Od neurčitosti k houpacímu křeslu a cinkání nakonec.

Autor
Štítky

Četl jsem článek o neurčitosti s bitvou na Sommě a Fukušimou

 Jen tak na okraj, v Bitvě na Sommě nešlo o neurčitost, ale o hloupost. To, že granáty dopadají nepravidelně nic neměnilo ani jedním směrem. To ví každej, s tím se počítá a počítalo. Problém byl, že Němci měli vojáky bezpečně zakopané hluboko pod zemí, v betonových bunkrech a Britové mohli střílet jak chtěli.
 Základní problém té bitvy a celé první světové války, byla palebná převaha kulometu (v křížové palbě) a vzdáleného dělostřelectva, kde se všechno navzájem krylo.
 Jestliže jeden kulomet střílející čelně do postupující linie zabije jen část vojáků (vis vylodění v Normandii) dva kulomety s navzájem se křížící palbou a střílející ze strany zmasakrují skoro všechny. Je to prostá geometrie. Z kulek uděláte ve vzduchu čáru a vojáci do ní sami vběhnou a padnou. Elementární.

 Němci předvídali Brity a tak byli zakopaný v hlubokejch, betonovejch krytech a kulomety měli taky schované, takže když Britové skončili s dělostřelbou, tak Němci měli signál, že mají vylézt a připravit obranu.
 Není tam žádná příčinná souvislost s neurčitostí.

 Britové podcenili Němce a zanedbali průzkum/špionáž, získávání informací. Němci ne. - Němci ukázali, že lepší příprava vyhrává bitvy. Oni ji teda nevyhráli, ale výsledek posunuli hodně ve svůj prospěch. Britům a Francouzům se nepodařil průlom a tedy následné obchvaty a to byla výhra pro Němce.

 Základní rovnice té války byla totiž o tom, že musíte nějak zničit kulomety, dostat se rychle těch pár kilometrů až k dělům a pak zničit i ta děla. Pak můžete začít s obchvaty, což jsou základ všeho.
 Děla totiž hájí linii s kulomety, jsou schopna při průlomu vytvořit zónu smrti a tak zlikvidovat vše, co prošlo průlomem a umožnit tak vytvoření druhé linie. Špatně průchozím terénem se k dělům pěšáky tak rychle nedostanete, umožníte jim přeskupení a vybudování nové obrany. - Což by sice bylo dobré, kdyby ovšem nešlo o ztráty statisíců mužů pro pár kilometrů územního zisku bez velkého významu.

 Řešením byl tank, co by zajišťoval ochranu před kulomety a děly a dovoloval rychlý pohyb po bojišti, abyste byli u děl včas, než se nepřítel vzapamatuje.
 V bitvě na Sommě už byly tanky, ale byly koncepčně nedomyšlené, technicky nedotažené, pomalé a špatně nasazené. Kromě vyděšení Němců toho moc nedokázaly, úkol splnily napůl, prošly kulometnou zónou smrti, ale k dělům se už nedostali a nejspíš to ani neměli jako objektiv.

 Ve skutečnosti tanky byly vymýšleny už před válkou, protože dát kulomet/dělo na vozidlo/traktor a celé to opancéřovat je vcelku prostý nápad.

 Ovšem přesvědčit o tom nabubřele sebejejisté, do vlastních koní zamilované generály se šlechtickými tituly, co v mládí stříleli v koloniích moderními zbraněmi domorodce, vyzbrojené oštěpama a předovkama, a z toho usoudili, že umí válčit a sežrali všechnu moudrost světa, to byl oříšek všech oříšků.
 
 Ty statisíce padlých u Sommy by byli daleko lépe využití, kdyby kopali uhlí a železnou rudu a z nich vyráběli tanky, s jasnou představou, co ty tanky vlastně mají dělat.

 Tam není žádná neurčitost. Koncept tanku je logickou reakcí na koncept kulometu. - Můj ty bože, už ve starověku měl každý voják kromě meče i štít a nějakou formu brnění. Rytíři byli zakuti do brnění celí. Jezdit proti sobě s kopíma, mečema a sekyrama nahatí, to by v Evropě rychle vyhynula všechna šlechta. (Nevyhynula, šlechtičny by se nejspíš daly na samoplození se zpovědníky či lancknechty).

 Jak uměj bejt Britové super mazaný, tak generalitu politické špičky to tehdy minulo. Válku sice vyhráli, ale stálo je to všechno. Zruinovalo je to. Rozvrátilo to společnost, že tam tak tak neměli komunismus. Důsledky je nahnaly do další války. V důsledku toho přišli nakonec i o Impérium a teď přicházejí i o svou vlastní zemi. Bravo.
 Aspoň se zbavili EU.


Podobně s Fukušimou. Žádná neurčitost nebyla. Katastrofy chodí v určitém rytmu. Každý slyšel o stoleté velké vodě. Ta chodí v průměru jednou za sto let, proto stoletá (a tisíciletá jednou za tisíc, desetiletá jednou za dekádu).
 
 Stejně tak tsunami, to se dá spočítat. Když to vím já, tak to museli vědět i technici, stavaři a vědci v Japonsku, kde zemětřesení a tsunami jsou tak běžné, že je každej zná. My na to ani nemáme slovo a používáme to japonské.
 Věděli to, ale někde nahoře v korporátu seděl nějakej idiot formátu generála Haiga a knížete Vopěnky, co se rozhodl, že se na myšlení vysere a riskne to, určitě se nic nestane a komu se to nelíbí, tak může táhnout.

 Místo koncipování elektrárny tak, aby vydržela i tsunami, co chodí jednou za tisíc, deset tisíc nebo dokonce takové, co ani být nemůže, tak nařídil počítat jen s relativně běžnými tsunami. Důvodem byly na sto procent peníze, protože lepší ochrana by byla dražší nebo aspoň komplikovanější, čili delší na vývoj, čili dražší.
 
 Nepředvídatelnost tsunami byla nula. 

 Jo nepředvídatelnosti jsou.

 Nepředvídatelnosti se dějou třeba u pádů letadel, když se sejdou takový věci, jakože se údržbář přehmátne a připevní součástku špatnou matičkou, ale napohled stejnou, kontrolor porušil předpisy a pomádhá, místo aby dohlížel, do toho je vyjímečný meteo, piloti maj pak v kabině matoucí signály od přístrojů a správná reakce je kontraintuitivní a na analýzu je pár vteřin.
 Jenže leteckej průmysl na tohle reague racionálně, všechno rozpitvá a navrhne protiopatření hned po jednom případu.
 Kdyby si všichni britští generálové museli jednou měsíčně vyběhnout proti kulometu, hned by celá první světová vypadala jinak.


 Proto mi nepřipadá, že by si lidi něco pořádně promýšleli a ono to pak stejně vyšlo jinak kvůli nějakýmu nečekanýmu detajlu. Můžou, ale děje se to moc málo.

 Svět vypadá až moc jako místo, kde většina lidí myslet nechce a nechce, nebude a nebude a pak se s vykulenejma očima strašně diví, že se jim to pak posere, přesně podle těch pravidel, na který se nechtěli ani podívat.


 Jako příklad nemyšlení písnička Pravda a Lež od Nohavici v komentech pod tím samým článkem. Když jsem na to koukal naposledy tak tam 22 lidí hlasovalo a průměrný počet slepic 4,9. Možná si ještě někdo přikliknul před spaním.
 
 To je katastrofa, co?

Může někdo z těch, co na to klikali, vysvětlit, proč jste na to klikali? Co se vám honilo hlavou?

 Přemejšeli jste vůbec o tom textu někdy v životě?

 PRAVDA NENÍ NAIVKA DŮVĚŘIVÁ.

 Na to zapomeňte.
 
 NAIVITA je SEBEKLAM, čili KLAM, čili LEŽ.
 
 Pravda je sama antiteze naivity.

 Pravdě všechno sedí, pravda bere do úvahy VŠECHNA fakta, pravdou nezmítají emoce, pravda nemá zadání, pravda si s nikým nepoměřuje pindíka, pravda nechce zabodovat, zapadnout do skupiny, pravda nechrání komunistickýho dědečka nebo souseda komunistu, stavovskou čest, svou nekurvoidní image, své zvířecí orgáče s primitivem, penízky v kapse, celovesmírné dobro, iluzi vlastní neomylnosti, své postavení ve společnosti ani vlastní iluze ani žádný další krávoviny.

 Pravda není slušná, smířlivá ani chlácholivá, nemá alternativu a netoleruje chyby. Pravda sere na vás, na mě a na to jestli se někomu vůbec líbí.

 Pravda taky není žádnej polovzdělanej, polonáměsíčnej soudce, žijící ve světě svých spisů, procedur a toužící po povýšení, tající návštěvy swinger klubů, domin či sex s nezletilými, čvachtající vagínu z chlapáckého kriminálníka, prosazující si svý feministický fantasmagorie, plnící politické zadání či vystrašný z výhrůžek tlupy primitivů.

 Dvě dílčí, konfliktní pravdy nejsou pravda ani jedna právě proto, že spolu dohromady nesedí, neberou v potaz všechna fakta a je jen mentální lenost hlásat něco podobného.

 Taky není něco pravda, jen proto, že se na něčem někde někdo dohodne, ať je to skupina vědců, politiků, náboženskejch magorů. Nebo se pod to nakliká milión lajků, slepic či hvězd. Pravda není o konkurzu popularity.
 Pravda není pravda proto, že si to někdo kdo odkváká do novin, televize, z katedry nebo pro ty nejhloupější - na školení. Taky se něco nestává pravdou jen proto, že se to vylíhlo zrovna ve vaší hlavě, v hlavě vaší oblíbené autority - nebo třeba v mojí hlavě.

 Tak to nefunguje.

 Než nemyslet a jen reagovat je lepší bejt zticha.

 
 Ta písnička, co se jmenuje Pravda a Lež, je ve skutečnosti ve vší evidenci o dvou Lžích. Lži hloupé a naivní, a Lži vychcané.

 Když přál Zeman národu bolest, ve smyslu, že myšlení bolí, tak to abychom mysleli (a měli bolest za průvodni jev). Jedním z výsledků myšlení je, že se doberete pravdy.

 Pravdy nebejvají hezké, pravdy nebejvají populární, pravdy nebejvají příjemné. Když se doberete pravdy, tak vám podle situace taky může zůstat, kromě pravdy, už jen pachuť v puse, trpkost v duši a prázdné ruce. - Což je sakra velká motivace lhát sám sobě. Málokdo stojí o pravdu, když ho tato připraví o majetek, postavení, sebeúctu a udělá z něj vyvrhele jeho rodiny/tlupy. Kdybyste ovšem mysleli dřív a víc, tak byste se týhle situaci mohli třeba i vyhnout.

 Jindy vás pravda osvobodí v tom smyslu, že se můžete přestat starat o kecy lhářů, sobců, slabochů, ať jsou kdo jsou, jste víc sám sebou a tedy vyrovnanější, svině si držíte dál od těla, svět má řád a smysl, všechno je pro vás jednodušší, přehlednější, pochopitelnější, věci poznáváte na první pohled, předvídáte a máte klid na duši.
 Nepotřebujete ničí předžvejkaný názory a názory autorit berete jako věc k ověření, protože i génius se může mýlit a i úplnej idiot či notorickej lhář může mít někdy pravdu.
 

 Na to abyste se dobrali pravdy, musíte mít správnou metodu a fakta.

 Jak se mění fakta, která máte, tak se vám při stejné metodě mění i výsledek. Je to jako v té reklamě na jakési auto, kde je na počítači nakreslená hnědooká dívka a pořád to tam říká "Přepočítávám," "Přepočítávám," "Přepočítávám". To holt musíte dělat.
 Je to jako matematická rovnice, změníte x, vychází vám jiné y. - Blbci můžou pištět, že jste změnil názor a jakto, ale ve skutečnosti jste se mohl jen dozvědět něco nového a tak si názor poopravili, aby seděl s realitou tak, jak ji momentálně znáte.

 Kupříkladu vidíte válečný film, kde se pískne v zákopech a britští vojáci vylezou a běží proti kulometům a řeknete si, že je to jistá smrt. Pak se dozvíte o kadenci kulometu, rozptylech a najednou zjistíte, že šance zásahu je relativně malá. Pak se dozvíte, že jak vojáci s kulomentem, tak ti vedle něj s puškama, stříleli přednostně na důstojníky, takže ti měli x krát větší úmrtnost než normální vojáci.
 Jak se dozvídáte další a další věci, tak pořád měníte a poupravujete svůj názor a ten, i když se mění, tak je stále koherentní a když na vás někdo vysype další informace, aby vám vysvětlil, že to bylo všechno úplně jinak, tak vás to nijak nerozhodí. Zas to přepočítáte.

 Jen musíte mít tu metodu, která funguje na 100% a která je pořád stejná.

 
 Jestliže musíte při stejné metodě ignorovat nějaká fakta, aby vám to vyšlo, tak to pak děláte blbě.

 Jestliže musíte změnit metodu, aby vám dvě stejné věci vyšly pokaždé jinak nebo naopak, aby dvě různé věci vyšly stejně, tak to taky děláte blbě.


 Jaký metody máte?

 Když se o něčem řekne, že to je konspirační teorie, přestanete okamžitě přemejšlet, protože nechcete bejt za blbce a vyvrhele, co věří na konspirační teorie? Nebo si řeknete, že blbec/hajzl právě promluvil, onálepkoval vás, snaží se vás zdiskreditovat a tak asi nemá lepší argumenty a bude to asi podvodníček?
 
 Když vám někdo vysvětluje nějakej princip, hledáte hned protipříklady? Zkoušíte, jak to funguje v negaci? Jak to funguje, když v tom proházíte zúčastněné? Jestli to funguje i zpětně? Snažíte se shrnout komplikované myšlenky do jedné věty vystihující podstatu?

 Ověřujete si, jak se došlo k premisám? Ověřujete si, jestli vám tam nějaká premisa nechybí nebo nepřebejvá? Projedete si text, jestli tam nejsou nějaké falešné argumenty? Kontrolujete správnost analogie?

 Uvědomujete si, že jsou rozdíly mezi doktorem a doktorem; vědcem a vědcem; důstojníkem a důstojníkem; děvkou a děvkou, nebo to máte kus za kus a všichni stejní/stejné ve všech detailech?

 Kontrolujete, jestli je vše správně pojmenováno, jestli se nemíchají kategorie, jestli se nezaměňuje podstata za povrchnost, jestli se nezamlčují a nepřekrucují fakta, jestli jedna věc nemá dva názvy nebo dvě věci jeden? Jestli slovo se dvěma významy je vždy chápáno v tom samém smyslu?

 Kontrolujete, jak vám detajly fungují s celkem? Začátek s koncem? Zvládáte vysvětlit všechny rozpory, na které se poukáže?

 Rozlišujete, co vám říká rozum a co pocity? Rozeberete si, proč vám pocity říkají, to co říkají?
 
 Jste schopni rozeznávat mlhavé od jistého? Objektivní od subjektivního? Atd, atd?

 
 Písnička Pravda a Lež patří mezi pohádky.

 Podle ufňukanosti by zapadla mezi irské. Taky byli na tom po staletí Irové pod Britama podobně jako Vysocký/Nohavica pod komunistama.

 Vysocký se konce komunismu nedočkal, Nohavica jo a štěstí, co mu to přineslo, vyjádřil veršem: "Narozen v komunismu umřu v komunismu". Bravo, fňukáním z deště pod okap.

 Irové, ti se na pohádky vykašlali a brali svět takovej jakej byl. Přečtěte si dějiny IRA a když už budete číst, tak rovnou taky dějiny Švýcarska, Balkánu, Rekonkvisty, Sikhů, Křižáckejch válek, starověkejch židovskejch válek a povstání, nezapomeňte na Masadu, celej příběh holokaustu, Palackýho dějiny, napoleonský války, třicetiletou válku, Historii válek nás s Germány a Římanů s Germány a popis bitvy v Teutoburkém lese, Zápisky o válce Galské, Alexandrův životopis, životopis Ginghichána a války Mongolů, historii o válkách Římanů s Pikty, římské vojenské řády a předpisy, Husitství, ruskou občanskou válku, Komunu, Savonarolu, Punský války, dobytí Egypta Římany, válek Řeků s Peršany, Konkvisty, historii asasínů, Bůrské války, bitvu o Maltu, Americkou válku za nezávislost a Válku Severu proti Jihu, Vladaře, Clausewitze, životopis Césara, Napoleona, holanský a francozský odboj, Španělskou občanskou válku a další věci, co mě zrovna nenapadaj.

 Napřed si to přečtěte všechno na wikipedii a pak pak čtěte knížky. Třeba vám jedna, dvě věci docvaknou. Třeba. Snad.
 
 Ženský můžou začít bitvou u Alézie, pak si přečíst v Kaput tu kapitolu, kde Malaparte navštívil bordelový vlak a pak se můžete dát do čtení historie otroctví. Jestli tu jsou nějaké relativné mladé subky, tak doporučuji nečíst na kůžích/koženkou potažených křeslech, mohly byste se z toho vzrůša přilepit. Látka uschne. Každej kdo viděl náklady 50 odstínů šedi ví, proč to píšu.

 Žádné staré dobré časy nikdy nebyly a budoucnost taky nevypadá dobře. Tak co?!

 Jestli se vám nechce ani číst, ani myslet, tak si vemte bonbón, pusťte si v televizi večerníčky a déčko a ničeho se nebojte. Na divení budete mít pořád dost času. Starosti si vás najdou samy. Smrt taky. 

 Jo a kupte si houpací křeslo a občas si zacinkejte klíčema.

 

   
Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.3 (35 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Ta část o Sommě se mi líbila. U Fukušimy jsem už začal ztrácet pozornost... A pak jsem ji ztratil zcela. Škoda, Čmoude.

Průměrný počet slepic: 3.8 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Jedinou opravdovou konstantou je, že lidská blbost nemá hranic.
Ale zase na druhou stranu, protože každá mince i ta imaginární, realizovaná blbost přináší poznání.
Když se vrátím k bitvě na Sommě, tak tam realizovaná důstojnická blbost přinesla poznání, že nastupovat v řadách proti kulometům, je nesmysl. Ti, vojáčci kteří sebou flákli o zem, přežili a své poznatky po bitvě přenesli na ostatní. Takže v následujících bitvách se učily útočné sestavy postupovat přískoky v úzkém pásmu za dělostřeleckou palbou.
Stejná blbost se realizovala v květnu 1940 u Dunkirku.
Velitel BEF po obklíčení vydal rozkaz zničit přebytečný materiál, protože byla zahájená evakuace.
Jeho podřízený generál, při své aktivitě nechal zničit střelivo pro protiletadlové kanony, takže obklíčená vojska BEF byla bezmocná proti něm tankům a jen mohla obdivovat výkony německých 88 PL kanonů. Že měli své 90mm kanony jim bylo k prdu, když do nich neměli ládunk. A zde také následoval pozitivní vývoj.
Britské velení po skončené evakuaci jako jeden z prvních kroků provedlo čistku mezi svými generály, ti s červenými nosy od ginu, byli "odejiti". Nastoupila nová generace.
Ovšem v případě Fukušimy o pozitivním vývoji nevím.
Protože tam průser nastal kvůli doslova drobným halířkům.
Každá JE musí mít záložní zdroje. Ten honí čerpadla chlazení. Chladí se dohořovací nádrž s palivem, co vykonalo svou práci v reaktoru, chladí se vlastní reaktor.
Ti pitomci, nebo pitomec, nechal záložní ( záloha v třetím pořadí) dýzlgenerátory na ploše dvorku pod plechovým přístřeškem a voda nejdříve spláchla linky VVN ( záloha v druhém pořadí), poté spláchla ty dýzly. A bylo po he he.
A průser se rozjel. Kolik asi tak ten jouda ušetřil, když ty generátory nenechal vytáhnout jeřábem na střechu elektrárny?

Problém asi je v tom, že každej myslí v rámci něčeho. A je velice vzácné najít někoho, kdo své myšlení pustí dál, než nad rámec zadání.
Já tomu říkám umět střílet za roh, nebo si to alespoň umět představit.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

usetrilo se par penez, nebo se treba postavilo parkoviste pro management aby to nebylo daleko

jen u dvou bloku byl zalozni generator na strane k mori nezabezpecen pred vlnou, druhe dva to maj v poradku a generator byl chranen

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Viděl někdo z vás záložní generátor pro jadernou elnu? Tak pro vaši představu, je to něco jako lodní motor středně velké zaoceánské lodě. Tahat ji někam na střechu jeřábem? Tak to nejdřív musíte vymyslet ten jeřáb. Konstruktéři jsou rádi, když to hydraulikou naloží na 168-kolový podvalník a pak podobnou technikou sundají a usadí. Jděte se na ně podívat do Temelína, až budou zase pořádat den otevřených dveří (pokud ještě nějaký bude, nedivil bych se, když žádný nebude, moc bych se rozmýšlel, jestli by to džihádistům nestálo za pokus). Ale je fakt, že by to stačil uchladit jediný motor nad hladinou. Bohužel, tam bylo pod hladinou skoro všechno.
Drobná perlička: ono bude asi všechno jinak. Protože vybuchl i reaktor dlouhodobě odstavený, dokonce s odšroubovaným víkem, takže vybuchnout prostě nemohl. Spíš to vypadá na setsakra dobře připravenou sabotáž... Údajně měli taky "outsourcovanou" externí (zahraniční) bezpečnostní službu, což vůbec nebyli Japonci. Jak jsem četl, tak předávám, jistotu nemám, nicméně... zanedbat fakta se nevyplácí...
A k té konstantě: podle jakési teorie je součet IQ lidstva už dlouho konstantní, jen počet lidí pořád stoupá :-)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Takovejch nasranejch lidí se dají potkat spousty. Hodně prej v Kauflandu. Já tam nechodím, tak nevím jistě, jestli je to pravda, a ověřovat to nepůjdu. Nevím, kam chodí nakupovat autor tohoto textu, možná jinam.

Průměrný počet slepic: 2.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Za mořem nejhlubším, za horou vysokou,
Za lesem smutnějším, než oči dětí jsou.Křídla vran, tisíc bran,
devět řek vede tam.

Poslouchej...
Za bránou tisící tam zvonková je zem,
a lidé zvonkoví v ní zvoní celý den.
Pro váš pláč, pro váš smích,
ring-o-ding pro váš hřích.
Poslouchej...

V ulicích z perleti a lístků okvětních,
domečky skleněné a z křídel motýlích.
Barevný vodopád,
má barev víc, než můžeš znát.
Poslouchej...

A lidé zvonkoví, ve zvoncích zrození,
když se stane neštěstí svým zvonkem zazvoní.
Ring-o-ding ring-o-ding
Ring-o-ding ring-o-ding
Poslouchej...

Nemocní se uzdraví a slunce začne hřát,
auta se vyhnou, a kdo nemoh´, může vstát.
Ring-o-ding ring-o-ding
Ring-o-ding ring-o-ding
Poslouchej...

Přichází i mezi nás, i mezi námi jsou,
na první pohled je nepoznáš, když po ulici jdou.
Zazvoní když přijde čas,
kde by mlčky stál každý z nás.
Poslouchej...

Já zpívám pohádku pro děti zvonečků,
pro vlásky holčiček pro ouška chlapečků.
Ring-o-ding ring-o-ding
Ring-o-ding ring-o-ding
Poslouchej...

Až jednou vyrostou, pak jistě zazvoní,
mí lidé zvonkoví, ve zvoncích zrození.
Pro váš pláč, pro váš smích,
ring-o-ding, i pro váš hřích.
Poslouchej...

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

jako by někdo ze mě dělal vola.

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proč dělal?

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

na článek?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Rudé náměstí na Náměstí Václava Havla. Potom budeš king.

Průměrný počet slepic: 3.6 (13 hlasů)

A určitě to taky "spousta Rusů přivítá"...

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Také jsem se v tom sáhodlouhém textu nějak ztratil. A od tvrzení, že každý voják od starověku měl nějakou zbroj, jsem už měl pocit, že autor nějak neví, o čem mluví... Nebo nikdy neslyšel o Keltech? Prakovnících z Baleár?
A také se mi zdá, že postrádám Vidlákem požadovanou koncepci článků, tedy úvod, stať a závěr :)

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale prakovníci z Baleár se možná nevrhali na nepřítele v první linii (a i tak jsou někde dobově zobrazený se štítem) no a u těch Keltů
mám tuchu, že šlo o nějakej projev rituálu nebo co (jako že se nebojí a tak).... tohle bylo nejen u Keltů ale i u jinejch.
I u nás je prej ňákej případ .... prej ňákej husitskej adamita šel na někoho úplně nahatej :):) (to je nejapnej vtip)

Ale jak říkáš o autorovi ve smyslu, něco jako že je to takovej popleta a vůbec neví o čem mluví ...... a asi si myslíš, že je článek úplně
naprd protože děsně roztahanej do dýlky, nudnej a vo ničem, bez koncepce, chaotickej, plnej jalovejch žvástů a vejmyslů a fabulací
a tak dál a tak dál ---- v tom tady najdeš nepochybně dost souznějících.

Pro mě, protože nejsem na tak dostatečně velký intelektuální úrovni, byl tenhle Čmoudův článek hodně dobrým počtením. Zdá se
mi dobře chronologicky vystavěnej, zajímavě vyargumentovanej a vedoucí k netradičnímu pohledu na věc. To co já ale není směrodatný, blbec se diví furt kdečemu. Čmouda čtu rád, za dnešek 5 slepic a těším se na další.

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

Autor článku ale nepíše o rozlišení bojovníků dle způsobu boje, on tvrdí, cituji: "už ve starověku měl každý voják kromě meče i štít a nějakou formu brnění" což je poněkud mimo realitu. Ne každý voják měl meč a štít, ne každý voják měl nějakou formu brnění (a už vůbec neřeším, že to, co chrání tělo je zbroj, výraz brnění ze staročeského brně označuje kroužkovou zbroj). Neříkám, také že je popleta (prosím nepodsouvat mi něco, co jsem nenapsal!), mnohé jeho vývody jsou podle mne správné, i když nijak objevné. Ale článku by slušelo učesání, lepší forma a zkrácení.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

nablblých formalizmů, ale to, co nosí voják na sobě, byla, je a bude vždy VÝSTROJ a nikdy jinak.
A vojáci měli samozřejmě nikoli formu brnění, což je naprostá pitomost, nýbrž formu ochrany proti poranění. Když už byli úplně v prdeli, namotávali si na nejčastějí zraňovaná místa kusy špagátu nebo řemínku. Pokud byl čas a prachy, dopřáli si něco onačejšího, hrubé sukno, filc (plsť), prošívané kusy oděvu uvnitř vycpané aspoň senem, když už nebylo nic lepšího.
Jinak se mi nelíbí, že opět autora chytáte za slovo. Význam věty, že každý voják měl kromě meče i štít, bude každý normální člověk prezentovat tak, že kromě útočné zbraně měl každý voják i základní prostředky své ochrany. Jak dalece účinná taková ochrana byla, můžeme vésti další diskuzi.

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

Milý Targusi, já samozřejmě chápu, že má modrá knížka mne ve Vašich očích diskvalifikuje pro jakékoliv hovory o čemkoliv vojenském :) Vy zde často citujete Wikipedii, rád Vám jí posloužím: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zbroj
Možná chytám autora za slovo, ale jeho formulace, že od starověku měl každý voják kromě meče a štítu i brnění (či zbroj, klidně jí můžete říkat i "formu ochrany proti poranění") není zcela v souladu s realitou. Ne každý voják měl zbroj, ne každý voják měl meč, ne každý voják měl štít. V celých lidských dějinách najdete mnoho vojáků bez mečů, štítů i zbrojí, pravěkem počínaje :)

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

se občas stane, že i wikina píše 3,14-čoviny.
Když omylem jdete z baráku, tak se vždy strojíte, a nikoli zbrojíte. Taktéž se dámy na ples vždy strojily, nikoli zbrojily.
Uznávám, že jako zbroj můžeme označit bojovníkův štít, coby prostředek pasívní obrany, jinak ani hovno.
Rovněž tak v armádě byl výstrojní náčelník, který vydával hadry. Zbrojíři byli úplně jiní lidé.
Takže pro příště zkuste čerpat i odjinud.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Targusi, ale to nemyslíš vážně, že nászvosloví pro vojáka současné armády aplikuješ na názvosloví cose používá na středověk? To je snad vtip ne?

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Když jdu z bytu (až dosud jsem vždy z něj šel úmyslně :)), jsem před tím vždy ustrojen. Když jdu do bitvy (provozuji posledních 32 let svého života historický šerm) jsem ustrojen a pak na oděv beru zbroj. Protože mám rád své zdraví, tak vždy aspoň nějakou (minimálně helmu). Ale historie nás učí, že vždy byli nějací vojáci beze zbroje (chudí lehkooděnci), bez mečů i štítů a někteří i bez oděvu (Keltové, adamité, Loverňáci). Je mi velice líto, ale odmítám uposlechnout Vaší rady a čerpat pro starověk a středověk Vašich zkušeností s výstrojními náčelníky armády ČSSR, na rozdíl od Vás dávám přednost studiu odborné literatury. Pokud jste ten článek z Wikipedie mnou sem daný četl, je velmi solidně ozdrojován. Ale závidím Vám Vaši suverenitu :) Já totiž čím více studuji, tím více pochybuji.

Průměrný počet slepic: 2.5 (4 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

jsou tato slovíčkaření fuck.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

To ještě byly doby,kdy se používal rozum,teď stačí počítač a ty výsledky nejsou moc dobré.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Otázkou je, kolik tam žijících lidí spadá do kategorie starý (a k tomu nakažený) a kolik lidí, kteří mají zdravotní problémy, je na koronavirus testováno... Statistika je vždy závislá na vstupnch datech.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Pokud mám věřit WIKI, tak dětská úmrtsnost v africe je 7,2 procenta, myslíte, že zvýšení o 0,1 na 7,3 někdo je vůbec schopen poznat?

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Tak jsme prehledl, to je celosvetový průmer 7,2procent deti, v africe je to az 27 procent, takze 27 nebo 27,1 dětí? Zní to hnusně, ale kdo si toho fakt všimne...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

je tolik nemocí, že se i koronavirus mezi nima ztratí a nikdo si toho nevšimne. Pak taky v Africe, mimo nejbohatší čtvrti pár měst, je zdravotnictví takové, že je virus nezjistitelný.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je to závod o čas, v Africe je tolik nemocí, že mnohé zabijí lidi dříve než koronavirus nebo něco jiného. Třeba rakovina, možná ji někteří mají, ale umřou daleko dříve na AIDS.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Co nadělám.Citát se sám nabízí.
Na světě existují věci, které jsou tak odporné, že je nutno je skrývat a zamlčovat, nejen z důvodů estetických, nýbrž z důvodů čistě humánních. Pravda například.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

In reply to by Nick512 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale právě proto, že se PRAVDA přikrývá a zamlčuje hromadami lží na motivaci nehledě, i lží o nutnosti ji skrývat, jsme tam, kde jsme.
Prostě ani "válka neskončila, válka trvá" a jen "generalita" je čím dát tupější a bohužel jsme nyní součástí velké, gigantické lži a ještě si přitom nadále mnozí nalháváme, že ne....
Já Čmoudovu článku rozumím a komentáře nebudou veselé.

Ale člověče pomni, PRAVDA vítězí!

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Čmoud šel na to logicky. Jeho přístupu rozumím, i když se všemi vývody asi nebudeme souhlasit.
Čmoudova Pravda je nezpochybnitelná pouze v logice, raciu. 2 + 2 = 4

- Jenže když zapojíme POUZE rozum, můžeme se TAKÉ mýlit. (což je paradox)
V mnoha věcech. A kdyby v ničem jiném, tak v přesvědčování lidí, protože naprostá většina lidí si vjem a důsledky z něho plynoucí, zpracuje původnější rozhodovací soustavou. Proto zinscenované příběhy "uprchlíků", čili maximálně oprsklých ekonomických migrantů, kteří jdou přes mrtvoly cynicky za lepším a ještě útočí a terorizují v hostitelských zemích své hostitele, stále, přes osobní zkušenost, zabírají. Nebo rozbombardované nemocnice v Aleppu, kde podle západních manipulátorů, za islámského státu bylo víc nemocnic, než v celé předválečné severní polovině Sýrie. Atd...
Kdyby rozhodovalo racio, tedy logická Pravda, tak by kupříkladu Piráti měli ve volbách kolem 5% hlasů a ODS, Stan nebo TOP by v parlamentu vůbec nebyli.

Z výše napsaného vyplývá, že "absolutní pravda" téměř vždy, neexistuje. Záleží na "úhlu" nebo spíš přesněji, "hloubce" vhledu.

Vysokému rozumím také. Nejde o přesný popis skutečnosti.Nejde brát doslova, protože pravda a lež nejsou bytosti, nikam nekráčí ani nejezdí na ukradeném hřebci ani nespí ani nenosí šat.
Jde o symbolické vyjádření určitých skutečností, v básni. V básni je sled komunikačních symbolických obratů, symbolických obrazů, jdoucích pod racionální vrstvu lidského vnímání.

Snad nejhlubší jsou Vysockého verše:
"Jistěže nakonec ve světě zvítězí pravda,
ale až dokáže to, co dokáže lež."

Že pravda automaticky nevítězí, naopak, jednodušší lež ("v krásném hávu"), lze zpracovat daleko jednodušeji a tudíž přijatelněji, než složitější (a proto "nahou") pravdu, je odnepaměti známá věc...

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hloubka Vysockého veršů je víceúrovňová:

"Jistěže nakonec ve světě zvítězí pravda, ale až dokáže to, co dokáže lež." - jaký potom bude mezi nimi rozdíl? Budeme schopni je od sebe ještě rozlišit?

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Jste člověk hloubavý a dostal jste do vod hlubokých i pro Velkého bociana ;-))

Pravda nemůže dokázat to, co lež, právě proto, že je to pravda a nemůže přikrášlovat lhaním.

Někdy, když je situace mnohavíce hyper super úrovňová, snad pravda ani rozlišit nejde.

Pokud jsme optimisté a věříme, že to lze, pak platí
Jahelkův oxymoron:
"Ty máš pravdu svou a já zase jinou, možná se sejdou a možná se minou".
Takže je někdo od sebe odlišit dokáže. Otázkou je, jestli to budeme my a jestli ta pravda bude naše...

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Dnes každý chrytrolín nezapomene při své řeči slovo - narativ.
Přiznám se, že mně, jako nepostiženému vyšším vzděláním, bylo slovo narativ neznámé, jelikož se v běžném projevu, ani těch chytrolínů nevyskytovalo.
Nebylo mně, než zjistit o co kráčí, protože skutečný význam slova se dal vyložit všelijak.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Anal%C3%BDza_narativ%C5%AF

Tak už to mám - vysvětlení události může být v podání informátorů různé, tedy má jiný narativ. Jedná se o světový objev, hodný pozornosti, že ?

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

No, to máte jako u této zprávy ze Sýrie. S jakou samozřejmostí a klidem přistupují naši milí spojenci k tomu, že vojensky a zcela otevřeně obsadili část území cizího státu proti vůli jeho zákonné vlády, aniž by tento stát proti nim provedl jakoukoliv agresi... No a doplní se to narativem "řezník Asad, demokracie, svoboda", aby se potlačil narativ "agrese, zasahování do třetích zemí, podpora terorismu." Mě tady nepřestává fascinovat právě ta samozřejmost, s jakou se přistupuje k jednání, které je u jiného považováno za neodpustitelné, strašlivé, byť ve srovnání s tím "naším" ani zdaleka nedosahující podobné intenzity.

"Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že je situací v Idlibu velmi znepokojující a že stojí při Turecku, které je spojencem v rámci Severoatlantické aliance. Washington zároveň vyzval Damašek a jeho ruské a íránské spojence, aby ofenzivu v Idlibu okamžitě ukončili."
https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/clanek/eskala…

Průměrný počet slepic: 4.8 (15 hlasů)

je hobby a zájem "našich milých" spojenců......
ANO, situace v Sýrii je znepokojující !
Zejména proto, že na počátku Turecké agrese (člena NATO) se mírně na Západě (V Evropě) proti vstupu Turecké armády na území cizího státu protestovalo, nyní se mlčí, EU má jiné starosti......
Doufám, že Damašek (s podporou Ruska) a právo vyhrají.......a okupanti a skuteční teroristi budou - použiji termín "našich spojenců"- eliminováni!

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

Erdogan už prohlásil, že na 72 hodin nebudou Turci bránit pochodu lidí z Idlíbu. Je jich tam prý asi milion, takže počítejme, že přijde tak 5 milionů lidí, kteří budou všichni utečenci z Idlíbu. Asi z těch nemocnic, co Rusové tolikrát zničili. Takoví specialisté by se hodili na české dálnice, klidně bych jim svěřil opravu, když tak rychle zvládli opravovat nemocnice každý den vybombardované v Idlíbu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

máte "vjosnove feryje" (to jsou po našimu jarní prázdniny), válíte se u kompu, vyžítáte zásoby z mámina špajzu, aniž byste měl vyřízeno ofiko povolení vstupu do této zóny, a přemýšlíte, čím byste mě nasral.

Dal jsem vám pět kur, páč jsem si všiml téhož. A vzpomněl jsem Rusa, který obsadil Krym a rozesral Donbas. A sankce, které mu postavily na nohy zemědělství a zaplavily ho nabídkami k sňatku - pardon - k nové ekonomické spolupráci. Ivane - ty nám své zbraně - my tobě vše ostatní, čeho požádáš.

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)

Zásah a potopen. Jen ta špajzka byla sestřina lednice a zásoby byly v podobě segedínu. A byl jsem krátkodobým imigrantem ve zde oblíbeném západočeském městyse, v němž sklízel takovou slávu pan Hnědý (což je aluze na Quentina Tarantina a nejvyššího z chvilkařů). Mimochodem, asi jako jinde, v noci se změnil i tento městys v Syberii.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Právě teď na ČT24 byl titulek "Turecko nebude zadržovat uprchlíky". Slyšela jsem jen konec rozhovoru dvou redaktorů - obvyklé řeči, že už Turecko nezvláda péči o 4 miliony lidí navíc a k tomu k nim právě směřuje 800 tisíc až milion nových uprchlíků kvůli zoufalé situaci v Idlíbu.
Tak se máme v Evropě na co těšit. Přivítáme členy Islámského státu a viníky toho jsou jednoznačně Asad a Putin, to je ta "správná pravda".

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

Aha, nedočetla jsem na konec, zpráva je zde již uvedena.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

K Sommě. Vojáci se až na velmi řídké výjimky připravují velmi pečlivě na minulou válku. Ti, kdo se vyjímají, chtějí inovovat, jsou cílevědomě a systematicky potlačováni. Armáda na to disponuje celými mnohohlavými odbory, které se tím zabývají. Překrásně to popsal Patrick Ryan v nesmrtelném "Jak jsme vyhrál válku".

Tam, kde inovátor přelstí systém a prosadí se, se vyhrávají bitvy a války.

Souvisí to s limity člověka jako druhu. Neschopnosti předat zkušenosti v komplexnosti i s prožitkem, který bývá nejdůležitější a bohužel pro člověka slovy nepředatelný.
Tak jsme tedy odsouzeni povětšině na věky věků běhat proti kulometům.

K Fukušimě. Souhlas. Elektrárna neměla za při znalosti velikosti tsunami v minulosti stát tam kde ji postavili. Jestliž ese vědělo, že nejvyšší vlna byla v minulosti cca 11m, logika i metodika (FMEA) už tenkrát používaná by velela naprojektovat a vybudovat ochranu před vlnou 2x vyšší nebo elektrárnu postavit výš/ jinde. Místo toho vybudovali ochranu na 6m vlnu. Dopadlo to, jak to dopadnout muselo.

Vypracování s schválení projektu elektrárny v Fukušimě bylo selhání člověka, byl to z mého pohledu kriminální čin. V žádném případě nešlo o selhání technické.

Zamontovat do takových úvah Vysockého Pravdu a lež mi zrovna šťastné nepřipadá, je to na rozbor, ten text vznikl v nějaké době. Podle mého názoru je to o něčem jiném.

Že je to uplakané? Proč ne. Jsme lidé, máme jako druh svoje člověčí limity, proč si nad tím občas nezaplakat. Stejně jako nad tím, že tu kometu neuvidíme nikdy 2x.

Průměrný počet slepic: 4.4 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Ze začátku jsem chápal, pak se ztrácel, až jsem se celý ztratil, a nakonec to celé i zatratil. Ano, vím, je to chyba mé naprosté nedostatečnosti. I tak mi přišla, ještě když jsem nebyl zatracen, jedna myšlenka poučná pro každou dobu:

"Kdyby si všichni britští generálové museli jednou měsíčně vyběhnout proti kulometu, hned by celá první světová vypadala jinak."

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

rymicka v evrope a ted turek pusti jeste okupanty, ma to dobre nacasovany

https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/clanek/uz-neb…
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/k-hranici-s-reckem-se-v…

jak kdybych si cetl nejakou kroniku - https://www.mobaknihy.cz/kronika-zaniku-evropy.html

lidri evropskych zemi vyjadruji znepokojeni, turecko posle 3.5 mil okupantu, recko a italie se zhrouti, v cechach lide skupuji tvanlive potraviny

klid, jen spete dal

jak rika cmoud

Jestli se vám nechce ani číst, ani myslet, tak si vemte bonbón, pusťte si v televizi večerníčky a déčko a ničeho se nebojte. Na divení budete mít pořád dost času. Starosti si vás najdou samy. Smrt taky.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Je to nejlepší z sálodlouhého Čmoudova článku.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

No, to je moudro...... V tom se nelze splést. Smrt si najde každého...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://blisty.cz/art/98960-aktualizace-v-syrii-dochazi-k-vazne-eskalac…

v jednom meste je 500 znicenych nemocnic ? tolik tam nemaji ani ordinaci, mozna maji 500 palpostu krytych za nemocnice

Víte velmi dobře, že Asad dokonce označuje za "teroristy" i zdravotnický personál, který jeho a ruské letectvo bombarduje, když ničí nemocnice. Zničili už 500 nemocnic.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by proton (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tolik tam nemají ani zdravotních sester.

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)

Tak abychom byli úplně féroví, pokud nepůjde o nemocnice jak je chápeme my, ale prostě panelák v němž leží zranění, není to číslo nemocné. Na to vlastně stačí jeden takový panelák - vybombardujete ho, musíte přeživší a raněné uložit někam jinam a hle, hned máte druhou nemocnici. A po dalším náletu třetí, po dalším čtvrtou... To se nastřádá.

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)

To "nemocné číslo" byla moje blbost, nebudu ji vydávat za intelektuální nadsázku ;) Samozřejmě jsem myslel "nemožné".

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

je oblíbená hláška Guardianu a tedy Čulíka. V Aleppu jich zničili tolik, kolik jich bylo v celé severní polovině Sýrie. Podle Spencerové.

NEMOCNICE v propagandě mají stejné postavení jako SIROTCI, kterým je v reálu od 20 do 50. TYTO LŽI MAJÍ PŮSOBIT NA CITY, za současného vypnutí rozumu.

Zhruba v době aleppské kampaně USA vybombardovaly několikanásobně skutečnou nemocnici v Afghánistánu. Zprávička malými písmeny a dál ani ťuk.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)