Společenské smlouvy

Autor

Kdysi jsme se učili v dějepisu o společenských smlouvách. Vlastně ani pořádně neučili, učitelka to jen zmínila a ani se to snad nezkoušelo.

Přesto je to jedna z veledůležitých věcí.

Tehdy, před francouzskou revolucí, se tehdejší vzdělanci zabývali tím, že na jižní polokouli byli ojeveni lidé, kteří žili bez králů a že to tedy jde, nemít žádného krále. Tím, že společnost krále nepotřebuje a vše, co z toho vyplývá, včetně toho, jak se krále zbavit a proč vlastně, protože psané zákony byly samozřejmě dělány mocnými v jejich vlastním zájmu a tak na psané zákony se odvolávat nedalo.

Proto vymysleli, či spíš opsali od reality, společenské smlouvy. Teorii, že lidé, různé vrstvy splečnosti, král a lid atd spolu uzavírají jakési nepsané a nevyřčené dohody, kterými se řídí a na které je možné se odvolávat a považovat je za nadřazené psaným zákonům.

A trestat za jejich porušování.

Ve skutečnosti jsou společenské smlouvy všude. I se svým psem máte uzavřenu společenskou smlouvu, že mu budete dávat denně nažrat a on vám, za to bude dávat pac, nosit zastřelené kvíčaly, zabíjet krysy, co lezou z kanálu či na co ho vlastně máte. S partnerkou máte dohodu, že nebudete ani jeden spát s někým jiným nebo naopak, že to teda máte dovolený a nebude se kvůli tomu navzájem otravovat nebo cokoliv jinýho, co jste si mezi sebou ustavili. Se sousedama, že nebudete ve tři ráno řezat dřevo motorovou pilou a kde co dalšího, co všem přijde jako normální, dokud někoho nenapadne zrovna tohle dělat, s falešným či hraným přesvědčením, že vám do toho nic není.

Když ty smluvy, jejichž existenci si ani neuvědomujete, porušíte a budete v tom setrvávat, tak se vám to bude vracet. Samková se jednou ohledně sporu ČSSD a Altnera rozepsala, jak to vypadá ve stejných situacích při rodinných sporech. Kdo chce příliš, byť na základě nějaké neprozřetelně podepsané smlouvy, nakonec nedostane nic. Lidé sami sebe vytunelují, aby jim nebylo co zabavit, utečou do ciziny, spáchají sebevraždu atd.

Podobně dopadla Ukrajina, když si s Altnerovkým éthosem troufla zakázat Rusům mluvit rusky. Hned byla o něco menší.

Podobně měl Stalin s vojáky uzavřenou nevyřčenou smlouvu, že když už oni riskují život každý den, tak je režim nebude ještě otravovat kvůli nějakýmu znásilnění a když pak Stalin potřeboval smlouvu zrušit, protože potřeboval uzavřít smlouvu s dobývanými Němci, že se nebudou tak zuřivě bránit a Rusové se budou chovat civilizovaně, jak to jen zvládnou, aby jich bránící se Němci zabili o něco míň, tak to Stalin napřed nechal vyhlásit všem svým vojákům a důstojníkům a pár jich dal popravit, aby bylo jasné, že to myslí vážně.

Stejně tak měl smlouvu s vojáky, co nepřeběhli, že se tvrdě a rychle zatočí s těma, co přeběhli, pomáhali nepříteli a po vlastních i stříleli. Výběr mezi zrádci a věrnými je rychle udělán. Šlo to prý tak daleko, že ve Stalingradu rusové nemilosrdně stříleli děti, který si Němci za kousek chleba posílali pro vodu do čutory.

Britové zas dali svým soudcům pokyn, aby vojákům, co po návratu domů zabili jejich kurvící se děvku, dávali tresty co nejnižší. Tak plnili smlouvu, že za vlast bojující voják, je cennější, než kterákoli děvka.

Jakýsi ostřelovač na západní frontě schválně střílel mimo, spojenečtí vojáci si to uvědomili a tak ho na oplátku zase nechávali na pokoji, místo aby na něj uspořádali hon. Kdesi ve středních Čechách zas došlo k podivné symbióze, kde místní partizáni vyvíjeli jakousi symbolickou činnost tak, aby byl potřeba protipartizánský oddíl a ten je zase honil tak šikovně, že je nikdy nezlikvidoval a obě skupiny se tak dočkaly konce války. Dokonce byli schopni se ve volnu i sejít na utkání ve fotbale.

Zatímco v Británii v konfliktech král (či šlechta) v určitý moment hodili zpátečku, s nosem nahoru přestali s jednou či druhou nehorázností, ustoupili a dělali, že tak to je přeci normální, i když ještě před chvíli byli strašně proti; tak ve Francii či Rusku neustoupili nikdy, situaci zabetonovali ve stavu, jak se to hodilo jen jim/jejich okolí, měli absolutní nadvládu a pak se divili, že jim to všechno vybouchlo pod rukama.

Jak poslední francouzský král, tak poslední car prostě nebyli schopni efektivní vlády, nebyli to vyzrálé osobnosti, situace, které řešit měli, neřešili, v podstatě nechápali svět mimo svou vlastní uzavřenou bublinu a i v ní to nebyla žádná sláva. Byli jak špína uzavírající oba ventily papiňáku a výbuch byl jen otázka času.
- To není o tom, jací byli jako lidé, ale jak se hodili na funkci. - Pak jejich funkce vykonával ve Francii důstojník od kanonýrů nebo v Rusku zběhlý seminarista a najednou to šlo.


My jsme zase v situaci, kdy si musíme zdůvodňovat evidence. Proč není normální, že nám ČT za naše vlastní peníze nadává a lže; že není normální, že nám učitelé pokoutně převychovávají děti; že není normální, že nám nevzdělaná, na alkoholu závislá herečka veřejně říká, že máme vychcípat; že stále platí, že pohlaví jsou jen dvě; že není zločin si myslet, že tahle země je naše, když tu sídlíme tisíc a nejspíš několik tisíc let; že nasi politici by měli poslouchat své voliče a né nějaké křiklouny z médií, neziskovek, Letné či ani nepříliš tajné pobočky cizí tajné služby; že peníze na důchody jsou na důchody; že není normální platit penále 50x větší než dlužná jistina; že stát bude tuhle zemi a obyvatelstvo bránít před přivandrovalci, co se neumí chovat a nutit je se přizpůsobit nebo táhnout a ne, že jim bude nadržovat; že nebude krást ze sociálních fondů a vyživovat nepřizpůsobivé vyčůránky, rozdávat jim baráky a až je zničej tak další a další, hopsat kolem nich jak kolem rozmazlených kraleviců, dávat jim prachy za nic, a ještě nadávat ostatním do rasistů a šikanovat je, že se jim to nelíbí. Že boj proti rasismu bude obousměrný a ne jen proti bílejm. Že se nám nebude podstrkovat vina za to, co se stalo před sto lety a na druhé straně světa, co se stalo předevčírem, na druhé straně světa nebo co se stalo jako odplata a ne jen tak bezdůvodně. Že se po nás nebude chtít se zase přizpůsobovat megapíčovinám vymyšleným v Paříži, Frankfurtu, Bruselu či Haagu. Že se nebude prodávát země cizincům. Že nějakej lokální městkej zmrdopolitik vůbec nebude mít právo dělat něco, co zasahuje do mezinárodní politiky, tedy se týká nás všech a nasere do té doby korektně naladěnou velmoc.

Každej ví sám dost a dost věcí, který jsou daný a ne, nejsou na uvážení jednoho či druhýho zvolenýho politika, rychlokvašenýho, jednadvacetiletýho rádoby gender/socio/polito mudrce z UK či MU, samozvaného aktivisty či placeného zmrda z lumpen-neziskovky. 

Každej si musí uvědomit, že jsou jisté hranice, které se nepřekračují a když, tak se nesou následky, ať si huláká kdo chce, co chce. Že když se nebude moc na vás, tak se vybijou na vaší rodině (že pane Jakeši, že paní Baarová), že vás za pár urážlivých poznámek klidně střelej na ulici (že pane Rašíne), že vás bodnou pilníkem jen proto, že patříte mezi šlechtu (že císařovno Sisi) žijící v ostrůvku luxusu uprostřed oceánu bídy, či setnou za jásotu davu na náměstí i s vaší ne tak milovanou manželkou a syna vám nechají umučit opilým žalářníkem (že králi Ludvíku Capete), že se po zbytečně krvavém vypálení baráku (sice magorské) sekty jeden ze sympatizujících magorů vysere na všechno a před státním barákem (i se školkou) vyhodí do vzduchu pro jistotu rovnou náklaďák výbušniny a pak si klidně nechá dát injekci jedu; jinej jen tak mírnix tírnix postřílí celý neomarxistický školicí středisko, protože se vám podařilo ho přesvědčit, že je jeho život bezcenný vedle vašich nádherných sluníčkářských vizí a tak to aplikuje na vaše děti se stejným gustem, jako vy na něj. 

Není to proto, že to někde někdo rozhodl, ale protože to je v podstatě přírodní síla a s tou můžeme počítat, jako s jinými přírodními zákony. Lidská společnost je sakumprásk jen o biologii, čili chemii, čili fyzice.

S Newtonovými zákony se taky nedá diskutovat. Smějte se jim, nadávejte jim, zakazujte je, zavírejte za to... stejně si budou fungovat dál, jakobyste nebyl.

Zrovna proběhlo na netu, jak v Řecku pochodoval dav pákistánských ilegálů a dožadoval se smrti jakéhosi Řeka, co měl urazit Mohameda (nejspíš neurazil, prý byla to jen fáma).

1. Stát porušil svou smlouvu s občany, že je bude chránit a oni se za to vzdají svého práva na obranu
2. Stát porušil smlouvu s občany, že bude prosazovat zákony, protože ilegálové z definice nemají v Řecku, co dělat, stát je evidentně nevyhostil a tedy zcela evidentně neprosazuje své vlastní zákony
3. Stát porušil (a stále porušuje) svou smlouvu s občany, že bude chránit hranice (a tím i občany samotné). (Kromě porušení i takových prkotin jako jsou smouvy EU o ochraně vnějších hranic.)
4. Pakistánci porušili v celém světě běžnou smlouvu host-hostitel, že pravidla určuje hostitel a když se to hostu nelíbí, tak se vrací domů.
5. Pákistán porušuje smouvu, že každý si svou verbež bere spátky domů.
6. Vítači porušili smlouvu s odpůrci migrace, uznávat se navzájem za rovnoprávné občany s právem mluvit rovným do chodu země.
7. Novináři mainstreamu v Řecku, Německu i všude v EU porušují smlouvu o tom, že budou pravdivě informovat a vysvětlovat do důsledku dopady té které události.
8. Selhává řecké duchovenstvo, protože má vést a chránit věřící a tedy z kazatelen kázat proti vládě. Selhávají akademici. Selhává armáda, pohraniční stráž, policie i celá justice, protože jejich povinnosti jsou vůči národu a ne státu, byť to nikde nemaj napsané, protože při sepisování ústavy a zákonů si nikdo nedovedl představit, že by se do vedení státu dostali takoví hloupí, bezpáteřní, krátkozrací a arogantní debilové.
9. Parlament i komise EU porušuje dohodu s občany, že budou vyžadovat po hraničních státech ochranu vnějších hranic.


Samozřejmě, že Řecku částečně svazuje ruce finanční situace, ovšem to jen poukazuje na další společenské smlouvy.
10. Stát (řecký) se bude chovat ke svěřenému majetku s péčí dobrého hospodáře (a ne tunelovat jak Papandreu).
11. Stát se nebude zadlužovat a už vůbec ne přes míru.
12. Státy EU se nebudou navzájem finančně vysávat až na kost a z toho vyplývající
13. ... nebudou se zavádět takové ekonomické prasárny jako je Euro, koncipované od samého začátku k tomu, že státy se silnou ekonomikou vysávaly státy se slabou.
14. Občané EU si jsou navzájem rovni, to znamená, že němečtí občané nemají právo parazitovat na řeckých.
15. Privátní zisk implikuje, že i ztráty zůstanou privátní. Soukromé německé banky, kterým Řecko není schopno splácet dluhy udělaly chybu už při půjčování a tak mají odepsat ztrátu. Ne, že budou komplotovat a korumpovat politiky, že se Řecku jakoby půjčí z peněz EU, Řecko to hned vrátí bankám a najednou mají Řeci dluhy vůči státům EU místo soukromé německé bance. Je to od potentátů EU a bankéřů přímočará krádež z prostředků občanů EU. Je to stejné, jako když Obama zachraňoval US banky a velké firmy, nebo když se u nás penězma ukradenýma z důchodových fondů, zamázly dluhy z tunelů. - Ve společenské smlouvě není nic o tom, že se bude krást ze společného, aby chdí zaplatili hlouposti a sviňárny bohatých.

 Je to jen pár věcí viditelných už při zběžném pohledu, ale nějak to vypadá na celkový rozvrat společnosti, protože toho začíná být příliš mnoho, co už přestalo fungovat, na příliš mnoho místech a tendence je zhoršování.

 Je to jako, když se žije dlouho nezdravě a ignorují se přiznaky nemocí, zátěž na organismus i jednotlivé orgány je příliš veliká - až v těle najednou začne kolabovat orgán po orgánu, nejdřív jen jeden, pak se přidávají další a čím dál rychleji, až se nakonec rychle zhroutí všechno a organismus umírá.
 
 Brexit měl bejt jako pro EU varování jako když omdlíte. Vyřešili to jako Kubera svý zdraví, útěkem vpřed a větší dávkou politického nikotinu, kafe, chlastu a bůhví čeho ještě. S tak krásnými ideály se to přeci musí podařit.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (84 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Čmoudovsku.
Čmoud by potřeboval někoho, kdo by jeho texty lehce (ale jenom lehce) učesal. Pak by to bylo na pět slepic.
A srovnání situace v EU nyní, v čase brexitu s deklarovanou životosprávou Kubery je velmi trefné. Jen tato věta si zaslouží minimálně čtyři kury domácí.

Průměrný počet slepic: 4.2 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

naskáče můj brept stokrát, tak za to nemůže chlast, nýbrž Vidlákovo chrápací server.

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Jo, každej blboň má doma kopie výhodnejch smluv se státem a politickýma mafiema. Hlavně nepište žádné své potřeby a volte užvaněné zlo děje, šak voni už budou vědět. A teď začněte žalovat.

Průměrný počet slepic: 2.4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

má jednu, řekněme, vrozenou vadu.
Protože se týká všech, jak plyne z jejího názvu. Společnost ji pokládá za neměnnou, za garanta stabilního stavu.
A jakmile se začnou měnit jednotlivé podmínky společenského života nastává pravidelně průser.
Krásně to dokumentuje vývoj v carské říši.
Kdy existovala Společenská smlouva mezi vládcem a obščinou ( komunou). obščina bude platit nějaké daně, odvádět živou sílu do armády car na oplátku ji nebude otravovat svými zákony.
Fungovalo to po staletí.
Jenže přišel nárůst obyvatel v říši celkově a především nárůst počet obyvatel ve městech, které bylo zapotřebí živit.
Starý model zajištění zásobování najednou nestíhal. Podmínky se změnily.
Řešení nalezl a začal prosazovat carský ministr Stolypin, kdy zahájil proces vyvedení části členů občin mimo ně.
Obščiny se pochopitelně bránily.
A start revoluce se rozeběhl na plné obrátky. Naprosto nezávisle na Leninovi, Kerenském a roky před jejich aktivizací.

Tedy já bych řekl, že ke Společenské smlouvě se musí přistupovat velice obezřetně.

Průměrný počet slepic: 3.9 (16 hlasů)

No, asi víš co jsi chtěl napsat, ale já bych potřeboval vysvětlit, jak vyřeším problém se zásobováním, protože ve městě je hodně obyvatel, tím, že tam přivedu další? Spíše bych očekával, že změním organizaci ve městě bez zásahu do občin=venkova a tím nerozdrbu i ten venkov.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

svůj mozek?
Došlo k nárůstu obyvatel, venkov nestíhal zásobovat města.
Touto otázkou v Rusku jsem se nikdy nezabýval, ale předpokládám, že píšeš z kompu, tudíž bych si hodil do vyhledávače 2 hesla. Zrušení nevolnictví, Rusko.
A na první dobrou bych zjistil, že po nějaké prosrané vojně vyhlásil car někdy kolem r. 1861 zrušení nevolnictví, kterým začal celý ten bordel.
Mužici byli tenkrát opravdu nevzdělaní a furt ožralí. Spousta z nich sice dostala novou šanci, ale nevěděla, co si počít, protože prostě nedokázali hospodařit na svém. A kdo nebyl schopen se uživit na vsi, zkoušel štěstí ve městě. Naproti tomu bojaři byli první z nasraných, páč nemohli velet mužikům a museli jim prodávat nebo pronajímat "svou" půdu.
Naproti tomu byli ti schopnější z obščiny vázaní ke svému společenství, do měst šel prakticky jen jakýsi odpad. A jak bojaři, kteří měli prachy z prodeje a pachtu půdy, tak i car samotný chtěli investovat a rozjet modernizaci země, neboli postavit fabriky a začít vyrábět věci, které museli draze kupovat v zahraničí, což s lidmi, kteří se doposud neuplatnili na vsi, nebylo moc možné.
Původní společenská smlouva tedy prostě přestala vyhovovat, přežila se. Lidé, kteří byli jejími úřastníky, neměli šanci konkurovat okolním státům. Bylo potřeba provést změnu. A jelikož realizaci chytil car za špatný konec, dopadlo to, jak to dopadlo.
Co je na tom složitého?

Průměrný počet slepic: 2.7 (15 hlasů)

Tenhle vývoj byl v celý Evropě a polovině Asie a k revoluci nevedl. Že lidi odcházeli do měst a zrušilo se nevolnictví. Selské bouře byly, to ano, ale místně a z jiných důvodů.

Byly i vzpoury měšťanů, části vládnoucího rodu a tak. Ale to je normální. Bylo pár revolucí nebo převratů. Americká, holandská, anglická, francouzská. Nesouvisely s odchodem venkovanů do měst, ale s tím, že střední vrstvy nechtěly vrchnosti platit další a další dávky. Až ve Francii filosofové přišli na volnost, rovnost, bratrství. Revoluci vedly městské střední vrstvy. V Asii na to nepřišli nikdy, byla tam odlišná kultura.

V Rusku revoluci také vedly střední vrstvy. A i ti nejbohatší, Tolstoj a další snili o spravedlivém řádu. Protože moc cara byla příliš velká a v Evropě už ne.
Lidi platili dávky jako mourovatí. Za japonské války a za první světové. Se všemi průšvihy, policejními zákroky, začal být spojován car.

Kdyby zavedli demokracii, konkrétního viníka by nenašli a revoluce by nebyla. Revoluce byla za německé peníze, bez nich by to nešlo.

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

určitě neprobíhal pod takovým tlakem ze zahraničí (války o území pařící doposud carství), jako v Rusku.
Kromě toho jsem se nikde nedočetl, že by v R. proběhlo to, co proběhlo např. v pozdějším R-U. Tedy zavedení povinné školní docházky a razantní zvýšení vzdělanosti (Marie Terezka a Pepek Druhý, nikoli Vyskoč ze Švejka).
Střední vrstvy sice viděly nefunkčnost systému, ale velmi ztuha snily o spravedlivém řádu, leda snad o řádu, v němž by méně platili především oni sami.
Stran demokracie - již od dob starého Řecka vidíme její zoufalou nefunkčnost. Ne nadarmo byla ve většině takových zřízení ustanovena pojistka, že v případě krize se ujímali vlády, resp. řízení státu jedinci či velmi omezená skupinka (dva, tři kusy). Pochopitelně oproti dnešku, kdy kreténi (finanční géniové svých kapes) v lavicích přikládají pod kotel ze všech sil.

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)

Byla za Stolypina. Aspoň někde. Že budou mít povinnou školní docházku všechny vesničky, ztracené na Sibiři nebo u polárního kruhu, nebo kočovníci se soby, zajistit nešlo.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Stalin to dokázal i když si o něm můžem myslet cokoliv, takže reálný běh událostí ukázal, že nepíšeš pravdu ;)

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Stalin to samozřejmě nedokázal. Jen se za něj situace zlepšila. Byly k dispozici nové technologie, budovaly se nové komunikace, byla k dispozici auta s benzínovým motorem, široce se po válce rozšířily komunikační technologie, a začalo plánovité doosidlování Sibiře. Za Stolypina to nebylo možné. Ještě po Stalinově smrti byly v tajze objevovány nové vesnice. Část domorodých národů ze severu nechodí do školy ani dnes.

Typický assův logický časový zkrat:
Příklad.
Za komunistů v 50 tých letech nebyly televizory. Z toho plyne záměr nebo neschopnost tehdejší komunistické vlády, která lidem informovanost nezajistila. Vždyť princip TV byl znám už před válkou! O pouhých 25 let později už televizory byly dostupné. Předseda vlády Husák to dokázal, ať si o něm můžem myslet cokoliv.

A stejně to ass nejspíš nepochopí ;))))

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

po nezdařené revoluci v r. 1905.
Kolik asi tak lidí mohl "nakazit" vzděláním do své smrti v r. 1911?

Zatím bez slepic

Městské vrstvy většinově vzdělány byly už předtím. Tozn jen největší chudina ne. Venkov, to je jiná. Přesně takhle to v té době vypadalo třeba v USA nebo Kanadě.

Mýtus o nějakém zaostávání neobstojí. Že Rusko prohrálo válku s Japonskem na moři, je jasné. Většina lodí tam musela plout přes půl světa. Většina vojska se musela dopravit přes půl kontinentu. Lodě se ani nerozkoukaly a v pro ně neznámé oblasti vjely do pasti. Mobilní ani satelitní telefony tehdy nebyly. Japonsko to vše mělo u svých břehů. Logistika.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

By to byla jen místní vzpoura.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

My, co jsme dělali státnice z marxismu-leninismu, samozřejmě víme, že nestačí, aby utlačovaná třída nechtěla žít starým způsobem, ale je nutné, aby starým způsobem žít nemohla. Teprve pak může revoluce uspět. Samozřejmě tady jsou další podmínky, utlačovaná třída například potřebuje vedení, tedy předvoj, atd., atd.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

To chápu, i bez absolvování marxismu. Protože vím, že ta reforma jenom legalizovala co umožnilo nedodržování základů občiny. Tedy "přesně co jsi pospsal ty"... Jinak řečeno, reforma toho rusáka udělala co se nejblíže v ČR podobá tomu co bylo po roce 89 (ale musí se to brát hodně volně).
A ktomu dotáhnout, že ti okradení pak neměli půdu, práci a co jíst, takže co napsal Mirek58 ne a co napsal Targus už vůbec ne, je to žvást, kdyýž už jeho styl jazyka...

Zatím bez slepic

Vidite. Bud se vasi ucitele marxismu leninismu mylili nebo se mylil samotny marxismus leninismus - nebo sametova revoluce nebyla revoluce.

Starym zpusobem se zit dalo docela normalne a utlacovana trida ani vazne nepremyslela, ze by zila jinak.

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)