Hitler jako Žižka

Autor

Ne, nebojte se, nebudu porovnávat Hitlera se Žižkou. Nebudu ani Žižku porovnávat s Hitlerem. Nadpis jsem užil z jednoduchého důvodu... Ať totiž děláom co dělám, pro moje děti je Druhá světová zhruba stejně daleko jako husitské hnutí. Ne že by je to nebavilo, znají jedno i druhé, máme nachozené nějaké ty památníky i muzea, máme nakoukané filmy, přečtené knížky, ale celá ta tragédie dvacátého století se od nás strašně rychle vzdaluje a dostává se do stejného odstupu jako ti husité. 

Hitler se zařadil po bok Zikmundovi, Picollominimu, Janu Palomarovi, Hynkovi ptáčkovi z Pirkenštejna a Jiřímu z Poděbrad. Koněvova socha, to je jako socha Žižkova nebo socha svatého Václava. Všichni ti Pattonové, Stalinové, Guaderianové, Modelové, Paulusové, Žukovové, Vatutinové, Churchillové se nějak nepozorovaně stali dějepisným učivem. 

Až se člověk zdráhá uvěřit, že to bylo tak jednoduché... stačilo aby vyvanuli přímí účastníci. Moje děti si už nepopovídají jako já s dědečky, kteří to zažili. Mají to zprostředkované a ejhle... už je to jen učivo. Sice zajímavé, ale to je to o husitech nebo o bitvě u Thermopyl také. 

Navíc... oni ani přes počítače a všeobecný úpadek výuky nejsou ještě tak blbí a velmi citlivě a přesně vnímají, jak se ta historie furt mění. Je to sice něco, co se už stalo, ale žádná přítomnost ani budoucnost nemá tu dynamiku, jakou mají náhledy na dějiny. Svým způsobem mají pravdu... proč si pamatovat dějiny, které se za pár let budou zase vykládat jinak, stačí jen aby se změnila politická reprezentace a zesílila v blízkém okolí nějaká další mocnost. 

I my to tak měli ve škole, já ještě jako pionýr držel stráž u památníku rudoarmějců, který se pak potichu změnil na památník amerických sil generála Pattona, ale na druhou stranu, já měl doma ty dva dědečky -jednoho u Rudé armády a druhého u Wehrmachtu a tak nějak jejich vzpomínky byly pravdivé. Asi i protom že v nich nebyla ani ideologie, ani patos osvoboditelů nebo nadčlověků, ale lidskost dvou obyčejných vojclů, kteří byli válkou semleti a proti všem statistikám ji oba přežili se všemi končetinami, přežily to i jejich rodiny a když to pak všechno skončilo, měli jak začít znovu. 

Tohle všechno už ta generace po mě nemá. U nás jaksi nemáme na sibiřských dřevěnicích vytesány křížky za každého člena rodiny, který padl. Nemáme nikde na zdi fotky dědečka pilota, který dobře střílel u Guadalcanalu. Nemáme ani ty tajné poklady strýčka Helmuta, který až ke Stalingradu došel.

Jak to také máme mít, když jsme nejdříve měli zapomenout na vojáky západní fronty a pak zase na kluky na východní frontě? Dopadlo to, jak muselo. Nepamatujeme si ani jedny. Upřímně... asi bychom si vzpomněli na Gabčíka, Kubiše, Ludvíka Svobodu, Fajtla a pár dalších pilotů, ale dá někdo z hlavy alespoň jednoo vyznamenaného Hrdinou sovětského svazu? Má někdo běžně v hlavě alespoň tři jména od Dukly? Nebo od Tobruku?  A kromě Beneše či Moravce a Jana Masaryka, vzpomenete si automaticky ještě na další členy exilové vlády? Kdo byl zmocněnec v USA? Kdo chodil na konference ke Stalinovi? 

Kromě několika výsadkářů a možná skupiny Tří králů, kolik ještě znáte členů domácího odboje?  A když už jsem v té sebekritice... kromě Horákova statku, znáte alespoň  nějaké jméno z Lidic? 

Inu ve jménu u té správné ideologie a toho správného světonázoru, co u nás asi nikdy nepřežijí půl století, jsme především zvládli naši novodobou historii spolehlivě vykastrovat. Ostatně i ty husity musel Palacký znovu objevit a Jirásek zpopularizovat. Má to samozřejmě i výhody... vykastrované dějiny žádné ideologii neposlouží. 

Zřejmě to stejně dopadne i s tou Druhou světovou. Jednou, až zase přijde nějaké národní obrození, tak to vytáhnou z archivů a budou se o tom točit filmy a psát knihy. A každý je bude znát....

Ale teď... teď to bohužel vypadá jen na to dějepisné učivo. 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

hezkej byl Jiřina - jak se čílil nad tajným předáním šarochovky Deníku N

a před tím i mladopirát Michálek

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

„Malý krok pro Jaroslava Šarocha, nebezpečný krok pro demokratickou společnost“
Andrej Babiš má tak obří převahu moci ekonomické, mediální a politické, že tato nerovnováha vyvrací základy ještě dobře neukotveného právního demokratického státu..

Zatím bez slepic

"Ještě dobře neukotveného právního demokratického státu"... V tom případě by měla Mirka lidu vrátit svou finanční odměnu za špatně odvedenou práci. Maká na tom dvacet let.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Že by to s Koněvem a Kolářem nakonec bylo jako téměř vždy? Vzletné fráze a za nim již řečník slyší "kasa, cink"?
http://www.vhe.cz/node/103

Zatím bez slepic

Bingo!

Zatím bez slepic

Tedy to je zásah na komoru. Blahopřeji.
A všimněte si prosím na té studii data vzniku 12/2006
a teď toto
"K odhalení nové informační desky u Koněvova pomníku v Praze vedla mnohaletá a komplikovaná cesta. Úvahy o tom, že by pomník měl obsahovat i kontext odkazující na Koněvovu poválečnou historickou roli, jsou staré více než deset let. Už v roce 2007 tehdejší vedení Prahy 6 v čele se starostou Tomášem Chalupou z ODS zvažovalo, jak monument z roku 1980 upravit.

Koněvova bronzová socha v nadživotní velikosti měla podle tehdejších plánů radnice přijít o monumentální šestimetrový podstavec a celé prostranství mělo získat „civilnější” podobu. „Tuto změnu v rámci obnovy parku skutečně chystáme,” potvrdil tehdy Hospodářským novinám tehdejší mluvčí Prahy 6 Martin Šalek."
zdroj
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/konevuv-pomnik-ma-po-triceti-letech-…

Možná došli k závěru, že doba se změnila a oprášili staré plány.

Zatím bez slepic

To je doslova "jedna paní povídala". Dívala jsem se včera na přenos od Koněva a byla tam slyšet paní, jak někomu říká, že slyšela v obchodě prodavačku mluvit o těch garážích, tak jsem mrkla na net. Říkám si ale, že by to šlo přece provést normálně, tedy domluvit se a sochou někam přemístit. Tomu možná brání světonázor Koláře a spol.

Zatím bez slepic

Možná dvě mouchy jednou ranou? Doba nahrává plivání na vše ruské neřku-li sovětské, Kolář si zadarmo udělal PR. No a kdyby se to povedlo a Koněva si vzali Rusové na zahradu tak to byl bonus navrch.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Včera v diskuzi pod E. Bestem:
Eriku sorry, ale dnes hýbe republikou něco jiného - rozhodnutí st.zástupce pana Šarocha nestíhat Andreje. A v té souvislosti musím zmínit deklarované rozhodnutí pana Koláčka vypovídat v kauze MUS, jeho výpověď by zcela jistě zasáhla/smetla ČSSD a.s. Teď, když pan Šaroch změnil právní názor, je na řadě pan Koláček, aby změnil svůj záměr a nevypovídal...

Zatím bez slepic

Někde jsem četla, že Koláček chce mluvit i o roli Pudila a Bobely. To by pak také možná došlo i na otázku, jak Dobrovský k miliardám přišel a to by byl sice přímý zásah do srdce PALu, ale to by se pak mohlo mluvit i o V. Mlynářovi a to nejde. Takže tudy cesta asi nepovede, bych si tipla.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ČSSD netřeba zásahů, ta si vystačí a smete se už dočista sama.
A nakonec po promlčení z výpovědi už NIC moc néni.
Za sebe se domnívám, že i zde kde kdo tuší víc, než by budhista Koláček pustil, ale klidně ať zpívá.
Prostě taková byla doba, doba devadesátková, nebyl čas řešit kdo je kdo, a co je koho, transformace musela fičet, kapitalistů nám bylo třeba a tak se muselo zhasnout, než se i právníci (to je ale jistě jen nepravda) a kde kdo zabezpečí než nějaký lid bude chtít, aby taky něco zbylo ještě i na něj....A povedlo se, zbylo - DANĚ!

Zatím bez slepic

Majko, teď si čtu váš příspěvek a zjišťuji, že jsem svou poznámkou u Ah nesla dříví do lesa:-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak tady se řeší peníze na sociální služby a honí úspory a Babiš s Havlíčkem museli jet nyní do Turecka řešit průser za kdoví kolik miliard, co zase zaplatíme všichni.
No kéž by se připravili k placení spíše ti odpovědní v ČEB i EGAP a i státní úředníci, kteří schvalovali riskantní financování i a garance ze státního a nyní se jen čumí....

"V každém případě ztráta pro český stát bude velká, na to se připravme,” řekl Havlíček.
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/nedokoncena-elektrarna-v-tureck…

Tohle psala firma (Vítkovice.cz) na netu ve svých tiskových zprávách:
**************
"ČEB A EGAP SE NEMOHOU ZBAVIT ODPOVĚDNOSTI ZA PROJEKT ADULARYA
ČEB a EGAP se chtějí za každou cenu zbavit odpovědnosti za dvouleté neřešení problémů s elektrárnou Adularya. Do provozu najela elektrárna na konci ledna 2016. Na začátku března 2016 dosáhl první blok již 99 procent plánovaného výkonu a turecké ministerstvo energetiky ho schválilo jako nový turecký zdroj. Společnost Vítkovice Power Engineering (VPE) v červnu 2016 informovala ČEB, že bez protiplnění z turecké strany (bez kvalitního uhlí i dalších protiplnění) nelze pokračovat v projektu a společnost VPE bude nucena utlumit aktivity. Následně 22. 6. 2016 společnost VPE informovala ČEB i EGAP o všech protiplněních, které Adularya nedodala.
Kvůli neschopnosti investora problémy řešit, byly VPE nuceny proces najíždění elektrárny k 30. 6. 2016 přerušit a elektrárnu udržovat v zakonzervovaném stavu. Minimálně od června 2016 měly tedy ČEB a EGAP šanci nastartovat řadu řešení, včetně kroků, které navrhovala skupina Vítkovice. Fakticky však obě instituce selhaly, když nekonaly. Nečinnost elektrárny a oddalování znovunajetí může vyvolávat další ztráty
Pro skupinu Vítkovice činí ztráty již dnes minimálně 5, 5 miliardy korun, a to za prokazatelně odvedenou a fakturovanou práci a za konkurz společnosti VPE.
Za této situace je nepochopitelná i mediální reakce a tedy i role správce VPE Davida Vandrovce. Měl by hájit zájmy věřitelů - čili zejména vymáhat pohledávky v Turecku a chtít po ČEB a EGAP ve prospěch věřitelů, včetně Vítkovic, reálné kroky ve směru k Turecku."
**************************

Zatím bez slepic

O Adularyu jsem se profesně otřel, nebo spíš byl "otřen".
Ti, co tam byli za Vítkovice, se kterýma se jednalo o tom našem okrajovém kšeftu, vykazovali (samozřejmě ne všichni) výraznou nekompetenost, neznalost, ignornaství a lenost.
Můj šéf to komentoval přibližně takto" Voni si snad mysleli, že si s těma Turkama vytřou zadek a dopadlo to přesně naopak."
Zvonku to vyzeralo jako tunel na ČEB. Teď je pozdě plakat, majitelé elektrárny sedí za puč proti prezidentovi a bačuje tam někdo jiný.
Nejhorší na tom je že Vítkovice uměli stavět elektrárny, například Dětmarovice.
O tom, jaký je v místě uhlí, jaký jsou zdroje vody VPE vědělo předtím, než se prvně koplo do země.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Rozpacite-nepochopitelne-…
*************
Říká ministryně spravedlnosti a bývalá státní zástupkyně.
Nějak není nikomu na státním zastupitelství dodnes jasné, jaká je čí kompetence a kdo je za co odpovědný.
Asi bude nutno vypsat výběrové řízení na nejvypečenější žalobu.

Když prý obyčejná objednávka trestního stíhání u nás není možná.

Zatím bez slepic