Kájo musíš... R.I.P.

Autor
Štítky

Na Karla Gotta mám dvě neosobní zprostředkované vzpomínky. Věřte nebo ne, ale na střední škole mě učil inženýr, který s Gottem pracoval na stejném pracovišti a v mé první práci jsem jezdil s řidičem, který vozil Gottův autobus na koncerty a jiné akce. 

Tož nejprve ta první... Karel Gott se učil elektrikářem a podle jeho vlastních slov mu to moc nešlo. Jeho bývalý kolega vzpomínal, že vlastně ani neví, jak to Goťákovi na pracovišti šlo, ale prý hned od prvních dnů mu nakázali, aby sebou nosil kytaru a místo drátkování rozvaděčů že si má sednout na ponk a zvyšovat jim morálku zpěvem. Prý takto Karel nadělal víc práce - ostatní rádi mákli, udělali elektrikařinu i za něj a ještě byli vzorová brigáda socialistické práce. Na okolních pracovištích ale mistři nadávali - jejich pracovníci chodili místo práce poslouchat, jak ten mladej skvěle zpívá. 

Kolega řidič, co Káju zamlada vozil po koncertech o něm mluvil často, ale dlouho jsem mu to nevěřil. Dokud jednou nepřinesl plné album fotek s Karlem na různých akcích, doma i v Německu. Když jsem se mu omluvil, rozpovídal se znovu. Vytahoval fotky jednu po druhé a jel... Ale leitmotivem jeho vyprávění bylo, že se mu s Mistrem dobře dělalo. I když sám byl jen na to řízení, Božský Kája ho nikdy nepřehlížel, znal ho jménem, ochotně mu podepisoval fotky i desky, nikdy nezapomněl, aby se jídlo z rautu dostalo až do autobusu a vůbec... nikdy kolem sebe moc nenadělal. To jen když se rozsvítily reflektory, tak se z obyčejného a normálního Karla stal opravdu velký zpěvák, lev salónů se šarmem elektrického úhoře.

Ale nejčastěji vzpomínal na to, jak skončil koncert, všichni šli na pozdní večeři a Gott po půlhodině zase začal zpívat a bavil tím svoje hudebníky a techniky, dokud prostě nebyl čas jít spát. 

Můj táta o Gottovi často říkal, že Kája měl nejen krásný hlas, nejen talent, nejen pracovitost a pokoru ve svém zpěváckém řemesle, ale také měl obrovské štěstí na spolupracovníky. "Podívej", říkával mi, "Takový Bohuš Matuš má také nádherný hlas. Je mladší, možná má hlas dokonce lepší než Karel, ale to co zpívá, to se nedá poslouchat". Měl pravdu. U Gotta se sešlo výjimečně úplně všechno a díky tomu se nestal jen známým zpěvákem, ale dotáhl to dál. 

Vlastně, když se to tak vezme... byl to náš poslední vskutku národní umělec. Lidi ho měli rádi, a ti, co jeho hudbu nemuseli, ti mu přiznávali alespoň hlas a tu pracovitost. Byl víc než komunistická strana, protože ta v jeho případě tahala za kratší konec provazu a pan mistr přinášel domů do Československa na daních víc než celá Škodovka. 

Do poslední chvíle si ho také nekoupila žádná politická strana a i když se tu a tam někdo pokusil, nepodařilo se ho ani uštvat za jeho minulost, nebo současnost. Ani za knihu "Jak to vidí Gott", kde pronášel jednu kacířskou myšlenku za druhou. 

Karlovi se podařilo dobře žít i dobře umřít. Stal se slavným, ale nezblbnul z toho. Měl spousty peněz, ale nestal se ani Harpagonem, ani po něm nezůstaly obrovské nesplatitelné dluhy. Bulvár si na něm sice párkrát smlsnul, ale to, co on vyvedl za celý život, to lecjaká moderní celebrita stihne za týden. Mohl mít ženských kolik chtěl (a také jich dost měl) ale soukromí si ochránil, nakonec se dobře oženil, zvládl si pořídit i rodinu a nakonec... umřel doma obklopen svými blízkými. Pustila se do něj jak se říká "dlouhá a těžká nemoc", ale do poslední chvíle si od ní udržel odstup a i když ji neporazil, alespoň jí okázale ignoroval. 

Skončím tuto vzpomínku mou nejoblíbenější hláškou herečky Jany Hlaváčové z Básníků, kde jako zdravotní sestra Karla poslouchá při každé příležitosti, drží mu palce a vzdychá: "Kájo musíš".

PS. Po mnoha a mnoha letech budeme mít jeden opravdu smysluplný státní pohřeb i státní smutek. 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

JO, to si ještě užijeme... akorát se nám chudáci v Kavárně zase smrsknou do menší bubliny... 

Zatím bez slepic

A při jedné další volbě musel nechat zavřít poslance Sládka, aby byl zvolen. To se tedy neohnul, to je fakt.

Zatím bez slepic

ŠAFR sám nestoudný LHÁŘ a MANIPULATOR!!! V našich dějinách skutečně bezvýznamný žurnalista
a zemský škůdce.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

To jsem vložil já Hnidopich

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

3. října 2019 - 03:20

Stránka Zemři se jeho smrti vysmívá memem, ať Gott zazpívá Lady Funeral.

Čaputová je ticho, nereaguje, upozorňuje Blaha.

Čeští sluníčkáři řeší, že podepsal antichartu a prý byl "sovětskou estrádou".

Toto jsou reakce na úmrtí člověka. Legendy.

„Já jen, že liberálové už neumí ani projevit úctu k zesnulému. Stydím se za ně. Je mi z nich špatně. Je jedno, zda slovenská nebo česká, liberální kavárna je to obyčejný lidský odpad," pokračuje Ĺuboš Blaha.

Toto si Karel Gott nezaslouží. Toto si nezaslouží žádný člověk.

Hřeje jen jedna věc: zatímco všichni tito zakomplexovaní a bezcitní lůzři přežijí bezvýznamné a hloupé životy a ani pes po nich neštěkne, Karla Gotta si Česko i Slovensko bude pamatovat navždy a zůstane navždy v našich srdcích.

A prý láska a pravda. A slušnost ... Že se nestydí, štěnice, končí Ĺuboš Blaha.

Zatím bez slepic

To jim teda přeju. Tedy Šafrovi a pravdělásce. V soutěži nabíhání si na vidle jsou favoriti, mají , jak vidět, natrénováno.

S tím Gottem to vzali s pěkným rozběhem.

Zatím bez slepic

To na Aktuálně pochopili daleko lépe, oč jde, než mentál Šafr. Tam mají dnes i včera i zítra chutnou polévku z Gotta na 100 způsobů. Tam vědí, že proti větru čůrat nelze.

Zatím bez slepic

Dáša Veškrnová taky podepsala Antichartu a Véna Pravdoláska ji potrestal, když se s ní osobášil.

Zatím bez slepic

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Anticharta, anticharta, anticharta.... to je to cestny prohlaseni, ze neberete penize od Sorose nebo tak nejak, ne?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mně tedy Věštcovy ataky přišly spíš smutně úsměvné. Jak se ukázalo, nemá zkušenosti s "božským Kájou", ale s jeho fanynkami. Je to jako soudit fotbalistu podle kotle... Příběh s pozdním příjezdem nemá smysl komentovat už vůbec. Kdyby jej dovezli policajti s majáčkem, bude nabobem. Řeči o "profesionalitě" jsou jen kecy. Co to znamená? Vyrazit pro jistotu o den dřív? O dva? O týden?

Anticharta je každopádně zajímavé téma. Ti, kteří podepsat odmítli a zahodili kariéru svou i svých blízkých... ti si respekt zaslouží. V každém případě se ale zdráhám soudit ty, po nichž byl podpis žádán z pozice člověka, jehož podpis bolševika ani nezajímal. Dneska je snadné být hrdinou.

Zatím bez slepic

Nikdy jsem na žádném Gottově koncertě nebyla, ale samozřejmě byl všudypřítomný, dokonce teď někde na ulici slyším jeho zpěv: "Být stále mlád,...". Jestli jsem jeho fanynka? No, nevím, ale jsem si dobře vědoma, že nic lidského mu nebylo cizí, tedy byl to jen člověk a iluze si o něm nedělám.
Co se týká Anticharty - u nás nic takového k podpisu nekolovalo, ani Charta. Ani jsem se o to nezajímala. Jestli bych podepsala? Nevím, ale vstup do KSČ jsem nepodepsala a nešikanoval mne za to nikdo.
No a omyly chartistů, činnost těch, kdo mohli pomáhat a raději pomohli sobě, lze dnes "ocenit" i jinak, než pouhým podpisem.

Zatím bez slepic

Dobře. S KONKRÉTNÍMI fanynkami ;) Každopádně mi celá ta pravdoláskařská debata přijde naprosto nedůstojná.

Zatím bez slepic

Ano. :-)
Mnozí pravdoláskaři zmeškali příležitost mlčet.

Zatím bez slepic

A přece jen ještě - v souvislosti s tím k Ivaně Gottové - odjezdem do zahraničí udělala pro své dcery to nejlepší, co mohla.
A vůbec bych se jí nedivila, kdyby tam nějakou dobu i zůstala

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pojedeš tam tramvají?
Vem si jenom starší věci
budeš se tam muset svléci,
za 7 let vyjdou z módy.
Zapiš si též piny, kódy
z mobilů a bank.
Býval si jak tank,
dobýval jsi Buštěhrad
a nakonec budeš rád
až zas budeš pěchota
s miskou plnou rizota.

Zatím bez slepic

Psychologii moc nerozumím, ale rozhodně mi přijde divné, že té holčičce je už šestnáct let, ale ještě nemá žádný kozy.... Kdoví, zda je vůbec holčička či jakého je pohlaví. Kontroloval to někdo?

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přišlo by se na to, že je to emzák.
Mimochodem, tyto dva příspěvky jsou dalším důkazem ohavného šovinismu a sexismu "stárnoucích bílých mužů" * (to je důležitý ustálený pojem), kteří ve své bezradnosti a zoufalosti ze svých promarněných životů nevymyslí nic lepšího než "plivat na Gretu" (to je další ustálený, často se opakující pojem)

*) uctívači Grety jsou naproti tomu mládnoucí :-))

Zatím bez slepic

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Greta zadnej pohreb? Bych pak nevedel, na kterej se divat driv.

Zatím bez slepic

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ono se nesmí opisovat, ještě by mě tady z Kydů exkomunikovali. Tak musím Targusův postulát nějak rozšířit.
Samozřejmě, že jsem stárnoucí a bílý, ale navíc hloupý škaredý tlustý plešatý a už venkoncem nepotřebný.
P.S.: Ale já fakt na nikoho neplival. Jen jsem se podivil a zeptal..... Kdybych chtěl začít opravdu plivat, létalo by možná olovo... tedy, dokud se olovo v EU ještě používat smí, než ho zakážou. Stejně jako přemýšlet, vyslovovat podivení a ptát se.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kazdej si urcije sam, jestli jen holcicka, at jste holka, kluk, fena nebo krava, muzete se prohlasit za holku a nikdo nic nezmuze.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jako myslíte, jestli se někdo kouknul za trenýrky??

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vláda včera schválila státní pohřeb, dnes premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že půjde o pohřeb se státními poctami. Kocáb prohlásil, že právě státní pohřeb Gotta může rozdělit národ, Halík považuje Gottův pohřeb v katedrále za šílený a nevkusný nápad.

----
Vydrzeli jsme pohreb Havla i Kocky, jsme pripraveni na vse.

Zatím bez slepic

Kocáb to řekl přesně "„Taková situace totiž může národ rozdělit. Karel Gott zemřel a zaslouží si klid, myslím si, že to měl Andrej Babiš respektovat a počkat, až to vyjde z uměleckých kruhů." a při své duševní nedostatečnosti naprosto přesně vyjádřil o co jim (pravděalásce) jde. Gott by tak nevadil, ale polívku z něj po smrti chceme vyvařovat MY! Vypadá to, že Babiš měl ohřáto vodu dřív a vyfouk nám to. Hanba! Hanba!

Mmj. - nebudu čichat, co by mělo podle Kocába "vyjít z uměleckých kruhů".

Zatím bez slepic

Spíš by měl využít vzácnou možnost mlčet ....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak už mistr nic nového nenazpívá, dílo dokončeno.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Z mého pohledu. 3 nejlepší nekrology – Horáček, Schneider a Vidlák. A Vidlák nejkompexnější bez jakéhokoli patosu – normálně lidsky - vidlácky, jak je Vidlákovi vlastní.
K výhradám stran „státního“ pohřbu. Jak sdělil Petr Štěpánek, pokud rodina dá souhlas, nepůjde o státní pohřeb, ale národní. Nepůjde o den státního smutku, ale den národního smutku. Se vším všudy. Je tak vyřazeno „bolení břicha“ (Maneca) Forejta stran protokolu.
K výhradám stran takových státních poct Karlu Gottovi.
Ostatní umělci. – Karel Gott ve své profesi dosáhl něčeho naprosto unikátního, co nikdo jiný před ním a asi ani po něm. Nejen v českém měřítku.
Režimní zpěvák a výsměch disentu. – KG je vytýkáno kdy se narodil. Kocáb, byl-li by konzistentní ve svém pozérství nepochybně by odmítnutl, aby jeho dceru operoval Pavko, Pirk, … – protože vynikajících profesních kvalit dosáhli v oné době. U něj, u Halíka či obdobných nepochybuji, že pokud by se tak mohli veřejně prezentovat, učinili by tak.
Babiš, Zeman, Zaorálek – politické body. – Proč ne. Veřejnost je už otaxovává, zda s ní jsou či nejsou v souladu. Ankety, jež jsem shlédl, jakkoli nereprezentativní – cca 80% pro.
Proč se tak veřejnost vyjadřuje? Mj i pro Gottovy lidské vlastnosti – Schneider je jen vzorek, takových dokladů je ale opravdu hodně a nenarazil jsem na opačný. Nikdy, ani v minulosti.
Zdůrazňuj, že jde o můj navýsost subjektivní pohled.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co je proboha spatne na vysmechu dissentu... zpivaj priserne, doslova i prenesene.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Znáte někdo odkaz na nějakou zprávu, která oznamuje, že paní Ivana Gottová odjela se svými dcerami do zahraničí? Můžete prosím zde ten odkaz uvést? Ď.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ještě jsem chtěla ať si počtete :
https://www.extra.cz/vdova-ivana-gottova-proziva-nejhorsi-chvile-zivota…
https://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/164801/ivana-gottova-po-smrt…
https://www.super.cz/662434-ivana-gottova-po-smrti-manzela-uprk-s-dcera…

Podle mne je to spekulace bulváru, ta nejspíš vychází z tvrzení tn.cz, která o tom napsala jako o možnosti v budoucnu. To v TN možná napadlo nějakého novinářského šmoka, jak by se I.G. mohla tomu tyjátru vyhnout, další to servírují jako hotovou věc. Dokonce jsem někde četla, že prý je v USA, ale to jsem nenašla.

Zatím bez slepic

In reply to by Alice (neověřeno)

Trvalý odkaz

...

Zatím bez slepic

Rádo se stalo. Dobrou noc.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

když sleduji ten cirkus kolem úmrtí K. Gotta, jací šašci jsou u nás na forhontě.
Namísto toho aby vystoupili s řešením pohřbu jako celek se jednotliví představitelé koaličních stran prsí čí byl každý jednotlivý návrh.
Šílený. A tohle nám vládne!

Zatím bez slepic

Je to jejich vizitka,
nás se netýká.
Jestliže máme Gotta rádi
i s jeho případnými chybami,
oni nám ho vzít nemohou
a tak nám nevládnou.
A tak radujme se veselme se,
že tu s námi tento člověk žil.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://prima.iprima.cz/komentare/komentar-tomase-vyorala-karel-gott-kd…
******
"
KOMENTÁŘ TOMÁŠE VYORALA: Karel Gott. Když ten, který spojuje, je „spojovateli“ a věrozvěsty pravdy a lásky napadán jak sršni. Pieta a respekt jen pro vybrané…

Písně Karla Gotta nijak zvlášť neposlouchám. Taky jsem spíše „Krylovec“. A nesdílím ani, dle mého, pokrytecké „o mrtvých jen dobře“. Myslím, že o každém podle jeho „zásluh“. ALE! Jsem přesvědčen, že slušný člověk má mít jistou míru úcty a respektu. Ponechat si ke svým soudům a odsudkům odstup. Už z piety k pozůstalým. Ať už umře kdokoliv, jde přece v první řadě o člověka. A Karel Gott byl kromě velkého umělce a velkého Čecha (Čechoslováka) především slušným a velkým člověkem, jak potvrzují v drtivé většině ti, kteří ho znali. I jak ho známe my – jeho neznámí – z jeho vystoupení a rozhovorů.
(...)Nepamatuji si, že by Karel Gott kdy veřejně proti komukoliv konkrétně řekl křivého slova. Z mé zkušenosti ho většina lidí měla ráda, ať už jako zpěváka nebo člověka. A respektovali ho i ti, které jeho písně nijak zvláště neoslovovaly, kam se řadím i já. Napříč svými bublinami – a že jich je – osobně neznám jediného člověka, který by Karla Gotta nenáviděl. Bezesporu lidi spojoval. Více než kdokoliv jiný v naší Československé a České republice.

Proč asi chtěl Václav Havel a lidé okolo něj Gotta s Krylem společně při zpěvu hymny v prosinci 1989? Jeden emigroval, bavil lidi svými písněmi a tepal do bývalé garnitury ze zahraničí. Druhý zůstal v zemi, netepal do garnitury a bavil miliony lidí a rozdával jim radost v nelehké době přímo z místa činu. Karel sám říkal, že není bojovník na barikády. Je zpěvák a chce rozdávat lidem radost. Neslyšel jsem, že by komukoliv uškodil, ba spíše se až nyní ozývají opačné hlasy.
(...)
Hlava mi pak nebere odsuzování a soudy, s nimiž hned v den oznámení Gottova úmrtí vyrukovala řada těch, kteří se nezřídka ohánějí spojováním, pravdou a láskou.
Všichni ti Šafrové, Bělobrádkové, Mitrofanovové, Klvaňové, Halíkové, Bakalovi Respekti, kteří hrdinně pozvedli meč proti Gottovu fungování v bývalém režimu a znovu tak na sobě samých ukázali, kolik hnisu a nenávisti jejich bezedná láska skrývá.

Jsou přitom k smíchu, když si člověk uvědomí, že na druhé straně až orgasticky adorují třeba bývalého kariérního komunistu, generála Petra Pavla (jenž by podle všeho táhl i v čele Turků, kdyby se otočila situace), u něhož je zřejmě minulost odpuštěna.
Důvod?
Na rozdíl od Karla Gotta se totiž Pavel a jiní pozdní disidenti přidali k jejich sektě vyznávající jednoho jediného a jeden jediný žádoucí světonázor. Podobným cílem nenávisti jako Karel Gott je třeba i Jaromír Nohavica, který se rovněž nedal strhnout k současnému levnému hrdinství.

Karel Gott si se všemi svými odstíny dle mého zaslouží veškerý respekt a úctu. Klidný odpočinek, Mistře!"

https://prima.iprima.cz/komentare/komentar-tomase-vyorala-karel-gott-kd…

Zatím bez slepic

De mortuis nil nisi bene, není pokrytecké,
ale špatně přeložené, nebo nejspíše pouze špatně chápané.....

Není třeba mluvit a už vůbec ne mluvit pokrytecky DOBŘE o nedobrém, stačí pak jen MLČET!

Tož tak.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Prý soudruzi nepozvou 28. října na truc-koncert Paměti národa Jaromíra Nohavicu a tím pádem prý
"Takto zřejmě přijde i o projevy osobností jako Daniel Kroupa, Mikuláš Minář či Magda Vášáryová. A o zážitek z moderování Anny Geislerové a Jiřího Havelky....".

Tak tohle si myslím už nikdy Nohavica nerozdýchá...

No, abych pravdu řekla, mně by udělalo velkou radost, kdyby Nohavica zahrál přímo u Zemana na Hradě, protokol neprotokol.

Na Hradě se slaví svátek
a není to klima pátek
na sále je veselo
je tam tělo na tělo.
U stolů je tlačenice
nechybí tam slivovice
nahlas zpívá Nohavica
k tomu tančí Kosturica.
Zeman spokojeně vrní
přestože ho noha brní
mává kolem hůlkou svojí
pravdoláska se ho bojí.
Na koho hůlka ukáže
ten si medaili uváže.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Jarek-Nohavica-nesmi-zpiv…

Zatím bez slepic

Banda nýmandů lustruje.

Spláchne je voda.

Zatím bez slepic

Pro Paměť národa jsem připravil několik zajímavých vzpomínek pamětníků. Člověk na ledacos narazí. Ale jsa na stará kolena opatrný - doporučuji - jsem si ten spolek trochu vylustroval a zjistil jsem, že mají zájem na zcela jednostranné interpretaci, dějin podle hesla paměť proti národu, a tak jsem jim nic neposlal a nepošlu.

Zatím bez slepic