Black lives průser

Autor
Štítky

Já jsem původem ze Sokolovska. Kdo to tam znáte, tak víte i o romských ghetech, víte o ulicích, kam se nechodilo (třeba kolem kina Alfa nebo kolem vlakového nádraží. Bylo tam nebezpečno. Nebylo rozumné mít u sebe peníze, nebylo rozumné mít v ruce nějakou tašku, nebylo rozumné chodit sám. 

Abych řekl pravdu, neznám žádného bílého aktivistu přes romskou otázku, který by byl ze Sokolova, Mostu nebo Teplic. Být v těchto městěch rasistou je strašně jednoduché... skoro každý se tam připletl k nějakému průseru, kde se míhaly pěsti a tu a tam i nože. 

V mé rodné vesnici to nebylo jiné. Na základce byla půlka žáků romové a podle toho to vypadalo. Užil jsem si všemožné šikany dost a dost. 

Přesto jsem v rané dospělosti takovým romským aktivistou byl. Zapojoval jsem se do různých programů a absolvoval jsem celou řadu kurzů různé kriminální a drogové prevence. Dodnes mám mezi romy celoíu řadu přátel a vím, že oni nejsou homogenní skupinka. Jsou stejně různí jako my bílí.  Nevěřím  na nějaké genetické předurčení, díky kterému by byli blbější, hůř se učili, měli větší sklon k bordelu a podobně.  

Tuto zkušenost přenáším i na americké černochy, i když jsem nikdy žádného naživo neviděl. Ale viděl jsem dost dokumentárních filmů o Africe, kde černoši "makají jak barevní", aby se uživili. Mohu věřit v určitou zaostalost, mohu věřit v určitý fatalismus, odevzdanost, myšlenkovou nepružnost, ale nevěřím, že by to bylo genetické. 

Tenkrat, když jsem dělal ty kurzy přes romskou otázku, tak jsme byli pořád jeden malý krůček od vyřešení. Stačí bojovat proti rasismu a zvýšit za něj trestní sazby. Bojovat proti slovu cikán a nahradit ho slovem rom. Bojovat za pozitvní diskriminaci. Za různá komunitní centra. Pak za zrušení zvláštních škol.... lektoři byli povětšinou z USA.

Nepřipomíná vám to něco? V USA teď ještě přidali boj proti rasistické literatuře, boj proti rasistickým osobnostem z jejich vlastních dějin, boj za velké písmeno ve slově Černoch... 

Už třicet let jsme kousek od vyřešení problému. Stačí ukrojit jen jedno další kolečko salámu. Stačí prosadit jedno další opatření... A už třicet let jsou gheta větší a větší, je jich víc a víc, lidi v nich jsou ve stále větším srabu a bílých, kteří by černému pronajali byt, těch stále ubývá a ubývá. 

Je to stejné jako to smiřování s Němci za zločiny Druhé světové... ani zdání pokroku. Třicet let se nic nesmířilo a nic nevyřešilo. S romy je to stejné. Třicet let je to jen horší. V USA je to zrovna tak a z těch samých příčin. 

Vyrostly nám celé generace lidí, kteří nejsou zvyklí pracovat. A i kdyby do práce šli a dostali výplatu, neumějí ani s tou výplatou zacházet. Neumějí se učit s dětmi, nemají návyky přesnosti a spolehlivosti. Prostě měli právo tohle všechno nepotřebovat a místo toho dostávali něco, co je jim úplně k ničemu. 

Žádné velké písmeno ve slově Černoch nic nevyřeší, protože černoch nemá ani vzdělání, ani podmínky se k něčemu takovému propracovat. Za svůj život nezažije výchovu pro sen domu na předměstí s bílým plotem a velkou garáží. Zažije výchovu pro život v ghetu. A k tomuto životu nepotřebuje ani vzdělání, ani pracovní návyky. Dostali práva, ale ve skutečnosti jim z toho práva zbylo jediné... právo si podělat život od začátku do konce. 

Gheto - to je vlastně díky sociálním dávkám místo, kde už třicet let funguje nepodmíněný základní příjem. A kdo může stěhuje se tamodtud pryč... Pokud se nějaký černoch nebo rom vyšvihne, v podstatě zbělá. Málokdo se pak ještě zná ke své rodné Matiční ulici. 

Přitom vše už tu bylo... práce a za práci mzda. Tečka. Práce pro lenochy i lemply, nefachčenky i idioty. Práce povinná, práce za mzdu, práce pro každého, kdy byly sociální dávky v podstatě zbytečné. Ruce, které nepracují, pro ty si ďábel najde jinou činnost. 

Proto se nic nezmění, i kdyby se v tom Portlandu udemonstrovali a v Seatlu udělali bezpolicejní zóny všude. I kdyby se pobili s armádou, i kdyby sesadili Trumpa, i kdyby se zmocnili vlády. Bílí na tom budou pořád líp a černí pořád hůř. Dokud nebudou vnější podmínky takové, že si všichni budou muset zvyknout na práci. Pak si velmi rychle zvyknou. Za čas si zvyknou i jejich děti na školu. A za další čas už mezi nimi nebude rozdíl a barva pleti bude stejně marginální, jako je tomu u Asiatů. Ani tam nevěřím na genetiku. Oni jsou prostě jen zvyklí makat... V práci i ve škole. 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (100 hlasů)

Komentáře

No, mám-li si vybrat mezi včerejším článkem na Novinkách a ID, volím jako zdroj ID.
Mimochodem, podrobné informace o dění v EP v tlači ani v tisku také nenacházím, znamená to tedy, že se tam nic neděje? Vymýšlí si to ID?

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

ID je v centru dění. V EU parlamentu. Jestli podrobné informace o dění v EP nenajdete, neznamená to, že ID je nemá z první ruky. Navíc nezapomínejte, zprávy o selháních a limparnaxh EP se ven oficiálně těžko dostanou.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Homér.
Pokud to bude pravda a myslím,že se to brzy prokáže,tak by to byl výborný tah Řecka,konečně by se hnuly ledy.
Naše lžimédia musí mlčet,když se jedná o Rusko a jeho pomoc.
Jinak konečně začne jednat NATO,OSN a EU.Sice bych od Merkelové,pochopení pro Řecko nečekal,když to všechno má v plánu Německo.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Já s tím souhlasím.
Avšak...
Je DOSTATEK PLACENÉ práce pro všechny momentáně nepracující?

V Německu něco podobného zavedli v rámci jejich "harcovních reforem". Říkají tomu "kurzarbeit" a "jednoeurovka".
Výsledkem je, že jim skokově narostlo množství "prekariátu", aniž by se zvýšila zaměstnanost a snížily náklady na socdávky. Vedlejším efektem pseudozaměstnanosti je hluboký deficit veřejných i soukromých penzijních účtů a nedostatek financí na veřejné zdravotnictví a školství.

Takže v Německu NENÍ dostatek PLACENÉ práce po všechny, kdo by pracovat mohli a chtěli.
Jak je na tom ČR?

Průměrný počet slepic: 3.3 (8 hlasů)

Je to věc plánování a tudíž by to byl návrat k socialismu, tak se to nestane. Klíčem k pochopení je, jaký má vliv na kapitalismus vysoká produktivita práce (jako na celek zhoubný).

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Rostoucí tlak na to, aby stále méně lidí vykonalo stejný nebo větší objem práce.
"Díky" čemuž EU momentálně PŘEBÝVÁ asi 75 milionů obyvatel, pro než není práce. Resp. práce by i nějaká byla, ale výdělkem z ní není možné se uživit.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

A zvyšování produktivity je motorem kapitalismu ale vlastně zhoubným jak z toho ven

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Bohužel je to přesně naopak. Pokud by to tak bylo, tak by byl tlak aby všichni makali jak barevní, abych se tak korektně moderně vyjádřil. Ale v praxi je to přesně naopak, proč asi? I kapitalismus jako všechny procesyjde cestou nejnižší energie.
Ale pozor, bavíme se o kapitalismu jako o celku, ne o jednotlivých společnostech, tam to vcelku platí.
Dnes je produktivita práce (technologická úroveň) tak vysoká, že by jsme mohli dělat 4 dny v týdnu a jít do důchodu v 55. Ale místo toho řešíme stále neustálé krize. Není to podivné?

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Však je tlak,aby všichni makali jak barevní dokonce se sem dělníci i dováží ze zahraničí

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Zájmy jednotlivých kapitalistů jsou v rozporu s kapitalismem jako celkem. Samozřejmě, že každý zaměsrnavatel by chtěl mít co nejmenší počet a nejméně placené zaměstnance. Ale kdyby to udělal každy, tak nemá jinou možnost než většinu svou produkce vyvést tam kde je může prodat, když vlastní zaměstnanci mají minimální kupní sílu. (jinými slovy jejich produkci by neměl kdo koupit)
Navíc, my jsme v podstatě kolonie (jako ekonomicko-společenský vztah v rámci EU), kde platí také trochu jiná pravidla.

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

Zájmy kapitálu kapitál uplatňuje dokonale,ale vadí mu ti lidé

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

... že přesně tohle vyčítali stoupenci kapitalismu minulému režimu a komunismu. Že idea je to krásná, ale v důsledku reálného chování lidí nenaplnitelná.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Původní, kolonizací nezasažení, barevní makali, dle příslušných odborníků na antropologii, zhruba 15 hodin týdně. Zřejmě tomu ale bylo tak i s některými nebarevnými, s některými z našich předků.
Posedlost prací (později pak posedlost prací jiných lidí, například barevných nebo zaměstnanců Agrofertu ) přišla až s prvním člověkem , který zařval : "Tak, a odteďka je tohle všecko výhradně jen moje, má někdo něco proti tomu ?!"
Posléze se toto kredo promítlo dokonce i do těch komunit, které si sebe považují coby Bohem (před)určené, také paradox.

Možná se tam vracíme, díky moderním pazourkům. Díky nim si možná dokonce užijeme těch cca 150 hodin týdně po násobně vyšší dobu než ti původní barevní (i nebarevní). Ovšem zřejmě se bude muset vážně a ve správné době a správném čase řešit otázka : " Komu mají patřit pazour...eh, roboti ? "
Pro Elf-manny toto ale platit nebude. Ti budou nadále makat jak barevní, hádejte proč ?

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

Není návrat k socialismu
nýbrž k rozumu

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

In reply to by Tony (neověřeno)

Trvalý odkaz

má vzdálený cíl, plán, ideu. Nejde cestou nejmenšího odporu, vzdoruje osudu. Primitiv se potřebuje jen nažrat.

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

... se obávám, že se věci začnou ve společnosti hýbat až teprve tehdy, kdy ti primitivové nebudou mít co. Do té doby bude těch pár protestujících rozumných bráno za blázny či obtížný hmyz.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

In reply to by Tony (neověřeno)

Trvalý odkaz

Samozřejmě, ale ne pro naše novodobé ideology, politruky, svazáky, vykladače dějin, komunistobijce a čučkaře :-)

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

tak bychom měli cigoši stejně, ale v lesích by byl pořádek. Navíc by přišli naši snědí spoluobčané na jiné myšlenky. To, co se u nás děje s těmi všemi cikánskými podporami, je jen vyhazování peněz. Navíc pod taktovkou stejně zbytečných neziskovek. Bojí se do toho po 30 letech říznout.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

adekvátním platem za práci 5x8 hodin týdně?

Protože těch cca 3800.- Kč/měs. je úředně vypočítaným "životním minimem". Na jinou dávku nemají ani Cikáni, ani nikdo jiný - při splnění podmínek předepsaných zákonem - nárok.
Pak ještě mohou dostat příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení. Ty ovšem nejsou vypláceny jim, nýbrž poskytovatelům ubytování.
No, a poslední dávkou jsou přídavky na děti ve "výši" cca 700-1500 Kč/měs. podle věku dítěte (u zletilých je ještě stanovena podmínka pravidelné docházky do školy - SŠ, SOU, OU).

Problémem se v poslední době staly pěstounské příspěvky a příspěvky "pěstovancům", jejichž de facto nepodmíněné vyplácení vedlo ke vzniku "karuselového pěstounství" (děti se v klanu posouvají ob rodinu, čímž dochází k tomu, že celý klan pobírá "pěstovné").
Viníkem jsou "neziskovky", které "klienty" neustále školí v právech a ve způsobech, jak ze systému vyrazit maximum, ale už jim nevysvětlují pojem "povinnost".

Problém nejsou ani tak "dáfky", jako práce načerno a kriminalita.

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)

za 30 let se z cikáni udělaly posvátné nedotknutelné krávy. Kdo by do toho říznul by byl za xenofoba, rasistu, nácka a a a. Je už docela dlouho jedna písnička jménem Problém a zpívá ji tolik propíraný a haněný Ortel. Zkuste alespoň slova. Pak pochopíte proč tolik vadí, že i Slavík skončil.
https://youtu.be/pOYBvSiFqpA

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

přístup Cigánů samotných

Zatím bez slepic

a nejsem ani pro zavedení pracovní povinnosti (jak vypadá taková "pracovní povinnost", víme všichni, kdo jsme byli na vojně). Ale na stavbách pomalu neslyšet češtinu - kde jsou ti lidé, kteří chtějí pracovat a nemohou? Já můžu z fleku vyjmenovat pět-šest stavebních firem (velkých), které by po nich skočily jak cikán po uzené kýtě.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

agenturní práce a hlavně NEplacení zdravka a socka.
Zatímco OBČAN ČR má POVINNOST uloženou mu zákonem platit zdravotní a sociální pojištění.
Stavební firmy preferují "švarcáky", protože se jim nechce platit.
Pro Moldavana je 12-15 tis. "dlaňovka" královský plat, ze kterého doma uživí celou rodinu. Pro Čecha (jedno jaké barvy) to je almužna, z níž nemá šanci přežít a udržet střechu nad hlavou.

Tak jo, vyjmenujte ty velké stavební firmy, které zoufale touží po ZAMĚSTNANCÍCH - ČEŠÍCH.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Firesta, MADOS, Metrostav... to jsou ty, o kterých píšete, že preferují švarcáky?

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

In reply to by Alef Nula (neověřeno)

Trvalý odkaz

s VŠ stavební (konstrukce a dopravní stavby) 23 000.- brutto.
Izolatérům 17-20 tis. brutto (vyučení).
Zedníkům 20-22 tis. brutto (vyučení).
Svářečům 19-22 tis. brutto (vyučení nebo maturita ve strojním oboru plus úřední zkoušky a praxe).

To si asi majitel dělá z lidí legraci, protože takovéhle "platy" mohly být zajímavé kolem r. 2005, nikoli v r. 2020.

MADOS je holding, dělá kdeco od dopravních staveb po úklid ulic a zásadně nezveřejňuje "nabízené" platy.
Takže stejný případ jako Firesta.

A Metrostav je úplná katastrofa, protože ten "nabízí" všem stavebním profesím unisono nástupák 20 000.- Kč brutto (vyučení a praxe); truhlářům a tesařům dokonce jen 19 000.- Kč brutto.
Takže zjevně o zaměstnávání Čechů zájem nemá.

Tak; koho tam máte dál?

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

Firesta, MADOS, Metrostav... to jsou ty, o kterých píšete, že preferují švarcáky?

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

In reply to by Alef Nula (neověřeno)

Trvalý odkaz

Alef Nula.
MADOS,je jen vývěsní tabule,ale makají cizí firmy.
Velkou zakázku rozdělí na menší,buď prodají číst zakázky,nebo si najímají naše menší firmy,kdo potom pracuje,to je potom těžké zjistit.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Otázka Občanovi zněla:
Firesta, MADOS, Metrostav... to jsou ty, o kterých píšete, že preferují švarcáky?

Občan moji otázku lstivě ignoruje a okázale mi sděluje, že ví, kde se mohu otočit s pětimetrovým žebřiňákem. Jenže já jsem se ptal na něco jiného a rád bych slyšel (četl) Občanovu odpověď.

Průměrný počet slepic: 1.9 (7 hlasů)

Nejspíš obojí. Každopádně je nastavení platových podmínek usvědčuje z toho, že rozhodně nestojí o české zaměstnance.
A ještě na to berou dotace na tvorbu pracovních míst.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

že jedou švarcáky, pak jistě také víte, že se dopouštějí trestného činu a OBČAN ČR má POVINNOST uloženou mu zákonem trestný čin oznámit. Už jste to udělal? Měl byste, jinak se rovněž vystavujete trestnímu postihu.

A pokud jsou vaše doměnky ohledně švarcáků ve Firestě a jiných firmách založeny na iracionální nenávisti vůči podnikajícím subjektům, která z vás občas teče jak ropa z Kuvajtu, tak jenom zbytečně rozdělujete společnost.

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)

na odklízení kleští. Měl jsem na práci před lety jednoho staršího cikána, zedník. Dělal docela poctivě, to co vytvořil, mi doma pořád ještě stojí. Včera jsem jej zahlédl u silnice jak s rodinou prodává ranné brambory. Určitě je sám vypěstoval, nebo je nakoupil od nějakého soukromníka. A dáfky bere naplno neb je invalida a nikde nedělá..

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

pak žádné dávky nepobírá. Max. příspěvek na bydlení.
K ID kteréhokoli stupně si smí příjemce vydělávat kolik chce, pokud vykonává práci, jež nekoliduje s důvodem přiznání ID.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Pokud chce a má motivaci. Měli jsme párkrát na třídírně odpadu roma. Makali líp jak bílí které se na to podařilo sehnat, ale jen do první výplaty. Jak dostali prachy tak je nikdo už neviděl. Chybí jim morálka a odpovědnost, což jsou bohužel věci které by si měli odnést z rodiny. Jenže pokud už od děttství doma vidí že nikdo nemaká a mají všeho dle vlastních potřeb (komunismus na2), tak se jim to do druhové paměti nevštípí. Problém je i malý rozdíl mezi minimální mzdou a tím co dostanou od státu - není to pro ně motivační. Jsem pro povinnost pracovat nějakou formou i při čerpání dávek. Chceš dávky - ok 4 hodiny denně může oddělat každej. Jak už to tady někde padlo - sleva na daních je rovněž asi víc motivující než dávky.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

a proto na stavbach pracujici cigani byli jiz od 90-tych let nahrazovani mnohem spolehlivejsimi ukrajinci.

"Makali líp jak bílí které se na to podařilo sehnat, ale jen do první výplaty. Jak dostali prachy tak je nikdo už neviděl. Chybí jim morálka a odpovědnost, což jsou bohužel věci které by si měli odnést z rodiny"

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

Znám dvě rodiny, které adoptovaly 2 a 3 děti. Cikánské, protože byly bez průtahů k mání. Matky předem souhlasily s adopcí, porodily je a odešly. Jedna rodina má 2 dívky, druhá 3 chlapce.
Obě rodiny jsou vysokoškoláci. Jedni přes chemii, druzí přes hudbu. Věnovali se svým dětem odmala a ty materiálně nestrádaly. Je zajímavé, že cikáni už jako malí na základce, v prvním stupni, kašlali na školu a neučili se, přesto, že se s nimi adoptivní rodiče učili. Začali lhát. V pubertě navíc kouřit a krást v obchodech. Jedno děvče se s potížemi vyučilo. Druhé se na to vykašlalo. Otec od tří chlapců, kteří v pubertě na všechno rezignovali a odešli z učení, kradli doma věci, které nosili do zastavárny, aby měli peníze, se léčil na nervy.

""Makali líp jak bílí které se na to podařilo sehnat, ale jen do první výplaty. Jak dostali prachy tak je nikdo už neviděl. Chybí jim morálka a odpovědnost, což jsou bohužel věci které by si měli odnést z rodiny""

Dovedli pracovat, ale jen krátkodobě. Nebyli schopni mít dlouhodobý cíl. Na tom se shodovali oba páry adoptivních rodičů.
Tihle měli v rodině to nejlepší a neodnesli si nic.

To se může stát u všech rodin a dětí, ale u Evropanů a žlutých Asiatů se to stává zřídka. V poměru k jiným skupinám, kde je tento jev nápadně častý, až převládá. Rodina v tom tedy nemusí hrát zásadní roli.
Ostatně, psala o tom i Tereza Boučková. Její adoptivní děti se chovaly úplně stejně.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Současná minimálka je 15 400.- Kč brutto.
Životní minimum je cca 3800.- Kč.

Obojí je dokonale demotivující, protože z obojího nelze vyžít.
Cikáni berou "dáfky" a hákují načerno, to je ten problém. Co by bílému neprošlo ani týden, provozují Cikáni celoživotně, protože mají naprostou jistotu, že si nikdo netroufne je kontrolovat a tím méně pak pokutovat nebo jinak trestat. Kdyby měli žít z toho, co dostanou na "dáfkách", už bychom žádný problém neměli, protože by dávno pomřeli hladem.

Ten nápad s prací na poloviční úvazek za 3 800.- Kč/měs. je vskutku ženyjální.
Máte ještě nějaké podobné v záloze?

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Žádám zdejší diskutéry, aby používali český jazyk a tedy o tomto tmavém etniku mluvili jako o Cikánech.
Česky se tito lidé nazývají Cikáni, v jejich jazyce se oni nazývají Romové.
My jsme po našem Češi, v jejich jazyce jsme Gadžo.
Taky nebudu trvat u Němců aby sami sebe nazývali Němci, když si říkají Deutsche, a aby nám říkali Češi když jsme pro ně Tscheche.

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)

In reply to by adsf (neověřeno)

Trvalý odkaz

To bohužel není pravda. Ne každý Cikán je Rom, ne každý gadžo je Čech!

Gadžo je i majoritní Angličan či Němec - ať už pro Cikána nebo pro Roma!
(Mimochodem - slovo Němec (kdysi němec s malým n) znamenalo původně "němý člověk", tedy člověk, který neuměl mluvit a dorozumíval se nesrozumitelnou hatmatilkou, protože v celém známém světě (tj. cca v okruhu 30 km kolem bydliště, dál se průměrný obyvatel za celý život nedostal) všichni mluvili jediným SKUTEČNÝM jazykem - tedy česky.
Římané to měli podobně - viz slovo barbar! Znamenalo primitivy v zaostalém zbytku evropy, kteří neuměli latinsky a dorozumívali se jakýmisi zvuky barbarbar....

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

Česky se říkalo cigán. S malým c, protože se nejednalo o národnost. Existuje i příjmení Cigánek, ne Cikánek.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

žen osob s r- strategií rozmnožování změní společnost.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

r- stratég obsazuje narušené prostředí. Vyšší výskyt r-stratégů znamená, že je naše prostředí výrazně narušeno.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, K-ovi strategie se vyplácí ve stabilních ekosystemech

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)

že lidské skupiny r - stratégů žily od počátku své existence, za své. Ze svého úsilí. Když podmínky nepřály, nerodilo se moc dětí a byla velká úmrtnost. Až se zlepšily, veškerá strategie r - stratégů směřovala ne do dlouhodobé práce, ale do rozmnožování, plození dětí. Kterým individuálně nemohlo být poskytováno dost péče.

Z pohledu lidských K - stratégů, jsou r - stratégové nuzní a chudí. Je jím potřeba pomáhat. Protoze z hlediska K - stratégů, je životní situace r - stratégů katastrofa, konečná.

Pokud r - stratégové dostanou pomoc, jako např byty a peníze ze sociálních dávek, značně to podlomí jejich pracovní morálku. Pokud za každé dítě jsou přídavky, pokud vyzmizíkujeme vazbu mezi zdrojem a možným počtem dětí, podpoří to pouze frekvenci plození dětí. Pokud je jich víc, začnou se sdružovat, protože s K - stratégy, vyznávajícími jiné odlišné hodnoty, si nerozumí, jako sami se sebou. Začnou vytvářet ghetta, nepracující skupinky, poflakující se na ulicích, budou nepřátelské ke K - stratégům. Které budou vyhánět ze "svého" prostoru a budou se k nim chovat násilně. Že je tito živí, jim ani nepřijde na mysl. r - stratég bere ihned, co je k mání a nepřemýšlí o tom, proč a odkud. To ostatně ani není jaho strategie. Preferovaný prestižní business je v prodeji drog, racketeeringu a v prostituci. Nebo směnárny. Vše co prostě odpovídá r - strategii. Velký zisk, zdroje za vynaložení co nejmenšího úsilí. S velkým rizikem. Toto chování je do této strategie zakomponováno. To samé krádeže a loupeže. Relativně malé či krátkodobé úsilí na získání velkého zdroje. S velkým rizikem.
Život mimo města, na venkově, je v moderní společnosti pro tyto stratégy nezajímavý. Ne, že by tam nebyly zdroje, jsou tam a jsou stabilní a dlouhodobé, vyžadují však setrvalý dlouhodobý podíl systematické práce.

Z napsaného je jasné, že raketový vzestup početnosti populace r - stratégů v populacích původně K - stratégů, je zapříčiněn uměle. Tohle se bude stupňovat, protože K - stratégové tyto dotují na úkor vlastního potomstva, protože obě skupiny mají strategii přivádět potomstvo na svět za absolutně odlišných podmínek.

V čem je problém?
ANI DLOUHODOBÁ DOTACE r - STRATÉGŮ K- STRATÉGY NEZPŮSOBÍ, ZE SE r - STRATÉGOVÉ ZAČNOU CHOVAT JAKO K - STRATÉGOVÉ.

Možná je změna u malého množství jednotlivců, ne u celých skupin. Problém velmi zhoršuje, že díky tlaku politických neziskovek, se r - strategie v západní společnosti evolučně vyplácí, protože vede k nezaslouženým výhodám na úkor, zatím, majoritní společnosti. Rovnost všech lidí dávno neexistuje.

A jaký je budoucí vývoj?
Počet r - stratégů bude rychle stoupat, protože jim společnost, K - stratégové, zajistí zdroje na množení, protože běžné povinnosti pro ně nebudou platit, prostě proto, že se jejich strategie bude evolučně vyplácet.
Protože zdroje jsou omezené a počet r - stratégů roste, jednou nebudou stačit.

A protože je r - stratégům vytloukáno do hlavy, že mají na vše automaticky nárok, že jsou v právu, že je povinnost ostatních jim platit ( podobnost s pravidly jistých náboženství a ideologií), vezmou si násilím. Jak jim velí jejich životní strategie...

-------------------
PS:
až si vezmou násilím, nebude to třídní boj v rámci jedné kultury, jak ho známe z minulosti. O to to bude horší.
Tento problém se objevil v západních "demokratických" zemích, protože je části politického spektra zneužíván ve volbách. Kdy se "spojí s ďáblem a po nás potopa". Regulační mechanismy neexistují. Tam, kde existovaly, byly za působení na emoce, odbourány.
Paradox je, že jakmile bude zlikvidováni nebo omezeni K - stratégové, sníží se i počet r - stratégů. Jak to vidíme v kdysi antických a křesťanských, dnes muslimských, zemích. Kde jen zříceniny v řídce osídlené krajině ( před ekonomickou pomocí K - stratégů místním r - stratégům a objevem ložisk ropy) připomínaly skvělá lidnatá města s jejich vědou, ekonomikou a kulturou. A kde se z antických olivových sadů, akvaduktů, silnic a jiné infrastruktury, žilo, aniž by se postavilo něco podstatného, žilo více než další tisíciletí.

Mezi těmito strategiemi je spousta přechodů. Typické K - stratégy najdeme v konstantních životních podmínkách mezi lovci a sběrači, zemědělci. V naší době se jedná hlavně o mírný a studený pás. Kde bylo potřeba plánovat, jak přežít z letní produkce zimu. Společnosti K - stratégů vznikly i v subtropech u velkých řek v poměrně nehostinné krajině, kde byla nutnost plánovat a pracovat, aby početná lidská skupina přežila od záplav do záplav.

Typický případ r - sratégů jsou kočovníci v měnících se podmínkách v delším čase, než je průběh ročního období. Kteří pravidelně migrují na nejpříznivější místa a zároveň někteří přepadají usedlé lidi, což může být sezónnět převládající způsob obživy. V příznivých podmínkách za dostatku potravin a ostatních věcí, se rychle množí, v nepříznivých, jako suché pastviny, vzájemné likvidační války (jsou mobilní), nemoci dobytka, ubývají. (V podstatě všechny lidské skupiny, orientované na válku a dobývání, mají nebo získaly rysy r - stratégů. Obrovské riziko, kompenzované v případě úspěchu, obrovskými zdroji a obrovským reprodukčním úspěchem přeživších.
Během několika generací, přirozený výběr je zde obzvláště silný. Podobnost s jistou ideologií není náhodná) Je znám moderní případ kočovníků, kteří žili ze sezónní práce, drobných řemesel a hlavně krádeží.
Pak jsou typičtí r - stratégové v podmínkách, které jsou relativně příznivé a setrvalé, ale regulační mechanismus jsou nemoci. Investice do dětí, jejich výchovy a jejich vzdělání, je zde bezcenná. Veškerá energie rodičů musí být nasměrována na plození dětí. Čím více dětí, tím vyšší pravděpodobnost, že některé přežije. Evolučně úspěšný je počet, ne kvalita. Což víceméně platí pro všechny r - stratégy...

Tak a teď do mne! :)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Erdogan je prubířským kamenem soudržnosti EU. A také demaskuje všechna tvrzení o solidaritě všech s jedním státem, jednotě v různosti, Ódu na radost, apod. Pokud se Erdoganovi podaří dosáhnout toho, aby mu EU předhodila Řecko a Kypr, ztratí smysl existence a ztratí jakoukoliv hodnověrnost. Skoro by se chtělo říci, že Erdogana musel popíchnout nějaký zavilý nepřítel EU a NATO. Jedním Erdoganovým tahem Turecko hrozí zničit EU i NATO dohromady, pokud se EU nepostaví za Řecko a Kypr proti Erdoganovým nehorázným požadavkům. A EU Erdoganovi ráda ustupuje, tak nejspíše uhne zase.

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

to je stejné jako poslední dobou se vším, všechno se nechává běžet bez rozhodného postoje. To je samé mělo by dojít k dohodě a podobné kecy bez jasného stanoviska. Řecko je v EU, křesťanské kultury, historicky k Evropě patří a přesto jej nikdo z toho proradného spolku křiváků nepodpoří. Řekové, totálně zničené EUpolitikou a tedy hlavně germány, nemá skoro žádnou šanci. Všechno na čem se da vydělat skoupili Němci, co nešlo, to zlikvidovali. Je to obdoba jejich kroků u nás. No držím jim palce. Snad jediná pomocná země je Rusko, ale to nemá tolik síly, aby zachraňovalo po celém světě, co ti blbouni rozjebou.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Jestli EU donutí Řeky jít s prosíkem k Putinovi, tak se povede EK diplomatický lapsus, o kterém se budou ještě dlouho učit ve školách. Situace je dost jasná a EU s EK nemá jinou možnost, než bránit svého člena i za cenu naštvání 4 milionů Turků. Pokud Řeky nechá Turkům napospas, všichni si slabosti EU všimnou. Asi v Bruselu nepoznali, že teď tvoří historii. A nestudovali nástup Hitlera k moci ak čemu vedlo odstoupení Sudet v 1938.
Rusové nebo Číňané nebo Američané by mohli pohrozit Erdoganovi a postavit se za Řeky. Ale když jim se zdá výhodnější spolupracovat s Turky. Tak asi Erdogan dostane svou říši v Egejském moři a spoustu ostrovů. Někteří migranti se podiví, že odjížděli z Turecka a dojeli zase do Turecka.
Řekové mají jedinou možnost. Vyčkat, jak je EU a ostatní státy EU podpoří. když ne, pak máme na hrbu GREXIT. Pokud ovšem někdo nemá Řeky jako pokusné objekty, kolik ponížení snesou.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

MUDr. Ivan David
1 hod ·

Řecká vláda požádala Rusko o pomoc proti Turecku

Na hranicích řeckých pobřežních vod u ostrůvku Kastellorizo poblíž Kréty na sebe třetím dnem míří odjištěnými raketami skupiny tureckých a řeckých fregat. Prsty na spoušti odjištěných torpéd mají i velící důstojníci řeckých a tureckých ponorek. Ve vzdušném prostoru mezi Kyprem, řeckou Krétou a Tureckem se vzájemně nahánějí řecké a kyperské stíhačky na jedné straně s tureckými bojovými letadly na straně druhé. Řecko a Turecko se dostaly na hranu války v pondělí, když turecká vrtná loď Oruc Reis doprovázená konvojem 19 tureckých vojenských lodí a 2 ponorek vnikla do řeckých pobřežních vod s úmyslem nelegálně těžit řeckou ropu a plyn. Cestu k ložisku uhlovodíků jim přehradilo 21 bojových plavidel řeckého námořnictva a 2 řecké ponorky.

V úterý se Řecko pokusilo hledat mírovou cestu k řešení této nebezpečné situace. Řecký ministr zahraničí Nikos Dendias telefonicky požádal generálního tajemníka OSN Antonia Guterrése o svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN. Řečtí velvyslanci v zemích, které jsou stálými členy Rady bezpečnosti (USA, Rusko, Čína, Francie a Velká Británie) problém projednávali s ministry zahraničí těchto zemí. Řecký ministr obrany Nikos Panayotopoulos požádal generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, aby se pokusil přesvědčit Turecko, které je stejně jako Řecko členem Aliance, aby upustilo od pokusu takto vojensky obsadit řecká ložiska nerostných surovin.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis telefonicky požádal Angelu Merkelovou, jakožto kancléřku Německa, jež právě předsedá Evropské radě, aby zprostředkovala Řecku pomoc EU. Kancléřka Merkelová v reakci na to podle německého deníku Handelsblatt telefonovala tureckému prezidentu Recepu Erdoganovi a snažila se jej přimět k upuštění od plánu těžby ropy a plynu v řeckých a kyperských pobřežních vodách. Při telefonátu mu však ani nepohrozila uvalením sankcí na Turecko. Spokojila se s Erdoganovým vysvětlením, podle něhož Turecko nepovažuje místo, na němž chce těžit, za teritoriální vody Řecka.

Do Athén vzápětí přiletěl německý ministr zahraničí Heiko Maas. Mitsotakis mu připomenul řeckou žádost o uvalení sankcí na Turecko za soustavné krádeže ropy a plynu v pobřežních vodách Řecka a Kypru. Německý ministr zahraničí jej šokoval svým plánem řešit současnou kritickou situaci AŽ V ZÁŘÍ na mimořádném summitu ministrů zahraničí EU. V té době už přitom může být polovina Řecka i Turecka v troskách po vzájemném raketovém ostřelování.

Na společné tiskové konferenci se svým řeckým protějškem Nikose Dendiasem německý ministr Heiko Maas zpočátku pronesl několik chlácholivých vět o „posvátnosti řeckých hranic“. Turecko vyzval k dodržování mezinárodního práva, což je podle jeho prohlášení „možné pouze tehdy, pokud se Ankara vyhne provokacím ve východním Středomoří“.

Poté však podle řeckého webu ethnos.gr veřejně urazil své hostitele, když se postavil na stranu Turecka. Ve svém projevu neoznačil ložiska ropy a plynu, kde Turci chtějí těžit, za výhradní ekonomickou zónu Řecka, kterou je podle Úmluvy OSN o mořském právu, ale za „sporné území“. Maas tím veřejně vyjevil, že Německo, jako země předsedající Evropské radě, nestojí na straně Řecka, které je členem EU, ale že sdílí postoj Turecka, jež lokalitu za řeckou nepovažuje.

Ve středu ráno vyplulo z tureckého přístavu Akzas dalších 15 těžce vyzbrojených tureckých válečných lodí, aby početně posílily flotilu snažící se vniknout do řeckých pobřežních vod. V reakci na to náčelník generálního štábu řecké armády Konstantinos Floros vyslal do oblasti stejný počet řeckých bojových lodí. Obě skupiny se na místě setkaly kolem středečního poledne.

Odpoledne podnikl řecký premiér Kyriakos Mitsotakis bezprecedentní diplomatický tah. V telefonickém rozhovoru s ruským prezidentem Vladimírem Putinem požádal o pomoc Rusko. Podle agentury TASS oba státníci jednali nejen o situaci ve východním Středomoří, ale i o problémech, které vyvolává v Libyi turecká vojenská spolupráce s džihádisty sdruženými ve vládě národní dohody (GNA), jejímž mluvčím je samozvaný premiér Faís al-Sarrádž.

Putin si s Mitsotakisem vyměnili i názory na přeměnu chrámu Hagia Sophia v Istanbulu na mešitu, kterou nařídil turecký prezident Recep Erdogan. Proti tomuto aktu veřejně protestovali představitelé ruské i řecké pravoslavné církve. Podle prohlášení zveřejněného ruskou agenturou „Putin a Mitsotakis podrobně zvážili budoucí pokrok rusko-řecké spolupráce v různých oblastech včetně rozšíření právních základů pro dvoustranný vztah“.

Již na jaře požádal Rusko o vojenskou pomoc proti Turecku Kypr. V březnu oznámilo Turecko úmysl již poněkolikáté vyslat do kyperských pobřežních vod těžební loď Yavuz, aby tam nelegálně těžila plyn. Kyperská vláda požádala o pomoc EU, která se však dodnes nedohodla na uvalení jakýchkoli účinných sankcí proti Turecku. Vláda neutrální kyperské republiky proto v nouzi požádala o pomoc Rusko a nabídla mu prostor, v němž Turci chtěli krást plyn, k bezplatnému pronájmu za účelem vojenského cvičení. Ruské letectvo a námořnictvo v oblasti skutečně uspořádalo několikatýdenní cvičení s ostrými střelbami, které Turky spolehlivě odradily od plavby a těžby v tomto sektoru.

V případě řecké žádosti však jde o unikátní situaci. Je to poprvé v historii, kdy jeden členský stát NATO požádal Rusko o pomoc proti jinému státu NATO. Severoatlantická aliance přitom sama sebe definuje jako vojenský pakt proti Rusku.

Řečtí europoslanci včera požádali, aby se tureckou vojenskou invazí do řeckých pobřežních vod zabýval i Evropský parlament na mimořádné schůzi, která byla svolána na dnešek. Plénum bylo původně svoláno k projednání závěrů Evropské rady, která rozhodla zadlužit EU 750 miliardami půjček. Frakce Identita a demokracie (ID), v níž působí i europoslanci zvolaní v ČR za SPD, podpořila žádost řeckých kolegů o rozšíření programu schůze i o bod týkající hrozící války mezi Řeckem a Tureckem.

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)

Kastelorizo je nejvýchodnější řecký ostrůvek, tisíc kilometrů od Kréty. Je daleko na východ i od Rodosu. Leží osamoceně tak 3 km od tureckého břehu. Je tam proto velmi složitá otázka teritoriálních vod. Podívejte se na mapu. Hotový rébus.
Podobné je to i s vodami severně od Kypru. Tam vznikla Severokyperská republika zcela podřízená Turecku. Má i své teritoriální vody, které ovládá Turecko stejně jako tu násilně vytvořenou republiku.
Západ - a EU i NATO - zcela flagrantně tolerovaly odtržení části území od Kyperské republiky, stejně jako odtržení Kosova, a vytvořily si tak velký problém. Měření dvojím metrem není žádná sranda - když se Autonomní republika Krym vrátila dle svého rozhodnutí k Rusku, kterého součástí byla od roku 1783, tak byly na Rusko vyhlášeny sankce. Kosovo a Severokyperská republika vznikly zcela nezákonně. Za potlesku.
Dnes EU i NATO nesou těžké dědictví a budou také muset platit. To, že Turecko využívá chyby Západu mu nemůžeme vyčítat. Bohužel ve světě se tak chová každý. A Turek zná svoji cenu. Stejně tak Američan, Brit, Němec i Rus. Jen Čech se chová jinak, raději nepsat.

Průměrný počet slepic: 3.8 (17 hlasů)

ale jen 120 km. Já bych ten ostrůvek nechal Turecku a byl by pokoj... geograficky jim patří. Jako Krym patří přirozeně Rusku.

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)