málo přes 200 USD.
Pak ovšem nejsou prachy, že ano...

Zatím bez slepic

sdělit zdejšímu obecenstvu, že při zhoršení zdravotního stavu definovaného EDSS (škála hodnocení trvalého postižení 1 - 10) nad číslo 4,5 se pacoš přestává léčit efektivně působícími přípravky.
Přeloženo do češtiny - už se jen čeká, až ten hajzl zlodějský (to jako pacoš) zaklepe bačkorami.
Já se mám, páč jsem teprv na čtyřce. A čtyřku mám proto, že panu doktorovi o svých potížích nereferuji, páč důchod je od sedmičky a to už je člověk na kolečkovém křesílku. Ale může ještě sám jezdit, to jo.

Dobrou chuť!

Zatím bez slepic

Vidíte coby prominentní pacoš celý systém ještě z té lepší stránky!
Mám cukání popsat ho z té (reálné) horší stránky, ale nemám po ruce igelit, kterým bych ochránil klávesnici proti poblití.

Zatím bez slepic

A nemusí pak ten náraz přicházení o iluze být pak ( u čtenářů zde) tak tvrdým.
AH prosím popisujte, myslím že právě zde je místo, kde je realita přijímána a nepopírána.
Když tak to dle uvážení i dávkujte.
A budete-li hluboce dýchat, či občas si odskočíte loknou čerstvého vzduchu, nebude třeba ni igelitu, či pro jistotu se předem připravte.....včetně čtenářů. (prevence)

Zatím bez slepic

někdejší wb garden na ACZ, že jste starý, hloupý a škaredý.
Víte proč?
Protože vás nenapadlo psát na lačno.
Žaludeční šťávy pak zmáknete obyč ubrouskem a ústní vodou, nechutné krkání eliminujete ucpávkami do uší. Stojí pět kaček a dostanete je "u všech dobrých prodejců" s pracovními hadry.

Zas to tady musí zachraňovat ubožáček chudáček Targus a vy na něj ještě máte hubu.

Zatím bez slepic

Targusi, tak to je ještě hluboko pod limitem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tož jste doma na svým dvorku
v jednom rohu hrabou slepice,
v dalším kohout kokrhá,
králíci i prasata přežili
tož šup, šup,
vidle do ruky
a ....
no, však víte,
hnůj je vždy potřeba :-)

Zatím bez slepic

á, je neděle,
den sedmý
a mne napadají věci
nepublikovatelné:
"energie čistá proudí
usmívá se zdroje část
srdce části zdroje se raduje
není tělem spoutané
jedním s bohem je
jedním se všemi je,..."
no řekněte, to je samé kostelení,
nebo jak to tu bylo pojmenováno

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vítám doma. Předpokládám, že lety Addis Abeba - Aksum asi nejsou příliš časté, když Geschäftsführer musel až do Addis Abeby. Cesta dle mapy sice vypadá slušně, ale jak dlouho jste to jeli? A vezl někdo Vidláka zpátky na letiště? To ukáže, jak moc stáli o Vidláka nebo karbonové tyče. V Aksumu se prý v areálu kostela sv. Marie Sidonské nachází kaple, ve které je údajně uložena Archa úmluvy.
K tomu životu v Africe, je to tak všude po světě. Lidé se tam narodí buď bohatí a jsou bohatí celí život, nebo většina jako chudí a jsou chudí celý život. Protože v tom žijí celý život, nedovedou si představit, že by to mohlo být i jinak. To jen Evropa je výjimkou.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Byi na mě hodní, odvezli mě i zpátky do Adis Abeby. :-) 

Kapli s Archou úmluvy jsem viděl, ale dovnitř mě nepustili, byl jsem nevhodně oblečen (příliš evropsky a podle nich necudně). 

Do Aksumu jsem letěl sice v pasažérském letadle, ale vypadalo víc jako bývalé vojenské letadlo. Provozuje to OSN - vozí tím svoje lidi a všechno možné co potřebují. Mají v Aksůmu a v okolí mraky projektů. Měl jsem někdy pocit, že těch z OSN je tam víc než ístních vzdělaných černochů. 

 Poprvé v životě jsem seděl ve vrtulovém letadle - byl to nějaký ruský stroj - tupolev nebo iljušin, nebo tak něco. Let trval necelé dvě hodiny, ale ty motory řvaly tak, že nebylo slyšet vlastního slova. Když jsem pak po na cestě zpátky vlezl do normálního airbusu, tak jsem měl pocit, že jsem definitivně ohluchl, jak nebylo nic slyšet. 

 

Zatím bez slepic

na každém křídle, mohl to být IL-18, dvoumotorák by byl IL-14. Tam byl randál, jak na úpravně licích vozů v železárnách, když se pustily všechny sbíječky a vibračky naráz.

Zatím bez slepic

Byl to určitě AN-12, čtyřmotorák, turbovrtulový, v podstatě nezničitelný.
Taky sem se v něm svez, to ještě existovala ČSSR a CCCP.

Zatím bez slepic

In reply to by franta (neověřeno)

Trvalý odkaz

Beru zpět, nečet sem pořádně, dvoumotorák mohl být jen AN-24, nebo spíš AN-26.
Tak v tom se, k mé lítosti, na rozdíl od kamarádů nesvez.

Zatím bez slepic

In reply to by franta (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak v tomhle létadla jsem se svezl před časem na Kubě z Cayo Largo do Havany.
Sice vnitřek prostoru pro cestující byl vytvořený z papundeklu, ale že by tam byl extra randál, to ne.
Větší problém byla klimatizace, nahoře u výdechů byly rampouchy, dole na sedadlech parno k padnutí.
Ale drandilo to schopně.
( Stejnou "vystýlku" měl i prdulník Mi 17, kterým jsme letěli na Cayo L. Ale v něm byl stevard a ten se o nás příkladně staral, kam se hrabou Sm wings!)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak už víme, za čí peníze se Vidlák lítá rekreovat! Je to milej kluk, ale miliardu bere! I dvě! A to s tím chudáci inzerenti (pašík Čuník a slípka Slepice) ani nechtějí mít nic společného!
https://www.novinky.cz/internet-a-pc/clanek/dezinformace-jsou-velky-byz…

Zatím bez slepic

Standoe,
Vidlák je černá ovce, která trhá obě party a pohybuje se v zemi nikoho mezi zákopy ošklivých komerčních dezinformátorů,
kteří si na provoz svých webů vydělávají stejným způsobem, jako ambiciózní informační kanály, které vyplachují mozky progresivní mládeže a flexibilní stáreže dočista do čista (podobně jako např.přivýdělečné reklamy naší veřejnopopravní ČT!

Jak jste si možná (ne)povšiml, jeho zlý adminbrácha zde hubí všechny zárodky komerčních aktivit v zárodku s účinností penicilinu.
Ovšem - všeho dočasu, jen pánbu a Česká televize navěky!

Zatím bez slepic

My jsme zde všichni jako táborští prakomunisté, kteří místo do společných táborských husitských kádí házíme zdarma zlato svých myšlenek do bezedné kádě vedle vidlákovského hnojiště.

Propagace Putina, speciálního vína z neschválené odrůdy a jitrnic z přeštických prasátek je pouhou kapitalistickou kolaterální ztrátou nás, thinkankistů chmurné budoucnosti!

Zatím bez slepic

moje vymyšlené slovo stárež. Užíval jsem ho již coby prepubertální jinoch jako reakci na ty hnusné dědky a báby, kteřížto plísnili nás - mladé, krásné a chytré (tehdy ještě) soudruhy spěchající z pionýrské schůzky ukrást nějaký železný šrot ze šachty, aby bylo na čučo a na cigára.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

jestli se to obilí do Habeše vozí čistit nebo tam opravdu roste (o čemž mám pochybnost). Nebo jde čistě jen o zástěrku (legendu) k jiné činnosti. Je mi jasné, co je to ten Adidas (krátce Addis). Ale co ten Beba?

Zatím bez slepic

Kapitalista Ládik!!! sem už ZASE cpe raklamu!

Dělá blbýho a předstírá, že nezná komerčně nejúspěšnější sušenky světa!
Přitom je obecně známo, že se každé ráno převlékne z pyžama Adidas, obuje si adidasky, načne svou první ranní coca-colu a přikusuje tradiční habešské sušenky Bebe!
https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001000008797

Zatím bez slepic

Polí jsem viděl dost - i relativně velkých. A na nich buvoly, jak ořou. To se tam dělá v dešti, stejně jako setba. Pak to vzejde a do prosince na to nezaprší. Vyroste to z vody, která už je v zemi. Záleží prý na tom, kolik prší dní ani ne tak jak prudké ty srážky jsou, protože většina vody (stejně jak u nás) odteče. Jde o to, aby se co nejdéle vsakovalo. Orat se nedá dopředu, protože půda je za sucha jak beton a když si pak za dešťů nepospíší, mají smůlu. 

Čistička je sice na obilí, ale oni ji tam mají kvůli nějakým místním bobům, které potřebují třídit na osiva. Vypadá to jako fazole. 

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kdysi, dávno, známý také jel do oné země jak zem odborník a nějak se začal motat po Somalialandu, to je ten cíp sousedního Somálska na východ od Etiopie.
A tam zažil šok, tady běžely stabilně pořady o suchém hladovém Somálsku a tam na pobřeží Rudého moře jezdil kolem lánů s obilím na kterých makali traktory John Deere.
Tak se ptal, co to má znamenat, odpověď byla jednoduchá Mogadišo? to je jiný kmen, hlad je jejich problém.

Zatím bez slepic

Somaliliand je bývalá britská část Somálska u adenského zálivu. Mogadišo, tedy celé pobřeží Arabského moře, je bývalá italská část Somálska. Somaliland má více deště a je na tom opravdu lépe než zbytek Somálska.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlaku, jsem rád, že jste objevil Ameriku. Opravuji: Afriku.
Aktuální stav neznám, ale před čtvrt stoletím jsem v Africe viděl lautr stejne. Jen místo vdcu bankéři a podobní.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

“V neděli také potvrdil informaci, že podezřelým je cizinec. Jaké národnosti, ale policie konkretizovat nemůže.”

Jde vyloučit Rusa a Čecha.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Těším se na boby z habeše
zdraví z dovozu od bureše
samý vitamín a vláknina
jakoby mi spadly do klína.
Nebudu muset baštit hrách
a mít potom v divadle strach
že poznají zdroj smradu
i když nepůjde z hradu.
Nebudu muset žrát kobzole
ani večer močit fazole;
české žrádlo už mě neba
nekoupím už ani chleba.
Dožil jsem se zlaté doby
celé dny mlsat boby.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Podle odhadů z roku 2010 žilo v Etiopii 82 101 998 a v r. 2017 už 105 350 020 obyvatel.
Takže co ? Je zapotřebí jim pomáhat, aby zdroj uprchlíků nevyschl.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

do toho, jak to tady bude za pár let vypadat, když vše, co si kluci, kteří spolu mluví, proběhne bez vážnějšího odporu. Přesně tak to bude vypadat v té pohádce, že tahle zem paří všem... neboli globálním ghettu.

Zatím bez slepic