Vidlácky o prediktorech

Autor
Štítky

Sheldonův včerejší článek mi krásně připravil půdu - jeho téma nosím v hlavě už poměrně dlouho a nějak nebyla "nálada" to více rozpracovat. Vy, co mě čtete pravidelně, pro vás můj dnešní článek překvapení nebude, už mnohokrát jsem se při jiných příležitostech ke globálním elitám dostal. Tož bych to dneska zkusil zhrnout. 

Obávám se, že svět se dá popsat i jednoduššími cestami než globálním spiknutím několika významných rodů, kteří vládnou dějinám už od starého Egypta. Ostatně já všeobecně nějak nemám rád ani ten výraz "globální". Globální elity, globální prediktoři, to všechno se až příliš podobá globálnímu oteplování. Klimatická změna, jak víme, může za všechno. Za sucho v Sahelu, za sucho v Krkonoších, za prázdné studny ve Vidlákově, za kůrovce, za vysoké ceny vodného a stočného. Přitom jsme si zde na Kydech už mnohokrát ukázali, že globální oteplování vůbec nepotřebujeme, většina uvedených jevů se dá vysvětlit obyčejnou lidskou blbostí. 

Mám vidlácky neodbytný pocit, že s globálními elitami a prediktory to bude némlich totéž. 

Víte, já nijak nepochybuji o velmi bohatých rodinách, které mají prostředky větší než leckterý stát. Nepochybuji o tom, že tyto bohaté elity cítí příslušnost k vlastní třídě a když na ně přijde ohrožení, táhnou za jeden provaz. Zkrátka a dobře, koncept, že silný okrádá slabšího a bohatý bohatne na chudácích, ten je tady už od počátku světa a zřejmě je zakořeněný v naší DNA. 

Všimněte si, jakmile někdo relativně normální pořádně zbohatne, začne se chovat úplně jinak. Mark Zuckerberg byl kdysi docela obyčejný student s normálními názory. Pak zbohatl a fakt hodně zbohatl díky fejsbůku a najednou je z něj Fírer par excelance. Kdyby místo sociální sítě psal mein Kampf a uměl zblbnout masy rétorikou, od Hitlera by se nijak nelišil. A podle mě to platí pro drtivou většinu lidí. 

Podívejte se, jak rychla začali původní náměstci státních podniků pohrdat obyčejnými lidmi. Stačilo aby si zprivatizovali fabriku, nakradli si nějaké peníze a začali si hrát na velké podnikatele. Jejich manželky, které předtím normálně pomáhaly stavět rodinný dům a obsluhovaly míchačku se najednou staly dámičkami s drahými kabelkami a svým dětem vštěpovaly, že jsou lepší než ten póvl okolo. 

Na to nebyl zapotřebí žádný globální preditkor, jen trocha chamtivosti, schopností a odolný žaludek. Někoho chytli a zabásli, někoho odpravila konkurence, někdo to dokázal zlegalizovat a nakonec se přihlásil do příslušného Římského klubu nebo ho pozvali do Bilderbergu a tam se konečně začal cítit mezi svými a bylo mu jasné, že sama prozřetelnost ho k takové úloze předurčila.

Mně Vidlákovi by se také líbilo, kdyby mě vzali do Kongresu, abych jim tam přednášel moje kraviny. Možná bych k nim pak cítil i vděčnost... 

Ano, máme tu vlivné a mocné skupiny, které jsou schopny vyvolat krizi i konjunkturu podle potřeby. Jsou asi schopny i spustit válku, jsou schopny se postavit i takovému Trumpovi, komplikovat život Putinovi a možná dokonce mají vliv i na Si Ting Pinga...

Ale teď z druhé strany... Myslíte, že takový Si, který musel na své cestě na vrchol pozabíjet (doslova) spoustu konkurentů, pak musel dlouhá léta intrikovat a zlikvidovat veškerou opozici, aby se nakonec stal "věčným kormidelníkem", myslíte, že on se posere z nějakých globálních finančníků? Nebo Putin, kterému šlo o kejhák už mockrát a kdyby mohli, s chutí by ho zabili? On i Trump nebude žádné ořezávátko, už to párkrát dokázal.  Ale nechoďme jen mezi superelitu... on i ten stařec Zeman v tom umí docela dobře chodit a Babiš už také musel osvědčit schipnost přežít v džungli devadesátých let. Narozdíl od Koženého nebo některých na dně Orlíku. Tenkrát v devadesátém pátem ještě mezi Babišem a orlickými podnikateli nebyl až tak velký rozdíl.  Zkrátka možná mají tam v Bilderbergu pod palcem leckoho, ale rozhodně ne všecky. Možná leckomu pomohli nahoru, ale jestlise jim pak nevyvlékne z otěží, to už jde mimo ně. 

To jen u nás v Evropě jsou politici nevýrazné šedé myši nebo obyčejní kreténi. Ano, u nás v Evropě máme njevíc loutkovodičů v pozadí a hromadu procesů, které se obejdou bez demokracie a hlasování.  Udělali si to přes neziskovky a lisabonské smlouvy... Ale podívejte, jaké debily si tam musejí dát. Jakmile by totiž použili někoho doopravdy schopného, okamžitě by se jim vymkl z ruky.  Ostatně, jakmile by došlo a nějakou skutečnou krizi, první by zahynuli všichni ti boháči a na jejich místo by se vyšvihli jejich velitelé stráží. 

Osobně si myslím, že je to tu stejné už posledních sto let. Máme stejné elity, které jsou schopny vyvolat válku, ale nedokážou ji ani ovládat ani řídit. Britové s Američany si dokázali vypěstovat Hitlera, aby za ně zničil komunismus, ale jakmile chlapec povyrostl, už ho nedokázali ovládat. Nevadilo jim, že útočí na Polsko, těšili se, až pokročí i do ruských stepí, ale nějak nečekali, že Adolf to nejdřív vezme na Západ. 

Za první světvé války ji sice také dokázali rozpoutat a tloustnout z ní, ale pak se jim to vymklo z rukou a bolševici byli varováním, které vzali vážně všichni Rotschioldové i Orsiniové. Němci sice mohli do Ruska poslat Lenina i se zlatem, ale za pár let si z nich Stalin na prdel nesedl a byl ochoten obětovat celý svůj národ, jen aby se mu nedostali na kobylku. 

A vážně si myslíte, že takový Muhamad Bin Sálmán má nějaký vítr z Rotschildů? Když to bez ropy na světě nejde ani jeden den, který mu do kešeně přinese pět set milionů? 

Nebo Islámský stát, či Tálibán? Ti mají svého Alláha, myslí to s islámem smrtelně vážně a na nějaké auroatlantské pojetí majetku a peněz z vysoka házejí bobek. Tálibán už dvacet let celkem bez problémů bojuje s největší vojenskou mocí světa. Islámský stát sice skončil jako entita, ale v zůstal v srdcích milionů muslimů všude po světě a kdo umí tuhle víru rozhicovat, ten má víc moci než všichny prachy světa. 

Myslím, že se ještě dožiju toho, jak bude ten dnes vysmívaný heterosexuální bílý muž jednou dokazovat, čeho všeho je schopen, nebo ještě lépe, jak je všehoschopen. Bude to tady v Evropě... ostatně jako vždycky. Oni ti všichni kecálkové okolo už zapomněli, jak efektivně a hrůzostrašně dokáže pracovat běloch, když na to přijde. 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

taky si myslím že "globální predoktoři" neexistují,
při pohledu "zhora" se mi jeví k popisu skutečnosti nejlépe (vědecká) teorie chaosu a atraktorů.
Atraktor u v čase se vyvíjecího (chaotického, složitého) systému je stav, ke kterému se nakonec dostaneme ať je počáteční stav jakýkoliv.
Obdobně jako ve fyzice platí určité obecné zákonitosti, platí to též pro velmi komplexní (myslím že neřiditelné) zákonitosti lidského či společenského chování.

Zatím bez slepic

hloupý, starý a škaredý.
Pre-doktorů je spousta, podívejte se po nějakém špitále, co se jich tam válí. Jeden prehistorický doktor vedle druhého, ti mladí, chytří a krásní už dávno vyfičeli do Říše, nebo do Kin K Tomu - pardon - do Kingdomu. A traktory ještě furt dělají v brněnském Zetoru, takže vaše starosti jsou zcela zbytečné.

Zatím bez slepic

prediktor
Dívám se teď na nádherný tenis Nadal-Medvěděv, tak mi to ujelo.

Zatím bez slepic

Je vidět, že je to pojmenováno správně kydy, protože tohle jsou fakt kydy. To, že horní elita využívá obslužnou elitu snad musí být každému jasné, a že tu obslužnou elitu, když si začne příliš vyskakovat pěkně ořeže je snad také jasné. To ale neznamená, že kdy pustila ze svých rukou ty hlavní otěže. Prý si z nich nikdo nic nemusí dělat, když třeba sedí na ropě. A co Saddám Husajn, co Kaddáfí, byli to snad hodní chlapečkové poslušní na slovo? Ono řízení je také o tom, umět vyvolávat u lidí ty správné dojmy, vypadá to, že u Vidláka se to zadařilo. Co bychom se snažili jít jim po krku, když vlastně neexistují? Je to přece taková stohlavá saň. Setneš jednu hlavu a naroste jich deset dalších. A co kdybychom proto všichni najednou začali udávat jiné normy chování a slušnosti. Nedochází vám, že bychom jim tim zatraceně zúžili rámec jejich manipulací? To přesně dokázal mimochodem socialismus, který poslali do kytek přesně takoví myslitelé jako Vidlák. A ještě ten žvást o Stalinovi prý za cenu celého národa. Vidlák asi nikdy neviděl obrázky z koncentráků, že? Možná by mu takový sociální nacionalismus vyhovoval více?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

místo nějakého dobře placeného vedoucího. Blbý jsem prý už od narození, jen taktak jsem unikl pomocné škole, pořádně psát propiskou neumím dodnes, prostě lachtaní nemoc, a tak dále, a tak všelijak podobně.
Takže ze mě můžete udělat nějakého šéfíka úplně v pohodě, páč jsem tak blbej, že mě ani nenapadne, abych začal dělat něco po svém. Prostě ideální neškodný mamlas vhodný do jakékoli funkce, ve které nemůže nikomu škodit.
Chcete mě?
Chtějte mě.....

Zatím bez slepic

Targusi, opatrně s tou neškodností tady na Kydech. Dobře si pamatujeme "to je ten, co vyfakoval šéfku".

Zatím bez slepic

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

sedí na sesli furt.
A jsem moc chytrej, páč eště žádnou funkcičku nemám...
:-(
:-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

On se ten původní evropský heterosexuální muž prosadil mimo jiné svojí brutalitou. K vyslovení této věty mě navádí Vidlák, ale v sobě ji nosím už delší dobu.
Vážení návštěvníci zde na dvorku, pohlédněte na dno své duše, do jejích temných zákoutí. Skrývá se tam ještě? A jak tenká je stěna, která jí brání vyhřeznout na povrch?
Jen jako papír. Jako papír.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je tenčí než As-Sirāt (arabbsky: الصراط‎ aṣ-ṣirāṭ), což je most tenčí než vlas nebo ostří nejostřejší šavle či nože, po kterém duše muslimů přecházejí do ráje. Jak tenká je ta hranice ukázaly hromady nacistů, Hitler byl jen jejich spouštěč. Nebo hromady muslimských teroristů. V lidech je vždy temná strana, a jak říkal Steve Jobs: "Proč se dávat k námořnictvu, když můžete být pirátem?" Mimochodem tím se stal zakladatelem pirátských stran současnosti.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ne, prosadil se svoji praci a myslenim.

Brutalni umi byt vsude, to nehralo vubec zadnou roli.

Zatím bez slepic

Také si nemyslím, že by jsme byli brutálnější, bezohlednější než ostatní rasy. Namátkou, Čingischán, Bič Boží aj. Přečtěte si Maka Póla. Cizí krví se nikde nešetřilo. Jsme v dobré společnosti.

Zatím bez slepic

A není, prosím, tvrzení, že je bílý heterosexuální muž ve své primitivní kolonialistické podstatě brutální, tvrzením diskriminačním? Myslím, že se jeho autor dopouští hrubého ponížení, až nenávistného, vůči všem mužům odlišné barvy pleti a sexuálního zaměření. I fluidní muslim z kebabárny má nezpochybnitelné právo nebýt považován pouze za citlivého, jemného a obětavého jedince!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

do EU? To nájemný novinář nenapíše. Skrývá se ta osoba za státem, demokratickým státem? Přece nikdo nevěří, že to je náhodný děj, že prchají před válkou (jen mladí muži - asi se u nich vraždí ženy a důchodci) nebo před suchem a teplem.
Náhodný děj probíhá jinak a nikdy ne dlouhodobě. A migrace je periodický děj, za potravou, s periodou ročního období. Zažíváme invazi nekompatibilní kulturního systému, který nejde cestou nejmenšího odporu. Je řízen a neskončí vykouřením dýmky míru. Bude ti inverzní Wounded Knee.

Zatím bez slepic

Kdyz Turecko bude chtit, neproklouzne do Recka ani mys.

(Martin Koller)

To same kdyby chtelo Recko, Nemecko, EU.

A ze maji strach z novinaru... nemaji, ale kdyz se na ne chteji vymlouvat, tak to na ne svadi.

Assange umlcit umi, tak by umceli ostatni taky
https://www.zvedavec.org/komentare/2019/09/8018-spolecnost-je-pouze-tak…

Zatím bez slepic

Kalgeriho plán, jako termín lze najít na wiki. Dokonce udáván jako základní kámen EU. Pokud je to pravda, lze s jistotou tvrdit, že kydy o demokracii jsou cukrátko pro děti. Pak je tu ještě NWO a zboření Babylonské věže. A taky pan Huxley a jeho dokonalý svět. Čím blbější ovce, tím lépe je lze nahánět. Konzumujte a paste se, bude se holit a stříhat...a dojit....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

třetího světa? Samo se to? Dá se to hodit na kapitalismus, že to on, hajzl jeden? Nebo demokracii, holku jednu nezbednoz? Nebo na humanismus, výdobytek zasraný? Nebo vůbec na tu universální ruku trhu, která je furt od krve? Samo se ani hovno nevysere.

Zatím bez slepic

Samo se ani hovno nevysere. - Genialne receno

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

investor nakoupil piva
rozdává párky a vlajky
na fejsu dává lajky.
Sluníčkář celý pálí
do hnízda klidně kálí
vítač se vítá s kobrou.
Dobrou, živote, dobrou.
Ale než nadobro odejdu
zabiju toho obejdu
který to všechno spáchal
a pak to sepíše Váchal.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

něco jako je klerikál
co tepe křížem pohany
násilní Jany i Johany;
vítač vítá dle zákona
mambu kobru i gekona
a kdo bude mít výhrady
půjde s nimi do ohrady.
Rozumek mi to nebere
potetuj mě, můj tatére
ať moje kůže zmodrá
jak za Ostravou Odra.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na traktoru přijel z hor
sám globální predoktor.
Bude dbát o černé duše
co přicházejí z afrobuše
a těm chlapcům z talibanu
dodá denně čerstvou pannu,
bílí muži ať si myslí že
řešením je pouštět sysly.
Nakonec dá nejvíc práce
globální klimatizace.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ládika a Manecu, ovšem bez veršů, páč už jsem starý jak Metuzalém, blbý jak tágo a škaredý jak cesta do práce.

Pustili jste se do chudáčka sheldona jak smečka zuřivých psů.
Budiž.
Prosím.
Sheldon udělal málo pro to, aby jeho storka - mimo to odhlášení telky - byla uvěřitelná.
Prostě měl alespoň nejzásadnější tvrzení zdrojovat. Nijak podrobně a důkladně, ale měl.

Já bych jeho tvrzení o jakýchsi rodech, které v toku času ovládají svůj svět (civilizační okruh) a později už planetu (bohužel), tak příkře neodmítal.
Teď si devět z deseti zubařů - pardon - čtenářů Kydů řekne, že Targus je ještě větší blbec, než doufali.
Nikoli. Blbec Targus se dívá kolem sebe. A vidí, že kromě jistých vzorců chování lidí, které byly popsány v diskuzi, existuje ještě jeden vzorec, který nebyl ppsán. Tedy alespoň jsem to nepostřehl.
Tím vzorcem je neochota padat dolů.
Každý, kdo se jednou někam v politice vydrápal a tzv. "držel basu", se povětšině za přispění svých spolustraníků snaží udržet na teplé sesli. A spolustraníci pomáhají, seč mohou, neb i jim by se mohlo stát, že pofičí směrem dolů.
Úplně postačí, když si ověříte, kolik z bývalých politiků je zaháčkovaných na poradcovských seslích, kde berou prachy "za nic" a zároveň jsou schopni tahat za šňůrky, které nám, obyčejným lopatám, v poslední době neustále ubírají kyslík.

Zatím bez slepic

bylo vždy užití daní napadeného. Mi je divné, že se napadená Evropa nebrání.

Zatím bez slepic

starej, blbej a škaredej.
Mně to divné není. Naše "vedení" dělá pro to úplně všechno, abychom se bránit přestali. A protože by tu už tekly dávno potoky krve, dělají to vymýváním mozků. To je nejjednodušší.

Zatím bez slepic

čepelí a vypálených kulek se krev blbě jímá a ještě blběj míchá, aby se hned nesrazila.

Jinak se zeptám:
Který zákon nutí naše "pravítělstva" sypat do žlabu neziskovkám, které tady (v ČR, v EU, v Ojropě) rozvracejí stávající řád, který sice fungoval blbě, ale přece jen nějak fungoval?
Kdo nutí vládu a parlament, aby sypala každoročně hromadu prachu třeba takovému "Čolku v plísni", když byla tato organizace prokazatelně přichycena v době druhé čečenské války při přechovávání zbraní, ukrývání teroristy a výrobě falešných dokladů identity? Které hovado může zvednout paprču pro to, aby sbírka takových zjebů dostala na svůj účet byť jedinou korunu českou ze státní kasy?

Zatím bez slepic

která rozjela kapitalismus po plyšáku. Pravicoví důchodci, nositelé pokroku. Uvidíme volby 21, kdo bude jak zvedat ruce nad hlavu.

Zatím bez slepic

Pane Targus.
To je otázka,který zákon nutí vládu platit tyto neziskovky.
Už se to přetřásalo i v parlamentu,dokonce Babiš sliboval,že se na to podívá,skutek utek,ale těch 13 mld.vláda vyčleňuje nadále.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Atraktor (něco co finálně přitahuje, jako třeba oceán vodu na Zemi) jsem myslel pro globální popis. Lokálně (v ramci města, země či imperia) je ovšem (velmi) mnoho lokálních prediktorů, nebo těch co se to snaží být (zase vemte si analogii s vodou-co se děje s deštěm, je mnoho cest a vlivů...).
Takže lokálních je fůra ale nakonec se ta molekula vody dostane zase do oceánu.

Zatím bez slepic

A-traktor z Brna a ani o tom nevíte. To se tak stává, že je někdo tak chytrej, až je z toho ouplně blbej a vůbec o tom neví...

Nic ve zlém, ale dovoluji si predikovat, že vašemu textu (nahoře i dole) rozumí tak s bídou deset procent zdejší čtenářské obce, a to jsou tu staří výlupci, kteří se ještě občas ve škole i učili...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlaku, sice souznim s tim, ze nejake elity tisice let stare neexistuji, ale ve svem logickem pojednani mas jednu zasadni chybu.

Ty spojujes existujici penize jako neco o co jde? Ale tem nahore nejde o penize v prvni rade, ty si vytisknes, staci menova reforma, to dulezite je ona kontrola, abys ji mohl udelat, tedy moc nad narodem/statem/kolonii/vazalem.

A na cem jsou delany staty=uzemi, ktere nekdo ovlada? To uz sveho casu rekl Masaryk, tedy na ideich/myslenkach, ne na penezich... Teda, pokud nekdo byl tak chytrej a vymyslel nejakou ideologii a pouzil neco co existuje, viz v minulosti Cisar v dnesnim Istambulu, nechal sepsat biblu, ale aby obsahovala co potrebuje a vyuzil existující krestanství ;)

Tedy, základní myšlenku, presneji cast souhlasim, ale hrube si u me prestrelil v zaklanich predpokladech na cem stoji staty, jak se kontroluji atd. ;)

Zatím bez slepic

je ideologie peněz. Jimi se vyjadřuje to, co plebs na ovládaném území produkuje.

Zatím bez slepic

Není pravda, ideologie je penezma pouze podporena, spise bych rekl, ne penezma, ale nejakou hodnotou, za stredoveku to bylo léno. I ty nemci i kdyz tvrdi opak verili tomu co hitler rikal, podlehli myslence, jasne zvolili ho protoze jim dal pracu, ale navic i hrdost a neco pro co muzou zit, onu myslenku=ideologii.

Penize samotne precenujes, to je pouze jeden z nastroju kontroly, ale vzdy musi nad vsim byt jeden zakladni kamen, ktery penize apod. drzi nahore, ona myslenka za kterou plebs jde, ma pocit, ze ma proc zit, dava jim smysl zivota, proto jsou cirkve apod. tak uspesne, chapou, ze clovek musi mit duvod zit, mit pocit neceho vetsiho co stoji nad nim, je to proste smeckovite zvire...

P.S. Histori uz nekolikrat ukazala, ze penize resi problem jenom kratkodobe, ukolove, dlouhou kotrolu vzdy ziskas jedine myslenkou.

Zatím bez slepic

a já materialista leninského typu, mám zažitý marxismus a vědecký komunismus v praxi a ovládám dějiny dělnického hnutí.

Zatím bez slepic

Tak kazda ideologie, potrebuje vysvetleni a kdyz je hodne sofistikovane tak premyslis nad nim a jaksi se nevenujes tomu, ze kontrolou penez jsi kontrolovan :D Podle me hooodne dobrej uspech, ze veris, ze jde o kecy a nevenujes pozornost nastroji sve konktroli ;)

Zatím bez slepic

Jo a s penezma jdes za ideologem a on ti tu ideologii sepise.

Soudruh Marx co nikdy nepracoval a zil si v stredostavovskem blahobytu by mohl vypravet.

Mohli bychom si povidat o Kristovi, ale krestanstvi dal vyssi rychlost sv Pavel (Získal dobré vzdělání a mluvil velmi dobrou řečtinou, jak ukazují jeho listy) a pak Cisar Constantin a jim svolane koncily.

Penize jsou nahore, ideologie pod nimi.

Zatím bez slepic

Hmm, tak kdyz historie je neco co nechecs videt, lepe receno jenom co v ni vidis, co tak pritomnost a ISIS, jasne brali zold v penezich za ktere si kupovali, ale co neches videt, pouzivali to jako nastroj ne cil, cil byla ideologie, kterou zavadeli.

Ano muzu napsat, ze "vezmu penize a jdu za Marxem a reknu vybli bibli", ale kdo vytv ari penize? Ten co vladne, a ten si jich natiskne a pouzije pouze jako nastroj, ostatni to prijimaji, protoze bude bdue vymenny obchod nebo penize, i kdyz tim prijimaji, ale uz nevedomky jeden ze spusobu kontroli tim, ze je pouziji.

A kdyz, dalsi reálný příklad, že peníze jsou pouze nastroj a ne cil, pak si vem oblastni meny v rakousku behem krize, tam se vyuzili jako nastroj, ale okamzite byli zniceny vladou, protoze kontrola penez=kontrola tech co je pouzivaji, tedy pokud by jsi mel pravdu, tak by nikdo nezacal a nepouzzival lokalni menu, kdyz cilem jsou penize, protoze by bral existujici, ale protoze penize jsou pouze nastroj, prijmuli lokalni menu a protoze penize jsou nejenom nastroj efektivni vymeny hodnoty prace, ale i super ovladani lidi a jejicch daneni, vlada prispechala a znicila penize co nemala pod palcem ;)

Takze ani omylem penize nejsou nahore, vitezi vojak=bojovnik, ktery prebere kontrolu na nejakym uzemim a jako jeden z nastroju kontroly prevezme kontrolu nad menou=penezmy a jeji kontrolou efektivne kontroluje populaci. Tvoje argumenty, ze si koupim neco za papirek co vytiskl nekdo jinej je hooodne k usmani, ten kdo ty papirky vytiskl kontroluje jestli ty mas moznost is koupit "praci Marxe, aby ti neco napsal" ;)

Zatím bez slepic

Isis si snad zadnou ideologii nevymyslel. Ani nemuze, jako muslimove musi pouzivat islam a ten je nemenny. Vymyslel ho Mohamed ten byl zamozny obchodnik co chtel vic penez a moci a sexu a aby mu spolustolovnici nesahali prstama od hoven do spolecneho talire.

Mohamed se narodil do zámožné rodiny. - Tolik wikipedie.

Napred mel penize a pak si vymyslel ideologii. Protoze na to mel cas.

Penize jsou nastroj a ideologie je nastroj. Nasili je nastroj.

Myslim, ze mluvime kazdej o necem jinym.

Zatím bez slepic

Hoši, berte to jen jako doplnění debaty: Peníze, či jakýkoliv jejich ekvivalent, mají schopnost být mocné jenom potud, pokud jsou podpořeny reálnou hrubou silou. Představa peněz, že za sebe nechají umírat jakési silové kontraktory, funguje jen do té doby, než se siloví kontraktoři rozhodnou, že je pro ně jednodušší si peníze, z nichž jim dosud jen kapalo za to, že je chránili, jednoduše přisvojit rovnou.
Nedávno nám, to poměrně humánní cestou, předvedl Putin v Rusku, když se "siloviky" odstavil oligarchy a tím se stal zločincem v očích světa (on ten svět ale zločince stejně potřeboval, fakt nezáleží na tom, co Putin reálně dělá či nikoliv). Příběhy praetoriánských císařů nejsou jinou historií. Nejrychlejší a historií mnohokráte ověřený způsob, jak se zbavit dluhu, je zbavit se toho, kdo mi půjčil. Dějiny jsou lemovány padlými hlavami chlapíků, kteří věřili, že "mají moc v kapse, neb si ji koupili."

Mezi silou a penězi se to má jednoduše tak, že peníze vládnou jen tak dlouho, dokud je akceptuje významná skupina obyvatel či silové složky. Kulka, šíp, meč... má respekt tak nějak... vždycky.

Zatím bez slepic

Vrchní žrec Kracios ve starověkém Egyptě přemýšlí, jak by pro všechny budoucí věky trvale a bezpečně zabránil nebezpečí vzpoury otroků. Nejprve se dal tajně zakovat do řetězů a několik týdnů pracoval s otroky jako jejich druh, aby zjistil jejich názory a náladu, jaká mezi nimi panuje. Poznal tak jejich nespokojenost a touhu po svobodě, dozvěděl se o plánované vzpouře, která byla natolik promyšlená, že by patrně měla velkou naději na úspěch.

Uvědomil si, že otroci se navždy budou chtít osvobodit z otroctví i když tato vzpoura bude odhalena a potlačena. Před Kraciem stál úkol: zotročení celého světa.
"Na Kraciovo znamení mu ráno náčelník ochrany sundal okovy. A již následující den bylo k němu pozváno ostatních pět žreců a faraon. Před shromážděnými Kracios začal svou řeč:
To, co teď uslyšíte, nesmí být nikým zapsáno nebo vyprávěno. Vymyslel jsem způsob proměny všech lidí v otroky našeho faraona. Není možné toho dosáhnout pomocí početného vojska a vyčerpávajících válek. Ale udělám to několika větami. Uběhnou pouze dva dny po jejich pronesení a uvidíte, jak se začne měnit svět. Dívejte se: dole dlouhé řady otroků zakovaných do řetězů, nesou po jednom kameni. Střeží je mnoho vojáků. Vždy jsme si mysleli, že čím více otroků, tím je to lepší pro stát. Ale čím více otroků, tím více se musíme obávat jejich vzpoury. Posilujeme ochranu. Jsme nuceni dobře krmit své otroky, jinak nedokážou vykonávat těžkou fyzickou práci. Ale stejně jsou líní a mají sklon k buřičství. Dívejte se, jak se pomalu pohybují, a zlenivělá stráž je nepopohání karabáčem a nebije ani silné a zdravé otroky. Ale budou se pohybovat mnohem rychleji. Nebudou potřebovat stráž. Strážci se také promění v otroky. Udělat něco takového lze následovně. Ať dnes před západem slunce rozšíří faraónovo nařízení, v němž bude řečeno: S úsvitem nového dne se všem otroků daruje úplná svoboda. Za každý kámen přinesený do města bude svobodný člověk dostávat jednu minci. Mince bude možné vyměnit za jídlo, oblečení, příbytek, palác ve městě nebo za samotné město. Ode dneška jste svobodní lidé.
Když si žrecové uvědomili to, co Kracios řekl, jeden z nich, nejstarší, řekl: Jsi démon, Kracie. To co jsi vymyslel, zaplaví démonismem množství pozemských národů.

Při západu slunce bylo otrokům ohlášeno nařízení, které je ohromilo a mnozí celou noc nespali a přemýšleli o novém šťastném životě.
Následující ráno žrecové a faraón opět vyšli na plošinu umělé hory. Obraz, jenž vyvstal před jejich očima, byl ohromující. Tisíce lidí, bývalých otroků, o závod tahaly stejné kameny, co dřív. Zalévajíce se potem, mnozí nesli dva kameny. Jiní, kteří měli jeden, běželi a zvedali prach. Někteří strážci také tahali kameny. Lidé, kteří si mysleli, že jsou svobodní - vždyť jim byly sundány okovy - se snažili získat co nejvíc vytoužených mincí, aby si vybudovali šťastný život.
Ještě několik měsíců Kracios strávil na své plošině, s uspokojením pozoroval to, co se dělo dole. Změny byly obrovské. Část otroků se spojila do menších skupin, udělala si vozíky, naplnila je až nahoru kameny, a zalévajíc se potem, tlačila tyto vozíky.
Vynaleznou ještě mnoho zařízení, s potěšením si říkal Kracios, již se objevily vnitřní služby: roznášení vody a jídla. Část otroků jedla přímo za chůze, nepřála si ztrácet čas na cestu do baráku, aby se najedla, a platila lidem za obsluhu vydělanými mincemi. To jsou věci: i lékaři se u nich objevili, přímo za chůze poskytují pomoc zraněným, a také za mince. Dokonce si zvolili hlídku dopravní bezpečnosti. Brzy si zvolí náčelníky, soudce. Ať volí: vždyť si myslí, že jsou svobodní, ale podstata se nezměnila, stále tahají kameny...
A takhle to běží tisíciletími, v prachu, zalévají se potem a tahají těžké kameny. I dnes potomci těch otroků pokračují ve svém nesmyslném běhu."
http://www.novarepublika.cz/2015/09/krasny-uryvek-na-tema-otroctvi-z-kn…

Zatím bez slepic

Kecy jezka v kleci, penize jsou efektivni na vymenu zbozi, byli uz pred faraonem, jenom nekdo docela hooodne demagogicky popsal, ze nahrazenim prime vymeny sluzeb a zbozi za neco co ho sprostredkuje zefektivnil ekonomiku, nikdo nenastal problem s tim, ze zednik musel hledat zemedelce co potrebuje zednika a naopak...

To co udelalo penize tim co zotrocuje lid je jejich kotrola, vlada nad jejich hodnotou, viz příklad lokalnich měny a okamžitý zásah vlád, aby je zničili. Tedy problém nejsou peníze jak demagoigikcy uvadis ve sve citaci od nekud, problem je kontrola nad tím jak fungují. Je to stejné jako nuz/puska/ohen, problem není samotný nástroj, problém je vždy kdo kontroluje a rozhoduje o jeho pouzití ;)

Jinak receno, premyslej globalne ne lokalne, kdyz hodnotis. Lide si taky rikali, ze zeme je zelena koule ve vesmiru a pak "prekvapive videli", ze je modrá, protože se dívali pouze z jedné perspektivy, z malé části planety a pak "logicky" došli k tomu, že vždy je země zelená... :D ;)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vždy jde jen o moc a když mám moc,mám i prachy.
Tak se nemůžeme divit,že si tvoří zákony vhodné pro sebe,když si může určovat daně,dotace,ceny komodit.
Jak se říká z cizího krev neteče,tak jen připomenu Soukupovu hlášku,MPSV vyhlašuje další digitalizaci na jejich min.prý to může vyjít na 3 mld.a co další plýtvání po ministerstvech,pak jsou peníze,jak píče pan Targus,na odložené politiky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

stojím ti na vatře
koho by to napadlo
že zas nemáš křesadlo!
S tebou není žádná sranda
ty už jsi jak Jakub Janda
předvádíš se u tyče
asi zajdu pro klíče
a zamknu tě v jeskyni
spolu s divou bachyní.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hampl plně k tématu:
http://www.novarepublika.cz/2019/09/strasidlo-voleb-obchazi-brusel-lond…
Zvlášť přesné a důležité je konstatování, jak se PAL postupně a nepozorováni dostali do velkého množství důležitých pozic ve státní správě. To nemůže být náhoda. Jen statistický pohled, nehledě na mnoho jiných indicií, to vylučuje.

Pokud se nějaký jev nepoddává trvale Gaussově křivce, je za tím systematický vliv.

Zatím bez slepic

Je označení PAL urážka?
Je označení kobliha urážka?

Zatím bez slepic

Hampl a Hájek je dost velký rozdíl.

Zatím bez slepic

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

PAL je zkratka. Kobliha mě osobně nevadí. Klidně mě tak oslovujte.
Samozřejmě Hájek. I když komentářů se stejným vyzněním od Hampla by jste si mohl přečíst hafo.

Zatím bez slepic

PAL se hrde hlasi k pravde a lasce tak to tezko bude nadavka.

Kobliha je nadavka, i kdyz to spouste lidi nevadi. - Je to snaha ponizit dotycne tim, ze jim prisuzujeme nizke, az primitivni pohnutky, navic nizke ceny, kvuli necemu, co je symbolicky darek a tak chapano darcem i obarovanym.

Navic ani tento symblicky darek nebyl predan vsem. Samozrejme, vetsina potencionalnich volicu nebyla nikdy obdarovana.

Zatím bez slepic

Tak.

Zatím bez slepic