Ještě že tak...

Autor
Štítky

Kdysi dávno jsem poslouchal jakýsi rozhovor se socioložkou Jiřinou Šiklovou. To je ta, co se raději bude mýlit s Buschem než mít pravdu s Putinem. Nicméně řekla jednu moc pěknou myšlenku.... demokracie znamená, že můžeme změnit vládu aniž by bylo nutné tu předchozí zastřelit... 

Dovolte mi, abych Vidlácky nadále tvrdil, že demokracii máme přes všechny handicapy, přes všechny oligarchy, hlupáky, chytráky, tuneláře, magory, servily i socioložky přesně do té chvíle, dokud po prohraných volbách vláda pěkně složí funkce a ta vítězná strana si tam začne dělat svoje pořádky.  

Jakmile o toto přijdeme, bude po demokracii i kdybychom si to pojmenovali jak chceme. 

Právě tohle je možná jediný, velmi draze zaplacený, ale skutečný výdobytek roku 89. Po volbách všichni Klausové, Zemanové, Špidlové, Paroubci, Topolánci, Nečasové, Kalouskové, Schwarzenbergové, Drahošové, Bartošové i Babiš... pěkně pomažou na smětiště dějin, pokud voliče nějak nepřesvědčí.

 A nemyslete si, výdobytek tu zakořenil velmi hluboce. Tak hluboce, že nějakou novou formu diktatury nám sem bude nutné instalovat zvenku... Nevím proč mě nejvíc připadá, že to přijde z Dojčlandu. Každopádně u nás už třicet let nebyl, není a nebude nikdo, kdo by se mohl jmenovat doživotním lordem protektorem a vládnout z Boží nebo americké milosti. 

Dvě prezidentské volby navíc ukazují, že voliči si dokáží myslet svoje i kdyby Česká televize byla jako CNN a BBC dohromady. Také se ukazuje, že proti Babišovi se musí bojovat vyhranými volbami a nikoli kriminalizací každého prdu. Volby jsou velká síla, dokonce i u nás. 

Jsem proto rád, že alespoň tohle se tenkrát v tom Občanském fóru povedlo... Že ta nová doba nezačala věšením staré vlády. A ano... bylo to domluvené předem. Kdyby nebylo, stará vláda by se bránila a i kdyby se možná svých oprátek dočkala, vzala by sebou i hodně odbojníků a hafo nevinných. Stará vláda měla vojáky, plné arzenály, měla milicionáře, kteří by zmydlili deset plných Václaváků. Neudělala to právě proto, že si byla jistá, že na ně nikdo nesáhne. 

Proto si letos budeme připomínat třicáté výročí v podstatě o ničem. Protože to vlastně byly jen takové trochu divočejší volby. Protože jsme vyměnili vládu aniž bychom museli tu předchozí zastřelit.  Nemusíme dneska nosit kytky na hroby nevinných mrtvých. Nemusíme se účastnit milionu chvilek nenávisti, nemusíme se napříč společností dělit ještě na ty, kteří věšeli a ty, kteří se bránili a na ty, kteří šli do práce a připletli se do cesty kulce. 

Nejhorší totiž je, když se velikost národa buduje tím, že ho po občanské válce zbyde jen polovina. Proto nemám rád Mašíny a Havel mi vadil jen natolik, abych volil jinak, než mi on doporučoval. 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Přesně tak.
Ne, nebylo to ideální, jako není nejspíš nic od lidí na téhle planetě.
A ano, bylo to stokrát, tisíckrát lepší, než nějaká "pořádná" revoluce s desítkama mrtvejch hajzlů, stovkama údajnejch hajzlů a tisícovkama nevinnejch.
Ale kdo tohle nechce pochopit, ten to prostě nepochopí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

jo, ale opomněl jste říci to "B", že ty stovky předem dohodnutých skutečných hajzlů si nás po jejich "sametových" kšeftech beztrestně nerozmažou na chleby, v tomhle zase prrrr, to má Čmoud pravdu. A víte proč jsme se do Čmouda pustili, protože coby voliči neumíme dát dohromady nekrvavý páky na ty skutečné hajzly. A to nás tak sere, že i mírumilovní čmoudi někdy prostě vybuchnou.

Zatím bez slepic

Máš základní chybu v logice, kdy jako předpoklad chceš trvdit "hajzlové reagují na slušnost", tedy, že se skutečným hazlem chneš mírumilovně... KDyby to byla pravda,. tak nezavíráme vrahy, zloděje a podvodníky. Historie sttará tisíce let, ukázala potřebu tyto typy lidí separovat od společnosti, jenom najednou v moderní době se tvrdí, že vězení má převychovat a tyx jsi uvěřil :D

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nevím, co tě tak bere, ale jestli to je těch 10 000 bez soudu zastřelených komunistů je ve skutečnosti parafráze na velkého demokrata Churchilla, který chtěl takhle začít denacifikovat Německo, aby si ušetřili tu šaškárnu s Norimberským procesem.

Kant třeba zužitkuje své vzdělání a rozepíše se o soudnictví, kde je možné být zároveň strana i soudce. Od Íčka po Haag se jistě dozvíme zajímavé věci.

Nevím, kolik sedělo lidí na ÚV, ale tipuju, že jich bylo méně než povražděných havlovými propuštěnci,

V chartě bylo přibližně stejně lidí, jako agentů StB pracujících v zahraničí. které náš velký humanista vydal k povraždění cizině. Podle zdrojů jich bylo mezi 2000 a 4000. Takže víc co, trhni si už s tím hysterčením.

Na rozdíl od něj, kdo byl agent ciziny u nás, oni byli naši agenti v cizině Na rozdíl od něj vlastenci.

Ta revoluce nebyla tak nekrvavá, jak si chceš namlouvat. Ale chápu, stejně jako Kant, co není vidět, to neexistuje a když tak je možné pořád se dívat stranou.

Takže si to můžeš opakovat pořád dokola a já ti budu klást pořád dokola ty samé otázky a ty je budeš pořád ignorovat. Kde jsi byl se svou morálkou v padesátých letech, co rodiče a prarodiče, cože jste nepřišli pomoct třídním nepřátelům atd atd.

Protože každej má nějaký ty předky.

Samozřejmě, obligátní Barborka F. - pořád čekám na nějaký vyjádření.
https://www.euportal.cz/Articles/21753-vaclav-havel-omilostnil-v-roce-1…

Od člověka, co mi pořád vyčítá Balkánskou řeznici a půl milionů iráčat je to ticho zvlášť podivné, jak kdyby si Madléna přečetla můj článek, pak nemaje vlastní mozek, nastoupila do stroje času a pak šla padesátkrát překonat mé subliminální zadání.

Pak si můžeš číst za odměnu Machiavelliho. Kterej popisuje mechanismy moci. Knížka se jmenuje Prince (ano, jako ten zpěvák, ale byl to jinej Prince) a česky se to jmenovalo Vladař.

Zatím bez slepic

Pořád nechceš pochopit, ale mně je to v zásadě jedno. Odkopal ses dostatečně a opakovaně, vraždil bys bez soudu a pár stovek nebo tisíců nevinnejch bys vzal s sebou (důkazů netřeba, když je přece po sobě tak pečlivě zametli, stačí když se čmoudovi nelíbí), stejně jako balkánská řeznice. Ale je fajn a dobře, že si naše rozdílný názory na provedení převratu můžeme takhle napsat. Při tvém nicotném dosahu dokonce ponechávám (kromě pobavení) bez povšimnutí plivající plky o o vině mé nebo mých předků. Ovšem s každým dalším tvým příspěvkem dokupuju další krabičku střeliva, abych byl připraven, až nějací čmoudi, co nejsou tak třeskutě vostrý a vodvážný jen za monitorem, přidou dělat "spravedlnost" ke mně domů.

Zatím bez slepic

No vidíš Martine. Zase žádná odpověď na mé otázky, jen další výhružky a nadávky. Musí to být skutečně promyšlené.

O jakých nevinných je řeč? Nevinní členové ÚV, nevinní velitelé PS, nevinný Lorenz s Moučkou, nevinný Vaš a další soudci, prokurátoři, vyhazovači spolužáků a domovní důvěrníci.

Tak si kup střeliva kolik potřebuješ. Kup si jih desetkrát tolik. Já ani nemám zbraň.

Zároveň jsem strašlivě nebezpečnej, že je potřeba se vyzbrojit a zároveň jen zbabělec za monitorem?

Já ani nevím, kdo jste, ani kde jste doma a revoluce byla před třiceti lety a proběhla jinak.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

A ostatní moudře shrnul Hamilbar v 8:52. Nebudu více ztrácet čas.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Knížka se jmenuje Il Principe, alespoň pod tím jménem ji Machiavelli vydal.
Co když se ve svých úvahách mýlíte stejně jako o té knížce? Ne mnoho, ale zásadně.

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud Čmoud uvaří zdejším hostům chutnou bramboračku a pak přimíchá promile cyankáli , změní se podstata polévky více než její chuť.

Ne mnoho, ale zásadně !

Přitom je možno jej hájit, že z 99,9 procent je polévka naprosto vpořádku a jen hnidopich by bazíroval na té zbylé desetince procenta.
A skutečně - Čmoud by může popravdě namítnout, že všichni jeho hosté byli až do smrti naprosto spokojeni.

Zatím bez slepic

tak žádná škoda. A že jich je.

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

jeho nejcitovanější větu "účel světí prostředky" ve Vladaři nenajdete. Ta je v knize "Úvahy o umění válečném".

Zatím bez slepic

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

A onu větu vztahuje jmenovitě na válečný stav.

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Anglicky
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Prince

Česky
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vladař

Francouzsky
https://fr.wikipedia.org/wiki/Le_Prince

Italsky
https://it.wikipedia.org/wiki/Il_principe

A v originální latině:
https://la.wikipedia.org/wiki/De_principe

Mluvíme o tý samý knížce nebo ne? Nečetl jsem ji v latině ani v italštině. Jak vy překládáte do češtiny
nejčastěji De principe - Princ, Kníže, Vladař?
---------

Jinak ano, můžu se mýlit, úplně jako každej jinej. Taky někdy něco píšu zkratkou, někdy nadsázkou, někdy podobenstvím, někdy ironicky, někdy všeobecně, někdy doslova, někdy precizně atd.

Přiznávám, že na horních 10 000 mám stejný pohled jako oni na dolních 10 -15 000 000.
Taky mi míň záleží na těch, co dělali prasárny (bezdůvodně) než na nevinnosti.

Představte si ty paradoxy. Dělal jsem jednou s vrahem a byl to jinak obdivuhodný člověk, ono to teda bylo zabití, ale slovo zabiják mi tam nesedí. Chránil holku a lidský tělo je křehký. Jinak byl aktivní, pracovitej a měl to v hlavě srovnaný. Chodil s krásnou holkou a na jejím místě bych s ním chodil taky.

O mladým Dienstbierovi mám daleko horší mínění i když pevně věřím tomu, že nikdy nikoho nezabil.

Vyvoďte si z toho, co chcete.

Zatím bez slepic

Vrah nebo odsouzený za zabití? Z toho co popisujes, tak to bylo spíše kvalifikováno jako zabití a ne vražda, a to je hooodně velkej rozdíl a jestli z tvého pohledu toto sskoro nerozeznáváš, tak jak mám brát vážně jiné tvoje dedukce? Zabití je i zapnutí hlavního jističe a někdo zůstane na drátě, jasně nebudeto z tvéhopohledu tak "obdovuhodné jak cránění krásné panny", bude to nedbalost, ale ve výsledku stejá kvalifikace. Za mě chápu, že nepřiměřená obrana je něco směšného, protože útočník měl volbu neporušit zákon, narozdíl od někoho kdo zapl jitič.

Ale sám musíš vědět, že vražda je úmyslné plánované zabití pro nějakou výhodu, kdežto zabití je "pouze" něco náhodného...

Já si vyvodil, že nevím co si mám myslet, když jsi schopen tyto dvě rozdílné úkony nerozlišopvat a že ti splívají...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ať zhyne svět - jen když zvítězí Právo!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Za socialismu šel vtip : " Mír na zeměkouli ubráníme !!! I kdyby tu neměl zůstat
jen kamen na kamení." Obavám se, aby na výročí 17. listopadu nepřišli s
podobným heslem. Něco jako : Demokracie zvítězí i za cenu zrušení voleb.

Zatím bez slepic

Zrušení voleb přece v podstatě prosazuje každý, kdo vysloví návrh, že někteří by neměli mít volební právo. Že nemají volit ti, kteří nemají dostatečné vzdělání, nebo dokonce že nemají volit ti co neplatí daně? Takovéto názory zaznívají ve veřejném prostoru pokaždé, když volby nedopadnou tak, jak by si přáli ti, co sami sebe považují za elitu.
Přitom nejsou elita ale jelita, protože zřejmě nevědí že daň zaplatí i 5leté dítě, které si za peníze do babičky koupí pamlsek.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

mýlí.
Nebere v úvahu desetitisíce lidí, kteří poctivě pracovali, čestně a spravedlivě přistupovali ke svým pořízeným a snažili se co nejodpovědněji řídit svěřené provozy, aby se z nich vzápětí po tzv. sametové revoluci stali přes noc vyvrhelové společnosti, ostrakizovaní, postavení mimo společnost, vyštvaní ze své society.
Mnozí z nich se pak museli přestěhovat, po katastrofě v práci následoval velmi často rozvrat rodiny, nezřídka sebevraždy.
Znám osobně čtyři případy, kdy lidé neunesli polistopadový zvrat, v podstatě bezdůvodný vyhazov z řídící funkce (směnoví mistři, vedoucí provozu) a následný pád do hlubiny.
Z jednoho pána se stal alkoholik, jedna paní se při pokusu o sebevraždu tak zmrzačila, že skončila na vozíku, druhému pánovi se to podařilo v lese na stromě, třetí byl nucen se přestěhovat někam do pryč ze sedmero hor a sedmero řek, protože se proti němu postavily dokonce i vlastní děti...
Už se tu psalo o střepinovém soudu ve staré Řecku. Tohle bylo něco podobného, lidi vybíjeli své emoce, a řešili své mindráky, aniž by si uvědomovali, že si serou do vlastního hnízda, že parta, která přijde, bude daleko bezohlednější a bez skrupulí položí firmu, která živila všechny ty ocmrdávače, ojebávače a nefachčenka, i "pouhé" závistivce a podlé morální zmrdy, kteří číhali na možnost se prodrat k tak zvaným korytům i přesto, že uměli ve srovnání s postiženými naprosté hovno.
A tak nebylo potřeba žádných potoků krve, vražd, mučení, loupeží, vypalování domů, vyhánění rodinných příslušníků. Úplně stačilo to, co funguje od nepaměti za blahovolného přihlížení šašků v uniformách a talárech, placených z našich daní.
Takže jestli tohle má být ten samet, klidně se bez něj obejdu.
Za takovou demošku fakt dík.
Nezbývá, než klasické hospodské zvolání - Jací byli komunisti? Zlatí!!!

Zatím bez slepic

Trefil jste to, Targusi 👍 . Velmi často mám z mnoha lidí dojem ( vzhledem k ještě občas sloužící paměti ) , že mají takové "časové alter-ego" , tedy jeden exemplář, samozřejmě pochmurný až negativní, do r.89, a druhý, "demokraticky-dominantní" právě od onoho data dodnes ...
Kdyby si ovšem jeden nepamatoval u některých who Is who ... Znenadání měli ouplně všichni problém s režimem, se studii, s šéfy, etc. - nebo-li syndrom partyzánů z 9.5. ...
Je opravdu zajímavé, jak jedinec ( abych nebyl nařčen z kolektivní viny, nenávisti ;-) ) dokáže vytěsnit, nebo naprosto přepólovat vlastní paměť, minulost, vzpomínky, vcelku bez uzardění za použití "současných chatrných ideových" berliček ... Masivní jev ...

Zatím bez slepic

tohle mne taky "fascinuje", jak všichni statečně bojovali proti režimu, jak byli persekvováni - vůbec se nestydí to tvrdit, když ví, že mnozí žili vedle nich a znají je - jako například jedna prověřená dáma ve škole /dcera krajského inspektora/, která ač nebyla v KSČ, vedla kurzy tzv. Idividuálního politického vzdělávání , jichž jsme se museli povinně jednou měsíčně účastnit a po revoluci to vůbec necítila jako svůj prohřešek a cítila se zcela čistá, skoro protirežimně naladěná - no její manžel byl řezník a tak je fakt, že "režim" šidil co se dalo. To je ovšem prkotinka, ale byly i jiní "bojovníci".

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, a vedou v tomto "kovaní oportunisté", kteří ač sami členy oné "hrůzné partaje" ( především ze zištných důvodů nepokrytě kariérních, bytových - sami aktivně útočili na nadřízené právě z pozic politických, atd. ) dnes ( samozřejmě pravicoví až za hrob ) vykřikují bez uzardění i před pamětníky jejich CV formulace o tom, jaké že "kurvy" to ti komunisti byli ( cudně mlčí o tom, že na schůzích podnikových organizací v r.89 sami tehdy vystupovali s radikálními proslovy s úvodem: My mladí komunisté , před vyjevenými, nic netušícími, letitými členy ... ). Okamžitě se to dostalo ven, ale jde o umakartové povahy.
Další kategorií jsou potomci rodičů, jež již v drtivé většině nejsou mezi námi, v té partaji jako pěšáci bez výhod byli, a dnes se s odporem odvrací při zmínce o minulosti - nejde prosím o 30-ti leté poplyšové ranaře, ale o zralé padesátníky, a více, jež se sice neušpinili členstvím, ale uměli řádně využít výhod ...
To vše rámují tehdy rozesmáté množiny těch, kteří odpoledne , v podvečer plnily restauranty, o víkendu mizely na chaty, užívaly možností zdarma přístupných dotovaných aktivit - a najednou bylo všechno špatně, trpěly, bojovaly s tehdejší knutou ...
Nestačím se divit... Nedej bože cokoli připomenout - jeden riskuje agresi ...
Prostě se to Kalouskům, Kolářům, Topolánkům, hajným z Rakous, kolaborantum všeho druhu povedlo,etc. - dav, společnost je "správně preprogramována", a sama dobrovolně bude onen iniciační odpad hájit svojí hrudí ( když už jim je fuč, že za to vše krvavě zaplatily ... )
A do toho ještě "Maďarský model" , pane bože ...

Zatím bez slepic

Targusi, moc se mi váš příspěvek líbí.

Když jsem napsal "Pověsit, postřílet či vyházet z oken pár desítek či desítek tisíc komunistů" tak jsem myslel těch nejvyšších/nejhorších. Podle mně ryba smrdí od hlavy. Kdybych to psal znova, tak bych tam to nejvyšších/nejhorších neopomněl napsat a ještě bych to tam zopakoval na celej řádek velkejma písmenama. Možná jsem to tam i napsal v jiný verzi a ono to vypadlo při úpravách. Inu stalo se.

Když ale vidím, co vylezlo na povrch, tak jsem vlastně dobře udělal. Člověk se tak hodně dozví. (zamatujde si to, na dobu, až přijde řeč na děvkaře - pochopíte až to přijde)

-------------
Když píšete tohle:

"Mnozí z nich se pak museli přestěhovat, po katastrofě v práci následoval velmi často rozvrat rodiny, nezřídka sebevraždy.
Znám osobně čtyři případy, kdy lidé neunesli polistopadový zvrat, v podstatě bezdůvodný vyhazov z řídící funkce (směnoví mistři, vedoucí provozu) a následný pád do hlubiny."

Tak k tomu 3 věci.

1. To, co popisujete můžeme klidně pojmenovat sametový teror. Ani ten původní francouzský gilotýnový nezačal hned setnutím krále, ale pak narůstal. Ovšem ten náš teror byl takovej holubiččí.

To zní líp, ale je to hnusnější.

Predátorská zvířata se mají jak navzájem zabít, ale zároveň mají silné, agresi zastavující reflexy, aby se tak nestalo. Otáčí se na záda a ukážou břicho, odcházejí, cvakají zubama. Nepredátorská zvířata, třeba hrdličky nic takového nemají, protože nic takového v přírodě nepotřebují. Ale když dáte moc hrdliček k sobě na málo místa, tak po sobě jen tak občas klovnou, ale protože ty slabší nemají jak odejít, tak to skončí tak, že ta šikanovaná je nakonec brutálně a bolestně uklována.
(lev, kterej bude chtít a mít sílu zabít jinýho lva, ho zabije rychle)

Jak dlouho trvá umírání na gilotýně? Minutu, dvě? Ona i ta useknutá hlava podle výrazech v očích ještě nějakou dobu myslí. Moc toho nenakecá, když nemá jak dejchat, ale pohled v očích hned nevyhasne.
Když mi Kant předhazoval dekapitaci francouzského krále, tak nepomyslel na to, že i únorové/sametové uklování je lidská tragédie a mučit někoho na pomalým ohni a dohnat ho šikanou k sebevraždě (nebo nemocem) není žádná morální kvalita.
Ale můžete si hrát na útlocitné, moudré a smířlivé, pěkně v tom někoho sadisticky vyráchat a ještě dělat, že jste to nechtěl, protože to od vašeho psacího stolu nebylo vidět.

2. Přesně tohle se ale dělo obráceně i v padesátých letech. - Myslíte si, že tehdy snášet poúnorový vyhazov z řídící funkce (nota bene z živnosti, firmičky, firmy, kterou jste sám za celej život vybudoval) a následný pád do hlubiny, bylo v něčem lepší zážitek? - Nota bene, když pak následovalo vězení? Vyhazov dětí ze škol? Nucené vystěhování (pokud jste se teda nejmenovali Havlovi a neměli nějaké vydírací páky na důležité komunisty ještě z dob okupace, kdy k vám chodili důležití náckové za kurvo-herečkama)?
Navíc tehdy byly hranice zavřené a za sedmero hor a sedmero řek se nedalo odejít a i po nuceném přestěhování do jiného města na vás šla složka, aby se místní domovní důvěrníci měli po kom vozit a mohli dohlížet, že řádně jdete v prvomájovém průvodu.

To proto se ptám místních krasoduchů, jak to U NICH bylo v padesátejch letech a ticho je mi odpovědí, takže z toho vyvozuju, že to byl jeden velký radostný prvomájový průvod a samé budovatelské nadšení, kam se podíváš.

Víte v čem je ale rozdíl mezi tehdy a teď? V těch šedesátejch letech, ani ne po patnácti-dvaceti letech, už bylo tolik svobody, že se o tom mohlo mluvit, protože jsem četl tuším ve Škvoreckým, Mňačkovi, Vaculíkovi příběh nějaké dcerky nakladatele, co živořil celou dobu, ona byla ve třídě za tu chudou od který se odtahovali, pak táta zbohatl na jedný nečekaně úspěšný knížce a byli konečně zámožný a přišel únor byla dcera třídních nepřátel a zase dole.
Je to stejné jako ty příběhy, co uvádíte, ale v těch 60 letech se o tom psalo. Možná se o tom dneska píše taky, nesleduju celou literaturu, ale ono by to mělo bejt dneska sem tam v televizi a ono NENÍ.
Je tam nucenej optimismus a slepota jak v padesátých letech.

3. Myslím, že je to ten zmiňovaný Machiavelli kdo popisuje různé způsoby nástupu k moci. Jeden způsob je nastoupit, pobít všechny nepřátele, rivaly a stoupence předchozích vládců (i s rodinama). Ostatní jsou vystrašení a nastane dlouhé období klidu a míru. Druhá metoda je na začátku méně drastická, ale následné období je plné drobných půtek, bojů a konfliktů.
Nepamatuju si, jaký příklady dával, ale přesně tohle je rozdíl mezi Cézarem a Octaviánem. Viděl jste seriál Řím? Cézar pořád dokola, i po krvavých bitvách, odpouštěl svým poraženým rivalům a oni se pořád dokola stavěli proti němu, protože si, jak malé dítě, které buší do dospělého, neuvědomovali jeho převahu. Nakonec ho zabili, ale dost možná byli jen nástrojem cézarovy vědomé sebevraždy. Octavianus se s tím nemazal, své poražené nepřátele sytematicky nemilosrdně zlikvidoval a zahájil tak dlouhá klidná léta bez občanských válek, ve kterých by zemřelo daleko více římanů.

Když Zeman kritizoval ty blbečky, co nosi na tričku Che Guevaru, toho hnusného vraha, tak jsem se šel schválně podívat, jak to s Che bylo.

Když šokoval tím, že zastřelil na místě nějakého venkovana (práskače) - tak to pak vysvětloval tím, že by nakonec stejně byl v dané situaci stejně popraven a že mu jen zkrátil utrpení. (jednou jsem viděl jednoho chovatele loveckých psů, vzal jednoho starého psa ze smečky, odvedl za roh, vzal pušku, zastřelil ho a řekl, že to byl dobrej pes.)
Che Guevara taky zabíjel tuším na stadiónech. Byly to tisíce lidí a neověřoval jsem seznamy, kdo to byl. Z logiky věci by to však měli bejt mocensky důležití lidé a ne malý hovna z vesnic.

Tím se dostáváme k meritu věci. Kdyby Che Guevara nějakým zázrakem sestoupil z nebes a postřílel po Octaviánovsku někde na sparťanským stadiónu tu kastu našich nejvyšších/nejhorších komunistů, tak by pak ten následnej holubiččí, sametovej teror, co popisujete s největší pravděpodobností nebyl.

Když by Che skončil, tak by bylo jasný, že skončil. Bylo by jasný, že když on řekne dost, tak je to dost a ne, že si ještě můžem jít demokraticky kopnout do ležících. A ještě jednou a ještě jednou, protože se toho prostě nedá nabažit a taky je potřeba ukázat nové postoje jak vidlákova novodemokratická soudružkopaní učitelka.

Když sověti dobývali Německo, tak to všem němcům na začátku brutálně vraceli, pak si vedení uvědomilo, že tím jen němce nutí k většímu odporu, sami na tom tratí a prostě to zakázali. Takže sovětský voják, co přišel o celou rodinu, trpěl v armádě, pak se někde vybil na německejch civilistech nakonec ještě ocitl před vlastní popravčí četou.
Po porážce pak znovu SSSR hodilo spátečku a začalo bejt na Němce "hodný", jak to jen situace dovolovala. Oni totiž soutěžili se západem, kde komu se němci přikloní a po zpráskání bičem, byl čas na cukr.

Historie nemá variant, ale mě vychází, že ty vaši 4 (krát tolik kolik je měst či fabrik, kde se to opakovalo) by žili, kdyby se to vybilo na zodpovědném vedení místo na těch dole. - ale právě to snad byl hlavní účel celého špinavého sametu. Hodit to na ty dole. Na ty, co tam byli z idealismu, moc slušný, že neuměli říct ne, atd.
Ruku na srdce, i ty cenzurované cibulkovy seznamy, jsou celé o tom předhotit davu k nenávisti malý hovna, ať si dav kopne a zaplive, hlavně ať se nekouká moc do nejvyšších pater, kde jsou jedna rodina. Koho nám média přehazují? Nohavicu, Bohdalovou, Kanyzu? - Takže když přihodili i Babiše, tak to je jak vysvědčení, že k nim netáhnul.

Já vím, Kant by si vedle kata okresního tajemníka nikdy nesedl, on by to po něm nikdo nechtěl, ale taky by nikdy neseděl vedle holubiččích uklovávačů a nebyla by tu taková sametová lež a nenávist, společnost by nejspíš byla zdravější.

Když vám někdo dá pěstí, vy mu dáte pěstí, tak si můžete vyčítat, jen to, co jste si vzájemně udělali, je to 1:1 a pak, slovy de Gaula "se můžete respektovat, protože jste dobře bojovali."
Na "zabili jste nám Horákovou" by bylo "zabili jste nám Chňoupka" (např.) a dál by nebylo, co říkat, každej by si vzpomenul, trošku se zastyděl a mohlo by se dál.
Dneska je to po bokovsku "zabili jste nám Horákovou" ... "nic, nikdo nic neříká? Tak jsem asi ten správnej. Hele, ty vypadás jako komunista." Bác "To más za Horákovou, ty svině." .... "ale já nejsem komunista." "To teda jsi, koho jinýho bych mohl já demokrat mlátit, ty zasraná svině komunistická." Bác, bác, bác.

Když se po válce jakýsi žid vrátil do rodného městečka, tak nikdo nechtěl poslouchat o jeho utrpení, nikdo nechtěl uznat, co to bylo za hrůzu, lidé se mu z pocitů viny vyhýbali. - Jaké bylo osvěžení slyšet jakéhosi navrátilce ze zajetí, kterej byl dost pevnej v kraflecích, aby uznal, že to musela bejt hrůza, protože pak mohl říct "a teď si poslechni zas ty, co jste udělali vy mně." - a byla to úleva, protože konečně mohl normálně mluvit a žádná skleníková květinka, realitou nepolíbaná, jim nekázala povrchní banality o odpuštění, otočení stránky a nehrabání s v minulosti.

Jinak to, jak vypadají revoluce, závisí na poměru sil. Číňané si mohli dovolit nechat císaře naživu a nechat ho dožít jako zahradníka, protože měli absolutní převahu a nebyl by schopen režim ohrozit. Rusové a francouzi museli popravit cara/krále, protože síly (by)byly dost vyrovnané a nešlo nechat symbol, pod kterým by se šikovali nepřátelé.
Ve Španělsku měli dvě armády, na Kubě úzkou proamerickou juntu, u nás měli komunisti tolik moci a nikoho proti sobě, že mohli směle dělat revoluci proti sobě, vědouc, že nebude opravdová - statisti cinkali podle jejich pokynů.

Zatím bez slepic

Vsimni si ze tvoj prispevok je dlhsi ako clanok vidlakov a aj targusov.
precital som si prvy odsek a posledny.
ked tam nechas len ten posledny - bude to v pohode.

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

No a co. Taky na problém pohlížím z více stran než oni.

Těžiště sdělení je jinde a nemám čas z toho vyrábět krátká leporela ani úderná hesla.

Tak to prostě nečtete vůbec nebo jen nadpisy, jen první řádku každého odstavce.

Svět je komplikovaný, mnohoúrovňový a plný nejrůznějších "ale". Cestu trojrozměrným labyrintem nepopíšete krátkou větou, "pořád rovně a doleva".

Podívejte se na strejdův příspěvek. Sám neví, že to bylo vydaný v originále v latině, ale hned mě běží opravit, protože jsem to pojmenoval v angličtině/francouzštině a češtině a ne stejně nepřesně v italštině, když to důležitý je, jak funguje technologie moci. Proto se to snažím vysvětlit co nejlíp, aby to jádro bylo pochopitelný i přes emoce, formální chyby, běžné problémy komunikace, běžné neznalosti atd. -

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mocný souhlas od fotráka.

Zatím bez slepic

Měl zaujalo nejvíc vtipné, "dělali to v 50letech" a tím se vysvětluje/nbaznačuje, že "sere pes, že se to dělalo i 89", kurňa, nějak nechápu, že za stejkné chování se má dělat krvavá revoluce, protože nějaké chování v 48 bylo špatné, ale jedním dechem se řekne, dobře jim tak, protože někdo jinej zažívá něco co zažil zase někdo jinej :D

Čmoude, tímto si pro mě zabil vwškeré obhajování toho co jsi psal o revoluci, nepřijmu, že když "demokrat zabije" je to odpustitelné, protože revoluce na základě toho, že někdo jinej přeci před 50?100?1000? lety zabil... U toho nerozlišování vražda/zabití, ještě beru, že si místo toho nerozlišení dal hraniční případ, ale jenom blbě pospsla, tímto dlouhým příspěvkem co vysvětluje, jsi se pro mě na téma revoluce, odepsal.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

zajícova smrt. I kdyby byl demokrat.
Milion kulek pro demokracii.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Ani nemohlo dojít k tomu střílení,když to předávali rodiče dětem.
Ať byly Klausovi,Komárkovi,Teličkovi,Janečkovi,Babišovi a podobných bylo více.
K podobným volebním tanečkům,výsledkům,jako v USA se rychle přibližujeme.
I ten Babišův nápad,postavit další hradní systém,pro své sluhy,napovídá na příchod diktatury.
Většina národa nemá co slavit v listopadu,spíš teď zvonit klíči,ale aspoň těmi na 50 matku.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

A Babiš mezi vladaře také patří, vede přece vládu.
Vládní čtvrtě ve světě nejsou nic neobvyklého. Prezident Kubíček dokonce postavil v Brazilii vládní město.

"Za pouhé tři roky, jeden měsíc a pět dní bylo na jeho příkaz postaveno nové zářivé a sebevědomé hlavní město Brasília."

Jen tak na okraj :
Bylo založeno v roce 1956 a v
roce 2013 mělo 2 789 761 obyvatel. Neuvěřitelné !

Z ekonomického hlediska je vládní čtvrť jednoznačně efektivnější a levnější, než ministerstva rozstrkaná po celé Praze. Ov
Ovšem, jedno velké nebezpečí tu je. V případě rebelie se bude ze čtvrti špatně utíkat. :)

Zatím bez slepic

Pane Puck.
Mne jde spíš o priority,důležitost,potřebnost státních investic k tomu i návratnost investice,zas tolik v krátké době nemáme na rozhazování.V té době,kdy budoval Kubiček Brasilii,byly naprosto rozdílné možnosti,třeba Brazilie vůbec nebyly postižena druhou světovou válkou.

Zatím bez slepic

Zemedelce, otázka je spíše proč je tak špatné postavit čtvrť, když jsou kapacity a peníze, jasně musíme "odtrhnout", ale dá se to přežít.

Tedy jediné cose má posuzovat, bude takovej zisk/výhody, když ona čtvrť bude? Získáme velkej okruh rychleji, což pro mimopražské je +, ministerstva ušetří 20miliard na údržbě a provozu. Jasně minus je traumacetrum (ale to může využít i mimopražskej i když primárně pro pražáka) a další minus zapaltíme pražákům vnitřní okruh, ale pokud by vyšlo PPP (nebo jak), tak to zapaltíé souromníkovy, když se jim to nechce prlatit z daní.

Za mě jedna z nějvětších nevýhod předlistopadového režimu vs to co dělal jako "výjimka" Čuba bylo, že když viděl staroiu budovu Čuba, nebál se ji zbourat a postavit na jejich zákaldech úplně novou, kdy měl vysoké počteční náklady na samotnou stavbu, které byli docela často 2x větší než úpravy, ale ideálně pak odpovídala tomu co se tam dělalo, narozdíl od přizpůsobené budovy. Důvodem bylo, přesně to co jsi napsal, přeci máme důležitější věci po válce na vybudování, nač plýtvat prostředky...
Ve výsledku, dová budova ti dá "2x" prostředků, takže za rok můžeš udělat 2x víc věcí, u přestavby za rok budeš mít 1,5 kapacity, když toto budeš dělat 10x za sebou, co myslíš, kumulativně jak to skončí na konci...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Čistě technická. S hysterickým, nenávistným jedincem rozhodnutým všechny okolo ukřičet nemá cenu diskutovat.

Ovšem jinak já Čmoudovi prorokuji velkou budoucnost. Smícháme své originální vidění historie, Vlast, Národ, havlokomunisty (židobolševici jsou bohužel už profláknutý), přidáme varování že "příjde den" a všechny kolem ukřičíme, no... spíš uřveme.

A ukážeme lidu kdo může za jejich zkurvený životy. Tedy konkrétního Frantu Nováka, Honzu Bezoušku... no vždyť je znáte. "Psům psí smrt".

Greténi a jim podobní nebudou problém. Ty zadupou do země. Komouši? Nechtějte mě rozesmát. Takže hnědá přátelé, hnědá. S milionem chvilek nebo bez. Jediný problém bude asi s německými čmoudy. Sudety a tak. Ti se totiž taky nezakecaj.

Vidím to zkrátka černě. Pardon, hnědě. A jdu šetřit vnoučatům na letenky. Aby v tom nemusela zůstat až "Es kommt der Tag".

Zatím bez slepic

kam vnoučata poletí? Poraďte. Taky jsem už uvažovala, zda by nebylo rozumné, aby potomstvo přesídlilo někam mimo Evropskou unii, ale nenašla jsem vhodný region....

Zatím bez slepic

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Babi, upřímně se přiznám, že s tím mám zatím také problém. Nevím. Ale jsou okamžiky kdy dějiny cválají jako splašené. A pak to může být jedno. Hlavně aby ještě něco letělo.

Ovšem jestli něco vymyslím, dám vám vědět.

Zatím bez slepic

Tak to máš jednoduchéí, v rámci vyměnného pobytu, aŤ jedou stuovat do ruska a tím získají kamarády ze školy, zkušenost jak žít v dané zemi, takové zázemí a kariéru mohou začít tam hned po škole. To samé můžou zkusit v číně, hafo evropanů a amíků tam maká, stačí třeba zkusit youtubera Cocík.

Zatím bez slepic

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

tam to maju zatial silne v rukach.
Len trochu ina mentalita....

Zatím bez slepic

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

vlastně není moc kam...

Zatím bez slepic

Hamilbare zkuste argumenty.

Víte, já neřvu, naše komunikace probíhá písemně a vy můžete odpovídat. Já vás neuřvávám. To písemně nejde.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale jde Čmoude, ale jde. Každá vaše věta je totiž tak hlasitá, že bych na ni potřeboval celý odstavec svých tichých argumentů. To by nebylo na článek, to by bylo na knihu. Takže si diskusi s vámi odpustím. Nemluvě o tom, že se mi z vás chce blejt.

Zatím bez slepic

Je to jen řada mlčících písmen.

Řve to jen ve vaší hlavě. Jsou to vaše emoce.

Mě by ty vaše tiché argumenty zajímaly víc než vaše osobní urážky a útoky ve stylu "chce se mi z vás blejt ... ale neřeknu proč, ale budu dělat nadřazenýho."

Jednou jsem vedl asi tříměsíční debatu s někým, kdo mi tvrdil, jak se máme líp než za socialismu. Dělal plno logických chyb, skákal z jedný věci na druhou, z deseti věcí odpověděl na jednu. Spoustu argumentů neuznal, protože mi prostě nevěřil.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nakonec to skončilo tak, že mi jako argumenty začal říkat přesně to, co jsem říkal od samého začátku. - Když jsem ho na to upozornil, tak skončil, protože se cejtil trapně.

Nicméně mám k němu neskonale větší úctu než ke všem ostatním tam, kteří se spokojili s prohlášením, že oni maj prostě pravdu a já jsem blbej, špína nebo co to přesně bylo.

On si svou pravdu aspoň zkoušel obhájit a neschovával se za rezolutně prohlášené urážky.

Proto jsem si taky dal předevčírem práci odpovídat na všechny námitky.

To víte, Takový perly, jako Kantovo (parafrázuji) "Já dostanu pěstí, tak dám pěstí, to je normální, tenhle princip rána za ránu, ale když my zabíjíme, tak nás zabíjet zpět, no co to je, no kde je morálka" - já se na něj nechystám, ale přijde mi to jako licoměrnost. - Ubližování jako ubližování. Rozdíl je v míře násilí, ale ne v principu.

Tak někdy sepište článek těch svejch tichejch argumentů a Vidlák vám to publikuje. - Co je vám po jednom blbým čmoudovi. můžete mě přeci ignorovat, když víte jak jsem k zblití. Je tu spousta jiných věcí. Pište to pro ostatní pro ostatní a popište svou lepší vizi světa, jeho fungování, problémů, názorů jak je řešit. - Budete mít potlesk od tolika lidí. - To je snad lepší než mi jen vztekle nadávat a dál nic.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

A proč by diskutoval, má pravdu, za mě ukázkovej příkald proč nejde diskutovat a je to na knihu je např. tvoje nerozlišování vražda/zabití, kdy to dáváš skoro v jedno (amno opakuju se v textu odpovědi). Jak chceš, aby někdo s tebou diskutoval, když budeš tvrdit, že fialová je vlastně modrá...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, píšete "Nemusíme dneska nosit kytky na hroby nevinných mrtvých."

V českých intencích by bylo položit květiny na místo, kde ležel student - nestudent, Šmíd - neŠmíd, mrtvý - nemrtvý, Zivčák - neZivčák a poděkovat mu tak, za to, co pro demokracii udělal.

Mimochodem, ten Váš největší výdobytek, střídání vládnoucích na základě výsledku voleb, některé u nás milión chvilek neskutečně sere.

Zatím bez slepic

pos**l. Máte tam CHYBU!!!
Víte jakou?
Má tam být:
... by bylo položit květiny - nekvětiny.

A pak máte ještě dvě písmenka navíc ve slově "výdobytek".
Pak bych mohl dokonce i souhlasit...
:-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Možná se to tak jeví, ale že by to bylo nějaké velké pozitivum, to se mi nezdá. Spíš oblbování obyčejných lidí, aby dali pokoj. Co by se asi tak změnilo, pokud by Fiala nahradil Babiše? Něco opravdu zásadního? Fiala pravil, že by zrušil EET a lze očekávat, že by šel po privatizaci zdravotnictví. Jinak všechny ostatní změny už slibovali dávno a výsledek byl 0,0000 nic. Taky řekl, že by zavedl vyrovnaný státní rozpočet. Já si myslím, že pokud by se dostal Fiala k vládě, nakonec by neudělal nic jiného, než to co dělá Babiš. Možná by změnil nějaká procentíčka DPH, nebo daní. Jen řeči by vedl jiné.
Takže k čemu je ta Vidlákem vychvalovaná mírumilovná změna vlády? Jen k oblbování prosťáčků.

Když jsem se zamýšlel (v jedné slabé chvíli) nad tím, zda pro mne plyšák znamenal něco opravdu radikálního, došel jsem k závěru, že to byly změny v praktické mikroekonomice. V mé práci. Jak jsem tu již několikrát psal, v listopadu 1989 jsem necinkal. Ne proto, že bych nerad změny k lepšímu, ale proto, že zásadně nikdy netáhnu s davem.
Také jsem tu psal, že jsem vedle práce podnikal už dva roky před plyšákem. Šlo to, kromě zelinářů se to mohlo i v jiných profesích, v ICT určitě. Takže nějaké hulákání davů na náměstích mne moc nezajímalo, spíš zdržovalo. Také jsem tu myslím psal, že jsem začátkem roku 1990 přišel o své hlavní zaměstnání, ne protože bych byl býval aparátčík, nebo měl nějaké funkce, ale protože jsem podporoval svého ředitele, který dělal svoji práci poctivě a spiklo se proti němu místní OFo spolu s polovinou místních členů KSČ, kteří věděli, že pokud se z nich nestane KSČ-OFo, přijdou o práci oni a navíc se jim nabídla krásná příležitost vrátit mu všechna "příkoří" z doby, kdy to otevřeně nešlo. Jak tu psal Targus, přišel jsem o práci, ale na rozdíl od jím jmenovaných příkladů jsem se nešel pověsit na hrušku. Následující měsíc jsem měl jako soukromník 4 x vyšší plat, než ve státní firmě. Prostě cinkání, řádění OFa, kecy o svobodě mi opravdu, ale opravdu byly u p.dele.

Zato změny v řemesle byly zajímavé. Když o tom s někým občas mluví, říkám, že ta změna znamenala ve zkratce změnu cedule na dveřích kanceláří firem, kterým se dřív říkalo ODBYT na kanceláře nově pojmenované jako OBCHOD. Jednoduše, komu to došlo, přestal své výrobky a zboží ODBYTOVAT a začal s nimi OBCHODOVAT.
Zatímco před plyšákem v mém oboru tu bylo ASŘP (automatizovaný systém řízení podniku) určený pro velké sálové počítače, velmi promyšlený, po plyšáku jsem se dostal do jednoho z největších software housů v Německu a najednou jsem byl v úplně jiném světě. A to od toho jak vypadaly hajzly, recepce, kafetérie, jaká byla kultura práce, až po produkty, které byly vyprojektovány pro ty kanceláře jejichž jádrem byl PRODEJ. S demokratickou, nenásilnou změnou vlády to nemělo vůbec, ale vůbec nic společného. Jednoduše se profesionálně makalo a nikdo blbý do toho nežvanil.

Zatím bez slepic

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Platili jsme tuším 50 Kč u doktora. To je vše na co se zmohli.

Zatím bez slepic

na návštěvě hen toho Němce, na jehož jméno si postižení ne a ne vzpomenout.
Julínkové bylo 30 Kč. Dále
Rozval ve financování lázeňské péče
Rozval ve financování nemocnic
Rozval v lékové cenotvorbě
Rozval v zaměstnanecké politice
Úlety s digitalizací - e-recepty, e-zadravotní karty, blablabla, vyhozené miliardy se záporným, občas i dokonce (nastojte) nulovým efektem.
A spousta lidiček vyhozených ze špitálu, protože zrovna neměli po ruce peníze, nemluvě o exekucích na opravdu sociálně slabé jedince, kteří si dovolili onemocnět.
Takže určitě ne jenom půl sta za návštěvu, to ani náhodou.

Zatím bez slepic