Dvě říše

Autor
Štítky

Žila byla jedna světová říše. Začala celkem nenápadně městem na řece Tibeře, ale postupně jako Bumbrdlíček rostla a rostla, podrobila si všechny sousedy, zabrala jejich zemi a roztahovala se pořád dál. Nakonec se roztáhla po celém známém antickém světě, jen ti Parthové nechtějí pochopit, kde je jejich místo.

Doba u které se chci zastavit vypadá takhle. Říše už spolykala spoustu zemí a království, nejdřív s králi uzavřela smlouvy a jmenovala je přáteli římského lidu, jejich armády použila jako pomocné sbory v dalších válkách, když už králů nebylo třeba, jejich území změnila v provincie. Armádu a taktiku měla lepší než protivníci, takže přes občasné neúspěchy a trampoty s Hanibalem nakonec vždy dosáhla svého – až na ty Parthy.

Takže naše říše vysává provincie a v nich platí římský mír (pax romana), což znamená plať daně, odebírej naše zboží, posílej suroviny a obilí a neodmlouvej, nebo uvidíš. V samotném centru moci to ale moc růžově nevypadá. O moc se dělí dvě strany, Optimáti a Populárové, jedni nominálně zastupují majetné a druzí lid, ve skutečnosti je to stejná sebranka, neustále spolu bojují, dělají podrazy, kupují hlasy, vytvářejí násilné nepokoje, lžou a obohacují se, kde se dá.  Úvěrové společnosti mají pré, půjčují peníze na úrok a nepohrdnou ani majetkem dlužníka, který nesplácí.  Zločinnost bují, různá kolegia a bratrstva křižovatek ovládají chudé čtvrti, vydírají a vraždí. Vládne Senát a v jeho čele vždy dva na rok  zvolení konzulové a pod nimi senátoři v různých funkcích. Do funkcí jsou voleni ve volbách, ale systém hlasování je nastavený tak, že převahu mají hlasy bohatých. Je tu jedna pojistka – tribun lidu, který může vetovat jakýkoliv zákon, nic moc se tím ale nezmění.

 Systém, který dlouho fungoval docela úspěšně se ale otřásá v základech, každou chvíli nějaké spiknutí, snaha převzít moc a na denní světlo nakonec vylézají pánové Pompeius a Caesar. Caesar si teprve cílevědomně připravuje půdu a zabavuje se tím, že přes prostředníky navrhuje zákony, které ač neschváleny v očích veřejnosti kompromitují Senát. Pompeius je na vrcholu moci, cestuje po provinciích, řeší problémy impéria, asi si to dost užívá a ani ve snu ho nenapadne, jak to celé skončí…..

Překulilo se dva tisíce let a po všech těch impériích, nad kterými dočasně slunce nezapadalo tady máme to zatím poslední.

Impérium už postupně spolykalo spoustu cizího území, armády vazalských zemí používá ve svých válkách, tu a tam někoho jmenuje svým přítelem, dotyčná země pak obdrží doložku nejvyšších výhod. Kde není možné intervenovat vojensky, tam lze vyměnit vládu za povolnější, třeba nějakou barevnou revolucí. Suroviny jsou také pořeba pořád, i o ně se vedou nekonečné války. Impérium se snaží prosadit pax americana, což znamená, kupuj si naše zbraně, odebírej naše zboží, posílej suroviny a neodmlouvej, nebo uvidíš. Zatím se daří, až na ty Parthy.

V centru moci také ale žádná sláva. O moc se dělí dvě strany, Republikáni a Demokraté, jedni nominálně zastupují majetné a druzí lid, ve skutečnosti je to stejná sebranka, neustále spolu bojují, dělají podrazy, kupují hlasy, vytvářejí násilné nepokoje, lžou a obohacují se, kde se dá.  Úvěrové společnosti mají pré, půjčují peníze na úrok a nepohrdnou ani majetkem dlužníka, který nesplácí. Zločinnost bují, gangy ovládají chudé čtvrti, vydírají a vraždí.

Vládnou vždy  čtyři roky prezident a viceprezident. Už zase je tu Senát a jako novinka Kongres ( to je po dvou tisíciletích inovace). Do funkcí jsou všichni volení, volební systém je nepřehledný a náchylný k manipulacím, zájmy veřejnosti zastupuje ombutsman, systém ale změnit nedokáže, už ani ty zákony nemůže vetovat. Reinkarnoval i Pompeius, objíždí provincie, chválí  poslušné, napomíná ty méně úslužné, občas zahrozí těm zlobivým. Růžky vystrčil už i Caesar zákonem o sankcích na ty, kteří se budou kamarádit s těmi nesprávnými (aktuálně Caesarův zákon). Je až děsivé, jak se všechno opakuje. Bude ale zajímavé sledovat, zdali opět Caesar hořce zapláče nad Pompeiovou hlavou. A co dál, přijde opět po občanské válce vláda císaře, když vládní systém čím dál víc skřípe a zadrhává se?

Nakonec má asi pravdu Edmond Paris.

„ Co už kdysi bylo je to, co má ještě být. A co se nyní děje je to, co se bude znovu dít, aniž je to co nového pod sluncem. To co už bylo, se děje i nyní a co ještě bude, už kdysi bylo“.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (88 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

článku jenom dodám
Podívejte se na Atlas mraků, tam je to přesně popsáno

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Za včerejšek máme 260 případů koronaviru. Ještě si někdo myslí, že je to není druhá vlna?

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

Platíš pivo.

Průměrný počet slepic: 4.1 (11 hlasů)

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nevím,jestli je to 1. nebo 2. vlna, sleduji to v přímém přenosu na Karvinsku mezi kamarády, kde nařídili plošné testování všech, kteří mají nějaký vztah k OKD. A kdyby se netestovalo, ani by nikdo nevěděl, že nějaký coronáč má. Hornící by i nadále na Darkově fárali a ostatní lidé by pracovali , jak byli zvyklí. Dnes k nemalé radosti většiny postižených sedí doma v karanténě, plný plat, grilovačky se sousedy. Prostě prázdniny vypukly tak nějak dřív. Nikdo z testovaných nemá ani lehké příznaky! Tak se testovalo a máme tady neobvyklé nárůsty.
I hlavní epidemiolog si toho jevu povšiml a jenom zmírnil odvolávání mimořádných opatření ne,že by je nechal v platnosti v plném rozsahu. Že by nastalo přirozené promořování populace nebo je to jen chyba testů?

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

NIKDO zatím neví, CO vlastně dělá kornáč s organismy těch bezpříznakových a s lehkým průběhem.
Číňané a Japonci už vyzkoumali, že až 25% "uzdravených" jsou doživotními invalidy s poškozenými plícemi (dechová kapacita snížená o 20-30%). Další mají problémy s ledvinami, srdcem, játry, trávicím systémem nebo v různých kombinacích.

Takže o nějaké "imunitě" zatím nemůže být řeč.
Maximálně můžeme říci, že nákaza se šíří, že většinou má lehký průběh a nemocní se zotaví Z PŘÍZNAKŮ CoViD-19
Ale jestli jsou ZDRAVÍ, to je to, co se neví. Protože to by museli VŠICHNI dosud zjištění nakažení projít OPAKOVANOU kontrolou u pneumologa, nefrologa, kardiologa, imunologa a dalších několika odborníků.
Děje se tak? Nikoli.
Takže se chlácholíme tím, že ti, co měli lehký průběh, nemají žádné NÁSLEDKY, aniž bychom to jakkoli ověřili.

Stejně tak se neví, zda ti, co již nemoc prodělali a byli zjištěni, získali imunitu a nejsou bacilonosiči.
PLUS jsou mraky lidí, kteří nemoc prodělali jako "kašlík a rýmičku" nebo zcela bez příznaků a NEBYLI testováni. Opět - nikdo neví zda nemoc šíří dál a zda získali imunitu.

Možná se to projeví na podzim s příchodem běžných viróz zhoršeným průběhem běžných "chřipeček" a vyšší úmrtností na ně. Ale také se mohou viry namíchat a vytvořit skutečnou "morovou" ránu.
A samozřejmě se také nemusí stát nic.

Čili - o chování korunáče furt víme prd.

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

my víme, že víme prd, ale PaL si je jistá, že ví, tak co s tím\, hmm...

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

...že těch vln může být třeba 260. Ohniska vzniknou tam, kde je nasnadě porušení nebo zanedbávání hygienických pravidel a předpisů stanovených krizovým plánem. Např. ty doly. Šikovnej virus, udržuje stále alespoň nutnost částečné izolace a při omezování bude nějakou dobu způsobovat ekonomické škody. A nasírat populaci neuvyklou rouškám, jako třeba mě. Omezil jsem kvůli tomu všechny cesty, které nejsou nutné a počítám, že takových lidí bude víc.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

kdy se moc netestuje, to není zrovna málo. Vstane nový Prymula? Hlavní je ovšem turistický ruch, musí se ruchat, bo neviditelná ruka trhu otevřela viroviště za účelem zdravého promoření.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Třetí den po sobě.
Nerušit, promořujeme!

A to prázdniny sotva začaly...

Za tři měsíce se začnou rozjíždět chřipečky a mohou lehnout všichni ti, co měli lehký nebo skoro žádný průběh a "jen" se jim hůř dobíhá MHD a trošku se zadejchávají do schodů.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

se nepoučí

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

jenom to nebývá dobrovolně, třeba až po pohlavku Gaie 😋a jen naznačeném"znova a lépe"

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

pohlavku Gai ( Gaia je bohyně Matka příroda)

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Říše zanikají, Čína zůstává

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)

Čína byla v prdeli už mnohokrát. To staletí 1850-1950 kdy si s ní evropa, amerika a japonsko co chtěly jí nikdo neodpáře. Propaganda o věčné Říši středu a setrvalém růstu blahobytu je dobrá tak pro jejich nedovzdělané domorodce.

Průměrný počet slepic: 2.4 (10 hlasů)

Vzhledem k tomu, kdy začali s civilizací, mohli při setrvalém růstu lítat na měsíc už v době, kdy se Romulus rozhodl založit město, aby měl po sobě, co pojmenovat.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

od neandrtálce k andrtálci.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

ale o setrvalém růstu blahobytu v Říši středu čtu poprvé tady. Odkud tu novinku máte, můžete doložit zdroj?

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

je zde celke jasno, že nadvláda USA dlouho nevyydrží. Nadvláda USA ve světě je od konce války v které spolu s SSSR zachránila svět. Proč se SSSR rozpadl po pouhých 70ti letech? Také jde najít nějakou analogii s Římem?
Jo a o nové rezervní měně slyšíme už hodně dlouho, že Laco G.

Průměrný počet slepic: 2.6 (8 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

v pořadí zemí s nejvyšším HDP. Možná už letos, nebo příští rok. Vy byste vložil svoje poslední finanční rezervy do zelených žabích kůží s nápisem In God we trust, nebo zlatých mincí?

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Jakou změnu máte na mysli? Čína je už řadu let na prvním místě, následována USA, pak je Evropská unie, pak Indie a za ní Japonsko. Jediná změna, která se letos očekává je, že si Rusko prohodí pořadí s Německem (tedy Rusko se dostane na 4. místo a Německo klesne na 5. místo).
Je to asi pro někoho překvapivé, neboť naši vaši intervijúci neustále vytvářejí dojem, jako by USA byly největší světovou ekonomikou. Stejně jako je Rusko líčeno jako chudá země těsně před krachem. To jsou prostě podprahové manipulace, neboť si intervijúci myslí, že nikoho nenapadne si tato data ověřovat.

Průměrný počet slepic: 5 (19 hlasů)

Vedle HDP je ještě HDP na hlavu a hned se nám ta místa proházejí.

To že žijete v největší ekonomice, ještě neznamená, že si žijete líp.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

PHD (park-hospodářský den), DPH a PhD.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

než zřetelná od konce války, ale té první, neboli Velké, jak ji soudruzi na západ od Aše rádi nazývají.

Proč se rozpadl SSSR, je téma na několik knížek. Shrnuto do jedné věty - soudruzi následující po Stalinovi rozjebali, co se dalo i co se nedalo. Detto SFRJ, neboli Jugoška, i když tam to bylo o něco složitější. Prvotní příčina - absence adekvátní reakce na vznikající a posléze narůstající problémy - je ovšem stejná v každém rozpadlém impériu.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Komunismus/socialismus je ekonomická blbost.

Kdyby žil soudruh Stalin věčně, tak by se mu to stejně nakonec zhroutilo pod rukama.

To, že námaha musí nést patřičný zisk platí už na úrovni bakterií.

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

náladu se s vámi přít, zvláště když píšeme každý o něčem jiném...

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

Soudruzi následující po Stalinovi by se do funkcí ani nedostali, kdyby Stalin/systém vybíral podle skutečných schopností a ne podle schopnosti tupě opakovat nesmyslnou ideologii.

To byl inteligenční a osobnostní test sám o sobě.

Jestli kádry neprokouknou ani pohádku o nadhodnotě, tak co dalšího ještě neprokouknou?

Klidně pište až budete mít čas/náladu. O nic nejde.

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

JE to pravda. Vůči Evropě prováděla mezi válkami izolacionistickou politiku a třebe dělení Osmanské říše se vůbec neúčastnila. Churchillovy dalo dost práce USA do války zatáhnout.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

erkáčko, v tom se ukrutně mýlíte.
Ostatně neumím si moc představit, jak se dělá hen tá izolacionistická politika, když mám v New Yorku světovou burzu...
... a prodávám své produkty, kde se jen dá...
... mrkněte na seznam ozbrojených konfliktů, v nichž měla pazoury. Úplně stačí, když začnete mexickou revolucí, jestli se nepletu 1911 - 1917...?

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

nadvláda USA ve světě se dá docela dobře datovat rokem, 1900, kdy výtlak jejich válečného loďstva spolehlivě překročil Brity. V průběhu dalších deseti let si ty vyřešili se Španělskem ať už v Karibiku nebo na Filipínách a vybudovali celosvětovou síť námořních základen. Už před první světovou jasně dominovali. Jako celosvětově nejsilnější mocnost pomalu odchází do zapomnění, ale kontrolu sev. i jižní ameriky si mají šanci udržet přinejmenším další desítky let.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

odkud to máte že zhruba v době 1. ww měly USA celosvětovou síť námořních základen

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

v Karibiku začali vládnout po zdejší porážce Španělů (1898) Námořní bitva u Cavite (Filipíny) ve které americká eskadra doslova rozstřílela zakotvenou španělskou flotu proběhla 1898. Rozhodující pozemní bitva o Manilu proběhla 1899. Pak už si na Filipínách až do příchodu japonců dělali vpodstatě co chtěli. Obecně se vstup Ameriky jako světové námořní mocnosti počítá od vyslání Great white Fleet za Teddyho Roosewelta v r.1907 na cestu kolem světa. . Mimochodem v r.1989 byly amerikou anektovány i Havajské ostrovy a hned se začalo budovat.... Amerika zpočátku projektovala svou sílu především kolem "svého kontinentu" a v tichomoří. Později (a v podstatě dodnes) přibyla dvě další ohniska síly : uzlové body tras ropných tankerů kolem arabského poloostrova a ještě později vpodstatě obklíčení čínského pobřeží s nemalou podporou Tchajwanu, Filipín a samozřejmě US základen v Japonsku.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Havajských ostrovů k USA se vám moc nepovedl, ale jinak souhlas.
Chtěl(a) jste napsat 1898?

Zatím bez slepic

Ano, přesně tak.

Zatím bez slepic

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Británie měla absolutní pořevahu v tonáži před i po VV, devastací císařského námořnictva si ji uchovala , státy ji pouze zvolna dotahovaly. Změna se stala až po Washingtonské konferenci...
Základny 19... ??? Znalec histrie Royal Navy (a britský patriot) zaskřípe zuby při vzpomínce na šrot , který ve formě "eskortních torpédoborců" strejda Sam vyměnil právě za ty základny ... Jeden torpédoborec z nich Campbeltow posloužil jako nosič nálože pro zničení vrat suchého doku v St. Nazaire. Dle Hrbka původní jméno USS Buchanan, prý šlo o taktní náznak Amíkům co si o tom šrotu myslí... jenže konvoje mohly ( a musely) doprovázet i tyhle klumpry. Lepších nebylo.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

dobře Vy !

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

USA se staly vedoucí západní mocností až po 2. světové válce. Z jejich pohledu byla 2. světová válka velkou porážkou dosavadních koloniálních velmocí Velké Británie a Francie, které přišly jak o koloniální impéria, tak i o trhy a zdroje surovin. Chamberlain svojí slabostí zavinil porážku Velké Británie, která ji změnila ze světové velmoci na velmoc regionální.
Rozpad ruského impéria začal o válku dříve a vyplynul z degenerace německé carské dynastie Holstein-Gottorp. Vše ostatní jsou jen následky, které se patrně nedaly odvrátit žádnými prostředky.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Ruské imperium se nerozpadlo, transformovalo se do imperia SSSR a hodně se zvětšilo.

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

a jakým násobným koeficientem se zvětšilo SSSR oproti carskýmu Rusku těsně před převratem????

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rk, koukněte se na mapu Evropy z roku 1913...

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

imperium se nevytvoří za rok. Koukněte se na mapu z 1945.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Pokud byste měli kapitál a rozhodovali se kam jej vložit a měli byste možnosti:
1.
USD
2.
Zlaté mince, například rubly, nebo jüany (obojí lze nakoupit).
Kam je vložíte?
Rk projevte se se svými moudry!

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Ano, z nabízených možností je varianta č.2. jedině možná. Ovšem jsou zde i další možnosti typu Bitcoin. V reále, jak to vidím kolem sebe, všichni kupují nemovitosti.
Z pohledu státu, pak zlato nebo reality typu přístav v Pireu, doly v Africe apod. Dobře to dělá Čína a Rusko, nejsou však jediní, i takové Polsko skrytě masivně nakupuje zlato.

Průměrný počet slepic: 3.3 (8 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zase jsem nikdy nebyl v takovém balíku, abych mohl jako Dalík, nakupovat plátna od Medka, ale na grafiky vždycky bylo.
Ty nakoupené před dvaceti lety (Fila, Koblasa, Boštík, Istler a podobní) mají dnes prodejní hodnotu trojnásobnou oproti kupní ceně. Přístav v Pireu to sice není, ale i po odpočtu průměrné 2% inflace (-40%), je to pořád pěkných +160%/20= +8% ročně.
Na rozdíl od Bitcoinu, nebo zlata, tato komodita hodnotově pouze roste.
A navíc, když si grafiku pověsíte na zeď, získáte i pěkný umělecký zážitek.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

si namaluju sám, nebo si vyzdím kamenný v soklu nebo vysadím obrazce švestkoní.

Průměrný počet slepic: 3.2 (6 hlasů)

V Osvětimi byla tak zvaná Kanada, kde se páraly šaty a z nich se vyndávalo schované zlato, drahokamy, známky a jiné fikaně skryté cennosti.

Jedna židovka vyprávěla, jak tam měla půlku zavařovačky stopenejch drahokamů.

Pak u jiný vězenkyně našli podobnou zavařovačku a popravili ji.

Tak vzala tu svoji a radši to tam vysypala do bláta.

Skutečná komodita je fungující společnost.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

Stará Jahoda dala namísto nedělního řízku na stůl nějakou mazanici, asi bych jí nakopal prdel.
To jen poznámka k uchovávání hodnot a estetickým zážitkům.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)