Když chceš víc než můžeš...

Autor
Štítky

Včerejší článek měl docela bouřlivý ohlas. O dost bouřlivější, než když komentujeme Rusko či USA. Mohu si tedy opravněně myslet, že zdejší čtenáři považují aktuální situaci na turecko - řeckých hranicích za závažnou, přímo se nás dotýkající a jejíž hrozba je aktuálnější než třeba hrozba hybridní války s Ruskem či přímé ohrožení našimi bratry USáky. 

Bude proto nadmíru užitečné, pokud budeme pokračovat.  Navíc se ukázalo, že ledacos v mém včerejším článku jsem jinak myslel, než čtenáři pochopili a to je vždycky chyba autora. Vidlácké zkratky včera zkracovaly příliš. Proto budu pokračovat v rozvíjení mé včerejší úvahy. A začnu skutečně řadou zdánlivě nesouvislých střípků, abych uvedl, odkud pro své úvahy beru argumenty.

Pamatujete, jak před deseti lety skončili čeští turisté v řecké base, protože si fotili jakousi vojenskou základnu? Případ to byl docela pěkný, angažoval se v tom lecjaký politik, česká diplomacie s tím měla dost práce a nakonec to taktak dobře dopadlo. Řečtí vyšetřovatelé celou kauzu před soudem nekompromisně žalovali jako špionáž ve prospěch Turecka. Možná dokonce oprávněně. 

Víte, Řeky si představujeme tak nějak jižansky. Flákání, prožírání budoucnosti, oproti Italům jsou navíc ještě nerudní, mají šílený jazyk, žijí jen z těch hotelů, vlastně nedělají vůbec nic, jen berou důchody z půjčených peněz a to je všechno.

Ale jednu věc jim upřít nemůžeme... Nikdo z nich nevěří že by to s nimi Turek myslel dobře. Jestli existuje společný jmenovatel v rozhádané řecké vládě a fragmentované řecké společnosti, tak je to společná staletá a velmi špatná zkušenost se svým sousedem a kdysi okupantem. Pokud se chce řecký politik hladce stát nevolitelným, stačí chvíli pět sluníčkářské ódy na Turecko. Řekové se mohou sehnout ekonomicky před Německem, Tsipras mohl zradit své voliče ve prospěch globálních a unijních elit, ale nikdo, zdůrazňuji nikdo si v Řecku nemůže dovolit zradit ve prospěch Turecka. To se neodpouští. Levice, pravice, liberál, konzervativec - všichni poslouchali vyprávění svých rodičů, prarodičí, praprarodičů atd. o vraždění na ostrově Chiu i leckde jinde, o přesunech obyvatelstva o sultánské orientální brutalitě a mají to v sobě. 

Řecko nemá tak silnou armádu jako Turecko. Ale kousnout dokáže a svého obtížného souseda nepodceňuje. Úžiny jsou v řeckém dostřelu, na hladině sice defilují především hlídkové čluny, ale pod hladinou jsou po zuby ozbrojené ponorky i různé torpédové základny. Řecká hranice s Tureckem není jako naše s Rakouskem. Je zadrátovaná, zaplocená, má připravené různé obranné posty a taky se to nesmí fotit. Řecká armáda je v dnešní Evropě jedna z nejbojeschopnějších. 

Migranti jsou u hraničních přechodů. Tam kde vede silnice. Tam běží kamery, tam létají kameny a slzák. Tam probíhá ta proxy válka pomocí migrantů.  Všude jinde se tu a tam někdo pokouší prolézt, ale do vnitrozemí se dostane málokdo. Zpravidla je hladce odchycen v pohraničním pásmu. A hlavně - kde nejsou kamery, tak jak na sviňu nejsou ani migranti. Nemusíte mi věřit, ověřte si to sami. 

A teď úplně jiný střípek... Podívejte se na velkolepou US army. Nejsilnější armáda světa, letadlové lodě, tanky, rakety, bombardéry, pěchota, delostřelectvo, válečné zkušenosti... a neporadili si ani s Afghanistánem, ani s Irákem. Těch bomb co tam naházeli, těch peněz co to stálo... a nic  z toho. Tyjí z toho zbrojaři, ale i díky těmto konfliktům nemá průměrný američánek ani pořádné zdravotnictví. Tuto věc jsme probírali mnohokrát. Celkem jsme se na ní shodli. 

Proč bych si neměl myslet, že ta slavná turecká armáda je némlich totéž? Papírově velká a silná, ale ve skutečnosti na tom bude principiálně ještě hůř než ta americká. Jednak z armády vzešel pokus o převrat a Erdogan od té doby dělá tak trochu Stalina - má paranoiu a svojí armádu oslabil co to dalo. A jinak ano, mají letadla i tanky, ale uvnitř těch strojů sedí normální klasický Turek. A Turek - to je odjakživa víc hrdlořez než voják. Takhle se vyřádit na civilistech, zaznásilňovat si, to jo, ale chtěl bych je vidět, jak si vedou v boji s odhodlanou domobranou, která ví, jak dopadne, pokud podlehne. V té Sýrii žádný blitzkrieg nepředvedli. Je hodně vyplýtvané munice.  

Mimochodem... stejně to platí i o Rusku... ano, pomohli Asadovi. Ale že by předvedli na bojišti nějaký velký fičák? I oni postupovali pomalu a opatrně, protože cokoliv jiného by znamenalo velké ztráty, které si ani Putin nemůže dovolit. Syrská válka se víc podobá první světové, než velkolepým manévrovým operacím. A mezi námi... Izraelci také pronikli přes hranice do Libanonu v boji proti Hizbaláhu jen pár kilometrů a dál to nešlo. Nejmodernější tanky Merkava a přicházeli o jeden za druhým. Od vousáčů, kteří nic podobného neměli, všechno odpalovali z ramene a mnohdy jen vybalili semtex z krabičky a dali ho na správné místo u silnice. 

A Haftár sestřelil Turkům několik letadel za posledních pár dní...

Když Turci sestřelili Rusům onen obstarožní bombardér, tak jsem ještě u Vlka napsal článek, že z toho mráčku nezaprší. Vlk tenkrát už viděl aktivovaný článek 5 smlouvy NATO, ale pravdu jsem měl já. Byla to víc habaďůra a jakýsi průzkum bojem, z nějž nakonec vzešla dnešní rusko-turecká spolupráce, která není žádným velkým přátelstvím, ale ukazuje, že Turek se víc vytahuje, než na co doopravdy má. Tenkrát stačila jedna sezóna bez ruských turistů a pak už se jen podepisovaly vzájemně výhodné obchodní kontrakty. 

Mně ta turecká armáda zase tak impozantní nepřijde. Navíc je angažovaná skoro kolem celého Turecka. K tomu má Turecko ekonomické potíže. Turistický ruch je ohrožen. South stream má smysl jen tehdy, když ten plyn poteče do EU a Evropa bude cálovat.  Já prostě nevěřím, že Erdogan tohle všechno zahodí kvůli chiméře nějakého vítězství, které mu možná přinese nehynoucí slávu, ale také ekonomický kolaps. Navíc Ajatoláhové i Asad se dnem i nocí modlí k Alláhovi, aby Erdogan udělal podobnou blbost. Turecká bota ještě pořád okupuje syrské území... 

A nakonec... víte jak dopadl Shaddám? Ten měl ještě větší armádu a Amíky za kamarády. Ale jakmile vlezl do Kuvajtu, všichni od něj dali ruce pryč a došlo jim, že bude lepší tu jeho armádu zničit. Což se také stalo. Nemyslete si, Erdogan má před očima i osud rafíka Husseina. 

Podle Vidláka není migrant turecký voják, nýbrž turecká zbraň. Kameny na hranicích neháží žádní přátelé Turecka. Většina z nich je jen navedená neziskovkami, pašeráky a dalšími hráči v regionu a těší se na bezpracný život v Dojčlandu. Oni nebojují za Turecko. To je jim ukradené a zapomenou na něj hned jak budou deset kilometrů od hranic. Turek je může dráždit, podněcovat, vyhladovět, vyzoufat je k excesům, může s davem posílat agenty i teroristy, ale nic víc. 

Navíc tato válka se vede pomocí kamer a selektivních obrázků. Merkelová nikdy nepřijede na hranici a nikdy se nebude zajímat o názory místních policajtů, vojáků nebo obyvatel. Ale příslušné obrázky poslouží normálním bílým Němcům ve straně Zelených a na demonstracích jako argument k pokračování Willkomenskultur. O hranicích se nerozhoduje tam na čáře - kulomet totiž  řeší vše. Rozhodnutí o jeho použití či nepoužití se ale odehraje v Berlíně a v Athénách. Migranti jsou zbraní pro tento boj. Nejde o to, co s stane na hranicích, ale co se stane v Reichstagu a v ulicích Mnichova. 

Z tohoto hlediska bych si dovolil tvrdit, že migrační zbraň zdá být už vystřelená a její nové nabití se Turkům stále nedaří. Inu propaganda už je taková. Člověk si rychle zvykne. Stejně jako na roušky či na život v ohrožení z epidemie. Stejně tak si člověk (příliš) rychle zvykne i na obrázky utopených dětí, postřelených holek a raněných na primitivních obvazištích. A všichni v Německu už vědí, že rok 2015 se znovu odehrát nesmí, byť to neříkají veřejně před novináři. Merkelová už nikdy neotevře hranice. Když tak se vymluví na koronavirus. 

A stejně jako každá zbraň, i ta migrační může explodovat nositeli v ruce. To kdyby nějaký dav skutečně prorazil zátarasy a za ním zůstali podřezaní vojáci i civilisté. Chudáčka migranta, toho si do Německa ještě třeba někdo vezme,  nebo o tom alespoň uvažuje, ale vrahouna migranta... to těžko. Ani ten nejpokrokovější sluníčkář to neudělá. 

Maximum v co může Erdogan doufat, je ještě nějaké to výpalné. Tam bych jeho šance hodnotil docela vysoko. Ještě je kam přitvrzovat a jak jsem psal včera, on nemá problém s tím, aby ve jménu jeho peněz na hranicích zařvalo ještě pár dětí. Ale jinak je na hranici možností. Rozmáchl se hodně doširoka. Vlastně víc než se rozmachují Američané a dokonce víc než se rozmachují Číňané. 

Kdysi v devadesátkách běžela reklamní kampaň na energetický nápoj Erektus. Na jednom bilbórdu byl Josef Lux kterak pošilhává po svatováclavské koruně. A pod tím bylo napsáno... "když chceš víc než můžeš". Přesně takhle mi přijde Erdogan. Chce víc než může. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.1 (75 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Měl byste dodat, že Erdogan je díky Západu, který ničil Sýrii - i za jeho pomoci - v těžkých problémech. Země je plná migrantů se kterými si neví rady a kteří mu přerůstají přes hlavu. Velká města již ztratil a zbyl mu jen zaostalý venkov. Musí hrát na několika šachovnicích a i Západ je na tom stejně. Všechno je to průvodní jev změny světového hegemona. Pax Americana je dnes již jen americký sen a americký sen je - raději nepsat.
Musíme podobné konflikty očekávat i jinde. Vidíme to v Libyi, Mali, na Ukrajině a vypuknout to může kdekoli. Máme tu Podněstří, Náhorní Karabach, Karibik, nevyzpytatelnou Afriku, Venezuelu. Patří k tomu i hranice EU.
Je to balík problémů a mohly by se o něm psát knihy, co mohly, píší se. A řešení je stále neznámé. Svět se mění.

Průměrný počet slepic: 4.7 (24 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

nějakého vnějšího nepřítele.
Toho potřebují vždy takoví soudruzi, kteří odhodili alespoň zdání voleb, coby nepotřebný balast a následně si dojebali ekonomiku. Jo, když byl od ISIS-áků barel ropy za deset baků, to se nám to budovalo...
Jen namátkou Husajn a Jelcin. Toho prvního stály válčičky ve finále život, druhý to uhrál na plichtu, bo Putin byl kulturní člověk a Jelcin fakticky hodil ručník do ringu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

Jelcin to neuhrál na plichtu, protože byl Putin kulturní člověk, ale protože Putin potřeboval, aby se mu věřilo.

Aby mu oligarchové věřili, že je doopravdy nechá naživu i s většinou nakradenýho majetku za to, že oni mu ustoupěj a nechají mu moc. Proto musel Jelcin žít (no, potácet se někde mezi deliriem a bezvědomím). - Pak mohl Putin v klidu zlikvidovat těch pár oligarchů, co se nepodřídili. Všichni ostatní viděli, kde je ta čára, která nesmí překračovat a za kterou máte klid.

Putin dělá vždy nejmenší možné minimum, ale pak ho dělá s nemilosrdnou bezohledností.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

šlápnout do toho stejným způsobem, jako to udělal Lenin a po něm Stalin. Vyčistit Augiášův chlév a udělat restart. 99 % lidí ze 100 by šlo tenkrát za ním. A měl by ještě větší procenta, než měl reálně.
Proto jsem napsal, že je kulturní člověk. Mohl soudruhům privatizátorům, kteří si vyskakovali, zakroutit krky a vybílit jim konta, zbytky rodin poslat na Sibiř. Místo toho dostali amnestii, pod podmínkou převedení nakradených prachů do ruských bank.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

a to myslím doslova, ne jako ironickej obrat.

Kdyby soudruhům privatizátorům zakroutil krky, tak by prachy zůstaly v cizině. Spousta by jich tam jěště zmizela.

Soudruzi privatizátoři byli často ti, co se modlí v synagogách i tak se pokřik proti němu na Západě spustil velice záhy. Nepotřebujete, aby se proti vám všichni spojili.

Lenin měl prachy ze Západu, celá Evropa rozvrácená válkou a svých starostí dost. Stejně je to stálo obrovská území v Litevském Brestu.

99% lidí mělo jakou moc oproti tomu 1% ?

Podívejte na Trumpa v USA 3 kusy nejbohatších tam maj stejnej majetek než chudší půlka populace.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

mariáši, a to je karta albánská, resp. její aktivace pomocí dohody o dovozu hnědáků z Turecka do řeckých vesnic v Albánii.
Řekl bych, že tam to bude hodně bolet.
Finále je jasné, vypálené vesnice s řeckými obyvateli a jejich prolitá krev.
Řekové budou postaveni před Sophiinu volbu. Buď zapřít své bratry v Albánii, anebo zažít to, co zažili Srbové v Kosmetu, v Bosně, v republice Srpska Krajina.
Kdo nevěří, ať tam běží - a kdo si myslí, že Targus je vůl, nechť nezapomíná na to, že Turek klečí na plynu v moři a Škiptar usilovně buduje ropný terminál v přístavu zvaném Vlorë, kde se jaksi nenachází žádná roura z vnitrozemí. A camp Bondsteel s dvaapadesáti heliporty není moc daleko, jen slabé dvě hodinky letu...
Jdu si založit otýpku sena do jeslí...

Průměrný počet slepic: 4.8 (27 hlasů)
Trvalý odkaz

Turecko je jen politická mapa, kerou drží pohromadě bankocetle nebo násilí. A tak to bylo a je na temto světě. Jen národní celky se nerozpadají, igdyž sou momentálně v jiné mapě než by si myslely.
Faleš a podrazáctví mocichtivých nezna špatných intrik, podrazů, ani špinavých dohod, přesně podle hesla budu na chvíli dělat přítele nepříteli svého nepřítele a pak se spřáhnu s nepřítelem nepřítele dokud se nestane mým přítelem a nepochopí, že sem ho poctivě podělal. A jim to tak funguje. Proto jim obyvatelstvo jančí, blbne nebo se nasírá a dělá že to nevidí dokud sypou bankocetle vydrbané v jiných zemích. A gdyž dondou, tak je průser. A co se o tem píše v HisTórii, tak temu věřej jen ti, co eště berou ty bankocetle. A eště přitlačím. Gdyž se mění poměry na světě, tak se začnou měnit majitelé bankocetlí. A že by nějakej hnusák chtěl aby Erďoch zbohatl, tak o tem si nechte zdát. Skončí jak Husajn.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

nezapomínejme, že je mu už taky 66 - je sice fakt že dědulové - někteří- si rádi hrají na vojáčky, ale....

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Všichni mocichtivci, gdyž jim teče do bot, vytahují stokrát zfalšované dějiny a s podporou podplacených historiků podvrhují zotročeným lidem nějakej jim ideální systém, třeba Osmanskou říšu, že gdyž do teho blboně zblbne, že se budou mít zase líp. Že gdyby jim chodilo na účet více tributů, že z teho dostane chudina nějakej podíl, gdyž splní jím předepsané podmínky.

Většinou se začnou vytahovat nějaký starý politický mapy aby byly blboni z teho vedle jak byli gdysi jako bohatí, prorůstoví arogresivní. vyhrabávají se zaprášené sochy a mýty o starých myslitelých s jejich předem připravenými cintáty. Mezi tím musej spotřebovat nějakej válečnej materiál aby jim na skladech nerezivěl a uvolnil se prostor k dalším nákupům pravěkých kulek, bomb a podobně. Aji Kim v Koreji musel pár raket zahodit do oceánu aby z teho byl aspoň nějakej ohňostroj.

Mezitím informační sračkomety už sepisujou HisTórii aby byla k použití až zas přinde čas.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, ty se stále díváš stylem "dnesk amáme situaci".

Já vidím na příkladuz Frankfurktu "1/3" jsou cizinci (myšleno nejsou to němci), ALE víc jak trošku nad polovinu narozených nejsou němci. Toliko k německu, když se diváš pohledem ne pětiletek, ale delších časových horizintů.

Ty vidíš migranty vystřílenou tureckou zbraň placenou neziskovkama? No, vystřílená by byla, kdybych přišel do Řecka a žádný migrant tam nebyl, jenomže migranti začali přepadávat farmy, na ostrově vyklučili sady. Navíc jejich počet stále roste.

Ty vidíš vystřílenou zbraň, já vidím zvyšující se počet co čeká na kritické množství, až zbraň teprve exploduje/vystřelí. U mě se takticky připravuje na výstřel/usazuje střelec v terénu/umísťuje výbušnina co teprve vyplní/udělá svoji práci ;)

Já vidím jako přes kopírák našeho souseda německo a jejich "menšinu" u nás co definovalo jak vypadal náš stát, který postupně se stával "pevnou částí německého prostoru", tedy až do Beneše, který dle mě udělal něco co napravovalo blbost českých panovníků co se střádala staletí (prakticky napravil chyby od Otakara II)

Průměrný počet slepic: 5 (43 hlasů)

To hlavní co mělo být řečeno tím co jsem napsal.

Vidláku, ty vidíš palposty na hranicích, ale důležité nebo dost často důležitejší je co má voják za zády, protože odtud jde zásobování a není obrana...

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Muslimskou přirozeností je smlouvání a podvod. Na to vždycky dojeli a nikdy se nepoučili. Mají podvod jako regulérní zbraň. Stačí je ignorovat a jsou v pytli. Nechápu, kterého našeho kokota napadlo stavět jim Yunus Emre.

Průměrný počet slepic: 4.1 (20 hlasů)

Podvod je základem i našeho (dnes už) kapitalistického světa, i když se nenazývá takto ošklivě, ale honosnějí jako třeba "dialektické rozpory kapitalistických výrobních vztahů" nebo "kvantitativní uvolňování jako impuls investičního rozvoje" či jinak moderně. Naše smlouvání a podvody se nedějí v pouličním bazaru, ale za zdmi bank a podobných institucí či spíše jejich vlastníků. Třeba nucená dvouprocentní (minimálně) inflace není nic jiného.
Také snad neexistuje smlouva, která byla původně pro oba partnery rovnocenná, kterou by Západ neporušil.
Náš svět je v zásadě stejný, jenom to naše vraždění má jistou noblesu.
Jinak samozřejmě máte pravdu, že ustupovat jim (což je slabé slovo) je naprostá kravina. Nicméně jak jsem již několikrát zde psal, z dlouhodobého horizontu zaplevelení Evropy povede k její naprosté výrobní i politické nicotnosti. V Evropě se musí makat a u toho přemýšlet, kdo je bude živit až jich tu bude nadkritické množství to opravdu nevím.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Není to stejné. My nemáme žádnou svatou knihu, která nám říká "Lžete jim" oni ano. To je zásadní rozdíl.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vy jste nikdy nečetl "Bibli"?

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslíte tu knížku o tom chlápkovi, co se nechal ukřižovat? Jo trochu jo. Hlásal nastavovat druhou tvář těm, co vás udeří do té první. Kdepak tam hlásá, že se má lhát nevěřícím? Asi to nebylo jádro jeho poselství.

Navíc nejsem věřící, jako většina Čechů, tak to jaksi není moje svatá kniha.

Co jste chtěl přesně říct?

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

bo postelová válka je pohodlnější, než ta s puškou.

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)

Ládik!!!
Vidím to podobně.
Pokud by přišla druhá vlna koncem června,tak mám úplně jasno,že druhá přijde před podzimními volbami,třetí před vánoci.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

co vyjeli do chorvacka a uvízli tam.

Průměrný počet slepic: 4.2 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Erdogan se může přetrhnout,komu dřív posloužit,jestli Putinovi,Trumpovi,Merkelové,vůbec si ve své hlavě neuvědomuje,že je zneužíván a s ním celé Turecko.Ani jeden mu nedovolí,aby Turecko ovládlo další stát,území,aby Turecko vyrostlo,ekonomicky rostlo.Dokud bude Erdogan takto sloužit,bude podporován,až bude Terecko hospodářsky na kolenou,každý dá od něj ruce pryč.

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

svoji polohu pod Ruskem. Co turci vybudovali? Nic, jenom velkou mešitu. Čtvrtina Turecka je Kurdistán, jinak samá hora a sucho. Ukradli i Ararat a povraždili milion Arménů v nedávné historii. Do Turecka může jezdit jenom pobouchaný turista.

Průměrný počet slepic: 4.4 (21 hlas)

Celé Turecko je ukradené.

Ještě za tisíc let to bude území, co patřilo Řekům déle než Turkům.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

tak Peršanům.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Alexandr Veliký a tak. Když pak bylo Řecko pod Římem, tak stejně celá východní část mluvila dál řecky.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Řecká_kolonizace

První vlna kolonizace[editovat | editovat zdroj]
Probíhala směrem na východ, na maloasijské pobřeží. Zde byla založena města Efez, Mílétos (údajně v roce 1053 př. n. l.), Halikarnássos, Pergamon, Milas, Keramos a další. Řecké obyvatelstvo se na maloasijském pobřeží udrželo 3000 let, ale roku 1922 bylo vyhnáno.

Jestli máte odkaz na to, že by Malou Asii Peršané nejen okupovali, ale taky tam v nějakém větším množství žili a pak byli zlými Řeky vyhnáni, tak si o tom rád přečtu.

Byli podle vás v Tróji, víte, za té mediálně slavné Trojské války, Peršané nebo Řekové?

Každopádně tak jako tak tam byli dýl než Turci, co přivandrovali až někdy v 11 století.

My jsme se to učili ve škole tak nějak podobně jako to píše wikipedie:

https://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_people
Turks from the Central Asia settled in Anatolia in the 11th century, through the conquests of the Seljuk Turks. The region then began to transform from a predominantly Greek Christian society into a Turkish Muslim one.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Balkán, to je cesta do Evropy. Muslimy tam přímo hýčkají. A Albánie jako stát, ač mají jen 3 miliony obyvatel, je dobrý základ pro průser. Já bych připomněl Kosovo s USáky a tu naši sebranku v NATO! To je ohnisko, které živí všichni ti, co nám říkají jak žít a že největší nepřítel je v Rusku. Balkán je zdrojem problémů, pritom se porad komentuje s připojením všech těchto problémových států do EU, tedy volný pohyb a nekontrolované rejdy všech muslimských mafiánů. Tady někdo pracuje na likvidaci naší civilizace a Turek , to je jen ta viditelná část, kterou obětují, jakmile bude problém. Proč jim vadil plynovod přes Bulhara a nevadí přes Turka?

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

prdele, jak to s oblibou dělám, nýbrž pouze maličko doplnit.
Kdysi dávno, někdy v třetihorní době, když se ještě občas i učilo a existovaly ZDŠ, nám souška včelka vykládala o Balkánu a přirovnávala jej k sudu střelného prachu.
Já si jen dovolím připojit svůj poznatek, že onen Balkán byl vždycky jaksi a poněkud multi-kulti.
Úplně čistou náhodou.
A nemá to spolu "vůbec nic" co dělat, že ano...

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

když už tu padlo slovo včelka. Onehdy jsem je sledovala sedíc na balkoně, jak si pochutnávají na cukerném roztoku co jim na zábradlí dávám a napadla mne taková otázka: Proč se říká úl a ne včelín - ví někdo z jazykoznalců? :-)

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Úl je vulgárně oul. Oul je spisovně roj včel.
Letos jsem si zahrál na včelku a štětečkem jsem opyloval jabloně, bo hmyzu moc nelítalo. Jenže blbě. Byl jsem poučen, že když si hraju na včelku, musím bzučet. A já to (blbec) nevěděl. Tak příští rok.

Průměrný počet slepic: 4.3 (17 hlasů)

dětských let a nepřipadalo mi tenkrát nijak výjimečné. Jednalo se o nějaké souhrny včelích domečků - úlů.

Leč doba i mluva se mění a nezřídka se mi stává, že mé děti či jejich rovesníci mi jednoduše nerozumějí.

Kupříkladu nádherné slovo CVIBAK.
Onehdy přišla za Pinocchiem jakási mladá a nadějná soudružka mládežnice a na otázku, zda ji může Stará Jahoda nabídnout k odpolednímu nápoji i cvibak, vytřeštila oči, pootevřela tlamajznu a začala vydávat podivné zvuky, což mi synek asi tak za deset minut přeložil slovy, že mladice jaksi nezná význam onoho slova.
Přitom tato osůbka o sobě tvrdila, že žije ve vedlejší dědině, její rodiče jsou zdejší a vaří, pečou, smaží a tak všelijak podobně.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

to vždycky býval CVIBACH.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by lujjza (neověřeno)

Trvalý odkaz

píšte dvě "j" v nicku a určo na to nemáte bumážku od soudruhů úředníků a, ... a, ... a bydlíte beztak v nějaké hnusné prdeli a nikoli v krásném, chytrém a mladém Gorolistánu (Bože, ty dobře víš, jak to tu nesnáším!!!).
Takže musíte zcela nutně a pochopitelně jíst hnusný a blbý CVIBACH namísto, chytrého, krásného a mladého CVIBAKU.

Další vyřešený problém.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

U nás to byl vždy CVIBOCH

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by JosefS (neověřeno)

Trvalý odkaz

rozvracíte morálku. Mor, choleru a neštovice na vás i s tím cvibochem!
A vůbec, podívejte se dobře, co jste si tolik let cpal do huby!!!

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Si myslím, že CVIBAK je synonymum pro starý pečivo, který už je dobré jen pro slepice :)

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by JosefS (neověřeno)

Trvalý odkaz

posral.
Esli si to přečte moje Stará Jahoda, vezme na vás sekeru.
Na kolena a žebrejte, ať teď hned rozbiju monitor!
Cvibak je její parádní disciplína (nic jiného totiž neumí) a vy že staré pečivo, chlape jeden!!!

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Doufám, že paní Stará Jahoda má smysl pro humor :)!

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by JosefS (neověřeno)

Trvalý odkaz

Z německého "zweimal gebackte" - česky cca "dvoupečka", protože "dvakrát pečené".
"Cosyk" upečené ze ztvrdlého (pokud možno bílého) pečiva, nakrájeného/nadrceného na kousky.
Spojí se to vajíčky rozmíchanými s mlékem, osladí ukrem/medem, rozinkami, kandovaným ovocem, pro zvýšení šťavnatosti se mohou přidat strouhaná jablka (švestky, meruňky, hrušky - co je k dispozici), pak se to dá do vymazaného a vysypaného pekáčku a upeče. Jí se to jen tak, se šlehačkou, s tvarohem nebo kysanou smetanou.
V podstatě ňamka podobná "zemlbábě" :o)

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

droždí, neboli vykynuté pomocí prdopeče.
Bábovky, perníky, piškoty, blablabla, nerozumím tomu a nežeru to, bo to má v sobě málo masa.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

To mě nenapadlo.

Taky to jsou prý jakési ultratvrdé sladké suchary, dvakrát pečené. A aby se to ještě hůř kousalo, jsou vevnitř lískáče nebo mandle. Dělají to Italové a Němci.
A taky takové ty tvrdé placaté perníčky a perníkové placky - v těch zase jedou Ukrové a Poláci.
P.S.: To jsem nastudoval až teď.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by JosefS (neověřeno)

Trvalý odkaz

Potvrzuji, jen s kosmetickou úpravou - CVÍBOCH. A teď nás Targus asi pozve na výbor ;-). To zase bude sypání si popela na hlavu.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Úl je prostor pro chov 1 včelstva.

Včelín je stavba (i transportu schopná) pro umístění vícero úlů.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Úl je samozřejmě Úkryt letecký, k vidění na všech našich 16 vojenských letištích, zejména na těch 14 bývalých. V Brně v nich údajně skladují brambory.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

díky

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Do prázdnin hrát nebudeme
o prázdninách jakbysmet
pokud hlady neumřeme
projezdíme celý svět.
Čtyři a půl miliardy
vydydndáme od lidí
aby zbylo na petardy
bordel někdo odklidí.
My herci jsme v první lajně
my se bijem o granty
budem se mít pořád fajně
budem vítat migranty.

Průměrný počet slepic: 4.7 (28 hlasů)
Trvalý odkaz

Napadlo mě totiž, jestli Řecko náhodou není jen krycí operace a jestli hlavním cílem není BiH. Já vím, že ho předběhli Saudové, ale... Ti teď mají svých problémů víc než dost a tím se otevřela mezera na geopolitickém tržišti. Kdo ji zaplní, bude mít Evropu definitivně na kolenou nebo ještě spíš rovnou držkou v blátě.
BiH už je dokonale a nenávratně zislamizovaná, udržovaná v přiměřené chudobě - takže na jednu stranu nehrozí chudinské bouře a na druhou stranu nehrozí "převzdělanost a překvalifikovanost" obyvatelstva. A ZATÍM je relativně civilizovaná.
Zvlášť když by to propojil s Albánií (a Kosovem) - na čemž prokazatelně a zdokumentovaně kutá.
Černá Hora není překážkou, protože to je jen US vojenský přístav, pár hotýlků kolem mola a jinak svrab a neštovice. Černohorci se ostatně vždycky živili loupežnictvím a žoldnéřstvím, takže by se jen vrátili k tradičnímu řemeslu - a k tomu, kdo platí, jsou loyální. USákům se, jak známo, platit nechce; ti jsou zvyklí si brát zadarmo a ještě si zato nechat zaplatit okrádaným.
Pak už by zbývala jen nešťastná Makedonie. Nechytré a ekonomiky zničené Bulharsko se stejně zničeným Řeckem se, bohužel, nedokáží dohodnout na alespoň pokusu o záchranu jedné z kolébek evropské civilizace. Tudíž ten, kdo by se rozhodl jít na Evopu přes předpřipravenou BiH, by ji schramstl jako bonus.

A hned bychom tu měli NIKOLI muslimskou, nýbrž ISLAMISTICKOU velmůcku skoro v srdci Evropy.
Pro distribuci člověčích ZHN ideální - po moři, vzduchem i po zemi. US vojenské základny plně k dispozici, zbytek Balkánu by to odstřihlo od Evropy. Což by otevřelo cestu k jeho islamizaci ze dvou stran. A to už by Řecko, Srbsko a Bulharsko neměly šanci ustát.

No, a protože EU a NATO už daly naprosto jasně najevo, že na Balkán pečou, není vlastně nic, co by mu v tom mohlo zabránit. Kdo Balkán uchvátí, ošéfuje si zároveň i ložiska plynu a ropy ve Středozemním moři a roury i přístavy na jejich přepravu.

Takže já bych Erdogana nepodceňoval...

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

čtvrtinu populace v Makošce.
Zcela nečekaně kváká po šiptarsky.
A už dvakrát zkoušeli se soudruhy bratry z uloupeného Kosmetu udělat převrat.
Vůbec nechápu, že se Makošům prozatím toleruje, ba přímo povoluje tyto naše vzácné soudruhy střílet a zavírat. Asi se o tom nedoslechl soudruh Soros a prozatím nevěnoval patřičný počet milionů na vytvoření neziskovek bojujících za tu jedině správnou Shqiperii.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Hodný filantrop Soros má teď jiné starosti. V lednu v Davosu oznámil, že si utrhl od úst miliardu dolarů pro vytvoření globální sítě univerzit (mohou se do ní zapojit všechny univerzity na světě), aby jeho dobří lidé mohli bojovat proti největšímu zlu jeho civilizace. Tím jsou prý skuteční nebo rádoby diktátoři, Trump, Putun a Si Ťing-phing spolu s s klimatickou změnou.

https://www.obnovitelne.cz/cz/clanek/1074/soros-zalozi-globalni-univerz…

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

že to všichni vědí, protože před pár lety toho byl plný mainstream.

Soros nejenže neopomíjí tento region, ale naopak stanovil svého syna Alexandra jako emisara pro zajišťování otcových zájmů na západě Balkánu. A Sášenka se náramně činí - hlavně v oblasti ovlivňování voleb. V listopadu měl v Ohridu potlach s makedonským premiérem Zaevem a presidentem Pendarovskim, s albánským premiérem Ramou a srbským premiérem Vučičem. Jednali o tom, kolik fotr zatáhne za to, že Albánci budou moci volně proudit v rámci balkánského "mini-schengenu". JENOM Albánci.
V srpnu a v prosinci pobýval týden v Tiraně a tam pro změnu tlachal s Thacim.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)