Corona Karviná

Autor
Štítky

Určitě bude vidlácký dvorek zajímat, co se vlastně děje v Karviné, proč nemohou nejnověji cestovat na Slovinsko a do Pobaltí .

OKD jako hlavní zdroj problémů se nejnověji skládá ze 4 důlních podniků a to ČSA,  Darkov a ČSM sever a jih. Na všech šachtách aktuálně pracuje něco přes 10 tis. zaměstnanců a agenturních pracovníků, hlavně z Polska. Proti 110 tis. zaměstnanců před privatizací OKD je to významný rozdíl. Samotná hornická práce má svá mimořádná specifika. Úvodem není pro každého. Je neuvěřitelně fyzicky náročná a potom to prostředí. Na druhou stranu se jedná o neskutečný adrenalin, kdy prakticky každý havíř se do práce těší a doma obvykle nemůže vydržet. Kdo nezkusil a nezažil ,nepochopí. Osobně bych to srovnal s nějakým adrenalinovým sportem typu horolezectví nebo skákání s padákem. Tím, že je fyzicky velmi náročná, horníci se těší velmi dobré kondici a osobně bych nedoporučoval s nimi fyzickou konfrontaci. Vlivem důlního prostředí tj. teplo, prach, vlhko, obvykle mizerný vzduch, pokud se člověk nenachází ve vtažných větrech, kde zase je zima a velký průvan, dostává imunitní systém řádně zabrat, a tudíž průměrného havíře v dobré kondici se nemoci nechytají.

Nastala doba coronaviru. Nikdo z důlních pracovníků netušil, že by to mohlo být pro ně nějakým problémem. Sice z Polska prosakovaly zprávy, jak coronáč úspěšně zavírá šachty, ale na Karvinsku si každý myslel, že se jich to netýká. Až jedna manželka z hornické rodiny, shodou okolností pracovnice ve zdravotnictví se nechala otestovat a měla pozitivní nález. A pak se to rozjelo. Samozřejmě musel se nechat otestovat i manžel a byl rovněž pozitivní. Takže došlo i na jeho spolupracovníky na dole Darkov a byli pozitivní všichni. Nejdříve z toho měli všichni legraci, že prázdniny vypukly dříve. Všichni byli absolutně bez příznaků, ale mezi tím Krajská hygiena rozpoutala testovací manévry. A světe div se , přes 20 % testovaných bylo shledáno pozitivními. Záměrně neuvádím, že mají corona virus, protože jsou absolutně bez příznaků a kdyby nebyli pozitivně testováni, fárali by stále, jak provoz velel. Čím více se testovalo, tím více bylo nalezeno pozitivních jedinců. Samozřejmě testování postihlo i rodiny horníků, rodiny jejich sousedů a následně celou Karvinou. Mezitím OKD ohlásilo z důvodů coronaviru zastavení těžební činnosti a do Karviné začaly přijíždět delegace z Prahy, aby si přihřály svou politickou polívčičku. Zatím se nedostavil Babiš, ale určitě přijede. V situaci, kdy nejsou žádní nemocní, ale jen pozitivně testovaní si to nemůže nechat ujít.

Jak jsem uvedl, přes 20% testovaných bylo pozitivních. Dalo by se možná spekulovat, že to je to přirozené promoření populace, jak o tom snil Prymula.

 Dají se na šachtě příjmout nějaká opatření, která by např. omezila šíření viru? Technicky vzato možná ano, ale prakticky ne. Je zde několik klíčových míst, kde se najednou v jednom čase potká prakticky celé osazenstvo dolu. Je to šatna, známkovna s lampárnou a koupele. I když tam by se dal zavést nějaký režim po malých skupinách a neustálá desinfekce, pak stejně při vlastním fárání, kdy do klece se musí namačkat maximální množství lidí ve třech patrech, jsou všechny předešlá opatření k ničemu. Japonské metro je proti tomu velmi volný prostor. Aby klec jezdila 2 hod, než by nafáralo celé osazenstvo, je technicky nemožné, i když klec se pohybuje max. povolenou rychlostí  tj. 11m/s. Pořád se ale dnes fárá do hloubky kolem 1 km, takže jedna jízda i tak trvá kolem 2 min. Po tu dobu namačkané osazenstvo v kleci si dýchá na sebe face to face. Čili ideální podmínky pro šíření. Teoreticky již při vstupu do klece by každý měl mít nasazený respirátor, ale v praxi se nasazuje až při výstupu na patře, protože by se respirátory vzájemně podřeli.

Tak se vše oficiálně svedlo na pivko po směně, kde se podle hygieniků nákaza asi šíří tím správným způsobem. Přičemž pravda je jiná. Nikdo po směně v hospodě nevysedává. Každý vypije skutečně jedno pivo a spěchá domů. Hospodský musí mít natočeno např. 300 piv, aby se nikdo nemusel zdržovat čekáním. Pro vlastní horníky je to součást rituálu konce směny. Nehorník si neumí představit, jak krásně zeleně vypadá náš svět po vyfárání. Ale hospoda je vina.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (72 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

je vyhazov. V Havu u autobusáku.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Tu neskutečnou dřinu si ani neumím namodelovat. Ale jsem rozpačitý. Haviř jako závislák....
- nechá se hromadně propouštět (90000 ks bo musi farat)
- nechá si ukrást byty (120000 ks bo musi farat)
- žádný covid neni (bo musi farat)
- ???

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Coronavirus tedy už nezastavíme, nakonec se jím nakazí všichni. I když ohnisko v Karviné jsem nehádal. Odhadoval jsem to na města Cheb a Domažlice, protože odtud jezdí pendleři do Germanistánu. Teď je jen otázka, jak moc coronaviru COVID 19 se najde u obyvatel. Teď si myslím, že až se ukáže pravda, hygienici i vláda přejdou na namátkové testování. Další plošná karanténa na celou ČR už nebude, protože by se už ekonomika zhroutila. A coronavirus tu s námi už bude stále, ohrožovat bude hlavně starší lidi. Tvrdá rána pro penzijní fondy, protože kdo má trochu mozku v hlavě, přestane do nich spořit. Pro penzijní fondy i vládu je situace dobrá, člověk bude celý život pracovat, a když by měl začít čerpat našetřené peníze, umře na coronavirus nebo něco jiného. Naspoří a nevyčerpá. Díky coronaviru se úplně změní priority společnosti. Něco jako morová epidemie ve středověku.

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

kteří nebudou nikam chodit, s nikým se stýkat a o světě budou vědět jen přes internet. Třeba já. Práce chodí mailem, odevzdám ji mailem a prachy přijdou na účet. Zboží zaplatím z účtu, přiveze ho dpd a nechá ležet u stromu. Za 3 dny vyčuchne virus a já si věc vezmu.
Mmch, do šachty bych nevlez, bo tam nesu okna.

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

Resp. kupujte, ale musíte je po vybalení strčit do další třídenní karantény; nejlépe do mrazáku.

P.S.: Umíte vyprojektovat poustevnu?
Jestli ne, budete bez práce.
Bo když všichni zalezou do kójí a tam budou přežívat on-line a bez kontaktu s vnějším světem, nebudou potřebovat nové baráky, vodovody, kanalizace atd.

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

a mít blover door test. Jako Libušín na Pustevnách proti úniku dusíku, který se tam napustí 50 vteřin po indikaci požáru. V dusíku vydrží jen haviř, proto nový Libušín není v praze.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

dusíkem. Pozitivně testovaný by se na 15 minut zavřel do dusíkové komory a byl by v cajku.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Nerozpadl by se po terapii na prášek?

Co pozůstalí?
Zdravotní pojištění by mělo hradit i umístění vyléčeného do vhodného pouzdra. Nebo alespoň lopatku, košťátko a mikrotenový sáček.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Ládik !!!
Přijdou do módy zemlianky, a když bude mít okno,tak to bude prví třída.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

zakonzervujete. Lepší je hodit knižku do mikrovlnky, anebo pustit horské sluníčko. Detto ostatní předměty, které byste musel složitě a draze dezinfikovat.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

je jich malo a ty o nich něviš, cype.

Když mi tuto větu řekl jeden prastarý havíř, nevěděl jsem, jestli se mám rozesmát, anebo posrat.

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)

znělo.
Ganc nelepši misto v ďuře je kajsyk na předku. Bo jak to dupne, tak tě enem pichne a maš to za sebu.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Tak jsem si objednal toho Čorneje. Až ho přečtu a vy toho Urbánka, můžeme dát řeč ….
:-)

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

mnohem více.
Teď se chystám na Žižku. Prý je to taky dobré. Vyšlo to loni, nebo letos. Lidi, co to četli, docela chválí.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Žižku mám, dobrej.
Od Čorneje mám i Tajemství českých kronik a První pražskou defenestraci. Píše velmi čtivě.
Mám z tohoto ranku i Pekaře Žižka a jeho doba (vyšlo naposledy v Odeonu 1992), ale to je napsáno naopak velmi nečtivě a ještě jsem to celé nedal.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

To se mi líbí. Ke sběru kokosových ořechů jsou využívány opice. A ke sběru uhlí horníci. Ostravak Lives Matter!

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

Hnutí BLM požaduje zrušení hry šachy a šachisté byli požádáni generálním tajemníkem OSN, aby se rozpustili, protože:

1. Bílá pole na šachovnici jsou rasistická. Nepomůže ani začernění bílých políček, protože pak se šachisté špatně orientují na šachovnici.
2. Ve hře černý táhne jako druhý a to je rasistické. Ovšem stejně rasistické také je, pokud černý táhne jako první, ač mnoho šachistů z JAR s takovou variantou ochotně souhlasilo.
3. Black lives matter (na černých životech záleží), proto je zakázáno vyhazovat černé figurky.
4. Dát šach mat černému králi je rasistické a je zakázáno.
5. Aby toho nebylo dost, černá dáma má ve hře nižší postavení než černý král. To je genderově i rasisticky nevhodné. Správná situace by byla, kdyby bílý král byl ve hře na nejnižší pozici, pak bílá dáma, pak černý král a úplně nejvýš černá dáma. Jenže černá dáma neměla soupeře a tak byl výsledek hry známý už na začátku.
6. Hráč s černými figurkami vyhrává už při losování. Hráč, který získá bílé figurky se hráči s černými pokorně omluví za otroctví, políbí mu botu a uzná svoji prohru.
7. Šachisté navrhovali přestat používat bílou a černou barvu a nahradit je jinými. Nepovedlo se z důvodů rasových (černá, bílá, hnědá, žlutá, červená a jejich odstíny), nebo proti tomu protestovaly ekologické organizace (zneužití zelené a modré, která odkazovala na knihu VKst Modrá nikoli zelená planeta) nebo LGBT komunita (všechny ostatní barvy duhové použité v duhových pochodech hrdosti). Šachisté zjistili, že jim nezbyla žádná barva k odlišení figurek, která by někomu nevadila.
8. Další možností bylo použít radioaktivní figurky, ale proti tomu protestovaly spolky šachistů z Běloruska, Ukrajiny a Japonska, špatně by se jim hrálo v okolí Černobylu a Fukušimy. Navíc EK takové kovy zakázala. Zlaté a stříbrné figurky není možné použít, protože je kradli už pořadatelé a šachisté pak neměli s čím hrát. Figurky s CO2 také neprošly, protože je viděla jen Greta a ostatní s ní nechtěli hrát. Hrát po hmatu zase neprošlo, protože se šachistům se zavázanýma očima špatně kontrolovala situace na klávesnici a nedokázali si zapisovat tahy.

Pod tíhou výše zmíněných argumentů šachoví velmistři nenalezli žádné logické řešení v dané situaci a hru vzdali. Kromě šachů bude zakázána i hra dáma, protože při ní bílá dáma bere černé kameny a používá šachovnici černých a bílých políček také. Totéž hra go (wej-čchi), protože při ní bílé kameny rasisticky obkličují černé. Kupodivu naopak je obkličování bílých kamenů povoleno.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Zakazme-tuhle-odpornou-r…

Pro naše dozorující elfy a dohlížitele z řad BIS - to byl vtip. Snad jej pochopíte, i když si tím nejsem moc jistý.

Průměrný počet slepic: 4.9 (27 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

A co třeba "mlýn" a "ovčinec", kde jsou rovněž používány černé a bílé figurky či žetony?!
Co rasistická ruleta, v níž se hraje POUZE bílou kuličkou???!!!
A golf s odporným bílým míčkem!
Přehodnotit je třeba i tenis, ping-pong a badminton. A to i v případech, kdy jsou míčky nikoli bílé, ale třeba žluté či jinak barevné.

Pokud mají být opatření účinná, pak musí být zakázány všechny společenské hry používající barevné figurky, žetony, míčky...
To nejde, jen tak zakázat jen některé hry a tím diskriminovat jejich hráče ve prospěch jiných.

Jediným řešením je vyrábět všechny figurky, žetony, míčky a další herní pomůcky v přírodní barvě dřeva či papíru (cca "ecru") a označovat "barva 1", "barva 2" atd.
RB OSN bude pověřena nalezením způsobu, jak figurky odlišovat, protože popisek je nepřípustný (nebude nalezen konsensus nad barvou popisku, neboť nezbyla žádná polcor barva) a vystupující či naopak zahloubené symboly by mohly vyvolávat nevhodné souvislosti a případné konflikty.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Na další hry jsme úplně zapomněl. Třeba taky házení kostek, protože kostka má černé puntíky a čím více černých puntíků, tím větší výhra. Takže cokoliv s kostkami je rasistické.
Golf se coby přírodní sport bude hrát pochopitelně se zeleným míčkem. Tenis taky, hlavně na trávníku, jen na antuce je povolen míček cihlově červený. Čáry při hřišti na tenis, badminton, fotbal, okraje stolu na ping pong jsou bílé, a tak budou černé? Nebo jiná barva? Hokej bude zakázán úplně, protože hokejisté bruslí po bílé ploše a mlátí do černého puku! Kola aut budou taky jiné barvy, protože takhle se bílé tváře jen vozí po černých.
No, je toho více. Nejlepší bude přejmenovat černou barvu na genderově neutrální a ponechat věci, jak jsou. Nbeo byly předtím, než vzniklo BLM. :-)

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Americká společnost Twitter, která provozuje stejnojmennou sociální síť, přestane ve svých dokumentech i komunikaci používat termíny jako master (pán), slave (otrok) či blacklist (černá listina), které už desítky let používají programátoři po celém světě. Tato slova chce nahradit méně kontroverzními výrazy vzhledem k rozsáhlému hnutí proti zakořeněnému rasismu, které vyvolalo úmrtí černocha George Floyda po zásahu bělošského policisty na konci května, píše server BBC.
Twitter tak zveřejnil tabulku, která shrnuje původní výrazy a uvádí nová slova, která je nahradí. Místo blacklist bude společnost používat denylist (zakázaný seznam) a dvojici master/slave nahradí výrazy leader/follower (vůdce/následovatel) či například primary/replica (primární/replika).
https://www.novinky.cz/internet-a-pc/clanek/programatorske-terminy-vyzn…

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Pamatuji si z 80. let, jak politruci zakazovali také různá pojmenování. I když těch zákazů nebylo zdaleka tolik a nebyly až tak absurdní jako dnes. Do 10 let socialismus padl. Tak bych odhadl, že euroatlantická civilizace a EU už mají na kahánku a běží odpočet konce. Jakmile začnou vymýšlet takové nesmysly jako Greta a BLM, režim se stává směšným a nerespektovaným . A takový nerespektovaný režim pak padne při vhodné zámince.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děkuji. Kdyby byla možnost dát 100 slepic, neváhal bych ani vteřinu. Děkuji za každý Váš komentář.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děkuji. Kdyby byla možnost dát 100 slepic, neváhal bych ani vteřinu. Děkuji za každý Váš komentář.

Zatím bez slepic

Ale to se Ládiku opravdu mýlíte: ke zběru uhlí se využívají pouze havíři, neb HORNÍCI od nepaměti ten důl vždy vlastnili (a pro ně v dolech kopali havíři). To až to minulé půlstoletí ty pojmy sloučili či zaměňovali ... asi při odstraňování přídního původu ... PS: poptejte se v Kutné Hoře, tam by vás za toto prohození pojmů hnali ...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

pelechu v půl jedné, bo jsem neměl kde oslňovat svou mladostí, chytrostí a krásou.
A fčilek tu čtu, že Pragmatik tu vytrousil moudro už o půlnoci...

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Neřikej, že si hnipal až o pul jedne. Já třeba hnipu i teď, ale za chvilu musim k papugovi pro ciment, bo už nemam.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

se jmenuju, a ty po mně chceš, abych si vzpomněl, co jsem dělal včera!!!
Včera dopoledne jsem testoval motorku, kterou jsme s klukem skládali skoro rok, pak jsme spravovali drobné mušky, které jsem na ní našel. Výměna lanka spojky, revize přední brzdy, seřízení zadního kola.
Po obědě jsem skoro 2 hodiny fučel na gauču, bo Stará Jahoda navařila ovocné knedlíky, kterých jsem se přežral, jako to hovado.
Pak mě synek skopl z gauča a vyhnal mě do dílny, bo jsem slíbil susedovi, že se podívám jeho kolegovi na nefunkční myčku dlažby. Ja, aji take kokotiny fčilek lidi maju.
Hodinu jsem si hrál s převodníkem na rotátoru, než jsem ho v domácích podmínkách rozlisoval, bo jsem si ešče furt nekupil drebank (soustruh) a lis tež nemam.
Pak jsem se šel zas napást do špajzu (fajna svačinka od Staré Jahody) a šel se poptat do okolí, kde bych mohl zaparkovat svojeho psa, bo mi dal pan domácí výpověď z nájmu pozemku, kde jsem parkoval kamiony. Sehnal jsem hovno, ale čoklyně dvakrát vysomrovala svačinku. Jendou buřta z ohniště, podruhé kostičky. Oboje sežrala na místě.
Pak už byl večer a kosa, tak jsem šel dom na čaj s brufenem domácí výroby (štamprla kalvadosa, cype) a četl jsem si knížku. Ne, že by mě bavila, ale sem tam teš chcu ukazať, že umim poznavať pismenka a tym padem sem zdělany, jak cyp.

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)

bo neděla. Marna jizda. Budu sekat kameně do foroty.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

ale svátek. Před 33 lety byla též neďela ale ne svátek

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Zajímavé je, že dříve dobře pozorovatelné shody na grafech Česka a Německa vymizely, teď už si jede každá země zcela nezávisle. Lokální ohniska v místech koncentrované prekarizované práce vznikají nahodile. Velká množství bezpříznakových také dávají slušnou šanci, že to přežijeme, až přijde řada na nás.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

k obavám.
Minimálně do té doby, než bude PROKÁZÁNO, že korunáč u nich prostě jen tak z plezíru bydlí, ale jinak nedělá vůbec nic. Tedy že nekutá v jejich plicích, gastronitestinálním systému, v ledvinách, játrech eventuálně třeba v mozku.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Chcete mě vyděsit? Daří se Vám to! Co když Hřib, Novotný a Kolář byli v karanténě kvůli nějaké děsivé mutaci coronaviru, která se projevuje změnou jejich chování až k úplné debilitě? a pak že coronavirus nic nedělá. :-(

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

V článku mě zaujalo, že jsou všichni bezpříznakoví. Teda buď mají plíce plný prachu, tak tam koroňák nemůže řádit, nebo to už mutuje k méně agresivním formám. Což by potvrzovalo moji teorii, že to bude dlouhodobě nestabilní organismus, coby uměle vytvořený nemá za sebou ty miliony let vývoje.

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)

I horníci mají babičky a dědečky. Ti jsou také bezpříznakoví?

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je otázka mířící na komoru, ale bohužel z článku to jednoznačně nevyplývá. Ale taky by mě to velmi zajímalo.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

I starší generace, tj. babičky a senioři jsou bez příznaků, ale musí být v karanténě. Vyskytlo se jen několik případů, kteří měli zvýšenou teplotu a jinak nic, takže je nechali normálně doma. Ani se nenamáhali je třeba přemístit do nemocnice, jak jsme viděli v počátcích pandemie.

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

ve Frydku-Mistku rodina, on, coronavirusem nakazeny havir, ona zdravotni sestra nebo neco takoveho
Hygienicka stanice po dotazu doporucila toto reseni:
on: doma v karantene
ona: chodit normalne do prace
oba: doma nosit rousky

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Takže až roušky po pár měsících sundají, budou se dívat na úplně nového partnera? A pusu si asi nedají.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

- Horníci nemohou mít v kleci respirátory ani roušky , protože by se při líbání vzájemně podřeli.

- Všichni ostravšti babičkové a dědečky mladši devadesati rokuf mali povinně farat, bo uhelny prach obali plicni sklipky a virus k nim nemože,
a gdyž može, nemože pak z mrtveho babičky ven, tož je bezinfekčny.

- Gdyby zamestnavatel nařydil povinne pit pivo na šachte (minymalne deset za smenu), nemoseli haviři do hospy. Babiš a mynystr koronavirusa mali nařydit hadicovy rozvod piva na každe pracoviště a ke každemu haviřu, by moh nasavat kontinualne!

Na pivu zaleži, na lives hovno matter!!

Pragmatik for Mynysr!
Heil Kovid!

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

Ono to zní jako legrace, ale zkuste se např. do výtahu pro 6 namačkat 15 lidí, pobýt tam cca 2 minuty, a potom můžete vystoupit.Čili lampy a respirátory musí jít dolů a je to tvář na tvář, glembák na glembák. V tomto namačkaném davu jsem vždy trpěl, nedalo se ani pořádně se nadechnout.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

nezažil, neuvěří...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ale ano, i města, co nemají šachty, mají MHD. A zkuste jí jet po 14 hodině, kdy se lidé vrací ze šichty, zvláště v tropickém létě.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

na sosáku respirátor a na palici plastový škopek. A nemusíte tam dělat všelijaké směšné pohyby.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

V MHD je zase namačkáno víc lidí. Respirátor pravda na nosu nemají, ani přilbu na hlavě, zato se tma najdou jedinci s batohem na zádech. A ten je horší než respirátor s helmou dohromady!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

jízdě do ďury. Neboli do šachty.
Ve výtahu je tolik lidí, že musíte mít respirátor na přilbě uchycený tak, aby směřoval nad vaše rameno, jinak s ním mlátíte do hlav sousedy. A přirozeně v kleci nesmíte točit hlavou.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vlastně jsem si uvědomil, že vidláckého dvorku málokdo viděl důlní respirátor. Je to z tvrdého plastu výlisek o velikosti chlapské pěsti. Vevnitř jsou měnitelné vložky. Nasazené na tváři to přesahuje obrys tváře asi o 6-7 cm. Není to žádná měkká rouška nebo zdravotnický také měkký respirátor.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

je to marný,
je to marný...

Rozumím tomu, že se snažíte, asi máte potřebu nebo důvod.
Tohle 3,14-čusům z Práglu nevysvětlíte. Teď mám na mysli soudruhy vladaře a soudruhy opozičníky, nikoli čtenáře Kydů. Prostě jsou věci, které si musíte zažít a odžít, abyste byl schopen chápat druhé. Jinak je pro vás havíř nevzdělatelným debilem v neustálém rauši, který neumí nic jiného, než mávat lopatou.

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nejen horníci mají doma babičku, či dědulku.
Situace týkající se nákazy novým koronavirem na Karvinsku se podle moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka zhoršuje. Mezi nakaženými nejsou jen horníci, ale i mladí lidé a ženy. Karanténa je v kompetenci Krajské hygienické stanice, informovala Česká televize.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Inkubační doba čili doba od nakažení virem SARS-CoV-2 do propuknutí onemocnění COVID-19 je stanovena na 2-14 dní, přičemž se první známky nemoci začínají projevovat typicky pátý den. I během této inkubační doby je možné koronavirus, respektive COVID-19 dále přenášet.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)