Řádný hospodář

Autor
Štítky

Budu dnes pokračovat ve včerejším tématu, jen se nastěhujeme zpátky do naší malebné kotliny... ale vlastně ne - budeme na jižní moravě. Dnes si popovídáme o řádném hospodaření. Začnu jedním příběhem na který "koukám z okna". 

Do Vidlákova se nastěhovala jedna rodinka z Brna. Vybrali si dům, od realiťačky vím, že platili hotově a nepotřebovali hypotéku. Dům hned zrekonstruovali, řádné oplotili svoji hodně velkou zahradu i se záhumenky táhnoucími se až k silnici. Před barák zaparkovali dvě velká volva ve kterých každý den odvezou své děti do školy a sami jedou do Brna za prací. Neříkám to proto, že bych jim nějak záviděl, spíš chci poukázat na to, že se k nám nenastěhovaly žádné chudinky či socky, ale poměrně zámožná rodina bez dluhů. Zároveň jsou velmi pracovití, předzahrádka u domu je jak ze škatulky. Jejich děti jsem sice bez auta neviděl, ale jinak velmi slušně zdraví a ve škole mají dobré známky a žádné kázeňské problémy. 

Pak se na jejich zahradě začala objevovat zvířata. Nejprve kůzle, pak jehňátko, pak se objevilo vietnamské prasátko. Pak přibylo několik dalších koz, k jehněti se přikoupily další, objevil se páv, krůty, zakrslé slepice, oslík. Já si jim vlastně ani nedivím, v Brně se žít lidsky nedá, u nás vyrostou i zapíchnuté hrábě, jejich pozemky jsou poměrně velké. 

Pak přišlo parné léto. Několik týdnů nesprchlo a tráva nerostla. Během týdne měli z pěkné pastviny vyžraný suchopár. Je úplně jedno, jaké zvíře tam měli a jak zacházelo při pastvě s trávou. Kráva třeba trávu namotává na jazyk a trhá. Kůň  i osel jsou jako nůžky. Ovce škubou. Slepice jsou stonek po stonku. Krůty či husy toho hlavně hodně podupou. Ale když tráva neroste, tak vám mladé jehně zlikviduje i nezničitelný šípkový keř. A když začne hlad, i mírná krotká zviřátka pak narážejí do plotů, podhrabávají se, slepice létají jak káňata, krůty jsou schopné urvat plaňku a osel se prohryže i drátěným pletivem. 

Najednou byla jejich volva vidět i pankejtů, kde se učili zacházet se srpem. Pak horko těžko dovezli pár balíků sena, které jim ale vzápěti shnily, protože pro ně neměli místo na uskladnění a jak přišel první déšť, měli po seně. Jejich pastvina ale dodnes vypadá jako sahara.  Měli prostě moc zvířat a sice měli peníze, ale už neměli ten čas na chození s nůší na trávu. 

Samozřejmě to má řešení - zvířata postupně porazí nebo prodají, další si pořizovat nebudou, objednají traktor, který to přeoře, zasadí tam novou trávu, rok dva počkají než se rozrostou kořeny a všechno bude jako dřív. 

Proč to všechno píšu... 

Už včera jsem naznačoval, že nepovažuji za problém dělat pořádné zemědělství, pěstovat řepku, chovat ovce a dělat to tak, aby to dávalo výnos. Je možné mít lesní monokultury. Je možné mít hektary pšenice a hektary řepky. Je možné mít chovné rybníky, je možné mít plantáže.  Ale není možné něco takového založit  a pak dát ruce v bok a očekávat, že příroda si to nějak přebere a zařídí. 

Přesně takhle dopadli ti sousedé. Já chápu tu jejich romantiku a touhu po rustikálním životě. Chápu, že se jim líbí mít zvířata, toho oslíka jim vysloveně závidím. Ale když to pak nechali přírodě, tak příroda jim ukázala, že ona to takhle neumí a takové zvířectvo na jejich sice velkých, ale ve skutečnosti malých pozemcích neuživí. Zvířata si vypásla co bylo a kdyby to takto bylo někde v savaně, všechno by to vychcípalo hlady. 

Když to přepočítám na plochu, tak já mám víc zvířat než ti sousedé. Ale od začátku jsem věděl, že péče o ně je moje záležitost. Že se mi tam samy neuživí. Že si na to musím udělat infrastrukturu. Musím si udělat zařízení na krmení, ustájení i na nakládání s hnojem. Musím mít kde uskladnit krmení, musím jim zajistit teplo, světlo, sucho, musím jim dodat látky, které přirozeně nemají šanci najít, ale potřebují je. Věděl jsem, že budu muset asistovat i porodů, dělat zootechnické zásahy a vždycky jsem nejdřív dlouho stavěl, kopal, zastřešoval a až pak přišla zvířata. 

A věděl jsem, že to bude dřina, kterou si sice mohu usnadnit různými udělátky, ale nemohu ji nedělat. Nemohu to prostě nechat přírodě, protože ta by hospodařila jinak.  Pokud tomu tedy nedám, co jsem povinen, tak to jednoho dne špatně skončí. 

Toto platí i pro naše kůrovcové lesy... Naše republika opravdu potřebuje rychle rostoucí rovné dřevo. Všichni chceme mít domy i nábytek. Nechápu, proč bychom nemohli mít smrkové lesy. Ostatně ani ta monokultura není jen mono. Pod těmi smrky roste dost bříz i habrů, na krajích jsou javory i nějaké ty buky. Dokud smrky stojí, nikdo to ostatní dřevo nevyřezává... proč taky. Ale když řeknu A, musím říci i B. Takový les není přírodní a přirozený. Potřebuje lidské zásahy a ty nejsou malé. Potřebuje spoustu dřiny, která se dá zjednodušit různými udělátky, ale nedá se neudělat. Pokud se neudělá, předáte vše přírodě a ta si zajistí udržitelnost. Ale začne tím, že vyhubí vše nadbytečné a klidně začne znova od skály. Ona má čas. Velcí papaláši z Lesů ČR si mysleli, že mohou zrušit "zbytečnou" práci na vyřezávání kůrovcových stromů, instalacích lapačů, že se nebude dělat skoro nic, jen těžit a příroda si to nějak přebere. Výsledek vidíte všude kolem.  

Pro pole to platí zrovna tak. Ano, můžeme mít zemědělství, které dává osm tun pšenice z hektaru. Ale v té chvíli to není příroda, ale hospodářství a musí se tomu dát, co to potřebuje. Můžeme si to usnadnit různými udělátky, ale nemůžeme to nedělat. Nemůžeme do půdy nevracet organický materiál ve stejném množství v jakém ho z půdy odvážíme formou sklizně. Nemůžeme nebránit erozi, nemůžeme jen brát a brát a nic nedávat. a už vůbec nemůžeme chtít po přírodě, aby se starala o naše zemědělství. Ona to bude dělat po svém. Bude to udržitelné, ale začne to vyhubením všeho co je z jejího hlediska špatně. Včetně nás lidí. 

Tohle chápal každý středověký hospodář. Byl sice negramotný, ale věděl, že rybník se musí regulovat, musejí se dosazovat štiky, musí se držet zdravá voda, musí se to lovit, přikrmovat, dělat díry do ledu. V létě se musí voda čeřit. Protože pokud se to nechá přírodě, tak ta skoro všechno začíná tím, že to vyvraždí a pak nasadí po svém, aby se to udrželo samo. Věděl, že drtivou většinu zisku sežere baštýř, ale bez něj to bude jen mrtvá tůň. 

Dnes nás nejvíc ničí ta polovičatost. Demokracie jaksi musí brát v úvahu všechny a tak se nám skoro ve všem potkává zastánce hospodaření a zastánce přírody. A výsledkem je mix, kde nefunguje nic. Přírodě se brání, aby udržovala a hospodářům se brání, aby se řádně starali. Pokud je kdekoliv v přírodě člověčina, tak se o ní musíme starat. Pokud to neuděláme, vše znovu pohltí džungle. Ale nejdřív bude člověčina vyvrácena, vyhubena a zničena. Ne kvůli přírodě, ale kvůli vlastní blbosti a péči mizerného hospodáře. 

Ve Vidlákově jsou pole, která plodí už minimálně tisíc let. Ale až teď v posledních třiceti letech se z nich poprvé hodně odváží a málo se na ně dává. Všichni vědí, že nás to dožene, že špatné hospodaření se jednou stejně projeví. Ale každý věří, že to bude muset zaplatit někdo jiný. Že tu těžkou práci nebude muset dělat on. Pletou se... a příroda si klidně převezme i holý suchopár. Ona má čas. I na Sahaře zase jednou budou stromy... Zadlouho. Příroda nepotřebuje spěchat. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (92 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

traktor, když tam mají na zahradě Vietnamce. Ten jim pozemky zrychtuje tak, že bude vypadat, jak po zkoušce atomovky. Nu a až Vietnamce zapíchnou a nadělají řízky, jestli teda dřív nechcípne hladem, můžou záhumenek pronajímat motorkářům na terénní závody.

Jinak osel je sympatické zvíře, velice se hodící k dětem. Člověk má pak stádečko organizmů zhruba stejného intelektu a oslík tomu ansámblu velí, páč je nejchytřejší a nejkrásnější. Tudíž brňáci nemusejí vyhazovat prachy za chůvu neboli ó pérku. Oslík to zmákne.

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

To se stává právníkům, doktorům a státním úředníkům. I Volvo pořebuje údržbu, aby se dalo dobře prodat a bylo z něj nové volvátko nebo poršátko. Volva nerostou na poli, ale ve městě, kde na ně přispěje víc lidí. Vladimír Dlouhý makal v politice a prodává vilu za 65M, aniž byl v brusli. Dobře hospodařil v komoře. Více takových hospodářů a nakonec budeme všichni golfisté.

Průměrný počet slepic: 4.7 (29 hlasů)

chudáček, když musí prodat takovou skromnou vilku, na kterou pilně po drobtech dlouhá léta odkládal. Politujměž ho a nabídněmež mu přístřeší.
Já mám po tetce zánovní králíkárnu. Do vilky za pětašede to má daleko a do začátku by byla dobrá.
A kdyby to bylo chudáčkovi Vládíčkovi málo, klíďo bych obětoval luxusní boudu, v níž nyní bydlí má čoklice. Je zateplená ze všech stran desítkou polystyrénem a má krytou verandu a odklápěcí střechu pro lepší úklid.

Průměrný počet slepic: 2.8 (8 hlasů)

Jenže pokud Volvo dobře prodat nechcete, údržbu téměř nevyžaduje. Něco o tom vím, mám už třetí :) Sice stále z minulého století, ale jezdí z bodu A do bodu B i s půl kubíkem dřeva :)

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

třetí.
Senzační protimluv. Neboli oxymóron.
Žádné auto, které měním, jak fusekle, opravdu nepotřebuje údržbu. To je fakt.
A docela rád bych viděl ty konce, když se nemění oleje, filtry, svíčky, pneumatiky a brzdové destičky.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

Možná Vám to slůvko uteklo, ale je tam: Téměř :) Tedy nechápu, co je protimluvného, na tom že kupuji starší auta, která za minimálních nákladů dojezdím? Ponožky měním častěji, Volvo mám třetí za 13 let a takové ty běžné Vámi jmenované věci jsou v tom téměř :)

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

13/3 =4.3 To je opravdu úspěch když vám auto vydrží 4 roky :P

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já to u průměrně dvacetiletého vozu se svým technickým antitalentem za úspěch považuji :) Jinak to třetí zatím jezdí, tak se ten průměr ještě trochu zlepší :)

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

jen s Pažoutama. Potřebujeme kombíka s OPRAVDU VELKÝM kufrem a 406ky nám zcela vyhovují.
Předtím jsme měli 15 let plynového Warťase; auto snů.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

že tu zas melete hovna.
Pokud měníte svíčky, filtry, oleje, pneumatiky, brzdové desky a zhnilé výfuky, je to plná údržba, žádná "skoro bez". Můžete jezdit skoro bez poruch, to ano, ale bez údržby to nejde, pokud musíte na STK. Přes to nejede vlak.

Zatím bez slepic

Děkuji Vám za Vaše citlivé vyjádření :) Výfuk mi na Volvu ještě nikdy neuhnil.
Zas? Kdy jsem zde napsal něco, co nebyla pravda?
Ale chápu, když jste schopen napsat, že útočná puška je starším názvem samopal, že předválečné Československo nemělo další opevněné linie, tak musíte nedostatek znalostí dohánět hrubostí :)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Už naše babičky říkávaly, že bez práce nejsou koláče. Potíž je, že dnes chce každý koláče, aniž by pracoval. Dítka mají pokroucený pohled, vejce se přece vyskytnou v marketu, stejně jako mléko, a rohlíky taky, stačí to nandat do košíku. Mámy dneska moc nevaří a nepečou, chleba už vůbec ne, a slepici nevidí kolikrat už ani dítka na vsi, bo u těch ležatých paneláků je místo tak akorát na gril a přístřešek na auta. Dívat se na video o krmeni králíků není totéž jako starat se o ně v reálu. Souhlasím s Vidlákem, příroda si vezme co potřebuje bez ohledu na to, co chce a co si myslí člověk. Chytrý člověk z přírody bere, ale též ji vrací co potřebuje. Bohužel většinou ten "pán tvorstva" jen bere, a jen výjimečně vrací. Dojedeme na to,příroda má své regulační postupy, kterak zachovat rovnováhu, a líbit se to lidstvu nebude.

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

V posledních letech se u nás mluví o suchu a o potřebě hospodařit s vodou. A v posledních letech taky sleduju výrazný nárůst automyček, hlavně u hypermarketů, ale nejen tam (aspoň u nás ve vých. Čechách, a to žiju v ostrově, který je ohledně půdního sucha srovnatelný s jižní Moravou). Takže tak je to s tím hospodařením s vodou...

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

In reply to by Perlín (neověřeno)

Trvalý odkaz

cirkulaci. Jinak nedostanou povolení.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Targus To jsem nevěděl. Jak dlouho tu vodu (re)cyklují? Ale stejně mají nějakou spotřebu vody, byť třeba menší. Nechci být nějaký mravokárce, ale bryndání vody na to, abych měl vypulírovanou káru, mi přijde docela dekadentní.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

to je asi tak všecko.
Ne, kecám. Přes lapoly jsme honili vodu kdysi v ČSAD, ale myli jsme ofiko bez chemie, jen čistou vodou. Kdyby vás to extra zajímalo, mám koho se zeptat. Určitě tam budou nějaké filtry, další chemie, vzorky, blablabla... A voda se jen dopouští do systému.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jde o to, aby soused, kterému všechno vychcípalo, nenařizoval vidlákům, jak to mají dělat.
Což je běžné. A v lese? Slovy našeho hajného: V lese se naposledy hospodařilo v roce 1989.

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)

In reply to by Trubač (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Papaláši z LČR" nevědí, neznají, mohou za...
Tak znova. Papaláši jsou všude stejní. Ano. Ale to, jak lesy vypadají a že LČR je dnes pouze servisní organizace bez jakéhokoliv vlivu, je POLITICKÉ ROZHODNUTÍ. Opakuji pro jistotu znova, POLITICKÉ !! Privatizátorů z konce 90 tých let a začátku století.

"Potřebujeme rychle rostoucí dřevo na stavby apod.. Nevím, proč bychom nemohli mít smrkové lesy..."

Smrkové (a borové) lesy mít můžeme, ale jen tam, kde budou jakžtakž stabilní (stabilní nejsou z podstaty nikde). Tozn hodně vysoko a rozvolněné, s hlubokými korunami. Je sakra rozdíl jaké bylo prostředí za Josefa II. a dnes. Pokud přijdou suchá a tepla léta, nic nezabrání jejich rozpadu. Žádný servis. Žádné náklady. Prostě nic. Jsou nestabilní z podstaty. A mají dané fyziologické možnosti. Pokud ty jsou za hranou a teď dole jsou, opravdu nepomůže nic. Jako blahovičníky hoří, smrkové a borové lesy se rozpadají. I tam, kde se jim normálně daří, natož tam, kde jsou permanentně ve stressu. Pro blahovičníky i smrky je to i to přirozené.

Dále, rychle rostoucí dřevo, tedy to u smrku z nižších poloh, nemá dobré mechanické vlastnosti, také z podstaty, takže protimluv. Dále, protože roste ve stressu, spousta je ho neprodejného, protože je napadené houbami. A ani to "zdravé" se nedá tedy prodat s velkou přidanou hodnotou. Prostě, zisk nebude.

V lese jako na poli?
Smrkové lesy také silně degradují půdu. Z hlubších vrstev také nejsou schopny čerpat živiny ani vodu. Ničí téměř vše živé v půdě, včetně většiny rostlin. Ano, rostou tam houby, protože půdní bakterie a ostatní život, jsou potlačeny.
Prostě, otáčet tam donekonečna smrk, nejde. Nebo jde, ale s následky. Nejen Vidlák ví, že pšenici na roli nemůže otočit 5 let za sebou. Živiny, škůdci... Žádný rolník to neudělá. Připraví se o zisk. A to pšenice půdu vymrská, ale nedegraduje fulvokyselinama a dalším... U lesa je to podobné. Orba a hnojení na dodání živin jako na poli tady nepřipadá v úvahu, to snad každý ví. Regenerace půd pak trvá desítky a stovky let, v optimálních podmínkách. Existují případy, kdy je to nevratné. Atd atd...

V nižších a středních polohách lze podstatně snížit rizika a podstatně zvýšit NE OBJEM dřeva (když je nedostatek vody, prostě to rychle neporoste a platí, velmi zhruba, úměra, že druhy, které rostou pomaleji, produkují o to kvalitnější dřevo), ALE KVALITU. O něco vyšší náklady na výchovu a těžbu než u smrku, nulové na zvládání kalamit. Možnost porosty desítky let předržet a čekat, kdy bude na trhu pro ten a ten sortiment, výhodná cena. Regenerace půdy a života v ní i nad ní.

Takže - z jednotky plochy vytěžit méně dřeva, ale produkovat několikanásobně dražší cenné sortimenty. Po kterých bude poptávka stoupat úměrně k plundrování tropických lesů.

Neorientovat se na množství podřadného, ale na kvalitu.

PS:
Jo a pokud by někdo trpěl z nedostatku smrkového a borového dřeva, tak toho je a bude na trhu dostatek. Část USA, téměř celá Kanada, celá Sibiř a sever evropské části Ruska a Skandinávie. Je a bude k mání za dumpingové ceny. Náklady na těžbu a odvoz. Žádné pěstování ;) I kdyby se u nás smrku dařilo a byl bezrizikový, nedaří se mu a je sakra rizikový!, tak pěstovat ho jako hlavní dřevinu, je z tržního hlediska jako nosit dříví do lesa.

A nedá mi to, pořád znova to tu zaznívá, tak ještě!!!
Mohou za to, papaláši, stavaři, učitelé, zemědělci, úředníci, lesníci, technici, vodohospodáři, historici, futurulogové, silničáři, fyzici, a nevím kdo ještě???
Tak to fakt ne. Kolik máme lidí, kteří svoje řemeslo dělají, rozumí mu, vidí do toho? Mraky. Jako třeba Vidláka. Ten svému rozumí. A mraky těch lidí tu destrukci kolem sebe vidí, bohužel, nemají nejmenší možnost cokoliv ovlivnit. Jako učitelé ve školství, o kterém tu byla řeč! a kdokoliv jiný nic neovlivní, ani Vidlák nic podstatného na státní nebo oblastní úrovni, neovlivní. Jedině vytvářet Zemanovy ostrůvky pozitivní deviace ;)
A kdo za to teda může????
Jsou to POLITICKÁ ROZHODNUTÍ, takže logicky za to mohou POLITICI. Kteří mohou, ale nemusí, naslouchat lidem od fochu, takže nenaslouchají. Jejichž image je, že rozumí všemu. Ale kteří sami tomu buď vůbec nerozumí nebo vidí příležitost krást nebo asi nejčastěji obojí........

Tož tak.
------------------------------

Výhody demokracie nebo prokletí?
To s tím souvisí. Proč v porovnání s východní Asií zastáváme? Kdy a proč jsme ztratili dynamiku. Jak s tím souvisí "náš" typ "demokracie" ??? Proč se politici zasazují o přijetí co nejvíce muslimů bez dokladů a naší staří, nemocní, ohrožené děti, bezďáci a práva většinové populace, která vše platí, je nezajímají? Proč politici místo smysluplné činnosti vědou jen hysterické žabomyší spory? Proč nemáme dlouhodobý strategický plán jako Čína nebo Korea? Proč proč... Kdyby se toho někdo zde ujal.........
A už finito.

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Já vím, budu se zase před Vidlákem stydět, že sem zavlékám politiku, ale když ono vše souvisí s dočasnými americkýmy globálními ýbrmenši.Včetně případné jaderné desertifikace kotlinky a okolí.
Zase ta dnešní Spencerová:
*******************************************************
"→ Trumpovo tvrzení o tom, že íránský Sulejmání měl v plánu útoky na čtyři americká velvyslanectví, se rozpadá… šéf Pentagonu přiznal, že pro takové obvinění nelze najít důkazy… načež Trump sám připouští, že si to vše jen „myslí“… neplatí už ani tvrzení o Sulejmáního „bezprostřední“ nebezpečnosti, neboť se proláklo, že jeho zabití bylo plánováno už nejméně sedm měsíců… a tak Trump nyní zaujal pozici „to všechno je ve skutečnosti úplně jedno“, protože Sulejmání si prý zasloužil zemřít kvůli své „hrůzné“ minulosti… Trumpův ministr zahraničí Pompeo sice odhodil všechny Sulejmáního „bezprostřední hrozby“ a „ambasády“, ale ve skutečnosti jen ještě „přisvítil“, když celou akci označil za součást širší strategie, která se „vztahuje na Čínu a Rusko“… jako že USA začnou zabíjet i vysoce postavené Číňany a Rusy?... nebo vrcholní představitelé USA jen tak plkají beze smyslu?... znepokojivě fascinující…

→ není tajemstvím, že američtí vojáci na dvou základnách v Iráku, na něž posléze v „odvetě za Sulejmáního“ dopadly íránské rakety, byli varováni předem, nyní se ale ukazuje, že dokonce bezmála osm hodin předem… "

****************************************************
Tolik Spencerová, i zbytek stojí za přečtení.
Mimochodem, kdy asi praskne, jak dlouho před vraždou Sulejmáního bylo plánováno následné sestřelení toho ukrajinského dopravního letadla ? TO bych považoval za mistrovský kousek, který destabilizuje iránskou společnost, hrozící semknutím.

Ale třeba za to všechno může jen populární (ďáblova) ruka (politického) trhu.
Kdyžtak se preventivně omlouvám. Té ruce.

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

Americký prezident naznačil, že by rozšířené NATO přejalo roli USA v regionu a USA by odtamtud mohly „jít domů“.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek 9. ledna řekl, že by se NATO mělo rozšířit o země Blízkého východu. Návrh padl v kontextu vyostřené situace v tomto regionu poté, co Spojené státy zabily íránského generála Kásima Solejmáního.

Trump o návrhu telefonicky hovořil s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, který byl z nápadu podle Trumpa nadšený.

Trump dal najevo, že problémy na Blízkém východě jsou „mezinárodní problém“ a měla by ho řešit organizace NATO.

„A my můžeme jít domů, nebo ze značné části jít domů a použít NATO,“ cituje Politico Trumpa, který tak naznačil, že by NATO nahradilo americké vojáky v regionu.

Trump nesdělil, které země regionu by se měly stát součástí NATO. Řekl jenom, že by chtěl, aby NATO na Blízkém východě expandovalo. Zdůraznil také zásluhy USA, který prý „chytily“ Islámský stát a udělaly tak Evropě laskavost.

Bílý dům oficiálně potvrdil, že Trump a Stoltenberg se shodli na tom, že by NATO mělo hrát větší roli pro regionální stabilitu a v boji proti mezinárodnímu terorismu.

Trump už rozšířené organizaci vymyslel podle svých slov „nádherný název“ – NATO plus ME. ME je zkratka pro Middle East (Střední východ v českém úzu spíše Blízký východ) se dá přeložit jako „já“.

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

Anonym.
Najednou víme,proč Trump kritizuje členy NATO.
Už snad proběhla informace,že by do NATO měli vstoupit i některé státy Jižní Ameriky.
Který stát je ohrožen na BV víme.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jako ze by The North Atlantic Treaty Organization bylo najednou The North Atlantic and South America Treaty Organization. Super napad.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Třeba se Trump inspiroval abudhábskou deklarací:-)
Vyšší výbor pro dosažení cílů Dokumentu o lidském bratrství (zástupci křesťanství, islámu a judaismu) v prosinci navštívil generálního tajemníka OSN a navrhl v brzkém době organizaci světového summitu o lidském bratrství (OSN, Svatý stolec a univerzita v Al-Azhar).
A podoba projektu Abrahámovského rodinného domu (kostel, mešita a synagoga) v Abu Dhabí už je také známa. No a ještě zbývá uznání světové politické autority...

https://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=30304
http://www.designmag.cz/architektura/84626-adjaye-postavi-na-ostrove-v-…
http://caritasetveritas.cz/index.php?action=openfile&pkey=209

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Má to i další polohu. Země NATO nemůže nakupovat zbraně z Ruska nebo Číny, tedy nákupy půjdou převážně za US. Dále je povinnost dávat 2 % HDP na NATO , a i když to třeba nebude u ME dělat tolik, stejně jsou to nečekané peníze navíc. Jens se musel štěstím úplně orosit. Tolik much zabitých jednou ranou.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hm, jak si nato tedy poradilo s Turkem, který si koupil ruské s400? Doteď se skrabou v uchu a spekulují, co s tím. A ty 2% do rozpočtu... Kolik členů tam cpe míň a co s tím nato udělalo? Spíš bych řekla, že chtějí nové členy, blbě a hloupé, kteří by platili líp než ti stávající.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Já bych ty Vaše sousedy trochu obhajoval,určitě v mládí něco kolem hospodářství prožili,ale jak se všechno musí dělat,aby to zvířectvo žilo a přežilo,to nepochytili.Znám něco podobného taky,aby měli kolem baráku všechno možné a pak to postupně likvidovali,že jim zůstali jen slepice a ovečky.I to intenzivní hospodaření ve velkém,nemůže dlouho trvat,že už nepomůžou uměle hnojiva a postřiky a návrat k osvědčenému hospodaření s půdou,bude trvat dlouho.Zatím jsme tady bez sněhu,snad to únor napraví.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Konečně čerstvé ekologické téma - tj. související s dnešním Vidlákovým článkem:
*************************************

PŘEDÁNÍ MOCI GRÉTĚ
13. 01. 2020 - EB

"Podle některých účastníků začala sametová revoluce pučem mladých proti starým v KSČ. Dva současní mladí předsedové stran Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 a Vít Rakušan ze STAN včera v Otázkách Václava Moravce prohlásili, že členství v Komunistické straně během normalizace je diskvalifikačním faktorem pro ombudsmana či zmocněnce pro lidská práva.
Pekarová Adamová uvedla, že si tyto pozice žádají nezpochybnitelný morální kredit, který Helena Válková jakožto členka normalizační KSČ nemá.
To zopakoval i Rakušan. Avšak do těchto pozic jsou jedinci jmenováni parlamentem nebo vládou, obojí vyšší v ústavní hierarchii.
Neměly by nyní TOP 09 a STAN vyžadovat se stejným nasazením, aby se poslanci s komunistickou minulostí hlasování o ombudsmanovi zdrželi?

Anebo je snad na čase, aby každému s komunistickou minulostí bylo zakázáno zastávat pozici, která vyžaduje morální kredit? Není čas na nástup Gret světa?"

Průměrný počet slepic: 4.4 (11 hlasů)

staří, hloupí a škaredí, protože nedoznali nutnosti vyloučit z rozhodovacího a obsazovacího procesu o tak důležitých věcech rovněž všechny rodinné příslušníky členů KSČ do pátého kolena, dále pak kohokoli, kdo se byť jedinkrát dostal do kolize s cenzorskými soudruhy na kterékoli jedině správné sociální síti, jakož i kohokoli, kdo se kdy počůral bez plínky a opakovaně kousal do dřívka od slízaného nanuku. A pochopitelně také všechny Pepy Koblihy a hnusné dědky, jakož i odporné báby klaborující s tak odpornou stranou, jako je ČSSD. Dále pak Okamura, ten je jasný, páč tu nechce hnědáky, tak nemůže kecat do nutnosti toho jedině správného výběru soudruha ombudsmana, a..., a tak všelijak podobně.
Vy se válíte na kanapi, tak šup do práce a vymyslete dalších deset patnáct skupinek, které volit nemůžou, ať máme to naše zvolení v suchu.
A slibuju, že kdyby se spletli a zvolili mě, okamžitě vás beru, jako svého podrž tašku za skoro stejný plat, jako budu mít já. A za odměnu vám dovolím, abyste mi každé ráno skočil pro jedno pívo - vyprošťovák, patnáct deka vlašáku a tři křupavoučké rohlíky.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

z "demokratických stran" měli místo "přemýšlení" vyrazit spíš do první třídy obecné školy, aby se naučili sčítat a odečítat.
Pokud někdo stihl být v KSČ v době normalizace - tedy před více než 35ti lety, je diskvalifikován spíš věkem, neb je mu minimálně 65+. Ono totiž nebylo za normalizace vůbec jednoduché se do KSČ dostat. Zejména pokud měl člověk VŠ humanitního směru.
Takový uchazeč si museo opatřit hromádku dobrozdání nejen od zaměstnavatele, ale hlavně od "společenských organizací", které potvrdily, že ač humanitně vzdělán, má přesto kladný vztah k dělnické a rolnické třídě. A taková dobrozdání se ani omylem nedávala "na ksicht".

Což je i důvodem mé averze vůči paní Válkové. Je jí 69 let a i když to je čilá babička, furt to je babička.
Buď je ombudsmanský úřad prachsprostou trafikou, v níž může posedávat senior ztrácející stále rychleji sílu, nebo to má být respektovaný úřad bránící "lid" před zpovykaností veřejné administrativy.
Obojím být nemůže.
Proto bych si nepřál paní Válkovou jako ombudsmanku. Ani jinou babču či dědu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (18 hlasů)

Spis bych rekl, ze u Valkove neni jistota, ze bude dost usilovne sikanovat reditelky skol za odmitani negramotnych cernosek nerespektujicich skolni rad.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

A Valachová už prý také odmítla, že by tam byla takto až dodatečně doplněna, takže to bude nejspíš nějaký větší politický handl......

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Sranda-nekonci-Valachova-…

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

že za jeho učinkování měl úřad 60 lidí. Což.podle něho, bylo až moc.
Šabatová už řídila 120 lidí, pravděpodobně právníků, a přesto nestíhá nestíhá všechno vyřídit.
Je to docela jednoduché, když se jí případ nelíbí, prohlásí, že to nespadá do její kompetence, a je vyřízeno.

Nu, nějak ty přemnožené právníky a humanisty musíme zaměstnat, že ?

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)

že se uvažuje také o dětském ombudsmanovi.
To může být také parádní zašívárna pro tu lepšejší kastu.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Ano. Je nejvyšší čas ty komouše a bývalé komouše vysmejčit. I když, biologické hodiny nejdou pozpátku.

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

Ano. Je nejvyšší čas ty komouše a bývalé komouše vysmejčit. I když, biologické hodiny nejdou pozpátku.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Badatelé chtějí nové norimberské procesy, tentokrát s komunisty.
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3026387-badatele-chteji-nove-norim…

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Fito.
Badatelé,nebo Jourová.
Ono to navazuje na na jednání v EP.
Také na tu smlouvu mezi Německem a SSSR.Molotov-Ribenttrof.

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

“historik” Petr Blažek z Ústrku.
V tom případě já jsem historik taky.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Současnému režimu už evidentně jde o kejhák. Srovnávat válečné zločiny nacistického Německa s činy dosud žijících pohlavárů socialistických režimů východní Evropy a soudit je navíc až třicet let po jejich pádu to je do nebe volající absurdita. Potřeba takových monstrprocesů jasně ukazuje, že si současné režimy nejsou jisté samy sebou.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Vidláku, můžete být rád, že se k vám přistěhovala rodina, co si pořídila k ukojení svých chovatelských pudů pouze býložravce.

Taky si mohli pořídit lvi nebo tygry. To by pak byl jiný hukot, až by přestali mít co žrát.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

Nebo pumu, vztekle sycici pri venceni na vsechny psy.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

On stačí i nevychovanej pittbull nevychovanýho páníčka.
To abychom si pak na obranu pořídili k našemu plyšákovi aspoň další 3 stejné psy do smečky, aby nás ubránili....

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Možná i jinde. Občas na to zapomenu, ale přijde čas a dostanu to zpět v plné parádě.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dokud měli lidé před přírodou pokoru a uctívali ji jako přirozenou součást rodu, brali si z ní jen tolik, kolik spotřebovali a nechali ji žít. A žili s ní. Jak by jeden hektar mohl uživit slepice co eště hnízdili na stromech, a další zdomácnělé zvířectvo, včetně rodiny, kerá, gdyž čítala dva dospělce a dvě děti se počítala jako siroty po genocidě, gdyby nechápali přirozenosti a jiné vlastnosti přírody. A ta se něgde vztyčuje, jinde plazí, něgde stíní a jinde se vyhřívá. A tak plodí v mnoha úrovních co začínají od země a postupně se zvedá do výše. Že koho by napadlo pěstovat pro sebe na svém podíle půdy šest tun obilí se strachem co by na to pak říkali makro nebo mikro biotici s kýblama rad a patáků s doplňky stravy. A gde by jako pak bydleli? To je otázka, co?

Že by se v zájmu zdraví dobrovolně přestěhovali mimo života něgde za humny, gde jim vrchnost jako podle za kona přidělí za poplatek pár metrů na stavení, se ví že na povolení, nu a jak to tak bývá, aby každé ráno podnikali pochod do roboty na pole v rámci fyzické připravenosti. No a tak vznikly dodavatelské koncentráky na výrobu žrádla pro městské blboně. A voni demosgraticky žádají, maso, obilí, brambory, cibulu,.... a sofort. Začali nejdříve posílat na vesnice prázdné povozy, že to maj tam místní vidláci naplnit a chraň tě ruka páně, esli teho bude málo. Nepomohla ani poslední sedlácká bouře u Chlumca. Budete dodávat nebo dostanete přez držku. A tak vzala idylka hektarového udržitelného života s vysedáváním na zápraží za své. Dneska tam posílaj kamiony, páč aji ty sedláky vystěhovali do města, už to říděj vlastně jenom firmy s dotácema, gdy je tu a tam pochválí vrchnost a sníží jim daně na nějakou povinnou položku. No a z teho všeho pachtění vznikla celá věda a žrádlovej průmysl. Víc už ani vozit do zpracovatelských podniků nepotřebujou, už by jim to kazilo ceny. Heh

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

konzum.

Dnes je v mode len brať. davat nikdy nic. A ked uz - len malo, popripade naoko.
Socialna sfera na to zakape. A som zvedavy, ci prirodne vyuctovanie nebude o nieco malo drsnejsie.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Tenhle konzum odrodil blboně, keří se osmělují drze žvanit, že dědeček a babička ujídají jako jejich chlebíčka. A pak nalomí ruku do předpažení, nasadí špunty do uší a dou světem neohroženě za svojí ublábolenou krabičkou. A čí to sou potomci, nevím. Sou všem ukradený. Jejich mámy a tátové tady diskutují, nevím o čem. No , vo čom. O kokotinách. Muheeee

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Dnes mě ZASE překvapil E. Best.
Připomíná, že zatímco se nám Kníža rozhovnilo nad ošklivým Trumpem, před nedávnem podpořilo vydání cizího státního přílušníka do USA, což je totéž v bledě modrém.
Prostě Trump možná není pro našeho švýcarského miliardáře dostatečně velký globální gauner, jakým by byla jeho "demokratická" konkurentka. Humanitární mordování nemá ještě stále ty kýžené grády.
*************************************************************************
E.B.:
"Někteří Češi se silnými námitkami vůči zabití íránského generála Kásima Solejmáního se ani nepozastavili nad protiústavním vydáním podezřelého ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA, ačkoliv princip byl tentýž. Říká se tomu extrateritoriální jurisdikce. Spojené státy si nárokují právo stíhat cizího státního příslušníka, který se nachází na území třetího státu, za spáchání trestného činu vůči nim. Na základě toho byly bankám uděleny pokuty v řádech miliard dolarů a v nedávné době došlo k uvalení sankcí na společnosti podílející se na budování plynovodu Nord Stream 2. Poslanec Karel Schwarzenberg minulý týden uvedl, že pokud USA zabije představitele druhého státu, který se právě nachází na území třetího státu, překračují všechny meze mezinárodního práva. Přesto předtím schválil vydání Nikulina a popřel jeho presumpci neviny konstatováním, že „způsobil velkou škodu“. Snad si nyní Schwarzenberg uvědomuje, že schvalováním jakékoliv formy extrateritoriální spravedlnosti se pohybuje na šikmé ploše, která může vést i k cílenému atentátu."

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)