Živnost vs. práce

Autor
Štítky

Pod mým včerejším článkem se rozhořela diskuse Mezi Lacem G.  Targusem a dalšími ohledně situace dnešního živnostníka, jeho životních peripetiích a strastech, úředním šimlovi, roli našeho premiéra Velkého Andyho a tak vůbec. Téma se mi zalíbilo, pojďme se mu dneska pověnovat víc. 

Já osobně jsem byl celý život zaměstnanec. Od devatenácti, už dvacet let. Nejprve v malé firmě, pak ve středně velkém strojírenském podniku a dneska v fakt hodně velké firmě vlastněné ještě větší korporací.

Můj tatínek naopak v devadesátém roce postupně přitáhl ze svého šachťáckého zaměstnání vyřazené navíječky a šablony, něco za babku odkoupil, když to pokrokoví noví vlastníci vyhazovali, něco si zbastlil sám. Udělal si doma dílnu a začal převíjet elektromotory. Nejprve to dělal souběžně se zaměstnáním, pak po něm chtěli, aby si požádal o výjimku, že smí podnikat ve stejném oboru jako pracuje a tak se na zaměstnání vykašlal a dodnes si sedí na své stoličce a strká cívky do drážek asynchronních motorů. 

Asi bychom ani jeden neměnili. Já mám celkem jisté místo a nemusím si domů nosit starosti, jestli bude na výplaty, díky čemuž mám čas na děti a když mi manželka doma něco říká, nemám v hlavě místo toho účetní uzávěrku a nedostatky z poslední kontroly finančáku.

Táta si tyto starosti odpáral tím, že si na to zaplatil lidi. Nikdy nedělal účetnictví, nikdy si nevedl knihy, jen se naučil vypisovat pokladní doklady a faktury. Všechno ostatní dělala nějaká spolehlivá účetní na volné noze. Včetně daňových věcí. Samozřejmě to měsíčně stálo pár opravených motorů, za které mohly peníze zůstat doma. A tu a tam si pamatuju domácí atmosféru, kdy tátu od nevýdělku dělil jeden motor na zítřejší dopoledne. 

Na druhou stranu si také pamatuju svojí vlastní atmosféru, kdy jsem zjistil, jak dcera majitele bere z pokladny peníze a já nevěděl, zda se to nepokusí svést na mě. Nebo když jsem osobně zabalil, odeslal a vyfakturoval zakázku německé firmě, která v té chvíli už byla v exekuci a já nevěděl, jestli to není moje poslední chyba v dané práci. Stejně tak dneska nevím dne ani hodiny, kdy se stane nějaký průser a při vyšetřování se ukáže, že nemáme podepsaný miliontý šestý papír se školením, doporučením či směrnicí, které vyžaduje třistapadesátý dodatek sto osmdesáté evropské vyhlášky o bezpečnosti práce. 

Když se s tátou na toto téma bavíme, vždycky dojdeme k tomu, že bychom ani jeden neměnili. Oba jsme se naučili pohybovat v našem prostředí, známe všechny fígle i všechny známé, víme kam zavolat při problémech, víme kam napřít síly, kde má smysl zabrat, kde se musí přeskočit a kde podlézt. Táta by se nemohl vrátit do zaměstnání a začít šlapat podle notiček nějakého nadřízeného a já si zatím nepřipouštím, že bych chtěl své dětičky živit spoléháním na štěstí ve vlastním byznysu. 

Znám dost lidí, kteří doplatili na jedno i na druhé. Jeden můj bývalý kolega ještě pořád sedí v base, protože jeho podřízený se nachomýtl k nádrži na tekuté hnojivo právě ve chvíli, kdy praskla pod vlivem posunutého podloží a zahynul. Příčina se při vyšetřování našla hned, ale dýl trvalo, než se našlo na koho to svést. Ano, kolega považte po dva roky neproškolil svého podřízeného (a nenechal ho to podepsat) ze zásad bezpečného pohybu po pracovišti. Chudák podřízený na místě pracoval celý život a byl předtím proškolen nejméně dvacetkrát. Firma samozřejmě od svého zaměstnance ráda dala ruce pryč. 

Jiný můj kamarád už nikdy nebude žít bez exekuce. Sám nemá nic, formálně se musel rozvést, aby jeho rodina nepřišla také o všechno. Bydlí u bývalé manželky, ale tvalý pobyt má na městském úřadě. Sice maká jako barevnej, ale oficiálně je nezaměstnaný, protože vše co vydělá to si vezmou exekutoři. A jak se mu to stalo? Druhotná platební neschopnost... Dělal svou životní zakázku a nezaplatili mu... Soud se dodnes táhne. 

Zkrátka a dobře, nejlépe se obírají ti, co se nemohou bránit. Proto nikdy nebudou vymáhány daně od Jeffů Bezosů a jejich firem. Nadnárodní korporace nebudou platit daně, protože se mohou bránit. Politik, který by je chtěl chytit za hubu nenadále zjistí, že je na podivné nahrávce, padají mu prefernce a kdyby to byl drsňák, tak se na ulici podezřele rychle svolají demonstrace za jeho pád. 

Bránit se ale nikdy nebudou živnostníčci i zaměstnanci, obzvlášť ti dole. Ti budou vždycky vydíráni, na ty nejvíce dopadnou jakákoliv daňová opatření. Ti nikdy nezaplatí drahé právníky, nikdy se ničeho nedovolají a vždycky nakonec to budu oni, kteří zaplatí všechny byrokraty i další nefachčenky. Jim nikdy nebudou odpuštěny daňové nedoplatky, oni nikdy nedostanou milost, jejich případ nikdy nebude posuzován individuálně a pokud se někde proviní, schytají to s plnou parádou. 

Liší se vlastně jen tím, jestli to na ně už dopadlo nebo se to ještě chystá. Někteří tomu dokonce uniknou. Prostě se jim nic nestane. Jiní to mají jako s jakoukoliv jinou katastrofou. Někomu dům neshoří i když má komín jak ementál. Jiný vyhoří i s moderní novostavbou se všemi revizemi. 

Běžní pracující, ať živnostníci nebo zaměstnanci jsou na stejné lodi. Ohrožení od politiků, byrokratů, policajtů, úředníků. vždy první na ráně při jakémkoliv ekonomickém nebo sociálním experimentu. A těm nahoře se samozřejmě velice líbí, když se jedni štěkají s druhými o to, kdo je větší parazit. 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

kdysi se stalo, že "mého" podnikatele povolali po kontrole na FÚ k vysvětlení několika položek, které podle nich neměly být v položkách snižujících základ daně. S panem podnikatelem jsem byla od začátku domluvena, že některé drobné položky, u nichž existuje riziko, že nebudou uznány, dám sice do peněžního deníku, ale jako daňově neúčinnou položku. A on se na to spolehl: "Pánové, podívejte se do peněžního deníku, ty položky jsou v deníku dány jako osobní spotřeba." Tak se i stalo a pracovníci FÚ nevěřícně zírali, když zjistili, že je to tak, jak si to po x letech mohl pamatovat, kde to je.
Ale vesměs mám s FÚ dobrou zkušenost, protože nemají zájem firmu zničit, pokud nezjistí skutečně obrovské daňové úniky, ale spíš omyly, neznalost,...

Zatím bez slepic

vyškrtli položku za 1 500 Kč a ihned dali flastr 10 000 Kč. Přitom ta položka nijak neovlivnila daň z příjmu, protože jsem byl jako obvykle v mínusu.
Jen taková perlička - těch 1 500 Kč bylo za členství v profesním sdružení. Byli tací, co se soudili a všichni to vyhráli.

Zatím bez slepic

pokud je členství v profesním sdružení k výkonu práce povinné, tak byste soud vyhrál.
Ale teda nechápu, proč flastr 10 tis, z jakého důvodu. Pokud jste byl z důvodu jiných ztrátových položek ve ztrátě, tak nehrozilo, že byste chtěl úmyslně vytvořit daňový únik.
No, jak který Finanční úřad. Kdyby se byl ten Váš poradil s nadřízeným finančním ředitelstvím, možná by byl výsledek jiný.
Ale tyto Fin úřady mají výhodu ve lhůtách, kdy mohou kontrolovat. I kdyby byli neschopní, za ty roky by se mohli naučit, co a jak platilo několik let dříve, v roce, který se rozhodli zkontrolovat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Protože tím se jen přilévá olej do ohně, už jsem vlastně podstatné napsala včera pod Ládíka.

Nejvíc mne osobně ale "fascinují" (prý podnikatelé), kteří tvrdí, že opravdu nadneseně "parazitují" OSVČ na zaměstnancích...tedy oni to nepíší v "ich formě", ale zajímavé to je....☺

Účetních si jako stavu vážím, nemají to lehké, ačkoliv profesně bohužel znám i takové, co ač je platí podnikatel, jakoby pracovaly(i) pro berňák. To mi rve srdce☺

Takže udělám malý úkrok.
Souvisí to s tématem i když se to nezdá...
Zrovna dnes se v parlamentu snaží koalice prohlasovat krásně zabalený pojem "daňový balíček",
Ála a spol. to "krásně" připravila.
Namátkou:
- Výchova od neřestí zvýšením daní, co taky slibovali, že nebudou daně zvyšovat, ale místo bez neřestí počítají s navýšeným výběrem daní v příjmech rozpočtu 2020.(takže na tu nápravu pijáků a kuřáků nevěří nebo co☺)

-Kdo je plátce DPH a třeba vyváží a tím má stále nadměrné odpočty...., tak dostane "dárek".Bylo ti 30 dní na vrácení odpočtu státem moc, tak v balíčku je 45 dní. Prostě toho mají úředníci moc a potřebují více dní na možnost provést prověření správnosti odpočtu...

-Kdo někdy využil pětidenní toleranci zpoždění pro podání přiznání či úhradu daně bez sankce, tak to ne holenkové, vy žádné tolerance nepotřebujete, ve lhůtě a okamžitě plaťte, jinak sankce.

-Udělal chybu stát a musel ti něco vracet s úroky, tak ty si v balíčku snížil stát na minimum. Možná dojde nakonec i na ty záporné úroky a bude. ☺ Něco ke 400 mil. (za úřední chyby finanční správy prý platil stát v 2018), tak se musí začít šetřit, přece nebudou trestat chybující úředníky....

Takže uvidíme zda a kdy to projde. Znám osobně podnikatele (vývozce), co jim 15 dní navíc čekání na DPH udělá dost velké problémy! Když k tomu přidám, že banky se budou zdráhat půjčovat do "uhlíkového autoprůmyslu" a jiných FUJ oblastí, nebude to jednoduché.

PS: Jedno je jisté odvody (měsíční povinné) pro OSVČ budou i ty minimální stále vyšší a vyšší o to bude pro zahájení drobného podnikání mimo jiné stále větší problém. Navíc sociální pojištění (povinná záloha) už musí být od 2019 uhrazeno v běžném měsíci a ne zpětně. A kdo nemá volné peníze a včas nezaplatí, může si tak rychle zadělat na problémy sobě i rodině.....
Proto je hodně velká část OSVČ i zaměstnána, a podniká tzv jen na "vedlejšák", kde jen to je možné.
A nezapomeňte, od května 2020 EET všichni, nebo nepřijímat hotovost, kdo jen může.
O nic přece nejde, jen si pořídíte internet i na cesty, to už stejně prý všichni v mobilu mají.
Kdo přijímá hotovost u zákazníků musí mít EET mobilní, software, tiskárnu, či kasu komplet, certifikát a ono to pojede samo, jak tu trousí jeden....
A lidi se zase budou divit zvýšení cen za všechno, ale těch školek a nemocnic, to se vyplatí.
EET je přece jen nástroj pro boj proti nejen parazitům, ale i zlodějům a podvodníkům..a kde kdo tomu i věří☺

A cíl bude zrušení hotovosti, aby byl přehled a lid nebyl zbytečně vystavován pokušení a banky mohly snadněji řešit třeba ty záporné úroky.....
Úplně to vidím ve zlém snu, všechny příjmy každého občana, nejen OSVČ půjdou rovnou na centrální účet(důchodů včetně) a stát (předvybraní soudruzi) pak rozhodne, kolik a na co vám vůbec a kdy uvolní. Taková Ála narovnávačka by zaplesala... Samozřejmě zohlední při tom lidsko-právně vaše potřeby a zejména výchovu nového člověka, ale peníze vám už nedá, to kazí charakter.....☺ (A nakročeno je!)

Zatím bez slepic

Proto ta touha sledovat a následně dál rušit hotové peníze také roste.
Pak dojde na výměnný obchod ještě ve větší míře..,.ale tam se uplatní jen ten, co něco umí a samozřejmě udavači....

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

RVHP.

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Budoucnost - barter a garážový prodej.

Kdesi jsem četla reportáž nějakého Čecha, který měl v současnosti velké problémy ve Švédsku. Na mnoha místech tam v obchodech a třeba kulturních institucích už neberou hotovost, je možné platit pouze kartami. On měl jen jednu čecháčkovskou ušmudlanou kartu a hlavně hromádku směněné hotovosti.

Na internetu se dnes dá nakoupit například mnoho druhů ovoce a zeleniny od drobných soukromých pěstitelů, za lepší cenu a v lepší kvalitě než v hitlermarketech, předá se to někde na domluveném místě pěkně z ručky do ručky. Naposled jsem si takhle pořídila ořechy na zimu (jako veverka - jedna nám sem chodí na balkon, tak jí musím nabídnout). V létě jsem měla meruňky na zavařování a marmeládu dokonce zadarmo (stačí si dojet natrhat do Vidlákovy zahrady... chachá).

Zatím bez slepic

Co se na to ma hledat? Primo prohlizet pestitele nebo je nekde nejaky webovy rziste.

Zatím bez slepic

Ano.
Poznámečka jen k tomu - su ráda, že už se účtařině nemusím naplno věnovat. A ano, z doslechu - některé děvenky, to je dílo. Oproti tomu co dokáží další profesionálky - tak klobouk dolů.

Zatím bez slepic

MAJKA.
Perfektní úkrok.
Jak už jsem psal,jsme v posledním stádiu před totalitou estebáků.
Víme moc dobře,kdo si připravil sametovou.
Také víme,kdo začal jako první podnikat a jakou finanční podporu měli do začátku.
Dobře to jednou řekl Labuda,tito soudruzi,byly o dvě kola před námi,než začal běh sametové revoluce.
Babiš jako předseda vlády,musí přece vědět,jaké zákony připravují jeho ministři a pokud se dostanou do sněmovny,tak je posvětil a tím dostávají poslanci informaci,jak mají hlasovat.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Třetí muž
06. 11. 2019 - EB

Kdo je ten třetí muž, který, obrazně řečeno, přejel Babiše, odtáhl ho na stranu a zaujal jeho druhé místo mezi nejbohatšími Čechy ve dvou nedávno zveřejněných žebříčcích? Kdo je ten král obligací, který téměř nic nevyrábí ani nestaví, ale který tvoří zisky nabýváním a zhodnocováním nemovitostí, za které někdy zaplatí a jindy ne? Kdo je ten „raketýr“, který drží 1 miliardu euro v hotovosti, ale který by mohl ztratit třikrát tolik, kdyby americký soud připustil, že je nájezdník, nikoli spolehlivý přítel nebo investor? Kdo je ten multimiliardář, který převádí majetek na svoji matku, aby nemusel platit nic své bývalé manželce, navíc takovým způsobem, že dokonce Marek Dospiva z Penty to nazývá vrcholem odpornosti? Je to Radovan Vítek, který je nyní díky tajné dohodě s jiným multimiliardářem, Danielem Křetínským, největším soukromým vlastníkem pozemků na Praze 7. Jenom Petr Kellner je teď bohatší než Vítek a pekelně ho štve, že jste o něm ještě ani neslyšeli."
******
No a vy tady řešíte nějaké ušmudlané desetitisíce....

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Slusna vychova je taky blba vec ke zbohatnuti

Zatím bez slepic

zalehla jistá apatie, protože jsem si na jednom pohřbu všiml, že rakev nemá kapsy...
... kupodivu...

Zatím bez slepic

1. Wikip. k R. Vítkovi (roč. 71) uvádí: "V roce 1997 získal díky nepříliš čistým praktikám, když si za účelem přehlasování původních družetevníků najal 3000 sociálně slabých občanů, nových to družstevníků, kontrolu nad spotřebním družstvem Včela. Sám tuto akci nazval "nepřátelským převzetím", které ale bylo úspěšné, protože bývalí družstevníci promeškali všechny zákonné lhůty toto převzetí napadnout".
Prostě ti "nejchytřejší a nejpracovitější" všechny okolo sebe oškubou, zajisté podle práva, a když se vydrápají na vrchol, tak se v nich probudí sociální zodpovědnost, stanou se filantropy a chtějí těm méně schopným pomáhat.
3. Ještě že ty filantropy ale máme. Na PL dnes psali, že v Praze na magistrátu někdo od Pirátů a multifunkcionáře Čižinského má připraveno k podpisu dvou milionovou dotaci pro Bakalu. On totiž, chudinka jedna starostlivá, myslí na naše děti, proto teď v listopadu Economia s Aktuálně pořádá konferenci s workshopy (koučink pedagogů) pro žáky ZŠ, SŠ a učitele. Cílem je vytvořit platformu, v rámci které mohou odborníci sdílet aktuální trendy, technologie a zkušenosti s učiteli, žáky i rodiči a společně je zavádět je do škol. Chtějí nastartovat progresivní změny českého vzdělávacího systému Spolu s Bakalovci budou přítomny nejen neziskovky - Laurenčíkové Česká odborná společnost pro inkluzi vzdělání, META (Společnost pro příležitosti mladých migrantů), Rodiče za inkluzi, ale také stát prostřednictvím Národního institutu pro dalšího vzdělávání. Záštitu zajišťuje ministrestvo školství, Senát ČR, ambasády Finska a Polska, Magistrát hl. P., Česká školní inspekce, Svaz průmyslu a dopravy ČR.
3. Vychovávat by se ale měli i dospělí, jak včera ve sněmovně při debatě o referendu pravil třicetiletý Michálek: "My jsme do toho šli s tím, že to referendum v tomhle volebním období zajistíme, a to v té podobě, aby to nevedlo k nějaké katastrofě, aby si to lidi vyzkoušeli, protože tady pěstujeme demokracii. Máme třicet ket od doby, kdy tady skončil komunistický režim a nemůžeme očekávat, že se tady ta demokracie z ničeho nic sama postaví".
https://www.pref.cz/

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na úvod, Vy nejste zaměstnanec, jste mix, něco čemu se u nás pod Řípem říkalo a říká kovozemědělec. Ale to není důležité.
Osobně jsem téměř 10 let v důchodu, ale pořád ještě ledacos pro někoho udělám a tak si myslím, že mám docela přehled o mikroekonomice, zejména, když jsem za svůj aktivní pracovní, 45 let trvající život vystřídal jak pozici zaměstnance, OSVČ, tak majitele a zaměstnavatele.
Mám-li zhodnotit jaká pozice v dnešní vlčí ekonomice je nejvýhodnější, tak velmi zhruba konstatuji,
1.
že nejhůře jsou na tom námezdně pracující lidé a to čím s horší kvalifikací, tím hůř. Ale může být, že jsou tací co jim nevadí být otroky a pracovat na druhé, zejména když jdou z práce s čistou hlavou.
2.
Druzí, kteří jsou na tom nejhůř jsou ti, kteří podnikají a mají zodpovědnost za své zaměstnance. Nebudu rozvádět, rozumní vědí.
3.
Vítězi této hitparády jsou OSVČ. Ti totiž mají vždycky možnost úniku, když se nedaří a obvykle jejich podnikání nemá tak horentní rozměry, aby se nedalo zabalit a aby se z OSVČ nestal obratem zaměstnanec, čili otrok, ale pořád s čistou hlavou.

V Česku po plyšáku je to navíc tak, že z politické vůle jsou určité skupiny a třídy záměrně zvýhodňovány a OSVČ mezi ně také patří. Zase, je zbytečné rozvádět historii a jak je to nyní.
Řeknu jen stručně, v zemi jako je SRN by takové nehoráznosti, které tu v mikroekonomice zavedla zejména ODS a stále ty nehoráznosti podporuje, viz. odpor proti EET a KH, nikdy neprošly, u nás je to normálka.

A ještě na závěr Targusi a Ládíku, žvaníte tu nesmysly. A tak jako jsem se zařekl, že už se nebudu vyjadřovat k volovinám ke krizi, nebudu už diskutovat s vámi dvěma, zejména o ekonomice, protože s neználky diskutovat nemá smysl.
Nicméně byl jsem vychován v úctě k umění a lidem schopným umění tvořit a tak si vás obou vážím, Targuse jako autora pozoruhodných povídek, Ládíka jako skvělého tvůrce epigramů. Jenom mne od mládí také učili, že je-li někdo talentovaný umělec, neznamená to, že je také vzdělaný a moudrý člověk.

Zatím bez slepic

jestli jste už deset let mimo soutěž, měl byste jít namísto zběsilého klofání do klávesnice na ryby, protože víte úplné hovno.
Jako OSVČ (11 let) jsem měl samozřejmě i zaměstnance a půjčky a leasingy v řádech jednotek milionů (celkově vysoko přes deset), takže žádné "zabalení podnikání a úprk do otrokárny ze dne na den" nehrozil ani náhodou, ani omylem, pokud bych neměl touhu dostat se i s rodinou pod most nebo na nádraží. To jsou jen kecy dvounožce, který řešil podnikání ve čtvrté cenové u ´páté plzně a třetí borovičky, nebo v Čechách spíš u třetí zelené.
Takže úhrnem odpovím slovy svého tchána v nepřeložené goralštině:
"Takich my už vidželi srač."

Zatím bez slepic

Targusi, kolik těch OSVČ co má zaměstance je? 0,01 procenta? Takže LAco mluví o těch zbylích 99,99 (spíš více proicenty). Jasně můžeme na výjimce postavit kauzu, že mele blbosti, ale fakticky, když jsem byl osvč, tak jsem se na to ze dne na den "vysral" a nechal se zaměstnat, ANO nechal jsem si žiuvnosťák, protože co kdyby, teď na to dělám jako "přivýdělek", takže "kyby nastalo".
Ale poenta je, že když sem se rozhodl,. tak jsem prostě se nehcal zaměstanat a ze dne na den se na to vys...

P.S. Ano máš pravdu, že někteří zaměstnávají, ale sorry jako, jeden z tisíce jaro nedělá ;)

Zatím bez slepic

ty největší excesy vůbec neuvádím, abych nepopudil. Jestli Vás v mládí někdo něco učil, tak podle mě blbě. Vzdělání a moudrost jsou totiž 2 úplně rozdílné věci. Vzdělaný může být blb a moudrý může být člověk se ZDŠ.

Zatím bez slepic

70 ovocných stromů (švestkovou alej, jabloňový sad, hrušky, višně, třešně, oskeruše, ořešáky...), ale zasadím další, na jaře. V jabloni bylo sršní hnízdo a slepičí vajíčko.

Zatím bez slepic

No děkuju pěkně, to máte práce až nad hlavu. Ale pokud Vás to baví, tak Vám to i prospívá :-) Ať se daří.

Zatím bez slepic

Souhlasím s Vámi. Byl jsem zaměstnanec i OSVČ. Stále jsem ekonomicky aktivní. Kromě toho jednou z mých profesí je i tahání "podnikatelů" z bryndy.
Samozřejmě se nejedná o žádný spor mezi zaměstnanci a OSVČ. Jde o to, že ODS si vytvořila skupinu lidí, jejichž podíl na financování veřejného sektoru je výrazně nižší, než jaký je u zaměstnanců a za to budou ODS podporovat až za hrob.
Považuji to za hloupost z hlediska makroekonomického a jeden z hlavních důvodů, proč se vůči ostatním postkomunistickým zemím ekonomicky propadáme. Začali jsme jako lídr a dnes jsme klesli v ekonomickém výkonu za Polsko nebo Estonsko a řadíme se do řady s Rumunskem a Bulharskem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Bez blboňů, co jako nemaj nárok na nic po svých předcích by se o nějakým podnikavectví ani nedalo mluvit. Gdyby naši synové a dcery nebyly okradeni o podíly na půdě, o podíly na rozpočtu z celé země a o podíly o všem v zemi rozhodovat rovným dílem tak by VY- dělal jen Janeček klikáním do počítače , což celé dohromady je odečitatelná hovadská položka od normálního světa lidí. Ale dneska se čubičkám, kerí mají jako "právo" běhat mezi blboňama a VY-dělat na nich odečitatelné položky a počítat připitomělou zásluhovost se vyznačují jakoby duševní odolností nebo keramickým žaludkem kerej se nigdy při zvobracení nepobleje. To sou pré ti zásluhoví toulaví psi co hlasují demograticky s ovcema, co budeme jako společně dělat k večeři. Ti všichni doufaj, že tenhle hnusnej otrokářskej svět vydrží co nejdéle a voni na něm jako poctivě zboha-tnou. Heh

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

vybourat některým diskutérům z palice, že se vyplatí podmáznout doktora za účelem získání částečného ID nebo statutu OZZ (osoba zdravotně znevýhodněná) je fakt práce pro Sisyfa.

Takže zájemce o tento požitek musí nejdříve zlomit doktora - specialistu, aby mu sepsal zprávu, která je přílohou výpisu ze zdravotní karty.
Tyto dva papíry zájemce odešle na OSSZ, kde se jeho žádostí zabývají minimálně dvě baby (chlapa jsem neviděl ani jednoho). Ty to proštudujou a přidělí to, anebo spíše přilosují některému z početného hejna doktorů, kteří pro OSSZ dělají.
Doktor - posudkář vše proštuduje, vytáhne si potřebnou směrnici vydanou ódesákem Drábkem (ano, socani mají plnou hubu péče o lidi a směrnici nechali tak, jak ji hovado Drábek pustil do světa) a zhodnotí, kolik procent zájemci přizná. Vše pochopitelně kontroluje supervizor.
Když zájemce dorazí na prohlídku, doktor mu přistrčí JIŽ PŘEDEM SEPSANÝ PROTOKOL o proběhlém jednání, který zájemce může a nemusí podepsat. Pokud jej podepíše, dostane kopii, se kterou si podle naturelu může vyčistit řitní otvor, poskládat vlaštovku nebo jinou zábavnou skládačku, případně se na základě této kopie se může bezvýsledně a neúspěšně odvolat.
Pokud zájemce uspěje a má přidělený dostatečný počet procent vyjadřujících jeho neschopnost pracovat, může se těšit na pořádný ranec.Na důchodové správě mu vypočítají ID úplně stejně, jako starobním důchodcům s tím, že dotyčný má méně odpracováno, tudíž dostane o tolik méně!!! Takže není výjimkou, když vyjde celý ID třeba na osmičku měsíčně.
Ale to není všechno. ID se uděluje ve třech pásmech podle procenta mrzáctví. Takže ten ranec se v případě druhého stupně invalidity vynásobí čísílkem 0,5, při prvním stupni jen číslem 0,4. To už je úplný vejvar, kdo by při vidině důchodu třeba 11 000 x 0,4 nepodplácel, že jo...
A je to.
Vlastně ne. Schází reálná představa.
V případě postižení pohybového aparátu je šance na plný ID pouze v případě 70 %. A tolik se dává jedincům, kteří jsou schopni pouze drandit na kolečkovém křesílku, nesprávněnazývaném "invalidní vozík". Pokud dáváte o berlích 100 metrů k autobusu, nechytáte se na plný ID ani náhodou.
A to furt není všecko, to by bylo jednoduché. ID můžete získat poprvé pouze na dobu určitou, max. na rok. Za rok tuhle maškarádu musíte absolvovat znovu, jestli vám třeba nenarostly amputované nohy, nebo tak nějak podobně. Podruhé ho taky nedostanete na furt, dokonce ani potřetí ne. Teprve po několika letech se vás zželí nějakému právě opilému nebo těžce sjetému doktorovi a odklepne vám to na furt. Pokud vám teda chybějí ty nohy nebo ruce, jinak ani moc ne...

Myslím, že z uvedeného každý normální a duchem přítomný dvounožec pochopí, že získání ID opravdu nedá uplatit za účelem obohacení...

Zatím bez slepic

Targus točíš se v kruhu, máš ty a ti co pořád řijou v tom, že se to podplácí v nějaké pohádce, prostě se to uchodí, vidím to na některých spoluobčanech, dostali i příspěvek na trojkolku, protože nemůžou chodit a přitom, když se nikdo nedívá, tak opice nelezou po žebříku a stromě líp jak oni... Druhej byl naučenej, tak na "neslyšení", že testovali sluch i kovadlinou za ním, ani nehl brvou.

Takže oěpt sorry jako, žiješ v pohádce, že se podobné věci dějí "úplatou", prostě to buď umíš nebo neumíš a čumíš jak se hnusně říká ;)

P.S. A znám jednu slečnu, co by měla nárok s fleku, protože její papíry vlastně říkají, že "musí je dostat", ale slečna nechce, protože se jí to zdá ponižující, takže lidu je různých, že by se člověk divil...

Zatím bez slepic

Nějak se škebloň k tomu nemá a já se ani nedivím.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Založil jsem si živnost a po nějakých letech přišla na řadu modernizace výrobních prostředků v řádů miliónů, jistě znáte chlapy před čtyřicítkou v jakém jsou rozletu když se jim daří.
Byl jsem šetřivý a tak jsem si plácl s leasingovkou sro z vedlejšího okresu,byla nejlevnější.
Dál už to šlo samo,po čtyřech letech jsem poslal poslední splátku včetně DPH a čekal papírový převod splacené techniky do mé firmy.
Avšak stalo se ,že přišel vedoucí exekučního odboru z FÚ z vedlejšího okresu kde byla mnou zvolená leasingovka registrována a řekl mi ,že jdou zabavit výrobní prostředky z této leasingovky,které jsou u mne.Já jsem řekl ,že mám všechno splacené ,včetně poslední splátky,odvětil to my víme,nám vaše splátky posílané na konto leasingovky banka převáděla na konto FÚ a zeptal se dostal jste papír o převodu majetku z leasing firmy do Vaší ? řekl jsem ne a on se pousmál a řekl, vidíte a už ani nedostanete.
Všechno co mohli si odvezli a prodali to v dražbě,pan ing.- kupec této techniky mi pak volal,chtěl vědět nějaké technické věci a řekl mi stát se to mě, já bych toho majitele leasingovky zastřelil..
Od té doby doposud jsem pro stát moc nepracoval ale vydělával jsem si např. cca za 80hod./ 25.000,- na ruku a do důchodu ani ofiko pracovat nebudu,na otázky vrstevníků zda také půjdu do předčasného důchodu jako někteří z nich /protože to mám za pár let -2/ odpovídám ne,já státu nedám ani korunu,nechal jsem si vypočítat důchod a vychází mi téměř osmnáct tisíc a já se snažím bez práce se dostat přes osmnáct,štěstí přeje připraveným.
Kdysi můj příběh proběhl v televizi ,v pořadu ,,Na vlastní oči".to víte pak na mne po městě volali ,,televizní hvězdo".
Jsem rád ,že jsem to přežil a snad i jak takž rozdýchal i když je tím člověk více ,či méně poznamenán.
Po dražbě a čase kdy se mi rozpadla rodina - žena vydělávala třicet tisíc čistého a mých osmdesát tisíc měsíčně už nebylo - jsem odešel na práci do Iráku umřít jak jsem se rozhodl, byl jsem dva roky,když ale přišly ony horké chvíle kdy o život šlo,modlil jsem se k Bohu když jsem se bál a prosil za odpuštění ,že jsem přemýšlel vzít si život,tehdy jsem mu slíbil ,že pokud přežiji,už nikdy nebudu přemýšlet vzít si život...vyslyšel mne...jsem tady.

Zatím bez slepic

odešla do mateřské země, tady to zabalila. Předčasně splacený lízing je taky dost velký daňový průser, ale ne tak velký, jako ten Váš.... mi se zase poštěstilo (psal jsem už o tom), že mi žhář spálil nepojištěný barák a přesně v tu dobu mi stát nezaplatil za zakázku (ČSD s roční splatností), ale vymáhal DPH. Nemám proto stát rád a je mi úplně jedno, jaká garnitura gaunerů je právě u moci.

Zatím bez slepic

Vidim, ze se chovate ke statu jak k nakazene devce - obloukem kolem ni.

Zatím bez slepic

neznám Vás, ale podobných různorodých příběhů mám na knihu, ale také mlčenlivost.........
Smekám před Vámi, lidsky.
Bohužel znám i tragické příběhy - ty nejhorší, proto jsem ráda, že jste to přežil.

Zatím bez slepic

naštěstí to ta "moje" leasingovka (firma BESO, jestli si dobře pamatuju - tunel od A do Zet) tak úplně nevychytala a poslala na mě docela blbé gorily, takže jsem z toho vyklouzl se "zápornou nulou".
Podrobnostmi hýřit nebudu, bylo to všecko přesně, jak se to nemá a nesmí a trestní sazby jako kráva.
Možná někdy v povídce, až se ožeru tak, že nebudu vědět, co píšu.

Zatím bez slepic

které na Babišův rozkaz "zaklekávaly" na konkurenty Agrofertu a zmrazovaly účty, blokovaly jistiny, nevracely vratky prokazatelně odvedeného DPH atd.?
V normálním státě by je první právník roztrhal na cucky, v Čechistánu to je pohoda, protože Babiš.

Zatím bez slepic

Pojmenovat takovou činnost? No při nejmenším stejně, jak jsem již psala.
Jiná věc je, že právníci nekonají tak, jak by měli. Tedy pokud si někdo vůbec troufne se soudit.
Jak se proti tomu bránit? Kdysi mi přišli klienti s tím, že jim vedení daňové evidence nabídl jejich spolužák, že jim dokončím rok a pak odejdou.
Pánové, vyplaťte mi, co mi dlužíte, pak Vám dám Vaše doklady a okamžitě končíme.
Tím chci říci - přes všechny informace nemusí vždy firma odhadnout, s kým spolupracovat a s kým ne. Takových spolupracujících firem je nejlepší se zbavit, ať si tedy přejdou k onomu spolužákovi, v té době zaměstnanci FÚ. Oni rádi ničí konkurenci na všech úrovních. Jenže měla jsem ho udávat? Tak toho využíval a přetahoval klienty, zajisté nejen mě.

Zatím bez slepic