Není první ani poslední

Autor
Štítky

Dneska bych krátce také pohovořil na téma Koněv a jeho socha. Jistě již všichni víte, že Koněvova socha na Praze 6 se dostala do hledáčku tamního starosty Koláře, který nejspíš dostal od svého tatínka Koláře (loutkovodiče Jakuba Jandy) kartáč za jeho málo protiruské postoje a tak v posledních dnecha  týdnech přitvrdil. 

Nejprve přišel s tím, že Koněv má na rukou krev a přisoudil mu všechno zlo druhé poloviny dvacátého století, pak to zkusil z druhé strany, že nemá peníze sochu furt čistit od vandalů, pak se objevila zajímavá myšlenka, že Koněvova socha vlastně překážela developerskému záměru stavby garáží. Starosta pak sochu nechal zakrýt lešením, pak to lešení zase nechal sundat. 

U sochy se vystřídaly početné delegace, téměř každý se k tomu vyjádřil a tak k tématu pronesu pár poznámek také. 

1. Koněv není první. Jen tak namátkou.... předešel ho maršál Radecký na malostranském náměstí, Mariánský sloup na Staromáku, Stalin na Letné, Tank na Smíchově a ani si už nevzpomenu, kolik se odstranilo a pak zase hledalo Masarykových bust. Ze starších dějin připomenu Komenského, který se měl díky jezuitským Koniášům nejlépe ztratit z dějin. Koněv je podle mě v důstojné společnosti. Jen blbec nebudí žádné emoce a jen podprůměrná šedá myš se nestane terčem závisti a kompenzace vlastní malosti a ubohosti. 

2. Ve starých Athénách měli střepinový soud. Jednou za čas se svobodní občané mohli vypsáním jména na střep vyjádřit, zda někoho považují za nepřítele demokracie. Pokud se jméno sešlo alespoň v šesti tisících hlasech, byl dotyčný poslán na deset let do vyhnanství. Asi nepřekvapí, že se to stalo všem Athénským velikánům, kteří měli spoustu zásluh na vítězství proti Peršanům i jiným řeckým státům. Athéňané byli v kompenzování svého ega tak šikovní, že když byl jednou ostrakizován jakýsi podprůměrný nýmand, zdálo se jim to jako příliš veliká pocta pro toho magora a střepinový soud byl zrušen. 

3. Prakticky každý, kdo se v našich dějinách někam vyšvihl, čelil něčemu podobnému. Zeman to má dnes a denně, Klaus také, na Havla brzy dojde. O Babišovi ani nemluvě. Skoro mám pocit, že je to potvrzení té výjimečnosti. Chcete důkaz, že jste to někam dotáhli, něco dokázali, něčemu pomohli nebo prostě jen nějakým způsobem vyryli hlubokou stopu v dějinách? V Česku vám začnou ničit sochy, tahat vás po soudech a nebo o vás alespoň budou hanlivě psát podprůměrní novináři. 

4. Abych jen nenadával na Pražáky... tohle máme i ve Vidlákově. Bohužel jsme se nezeptali dopředu a tak tu máme secesní radnici postavenou pochlebně Habsburkům, vedle ní je sámoška z akce Z, kulturák, který byl původně synagoga, ale židy Němci povraždili, bývalé německé statky, ale němce čehuni vyhnali ačkoliv zrovna ve Vidlákově se Němci chovali velice vstřícně, barokní sýpku, kterou jsme málem prodali na trámy do Rakouska, zámek, který jsme nechali zdevastovat jako internát pro zemědělské učiliště, prakticky v centru je ošklivý sklárenský komín, hned vedle je strojírenská fabrika na těch nejhezčích pozemcích, skoro všude někdo někoho před dvěma generacema udal, jiní se zase podrazili ve všech volbách za posledních třicet let. To si pište, že téměř na každém nároží stojí něco, co někomu pije krev, protože mu to připomíná nějakou vlastní či rodinnou ostudu. Přitom dohromady je Vidlákov dokonalý skanzen posledního století. Máme tu úplně všechno. Vezměte kteroukoliv etapu dějin a ve Vidlákově na to najdete nějakou nenáviděnou nebo adorovanou stavbu. 

Bohužel občanů s potřebou kompenzace vlastní malosti máme také víc než dost. 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

... hledá se český Guaido ?! https://www.seznamzpravy.cz/clanek/moznost-jak-dostat-prezidenta-ze-hry… Bývalý ministr spravedlnosti (a lžidoktor), nyní advokát Jan Kalvoda, upozorňuje na článek 66 Ústavy, podle něhož lze v parlamentu odhlasovat, že prezident je nezpůsobilý vykonávat úřad.

Zatím bez slepic

K jednomu mému klientovi před skoro dvaceti lety chodil Jan Kalvoda radit. Občas. Na poradu. Když u toho nebyl, říkali jsme mu "inženýr".
Třeba teď něco pěkného zkonstruuje....
:-)

Zatím bez slepic

Krokodýl jim asi musí hodně pít krev. U Soukupa se s tím teda moc nemazal:
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zeman-se-rozjel-u-Soukupa…

Zatím bez slepic

Ony by se ty právní hrátky s AB a žaloba na MZ mohly skvěle hodit Uršule vd Leyn: "... se opět vyslovila pro mechanismus, který by na celoevropské úrovni posuzoval stav právního státu ve všech zemích Unie: "Tady nejsou možné kompromisy.", (pravila Uršula)."
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/kandidatka-na-sefku-ek-…

Zatím bez slepic

Člověk, která měl důležité postavení ve státní správě by republice neměl vědomě škodit. Pokud to dělá, jde o charakterovou vadu.
Kalvoda pracuje pro firmu Diag Human. Historie firmy je nám dostatečně známa. Ministr Bojar vyloučil firmu ze soutěže, protože byla v Německu stíhána pro podvod. Konal jasně ve prospěch republiky, protože šlo o předběžnou opatrnost.
Je těžké pochopit další vývoj. Firma získala odškodné 327 miliónů a žádá dalších 23 miliard.
Kalvoda pracuje pro tuto firmu od doby, kdy musel složit funkci ministra.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Tatíček" i s legionáři by zírali, Praha, zejména i Praha 6 se smiřuje s Habsburky a když socha, tak Marii Terezii....

Prostě patříme na "západ" a tam sochy východní nepatří už mnoho dní..........

Náměstí Interbrigády se bude "revitalizovat", i na kšeft kde koho bude.

U nás to "revitalizování" třeba znamenalo zejména pokácet 25 let staré krásné zdravé české lípy (protesty- neprotesty) a vysadit neutrální malinké, usychající stromky jiné, nové.
Sochy jsme v tom prostoru neměli, tak se kácet nemusely, zato nyní je všude šutr s vysvětlující cedulkou, že to "matička" EU.....

Ale nejsme v tom habsburském smiřování sami, i v Bratislavě se s Habsburky už roky smiřují....

https://plus.rozhlas.cz/zaslouzi-si-marie-terezie-pomnik-gramotnost-pre…

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/v-bratislave-by-mohla-o…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ti Habsburkové by mi až tak nevadili. Je tu už trochu odstup.
Nevadil by mi ani Radecký, Šverma, mariánský sloup, ale ani Gottvald, Zápotocký aj. Jsou to připomínky nějaké epochy se všemi svými klady a zápory.

Zatím bez slepic

Nejsou připomínkou epochy, to by byly, kdyby tam byly vždy.

Teď jsou připomínkou toho, že jsme to v roce 1989 jako národ prohráli a salámovou metodou zase ztrácíme samostatnost.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

kdyby všechny pomníky v historii zůstaly na místě, byla by plná náměstí kamenných lidí a koňů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Viz FITO výše s křížem,
možná pak i na sochy dojde, a se zdůvodněním jaky uvádíte Vy a také budou vysvětlovány jen připomínkou nějaké epochy se všemi klady a zápory....

Nakonec třeba i čestnými občany v obcích napříč ČR je dodnes kde jaký vrah nejen slovanů a zdůvodnění je také jako jen pouhá připomínka epochy ....A ani žádná vysvětlující poznámka o ("nečestnosti" či odebrání) není tam proto prý třeba.

Socha ve veřejném prostoru je vždy výrazný SYMBOL a ne jen nějaké nevinné připomenutí prošlé epochy dějin.

A o tu symboliku jde ne, že ne!

A pro mne (ale možná jsem pomýlená) jsou Habsburkové zejména a ze všeho nejvíce a navždy pak SYMBOLEM popravy 27 českých pánů.......

Ale slovy Holubové, když vychcípají ti nebo oni, nebude problém vztyčit sochy či ty existující režimu nepohodlné bourat, nakonec i o "zbourání" naší suverenity se tu jedná a pak už bude i ty sochy zase určovat rovnou Brusel či jinde.....

Zatím bez slepic

Třeba Bavoři nám nějakou pěknou sochu vyberou.
Rozvojová studie pro česko-bavorské pohraničí byla vypracovaná pod bavorským vedením v 2015. "Česká republika a Svobodný stát Bavorsko chtějí své pohraničí rozvíjet ve společné, perspektivní území. Z bývalé Železné opony se má stát zlatý řetěz, díky kterému se bude české a bavorské příhraničí rozvíjet v dynamický, integrovaný, vzájemně propojený region." ... "Doporučení (ve studii) mají přispět k rozvoji česko-bavorského pohraničí a jsou DŮLEŽITÝMI kroky na cestě v INTEGRACI SPOLEČNÉHO příhraničního regionu."
Když se dívám na mapku (str. 2) společného regionu, tak koukám, že tentokrát natáhli hranici ještě dál do vnitrozemí.
http://www.dotaceeu.cz/getmedia/55d8e8df-c9a7-46a0-99cb-8f526d8ff050/15…

Zatím bez slepic

... "" neměli bychom jim to podhraničí (ehm ty Sudety) opět vrátit a znovu se omluvit, že to ne my, ale ty "ošklivý bolševici" to tak udělali ... (a samozřejmě doplatit za ty roky odstupné/reparace) !! ""

Zatím bez slepic

Zkuste někde dohledat, kolik jich umělo česky a kolik doma česky hovořilo.

Zatím bez slepic

ač doma, ani v práci česky nemluvím, považuji se za Čecha.
To jen tak na okraj...

Zatím bez slepic

bydlím a pracuji na území ČR, aby nedošlo k omylu.

Zatím bez slepic

Pane Targus.
Víme,že ovládáte několik řečí.i nářečí.
Přemýšlel jste někdy nad tím.proč naše přihraniční oblasti mluví víc sousední řečí a není to obráceně?

Zatím bez slepic

Protože germáni slovany vyhlazovali a poněmčovali?

Třeba polabské slovany, jejichž území sahalo až k moři a Labi. Kam asi zmizeli pobaltští slované, proti nimž germáni pořádali křížové vyhlazovací výpravy?

Tak jste to myslel?

Zatím bez slepic

netřeba.
Mám-li se držet hranice, u které bydlím, Poláci se s českou menšinou podél hranice nijak nemazali. Žádné školy, žádné nápisy na obchodech či veřejných institucích, žádný český tisk, prakticky uzavřená hranice až do 80. let. Vyřešený problém.
Pokud to srovnám s městem, ve kterém jsem přihlášen k trvalému pobytu, v r. 1947 zde probíhala opravdová bitva o to, aby zde znova mohly fungovat školy s polským vyučovacím jazykem. Došlo dokonce i k násilným střetům. Paradoxně k tomu přispěli čeští učitelé, kteří zde neprožili válku a přišli z vnitrozemí. Ti vůbec nechápali, proč lidé mluvící naprosto stejnou hatmatilkou, která má v původní podobě s polštinou společného asi tolik, jako čeština, by se vzájemně utopili na čajové lžičce vody.
Výsledkem je existence polské menšiny, která si dodnes uzurpuje jisté výhody a ničím nepodložená privilegia, anebo dokonce porušuje platné zákony. Těžko se to vysvětluje někomu, kdo zde nežije.

Ještě k té hatmatilce.
Někdo tvrdí, že to je lašské nářečí, jiní říkají něco jiného. Já bych si tento dialekt klidně dovolil považovat za svébytnou řeč, která nejpozději do třiceti let zmizí. Už jsem to tu psal několkrát, že mé děti sice rozumějí, ale nepoužívají, i když já s manželkou spolu mluvíme zásadně dialektem.
Faktem je, že tímto dialektem se domluvíte od Zakarpatí až po Prajzsko, a to původně na obou stranách hranice. Prajzsko je dnešní Hlučínsko (Ostrava). Ve městech dialekt mizí mnohem rychleji, než na vesnicích. Nezanedbatelný je velký odliv původní populace a namísto ní příchod lidí, kteří dialekt neovládají, anebo se naučí rozumět, ale nemluví.
Jinak Poláci nazývali obyvatele Karpat hovořící tímto jazykem Lemky a po válce je násilně přesídlili na území odstoupená Německem, protože podporovali, nebo spíš byli nuceni podporovat stejně hovořící bojovníky, kteří dělali po r. 45 bordel kolem ukrajinsko-polských hranic. Tím zlikvidovali základnu pro partyzánský boj ukrajinských nacionalistů.
Zkuste zadat na wikině heslo Lemkové, Lemci, dozvíte se více.

Zatím bez slepic

hodit do wikiny heslo Rusíni. Máte to tam i s mapkou.
Samozřejmě, že jednotlivé dialekty se různí, jak jsem tu už několikrát psal, podle výslovnosti jsem poznal u starších lidí, ze které doliny pocházejí dokonce v rámci našeho regionu. Kecy o orientaci na Rusko je potřeba brát s mírou a v kontextu místa a času (Rusové neměli většinově potřebu přeučovat jazyky).

Zatím bez slepic

pocházela z Dobré u FM a zásadně hovořila "po našimu".

Zatím bez slepic

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

"linie". Když tam dnes otevřete zobák a kváknete něco "po našimu", dívají se na vás jako na postiženého.

Zatím bez slepic

a ne demagogicky....

Když České země, tak i čeští páni, nikde jsem přece nic nepsala o tom, že to byli jen česky umějící a hovořící páni....

Vy si doma samozřejmě také klidně hovořte jak chcete, kolika jazyky jen umíte.......

A klidně si i tleskejte sochám, i Admirál píše, že jemu by Habsburkové (sochy) nevadili, každý má na takový názor i demokraticky právo.

Nic to ale nemění na tom, že pro mne a sem tam i někoho dalšího jsou Habsburkové spíše symbolem poroby a násilné rekatolizace naší země ....a symbolem doby pobělohorské.

Roku 1624 byli vypovězeni nekatoličtí kněží, jejich místo zaujali jezuité, do jejichž rukou se dostalo celé školství, včetně Ferdinandovy ( Karlovy) university (1547 – 1882).
O tři roky později byly vypovězeni ze země nekatolíci, pokud odmítli do půl roku přestoupit na katolickou víru.
Z Čech emigrovalo cca 200 000 lidí – jen svobodných (měšťanstvo, šlechta), poddaní utíkali tajně.
Do exilu také odešly významné osobnosti – Pavel Skála ze Zhoře (luterán, Míšeň v Sasku); Pavel Stránský (Polsko); rytec Václav Hollar (Anglie); Jan Ámos Komenský (Polsko, dále na západ).
O zabavování majetků nemluvě....
V roce 1627 bylo vydáno Obnovené zřízení zemské, základní soubor zákonů (ústava) pro české země, v roce 1628 bylo vydáno obdobné nařízení pro Moravu.
Český král a moravský markrabě Ferdinand II. obě zřízení oktrojoval, tj. vydal bez souhlasu sněmu....

Nejdůležitějším ustanovením bylo, že volba panovníka byla zrušena,

Habsburkové se stali dědičnými vládci, tj. byl uzákoněn ABSOLUTISMUS.

Katolická víra byla JEDINOU povolenou vírou, kdo ze svobodných ji nechtěl přijmout, musel ze země odejít (poddaní byli k přijetí katolické víry přinuceni).

V českém sněmu zaujalo první místo duchovenstvo, až za ním byl stav panský a rytířský, královská města měla na zemském sněmu jeden hlas. Stavy mohly rozhodovat o výši a výběru daní, zemské úředníky však jmenoval panovník a pouze jemu byli odpovědní....

A tohoto jsou pro mne symbolem Habsburkové a pro toto samo jim není důvod (dle mne) NYNÍ u nás sochy zase stavět.

Zatím bez slepic

Někteří historici jsou přesvědčeni, že v případě vlády Falcké dynastie by došlo k odnárodnění Čechů, tak jak se to stalo polabským Srbům.
A opravdu nevím ,zda od roku 1527 do 1620 byli čeští králové voleni. A je katolické náboženství horší než třeba fanatické kalvinské?

Zatím bez slepic

Historikem nejsem, a jako svobodomyslná lidská bytost neberu nikomu ani přesvědčení.

Nelze jistě upřít, že vše se i v minulosti, tak jako dnes mohlo odehrávat pro nás i hůře...

V 1527-1620 jsem nežila a tedy vycházím opravdu jen z toho, co jsem se učila a kdy načetla, ověřte si to, je lépe nikomu nic nevěřit a ověřovat si, proti tomu opravdu já také nic nemám.

Pro mne osobně je každé náboženství "horší", ale druhým ho neupírám, takže opravdu nemohu posoudit.
Co ale posoudit a odmítavě mohu a drze i odmítám, je vnucování a násilím zejména jakéhokoliv náboženství, tedy i toho v době pobělohorské jen a pouze jediného - katolického.
To je tak vše, co k tomu mohu dodat.

Zatím bez slepic

Tak oni páni často mluvili jinak než kmáni. Dokonce i dnes, a to uz používaji češtinu. A nejen u nás, anglická hogofogo vrstva s královským dvorem mluvila do konce 14. stol. francouzsky.

Zatím bez slepic

In reply to by ow (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vídám to dílo prakticky každý den, někdy i opakovaně, a snažím se (marně) na něm najít něco, co by mě oslovilo. Obvykle říkávám takovým umělým skulpturám "zkamenělé hovno", ale tahle je z plechu a navíc by tvarem nejspíš natrhla konečník.
Ale zase to má tu výhodu, že v případě potřeby se ten kus nechá přejmenovat na pomník prakticky kohokoliv, vlastně až čehokoliv. Počínaje nějakým Muhamadem Mustafou, přes Grétu až třeba po oslavu zoofilie - co já můžu vědět, co nás všechno čeká ?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dařbuján je nová sonda
poslal ji k Měsíci Tonda
Tonda Tonda Tonda z Indie
zařadil se mezi génie.
Dosedne to až tam dolů
kousek od jižního pólu
a vyjede vuzek Krám
pustí tam na vodu prám.
Bude zkoumat atmosféru.
Já už tohle nepoberu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Díka všem za odezvu.
To poněmčování,jak to laicky vidím,šlo jak z Německa,ale hlavně pod správou Habsburků.
Jak i píše pan Targus,kde se mluvilo Polsky,tak si to nárokovalo Polsko,to samé Německo,jako sudety,víme jak se chovalo i Maďarsko ke Slovákům.Východ Slovenska,Podkarpadská Rus,dlouho nevěděli ke komu patří.

Zatím bez slepic

Podkarpatskou Rus si v 1938 zabrali Maďaři. Až se bude rozpadat a porcovat Ukrajina, možná si ji zaberou zase. Otázkou není zda se Ukrajina rozpadne, ale kdy.

Zatím bez slepic