Není úniku

Autor
Štítky

Pavt ve svém posledním článku nastolil několik otázek a jedna z nich se ptala, zda jsou lidé dnes šťastnější než byli tehdy. Ostatní otázky se dají odbýt celkem šmahem, ale tato otázka je velmi zajímavá a neustále se vrací. 

Všimněte si, kolik existuje článků, které stále srovnávají životní úroveň před rokem 89 a dnes. Nemine týden, aby se nějaký novinář nepokusil přesvědčit (zřejmě marně, když to dělají pořád dokola) své čtenáře, že dneska je mnohem líp než bylo. Na toto téma existují statistiky i různé studie, které porovnávají tehdejší průměrnou mzdu s tou dnešní a tehdejší ceny s těma dnešníma. 

Na druhé straně se zase srovnávají tehdejší sociální jistoty s dneškem, dostupnost bydlení a jeho kvalita, hromadná doprava, doba sňatku, rozvodovost, potraty a podobně. Řeší se možnosti cestování, míra svobody, byrokracie, úloha státu, obranyschopnost země, krizová infrastruktua....

Představte si, že by Rudé Právo v roce 1970 řešilo, jestli se dostatečně zlepšila životní úroveň od První republiky. Porovnávali by třeba úroveň elektrifikace, zásobování vodou, teplem, ceny potravin, dostupnost, sociální jistoty, nezaměstnanost a tak vůbec. Prakticky vůbec se to nemuselo řešit, rozdíl mezi rokem 1938 a 1970 byl tak obrovský, že na toto téma nebyla žádná polemika. Režimní novináři se vypořádávali s úplně jinou otázkou, kterou nastoloval jakýkoliv propašovaný katalog Neckermann - jak je možné, že se nemáme jako v Západním Německu. 

Pokud bych měl říci, co si o třiceti letech svobody vs. době před rokem 89 myslím, tak řeknu zcela banálně, že to není nijak jednoznačné. Ano máme asi levnější potraviny, levnější oblečení, máme mnohem větší výběr a v obchodech nechybí ani toaleťák, ani vložky. Banány jsou k dispozici celý rok a jsou mnohdy levnější než česká jablka. Můžeme cestovat, můžeme si koupit vše, co svět nabízí, pokud na to máme. 

Na druhou stranu jsou potraviny jedovaté, oblečení nic nevydrží, velký výběr se téměř výhradně orientuje na rozpadající se brak, v ceně banánů jsou i náklady v podobě zničených pralesů, cestovat můžeme pokud na to máme a pokud na to nemáme, je nám celý světový výběr stejně nedostupný jak byl tenkrát. 

Většina z nás bydlí stále v bytech a domech, které se postavily před rokem 89. Třicet let svobody k našemu bytovému fondu přidalo jen zlomek. Ceny aut šly dolů, ale ceny hromadné dopravy nahoru, nebo se dotují. Máme bezdomovce, nezaměstnnost, ale hlavně máme rozáhlou pracující chudobu. Totalitní stát byl vystřídán demokratickou buzerací na všech úrovních. 

A je velkou otázkou, zda bychom vůbec poznali rozdíl mezi dneškem a rokem 89, kdybychom nebyli prakticky všichni zadlužení až po uši, Státní dluh, veřejný dluh, dluhy firem i jednotlivců dohromady jsou mnohem víc než státní rozpočet. 

A i když teoreticky všechno máme a všecno můžeme, tak stejně nejsme šťastní. 

Proč? 

Protože nám naše demokracie nic nenechala. Snad alespoň svobodu svědomí... Jinak je všechno zregulované a opatřené předpisy. Nezůstlo nic kde by zůstalo trochu divoké bezbřehé svobody. Hospody mají své EET, zákazy kouření, zákazy nalévání mladistvým, obecní vyhlášky, kolky, spotřební daně... Naše domy mají stavební povolení na každý kousek plotu, terasu a psí boudu. Vše je evidované a na všem se někdo přiživuje.  Odpady, elektrika, voda, studna, sklep, kotel, revize... 

Zdravotnictví je zadarmo stále méně, ale zato je zase mnohem horší. Důchod prý nedostaneme, možná malou almužnu. Soukormé penzijní připojištění zase sežerou negaivní úrokové sazby. Chatu vykradou... Zkuste si udělat u lesíka oheň. Na řece v lodičce vám dají dýchnout. Pokud něco nemá certifikát, nemá smysl se pojistit. Na silnici musíte mít reflexní pruhy, v autě děláte přestupky pořád a za všech okolností. Lidká práva jsou stále větší karabáč. Být bílý muž je hendikep sám o sobě. 

Není úniku. Sledují vás podle mobilu, kamerami, i platbmi v obchodě. Každý aspekt života je stále více předepsaný. Vše se stále přísněji a tvrději vymáhá, ale zároveň jiní ostentativně mohou předvádět nedotknutelnost. 

Jednoho dne zjistíme, že šaríja je vlastně jednoduchá - pětkrát denně modlitba, ženský jsou pěkně doma a drží hubu, pár pravidel o krádežích a rouhání, zákaz alkoholu a to je všechno.... Abychom jednoho dne s překvapením nezjistili, že žít podla šaríje je mnohem jednodušší a přímočařejší než podle naší demokracie. 

Takhle nějak končil i Řím... přišli Germáni a lid je vítal, protože žít pod jejich náčelníky byl snesitelnější než žít pod císařem. 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

celou družstevní drůbežárnu.
Bývalou, samozřejmě..., v té dnešní se schovávají plasty od soudruhů z Říše...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlákovi po dnešním kousku do učení.
Do učení jak všecko stručně, jasně a výstižně posrat.
Tím nechci tvrdit, že jste učeň, že své řemeslo - posrat druhým (povětšině nájemným pisálkům) jejich pracně uplácané propagační dílko, a to odshora až dolů - neovládáte, to ani náhodou. To bych si nedovolil, protože jste o svých kvalitách přesvědčil nejednou.
Ale sám musíte uznat, že tohle je Vidlákův majstrštyk.

Zatím bez slepic

Srovnáváme nesrovnatelné. Jinou dobu, jiné problémy, jiné potíže. Někomu vyhovuje více doba před 1989, někomu jinému po 1989. Před 1989 měli skoro všichni stejně a nějaké velké rozkrádání se nenosilo, protože oficiálně byl i komunistický pohlavár chudý proletář. Dnes máme miliardáře, za chvíli na tom budeme jako v Indii. Pár neskutečně bohatých, něco jakž takž a zbytek výrazně chudý.
Osobně bych tipoval, že celý vývoj po 1989 směřuje k návratu německé šlechty, a jakožto chudý, starý, ošklivý a hloupý spadám mezi prostý lid, co má držet hubu. Ovšem vládnoucí část obyvatel ještě navíc chce, abychom ten vývoj k chudobě radostně vítali s přesvědčením, že jde o nejlepší z možných světů. A proto tolik přesvědčování ze strany novinářů, které se ovšem hroutí pod skutečným světem.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Před 89 se neměli všichni stejně, kecáš, když si se nechal upsat do dolů měl si prachy jako král, ano sice zdraví v hazlu, ale do důchodu dřív a zdravotnictvéí zdarma včetně bytu, nebo jsi měl možnost dělat "200metrů u chalupy/bytu" apod. prostě blízko a něco "čistého/pohodového" co chctěli dělt věichni a dělal za pár šupů ;)
Ano správně si napsal, bylo to rovnější, ale lživě že za stejné peníze a ty peníze byli násobky, tedy žádná "rovná mzda" jak zde píšeš...
Po 89 se přestal vyšetřovat to velké, protože peníze/korupce apod.

Ale s posdledníma 2 větama souhlasím ;)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pokud mám porovnat dřívější a dnešní dobu, jaký je rozdíl v tom, být v dětství nazýván čarodějnicí, být ve škole spolužáky bit, později nazýván zmijí jedovatou, sviní, idiotem, ve velmi nedávné době být denně mimo barák vystaven šmírování, být v posledních dnech vystaven tomu, že v hrobě si mohu v klidu rovnat kostičky?
Za tu novější pestrost děkuji.
A pro ty skvělý názvy (hlavně nevyjmenovaný) se nemohu ptát, nebo jednat tak, co by se mé matce a už vůbec ne spoluobčanům, případně ostatním lidem líbilo.
Na to jsem zažila příliš mnoho úšklebků, aby mi to stálo za to.
Ale M. se co nejdříve omluvím.
Takže ano, su šťastná, že jsem díky oné pestrosti našla jinde i jiné, naprosto cizí lidi, kteří mi řekli: "Ty za to stojíš i ty v srdci lásku máš".

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Chtěl jsem k tématu utrousit jeden stručný a výstižný vtip, ale nedokážu ho dát dohromady tak, aby to vyznělo. Snad se mi to podaří někdy příště. A tak opíšu něco delšího, co se taky hodí. JAK VYSVĚTLIT DĚCKU PRICIP EU: "Ty mi dáš 10 korun a já Ti vrátím 15 korun.
To se přece vyplatí? Přikážu ti ale, že si za moje peníze musíš koupit sušenky. Pořád super. Koupit je musíš, od koho Ti řeknu, sám si vybrat nesmíš. Ne, sušenky od mamky nepřichází v úvahu! Že koupíš jinde levněji, nebo že ti je mamka dá? To mě nezajímá, dostal jsi na to mé peníze! Neposlechneš, tak vrátíš celých 15 korun a dáš 5 korun navíc. Na sušenky musíš koupit krabici ode mne. Když nekoupíš, nedostaneš sušenky. Nemáš už peníze? Nevadí, dostaneš ještě 5 korun na krabičku, ale mamka musí vyhodit troubu na pečení sušenek. Dostal jsi peníze, máš sušenky a máš krabičku na sušenky, jsi spokojený. Aby jsi byl dál spokojený, musíš k sobě do pokojíčku vzít tohohle cizího kluka. Nechceš,
že ho neznáš? Ale ty musíš posluchat! Jinak už nedostaneš peníze, bude pokuta, nebudou sušenky, krabička ti bude k ničemu a mamka ti už sušenky neupeče, protože nemáte doma troubu. Když poslechneš, bude dobře. A když vezmeš do svého pokoje víc cizích chlapců, třeba dostaneš peníze i na bonbóny. Ještě maličkost, už nejsi Honzík ani kluk, ale jen eurodítě". No tak co? Nemáme se teď opravdu líp...?

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Povidlák (neověřeno)

Trvalý odkaz

to je nádherně a velmi vtipně vystiženo, ještě chybí dodat, že brzy se ten poměr deset-patnáct začne zmenšovat, až bude obrácený, jak potom budou zdůvodňovat to členství, jak se zatím stále říká, "vždyt dostáváme tolik peněz z dobročinné Unie, stojí to za to". Mimochodem - připadá mi hodně nízký, když i osoby jinak úctyhodné - například prezident - vykládá, jak pro nás jsou důležité ty peníze - už nemluví o jejich použití a podmínkách získávání a korupci při rozdělování atd. A pan Vidlák dnes opravdu zasluhuje velkou pochvalu !!!

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdysi jsem prosila jednoho z bývalých premiérů mezi čtyřma očima, ať nepřipustí směnu poměru obyvatel. Začal blekotat o xenofobii, rasismu. Tím u mne skončil a počítám, že brzy položím i partajkartu.

Zatím bez slepic

kouzlo nechtěného - ač patřilo napsat změnu, jedná se vlastně o směnu za úplatu.

Zatím bez slepic

Víte, Anonyme, oni to skutečně neví.
U nás mi dnes dali zdejší najevo,
jen proto, že neumí číst,
a to prostřednictvím mých dětí,
že nejsem normální, atd....
Je to holt pestrý.

Zatím bez slepic

In reply to by Povidlák (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mate tam chybicku Povidlaku.

Ty susenky dostal jen vas soused, ale i vase matka musela vyhodit troubu a to cizi dite musite mit vy taky. Jo je z pastaku, ale jestli tam byl za vrazdu nebo jen za kradeze se vam nesmi rict.

Zatím bez slepic

S dovolením také doplním.
Jednu sušenku dal soused rodině v přízemí, ta za ni chodí pětkrát denně klepat všem partajím na dveře a tvrdí jim, že se všichni nikdy neměli lépe. Nebo jindy zase, jak je pro ně obohacující mít doma to cizí dítě, které někdy hodně zlobí.

Zatím bez slepic

a mlati vlastni a obcas nejake muci, znasilni ci zabije

Zatím bez slepic

In reply to by Povidlák (neověřeno)

Trvalý odkaz

Budiž pestro, nikoliv jen černobílo ....

Zatím bez slepic

In reply to by Povidlák (neověřeno)

Trvalý odkaz

jste to pěkně vystihl, pět slepic a tak všlijak podobně.
Nic!
Bez dovolení si to zkopíruju a posílám to dál, protože to fakt nemá chybu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Začínám si myslet, že paralýza je nakažlivá.
Byl jsem včera navštívit svého vlastně už stařičkého učitele (80). Soudní znalec v oboru silniční dopravy, stále činný a celkem vyhlášený. Kdysi v hloubi minulého století jsem s ním jako student na těch věcech spolupracoval. Mimo jiné jsme si povídali o EU prosazované elektromobilitě.

Málo se ví, že z ní mají dost zamotanou hlavu hasiči. Když totiž ta auta začnou hořet (což se prostě někdy při nehodách stává), jde všem kolem skutečně o život. Zúčastnil se několika hasičských pokusů s nějak poškozenými bateriemi a ukazoval mi videa s dost hroznými věcmi - z některých typů těch autobaterií střílí po destrukci jejich součásti jako raketomet, hasit vodou se samozřejmě nesmějí (chemické reakce) atd., nebezpečné i několik hodin zdánlivého klidu po nehodě.
Výsledek? Připravované předpisy, že po nehodě se bude muset každý elektromobil umístit ve zvláštním střeženém prostoru, vozy minimálně deset metrů od sebe atd.... S tím nepochybně bude souviset řada dalších předpisů a buzerací.
Nikdo nemá sílu se tomu ubránit, konstatovat, že celá elektromobilita je nepromyšlená huráakce, ne snad to zastavit, ale přibrzdit. Jako kousek výše píše Povidlák povedeně o těch sušenkách...
Přijde mi, že jsme všichni nějak paralyzovaní, bez schopnosti se bránit.

P.S.: Někde jsem teď četl vtipnou poznámku, že elektromobily nejezdí na elektřinu, ale na uhlí. Vzhledem k tomu že půlka elektřiny se vyrábí v klasických uhelných elektrárnách. A to je druhá stránka té paralýzy. Výpočty říkají, že té elektřiny pro elektroauta prostě nebude dost a my se seznámíme s harmonogramem kdy smíme a kdy nesmíme jezdit a jak moc nebo málo.
Svobodu, svobodu, svobodu...!

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

k problémům s hašením el-aut je pod článkem
https://kechlibar.net/2019/11/16/kauza-jmenem-lithium/
Zmiňuje se tam i nedávná nehoda el-vozu v Rakousku a neskutečně náročná a nákladná opatření po nehodě.

Zatím bez slepic

Mazejte na strom a nešiřte tu blbou náladu.
Náročná a drahá opatření jsou žádoucí, neboť pojišťovny nám zdraží povinné ručení, na což se všichni těšíme a budeme jásat.
A jestli tu budete žvanit nevhodné a falešné větičky, zavřu vás do takového toho šlapacího kolečka.

Zatím bez slepic

metál od Gréty Vás nemine! Připomněl jste zatím málo využívaný zdroj energie, zcela eko- a bio-. Lány větrníků? Fuj. Budoucnost patří milionům krásných, nenápadných malinkých šlapacích koleček s roztomilými zvířátky uvnitř.

Zatím bez slepic

In reply to by veverka (neověřeno)

Trvalý odkaz

přeočkovat na vítačku.
A jaký potenciál má takové blbé kolečko s dvířky, že?
:-)))

Zatím bez slepic

Ať si každý občan svou spotřebu elektřiny odšlape! Na svůj náklad si pořídí šlapací kolo na míru, rozsah šlapací povinnosti stanoví úřad - podle věku, bydliště, (všech momentálně známých) pohlaví, posudku místního zeleného aktivisty, nálady úředníka atd. atd. Vidíte ten prostor pro regulaci?!

Zatím bez slepic

Tiché šlapací království. Vizionář Svěrák? ;-)

Zatím bez slepic

In reply to by veverka (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vy si děláte legraci, a my jsme si ji (nic zlého netuše) dělali už před padesáti lety na automobilní průmyslovce v Plzni. "Veverkový pohon" jsem dokonce ztvárnil do základního technického výkresu a umístil na korbu nákladního vozu, myslím, že to tehdy byla Praga S5T. Vypočítali jsme i fiktivní spotřebu veverek a k tomu potřebnou síť "veverkových čerpadel", covné stanice veverek atd. Přidáním "plynu" se do točící se klece připouštěly veverky, ubráním zase upouštěly.
Byla to děsná prdel. Kdo by byl býval tušil, že podobné blbosti se budou pomalu blížit realitě....
P.S. : Blbé bylo, že se na korbu vozu už nevešel žádný náklad. Ale to je chybka nepodstatná. Myslíte, že by to v Brusli mělo šanci?

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Šance v Bruseli jistá. Jak v jiné souvislosti pravil klasik (Werich), "To je blbý, to se bude líbit!"

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Godote,
zbytečné obavy o elektromobilitu. Auta budou natolik drahá, že s nimi budou jezdit jen lidé placení z grantů EU a ti nejbohatší. Budou mít volné dálnice. Těch pár aut se vždy někam vejde.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

....bez schopnosti se bránit....
ono totiž člověk se brání, svým způsobem, ti druzí to ale vůbec netuší, že se brání, ani když jim na dotaz "Kam jdeš", řeknete: "Za vlkama, už mne zde ta prázdnota nebaví, mezi vlkama to bude pestřejší a hlavně bezpečnější."

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ty se odvazujes napsat, ze elektromobil pri nehode hori? Na idnes je clanek, ktery vysvetluje, ze pises fakenews :D Vim, ze 14 predtim psali, ze hasici v nemecku hasili teslu 2 dny a musi mit specialni kontakjner, ale dneska, proste od dneska elekromobil nehori, je ti to jasne Godote??? :D

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jednoho dne zjistíme, že šaríja je vlastně jednoduchá - pětkrát denně modlitba......

Jo vypadá to náramně pěkně, ale možná to má nějaké háčky, třeba bez vepřového a spousta jiných příkazů, které se hlupáčkům neříkají. A pokud konvertují I erurohujeři, tak se můžete těšit na směrnicové peklo na zemi, ti vydají tolik výkladů koránu až budete volat aby se svobodná evropa vrátila.

Zatím bez slepic

Taky si myslim. To jen blazni objevi, do jakeho pekla vstoupili.

O veprove jde az na poslednim miste.

Zatím bez slepic

!!!!

Zatím bez slepic

Mnohoženstvím podporoval rychlý nárůst počtu věřících. Tímto způsobem vznikal také velký počet volných mužů, bez povinnosti k rodině, tudíž dobře použitelných k dobývání dalších území. A nasliboval odměny a slasti po smrti těm, kdo bojují v jeho jménu. Atd, atp.
Není moc pohodlné být muslimem, také není ůniku.

Zatím bez slepic

No a hlavne to dovolovalo k mnozeni pouzivat i vdovy po padlych spolubojovnicich.

Vidlak by si mel nekdy pokecat s nejakym muslimem o prorokovi a jeho zivote. Po hodinovem monologu protistrany uz bude vedet, ze ma proti sobe nefalsovanyho blazna.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Štěstí je jak muška zlatá a na každého si nesedne.
Planeta opic na obzoru.
Takže zase jsme u toho,že ve vedení státu,státních organizací,nejdou odborníci,ale jen poskoci.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já se tuhle pustila do debaty s jedním, ne úplně chvilkarem, ale řekněme sympatizantem. Téma v zásadě stejně, máme se líp nebo hůř než před '89? Tvrdil, že líp, v zásadě to ale viděl materiálně. Ovšem nedokázal vysvětlit, proč tedy i velice úspěšní páchají sebevraždy. O těch chudších nemluvě. Proč dnes skoro nikdo nepomůže druhému v nouzi, křičet pomoc se nedoporučuje, na to nikdo nereaguje. Lepší je prý křičet hoří... Máme svobodu slova, ale zkuste si veřejně pochválit nejen ty naše dva arcilotry že strakovky či hradu, ale třeba i Putina. Máme svobodu cestovat, ale radši sedíme doma, dílem proto, že mnozí už na cestování nemají, a dílem proto, že je u nás ještě pořád bezpečno. Za sociku jsme sice nikdo toho moc nemeli, ale take jsme neřešili, že rodiče nemají na obědy dětem.
Vlastně na každe plus, co jsme našli po sociku, jsme našli i mínus. A protože to byl a je pořád ještě člověk rozumný, tak z toho původního nadšení, jak se máme dobře, na konci debaty notně slevil. Závěr byl, že v něčem, hlavně materiálnu, se máme líp, a ještě jen ti, co na to mají. V tom ostatním, morálně duchovním, či nemateriálním, se máme většinou hůř. Ta druhá část je důležitá pro pocit štěstí, a proto i ti nejbohatší jsou opravdu šťastní jen málokdy. A já si myslím, že společnost, která poměřuje úspěšnost jedince výhradně materiálním bohatstvím, nikdy nebude šťastná. Ne nadarmo se říká, že rubáš nemá kapsy.
Asi jsem divná, ale víc než počet ceskych miliardářů a úspěšných podnikatelů mě zajímá, jak se společnost dokáže postarat o děti, důchodce a postižené lidi. A v tomhle tedy se nemáme moc čím chlubit ani po třiceti letech. Svoboda cestovat a svoboda slova nás nenakrmí.
A v případě toho sledování velkým bratrem... Někdy si rikam, že Hollywood nejdřív natočí film, otestuje, jak to lidi vemou - a pak se to realizuje. Pusťte si film Nepřítel státu. Řekla bych, že popisuje dnešní realitu a ještě k tomu v soft verzi. Dnes přes mobily jsme úplně jinde, a dobrovolně.
Pokud by měl být nějaký opravdu seriózní výzkum, tak by měl zahrnovat všechny věkové kategorie, počínajíc dnešními minimálně petatricatniky. Ptát se mladších nemá význam. A dát otázky ze všech možných oblastí, včetně morálních. Tak si říkám, že by nebylo od věci takový průzkum udělat tady v chlívku... Každý tu dobu hodnotí subjektivně a jsme z různých oblastí, pracovních, geografických. Vidláku, nedal byste dokupy nějakou anketu? Že bychom oznamkovali např. školství, dopravu, potraviny...atd. známkou dnes a před 30lety. Každý subjektivně. Možná by se nám z toho poskládal objektivní obrázek.

Zatím bez slepic

Závěr byl, že v něčem, hlavně materiálnu, se máme líp, a ještě jen ti, co na to mají. - Jinymi slovy, ti (dneska) bohatsi (okradli) ty dneska chude.

Svoboda slova neni. Proc se o tomhle vsem bavime na webu kam chodi par lidi misto na CT? - Protoze neni svoboda slova na CT, ve skolach, na ulici.

Zatím bez slepic

A proč byste nemohla veřejně chváit Babiše a Zemana. Já je slyším chválit každou chviku. Hlavně v nacpaných rychlících kterými důchodci jezdí po republice.Od svých vrstevníků slyším zase kde jejich vnoučata zrovna cestuji ,s batůžkem to výjde neuvěřitelně levně, pracuji nebo studuji, a kam oni sami jezdí na kolech a na lyže.
Vidák tady takovou anketu dohromady dát nemůže, respondenti pod 50 tady asi nejsou, ti mají jinou zábavu. A jak může někdo kdo je padesát roků ze školy a není a nebyl zrovna ve škoství známkovat školství? A proč nemá výzanam ptát se lidí pod 35 jestli jsou šťastni? Podle mne, bychom se měli ptát právě jich.
Povídačky, že nejbohatší nejsou jsou šťastni jen málokdy, těmi se dříve utěšovai chudí, aby se cítili lépe.

Zatím bez slepic

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

A proč nemá výzanam ptát se lidí pod 35 jestli jsou šťastni? - Kdyz provnavam jakej vlak jede rychleji, tak se taky neptam na stesti strojvudce.

Zatím bez slepic

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Veřejně, znamená pro mě ČT a ČR. A jestli se vám zdá, že tam Zemana a Babiše chválí tak já vám říkám, že je to opravdu jen sen. Jestli tvrdíte, že vlakem jezdí jen důchodci, kteří všude chválí Babiše a Zemana, tak já vám musím říci, že vyloženě lžete. Od svých vrstevníků já zase vím, že těch co jezdí s baťůžkama není zas tak moc, aby jsme mohli říci, že je to nějaký fenomén, spíše nic moc. Jo a s těma horama vám dám otázku, víte na kolik vás přijde taková týdenní dovolená například ve Francii pro dva a nebo pro celou rodinu? Nakonec to ani není levné už i ve Špindlu. Taky bych se vás rád zeptal zda víte kolik dětí nemůže jet na školní pobyt na horách? Na těch kolech to přijde o něco levněji. Známkovat školství samozřejmě můžou především starší lidé, kteří mají nějaké výstupy a vidí nejen své děti, ale i vnoučata a hlavně se o to zajímají. to vám nemůže učinit mladý a bohužel tím i neznalý rodič. Když se budete ptát pouze mladých do 35 let jak se mají (píšete, že máme ptát právě jich) tak se dozvíte co? Myslíte, že si již stačili postavit své vlastní bydlení? Bydlí již samostatně? Jsou mimo ekonomický polštář svých rodičů, Vystudovali za své peníze? Mají své auto, nebo ješte stále používají auto rodičů, Jezdí na chaty a chalupy, které si již samy za své vydělané peníze koupili a udržují? Nají své zahrádky a děti si hlídají sami? Mají vlastně již své děti a rodiče jim na ně nijak nepřispívají? No a až si na tyto otázky zodpovíte , tak zjistíte, že ty vámi zmiňované mladší ročníky jsou možná šťastné jen díky nám starším, kteří ale vědí, že štěstí jejich dětí je po ekonomické stránce hodně dotované. No a závěr od vás ohledně těch povídaček je úplně mimo. Mám pár kamarádů, kteří tak nějak s naší partou ztratili kontakt díky tomu, že trochu zbohatli, no a výsledek? Dělají si Vánoce v létě, jezdí s Rittigy po světě (myslím obrazně ale snad vám dochází co tím myslím) a vůbec jsou šťastní v jak skvělé společnosti žijí.Ne pane rk, štěstí opravdu není v bohatství, ale samozřejmě, že ani to bohatství není vždy na závadu a určitě se s ním žije lehčeji než když není. Jen na závěr, už si nepamatuji kde je nejšťastnější obyvatelstvo na světě, snad někde v Asii je nějaká malá zemička, království, lid chudý, ale šťastný. A víte co mě stačí ke štěstí, aby jme v rodině byli všichni zdraví, skutečně já víc nepotřebuji. a není to žádná povídačka.

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pravděpodobně máte na mysli Bhútán?

Zatím bez slepic

Ano, děkuji. Jen taková krátká upoutávka, jak i tam demokracie zapustila zhoubné kořínky.
Česká televize o Bhůtánu.
Demokracie mění tvář Bhútánu. „Království štěstí“ však trápí nezaměstnanost a sebevraždy
Jo, jo, už to také není co bývalo, ale jen opětovné potvrzení toho o čem je řeč. Štěstí není ani v bohatství a dokonce ani v demokracii a už vůbec ne v demokracii, jakou máme zde, demokracii, která je ekonomicky sice otevřená, ale zdroje a bohatství odchází jinam no a co se týče rozhodování také víme, že si nemůžeme dovolit to co by jsme chtěli . Nebo snad ano?

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

šťastný jsem mohl být když skončili komunisti, nemohu být ale štastný 30 let. Tady je potřeba používat slovo spokojenost nebo nespokojenost.

Zatím bez slepic

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jo jo. Jeste zasvecene povidejte o stesti deprivantu.

Zatím bez slepic

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Už jsi dnes kouřil Kartouzovi? A udělal ses sám při tom ?

Zatím bez slepic

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Asi máte hodně špatnou paměť. Slevy na dopravu pro děti a seniory tady byly už od první republiky. Zrušil je až Kalousek za svého bačování. Umožnil tak Babišovi získat levné politické body. To není chyba Babiše, ale Kalouska. Proto se Kalousek už v příštích volbách ani nedostane do parlamentu. Snad se někdo už začne zajímat o rozkrádačky na Ministerstvu obrany v době, kdy tam byl Kalousek ekonomickým náměstkem za KDU-ČSL.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jednoho dne zjistíme, že šaríja je vlastně jednoduchá - pětkrát denně modlitba, ženský jsou pěkně doma a drží hubu, pár pravidel o krádežích a rouhání, zákaz alkoholu a to je všechno.... Abychom jednoho dne s překvapením nezjistili, že žít podla šaríje je mnohem jednodušší a přímočařejší než podle naší demokracie.

Radsi si to napred prectete. Napred si jdete do nejakejch tech chatroomu jako Konvicka a povidejte si tam s manzelkama muslimu. Uvidite o cem je zivot muslimky. Povidejte si s ex konvertitama o tom, jak zrudnost to je. najdete si nejakyho muslima a povidejte si s nim.

Zatím bez slepic

Že to není až tak nereálné, můžeme se dočíst v knize Podvolení. Doporučuji srdečně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidlák má jiný pohled, což respektuji, nicméně jedno mne překvapuje - proč si myslíte, že dnešní zdravotnictví je mnohem horší? Nejsem ve zdravotnictví, tudíž nejsem schopen o tom zasvěceně psát, ale mezi doktory mám půlku rodiny, tak o tom něco vím aspoň zprostředkovaně.
Existuje klasické tvrzení, že žádné zdravotnictví není levné, dostupné a kvalitní. Myslím, že tehdejší bylo sice levné, do jisté míry dostupné, ale poměrně nekvalitní pro nedostatek kvalitních léků a přístrojů. Dnes jej máme zatím celkem levné, celkem dostupné, ovšem velice kvalitní. To ostatně podporují i statistiky
Konkrétně, třeba zde: https://www.ceskovdatech.cz/clanek/112-dostupnost-zdravotni-pece-v-cesk… je vidět, jak ze od roku 1994 zvýšil počet lékařů v jednotlivých oborech, poměr pacientů na lékaře atd. Ano, je to od 1994, ale nepředpokládám, že by v době 89-94 došlo k nějaké zásadní nepříznivé změně. Tyto statistiky jsou sice optimistické, ale asi plně nezohledňují fakt, že populace stárne a logicky potřebuje více péče. Ovšem i navzdory tomu je ten nárůst evidentně a toto dle mne pokrývá. (pokud někdo těmto statistikám nevěří, může si stáhnout detailní zprávu z Úzis ze září 2010 a dospěje ke stejným číslům, mimochodem je tam i zajímavý nárůst výdajů na zdravotnictví, ze 5,4%HDP na 7,9%)
Co se kvality týče, každý ví, jak se za těch 30 let prodloužila průměrná doba dožití. Bylo zde tvrzeno, že je to díky kvalitní péči za socialismu, tomu ale neodpovídají statistiky. Stačí si na google dát “life expectancy czech” a dostanete krásnou křivku, která v letech 60-90 víceméně stagnuje, aby poté začala jasně stoupat. Pokud by skutečně socialismus poskytoval kvalitní péči, křivka by stoupala postupně. Z křivky lze odvodit, že teprve tehdy se do Česka dostala potřebné léčiva, preparáty, přístroje atd. Není pravda, že by na Západě nebyly dostupné, stačí si podobnou křivku vyhledat třeba pro Rakousko a vidíme úplně jiný průběh, postupný vzrůst od 1960, žádný zlom. Mimochodem, podobný průběh jako u nás lze vysledovat třeba i v Maďarsku, je tam přímo srovnávané.
I má zkušenost to potvrzuje. Mé matce například kdysi koncem 70 let v Iráku darovali v nemocnice nějaké léky a preparáty. Doma na oddělení pak všichni valili oči, protože nic takového nikdy neviděli a ani netušili, že to existuje. Zdravotnictví rozvojového Iráku mělo k dispozici lepší prostředky, než to naše (samozřejmě ale bylo pro místní chudé drahé a nedostupné, to nekomentuji).
Vůbec nechci zpochybňovat, že zdravotnictví má mnoho problémů - stěhování těch nejlepších lékařů a sester na Západ, rušení či omezování menších nemocnic což způsobuje omezenou dostupnost, snahy o privatizaci různých zařízení, účelnost vynakládaných prostředků (můj bratranec primář by mohl vyprávět, jak se penězi plýtvá a daly by se využít mnohem smysluplněji) atd. Podle mého názoru je tu ale pokrok jednoznačný.

Zatím bez slepic

Jako zdravotnictvi ropne velmoci Iraku, kde si vse potrebne kupovali ze zapadu, to myslite tim rozvojove? -

Jinak se bezte ptat lidi, co nemaj ve zdravotnictvi protekce. Protekcni, zahackovanej synek z Prahy nebo odkud to jste to vzdy bude videt jaksi pozitivneji nez ti, co jim v kraji nemocnici zrusili a k tomu zubni pohotovost, aby to meli pri jednom a leci je nejaka ukrajinka a zuby vrta nejakej arab. Jste privilegovany. Tak to berte.

Zatím bez slepic

Nikdo z nás netvrdí, že je všechno horší, 30 let v životě společnosti musí být vidět, zvláště, když se vývoj rapidně urychluje. Tedy, jak v čem, že? Ve výstavbě dálnic, či jenom bytů pro prostý lid, to neplatí.
Ale co vypoví graf třeba u cen nájemného, nebo u vody ? Nebo, jak to vypadá s inflací, kolik ztratila koruna za 30 let ze své hodnoty ?
Ceklová spokojenost se současným životem je zatím uspokojující. Zdůrazňuji - zatím. Všechny důsledky změny režimu se ještě neprojevují. Situace je podobná, jako po divoké privatizaci, kdy Klaus dovedně skryl její důsledky v konsolidační agentuře. Sešup nastal až po privatizaci našich zadlužených bank, o které se rozdělily ty velké, spřátelené. Čekají nás těžké časy, jen ten největší optimista vidí budoucnost v těch světlejších barvách.

Zatím bez slepic