Otázky

Autor

V komentářích k jednomu z minulých článků přibyl jeden, zmiňující několik otázek prof. Budila. Názory pana profesora jsou bezpochyby fundované, přečetl jsem několik rozhovorů s ním, s něčím lze souhlasit, s něčím bych polemizoval, nicméně jde bezpochyby o člověka, který má co říct. Zkusil bych tedy rozebrat svůj pohled na jeho pár otázek a zamyslet se nad jeho zásadní úvahou, zda jsme lepší nebo horší než před rokem 1989.

Jaké tedy byly tyto otázky? Majka je hezky sesumírovala:

"Jsme opravdu lepší společností, než jsme byli před rokem 1989?

Jsou vztahy mezi lidmi kvalitnější?

Existuje větší míra solidarity?

Jsme tvořivější, vynalézavější?

Jsem známější a uznávanější ve světě?

Věříme více v budoucnost?

Jsme spokojenější se svým životem?

Máme lepší vzdělání, školství, vědu a sport?"

 

Předem je třeba sdělit to nejzásadnější. Jsem strojař, technik, takže vše rád vážím a měřím. Jakmile se ocitnu v situaci, kdy lze jen těžko něco takového použít, protože možných měřítek jsou stovky ba tisíce, od zcela racionálních po ty naprosto iracionální, tak si nejsem jist, zda je takové ptaní smysluplné. Už proto považuji tento soubor otázek za takový malý „podvůdek“. Protože pokud vhodně vybereme otázky, které si budeme klást, dokážeme tázané vždy vmanipulovat do toho správného názoru – viz. nesmrtelný díl o průzkumech veřejného mínění ze seriálu Jistě pane ministře (https://www.youtube.com/watch?v=6Ms9A-212F0). Troufnu si tvrdit, že při správně demagogicky zvolených otázkách by tázanému vyšla i doba Protektorátu jako ta nejlepší.

Nechci však tvrdit, že se pan profesor takového jednání dopustil úmyslně. Myslím, že to bylo bezděky, že prostě jako filozof zvolil otázky, které mu přišly jako zásadní a nezvolil jiné, které bych třeba vybral já. Pokusme se tedy na ně odpovědět.

 Jsme opravdu lepší společností, než jsme byli před rokem 1989? – to je ta nejtěžší otázka a dle mne takřka nezodpověditelná. Jak něco takového posuzovat? Dám příklad – je lepší ruská nebo americká společnost? Nebo – abychom odfiltrovali osobní preference – je lepší společnost v Nepálu či v Peru? Přiznám se, že na nic z toho prostě a jednoduše neumím odpovědět. Každá společnost (v každém historickém okamžiku) má či měla svá pozitiva a negativa. K otázce se proto vrátím až zase úplně na konci.

Jsou vztahy mezi lidmi kvalitnější? – to je otázka zcela individuální. Vztahy mezi mnou, mými kamarády a blízkými jsou stále stejné bez ohledu na režim. Na druhé straně se nedá zapomenout ta atmosféra strachu při hovoru s neznámými lidmi, na domovní či uliční důvěrníky, PSVB atd. Nevím, osobně si myslím, že mezi známými a přáteli se moc nic nezměnilo, alespoň u nás ve městě ne. Jaká je situace na vesnicích, to netuším. Myslím si ale, že přeci jen o něco ubylo obyčejné lidské závisti, která tehdy vypukla jen kvůli obyčejným novým džínsům. I dnes závidíme a pomlouváme, ale přeci jen kvůli řádově jiným hodnotám. No a při hovoru s neznámými lidmi zatím (zdůrazňuji ZATÍM) jsme otevření a nemáme se čeho bát. Samozřejmě, trendy na Západě mne znepokojují, ale u nás stále ještě máme v tomto svobodu. Ostatně, její ukázkou je i tento Vidlákův dvorek, který by v takové Číně nefungoval ani hodinu.

Existovala větší míra solidarity? Opět otázka podbarvená – ano, byly zde Akce Z, brigády, my studenti jsme se museli zúčastnit Letní aktivity studentstva, hodnotil se profil, zda je člověk „vidět“ atd, ale to vše byla solidarita vynucená. Osobně si myslím, že ve městě se to moc nezměnilo, ale je dost možné, že na vesnicích je to dnes jiné, dříve si v rámci nedostatku řemeslníků lidé spíše vypomáhali. Ovšem je otázka, zda to skutečně lze nazvat solidaritou, protože to bylo i tak často „něco za něco“, jen nešlo o peníze či konkrétní hmotné hodnoty, ale o příslib reciproční pomoci v budoucnu. 

Jsme tvořivější a vynalézavější? Dle mě jednoznačně. Pro dnešní mladé vědce se meze nekladou, znám mnoho příkladů z minulosti, kdy bojovali s nedostatkem techniky, s nedostupnými počítači, se zastaralým vybavením atd. Dnes pro vědce není žádný problém účastnit se konferencí, vybavení máme na světové úrovni a vědci mají výsledky, jen – bohužel – neumíme toto přetavit v komerční úspěch. A tak z preparátů prof. Holého bohatnou Američané, stejně jako za socialismu režim nedokázal zúročit epochální vynálezy Vichterleho. A jestli někdo chce namítat, že dnes vědu nemáme, tak nesouhlasím – ona je, mohla by být určitě lépe placená, ale moc se o ní nepíše, a tak prostě není tolik vidět. A samozřejmě je problém, že často ti nejlepší odcházejí tam, kde platí víc.

Co se tvořivosti týče, u firem je to jednoznačné, v rámci boje na trhu jim nic jiného nezbývá. Stačí si jen spočítat, kolik různých typů aut realizovala Škodovka a kolik za stejné období dokázala v reálném socialismu. A jak byl obrovský problém a velký boj zrealizovat Škodu Favorit.

Zvláštní kapitolou tvořivosti je kultura – je nepopiratelné, že za minulého režimu byly natočeny mnohem lepší filmy, Hrabal i Kundera napsali své nejlepší romány (Kundera tedy v emigraci) a dalo by se pokračovat. Je ovšem otázkou, zda to bylo dáno zvláštní péčí režimu, či tak trochu jemu navzdory. V těch románech je myslím evidentní, že vznikaly navzdory, ovšem u filmu se to jeví jiné. Ale opět je otázka, zda to spíše nebylo prostým faktem, že tehdy zkrátka dorostla nedostižná generace herců, scénáristů a režisérů. Mnozí začínali ještě před válkou (Vávra, Frič, Werich, Hrušínský), takže minulý režim pouze slízl smetanu prvorepublikového vzdělání, jiní až po válce. Neumím ale odpovědět na otázku, jak rozlišit dar této generace a dobré tehdejší podmínky – pokud si totiž uvědomíte, v osmdesátých létech začínala tato vlna opadat (ovšem režim zůstával). Nehledě na to, že i v jiných nekomunistických státech existovalo podobné vzepětí (francouzská nová vlna atd). Takže mi to spíše vychází na tu úžasnou generaci, která dnes prostě není. Ovšem nechci to tvrdit nějak kategoricky.

Věříme více v budoucnost? Zde vidím opravdu velký problém. Ano, zde mnoho lidí je opravdu hodně skeptických – ovšem opět, připomeňme si tu atmosféru let 88-89. Já ji tedy vnímal jako ještě mnohem skeptičtější a beznadějnější. Ačkoliv dnes zdaleka nejsme optimističtí, pořád si myslím, že jsme na tom lépe než tehdy. Snad jediné je dnes více depresivní – zatímco tehdy tu byla naděje, že se to jednou změní a budeme se mít lépe, nebo že v sobě člověk najde odvahu utéct za kopečky, dnes bohužel utéct není kam a je velmi deprimující, že po 30 létech dohánění jsme stále hrozně pozadu.  Ještě jinými slovy – tehdy lidé nevěřili, že by se režim mohl změnit a jediná naděje byla, že padne. I dnes o dnešním režimu mnozí uvažují stejně, ale na rozdíl od tehdejší doby to do jisté míry mají ve svých rukou, jakkoliv je velmi módní toto popírat (kdyby volby mohly něco změnit, dávno by je zakázali). MZ i AB byli zvoleni navzdory vůli elity, což je pro mne signál, že demokracie tu stále nějak funguje. Tehdy nic takového možné nebylo.

 

Jsme spokojenější se svým životem? Tato otázka je hrozně zákeřná, neboť je naprosto individuální, kromě toho ji zásadním způsobem ovlivňuje vzpomínkový optimismus a prostý fakt, že jsme všichni byli o 30 let mladší. Mnozí z nás si nesplnili své sny a nedosáhli toho, čeho dosáhnout chtěli. Ale může za to dnešní režim? Respektive, pokud by tu zůstal komunismus, dokázali bychom si své sny vyplnit lépe? Jak píši, je to individuální, já jsem se svým životem relativně spokojen. Každý si to ale musí zodpovědět sám a stejně tak si musí sám upřímně říct, zda lze skutečně za svá selhání vinit režim či ty ostatní, či zda si za ně nemůže ve větší či menší míře sám.

 

Jsme známější a uznávanější ve světě? Podle mého názoru bezpochyby, i s ohledem na fakt, že Czechoslovakia jako značka mohla těžit z toho, že Československo trvalo mnohem déle při mnohem menší průmyslové konkurenci a dobré jméno těžilo i z prvorepublikové historie. A to si nedělám srandu, takový je fakt – můj otec v Iráku (v 70. letech) narazil na české mléko v prášku a prodavač jej varoval, ať jej nekupuje. Když mu otec prozradil, že je z toho „Czechoslovakia“, tak se prodavač upřímně podivil: „Co se to tam u vás stalo? Vždycky jste měli tak dobré výrobky a najednou tohleto?“ Zatímco tehdy jen málokdo (zvláště na Západě) znal cokoliv z Československa (tedy kromě Semtexu, ten znali všichni), dnes zná a chválí každý Škodu, spousta lidí byla v Praze, znají naše fotbalisty či hokejisty, pivo atd.

Máme lepší vzdělání, školství, vědu a sport? Zde je podle mne pravdou, že školství jako takové mělo tehdy většinou lepší výsledky (snad kromě výuky jazyků, ta je dnes asi lepší) a zvláště učňovské školství se zcela rozpadlo. Tento detail nás mimochodem ještě v budoucnu bude hodně bolet. Dnešní trend mít co nejvíc vysokoškoláků vede logicky ke snižovaní laťky, protože Gaussova křivka rozdělení inteligence ve společnosti prostě platí za každého režimu. 

Co se sportu týče, mohl bych sice (pravdivě) tvrdit, že čeští sportovci dosáhli mnohem větších úspěchů než ti českoslovenští, ale je nepochybné, že to je dobrými základy tehdejšího systému výběru talentů, který dnes chybí. Takže i podpora sportu byla tehdy lepší. 

Tímto máme otázky pana profesora probrané, ale já bych se přesto ptal dále, podle mého existují i další neméně podstatné – máme dnes větší míru osobní a politické svobody? Máme dnes radikálně větší šanci se při troše štěstí, píle a schopností prosadit i ekonomicky? Jaké bylo tehdy a dnes sociální zabezpečení (toto je jednoznačné plus minulého režimu, otázka je ale bezpochyby také zásadní). Jako strojař bych pak kladl otázky ze svého oboru: Dokážeme dnes budovat velké investiční celky? Dokážeme stavět jaderné reaktory či velké turbíny? Dokážeme naše produkty uplatnit na všech světových trzích? Jsou naše firmy schopné vyrábět dle všeobecně uznávaných západních norem? Na každou z nich lze odpovědět tak či onak a lze dále pokračovat do nekonečna.

Vrátil bych se ale k té původní otázce. Jsme opravdu lepší společností, než jsme byli před rokem 1989? Za sebe si myslím, že hodnotit společnost lze pomoci mnoha různých kritérií, každý má priority jinak nastavené (můžeme hodnotit třeba dle míry sociální solidarity, rovnostářství atd.), ovšem alespoň pro mne je jedno ze zásadních otázka svobody jednotlivce podniknout se svým životem cokoliv si zamane a zvládne. Domnívám se, že v tomto ohledu nám dnešek nabízí daleko větší možnosti, ovšem (bohužel) i s daleko větším rizikem. Ale podle mne není možné nabízet velké možnosti bez rizika. Čím odvážnější plán, tím je obvykle větší i to riziko.

Proto si myslím, že je dnešní společnost (navzdory všem negativním trendům, chybám a problémům, které nechci ani v nejmenším podceňovat) lepší než ta minulá, a jsem vděčný za listopad 1989, který mi tu šanci dal. Ano, určitě to mohlo být lepší, ale mohlo to také být neskonale horší. Takže za sebe jsem rád, že k tomu došlo.

Článek byl sepsán během náročné cesty z kazachstánského Aktau přes Istanbul do naší domoviny, tak omluvte všechny pravopisné chyby a případné nepřesnosti.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

Komentáře

ale bylo by to zajímavé v diskuzi o jiných článcích. A Vidlák by viděl, kdo ho čte. Protože ovlivňovat staré nemá smysl.

Zatím bez slepic

by chtěl Vidlák někoho ovlivňovat.
Ale samozřejmě máte pravdu. Mladý a relativně zachovalý jedinec, třeba okolo 30 let věku, vám asi těžko napíše, že české zdravotnictví stojí za hovno.

Zatím bez slepic

Protože mám přístup k tomu jak to chodí "ve zdravotnictví", tak vím, že "pan profesor" operuje jenom vybrané lidi a tím myslím podle známosti apod.
Tím dávám za pravdu tobě.

Když Pavt psal o tom zdravotniství, ale jak se zde navrhuje psaní o věku, otázka je spíše jinde, ví někdo skutečně něco o tom co píše? Jasně názor si můžu napsat jako kdokoliv, ale když začnu tvrdit "je to tak" jako Pavt, pak už nejde o názor, ale konstatování faktu a pak se otevírá otázka, když oponent ví něco o zdravotnictví=užíváho/má tam rodinu vs mladej co maximálnmě zažil zlomenou nohu, protože co zažil jako malej nic není=řešili rodiče.

Proto napsat "když je mu 30 nemůže porovnat", ono je to o tom, že když mu je 30 a ví prd o dnešním zdravotnictví (ČT aspol jako informace neberu), tak otázka zní, v čem mu pomůže, že mu bylo v 89 třebas 35, byl zdravej a dnes je starej a užívá zdravotnictví, co vůbec může porovnat?

Proto jsem dal i příklad, že je oblébené "to lepší bylo na známost", no lidi, vidím to na otcovi, který má lék "na známost" v dnešní době, protože běžně se nesmí podávat, prosím, v čem bylo před 89 jiné? Kecy na přístroje? Ty nebyli běžné ani na západě, známosti léky/operace vím, že funguje běžně i dnes, takže v čem bylo horší a teĎ je lepší, nejlé=pe PAVT, by mě to mohl vysvětlit...

Zatím bez slepic

Je zajímavé, jak Vy i v těch sedmdesáti přemýšlíte.
"Podle sebe soudím tebe" na nás lidi opravdu dost prozradí.

Proč by proboha měl Vidlák trpět potřebou psaním zde někoho ovlivňovat?
Proč by měl dělat on (či kdokoliv) sociologické studie o tom, kdo ho čte?
Možná ho jen obohacuje zpětná vazba od nás různých všech lidí, možná má jen lidi rád i pro tu různost...

Jste s Pavtem v jednou podobní, i on měl uvedeno opakovaně v tom minulém 2x zveřejněném článku
......................................."nevím, jak je přesvědčit".......................................................

PROČ potřebujete přesvědčovat, či ovlivňovat, nejste vy pak stejní, jako ti bájní ONI?

V naší rodině (i širší) třeba volíme tak nějak napříč politickým spektrem a ani jednou jsem se nesetkala s potřebou druhého ovlivňovat.
Debatujeme, hádáme se vášnivě i o politice, to ano, ale nijak nás to nerozděluje, máme totiž jiné priority, než politika FIRST.

K článku:
Za mne by stačila v podstatě už jen ta první filozofická otázka pana Budila.
A pokud by skutečná většina dospělých nad 50 v naší zemi neřekla upřímně a jistě ANO, pak je něco shnilého v tom hýkání, jak se nám vše povedlo a máme se jako SPOLEČNOST (ne individuálně) lépe až nejlépe.
A toto mohou opravdu posoudit objektivněji zejména ti ("staří" 50 a spíše více), co v obou režimech něco skutečně odžili. Já osobně bych dala přednost kombinaci z obou a nemuselo by to být čínskou cestou....
Asi by bylo třeba si sjednotit pohled už jen na ten pojem "společnost".
Berete Vy a Pavtové do vašeho pojetí "společnosti" i ty "slabší" kusy a nebo je pro vás společnost jen shluk nejlépe pouze těch úspěšných individuí, co je každý sám za sebe....a nepatří společnost u vás pak jen vždy vítězům?

ALE i přes moji "individuální úspěšnost", mám např. problém:
-Co mi je platné, že se osobně mám já dobře, když čtu články o dětech, co mají hlad v současném "úspěšném a skvělém" režimu a to u nás v ČR....
-Co mi je platná moje individuální zatím svoboda a volnost a "úspěch", když vidím "svobodného" důchodce, vybírajícího z popelnice suché pečivo, aby se (ač pobírá důchod a celý život pracoval), dnes v současném "úspěšném a skvělém" režimu a to u nás v ČR najedl..
-Co je platné viz Targus to špičkové "bezplatné" zdravotnictví, když on potřebuje lékaře v říjnu, nyní je listopad a ještě ho neviděl....

Zatím bez slepic

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Muj mlady, krasny, maly, sympaticky, zbozny, sportujici (dnes uz byvaly) kolega s 5 detmi si takhle jednou zkurvil nohu pri sportovnich vykonech namahajicich jiz poskozene, a pres strejcka doktora sel na operaci prednostne.

Mel velmi rad nas soucasny rezim.

Zatím bez slepic

Jo,jo. Někteří již nejsme mladí a krásní.....Začínáme zapomínat, ohrožuje nás demence, skleróza a tudíž
potřebujeme mladé a vzdělané, někdy i nedostudované chytrolíny. kteří nám to vysvětlí z jedině správných
pozic.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Milion-chvilek-oslovi-i-s…

Z ČT jsme se taky z úst Báry Hrzánové dověděli co nás staré a nechápavé asi čeká.

"„Nevzdělanej člověk je manipulovatelnej člověk. Když budete chtít jezdit autem, tak musíte udělat řidičský průkaz. A já bych opravdu, a je to hrozný, co řeknu teďka, jsem si toho vědoma, já bych opravdu udělala takovej řidičák pro voliče. Jestli vůbec ten člověk je schopnej o něčem rozhodovat, natož o tom, jak bude žít ta druhá půlka společnosti, která volí něco jinýho. Ale jestli vůbec je schopnej se rozhodnout.“

To pohrdání lidmi s jiným názorem je jeden z motivačních faktorů každého, který Babiše volí. Že z něj ti chytráci v Praze dělají blbce.

Zatím bez slepic

vzdelani? Bara Hrzanova vi, co je vzdelani? Ma jen DAMU. Tam se studuje procitene opakovani myslenek nekoho jineho.

https://www.ahaonline.cz/clanek/trapasy/124613/hrzanova-na-citlive-tema…

Nakonec říkám, Toníku, a kdybys náhodou přivedl domů místo holky kluka, tak nám s tátou je to jedno,“ svěřila se herečka pro MF Dnes.

A syn s homosexuály žádný problém nemá, naopak by se za ně i postavil. „Bere je naprosto přirozeně. Máme mezi nimi řadu kamarádů, chodíme společně na výlety. Vzpomínám, jak jsme se jednou účastnili oslavy jednoho čerstvého svazku dvou přátel. To bylo Tondovi tak patnáct šestnáct let. Vzali jsme i jeho spolužáka Matyáše, který s námi hraje v kapele. No a ti hostitelé se o nás úžasně starali, byli strašně milí. Když jsme pak jeli domů, tak Tonda povídá – matko, jestli u nás ve škole řekne někdo slovo proti gayům, jdeme se prát,“ vysvětlila Hrzánová.

Zatím bez slepic

Mně je pod padesát :)

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

mentálně mám 16.

Zatím bez slepic

su starší jak černý uhlí, ale snažím se býti mladý, krásná, leč nedaří a nedaří se.

Zatím bez slepic

blbá. Kdybyste byla chytrá, v tu ránu byste byla i mladá a krásná. Hledejte pozitivní vzory ve svém okolí a dívejte se kolem sebe, třeba na mě. Já jsem tak škaredý, že mi vystavili písemný příkaz, abych chodil mezi lidi jen s pytlem na hlavě.

Zatím bez slepic

:-)))))))
Mi rovnou doporučili rovnat si postižený kostičky v místním suchém rovu na hřbitově :-))))))))))

Zatím bez slepic

Nó, su potffffóra, takže su pro ně zatím anonymem, a jejich zvědavost roste :-))))))))) To je pro ně asi těžké k udýchání a přejí si, abych mlčela. Tož přemýšlím, jestli vyhovím, nebo ne :-(

Zatím bez slepic

No, nevydržela jsem a napsala svý jméno a budu mít opět a zase ve Vidlákově peklo.

Zatím bez slepic

myšleno obec "Vidlákov".

Zatím bez slepic

Myslím že nebude tak zle  Matko... Pár dní a na všechno se zapomene. Já vím že se opakuji, ale na facebooku se musí hrát podle pravidel ktré definoval Břetislav Olšer: 

1. Nemysli

2. Když myslíš, nemluv

3. Když mluvíš, nepiš

4. Když píšeš, tak se nepodepisuj

5. Když se podepíšeš, tak se nediv. 

Na facebooku vždy psát jen to, co můžete dát s klidným svědomím přečíst své mamince, aby z toho nebyla smutná. Ale teď si s tím nelamte hlavu. Měla jste dost odvahy se podepsat, tak budete mít i dost fištrónu jak psát. 

Zatím bez slepic

mělo to být ku prospěchu Vidlákova, nejspíš jsem to příliš nutila.
Ale stojím si za každým slovem i za tím, k čemu jsem kdysi dala svolení. Snad se tehdy starostovi J. otevřela nová dvířka, snad byl klidnější a spokojený mimo politiku. A že to bylo pro mne tehdy těžké skoro tak, jako dnes zveřejnit své jméno.
A přesto přijali kdysi můj obraz a při dárkování mu vyčlenili čestné místo.
No, snad to ti, které jsem tam komentovala, přijmou také jako chlap a mé děti a další rodina, která o tom neví, nebudou terčem čehokoliv.
Uvidím, co a jak dál.
Jo a dnes jsme udělali velmi dobrou zkušenost z jednou paní z místního obecního úřadu, tak snad tomu tak bude i zítra při konečné fázi problému, který potřebujeme vyřešit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nejde posuzovat spokojenost jednotlivce, jde o lidí v celé společnosti. Myslím si, že je horší, než uvádějí výzkumy.
Proč ?
Společnost žije na dluh. Období konjuktury zřejmě končí a s tím přichází stres pro mnoho lidí. Na dluh totiž nežije jen republika.
Hypotéku, což je zadlužení člověka skoro po celý produktivní věk, má u nás každý čtvrtý Čech. Jiným spotřebitelským úvěrem, třeba koupí auta na splátky, je navíc zadlužen každý pátý občan. Hrozba životního kolapsu je tedy reálná minimálně u 30 % lidí. A to určitě nepřispívá k pocitu svobody.
V současné době není žádná jiná možnost získat vlastní bydlení jinak, než zadlužením. (pokud mladý člověk nečeká na smrt svých tvůrců, že ?)
Další skupinou, která současný režim nechválí, jsou lidí v exekuci. To už jsou ti, kteří souboj s kapitalismem vzdali. A je jich u nás také požehnaně. Nyní se vede celkem 4 542 882 exekucí vůči fyzickým osobám, ale jelikož přeborníci mají i několik exekucí, jedná se jen o 10 % obyvatelstva (9.7%).

Uvedl jsem jen jeden z nejmarkantnějších rozdílů mezi socialimem a kapitalismem - zadlužení. O ostatních mohou napsat jiní.

Zatím bez slepic

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

bezďáky. Ti už jsou rozlezlí po celém území. Nacházím je i v maloměstech a na vesnicích.

Zatím bez slepic

říkal "ahoj". Asi mě tipnul na budoucího kamaráda.

Zatím bez slepic

No jedinec muze byt spokojenej jedno co.

Mladi, krasni nemaji uspory, bydli v pronajatem, maj na najem, dovolenou, kavarny, tetovani a barber shop, dluh v bance 50 000 a vazne si mysli, ze jsou stredni trida a ne chudina.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jsme opravdu lepší společnost...?
Možná mne paměť už klame, ale nějak si nevybavuji, že by lidé v Listopadu 89 na ulicích křičeli nebo nesli na transparentu něco ve stylu "Jakeši, Husáku chcípni". Dnes je to, zaobaleně, naprosto běžné stejně jako veřejně, ústy těch, co si říkají elita, urážet starší generaci. Společnost, která si neváží svých prarodičů (rodičů), čeká jen úpadek.
A tak dále...

Zatím bez slepic

Ano, v tom je ten rozdíl. Vzpomínám si jak měl problém Malý Biskup, oprava biskup Malý jak při komentování Letné v 89 roce pronesl" Podívej se Gusto, jak je tady husto". Málem to neustál, spíše to neustál pak se nějak postupně vytratil. Prostě společnost tohle nechtěla, Husák pro ní nebyl vrahem, ani blbem na kterého se pokřikuje z Letné. A v tom je ten rozdíl, je to dnes hnus.
Jo a pro Pavta, na silnicích je vidět jak jsme vyspěli. Když jsem byl mladý a jel jsem rychle(tenkrát se mohlo více než devadesát), tak jsem vždy dával blinkr, pouštěl lidi na přechodech, pomáhal řidičům v nouzi a kamioňáci pro mě byli někdo.Dnes se blimkr nedává, řidiči se vytlačují z vozovky, vybržďuje se a to je jen začátek. Ne pane Pavte, jsme horší a nejspíš ve všem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

z DNA člověka a jeho reakcí na okolní svět. Protože DNA člověka je pořád stejná, potom chování jednotlivých lidí i celé společnosti je dáno podmínkami, ve kterých se člověk a společnost nachází. Jsou tedy odpovědi na otázky z článku autora spíš popisem, co se událo z prostředím, ne s člověkem. Zvlášt absurdní je dotaz , jestli je dnešní naše společnost tvořivější. O kreativitě, zejména v umění vždy rozhodovaly peníze a potom, v menší míře náhoda zrozením větší, nebo menší skupiny talentovaných jedinců. Proč je Řím plný památek? Byl v historii nejbohatějším městem atd. a tak podobně. A v Česku? Nová vlna v kinematografii sice vznikla díky skupině mimořádných tvůrců, ale především proto, že stát kinematografii znárodnil a při troše šikovnosti produkčních byl ochoten investovat do filmu neskutečné peníze. Podle mne, nejlepší film české kinematografie všech dob je Vláčilova Markéta Lazarová. Rozpočet překročen 2 x. Dnes naprosto nemyslitelný příběh. A tak se točí kýče jako Kolja. Dtto v architektuře, výtvarném umění, hudbě, ale i šíření kultury mezi Antouška. Sít galerií, muzeí, symfonických orchestrů, knihoven, vznikla částečně za První republiky legislativně, ale rozvoje se dočkala až od šedesátých let za socíku.

Zatím bez slepic

vlna v kinematografii sice vznikla díky skupině mimořádných tvůrců - vznikla diky tomu, ze nekde nejakej soudruh rozhodl, ze daji prilezitost mladym - misto aby dvacet let posluhovali svym kolegum papalasum a pak uz nemeli co rict, tak dostali stejnou sanci hned. - Ale o penezich to bylo taky.

Markéta Lazarová mi prisla nicnerikajici. Takova fantasie na stredovek.

Zatím bez slepic

Chlape to si deláš srandu? O pěnězích je to vždy v první řadě, nikdy naopak ;)

Zatím bez slepic

Jak to myslite? Za se tu na manazerske pozice obsazovalo podle pracovnich vysledku a ne politicky? To jsme asi zili v jinych zemich.

Zatím bez slepic

Ta řada mimořádných tvůrců nemohla vzniknout náhodou, že "nějaký soudruh" rozhodl.

Muselo tu být kulturní podhoubí, ze kterého ti tvůrci vyrostli.

Musel tu existovat funkční systém vzdělávání a ne nakonec i určitá svoboda umožňující tvořit.

Ten "nějaký soudruh" byl plodem toho samého stromu, jako tvůrci. Logicky pak pustil tvůrce "na plac", čímž má nepopiratelný podíl na budoucí slávě tvůrců.

Zatím bez slepic

Ta řada mimořádných tvůrců nemohla vzniknout náhodou, že "nějaký soudruh" rozhodl. - Naivko. Takovejch tvurcu je porad plno, jen vetsina z nich nedostane sanci a vy se o nich nikdy nedozvite. -

Kulturni podhoubi je porad stejne - jsme porad v ty samy zemi s tou samou kulturou.

Ten "nějaký soudruh" byl plodem toho samého stromu, jako tvůrci. - Nevite o cem melete. Podle toho, co rikate by estebak Kamil Pixa rocnik 1923 byl neco jako student FAMU co sotva dostudoval v roce 1960. Vlastne takovej Forman a Chytilova v jednom.

Tohle mate o nem
http://www.cibulka.net/nnoviny/nn1992/nn3192/obsah/stbvakci.htm

Výslechy zatčeného vedli zejména npor. Kamil Pixa, kpt. Arnošt Pokorný a kpt. Otto Steinlauf. Při výsleších bylo používáno hrubého fyzického násilí, při kterém byla F. Lotrekovi způsobena řada vážných zranění. Ve špatném zdravotním stavu, svázán ve svěrací kazajce, byl umístěn na samotce ve věznici Praha-Ruzyně. Zde v důsledku zranění onemocněl zánětem plic, ledvin a tlustého střeva, a aniž by mu byla poskytnuta sebemenší lékařská pomoc, krátce poté zemřel. Z výpovědi jednoho příslušníka vězeňské stráže jednoznačně vyplývá, že příslušníci StB o vážném zdravotním stavu vězněného věděli. V cele nebyl prováděn úklid a byl zde tak nesnesitelný zápach z hnisajících ran zmučeného, že ani dozorci do místnosti nevstupovali. Estébák Kamil Pixa se později za své zásluhy stal ředitelem Krátkého filmu.

Dne 7. 12. 1949 s měl v cele věznice v Praze-Ruzyni oběsit vedoucí Kanceláře Úřadu předsednictva vlády ing. M. Reiman, když mu byly proti předpisům ponechány součástky oděvu, z kterých bylo možné zhotovit škrtící smyčku. Reiman byl zatčen na příkaz náčelníka ruzyňského vyšetřovacího sektoru pplk. B. Doubka a vyšetřování měl řídit osobně náměstek ministra vnitra Karel Šváb.

Zatím bez slepic

Řada vynořivší se mimořádných tvůrců není náhoda. Tomu musí něco předcházet a mít to určité podmínky a nevyrostlo to z ni čehož nic. Jestliže se okolo toho motali sem tam nějaké svině, na tom nic nemění. Kultura, když má podhoubí, vyroste i v hustém trní.

Dnešní kultura bohužel za tím výbuchem v 60. velmi, velmi zaostává. Kulturní podhoubí jaksi vyschlo.

Zatím bez slepic

Tak se dejte na umeni a uvidite sam.

Vazne si myslite, ze muzete jit dneska mezi mlade, angazovane, snazive umelce a vykladat tam sve nazory a vydrzite tam? Nebo stare angazovane radoby umelce?

Zaplatte si treba kurz malovani (v Praze nebo Brne, kde jsou super kavarny) a uvidite tu atmosferu. Nenavisti jak na v nedeli na Narodni.

Tam spolu lidi vubec nemluvi. Stojej par hodin vedle sebe, soustredej se na malovani a je ticho. Nenavist se tam da krajet.

Myslite si, ze vas vezmou do particky jenom proto, ze jste nadanej? Vyserou se na vas i kdybyste byl genius. - jak hral Kanyza - a vyletel, protoze ho vystipali. Ten potetovanej, co kandidoval na prezidenta. nedoporucil Schwarzenberga a kariera najednou skomira. Renc si troufl si vzit metal - musel se pokorne omlouvat.

Pixa byl svine, ale chytra svine, ale nad svejma oblibencema drzel ochranou ruku. Proto je znate.

Spisovatele to samy. Proc si myslite, ze je treba Kundera svetove znamej? Jen proto, ze je tak nadanej? - Ne, protoze patril k orgiovy parte (at uz tam delal a nedelal co chctel) a oni jeho knizky protekci poslali na zapad. Jsou lidi stejne skvely jako on a vi o nich jen tech par stovek, co je cetli. Marketink funguje i v umeni a marketink tehdy delala strana a o sancich rozhodovala taky strana.

Zatím bez slepic

Ten film mám rád, ale se středověkou realitou moc společného nemá... Ty vzpomínky výtvarníků, kdy jim přivezli valník kostí a oni z toho dělali doplňky kostýmů, mne děsí :( Zlatý Otakar Vávra :)

Zatím bez slepic

Anonyme, nikomu nevnucuji co se mu má líbit a co ne. Tento film zabodoval u odborníků na celém světě a jako velmi dobrý je hodnocen dosud. Nehledě, že předlohou filmu byla novela Vladimíra Vančury. Taky nicneříkající?

Zatím bez slepic

"To nejlepší, čeho naše kultura dosáhla, vzniklo ne proto, ale přesto jak se vládnoucí kruhy ke kultuře chovají a ustupují pouze silnému odporu"
Jistě vám nemusím říkat kdo, kdy a kde to řekl. Vzniklo také něco tak silného za normalizace?

Zatím bez slepic

VLADISLAVA Vančury !!!
To vím celkem přesně. Je to můj prastrýc.

Zatím bez slepic

In reply to by SaturniN (neověřeno)

Trvalý odkaz

Prastrýce i jeho manželku, Vaši pratetu mám ve velké úctě.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mě to nějak nedá a ještě musím na vás Pavte jednou reagovat a zeptat se, vybudovali jsme sebevědomou střední třídu? Pavte nevybudovali a už bohužel ani nevybudujeme a jak známo od této střední třídy se odvíjí vše. Jediné co jsme skutečně dokázali, je slušně se zadlužit( tady mě děsí, jak stále zdůrazňujeme, že máme jedno z nejnižších zadlužení). Takže z nuly,po rozprodání státního majetku do dluhu , kdy na každého připadá 150 nebo kolik vlastně tisíc a nic už nám zde tak nějak nepatří. Jo a o Škodovce nemluvte, není naše.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://zpravy.aktualne.cz/chystala-armada-pred-30-lety-puc-odpoved-dav…
Ahoj všem.
Listopad 89 jsem prožíval jako čerstvě popřísahový vojín (budoucí velitel T55AM2) ČSLA v Humenném - velitel pluku pplk. Ing Matoušek, velitel roty por. Ing. Kuľha . Situace vypadala následovně:
Od cca17. 11. (nevím přesně kdy rozkaz přišel až na Východ je to již 30 let)denně bojová pohotovost, absolutní informační embargo a zákaz vycházek a jakýchkoli opuštění posádky pro vojáky ZVS. Informace pouze z TV zpráv, kde ČST několik dní držela basu s režimem, denní něklolikanásobná masáž od politruků. Měli jsme strach, že půjdeme střílet. Jediní, kteří nás uklidňovali, byli špagáti, nejenže byli o něco starší, ale hlavně chodili sloužit jako pomocníci dévéťáka a odtud se dalo dovolat ven. Po cca 4 -5 dnech přišel politruk s trikolórou v klopě, bojová pohotovost zrušena radostné výkřiky o VPN a opět masáž, tentokrát za demokracii.
A ta svině komunistická lampasácká šedivá si řekne, že pomýlení záklaďáci chtěli jít dělat pořádek. Jak asi? Dovoluji si na svou čet prohlásit, že když už bych byl tak blbej a něco podobného řekl jen veliteli roty, vlastníma nohama by mě skopal ze schodů, cože si to dovoluji. Jinak jsem rád, že už je po výročí, ta masáž mi připoměla právě vojenské pány politruky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V dnešní době se v rámci liberalismu diskutuje o každé hovadině, dříve by to člověk vyhodnotil slovy blbost a neztrácel by čas.
Ty otázky přece nelze pasovat jen na republiku, mnoho je ovlivněno okolním světem. Jeho sociálním, filozofickým a vědeckotechnickým vývojem.
Už se to tady kdysi diskutovalo, že starší generace vždy viděla, že jejich dětem se svět zlepšuje, zdravotnictví, možnost bydlení, to co jsme tehdy uměli vyrobit, vzdělanost......, prostě samá pozitiva, jak bylo v Básnících. Skutečně se tehdy svět zlepšoval, hlavně v těch parametrech důležitých pro život. Že to šlo, dle některých pomalu? Kolik jsme jen za poslední roky postavili přehrad, dálnic a bytů pro obyčejné lidi. Proto si myslím, že se tehdy žilo lehčeji a lidé byli, možná i právě proto, hrdi na svoji zemi. Cestování a otevřené hranice a internet plný výplodů různých pomatenců, gender a a..., nepokládám skutečně za životně důležité. Prostě nemám ten pocit že se moje děti a vnoučata budou mít líp.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Nelegální anexi Krymu Česká republika neuznává a odsuzuje", řekl Babiš ... to je totožné, jako že legální navrácení Krymu uznává a vítá.. Obojí je správně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V září jsem si poležel tři týdny na chirurgii.
Ve stejném baráku, na stejně nepohodlné posteli, jako jsem tam ležel před 47 roky.
V srpnu jsem po velice úspěšné likvidaci RAV4 si poležel v krajském městě na trauma.
Obrovský problém pro zdr personál byl změřit mi tlak. Příslušný moderní vehement prostě stávkoval a na displeji ukazoval blbosti
Teď pravidelně každý druhý týden opět oxiduju v nemocnici. Problém je s pumpou co dávkuje léky, píská, stávkuje nestále.
Kdepak mám vidět pokrok?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Za vším hledej prachy, za peníze si dneska i zdraví koupíš, i bez peněz může být člověk šťastný , ale s nimi je to jaksi jednodušší....je to 2-3 roky z5 co jsem si položil otázku kdy v které době jsem se měl nejlépe...vzal jsem svojí mzdu v uběhlých letech a přepočítal kolik jsem si kdy v kterých letech za danou mzdu kterou jsem tehdy vydělal mohl koupit zlata, následně za jak dlouho jsem byl schopen vydělat na nové auto, za jak dlouho jsem zaplatil roční nájem atd...atd...to jsou fakta, která mohu posoudit ostatní jsou jen bláboly, úvahy nebo osobní názory

Zatím bez slepic

je to nejhloupější co se dá udělat.
Já jsem taky přepočítával o kolik" mercedesů" jsem se připravil, když jsem peníze utrácel za cigarety.
jenže potom mi došlo, proč je to blbost.
Nikdy jsem totiž nedokázal proti oněm prokouřeným mercedesům postavit druhou část "účetnictví". Nedokázal jsem finančně kvantifikovat uspokojení těla a mysli, které mi kouření přinášelo.
A tak je to se vším přepočítáváním. Počítá se jen jedna strana, na druhou se jaksi zapomíná.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Prvním kosmonautem, který nevlastnil sovětský nebo americký pas, byl Čechoslovák.
Rusové si nás opravdu vážili.
Dnes jsme primitivové z východu, za které musí rozhodovat Brusel !

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zmožení sedí na kávě
napití jako klíště
řeší, kdy zazpívat příště;
letos jim vyšlo počasí
tamhle se jeden přihlásí:
Příště slavíme v únoru
na Moldau spustíme auroru
dobudem palác straky
a na hrad dojdem taky.
Tak cinkni, moje skleničko,
uděláme si selfíčko.

Zatím bez slepic