Rejpalčin deník - červenec 2019

Autor

3.7.2019 – sranda kolem nového ministra kultury pokračuje. Lítají tu návrhy kompetenční žaloby na prezidenta (bo nechce konat), kterou ovšem premiér není ochoten se zabývat, pojmy jako vládní krize a tak. Lid obecný čučí a je mu to celkem fuk, umělci bučí, bo KulMin jim přiděluje prachy a tak tam chtějí mít toho svého, který ty kačky nasměruje do těch správných rukou. Babiš krčí rameny, že on nic, to ČSSD, Hamajda a jeho boys jsou za blbce a Zeman si pokuřuje, pohupuje nožkou a vychutnává to letní hemžení.* Putin dal velký rozhovor Financial Times. Hlavní téma bylo „liberalismus je mrtvý“. Zřejmě ťal do živého, soudě dle povyku, který spustili mopslíci typu Tuska či Johnsona. * Po skončení sleziny G 20 zamířil DJT do Severní Koreje na pokec s Kimem.  Sice jen do demilitarizovaného pásma, ale tu lajnu směrem do vnitrozemí SK fakt přešlápnul. Další divadelní akt ve hře „DJT-Mírotvůrce“. Bolton, furt štěkající na válečnou notu, byl odeslán za trest na návštěvu do Mongolska. * Skončil fesťák v Karlových Varech, letos bez megasponzoringu ČEZu. Tudíž bylo třeba se poohlédnout jinde, aby sehnali další sponzory. Umělci přijeli, pojedli, popili, prošli se „po červeném koberci“, udělali bordel v ulicích – a po skončení akce naduli tváře, prý obrovské fópa, že jedním ze sponzorů byla Česká zbrojovka.  A že je to nechutné, aby taková snobská festivalová akce byla financována firmou, co vyrábí a prodává zbraně, které pak používají pytláci k lovu chudáků nosorožců. Dokonce jedna diva, snad režisérka, sepsala petici proti takového fujtajblovému financování, kterou podpořilo celých 35 uměleckých kousků. Nu, jeden se diví. Nic nebránilo a nebrání umělcům, aby ten fesťák sponzorovali sami – ne? To se nesmí?? * Rath obdržel sedm let natvrdo za poškozování zájmů EU. Rozsudek je pravomocný, ale Bradáčové se to zdá málo, tak to nejspíše požene vejš. Nemůžu si pomoct, připomíná mi to arcizločin z minula, „rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví“. * Junckera střídá v evropské sesli bývalá německá vrchní vojanda Leyenová. Kvalifikace slušná, má za sebou několik korupčních skandálů a zřejmě úspěšně rozložila německé ministerstvo obrany, které vedla. Nadšením hýkají Hamáček, Výborný, Pospíšil či Fiala, takže zřejmě dobrá volba pro EU, která patrně nabere strmější kurs směrem ke dnu. Snad se dámě zadaří stejně jako na jím řízeném ministerstvu. Byla by sranda řešit EUxit… Vzpurné země V4 utřely, asi jako trest za blokování „špicen“ kandidáta Timmermanse.  Korupční prachy Leyenové jsou kvalifikací na post šéfky EUspolku, dotační prachy Babišovu Agrofertu v úschově jsou ovšem diskvalifikací na premiérskou sesli… Kdyby místo dotací pobíral korupční prašule, mohl mít dneska klid.

15.7.2019 – Staněk furt sedí na kultuře, prezident trvá na nepřijetí jeho demise, resp. odmítá jmenovat navrhovaného Šmardu, který úspěšně došel k maturitě a dál si netroufal,  a jeho kvalifikace v oblasti kultury  je asi taková jako ta moje. Hamajda hrozí odchodem z vlády. Tož jo, tak běžte.  Troufám si ale odhadnout, že se nikam nepohrnou, bo vládní koryta.* Rusové o víkendu dodali první  zásilky S400 do Turecka. Personál školili už na jaře. Turek o S 400 stojí tak moc, že ho nijak zvlášť nebere „varování“ od amíků, hrozba „sankcí“ ani vykopnutí jejich pilotů z výcvikového programu F35. Potentáti z NATO neví, co na to říct. Celou tu kumpanii mají namířenou proti Rusovi, který části kumpanie dodává své obranné systémy.  Jak teď budou ti panáci  z mírové aliance vypadat?? * Gott slavil osmdesát, z čehož se všechny televize mohly pominout. Evropsky hodnotný hoch neopomněl vypustit jedovatou slinu, že Goťák veřejně propaguje ty nejhnusnější konspirační teorie, které nahrávají Rusům. No jo, když se tenhle tvor živí způsobem, který spousta lidí považuje za hnusný, a je jedno, zda jde o porno fyzické či duševní, tak nelze čekat, že bude ty úspěšnější chválit. * Další tragéd Hutka opět po roce vyplodil další rádoby razantní politický song. Tentokrát se opřel do Jarka Nohavicy, a též u Xavera vypustil takové perly, že on je tedy ryzí demokrat, akorát  většina lidí volí blbě a oni ti demokrati s tím pak maj veliký problém.  Ať dělá co dělá, furt ne a ne být populární.

17.7.2019 – ČSSD si dál trvá na odvolání Staňka, bo prý jinak půjdou z vlády. Achjo. *  Fialový ODSák vypustil zas jedno moudro, že prý přímá volba prezidenta byla chyba. Bo lid obecný a nevzdělaný zvolil Zemana. Prý když volili prezidenta politici, volili moudře a ne člověka, který si dělá co chce.  No, já si teda vzpomínám na tu poslední poslaneckou volbu a moudrosti v tom ansámblu bylo poskrovnu, byla-li tam vůbec nějaká. Mně to přišlo jako taškařice či fraška, ale jsem jen hloupá a nevzdělaná volička. * V Deutsche bank mají potíže, bo lidi z ní chtěj vydolovat hotovost. Obávají se runu na banku, a to by byla vesmírná prda, že jo! Taky se banksterští hlavouni slezli v Basileji a zřejmě se dohodli na nějakém systému „zlatého standardu“, ovšem nikoliv pro plebs, dá rozum. Zdá se, že na to finanční letadlo začíná působit přitažlivost zemská. Nikde jsem nezaznamenala nějaké komentáře či ekonomické rozbory, štěkny podivuhodně drží tlamky. Nejsem ekonom, možná tedy jen čumím na ty nesprávné weby. Velké země opatrně skupují zlato už pár let a zbavují se těch papírků zpoza velké louže. Asi půjde o to, komu nakonec zůstane v ruce ten dolarový černý Petr. ČNB usilovně pracuje na tom, abychom toho čerňáka měli za každou cenu též v ruce, tož to nevidím moc valně.

23.7.2019 – ČSSD oznámila, že Šmarda ministrem bude a přes to nejede vlak. Šmarda na FB sepsal moc slov a pro ČSDD žádné pěkné. Buď jsou všichni postižení duševně nebo za rychlou likvidaci téhle strany dostali dobře zaplaceno. Obě možnosti naráz též nejsou vyloučené. * Terku Májovou v britské premiérské sesli vystřídal Johnson. To je ten, co byl v kabinetu Mayové šéfem zahraničí, choval se jak slon v porculánu a loni nějak touto dobou se z vlády poroučel. Nu, s nějakou kompromisní dohodou asi nelze moc počítat, s EU se nejspíš rozejdou bez nějakých dohod. Při tom rozvodovém dělení majetku si ještě užijeme, na děti (občany) nejspíš bude srát pes.  * Na Ukrajině volili předčasně do parlamentu. Docela dost procent (asi 40) bere Zelenského Sl(o)uha národa. Do toho jejich parlamentu se nedostaly nacionální a jinak „majdanovské“ strany, takže celkem názorně předveden aktuální postoj Ukrajinců k „Majdanu“. Jestli ten Slouha národa bude totéž co jeho hlavní představitel Zelenskij, herec, který vzal prezidentskou roli, tož potěš koště ukrajinské. * Pokračuje přetlačovaná mezi Británií a Íránem. To bylo tak, milé děti. Britové nejdříve stopli na Gibraltaru íránský tanker, důvod není důležitý, zdá se. Na oplátku dostal íránskou stopku jiný tanker, co měl britského majitele.  Angláni začali vyvádět, že je třeba tankery chránit vojensky, ovšem jen ty správné, íránci nemají na ochranu nárok. Bo ty íránské obsahují íránskou ropu, na kterou je embargo. EU kouká stranou, a nadšeně tleská jen Trump.

31.7.2019 – emerice se zas jednou střílelo. Jelikož se jednalo o občany první kategorie, štěkny už pár dní zoufale vyjí. Trump to schytává od domácích sluníček, že prý je třeba lidu sebrat střelné hračky. Nu nevím, už nějakou dobu mám dost nepříjemný pocit, že se za velkou louží schyluje k opravdu velkému megaprůseru. Příští rok tam mají opět prezidentské volby, tak snad to Trump udrží nějak pokupě. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.2 (34 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Zeman odvolal ke konci července ministra kultury Staňka
Aktualizace: 29.07.2019 16:47
Napadení v metru: Jakla čeká výslech na policii
21. 7. 2019 15:58
ČERVENEC 2020
Andrej Babiš
@AndrejBabis
Čau lidi, moc jsme nespali, pořád Brusel, ale kolegové sehnali kameru a natočili jsme hlášení. Trochu nouzovka, ale aby byla neděle bez Babiše, to bych vám nemohl udělat Ztřeštěná tvář Vyjednáváme rozpočet a ZATÍM dobrý, ale může se to změnit, tak nám držte palce Vlajka České republiky

Průměrný počet slepic: 1.9 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

To je hezké, Rejpalko, takhle se vrátit rok zpět, co hýbalo naším světem a kde je tomu konec.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

"Nic není staršího než včerejší noviny." -- (zřejmě) Karel Čapek

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Rejpalka rejpala v určitém čase a prostoru. Co se udělo dále to není Rejpalčin problém v tomto jejím článku.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

In reply to by kapka z moře (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud jsem pochopil autora původního příspěvku, tak šlo spíš o takové uvědomění si, jak nicotná je najednou řada věcí z odstupu času.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

"Nu nevím, už nějakou dobu mám dost nepříjemný pocit, že se za velkou louží schyluje k opravdu velkému megaprůseru."
Rejpalko, jak jasnozřivé!

Průměrný počet slepic: 4.6 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Předpokládám, že vzhledem k dnešnímu Rejpalčině textu je téma diskuse v podstatě dosti volné.
Jak známo, EU se snaží odzbrojit občany, ČR se tomu zatím nějak brání.
Maje do této problematiky mírně nadstandardní vhled (ruční palné zbraně mě provázejí od narození a doufám, že až do hrobu), dovoluji si upozornit na následující text:

http://vasevec.parlamentnilisty.cz/vip-blogy/bundeswehru-chybi-stovky-z…

v němž jde zhruba o to, že se Bundeswehru ztratilo pár zbraní, trochu nábojů a nějaké výbušniny. Nějaký sto kusů zbraní a 48 tisíc nábojů, to je skutečně jako když se plivne do Dunaje (výbušniny posoudit neumím), ovšem troufl bych si odhadnout, že je to jen špička ledovce, že realita bude daleko masivnější.
Také si troufám tvrdit, že zbraně si k zájemcům nakonec cestu vždycky najdou, i když ilegálně. Což je samozřejmě z bezpečnostního hlediska daleko horší, než zbraně legální s jasným a prověřeným vlastníkem.
Od řady střelců u nás vím, že pokud by snad došlo ke skutečnému omezení až zamezení možnosti držet zbraň legálně, prostě by ty svoje nějak ztratili. U nás se jedná, pokud se nemýlím, asi tak o 900 tisíc kusů...…..
Skoro by se chtělo napsat, že bruselští teď mají úplně jiné starosti, ale tak to nebude. Těch úředníků je tam jako psů a každý se musí vykazovat nějakou činností.....
Připadá mi to tak trochu jako s tím módním rasismem. Tak dlouho do nás budou bruselští a sluníčkáři hustit to rasové dobroserství, až se z nás ti rasisté skutečně stanou (jako zákon akce a reakce). Podobně pak, čím víc mazaně (salámově) hrozí moje odzbrojení, mám chuť kupovat další a další zbraně a munici. Pistoli a dva samopaly už (legálně samozřejmě!) mám, teď je na řadě pumpovací brokovnice a revolver.

P.S. : Škoda, že si legálně nemohu pořídit erpégéčko, to by teprve byla radost. Tak leda až by to všechno ostatní výše uvedené bylo už ilegální také.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nedávno běžel v naší TV reportérský program francouzské TV, který mapoval, odkud se berou zbraně, které je možno ilegálně koupit na francouzských benzínkách. Ukázalo se, že existuje stálý kanál, kterým proudí zbraně a drogy z Balkánu a BV, do západní Evropy. V uvedených reportážích dokumentovali přepravu zbraní z Albánie a Srbska přímo do Francie. Tak probíhá průběžně vyzbrojovaní mafiánských a islamistických struktur v západní Evropě. Nedávné střelecké nepokoje mezi čečenskou mafii a arabskou drogovou mafii ve Francii jsou toho důkazem.Znepokojivé na tom je, jak snadno to probíhá a o jak velké dodávky zbraní a dalších souvisejících propriet se jedná.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Sežene cokoli a dodá to komukoli kamkoli.
Stát předstírá, že nikdo takový neexistoval, neexistuje a existovat nebude; a prodává přes něho "citlivé komodity" komukoli a kamkoli.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Občane, ráda Vás zde na Vidlákově čtu. Svět je vlastně bez hranic...

Zatím bez slepic

1) Křesťan, katolík. Podle některých až trochu bigotní.
2) V kostele pracuje od příjezdu do Francie (liší se rok - je pomocníkem v katedrále 8-10 let)
3) Jak správa katedrály, tak farnost jsou s ním velmi spokojené a je oblíbený.
4) Dtto v místě bydliště.

Vzhledem k tomu, že v kostele vyhořela POUZE část elektriky (a s ní i prastaré varhany nevyčíslitené ceny) a na ni napojené spotřebiče (okruh napájející osvětlení zůstal nedotčen), je zmíněná osoba vhodně vybranou obětí snahy odvrátit pozornost od průseru buď s elektroinstalací, nebo s tím, že "někdo" zapomněl něco vypnout, ono "se to" přehřálo a malér byl na světě.
Očekávám, že bude ve vazbě tak dlouho, dokud nespáchá sebevraždu. A tím bude problém "vyřešen"...

Průměrný počet slepic: 3.6 (7 hlasů)

protože ten pán byl propuštěn již v neděli večer, aniž by proti němu bylo vzneseno sebemenší obvinění:
http://www.lessentiel.lu/fr/news/france/story/Le-b--n--vole-gard------v…

Strojový překlad článku:
Den po požáru v katedrále Nantes (západní Francie), rwandský státní přísušník konečně propuštěn bez jakéhokoli stíhání. Vyšetřování pokračuje v určování původu katastrofy v sobotu ráno v katedrále Saint-Pierre-et-Saint-Paul, kde byly nalezeny tři odlety ohněm.

39letý muž byl policií vyslechnut, protože byl „zodpovědný za uzavření katedrály v pátek večer“ a že vyšetřovatelé „chtěli objasnit určité prvky harmonogramu této osoby“, vysvětlil neděle Pierre Sennès, Advokát republiky Nantes. Nakonec byl propuštěn večer „bez jakéhokoli stíhání,“ uvedl státní zástupce a potvrdil informace z deníku Presse Océan . „Nezúčastňuje se na páchání skutečností,“ ujistil se státní zástupce denně.
Hádanka

Dobrovolník, který během masových zásahů intervenuje jako oltářní server, „přišel před několika lety do Francie uprchnout,“ vysvětlil rektor katedrály Nantes, otec Hubert Champenois. "Znám ho čtyři nebo pět let." Mám v něj důvěru stejně jako ve všechny spolupracovníky, “dodal.

Organizace katedrály, Michel Bourcier, 56, také v neděli vysvětlila, že „velmi oceňují tohoto nesmírně přátelského, zdvořilého, pozorného a nekonečně laskavého člověka“ a při učení o jeho zatčení přidali „padli z oblaků“. .

Původ katastrofy zůstává záhadou: nebyla zaznamenána žádná stopa vloupání na úrovni vnějších přístupů a uvnitř katedrály byly umístěny tři odlišné požární body. Požární experti z vědecké a technické policejní laboratoře jsou v rámci otevřeného vyšetřování žhářství tvrdě pracní.

"Skončil jsem v 21:00 v pátek" a "všechno bylo naprosto normální, velmi klidné." Nebyl jsem si ani zdaleka představovat drama, které by se stalo příští den, “svědčil varhaník.
Trauma

V sobotu upozornili kolemjdoucí hasiči na přítomnost plamenů vycházejících z katedrály kolem 7.45 hodin. Hasičům trvalo přibližně dvě hodiny, než oheň zadržel, což se dotklo hlavně velkého orgánu této gotické katedrály, jejíž stavba se rozšířila od 15. do 19. století. Oheň také zpustošil obraz Hippolyte Flandrin.

Více než rok po traumatu ohně Notre-Dame de Paris se premiér Jean Castex, doprovázený na místě ministry vnitra, Gérald Darmanin a Kultura Roselyne Bachelot, vrátil Sobotní odpolední pocta „za odhodlání a velkou profesionalitu“ stovky mobilizovaných hasičů.

V neděli odpoledne se náměstí katedrály vrátilo do provozu, poznamenal novinář AFP . Hasiči ustoupili vyšetřovatelům v katedrále, jejíž fasáda je mírně zčernalá nad verandou.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

Kostelník (protože to je přesně to, co tam nešťastný Rwanďan dělá) zamykal katedrálu v pátek v 19:00.
Varhaník tam byl do 21:00.

Být varhaníkem, asi bych měl dost neklidné spaní - vypnul a zapnul všechno, co vypnout a zapnout měl?
Na druhou stranu - už jsem viděl pár varhanních elektroinstalací (konkrétně čtyři) a jestli nanteská vypadala jako ty čtyři vzorky, je spíš zázrak, že to nevyhořelo už dávno...

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

nevnikne na třech místech najednou.

A když byl hoch tak nesmírně úslužný, laskavý a vstřícný, byl pravděpodobně stejně vstřícný k zájemcům o informace, které potřebovali žháři.
Každopádně ho policie měla řádně proklepat a nechat v chládku déle
Stojí také za úvahu skutečnost, že basa ve Francii já lepší varianta, než svoboda ve Rvandě.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

už to přiznali i na Seznamu, tak to už musí být něco.
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/temer-cela-francie-je-z…

To by mě zajímalo, kdy budou mít pod kontrolou tento "požár".

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Z rozvodnice to vezme drátama třeba na dvacet míst současně.
Taky jsme se nestačili divit, když jsme měli poruchu na rozvodnici, v čem všem nám vyhořela elektronika kvůli kolísavému přepětí. A to jsme si mysleli, jak pěkně a bezpečně máme udělané jednotlivé okruhy.

Sice je pro mnohé zde (jakož i jinde) pohodlnější vést rasistické plky místo používání mozku, ale já tuhle hnusnou hru nehraju a rozhodně s tím nehodlám začít.
Proto si vše, co jen trochu lze, pečlivě ověřuji.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

Ale požár vznikl opravdu na třech místech najednou - nejen v rozvodnici, ale i poblíž.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Požár vznikl ve stejné chvíli ve třech rozvodných zařízeních - rozvodnice a krabice/zásuvky.
Bohužel poblíž dvou byly varhany (kdo by to řek´, že...), z toho jedny velmi vzácné.

Ksakru, hněte prackou a zjistěte si INFORMACE z francouzských zdrojů, jako jsem to udělal já!

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přinesla ji i seriózní media. Jsou tedy jasně rasistická !

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Což je rozdíl.
A informace o vyšetřování žhářství neobsahovala ani zmínku o možných pachatelích.

Ostatně, pište si, co chcete. Je to Vaše vizitka.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Občan.
Nejsem elektroinstalatér,ale pokud není zatížení instalace,nějakým větším odběrem,tak napětí nepřehřeje rozvodnici ani zásuvku.Stává se často,že se časem povolí spoj jak v rozvodnici,tak i v zásuvce a problém na cestě.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

chápete, že můžou napsat cokoliv. Je jasný, že mainstream nenapíše, že tam chytly, na třech, nebo více místech, hadry namočené v oleji, nebo naftě. Pak tady diskutujeme o hřebících místo pojistek, ale příčina je jiná, mohamedáni a jejich pohled na svět. Mešity jsou, kupodivu, nehořlavé.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

jsou: 1x rozvodná skříň (cca 150x170 cm) a 2x varhany poháněné elektrickým proudem.
NIC VÍC.
Jo, a jakýsi obraz, co visel nad tou zuhelnatělou rozvodnou skříní.

Žvaníte nesmysly.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

a že o ně nepečují křesťanští správci. V podstatě je jedno jestli hořely hadry, nebo elektrika. Památné varhany jsou v trapu a to nenávratně. A není to poprvé..

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

pouze v Egyptě (Káhira, žádný venkov). Na můj dotaz jsem se dozvěděl: "Ma'aléš, kahraba kuwajjis!" (Nic si z toho nědělej, elektřina je v pořádku)
Čirou náhodou, jako z udělání, je Egypt muslimská země :-DDD

Zatím bez slepic

Pane Dan.
Už se upouští i od těch rozvodných krabiček,jakékoliv přerušení kabelu a propojení přes rozvodnou krabička a když to není dobře udělané očko a dotažené,rádo se to přehřívá a u hliníku obzvlášť.Také to někdy způsobuje poddimenzovaný průřez kabelu.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

řešil jsem ve 30 let starém bytě v paneláku. Byl vyhřátý pod každým šroubkem ve svorkovnici, proto se rámci údržby ve fabrice spoje kontrolovaly a dotahovaly.

Zatím bez slepic

"Sice je pro mnohé zde (jakož i jinde) pohodlnější vést rasistické plky místo používání mozku"

Fakt by mě zajímalo, co v té mé včerejší nebo dnešní zmínce Admirálově vidíte rasistického? V článku je sice uvedeno, že pocházel z Rwandy, ale také "devětatřicetiletý Emmanuel". Já z toho osobně fakt nepoznám, jestli je to černoch nebo někdo úplně jiný. To jméno ani nezní arabsky, takže nejspíš není muslim. Tady šlo o něco úplně jiného, totiž o možné selhání lidského faktoru v kombinaci se zcela benevolentními předpisy při ochraně vzácných kulturních památek. Ale tak hlavně že rasismus.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

Kdyby v tom slintu nebylo zdůrazněno, že jde o Rwanďana, ani byste po kostelníkovi nevzdechli.

A když už jsme u té ochrany památek, tak pak by měl v úplně stejné vazbě sedět varhaník, který vysmahl z kostela dvě hodiny po kostelníkovi.
Ten ale nejenže nebyl zatčen; ačkoli je z titulu svého povolání oprávněn nakládat s elektrickým zařízením pohánějícím varhany a také tak v kritický den činil (poté, co kostelník opustil kostel). On snad dokonce nebyl ani vyslýchán.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

A někdo snad tvrdí, že by ten varhaník neměl být stíhán? Vy fakt těžko můžete vědět, jaké byly či Admirálovy pohnutky. Své jsem před chvílí uvedl a ten odkaz jsem tu zanechal, protože se to tu den předtím řešilo v diskusi pod minulým článkem. A jestli v mých příspěvcích tady najdete jeden jediný rasistický, tak si tu veřejně posypu hlavu popelem. Hodně štěstí s hledáním. Emmanuel z Rwandy, jo to já fakt hned poznám, že je černoch, navíc islámský radikál a terorista. OMG.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

požár nejspíš určitě nevznikl v rozvodnici, ale v rozváděči (s dlouhým á). Rozdíl mezi oběma pojmy viz. ČSN 33 2130 ed.2 3 Definice.
Navíc nedovedu si představit, že v bytě, který obývám, by požár na elektroinstalaci vznikl najednou na třech samostatným jističem jištěných okruzích.
Třetí výhrada spočívá v tom, že v civilizovaných zemích a civilizovaných firmách se pravidelně co dva roky(?) musí dělat revize elektro. Nevěřím, že by revizní technik na třech místech, na třech okruzích, z nichž každý je samostatně kaskádovitě jištěn samostatným jističem by přehlédl závažný nedostatek.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

Dovolím si do toho vstoupit. Především průměrný novinář ví o elektrice naprostý prdlajs a pokud se překládá z frániny do angliny a z toho do češtiny, tak se můžeme jen velmi mlhavě domnívat, cože to tam vlastně hořelo. Reálně víme, že hořela elektroinstalace a to je tak všechno.
U nás v kostele jsou také varhany... také už mají elektrický měch (speciální ventilátor) a pokud se nechá puštěný a nehraje se, může vyhořet. U nás se to řešilo časovým relé, když si varhaník zapne varhany, za hodinu se mu vypnou. Pokud si to potřebuje prodloužit, musí si jít "cvaknout" vypínačem.

Viděli jste někdy varhany zevnitř? Kupa dřeva, krásné vzduchové kanálky, hodně jemného prachu a hned vedle ventilátor... Být to kdekoliv jinde než v kostele, kam stejně už nikdo nechodí, být to někde ve firmě, tak na jejich obsluhu existuje nekonečný manuál ISO 9001 15001 a EU by tomu věnovala celý konkrétní předpis o patnácti knihách. Akorát že byrokrat se s tímto zařízením jaksi běžně nesetkává.

V tomto případě bych si dovolil spekulovat, že varhaník zapomněl vypnout ventilátor, protože úroveň elektroinstalace je v kostelech nevalná a jištění z doby krále klacka, tak se stalo to, co se stává... prostě se to přehřálo, chytl prach a ventilátor ještě chvíli rozfoukával požár, než mu přehořel přívodní kabel.

Kdybych byl žhář, nezapaluju varhany, ale krov... Tam se nikdo moc nedostane, může se to tam pěkně rozhořet a vlastně proč to tom vůbec mluvím, Frantíci už jeden takový požár měli a teď řeší, jak perlu gotiky a srdce Paříže proměnit na mešitu aniž by to vzbudilo rozruch...

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

že to nikdo nepozná, ale varhany? Proč stradivárky, když to jsou jenom housle? Dají se koupit pomalu v každém obchoďáku v hudebninách.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Já jo, bohužel. Nejsem elektrikář, ale i tak jsem měl docela husí kůži a nešáh bych do toho ani za zlatý tele.

Uvědomte si laskavě, že čím větší varhany, tím víc rejstříků, píšťal, pedálů, převodů, měchů, ventilátorů...
A od každého čudlíku vede drát nebo dva i tři. Ty dráty se spojují a rozpojují, ve svazcích i jednotlivě jsou připojeny k nejrůznějším podložkám, spojnicím, čokoládám... A většinou jsou takhle posmotané a popřipojované desítky let, protože varhanní elektroinstalace musí být pro každého elektrikáře noční můra. Dost těžko se to popisuje, protože to je takový elektrický prales, do něhož není radno sahat.

Ty varhany (tedy ty velké) měly nevyčíslitelnou hodnotu, protože základní těleso bylo jedněmi z nejstarších funkčních varhan na světě - z r. 1619. A časem k nim přibyly přístavby, takže se z nich staly varhany obrovské.
No, a obrovské varhany, poháněné elektrikou, znamenají obrovské množství drátů, spojů, čudlíků - a rizika, že někdo na něco zapomene, nebo se něco přehřeje/upadne/rozpojí se/vyzkratuje.
Tyhle měly instalaci z r. 1972...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Historické varhany žádné dráty nemají... všechno jde přes malé olověné trubičky z manuální skříně. Vzduchu trvá po smáčknutí klapky na klaviatuře nějakou chvíli, než se dostane k píšťale, což dobrý varhaník či skladatel dokáže využít. Bachovy fugy jsou tímhle doslova prodchnuté. 

Vsadím se, že historické varhany byly přesně takovéto. Původně se foukalo ručním (nebo nožním měchem) a musela tam být docela veliká vzduchová skříň, která vyrovnávala nerovnoměrné nafukování a dělala trochu zásobu tlaku. Když se varhaník rozjede, nestíhají pomocníci foukat.  Dodatečně se skoro všude doinstaloval vysokotlaký ventilátor - jeho lopatky mají speciální tvar, aby nebyly slyšet, stejně tak se nepoužívá asynchornní motor, ale motor stejnosměrný o relativně nízkých otáčkách, rovněž aby nehlučel. Nevýhodou tohoto řešení je, že motor má problémy pracovat při plném přetlaku. Pokud nic neodebírá vzduch, motor se přehřívá. 

Vsadím se, že přesně takhle to bylo i v té katedrále. Normálně se zapálil prach od horkého motoru, ventilátor požár rychle rozhnal na několik míst, pak se přepálil kabel a dál to už hořelo bez dmýchání a tak to schytaly jen ty varhany. Skoro bych se vsadil, že zítra seberou varhaníka. 

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Měly dvě přístavby z konce 19. století a 30. let 20. století.
Plus tu elektrifikaci z r. 1972.
Ale asi jo, to, co jste uvedl, dává smysl.

Každopádně je to děsivá ztráta, protože ta část z poč. 17. století je naprosto nenahraditelná.

K té elektroinstalaci - psal jsem, že jsem měl možnost ji vidět čtyřikrát.
Bylo to proto, že při provozu se to hodně zahřívá a aby nedošlo k průšvihu, chladí se stroj mimo jiné i otevřením skříně. A tak jsem měl možnost vidět věci nevídané.
Nepochybuji o tom, že elektrifikovat velké varhany je skoro vědecká záležitost. A udržovat to v chodu doslova nadlidský úkol. Takže pokud to jde, nikdo do toho moc nešťourá, aby se nepoškodila vedení, která vypadají až mysteriózně.

Musel být fantastický zážitek, slyšet je naživo, protože i přes repráky to je mazec.
R.I.P.
https://www.youtube.com/watch?v=XqP-2-yVRbs
https://www.youtube.com/watch?v=oQ-ceLN0EK0

Zatím bez slepic

Jak jinak.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Paní Rejpalka.
Také poděkuji,za připomenutí událostí před rokem.
Ukazuje se,že události nabírají na síle,početnosti,někdo neúnavně přikládá pod kotel.
Pane Godot.Když se stát nepostará o naší bezpečnost,budou to muset vzít občané do vlastních rukou a právě i tak jak píšete,nelegálním ozbrojováním.Stát se nestará o celkovou bezpečnost státu,natož o jednotlivé napadení.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Staněk byl jediný, kdo měl koule šlápnout do hnízda zmijí z PAL na Kultuře. Samozřejmě, že to neustál. Zeman se ho zastal. Má u mě velké +.

To Zaorálek je jiný plavec. Plave šťastně s proudem.

Průměrný počet slepic: 4.3 (21 hlas)

Ministra kultury Antonína Staňka z ČSSD chválí poslanec KSČM a bývalý šéf strany Miroslav Grebeníček. „Ministra kultury Antonína Staňka jsem měl možnost poznat jako řadového poslance v příslušném parlamentním výboru. Viděl jsem v něm člověka, který ovládá problematiku resortu kultury, což se pak projevilo při jmenování ministrem,“ uvedl Grebeníček.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/grebenicek-kscm-ministr-kultury-stan…
---------------------------------------------
A dnes
Soud projedná žalobu Fajta a UK kvůli nejmenování profesorem.
Pražský městský soud dnes projedná správní žalobu historika umění Jiřího Fajta a Univerzity Karlovy proti rozhodnutí prezidenta republiky o nejmenování Fajta profesorem. Soud dal nedávno v obdobném sporu za pravdu dalšímu nejmenovanému akademikovi, fyzikovi Ivanu Ošťádalovi. Stanovil, že Miloš Zeman zasáhl do autonomie vysoké školy a že prezident nemůže posuzovat vhodnost nominovaných kandidátů.
---------------------
Tojsem zvědav, jak to dopadne.

Průměrný počet slepic: 3.1 (15 hlasů)

Dopadne to tak, že profesoři budou jmenováni v kanceláři ministra školství. Žádná slavnost na Pražském hradu nebude.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mělo by to být stejné jako v anglosaském světě. Profesora jmenuje pro své potřeby škola. Pokud profesor přejde na jinou školu, jeho jmenování automaticky zaniká.
U nás to samozřejmě nejde, neboť kolem profesur se točí neuvěřitelné peníze související s akreditací jednotlivým škol a oborů, a tím přísunem zdrojů ze státního rozpočtu. Tedy jednou jmenovaný profesor je profesor navždy. Proto je co největší zájem aby na jmenovacím dekretu byl podepsán prezident republiky a ne stávající nejvyšší školník tj ministr školství a nešlo jmenování nijak zpochybnit a ohrozit tak čerpání peněz s daným profesorem spojených.

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Moc se už u profesorů neorientuji, ale zaznamenal jsem, že když univerzita nemá dostatek profesorů, obor jí vyučovaný zanikne, resp. žáci nedostanou odpovídající platný doklad o vzdělání. Hodně univerzit = hodně míst pro profesory. A univerzity tak dávají profesuru každému, koho potřebují. Důsledek plánu na navýšení počtu VŠ vzdělaných osob. Příliv žáků znamená i příliv profesorů, a jako klesá kvalita žáků, klesá i kvalita profesorů. Tak vznikají témata na diplomové práce, že se nestačíme divit.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Měl bych tady jeden přímo ukázkový příklad velice odborného tématu bakalářské práce. Posuďte sami:
https://sun9-56.userapi.com/2Gf50llbPavJQnfrapuYlOqps5DX2lYL4nJg-w/zEd4…

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Zatím bez slepic

Tak Fajt žaluje !
A nenajde se nikdo, kdo by podal žalobu na Fajta, že neprávem škubnul stát o milión, když sám sobě přihrál odměnu v této výši.
Já vím, byli i odvážnější, kteří si dali odměnu i vyšší, ale tak primitivní způsob použil až Fajt.
A nic ! Co s takovým bordelem ? Ještě pořád platí Klausovo heslo, podle kterého jsme začali ničit stát. Špatný hospodář, že ?

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Policie totiž odložila dvě trestní oznámení, která na něj podal tehdejší ministr kultury Antonín Staněk a podle nichž se Fajt během svého působení v NGP dopustil protiprávního jednání. Mimo jiné tím, že měl podle Staňka sám sobě podepsat autorskou smlouvu, jíž si k platu přivydělal více než milion korun.
Policie na tom nyní nenašla nic neoprávněného a současný ministr kultury Lubomír Zaorálek se Jiřímu Fajtovi minulý týden za stát omluvil, protože kroky jeho předchůdce byla našemu přednímu kunsthistorikovi „způsobena újma na profesní a osobní pověsti a cti, jakož i na jeho dobrém jménu“.

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)