Dvě říše

Autor
Štítky

Žila byla jedna světová říše. Začala celkem nenápadně městem na řece Tibeře, ale postupně jako Bumbrdlíček rostla a rostla, podrobila si všechny sousedy, zabrala jejich zemi a roztahovala se pořád dál. Nakonec se roztáhla po celém známém antickém světě, jen ti Parthové nechtějí pochopit, kde je jejich místo.

Doba u které se chci zastavit vypadá takhle. Říše už spolykala spoustu zemí a království, nejdřív s králi uzavřela smlouvy a jmenovala je přáteli římského lidu, jejich armády použila jako pomocné sbory v dalších válkách, když už králů nebylo třeba, jejich území změnila v provincie. Armádu a taktiku měla lepší než protivníci, takže přes občasné neúspěchy a trampoty s Hanibalem nakonec vždy dosáhla svého – až na ty Parthy.

Takže naše říše vysává provincie a v nich platí římský mír (pax romana), což znamená plať daně, odebírej naše zboží, posílej suroviny a obilí a neodmlouvej, nebo uvidíš. V samotném centru moci to ale moc růžově nevypadá. O moc se dělí dvě strany, Optimáti a Populárové, jedni nominálně zastupují majetné a druzí lid, ve skutečnosti je to stejná sebranka, neustále spolu bojují, dělají podrazy, kupují hlasy, vytvářejí násilné nepokoje, lžou a obohacují se, kde se dá.  Úvěrové společnosti mají pré, půjčují peníze na úrok a nepohrdnou ani majetkem dlužníka, který nesplácí.  Zločinnost bují, různá kolegia a bratrstva křižovatek ovládají chudé čtvrti, vydírají a vraždí. Vládne Senát a v jeho čele vždy dva na rok  zvolení konzulové a pod nimi senátoři v různých funkcích. Do funkcí jsou voleni ve volbách, ale systém hlasování je nastavený tak, že převahu mají hlasy bohatých. Je tu jedna pojistka – tribun lidu, který může vetovat jakýkoliv zákon, nic moc se tím ale nezmění.

 Systém, který dlouho fungoval docela úspěšně se ale otřásá v základech, každou chvíli nějaké spiknutí, snaha převzít moc a na denní světlo nakonec vylézají pánové Pompeius a Caesar. Caesar si teprve cílevědomně připravuje půdu a zabavuje se tím, že přes prostředníky navrhuje zákony, které ač neschváleny v očích veřejnosti kompromitují Senát. Pompeius je na vrcholu moci, cestuje po provinciích, řeší problémy impéria, asi si to dost užívá a ani ve snu ho nenapadne, jak to celé skončí…..

Překulilo se dva tisíce let a po všech těch impériích, nad kterými dočasně slunce nezapadalo tady máme to zatím poslední.

Impérium už postupně spolykalo spoustu cizího území, armády vazalských zemí používá ve svých válkách, tu a tam někoho jmenuje svým přítelem, dotyčná země pak obdrží doložku nejvyšších výhod. Kde není možné intervenovat vojensky, tam lze vyměnit vládu za povolnější, třeba nějakou barevnou revolucí. Suroviny jsou také pořeba pořád, i o ně se vedou nekonečné války. Impérium se snaží prosadit pax americana, což znamená, kupuj si naše zbraně, odebírej naše zboží, posílej suroviny a neodmlouvej, nebo uvidíš. Zatím se daří, až na ty Parthy.

V centru moci také ale žádná sláva. O moc se dělí dvě strany, Republikáni a Demokraté, jedni nominálně zastupují majetné a druzí lid, ve skutečnosti je to stejná sebranka, neustále spolu bojují, dělají podrazy, kupují hlasy, vytvářejí násilné nepokoje, lžou a obohacují se, kde se dá.  Úvěrové společnosti mají pré, půjčují peníze na úrok a nepohrdnou ani majetkem dlužníka, který nesplácí. Zločinnost bují, gangy ovládají chudé čtvrti, vydírají a vraždí.

Vládnou vždy  čtyři roky prezident a viceprezident. Už zase je tu Senát a jako novinka Kongres ( to je po dvou tisíciletích inovace). Do funkcí jsou všichni volení, volební systém je nepřehledný a náchylný k manipulacím, zájmy veřejnosti zastupuje ombutsman, systém ale změnit nedokáže, už ani ty zákony nemůže vetovat. Reinkarnoval i Pompeius, objíždí provincie, chválí  poslušné, napomíná ty méně úslužné, občas zahrozí těm zlobivým. Růžky vystrčil už i Caesar zákonem o sankcích na ty, kteří se budou kamarádit s těmi nesprávnými (aktuálně Caesarův zákon). Je až děsivé, jak se všechno opakuje. Bude ale zajímavé sledovat, zdali opět Caesar hořce zapláče nad Pompeiovou hlavou. A co dál, přijde opět po občanské válce vláda císaře, když vládní systém čím dál víc skřípe a zadrhává se?

Nakonec má asi pravdu Edmond Paris.

„ Co už kdysi bylo je to, co má ještě být. A co se nyní děje je to, co se bude znovu dít, aniž je to co nového pod sluncem. To co už bylo, se děje i nyní a co ještě bude, už kdysi bylo“.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (88 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Ruští poslanci schválili změnu ústavy. Umožňuje Putinovi znovu kandidovat.
Ruský parlament schválil změny v ústavě. Navrhl je ruský prezident Vladimir Putin v lednovém poselství Federálnímu shromáždění. Mimo jiné mu umožní kandidovat i v příštích volbách hlavy státu. Současný mandát mu vyprší v roce 2024.

Průměrný počet slepic: 2.7 (33 hlasů)

maj rozum

Průměrný počet slepic: 5 (24 hlasů)

In reply to by wma (neověřeno)

Trvalý odkaz

...jak se dvě protistrany u těch proklamací tváří a jakým způsobem argumentují, tak u mě vyhrává Putin a to nejsem indoktrinován. US kongres je pro mě nepřijatelný konglomerát psychotiků, jimž šlo vždy o moc, ovládnutí zdrojů a false flag pro své účely. Jde o to, jak se pro mě strany prezentují a to platí v menších poměrech i v našich volbách. Viděl jsem tiskovku s Putinem za Ukr. průseru a ti západní zástupci profláklých medií argumentovali jako hovádka a on to jenom umocnil tím, jak jim odpovídal. Trapas. Dnešní "zprávy" v ČT: "Talibán byl s RF domluven na odměnách za ničení "spojeneckých" jednotek". To už je pro mne vrchol trapnosti! Na Youtube simulace 3.WW začíná útokem RF. No asi doufají, že Putina vyprovokují! A pak svalí vinu na něj, jak je PL zvykem.
V r. 2015 byly náklady RF na zbrojení 1/10 nákladů USA. Nejsem hajzl, ale dnes doufám, že se to tam tak zesere, že nebudou války schopni. A ať je ten humbuk s rasismem jakkoliv přitažený za vlasy, tak si skoro přeji, aby jim ty pseudohumanistické proklamace zboural, aby se museli starat jen o sebe! Jenže dopady budou v tom případě znát po celém světě, neb hloupé příklady táhnou a to vidíme už teď. A pokud EU dovede své politické cíle do zdárného konce přes Řecko k nám z Turecka expanduje islám a bílé "menšiny" neochrání ani nedokonalé zákony a můžeme si všichni dát zlatou dávku dle "osobního vyznání". Nakonec budu rád, že si otrávím zrakový nerv(a to minimálně) metylalkoholem.
Podle mě už se tu opravdu začíná projevovat NWO. Pro neznalé: po implantaci demence v rámci promyšleného křížení ras vznikne plemeno spíše inteligencí podprůměrné, a tím snáze ovladatelné. O nic jiného nejde. Náboženství pak bude jenom podpůrný prostředek k dosažení cíle a na jeho druhu a morálních zažitých hodnotách vlastně vůbec nebude záležet. Nevyhnutelný úpadek různorodých kultur se počítá, Archangel Gabriel to zvládne mečem a ohněm (NATO je takovej zkurvenej prototyp "Nicoty v jednotě", která je v plánu).
Odpůrcům mého názoru tu sděluji, znovu, že Kalgeriho plán(lze najiít ještě na wiki) je od p. Kalgeriho, který byl skalním zakladatelem EU a EU byla založena nacistickými pohrobky angažujícími se do nejen v průmyslu, ale hlavně do medicíny, farmaceutologie a tudíž i genetického inženýrství! Takže "čipování vakcínou" mě nepřijde až jako totální fantasmagorie. Jde mi jen o tušení souvislostí, v měřítku mého subjektivního myšlení! Principy jsou gró, ostatní je jen omáčka.
Ale to neznamená, že mám za každou cenu pravdu....stejně je to jen slovní kategorie!
HAJHOU nebo HEH, vyberte si :)

Průměrný počet slepic: 4.8 (52 hlasů)

takhle se také fejkuje - změny ústavy budou schvalovány v referendu - tedy y ctitelé pravdy a lásky byste neměli sami dezinformovat

Průměrný počet slepic: 5 (20 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

možná mají plnou hubu, ale ctitelé???!!!
To je u nich oxymoron

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

‚Referendum‘ plné machinací. ‚Putin dělá všemožné, aby lidi hlasovali a získal tak legitimitu,‘ říká expert
iRozhlas

Průměrný počet slepic: 1.2 (17 hlasů)

vidíte problém?
V tom, že chce, aby se na rozhodnutí podílelo co nejvíce lidí, anebo v tom, že se jmenuje Putin?

Průměrný počet slepic: 4.9 (24 hlasů)

že podle PaL musí každý, kdo se představitelům PaL nelíbí, sám udělat vše proto, aby jakékoli hlasování a volby prohrál. Když tak nečiní, je to nečestné a nesportovní. :-)

Průměrný počet slepic: 4.9 (18 hlasů)

Vy propagandisti jste všichni experti a výzkumníci😄
Expert Pavel Havlíček z neziskovky Asociace pro mezinárodní otázkyv 2015 udělal bakaláře u Putny a pak si dal v rámci ERASMUS dva roky magisterského studia na Univerzitě Glasgow, obor Rusko, střední a východní Evropa.
Chlapec je snaživý, má za sebou stáže v EP, MZV ČR, Člvtísni, Evrop. nadaci pro demokracii. Od 2019 pracuje v AMO na výzkumném projektu na podporu občanské společnosti v EU s Fondem George Marshalla.

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

rusové si za Gorbyho a Jelcina užili své, to co se děje u nás, je jen slaboučký odvar. Nesmírná radost západních privatizátorů nad tím, že konečné díky zrádcům se dostanou k jejich nerostnému bohatství je tak nějak pošprtla , že zahodili všechny zábrany. A ukázali rusům ve vší parádě co se skrývá za tou tzv demogratizací. Bylo to tvrdé, ale putinovci naštěstí docela dost napraavili. Navíc chápou, že vše nejde napravit naráz, ale krok za krokem a to lze, pouze za předpokladu, že se do velení nedostane zase nějaký demograt.

Průměrný počet slepic: 5 (27 hlasů)

Nová ústava RF prošla Dumou tudíž je schválená a to, že bude 1.7. referendum je pojistka do budoucnosti až tam nejen Putin, ale ti ostatní, kteří mají zájem na tom aby ze současné ústavy platné od začátku devadesátých let vymetli všechen ten sajrajt, který jim tam za Jelcina nakladli američtí poradci. Tzn. především nadřazenost mezinárodního práva nad právem RF.
Spin doktor Andrej se snaží debatu odklonit k profláknutému argumentu, že Putin chce být doživotním diktátorem. Ne, já se domnívám, že jestli má on nějaký zájem, tak je to o tom, aby v budoucnosti (až on tam nebude!) nebylo snadné a pokud možno vůbec možné zopakovat vinou troubů či dokonce zrádců uvnitř státu situaci devadesátých let. A zřejmě nejdůležitější co v té ústavě je nové je Státní rada. Tedy kolektivní vládní orgán. Jinak by se jim také mohlo stát, že o všechno to co dokázali za posledních 20 let kdy se z toho srabu hrabali přijdou. A já jen doufám, že občané RF nejen Rusové nejsou idioti a že si pamatují co se za Jelcina dělo a že si to nechtějí zopakovat.
Ústavu schválenou parlamentem totiž může kterýkoliv parlament následující ústavní většinou změnit. S ústavou schválenou referendem už by to tak snadné nemělo být.

Průměrný počet slepic: 4.9 (26 hlasů)

Andreji, máte pravdu, zákony vzniku, fungování a zániku impérií platí pro všechny. I pro Rusko. Ale fáze (v analogii s vývojem Říma), ve které se Rusko není přechod od republiky k císařství ale někde na začátku republiky, možná ještě před. Rusové ještě musí ujít pořádný kus cesty, než se dostanou do Vámi zmíněné fáze.
Prozatím se ve vztahu k dominujícímu impériu dají přirovnat k těm nepoddajným Partům.

Průměrný počet slepic: 4.8 (27 hlasů)

Na ČT říkali, že umožnění dalšího volebního období pro Putina navrhla první kosmonautka Těreškovová. Vím jak jsem se podivil, že je ještě naživu a v politice. Ono je jí letos 83.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Máme něco nového u říší, nad nimiž slunce nezapadá, a to že jsme narazili na omezení daná planetou.U pax romana bylo pořád ještě možné odejít z dosahu moci k barbarům na sever nebo na východ k těm Parthům. Dnes to možné není. Bude to mít ničivý dopad na psychiku lidí, jak už ostatně má v USA, kde se občas někdo zblázní a střílí kolem sebe. To je důsledek, když není kam uniknout.
Předchozí říše se hroutily především vlivem vojenské porážky. Ale byla zde jedna, která se zhroutila především ekonomicky, a to říše španělská. Conquistadoři vydrancovali zlato Aztéců i Inků, stříbrné doly v Potosí, a stejně jim peníze nestačily, protože je utopili v náboženských válkách.
Dnešní války nebudou čelním střetem tanků, ale bojem hadrářů ze zálohy, války na poli mediálním ( mám obavy o tábor PAL, když mají ve svých řadách elfy, jaké známe odsud) a především ekonomickém. Bude se bojovat o to, kdo bude držet globální rezervní měnu, kterou je nyní USD. Nemusí to ale být navždy. A ještě před koncem USA nemilosrdně oberou své spojence o zlato u nich uložené (to už patří USA) a donutí je k nákupu US státních dluhopisů, platbám za prohrané arbitráže a platbám za autorská práva. Ale jen své spojence, protivníci toho budou ušetřeni.
No nic, Ronald Reagan opravdu v dobách studené války uzbrojil jeden stát - USA. Teprve teď ale dochází ke kolapsu USA. Pozvolnému, ale setrvalému.

Průměrný počet slepic: 4.8 (44 hlasů)

že popsaným způsobem zacházení se spojenci vznikají spojenectví velmi ošidná. Rčení "Zradu lze omluvit pouze vítězstvím" přece dobře známe.

Průměrný počet slepic: 4.6 (15 hlasů)

".U pax romana bylo pořád ještě možné odejít z dosahu moci k barbarům na sever nebo na východ k těm Parthům. Dnes to možné není."

Je to možné. Můžete odejít do Ruska nebo jinam, Ale i za Říma toho bylo hóódně řídce využíváno.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

Peníze jim nestačily, taky proto, že dovážet z Ameriky galeony zlata = natisknout si víc peněz.

Cena zlata klesla.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

Kolap přichází pro to, že ten starej idiot Kissinger začal vyvážet průmysl do Číny a banksteři po tom skočili.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, průmysl se začal schválně vyvážet do Číny a nejen to ... bylo jim na stříbrným podnosu předaný
i know-how .... sami v tý době určitě na nějaký vymejšlení novejch technologií neměli - byli zdatní jen
jako kopíráci jednodušších věcí. A kupodivu i ti bankstři významnejma podílama napumpovali
Čínský bankovnictví.
Kissinger ale idiot nebyl, on byl velice schopnej, ale holt byl v žoldu někoho jinýho než USA ... i když se
někdy jeho jeho činnost shodovala zároveň i se zájmy USA (třeba dojednání petrodolaru). Kissinger je člověk
lidí ovládajících systém národních bank.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Musím makat, abych včas dodal součástky do protektorova celku, který si potom koupím na úvěr. Musím platit daně na zbraně, které už protektor nepotřebuje, měl bych strpět soužití s vrahy a hlavně musím držet hubu. A když ji otevřu, tak mohu zpívat je ódu na radost, že nikdy nebylo líp.

Průměrný počet slepic: 4.8 (34 hlasů)

pochopil.
Že mu to ale trvalo...

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

Tohle jsem věděl jako děcko a zařizoval se podle toho už v první třídě. Soudružka Holzmannová mi na Ostrčilce ukradla v první třídě v roce 1964 Brehmův Život zvířat, 2. díl, který jsem četl pod lavicí. Mám dobrou školu...

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

soudruhem ředitelem v době konání klasifikační konference a veřejně označit soušku jako zlodějku. Případně podat stížnost na stranický sekretariát. Za vlády soudruhů měl obyčejný člověk daleko větší možnosti obrany, než dnes.

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)

A víte, že měl...?!
Také si to myslím. Jen toho nesměl chtít nějak moc a respektovat "vedoucí úlohu strany". To dneska de facto musí taky (i když těch stran k respektování je víc na výběr), ale každej se na něj vysere.
Gauneři se dneska nebojí nikoho. Dřív se báli alespoň okresního tajemníka. Je to smutné, ale je to tak.

Průměrný počet slepic: 5 (18 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

MUSEL odvolávat na vedoucí úlohu strany a nejméně třikrát se zaklínat nějakým soc prc heslem, třeba "Socialisticky pracovat, socialisticky žít," nebo tak něco. Když člověk vytáhl tuhle větu, srali Maggi v kostkách i soustruzi na stranických sekretariátech.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

Vy jste hnidopich a navíc nedovtipný. Jasně, že bylo myšleno, že toho nesměl chtít moc a MUSEL respektovat vedoucí úlohu strany. To MUSEL jsem nenapsal, jaksi jsem předpokládal, že smysl věty vyplývá z kontextu.
Vy, jako lopata, to holt musíte mít polopatě. Ani vaše mládí, krása a tak všelijak vás neomlouvá.
:-)

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Termín "muset respektovat" pro mne znamená, že něco dělám se špatně skrývanou nechutí.
Termín "muset se dovolávat" pro mne znamená, že ze strany potížisty byl projeven aktivní přístup k duchaprázdným heslům tehdejšího náboženství, což pro dotčené znamenalo, že se potkali s mimořádně aktivním, tudíž mimořádně nebezpečným blbcem, jemuž je lepší se vyhnout v zájmu zachování vlastní sesle.
Neboli byl to způsob boje, v němž se užily zbraně protivníka - odvolávky na kázání - pardon - projevy soudruhů na aktivech, schůzích a podobných 3,14-čovinách.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

souška mi je taky zabavovala, avšak vracela ještě ten den prostým vhozením do poštovní schránky s připnutým vzkazem.
Po zhruba třech letech pochopili úplně všichni, že to nemá cenu, páč vůči jakémukoli vysvětlování, pokusům o výchovu a převýchovu, či dokonce fackám a výpraskům jsem už byl dokonale imunní. Souška to pochopila v momentě, kdy mě přistihla, že pod lavicí studuji neplatné jízdní řády a v tašce mám nachystaný telefonní seznam ukradený z pošty, v níž jsem na oplátku nechal učebnici vlastivědy a pár nedůležitých sešitů (skoro všechny, nechal jsem si jen jeden "univerzál"), protože jsem nemohl dopnout aktovku.
Proto mne nechala, abych si já sám uvážlivě zvolil předmět svého zájmu, zda sledování výuky, knihu pod lavicí, anebo v případě absence tištěného materiálu ostatní spolužáky, což bylo provázeno totálním rozvratem výuky.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

tak to já byl lepší provokatér.
Když mi souška o hodině fyziky zabavila už druhou knížku, jaká to drzost!, tak jsem pod lavic schval učebnici Fyziky a četl jsem klidně dál. Samozřejmě dotyčná souška dotyčný výtisk opět zabavila.
A bylo vymalováno, chytila nervový kolaps a ze školy ji vezli s majákem.
Ředitel, jak se poté přiznal nevěděl co dřív, jestli se uřehtat smíchy, nebo mě přetrhnout vejpůl, což obstaral p..oté můj tatík

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Za jednoho hodně studeného rána jsem byl přistižen, jak pod lavicí objímám květináč se žhavými uhlíky (naše g. bylo tehdy vytápěno kamny). Tak jsem byl humánně vyzván k prohřátí celého korpusu před tabulí. Květináč zabaven nebyl, ujal se ho spolusedící.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

bylo nůďo, protože do konce listopadu jsem takřka všechny znal nazpaměť. A úča to věděla, resp. poznala při zkoušení.
Jinak tento systém naprosto skvěle fungoval na střední škole. Kantoři většinou ztráceli sebekontrolu, když jsem jim začal povídat látku z vyššího ročníku, většinou nějakým oslím můstkem přivázanou k tématu, z něhož jsem měl býti zkoušen. Po dvou, třech takových odbočkách mne vždy po jistou dobu nechávali na pokoji.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

Odvolávání se na vedoucí úlohu strany bylo ovšem jen pro privilegované, co byli silní v kramflecích.

Od třídních nepřátel by to bylo snadno brané jako provokace a dostali by lekci, jak nevysírat.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

zkušenosti.
Tedy pokud se budeme bavit o sedmdesátkách.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

byl zrovna Zdeněk Hejzlar a táta neměl dobrý původ. Ani máma.

Zatím bez slepic

taky a stěžoval jsem si, kudy jsem chodil. Nevhodný třídní původ byl v sedmdesátkách a později naprosto jasným důkazem o šikaně mé osobnosti prokazující se kladným vztahem k soc prc zřízení. Ten kladný vztah jsem nikdy neopomněl zdůraznit, bylo to stoprocentně fungující zaklínadlo.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

byli členové ÚV KSČ. Byl jsem v té době prvňák, ale táta mi hned od dětství dělal přehled, abych se uměl orientovat.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

něho samotného a úču, jak by smet. Stačilo při osobní audienci zdůraznit možnost, že by někdo z širší rodiny mohl pouze přijít na na nějakou veřejnou schůzi, přihlásit se do diskuze a začít hulákat, že člen ÚV KSČ kryje zlodějku. Soudruh ředitel by velice hbitě začal řešit i ten zatoulaný Svět zvířat, nebo co to bylo.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Co přesně jste doma dělali, když vám soudruzi přišli kopat do dveří nebo zkoumat, jestli sousedi doopravdy mohli slyšet, co napráskali?

Ona to fakt nebyla prdel pro všechny.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

nikam do dveří kopat nechodil. To jsme asi žili každý jinde.
A sousedi nepráskali, protože u nás se vždycky věci řešily po goralsku. Kdo něco bonznul fízlům a prasklo to na něj (a ono časem prasklo), měl těžkého smolíka. On i celá jeho rodina. Přes čáru to bylo kousek, skoro každý tu měl kousek lesa, kam občas musel zajít pro dřevo, a baráky byly taky ze dřeva, zdít se začalo až po válce. A domů se chodilo taky lesem. Anebo přes lazy. Lidi byli opatrní a báli se, aby se jim nic zlého nepřihodilo.
Ve městech zas byly hospody a v nich různí cizí lidi, které nikdo neznal, protože to byli brigoši na šachtách nebo v hutích.

Jen taková perlička. Na sídlišti byl a stále je problém s parkováním. Do toho se navíc změnil paragraf o parkování, takže na cestách mezi bloky by prakticky nesmělo stát žádné auto. I usmyslel si jeden pán, že cesta okolo domu, v němž bydlel, bude prázdná. A začal pravidelně volat městskou policii, která pochopitelně dávala pokuty a nebrala v potaz skutečnost, že auta opravdu není kam postavit.
Když onen pán zavolal měšťáky potřetí, "kdosi" mu v noci k svařil k sobě vrata jeho garáže, nacházející se cca 200 m od domu, v němž přebývá.
Takže pán přišel, že vytáhne auto z garáže, aby mohl odjet do práce, a ono nic.
Stane se.
Horší by bylo, kdyby mu někdo rozkopal ksicht, že jo...
... bezďáků a feťáků je už i u nás plno...

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

že můžeš aspoň pípnout!

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Kdykoliv vidím rozhořčenou Miroslavu Němcovou, Miroslava Kalouska, Jiřího Pospíšila, apod., připomenu si slova Vlastimila Vondrušky:
"Boj má vždycky dvě fáze. Několik ambiciózních politiků usiluje o moc a některý ji nakonec získá, ať již proto, že má silnější vojsko, nebo dostane ve volbách více hlasů. To je fáze první. Tou druhou je pak řev poražených, kteří se snaží vítěze znectít jako kacíře, prohlašují ho za nepřítele pravé víry, případně světové revoluce, evropské jednoty či demokracie. Neboť boj o moc se nevede proto, aby se zemi dařilo lépe, ale aby se dařilo lépe politikům. A že to zemi někdy prospěje, to je jen bonus, pokud politici škodí v rozumné míře. Jistě, tento pohled je svým způsobem skeptický, ale dějiny tuhle zkušenost potvrzují. "

Průměrný počet slepic: 4.8 (36 hlasů)

....máte docela dobré:) Já už je vidět nemůžu neboť vzteklým a sprostým řevem pak ruším nejbližší sousedy a pokud je lednička prázdná vybíhám na doušek někam ven. A nejdou ani poslouchat. Specielně "krasavici inteligentní" Němcovou a její moderní pohádky "Sebráno z hokynářství".
Prostě těžká neléčitelná alergie.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Hrochochod.
Přesně tak,kdo se nepoučí z historie,musí si ji zopakovat.
Spíš mě napadá,že lidský mozek se nevyvíjel dál.zůstal na úrovni pračlověka,honba za jídlem,honba za větší moci a vylepšená penězi.

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Člověk jako druh nemá díky svým omezením jinou možnost, než historii opakovat. Náš mozek funguje stejně, jako fungoval za Římanů. Jsme dračí setba.

Průměrný počet slepic: 4.7 (11 hlasů)

všeho docasu, i člověk se vyvíjí, jenom to v jedné, dvou generacích nelze pozorovat. Zásadní změny pak proběhnou pod tlakem okolností. Rozpad říše Euroatlantické již probíhá pro nás v přímém přenosu, i když ty zásadní změny nastanou až v průběhu následujících let. Dávám menševikovi tři maximálně sedm let 😁

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

chcete.
Ale těch škod, co tu ty svině nenažraně nadělají...

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

bestie se směje.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Trochu se mění.

Je možné se s historie poučit.

Jenže to pro spoustu lidí znamená "zavrhnout" své rodiče = přiznat si, že to byli hovada.

To dokáže třeba Vašová, ale ne Rychetský.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Nemění.

Zatím bez slepic