Špinavá revoluce

Autor
Štítky

Tohle bylo nedávno od Kotrby na PL

Letošní program Poslanecké sněmovny zahrnul i komunistický požadavek na „vyšetření zločinů privatizace“. Co podle vás naši společnost tíží více: zločiny komunismu, nebo zločiny privatizace?

Ani jedno. A proto všichni zločiny privatizace pokrytecky odsouhlasili. Nikdo nic nevyšetří, nikdo nikoho nepotrestá. Ani komunisté nechtějí skutečné vyšetřování, to by se tři desítky let připravovali. Sbírali by důkazy. Dokumenty. Notářsky ověřené kopie privatizačních smluv. Vedli by archivy, ne nepodobné archivu ekonomické kontrarozvědky. Nevšiml jsem si ničeho takového.
Je to jako s těmi zločiny komunismu. Přestože máme oustav na jejich zkoumání, narazíte vždy na neúplné informace, vykradené archivy a mlčení. Proč? Protože pravda je tvrdá. Protože revanšismus je nepřijatelnou strategií. Protože předání moci v roce 1989 bylo provázeno předběžnou dohodou mezi odstupující mocí a nastupující mocí o kultivovaném předání moci. Odstupující moc chtěla předat a nastupující moc chtěla převzít. Každý z přítomných u tohoto jednání věděl, že to není dohoda čistá. Cenou byla dohoda o neútočení. Ale převrat se obešel bez pověšených na nárožích, bez zastřelených bez soudu. Bez terorismu, bez občanské války. To byl obsah sametovosti a věty „Nejsme jako oni“… A teprve pak následovalo jednání u takzvaných kulatých stolů ve Valdštejnském paláci, v Paláci kultury a v Obecním domě s tehdejšími premiéry Ladislavem Adamcem a Františkem Pitrou, s generálním tajemníkem KSČ Karlem Urbánkem, s vedením armády a vnitra. Nebyla to pro amatéry z KC OF a VPN procházka. Byla to ale klíčová politická zkušenost, která například formovala vztah Václava Havla k lustračnímu zákonu i k požadavkům radikálů v jeho okolí na zákaz komunistické strany.


-----------------------

Četl jsem si výše sepsané panem Kotrbou a nějak mi není jasné, co na tom předání moci považuje za kultivované.

Komunisti z charty a komunisti z ÚV se dohodli na tom, že zaprodaj zemi cizákům a nakradou si ze státního. Jedni měli příkazy z Moskvy a ti druzí z Německa-USA a nejspíš taky i z tý Moskvy. Byli jak dvě skupiny mafiánů, co si dělej město, kdo kde bude vydírat, krást a unášet holky do bordelů. Jen to bylo na úrovni státu a týkalo se to úplně všeho.

I když jíte hovno stříbrným příborem, pořád ještě jíte hovno.

Osobně bych byl radši, kdyby se navzájem všichni (ÚV i chartoidi) postříleli bez soudů a pověsili na nárožích na lucerny. Jak psal Stephan King, žádná velká ztráta, jak psal Puškin, samí zbyteční lidé.

Představa, že by se ta banda ožralů a děvek z charty kdy zmohla na terorismus je komická. Za dvanáct let fungování se zmohli jen na domácí semináře, vydávání pamfletů, chlastačky a grupáče. Tak to mohlo fungovat dalších 30 let. Největší terorista byl pyroman Hučín, co tam patřil jen okrajově a útočil jen na nástěnky. Směšné. Směšné se toho bát.
 
Že by se někdo z nich opásal výbušninou a šel se vyhodit do vzduchu třeba do Rudého Práva nebo Štrougalovy Tatry 613, na to se měli moc rádi. To doopravdy nehrozilo.

Jediný násilí, kterýho byli disidenti schopni bylo otevřít kriminály a pustit na lidi vrahy a pak před znásilněnejma, mučenejma a zavraždenejma zavírat oči. Pana Kotrbu možná právě tohle rajcovalo číst v novinách, možná jen zbaběle zavírá oči. Já bych radši ten revanšizmus, protože řevanš je odplata, takže napřed musíte něco udělat a pak se vám to vrátí - a ne že neuděláte nic nikomu a dostanete trest smrti umučením. Vedle toho je celá Horáková k smíchu, tu jen oběsili.
 Na rozdíl od něj jsem fanda principu "Zločin a trest" a ne "Zločin a nic" a "Nic a trest". Nějak se s panem Kotrbou míjíme.
 
Co se předrevoluční doby týče, nikdo kromě charty tu ani neprotestoval, protože ani protestovat nemohl, ani to nikoho nenapadalo, nikdo tu na komunisty neútočil, lidi měli s režimem svůj modus vivendi, režim si vládl a lidi jezdili na chalupy - tak o jakým terorismu a jaký občanský válce tu pan Kotrba mluví.
 I ta sametová revoluce dala režimu/chartě hodně hecovaní, lidi znali systém a věděli, že se najednou chová divně, čuli nějakou levotu a drželi se stranou. Už palachův týden bylo to samý. Režim se musel sakra snažit, aby to vypadalo, že někdo protestuje.
 Nic by nehrozilo, kdyby sami nic nevyprovokovali. Jakej terorismus a jaká občanská válka.


 Jinak Adamec, Pitra, Lorenz a ostatní nemuseli předávat moc chartě. Když moc nechtěli, mohli jen jít od válu. Mohli nechat moc svým kolegům, co na ní lpěli a proti kterým byla ta 'jakoby revoluce' prej namířená. Mohli uvolnit cenzuru jako v 68 a nechat mluvit lidi, co vlastně chtějí. Všechny, ne jen pár podivnejch (koupenejch) existencí z pražského polosvěta. Mohli uvolnit cenzuru jen s vyššíma kádrama. Mohli začít doopravdy dělat přestavbu a jít se ptát do funkčních Slušovic, jak to dělat efektivněji. Stejně jako to udělali pak soudruzi v Číně, která za 30 let poskočila o víc než my jsme zvládli upadnout, nechat si politickou moc a uvolnit ekonomickou.
  Sametová revoluce nebylo něco historicky nevyhnutelného, samovolného, ale bylo to celé jen zinscenováno.

 To, že si aparátčíci Čalfa, Pitra, Adamec vybrali zrovna chartu, že zrovna její členy uznali jako sobě rovné a své nástupce, to bylo čistě jejich rozhodnutí. Nic je k tomu nenutilo, určitě podle oficiální verze ne. - Když v předchozím roce Gorbačev nutil Štěpánovi Havla jako ministra, tak to Štěpán rozhořčeně odmítl, že Havel nemá žádnou kvalifikaci, žádný zkušenosti a proč by měl jít teda dělat ministra.
 Hloupej, drzej a bezohlednej Gorbačov ani neměl připravenou odpověď. Odtud nejspíš pramení, že byl po revoluci Štěpán vyhlášen za největšího zlouna, skončil ve vězení a nakonec umřel přirozenou mmrtí do tří mesíců od vydání své knížky.

 Jak moc Gorbačov s jeho Havlem jen připomíná dnešní kvóty: "vemte si tam ženskou," "vemte si tam barevnýho," "vemte si tam teplouše," "poslouchejte pomatenou Grétu" - bez ohledu na schopnosti, bez ohledu na vhodnější kandidáty, bez ohledu na místní situaci, bez ohledu na to, co lidi chtějí. Jen diktát, diktát a zase jenom diktát.

O pár měsíců později najednou dávali Štěpánovi rivalové republiku Havlovi na zlatým podnose a jeho neschopnost nikomu dalšímu nevadila.

Vzhledem k tomu, že se mělo jednat o přechod k demokracii to bylo podivně nedemokratické.

To "Nejsme jako oni," podle Kotrby tak sametové, znamenalo ve skutečnosti špinavé "My už jsme oni". - Tak jako Čalfa a Adamec, komunisti z ÚV, neměli žádnej mandát předávat moc, tak komunisti z charty neměli od nikoho žádnej mandát něco někomu odpouštět a dopředu garantovat. - Je to jako Mnichov. Ty dvě bandy se prostě jen spikly. - Protože to udělali, stali se vzájemně spoluvinníky a mají rovnou spolu-odpovědnost. Dělali to z těch nejnižších pohnutek, totiž z hamižnosti a touhy po moci a snaze vyhnout se trestům za předchozí sviňárny.
 

 Když vám na vaší vesnici starosta znásilní dceru, tak mu nějakej místní ožrala taky nemá co odpouštět, dokonce ani když starosta ožralovi za odpuštění přenechá starostování a rozdělej si obsah obecní kasy.
 Dokonce ani policajti nemaj právo něco odpouštět, ani prokurátor a ani soudce. Jen maj aplikovat zákony platné pro všechny. - Když husákovská média označovala chartisty za samozvance, tak se trefila víc než sama věděla. V listopadu mám pak charta předvedla, jak moc samozvaní se cítí a ohledně čeho všeho. 


Chartisti odpustili všechno šmahem, i ty největší zrůdnosti a přisvojili si tak práva, která nikdo nemá. Pak se někdo diví, že jsou za zrůdy? Kdo odpouští zrůdnosti, je sám zrůda. Můžete odvracet hlavu abyste neviděli, stejně to tak bude.

Jestli někdo nevěří na spiknutí, tak tohle bylo co? Nedomlouvali se ty dvě bandy komunistů proti národu? Nedomlouvali se proti dalším dvoum partám komunistů, jedné jako Štěpán, druhé jako Dubček? - To je sama definice spiknutí, že se dva domluvěj proti ostatním.

To, co se panu Kotrbovi tak líbí, že to bylo tak hezky sametové, má ovšem jeden nepříjemný důsledek: vřed se neprořízl, hnis nevytekl, nic se nevyčistilo, všechno dál hnije pod povrchem. Pověsit, postřílet či vyházet z oken pár desítek či desítek tisíc komunistů by bylo jak varovný prst do budoucna a každý by při rozhodování věděl, jak může skončit, když to přežene a vrátí se mu to. Nikdo by si nebyl jistej. Tiché "kdepak" od čechů by pak mělo i v Bruselu víc váhy. Měli bysme v cizině víc respektu a míň pochval.


Špinavé listopadové dohody ukázaly přesnej opak: "Chovejte se jako svině. Nějakou morální kurvu, co vám odpustí si vždycky koupíte." Havel sklízel ve světě potlesk, pochvaly a tajené pohrdání.

I sám pan Kotrba se svým podivným náhledem, je jen porouchanej produkt těch špinavých dohod. - Sotva by si dovolil mít tyhle názory, kdyby jednou vedle něj seděl nějakej hypotetickej listopadovej Žižka a klidně by mu řekl: "Hele já jsem vyhodil z okna okresního tajemníka, protože vím, co dělal v padesátejch letech u StB. Tebe z toho okna vyhodim klidně taky, když mě budeš srát. Kdo se chová jako prase, jako prase i chcípne. Dumej o tom."

 Navíc by to bylo jako vždy. Těch pár, co by zemřelo, by se zahrabalo do hlíny, ti co by je postříleli, ubili či vyházeli z oken by dostali metály (když je dostali Mašíni, tak už každej) a dětem by se ve škole vykládalo, že právě takhle to bylo nejlepší a pan Kotrba by následně kvákal, jak to jinak nešlo.

 Dnes se naříká, jak je společnost rozdělená. Jak by mohla nebejt rozdělená. Jak máte bejt pěkně pospolu se zlodějem co vás okradl? To nejde. Ta jeho nepotrestaná krádež vás rozděluje, ne vaše snaha domoci se svého, domoci se spravedlnosti.  Jak si to vládnoucí kasta představuje? Že vás budou okrádat úplně o všecko, vy je za to budete obdivně pozorovat s otevřenou pusou a tleskat jejich psedomorálním lžím, kterýma si to zdůvodňujou, obdivovat jejich krásná auta a prodejné děvky po jejich boku a pak půjdete chcípnout hlady někam na smetiště, abyste panstvo neobtěžoval v jejich sebeobdivu?
 Měli by lízat dlažbu po který má přejít Zeman s Babišem, že trochu upouštěj páru a zachraňujou jim tak krk.
 
 Když se celá ta zlodějská kasta ústy nejrůznějších pánů Kotrbů přesvědčuje, že to jinak nešlo, tak vám tím automaticky říká, že se holt musíte smířit tím, že jste lidi druhé sorty a máte se smířit s tím, že žádný práva nemáte. - Proč pak máte takovej systém vůbec respektovat? Proč máte respektovat jeho promimenty a jeho obhájce?
 Proč by měli mít pro vás nějací Čalfové, Havlové a Kotrbové nějakou lidskou cenu, když vy pro ně nemáte žádnou? Proč jejich život má mít pro vás nějakou cenu, když váš pro ně nemá žádnou? Proč jejich rodiny mají mít pro vás nějakou cenu, když vy pro ně nemáte žádnou?

 Samozřejmě, že to šlo a pan Kotrba je lhář, stejně jako byl lhář Havel.

 Tak jako to soudruzi z ÚV hráli na soudruhy s charty "netroufnete si rozpoutat občanskou válku a zavážete se... a obětujete dolních 15 000 000" tak to soudruzi z charty mohli hrát "netroufnete si rozpoutat občanskou válku a obětujete ty co maj krev na rukou." Žádný špinavý dohody nebyly nutný. Náměstí byly plný lidí, v okolních zemích se hroutily režimy a komunisti stáli o nějaký dohody, protože už přestávali bejt schopný si vynutit svoje silou.
 To ovšem za předpokladu pravdivosti oficiální verze, že to byla nějaká skutečná revoluce, ve který proti sobě někdo stál. Že tam byl nějakej antagonismus. Při neoficiální verzi, ve který byl Havel jen bílej kůň, jen břichomluvcův maňásek na konci chapadla té samé chobotnice, tak to nešlo ani o špinavé dohody - jen o divadýlko s bílým koněm, jen představení skořápkáře a žádná revoluce ani nebyla.
 Revoluce by to byla tehdy, kdyby Havel s jeho bandou zatkli Čalfu, Adamce, Lorenze a spol a vyhlásili, že se s nima nemaj co bavit, protože nemají žádnou legitimitu. Tak vypadaj revoluce. 
  
 Nic, co se za špinavýho listopadu zametlo pod koberec nezmizelo a je tam dál. To co bylo tehdy k udělání, je k udělání i teď, jen nákaza je rozrostlejší. Výsledkem jsou tihle Kotrbové a Kolářové, Milión chvilek i Holubová, Lukačevič i Janeček, bezdomovci a Bakala, Šafr a ČT, Kalousek, Fiala, Bartoš a Hamáček. Vše, co nás dnes sere, to je jedním i druhým způsobem odkaz špinavých dohod listopadu.
 
 Jestli to byly špinavé dohody, není co slavit. Jestli to bylo maňáskový divadlo, není co slavit.

 Demokracie a svoboda slova začnou, až se celá ta šaškárna z roku 89 vyhlásí veřejně za podvod a její aktéři za zločince, co patřej do vězení.


 A pro srovnání: Kdyby se do Kostnice vydal tehdy místo Husa Havel, tak by odvolal, vzal by nějaký opatství v Německu, po zbytek života chlastal vše, co by vyrostlo na vinohradu, píchal novice do řiti, padal ožralej do hnojiště a vesele žil z desátků až do smrti. Žádný husitství by nebylo, po staletí by přišlo luteránství z Německa a na prezidenské vlajce by nebylo "Pravda vítězí," ale "Nešlo to jinak" nejspíš v němčině, ruštině nebo polštině.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Obyvatelé ČR se pořád vyrovnávají s minulostí, až zapomínají na přítomnost a budoucnost. V roce 1935 jsme se ještě vyrovnávali s monarchií a propásli nástup Hitlera. Teď pořád bojujeme proti socialismu, komunismu a Rusku, a uniká nám, že nás okrádají a využívají naši spojenci. Je hezké vyrovnat se s minulostí, ale nezapomínat přitom na přítomnost.
Zloděje nejvíc odradí, když ví, že bude chycen a odsouzen.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Sice dobře napsané,ale výsledek je jiný.
Jak může být zloděj chycen,když si tvoří zákony a na zlodějinu si může dát kulaté razítko.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

jsem nedočetl.
A panu Čmoudovi lehoučce připomenu, jak v praxi vypadá "překolíkovávání claimů" (claimem se nazýval kolíky vyznačený dílec země, který byl řádně zaknihován, a na němž se těžilo zlato na Aljašce v době zlaté horečky - Klondike a spol.), když se soudruzi nedomluví předem.
UKRADINA
Já myslím, že nikdo z čtenářů, kteří by se tam ocitli v kterémkoli čase po rozpadu SSSR, by tam nechtěl zůstat ani o sekundu déle, než by bylo nezbytně nutné pro nenásilné opuštění země.
Rumunsko bylo zmíněno. Tam se s tím nesrali taky. Finále - je celkem spolehlivě zjištěno, že minimálně obludné fotografie (nikoli mrtvoly samotné!) z Temešváru byly minimálně částečně dílem soudruhů ze zahraničí (ze kterého asi?), protože Rumunům se furt nějak do revoluce a svrhávání Ceausesca nechtělo.
Ještě krátký výměšek k Rumunům - snad nikde tak moc obyčejní lidi nebrečí po starých časech, kdy měli akorát rozbité silnice a náklaďáky předělané na autobusy, do nichž se lezlo po žebříku...

A tak bychom mohli pokračovat a pokračovat a pokračovat...

Zatím bez slepic

Claim je tvrzení, prohlášení, žádost, stížnost. Ale ty knížky, kde to je používaný takhle znám taky.

Jo jo, Ukrajina, Rumunsko já vím. Jak jsem připomínal i USA a Francie měli své revoluce a dodnes je oslavují.

Ale to byla reakce na to Kotrbovo nebo čí strašení. Moje skutečné verze byly tohle:

"Když moc nechtěli, mohli jen jít od válu. Mohli nechat moc svým kolegům, co na ní lpěli a proti kterým byla ta 'jakoby revoluce' prej namířená. Mohli uvolnit cenzuru jako v 68 a nechat mluvit lidi, co vlastně chtějí. Všechny, ne jen pár podivnejch (koupenejch) existencí z pražského polosvěta. Mohli uvolnit cenzuru jen s vyššíma kádrama. Mohli začít doopravdy dělat přestavbu a jít se ptát do funkčních Slušovic, jak to dělat efektivněji. Stejně jako to udělali pak soudruzi v Číně, která za 30 let poskočila o víc než my jsme zvládli upadnout, nechat si politickou moc a uvolnit ekonomickou." - Ale západ by na nich nevydělal.

Ruku na srdce, co bychom tu realisticky měli, kdyby se se to nechalo bez všech umělých "revolucí" ze západu a východu a vnitra? - Můj tip je, že by nás stejně bombardovali jako Jugošku. - Přece by nenechali funkční socialistickou zemi uprostřed Evropy.

A nemuseli bychom si lhát ani o sobě, ani o západě.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Teda takovej psychopatickej výtrysk nenávisti jsem už dlouho nečetl. To by mě zajímalo, v jaký době by jako Čmoud tady chtěl žít, aby to bylo lepší. Nejprve zvůle Rakouska-Uherska, které nás zavleklo do 1. světové války a na protest proti čemuž vzniklo Československo. Vznik Československa bylo v podstatě vyvlastnění šlechty a cizojazyčných občanů, tedy z dnešního pohledu křivda jako hrom. Potom 1. republika s její nezralou demokracií a na dnešní dobu nepředstavitelnou bídou. Potom Mnichov, zrada sudeťáků, okupace, předání moci Němcům, zrada Slováků, válka, gestapo, Heydrichiáda, nálety. Potom nadšené budování republiky po sovětském vzoru v padesátých letech, pod kterým se skrývala brutalita nastupujícího totalitního režimu, nové vyvlastňování, Jáchymov. Potom normalizace let sedmdesátých, která zadusila nadšení po změně z let šedesátých, neefektivita všeho a totální úpadek hospodářství, nic pořádně nefungovalo, na vše byly fronty, king byl ten, kdo měl příbuzné na západě a bony. Kdo vyjel z toho našeho šedivého oprýskaného věčně nefunkčního kamkoliv na západ, připadal si jak na jiný planetě, jen mu jaksi chyběly peníze, aby si tu krásu mohl užít. No a pak revoluce, revoluce za to, aby se mohlo jezdit svobodně za hranice pro walkmany, Hi-Fi věže, fritovací hrnce, kopírky a faxy. A privatizace, ve které hlavní know-how bylo vědět, že se za to nepůjde do kriminálu. To, co máme dnes, je demokracie. Jen je to reálná demokracie, asi jako dřív byl reálný socialismus. Tedy prozření z utopie. Prvorepublikový dělník snil o tom, jak krásný bude socialismus, totalitní chartista snil o tom, jak krásná bude demokracie. Co byl reálný socialismus většina z nás ví, a reálnou demokracii, kterou bych nazval jako nadvládu peněz a organizovaných nátlakových skupin, zažíváme teď. Že jsme si to představovali jinak? No to jsme byli blbí. Ona ani jinde ve světě žádná jiná než tato reálná demokracie není a ve srovnání s ní i ty autoritativní režimy už nevypadají tak hrozivě. Militantní antikomunisti nenávidějící za hrob, kteří by věšeli sousedy na lampy považuji pro společnost za stejně nebezpečné jako bývalé komunistické aparátčíky. Ani jedni se nezmění. Bude dobře teprve tehdy, až obě tyto skupiny vymřou. No a Havel byl pro mě ve své době rozhodně pozitivní postava, představoval lidskost. To, co potřebujeme teď je především stabilita. Stabilita i za cenu konzervace současných chyb a nejbližších minulých křivd. Stabilita i za cenu, že bude udržována Zemanem a Babišem. A pokud něco naší politice chybí, je to především moudrost, která by doplnila všudepřítomnou utilitární vychytralost. Moudrost, stabilita a pomalé reformy, žádná revoluce.

Zatím bez slepic

Myslim, ze jim vyklouzne ...jak Babis z Capiho hnizda.

Zatím bez slepic

Veškrna představoval lidskost.
:-)))
Tak intenzívně jsem se už dlouho nezasmál.
No nic, každý jsme nějaký...
... a každý vyrostl v jiném prostředí...
... a kolem něj si míhaly a komíhaly jiné figurky...
:-)))

Jen bych si dovolil vzpomenout tehdejších slov mé Staré Jahody, která má naprosto neomylný čuch - nebo vlastně oko, tedy ona má dvě oči a obě funkční - na rozpoznávání lidí - ehm ehm... tedy jaksi , kteří s oblibou konzumují alkohol. Tedy nejen notorických alkoholiků.
Tehdy po kterémsi přímém přenosu, v němž byl jednou z hlavních figurek budoucí Venca První Veliký, po vzrušené rodinné debatě, při níž dokázala celou hodinu mlčet (to je stejný úkaz jako zatmění Slunce), prohlásila:
"Ten chlap je ochlasta. A určitě bude i kurevník a bezcharakterní hovado. Prodá všecky a všecko."
Konec citátu.
Na tehdejší rozmarnou mladičkou takřka dívčinu, která pár týdnů předtím odložila svatební šlojíř a o politiku se samozřejmě nezajímala, to byl jasnovidecký výkon, jak se patří.

Zatím bez slepic

Jahoda opravdu vyniká, je typicky ženská vlastnost - NONVERBÁLNÍ KOMUNIKACE se tomu říká. Znovu a znovu mne překvapuje, jak umí odhadnout lidi z gest, mimiky a dalších podobných maličkostí.

Zatím bez slepic

To, co je jí jako příslušnici slabšího pohlaví dáno prakticky od narození, musel bych se já složitě a komplikovaně učit. Musel bych být někým veden, vyučován a zkoušen.
Samozřejmě to neplatí univerzálně, ale ženy mají - dejme tomu - větší vlohy pro tento typ komunikace, resp. na odhad vlastností protějšku z nonverbálních projevů. A Jahoda se navíc nebojí je pojmenovat a nahlas vyslovit, aniž by nad tím, co říká, nějak hlouběji uvažovala a svůj projev stylizovala. Proto pak její soudy sedí jak nočník na prdel.

Zatím bez slepic

jak odhadla Babiše a Zemana. Napište to prosím.

Zatím bez slepic

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

do práce.

Zatím bez slepic

Trefně to vystihla, svými slovy. A jak byste definoval lidskost vy? :)

Zatím bez slepic

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

kecy o pravdě a lásce. Víc možná večer, fakt už musím od kompu.

Zatím bez slepic

ke všem a ke všemu. Jsem rád, že se takoví sekáči nedostali k moci. Ti by se nezakecali.

Zatím bez slepic

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hlavně že vám tam zůstali ti z padesátých let. Nebyl u nich někdo z famílie (já vím, to kádrování, to kádrování)?

O nich přece ty špinavé dohody byly hlavně, gulášový socialismus byl ten důvod, proč bylo potřeba to hecování. Ne, že by to byla nějaká velká legrace, ale dnes máte větší šanci, že vás vyženou z domu, že jo.

Zatím bez slepic

děkuji za overtonovské okénko s tou nenávistí

V jaké době bych chtěl žít... ?

Znáte tu, jak starýmu židovi bůh dá glóbus, ať si vybere, kde chce žít? - Žid si ho prohlíží a pak se zeptá, jestli bůh nemá něco lepšího.

-----------------

Opět stejnou otázku: Představoval pro vás lidskost i po tomhle?

Jaroslav Oplíštil byl patrně nejznámějším kriminálníkem, kterého omilostnil první český prezident. Kvůli Havlově amnestii se tak na svobodu dostal pedofil, který snadno získal práci v nemocnici na Bulovce. Zde působil jako sanitář na dětském oddělení, pro pedofila nejspíše vysněné zaměstnání. Oplíštil dlouho nelenil a dopustil se nechutného činu. Z nemocnice si k sobě na ubytovnu vzal teprve sedmiměsíční děvčátko Barborku.
Malé batole tento pedofil brutálně znásilnil a poté udusil. Nic z toho se nemuselo stát, kdyby Václav Havel neudělil amnestii. Za svůj ohavný čin si Jaroslav Oplíštil odseděl 25 let za mřížemi.

Přišel jste o iluze před či po? Omlouvám se, že se to pořád vrací, ale jsem zvědavej jak si tohle okecáváte. Samozřejmě že toho mám mraky, ale u tohohle to doopravdy spoustu lidí trkne a začnou přemejšlet.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kdysi jsem slyšel názor, že budoucnost bude buď rudá nebo hnědá. Tehdy mi to přišlo ujetý. No a vono se to už začíná rýsovat.

Zatím bez slepic

In reply to by Hamilbar (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hocha, co nam v hnede uniforme pripravuje Letnou i s kamarady ze sudet pocitate kam?

Gretu pocitate kam.

Zatím bez slepic

In reply to by Hamilbar (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jakej v tom vidíte rozdíl Hamilbare?

Já je mám za to samé. Teď máme zelenou budoucnost, vlastně dvě zelené. Myslíte, že vás ti magoři z náměstí neukřižujou, když na to přijde? Já to beru jako velice reálnou možnost.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Sametová revoluce je logický protimluv. Revoluce buď je, anebo není. U nás v 89 nebyla !

Šlo o předání moci. 2 milióny komunistů konečně uznaly, že jim lidé o jejich diktát nestojí. A milióny hodin, ztrávených na různých schůzích, či školeních, že jsou k ničemu. Lidé sice přikyvovali, vyslechnou předložené a mysleli si svoje. Nebyla síla, která by lidi přesvědčila, že se jedná o lepší a spravedlivější společnost, než je ta na západě.
Za největší smůlu našich komunistů považuji sousedství Rakouska a Německa, kde lidé mohli porovnat, jak se žije tam, v kapitalismu, a u nás v socialismu.
Říkám porovnat, ne prožívat, to by pak možná soudili trochu jinak. Ale rozdíl, třeba jen v platech dělnické třídy, pro kterou komunisté přece pracovali, byl ohromný.

V 50-tých létech by ještě bylo za co komunisty věšet. Ale v 89 ? Skoro v každé rodině nějaký komunista byl. Žil si snad o fous lépe, než ten, co ve straně nebyl, ale na druhou stranu, si byl vědom (pokud nebyl opravdu přesvědčený komunista), že využívá systém ke svému prospěchu nečestně, tedy že podvádí sám sebe. A za tuto, v té době velmi rozšířenou vadu, by se mělo střílet ?

Podívejme, jak falešně hrají noví pánové. Prý komunisté všechno rozkradli. Znáte nějakého komunistu, multimiliónáře, který si za komunismu nakradl ? Já tedy ne. Zato znám dost multimiliónářů, demokratů,
kteří získali miliardové majetky, které jim nepatřily. Pomocí zákonů, které si rovněž sami schválili, jako komunisté. Na rozdíl od komunistů už ale ty majetky odklonili dokonale, a definitivně,
Koho tedy máme odsuzovat ? Komunisty, nebo "demokraty" ?

Zatím bez slepic

Ja znam komunisty, co za revoluce prestali bejt komunisty a hned si nakradli. Kam patrej?

Zatím bez slepic

Cituju Pucka ho v textu na který odpovídáš "Pomocí zákonů, které si rovněž sami schválili, jako komunisté."

Co myslíš, dáváš otázku na kteoru sis nepřečetl odpověd nebo ti Puck musí odpovědět něčím novým ;)

Zatím bez slepic

OK. Jako ve smyslu "kdyz jeste byli komuniste" a ve smyslu "jako to udelali komuniste" jsou dve ruzne jako. Ale fajn, beru to, ze jsem to spadne pochopil.

Zatím bez slepic

Až změna systému umožnila, aby mohli komunisté krást. :)

Zatím bez slepic

ale výborně si připravili pozice pro privatizování. Viz Babiš, Ulčák atd.

Zatím bez slepic

nikdy jste neslyšel jak to bylo s jejich financema?

Že vy jste ho ani nečetl.

Zatím bez slepic

Vcelku souhlasím ale...

V 50-tých létech by ještě bylo za co komunisty věšet. Ale v 89 ? - Oni jako ty mrtvoly z padesátých let vyskákali z hrobů? Lidi si mohli znovu a líp prožít ztracený léta? Vracelo se zdraví? Mohli jste si dostudovat?

Jinak to věšení - to byl popis jak by to fungovalo. Mně by se víc líbilo, že to prostě bude možný dát k soudu a třeba Vaš přijde o diplom, příslušný důchod, dostane nějakej flastr, tím přijde o část občanských práv, takže vy přijdete na úřad, k soudu atd a místo toho tam budou takoví ti lidé, co dneska vidíte jen se někde mihnout.... víte, ti s nějakejma zásadama.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

kolik že asi by znovu letos na Václavák vyrazilo dělňasů z ČKD, jako tehdy o té generální stávce?

Zatím bez slepic

žádný, páč ČKD v Praze už jaksi není...
Takže je klid na práci...

Ale můžete si nakoupit v Delvitě..., to se taky hodí do domácnosti - řečeno slovy krále komiků Buriana...

Zatím bez slepic

už dávno z ČR odešla. Už si tam nenakoupíme. Pozdravujte Šťavnatou Jahůdku, je to sympatická bytost.

Zatím bez slepic

Ono je ještě nějaké ČKD, aby z něj mohli nějací dělňasové přijet?

Zatím bez slepic

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

to ale není důležité, ti lidé většinově ještě žijí. Co asi tak dělají a přišli by po 30 letech znovu? O to mi šlo.
Hádám, že majitelé Penty, nebo PPF to nebudou. I když nepochybně i mnozí z nich cosi v restituci dostali.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nenávist není program pro budoucnost ... ať se balí do silných emocí, nebo účelových analýz ...
a LISTOPAD ?
Podzim už barví listí
a není návratu,
je konec láskám
konec nenávistím
podzim už barví listí
a není návratu .....
V.N.

Zatím bez slepic

děkuji za to overtonovské okénko, jsem rád že jste si to v padesátých letech tak užívali u vás doma

brzy se dočkáte - vidíte ty manifestace - kdo to asi tak je? Vypadaj jako láska s pravdou a inteligencí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jasné a přesné!

Zatím bez slepic

In reply to by weissbach (neověřeno)

Trvalý odkaz

Díky

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

že čmoud může svobodně říkat a psát své názory - a zůstat pěkně ve verbální rovině. V praktické rovině není v dějinách prvním (bohužel asi ani posledním), namátkou mě rychle napadá ten francouzský velitel, který ve středověké občanské válce maskované náboženskými rozpory před finálním útokem na "kacířské" město vydal ohledně chování k civilistům rozkaz "pobijte je všechny, Pán Bůh si je už přebere". Ze současnosti se s tím pak (pravda, jen čas od času) neserou naši demokratičtí spojenci např. v Afghánistánu, kde se s jedním často jen údajným bouchačem vykoupe ve vlastní krvi i hromada civilů, zhusta dětí.
Rumunsko a Albánie a Jugoslávie byly zmíněny, přidám ještě JAR, tam berou revoluci taky pěkně od podlahy, nebo takoví Saúdi se zase nestydí řádně ukázat, kdo a jak pevně drží moc. A taky se tam lidi jen hrnou, že?
Za mě teda jeden přeživší nevinnej i s deseti hajzly je lepší než deset se houpajících hajzlů i s jedním nevinným. Ale uznávám dobrovolně, že na mě mají vliv tamti tmáři z Vatikánu.
Závěrem jedna (vlastně dvě) malinko doplněná věta z článku, se kterou lze souhlasit:
Kdo se chová A MLUVÍ A PÍŠE jako prase, ten jako prase i chcípne. Dumej o tom.

Zatím bez slepic

namátkou mě rychle napadá ten francouzský velitel, který ve středověké občanské válce maskované náboženskými rozpory před finálním útokem na "kacířské" město vydal ohledně chování k civilistům rozkaz "pobijte je všechny, Pán Bůh si je už přebere"

- Že jo. Kdybyste ho potkal po letech vy, tak byste mu řekl: "pojďte, já vám to všechno odpustím. Uděláme nějakou tu špinavou dohodičku a rozdělíme si lup. A já vám dám rozhřešení a na ty tfuj přeživší nekoukejte. Jsou plni nenávisti." Pak byste si padli do náručí a opájeli se vlastní dobrotou.

Pletu se? Nebo byste tehdy myslel jinak?

Ale uznávám dobrovolně, že na mě mají vliv tamti tmáři z Vatikánu. - Myslíte ty, co nám radí, jak si máme zvykat na atentáty?

-
Kdo se chová jako prase je o zločinech.

Mluvení a psaní - je o svobodě slova. VÝDOBYTKU sametu.

Nebo to má bejt takové demokratické varování někde nějakým poručíkem čikapitánem a já budu mít bouračku jako Dubček, utopím se v10cm vody jako ten chudák co dodal cibulkovi seznamy, zatřelej mě z dálky jako Mrázka, otráví mě Putin, jako Skrípalovy a Litviněnka, oběsím se na v antisebevražedné cele, bodnu se patnáctkrát do hrudníku nebo zad, když mi v tom deset policajtů bude chtít zabránit, zkopou mě nějací tůůůristi z Hollandska, polije mě někdo kyselinou, podřeže mě nějaký s psychickými problémy co s nikým nemá nic společného

Víte co jsem vydumal ze se nic nezměnilo. - Jinak ty mý varianty jsem tam vypsal taky, ale vy jste si vybral to vaše.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Viděla jsem toho člověka pár dnů před tím, než se v záchvatu cukrovky pobodal. To prý v tom cukrovkovém záchvatu jde, i na zádech se zabít.
Ale ne ve Vidlákově, udělal to v matičce stověžatý....Ve Vidlákově asi není dost demokratických možností, jak se takto ubezdušit.

Zatím bez slepic

Sám se podobal na zádech?
Ten policajt, z Práglu?
Ten musel teda mít uvolněný ramenní klouby, něco jako hadí žena z cirkusu.
Sem si to zkoušel, teď u PC, na sucho bez nože. Maximálně bych se z rozmachem dostal někam pod ledviny.
Čmoude, máte mé uznání za trpělivost.

Zatím bez slepic

Ale nám se tu blbost snažili nakecat. Ten člověk nebyl žádný mrňavý mrštný hubeňour.
Tak asi tak.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Souhlas s analýzou dějů, jenž vedli k předání moci koncem roku 89.
Již jako poněkolikáté jsme byli prodáni/předáni jako kus lesa nastojato. Gorbačov si řekl, že rozpustí pás vazalských států ve střední Evropě, hodil jejich vedení, které věrně dělalo prosovětskou politiku, přes palubu. KGB se dohodlo s častí STB a za tiché podpory CIA a němců vypukla Velká listopadová sametovka. Položili na zem Zivčáka, udělali z něj mrtvého Šmída a bylo.

Havel a ta parta kolem něj koukali jak z jara, co že se to děje.

Osobně jsem rád, že to předání moci proběhlo nenásilně a to i s vědomím, že jsme za to draze zaplatili.

Na slavení to v žádném případě není. Jestli ti kreténi kolem z Chvilek chtějí dělat kašpary a slavit, ať slaví. Na těch oslavách se sejdou pouze dvě skupiny. Manipulátoři, menšina, ti co vědí, co a jak bylo a vyvářejí z různých "fejků" propagandistickou polívčičku pro blby a blbové, většina kteří jim to žerou. Přeji jim dobrou chuť.

Zatím bez slepic

Osobně jsem rád, že to předání moci proběhlo nenásilně a to i s vědomím, že jsme za to draze zaplatili.

Osobně jste rád, to chápu. - Otázka je, co je objektivně lepší, že? Víte jak, nejsme sami na světě, ale musíme brát v potaz všechny, to je o co tu běží.

Když měl Solženicin podobně názor jako vy, tak v příští větě napsal: Mluv pořád, ty kdo jsi zůstal naživu.

Chápete, co tím myslel?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dodnes náš národ velebím za to, že nedošlo na bouchačky a kandelábry ani při plyšáku, ani při dělení státu. Stále to považuji za něco, na co můžeme být hrdí. Kdo to prezentuje jako slabost, si nevidí do pusy nebo má s námi špatné záměry.

Zatím bez slepic

Taky si myslím, že není zač se stydět. Naopak kdyby došlo v obou případech na to co zmiňujete, nevěřím, že bychom byli se Slováky jako s bratry tak dobře jako nyní. A v tom prvním případě, pokud se někomu nehodilo neustále připomínat komunisty a jejich hříchy už dávno by byl vcelku klid. Jenže ono je to nutné k odvádění pozornosti a k rozdělování společnosti ačkoli ji rozdělují hlavně ti, kteří to neustále vytahují k zakrytí hříchů vlastních.

Zatím bez slepic

Tak já vám to řeknu slovy barda:

ty lidi pamatuju, sebe si pamatuju,
hrdiny pamatuju, zbabělce pamatuju,
mlčící pamatuju, tebe si pamatuju,

Je to hanba, že to byl zrovna všemi dobrými poplivaný Nohavica, co musel připomenout, o čem to bylo. On, který k nim měl jakoby patřit.

Když oni už jsou dávno někde jinde.

Mlčící a dívající se jinam a rychle zapomínající se maj za co stydět. Tehdy jako dneska.

O tom to celý je.

A když říkám komunisti, tak nemluvím o těch, co co zůstali v KSČM dodnes, protože si na ty nesmysly věří dodnes. Mluvím o těch co osobně něco udělali.

Zatím bez slepic

byl to pouhopouhý sprostý ekonomický převrat.
S požehnáním parlamentu, za podpory některých členů KSČ,
za církevního požehnání,...
Ale pokud mne někdo podvede s jakýmsi nemrtvým mrtvým,
strašením, nedodržováním slibů, zatměním při kuponovkách,...
je třeba si to velmi dobře pamatovat
aby člověk nepadl znova do podobné pasti.

Zatím bez slepic