Univerzální socha

Autor
Štítky

Vedou se teď spory o sochu maršála Ivana Stěpanoviče Koněva kdesi na Praze 6. Která to je? Nejspíš Dejvice, ne? My z venkova se v těch číslech čtvrtí moc neorientujeme.

Jedni nemohou žít v její společnosti, jiní by naopak za ni položili i život. Kydá se hnůj protiruský i proruský, historický i ideologický. Viz třeba zde, však to všichni znáte:

https://www.lidovky.cz/domov/plachta-z-koneva-mela-zmizet-zatim-ale-zustava-sochu-marsala-praha-opatrila-antigraffiti-naterem.A190903_210218_ln_domov_form

Nikdo se dosud nedopídil toho, v čem je skutečně ten zakopaný pes. Musel jsem na to přijít sám.

Sochy se totiž vytvářejí čistě jednoúčelově. Chyba! Každá socha by měla mít už při výběrovém řízení na zhotovení pomníku podmínku, aby se dala „recyklovat“. Podstatu věci bude nejlépe ilustrovat citace z klasického díla Vlastimila Rady a Jaroslava Žáka „Bohatýrská trilogie“, její druhé části „Dobrodružství šesti trampů“ (Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, n.p., Praha 1959).

Hostinský pan Slimák zde dokáže bleskem a obratem ruky svoji hospůdku „V lesní tišince“ přetvořit na „Krčmu u texaského býka“ (Posada del toro texaso). Neotočí jen vývěsní tabuli, ale i všechny lahve na polici (cituji):

Místo žitné, perlové, hořké, borovičky, praděda a lesní víly stály tam láhve whisky, brandy, absintu a old fathera. Místo nápisu „Neračte plivati na podlahu“ objevila se tabulka: „Žádám všechny gentlemany, aby před půlnocí neplýtvali střelivem“. Zmizely obratem i jiné nápisy jako „Plzeňský ležák“, „Ochutnejte Malvín dra Zátky“. „Neračte odhazovati oharky doutníků na zem“ a na jejich místech skvěly se neumělým písmem načmárané cedulky „Zde obdržíte cocktail Old Shatterhanda“, „Nepijte líh na lačný žaludek“, „Prosím pány zálesáky, aby neházeli nože sousedům do polévky, a nade dveřmi místo „Dej bůh štěstí“ octl se nápis „Lepší dobrý nůž než dvě špatné pistole“. Tam kde dosud visel diplom Národní jednoty pošumavské, trčelo několik nožů potupně zaseknutých do vyhlášky, jež vypisovala odměnu na hlavu muže zvaného Kofila Jim, který prováděl rozsáhlé krádeže čokolády v chatách středního Povltaví. Nad ní místo švarcvaldek visela napjatá kůže starého grizzlyho… (konec citace).

Laskavý čtenář si jistě řekne, že něco podobného jsme zažili my, pamětníci, v naší zemi opakovaně a to v celospolečenském měřítku. Ale pozor, teď ta myšlenka hlavní:

„…..sádrová soška Jana Ámose Komenského byla prostým nasazení širáku změněna ve věrný portrét Buffalo- Billa.“

Považuji tuto ideu za geniální. Kdyby byl maršál Koněv vytesán/odlit se zohledněním kriteria ideové recyklace, mohl by se z něj bez problému stát třeba generál Dwight David Eisenhower. Záleželo by jen na sochařově invenci, zda by, v předtuše věcí příštích, dokázal do jeho tváře nenápadně promítnout nejen náznak podoby Ikeovy, třeba už i nějaké asiatské rysy pro další budoucnost. Přítomnost amerického generála právě na náměstí Interbrigády by se jistě podařilo nějak ideologicky zdůvodnit s poukázáním na jeho zárodečný multikulturalismus. Třeba.

Správně pojatý monumentální Jan Žižka na Vítkově/Žižkově by se mohl velmi snadno změnit na maršála Josefa Václava Radeckého z Radče, jen důrazný palcát v ruce vojevůdcově by vystřídala elegenatní maršálská hůl a zmizela by páska přes slepé oko. V mnohém by jistě prospěla rakousko-uherská generálská pokrývka hlavy, jako v Radově/Žákově návodu. Ostatně takový sochař, jakým byl Bohumil Kafka, by si s řešením jistě poradil – jen by musel mít správné zadání.

V našem statutárním městysi stojí na Masarykově náměstí socha T.G.Masaryka, původně dílo sochařů Kotrby, Jíchy a Hrušky. Odhalena byla v roce 1928, odstraněna v červnu 1940. Znovu postavena v roce 1945, odstraněna 1953. Znovu odhalena 1991. Dramatický životopis, a přitom to mohlo být tak jednoduché:

1928 – postaveno jako T.G.Masaryk
1940 – změněno na K.H.Franka
1945 – změněno na T.G.Masaryka
1953 – změněno na …. No, sám nevím, taky nemůžu přijít na všechno. Ale někdo by se našel.
1991 – změněno na T.G.Masaryka

…a to všechno bez jeřábů, stěhování, ukrývání. Pár drobných úprav a bylo by hotovo. Jen na to myslet dopředu.

Někteří autoři soch a pomníků to vzali od podlahy, nedávno se tu o tom zmínil nick ow s odkazem:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pomník_generála_Pattona

Takto pojatý pomník/socha, jak jsem už tehdy poznamenal, může do budoucna sloužit k prakticky jakýmkoliv účelům. Tatar (snad i Avar), Číňan, Arab… dokonce i černoch, všichni se v něm mohou najít. Proč ne?

A tak jsme se dostali od J.A.Komenského a Buffalo Billa až ke žhavé současnosti. Spory o maršála Koněva jsou prostě jen dědictvím našich nevzdělaných, ne zcela multikulturních předků. Málo flexibilních, co myslíte?

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Komentáře

Takže když dnes napsal Kalousek, že hlasoval proti, tak lže. Hned má ČT do fejkové soutěže další případ.
Zastupitelská demokracie má holt své kouzlo, ale to má celá vyspělá demokracie. V souvislosti s dnešním datem - G.W. Bush: "Dne 11. září nepřátelé svobody vojensky útočili proti naší zemi..." Když si v 1970 chilští voliči ve svobodných volbách zvolili vládu S. Allenda, tak americký ministr zahraničí H. Kissinger k tomu (pozemková reforma, znárodňování) později podotkl, že " nechápe, jak je možné nečinně sledovat, jak Chille padá pod vládou komunistů díky nezodpovědnosti svého vlastního lidu." Americký prezident Nixon dodal, "že udělá vše, aby zničil ekonomii Chille". A pak přišlo 11. září 1973, přes 3200 mrtvých a ekonomická prosperita, že...
https://m.youtube.com/watch?v=Y_MZdjvo6WE

Zatím bez slepic

Nevím, kde proti tomu Kosovu (uznání) hlasoval, a nemám ani důkaz správnosti, je to jen nalezený odkaz.

Ale když Kalda říká, že hlasoval PROTI, měl by se ho někdo zeptat kdy přesně a kde toto hlasování najdeme, na vládě asi nakonec ne, když se to protlačovalo pokoutně v Teplicích.
Dle té tabulky, je-li správná tam nehlasoval! (To, že 11 bylo PRO a ostatních 7 se zdrželo se píše v dobových zprávách i jinde....)
Ale protože byl tehdy ještě Kalda lidovec, tak asi to byla zdržením na vládě nějaká ta lidovecká mezinárodní politika.

Je to obdoba jako to obhajování zdržení se hlasování na vládě i u humanitární povahy bombardovačky Srbska, jako "já neříkám tak ani tak" a pak se uvidí....
A tehdy byl ještě kníže s Bursíkem na zeleno a ODS to také usilovně tlačila, takže zřejmě samé cizí zájmy....

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Záznam ze zasedání vlády, na němž bylo usnesení č. 635 odhlasováno je na oficiálních zdrojích zde: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/KORN97AKEZ1Y
Inkriminované hlasování je shrnuto takto: "48. Návrh na uznání Republiky Kosovo a navázání diplomatických styků č.j. 724/08. Vláda projednala materiál předložený ministrem zahraničních věcí a přijala usnesení č. 635. Z 18 přítomných členů vlády hlasovalo pro 11 a proti nikdo."

Samotné usnesení zde: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/KORN97AKESCA
Příloha k němu pak zde: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/KORN97AKEU6K

Pokud někdo tvrdí, že na příslušném hlasování hlasoval proti, pak lže. Pokud někdo tvrdí, že "byl proti", tak to zapomněl podpořit svým hlasováním, neb se hlasování zdržel, ale explicitně lhát nemusí. Jen manipuluje. Každopádně věřím, že bojovníci proti desinformacím odvedou svou práci.

Zatím bez slepic

Stando.e, děkuji za odkaz. V Echu24 píší: "Jako člen vlády, která Kosovo uznala, jsem hlasoval proti.".
https://www.echo24.cz/a/Sia8Y/klaus-chvali-zemana-za-kosovo-podle-topol…

Zatím bez slepic

Pak tedy Kalousek lže, pokud nelžou novináři a mělo by to být slyšet. Třeba na Hlídacím psovi...

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Majko, Topolánek po vstupu do NATO spoluzakládal občanské sdružení (dnes spolek) Jagello, který je "hlavním českým subjektem veřejné diplomacie v oblasti bezpečnostní politiky a členství ČR v NATO", takže se nic jiného od něho čekat. Poněkud pikantní je, že jako senátor nebo premiér dostával na své sdružení dotace od státu nebo města, např. 2008 Ostrava 1,1 mil.
https://www.ostrava.cz//uloziste/zastupitelstvo/materialy_ZM/vo1014/z20…

Zatím bez slepic

Ještě dodám, Ještěr ví, co a jak říká, a hlavě, nebývá to samoúčelné plácání.

Z Kosova nepřijedou na zasedání V4. Hrozná škoda.

Vyplave na veřejnost Petříčkův záměr přijmout Kosovo k Interpolu.

S Ještěrem to holt mají Hoši složitější.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V porovnání s mnohými zdejšími jsem ještě jinoch. Sice ošklivej, hloupej a starej, ale jinoch. A přesto jsem se za ty roky prožité na naší Kouli naučil jednu poměrně jednoduchou pravdu: Nemáme žádná práva. Máme jen to, co si sami uhájíme, či nám jiní o vlastní vůli přiznají. Žádný zákon, žádná smlouva, nic netrvá věčně. Často se nikdo neobtěžuje ani s tím škrtnutím pera.
Všichni se tváří, jako by náš svět - naše relativní bohatství, naše relativní bezpečí, bylo samozřejmé. Ale ono samozřejmé není. Je to vykoupeno obětmi, které si ani neumíme představit, že bychom někdy měli přinést. Je to vykoupeno prací, kterou si ani nedokážeme představit. Je to vykoupeno sny, o nichž snící věděli, že je sami nikdy neprožijí.

Pokud mi někdo říká: "Protože smlouva..." či "Protože na papíře...", "protože zákon...", jen se musím sarkasticky ušklíbnout. Takových už bylo... (Jen nikde netvrdím, že se na ty chvíle těším...)

Zatím bez slepic

Přesně. Lidé dělají ze smluv cáry papíru, ze soch těží kovy, tedy pokud jsou kovové. Jinak si s nimi přitopí, pokud jsou dřevěné,...
Tedy on i barák je vlastně jakousi sochou a pyromani či zločinci jej s klidem zapálí,...

Zatím bez slepic

Standa.e, máte kliku, že jste jinoch a ještě k tomu už moudrý:-) Na smlouvu, stejně tak jako třeba na lásku, musí být dva, co ji chtějí udržet.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kechlibar pro ty, co se zajímají:
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Sjednocene-Nemecko-Navr…
Průser se k nám nehrne z Ruska, průser se k nám hrne z Německa, tam by měli ti komunistobijci hledat nebezpečí vzniku krajně levicové diktatury. Koalice rudá - rudá - zelená splňuje všechny předpoklady. Mají sice jiné cíle, než komunisti, ale metody jsou stejné. A hlavně: Jsou za něma nekonečné peníze a mainstrém.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

actually pay with paypal viagra <a href=" http://viagracnd.com/# ">buying viagra by paypal</a> - viagra cost per pill
https://viagracnd.com/# viagra professional online pharmacy
pfizer viagra australia <a href=https://viagracnd.com/#>female viagra uk</a> buy female viagra

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

amoxicillin online no prescription <a href=" http://amoxicillinamoxilcheap.com/# ">amoxil for sale</a> - amoxicillin buy canada

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

cost of ivermectin <a href=" https://ivermectinon.com/# ">ivermectin pills for humans</a> - stromectol order

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ed for men <a href=" http://prescriptiondrugson.com/# ">prescription drugs without doctor approval</a> - ed aids

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

hydroxychloroquine plaquenil <a href=" https://hydroxychloroquinegnr.com/# ">hydroxychloroquine</a> - hydroxychloroquine brand name

Zatím bez slepic