Brus

Autor
Štítky

Vážení přátelé a čtenáři

Dnešní článek je o jeden nadpis níže - Rejpalčin deník je vám plně k dispozici. 

Já mám na vás zároveň  jednu prosbu. Vím že mě čte hodně lidí z vesnic, kteří mají doma po půdách ještě lecjaké poklady, které nechtějí vyhodit, ale zároveň vědí, že je už nebudou používat. Je jim prostě líto, aby blbuvzdorné věcičky, které jim usnadňovaly život celé generace skončily na smetišti jen proto, že se doba změnila. 

Já třeba používám na záhonky ruční secí strojek z roku 1932. Dá se na něm seřídit velikost otvorů pro semínka i interval vypadávání. Je to poctivý kus litiny na mechanismu a kvalitní oceli na radličkách. Lecos bych mohl vysévat moderněji plošně, ale ten strojek je tak skvělé udělátko, že ho prostě nechám dosloužit, což se nejspíše stane tak v roce 2058. 

Dnes bych chtěl poprosit, zda někdo doma nemá jeden zbytečný starý brus - tedy ten pískovcový kotouč na kliku, který běhal v dřevěné vaničce a brousilo se na něm úplně všechno. Kotouče se už sto let dělají i umělé, takže na pískovci principiálně netrvám. Jde mi prostě o brusný kotouč o co největším průměru i tloušťce. Zbytek zařízení už dokážu zbastlit sám. 

Existovaly také menší brusky, které se podobaly dnešním, ale byly na ruční pohon. S tím bych asi také dokázal pracovat. 

Stejně tak je možné, že někdo bude mít doma ještě žernov - tedy ruční kamenný mlýnek. To bych také ještě roztočil a nechal pracovat. 

Pokud byste byli ochotni něco takového oželet s tím, že u mě to ještě bude sloužit a nejen sloužit - naučí to několik dětí i poctivé práci, dejte mi prosím vědět na mail. Ať jste odkudkoliv v České republice, dokážu k vám poslat zásilkovou službu, případně pro to dojet. 

Připravuji ve Vidlákově jeden projekt - mám záměr nechat adolescentní mládež si trochu vydělat brigádou a zároveň jim pocvičit ručičky tím, že  by si objeli Vidlákov s brusem na vozíčku případně s mlýnkem na vozíčku a bodrým panímámám by před zabijačkami nabrousili nože pěkně ručně postaru a vyrobili jim pytlík krup. Předvedli by tak, že kroupy na žernovu vydrží mnohem déle a jsou mnohem kvaliltnější a zároveň by byli pochváleni za to že umějí vzít do ruky kudlu a umějí na ní udělat ostří. Což je v dnešní mobilové generaci v podstatě rarita. Zájemce, kteří by se to chtěli naučit, už mám.

Tož kdyby náhodou.... 

Váš Vidlák

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Pane Vidlák.
Co zkusit Karborumdum Benátky n/Jizerou.nebo tak nějak.
Dělávali tam i kameny do šrotovníků.

Zatím bez slepic

To říkám z pozice člověka, který se občas přiživil penízkama za dopravu polské žuly z místa těžby a zpracování do místa stavby (ČR).

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vašek slaví 8 let.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Protože stará diskuse je stará diskuse, vkládám poděkování sem a snad se na mě nebude Vidlák zlobit. Brus bohužel nemám..... IK

Omlouvám se za reakci až teď, ale práce je práce. Vidláku děkuji a slibuji, že důvěru ve mne vloženou se pokusím nezklamat. Konečně funkce! Sláva! (nebo hanba, jak zpívá ostravský bard?).
Jirkou Ovčáčkem fakt nejsem (prozradil jsem na sebe, že jsem od právnického řemesla, zatímco on je novinář), ale vážím si ho, protože je to profík. His master voice..... Ani jsem neznal jeho predikci, protože nepoužívám sociální sítě (jsem paranoidní), ani jsem jeho názor neznal odjinud. Tolik na vysvětlení.
O článku budu přemýšlet. Nejdříve si chci ale zažít to prozření demagog bloku a pirátů, protože to, co včera zažili, se podobá situaci, kdy chodíte se svojí jahodou k sousedovi často a jste kamarádi, abyste se pak od jeho maminky nešťastnou náhodou dozvěděli, že vaše dítě není vaše ale sousedovo. Alespoň dnes ráno ještě kluci od PR nevěděli, jak to uchopit, a to ani od těch fakeových webů. Jo a propos - všímáte si, jak naše VEŠKERÁ média (o politicích nemluvě) zazdili poslední Novotného výrok? Jaké se rozhostilo ticho až mrtvolné? Jakkoli je to ironie v souvislosti s tím ruským potencionálním viselcem? Jak mlčí a mlčí a mlčí i Janda nebo další? A já hlupák čekal, jaká se kolem toho strhne mela. A ono nic... Jedni se bojí, že by ho museli vyhodit, protože to je hodně i pro denní husu Němcovou, a tak strkají hlavu do písku, a druzí nemají odvahu.... Tak alespoň já. Novotného prohlášení je chucpe a používám pro to jazyk jeho kmene. A nebojím se říci, že Petr má opravdu, ale opravdu vážný psychický problém a potřebuje naléhavou lékařskou péči. Pamatuji, jak můj moudrý tatínek, když mi už bylo po Kristových letech, mi v jedné životní situaci řekl, že jsem idiot a ž potřebuji proplesknout. Já vím, že starší Petr je v situaci, kdy to svému synkovi říci nemůže, ale fakt přemýšlím o tom, že mu jako starý kamarád napíši a poradím mu to.
Hezký den do dalšího dne s milionem chlívků. Váš IK

Zatím bez slepic

In reply to by Immanuel Kant (neověřeno)

Trvalý odkaz

ještě soudruzi nemají noty.

Zatím bez slepic

Ani anung jak by to jako mohlo jit.

Zatím bez slepic

In reply to by Immanuel Kant (neověřeno)

Trvalý odkaz

mate divne kamarady

Zatím bez slepic

In reply to by Immanuel Kant (neověřeno)

Trvalý odkaz

Moje včerejší otátka "No toto... Imanuel Kant je Ovčáček?" byla samozřejmě otázkou rétorickou.

Jen vyjadřovala můj údiv nad tím, jak dva lidé můžou nezávisle dospět ke stejné prognóze (a podle mě mě velmi bizarní prognóze) a ještě to můžou popsat téměř stejnými slovy.

Vážím si jak Vašich názorů, pane Imanueli Kante, tak i mnoha názorů pana Ovčáčka. Podle mě je to statečný nebojácný bojovník na politickém bojišti, který má navíc mně blízký smysl pro humor a zdravý smysl pro sebeironii.

Z Vašich názorů zde uváděných se mi v hlavě usadil mimo jiné i Váš profesionální právnický podiv, že za tzv. "neoprávněné" dotace ať už pro Čapí hnízdo nebo dotace pro Agrofert nejsou nijak vyšetřováni nebo stíháni lidé a instituce, které dané dotace odsouhlasili(/y) a následně nechali(/y) proplatit.
To je jako by nějaká banka s někým uzavřela smlouvu a pak mu proplatila úvěr s úročením 0,1% a po čase ho vyzvala, že to musí doplatit, protože se banka spletla (se spletl nějaký Jantar v bance). Ten příjemce takového úvěru by byl mezitím lynčován jako zloděj, který okradl banku.

Také se těším na Váš článek o čemkoliv.

Zatím bez slepic

Zapomíná se o tom lezení do zadku,nebo i to,odmítnout dotace min,financí a premiérovi,může zadělat na vyhazov.

Zatím bez slepic

Dobrý večer Maneco.
K Vašemu "...že za tzv. "neoprávněné" dotace ať už pro Čapí hnízdo nebo dotace pro Agrofert nejsou nijak vyšetřováni nebo stíháni lidé a instituce, které dané dotace odsouhlasili(/y) a následně nechali(/y) proplatit..."

Opatrně, ale už to leze ven. Nenechte se odradit autorem, alespoň titulek stojí za pozornost:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/audit-audit-babis_1912151542_ban

Když nic jiného, tak udavači teď budou muset "mazat stopy" a budou mít míň času na přípravu další práskačské akce.
Dobrou noc.

Zatím bez slepic

In reply to by Immanuel Kant (neověřeno)

Trvalý odkaz

že s tím nemají problém v jeho partaji i s genosse předsedou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na netu je několik desítek nabídek funkčních historických brusů i v kategorii 0-2000 Kč. Má to ale jeden háček. Jsou to většinou velký obludy a nabízející požadují vesměs osobní převzetí. Bohužel v destinacích hodně moc vzdálených od Vidlákova. Po Vánocích se ještě poptám u kamarádů na naší vesnici.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

- a firma je na prodej. 43000 klícek v portfoliu a zájem ze západního zahraničí. Tam by vešlo inseminátorů! Kyvadlo stojí a jáma není problém.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

hospodou v Biskoupkách, i v noci.

Zatím bez slepic

No Ládiku - kdy Vy jste se už netoulal... Problém je, že by Vám ten brus Fiala neprodal (nemyslím pochopitelně toho blba z ODS, ale majitele Selského dvora)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

kancl se svými zastupiči do Jerusaléma?

Zatím bez slepic

by ho židi umlátili jako žiďáka!!!!!!!!!!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Janina zLondyna
@zlondyna
· 17. 12. 2019
BBC ´na mrtvici´. BoJo začal plnit predvolebni slib, ze bude hledat cestu, jak zrusit televizni poplatky. Zacne tim, ze v podstate ´zdobrovolní platbu TV poplatku´.Bude platit jen kdo chce. Poplatky cini kolem 75% financovani BBC. Budeme s CT nasledovat?Více dnes vecer ve videu!

Zatím bez slepic

In reply to by Tony (neověřeno)

Trvalý odkaz

Však by šlo, aby se ČT musela živit reklamou. Stačí jí platit jen za udržování TV archivu, a nějaký čas na provolání politiků k národu před volbami nebo vysílání pro menšiny by šlo vysoutěžit. Např. 2-3 hodiny denně v přesně daném času, a nechť se všechny TV předvedou, kdo o to má zájem. |a Moravce ať si platí jeho diváci, totéž debaty s Kalouskem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Takhle nějak vypadali články Jasánků z ČSM k sjezdům KSČ.
https://blisty.cz/art/98130-klimaticka-konference-osn-je-na-dalsi-rok-s…
Mylně jsem se domníval, že už to nejhnusnější, co jsem na minulém režimu považoval za nejhnusnější, to máme masově zpět.

Zatím bez slepic

Pavel Urban dnes 11:26 0
Jak moc jsou odtrženi lídři států od naléhavosti vědy si netroufám posoudit. Co se požadavků lidí v ulicích týče, od nich jsou nejvíce odtrženi lídři států, kde se zdražuje doprava. Což naopak nebude problém institucí, které si mohou dovolit posílat své zaměstnance na klimatické konference.

Thumb avatar Marek Benes dnes 06:52 0
Konference nedosáhla ničeho, jak jsem předpokládal a jak předpokládali i jiní. Proč? V prvé ŕadě mít poradu o 25 000 lidech je nesmysl. Taková schromáždění nerozhodnou nic. Musí se rozhodovat v menším kruhu. Dále jsem předpokládal správně rozpor o penězích, který tady naši zelení přátelé popírají pořád , ale který bude vždy největším problémem. Neumíme se totiž dohodnout, kdo má kolik platit a kdo má kolik dostávat. Jedni si myslí že by dostávali málo a jiní že by dávali moc. Zvláštní případ na konferenci byla Austrálie která produkuje nejvíce emisí na hlavu na světě a to jsou tam požáry a vedro. Tak tato Austrálie sabotovala úplně vśechno a to hlavně CO2 kredity! Nechtějí platit. Austrálie není ani diktarura je to náš přítel a nehnula se ani o píď. Co tam dělá Extinction Rebellion? Nic.

Další politovánihodnou veličinou na konferenci byli ekologčtí aktivisté. Ti jsou zase tak radikálni a nesmiřitelní, že nic dobré jim není dobré a kompromis je sprosté slovo. Výsledkem jejich zatvrzelosti je nulový pokrok. Výborně chlapci.

Přesně jak jsem popisoval, lidstvo je nepoučitelné a rozhádané a proto problém bude řešen klasicky, přírodou. Prostě dostaneme úder, zaslouženě protože to potřebujeme. Jak praví nesmrtelné Murphyho pravidlo:” Každý se začne chovat rozumně po vyčerpání všech ostatních možností.”

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nejen v televizi, ale i v Českém rozhlase to začíná prudčeji bakalit.
Asi si půjdem přihřát morálku do Knihovny Václava Ruzyňského.

"Začátkem příštího roku dolní komora Parlamentu ČR pravděpodobně odsouhlasí podání trestního oznámení na Zdeňka Bakalu, nepřítomný miliardář však rok 2019 ukončí ve velkém stylu.
Jeho bývalá realitní společnost Residomo je na prodej, což ho o další krok oddělí od „zločinné“ privatizace OKD, která zajímá poslance, nikoliv ale policii či státní zástupce.

Jeho vydavatelství Economia tento měsíc zasadilo vážnou ránu spoluoligarchovi Petru Kellnerovi tím, že přišlo s nevysvětleným únikem usvědčujících dokumentů z království muže, který nezná úniky.

Ale hlavně Bakala přidal Český rozhlas k médiím, které on a jeho spřízněné duše na „správné straně dějin“ naprosto dominují svou výjimečnou morálkou.

Kellner i Andrej Babiš končí rok 2019 s větším absolutním vlivem a mocí než Bakala, ale ten má o to mocnější přátele na západě, kteří by byli rádi, kdyby jeho vítězné tažení pokračovalo. " (E. Best)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, mám pro Vás kamenný brus, D cca 230, síla cca 60, ve středu unášecí otvor čtyřhran cca 28x28. Jestli se Vám bude hodit, dejte vědět, pošlu.

Zatím bez slepic

In reply to by Admirál (neověřeno)

Trvalý odkaz

Postavit to na náměstí, u zámku, ... každej ať si zdarma nabrousí, co potřebuje :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tož to je síla. Brusy ještě jsou. Po celý republice. A lidi hledali a našli, pro Vidláka a Vidlákov. Neskutečný. Dík.

Zatím bez slepic