Black lives průser

Autor
Štítky

Já jsem původem ze Sokolovska. Kdo to tam znáte, tak víte i o romských ghetech, víte o ulicích, kam se nechodilo (třeba kolem kina Alfa nebo kolem vlakového nádraží. Bylo tam nebezpečno. Nebylo rozumné mít u sebe peníze, nebylo rozumné mít v ruce nějakou tašku, nebylo rozumné chodit sám. 

Abych řekl pravdu, neznám žádného bílého aktivistu přes romskou otázku, který by byl ze Sokolova, Mostu nebo Teplic. Být v těchto městěch rasistou je strašně jednoduché... skoro každý se tam připletl k nějakému průseru, kde se míhaly pěsti a tu a tam i nože. 

V mé rodné vesnici to nebylo jiné. Na základce byla půlka žáků romové a podle toho to vypadalo. Užil jsem si všemožné šikany dost a dost. 

Přesto jsem v rané dospělosti takovým romským aktivistou byl. Zapojoval jsem se do různých programů a absolvoval jsem celou řadu kurzů různé kriminální a drogové prevence. Dodnes mám mezi romy celoíu řadu přátel a vím, že oni nejsou homogenní skupinka. Jsou stejně různí jako my bílí.  Nevěřím  na nějaké genetické předurčení, díky kterému by byli blbější, hůř se učili, měli větší sklon k bordelu a podobně.  

Tuto zkušenost přenáším i na americké černochy, i když jsem nikdy žádného naživo neviděl. Ale viděl jsem dost dokumentárních filmů o Africe, kde černoši "makají jak barevní", aby se uživili. Mohu věřit v určitou zaostalost, mohu věřit v určitý fatalismus, odevzdanost, myšlenkovou nepružnost, ale nevěřím, že by to bylo genetické. 

Tenkrat, když jsem dělal ty kurzy přes romskou otázku, tak jsme byli pořád jeden malý krůček od vyřešení. Stačí bojovat proti rasismu a zvýšit za něj trestní sazby. Bojovat proti slovu cikán a nahradit ho slovem rom. Bojovat za pozitvní diskriminaci. Za různá komunitní centra. Pak za zrušení zvláštních škol.... lektoři byli povětšinou z USA.

Nepřipomíná vám to něco? V USA teď ještě přidali boj proti rasistické literatuře, boj proti rasistickým osobnostem z jejich vlastních dějin, boj za velké písmeno ve slově Černoch... 

Už třicet let jsme kousek od vyřešení problému. Stačí ukrojit jen jedno další kolečko salámu. Stačí prosadit jedno další opatření... A už třicet let jsou gheta větší a větší, je jich víc a víc, lidi v nich jsou ve stále větším srabu a bílých, kteří by černému pronajali byt, těch stále ubývá a ubývá. 

Je to stejné jako to smiřování s Němci za zločiny Druhé světové... ani zdání pokroku. Třicet let se nic nesmířilo a nic nevyřešilo. S romy je to stejné. Třicet let je to jen horší. V USA je to zrovna tak a z těch samých příčin. 

Vyrostly nám celé generace lidí, kteří nejsou zvyklí pracovat. A i kdyby do práce šli a dostali výplatu, neumějí ani s tou výplatou zacházet. Neumějí se učit s dětmi, nemají návyky přesnosti a spolehlivosti. Prostě měli právo tohle všechno nepotřebovat a místo toho dostávali něco, co je jim úplně k ničemu. 

Žádné velké písmeno ve slově Černoch nic nevyřeší, protože černoch nemá ani vzdělání, ani podmínky se k něčemu takovému propracovat. Za svůj život nezažije výchovu pro sen domu na předměstí s bílým plotem a velkou garáží. Zažije výchovu pro život v ghetu. A k tomuto životu nepotřebuje ani vzdělání, ani pracovní návyky. Dostali práva, ale ve skutečnosti jim z toho práva zbylo jediné... právo si podělat život od začátku do konce. 

Gheto - to je vlastně díky sociálním dávkám místo, kde už třicet let funguje nepodmíněný základní příjem. A kdo může stěhuje se tamodtud pryč... Pokud se nějaký černoch nebo rom vyšvihne, v podstatě zbělá. Málokdo se pak ještě zná ke své rodné Matiční ulici. 

Přitom vše už tu bylo... práce a za práci mzda. Tečka. Práce pro lenochy i lemply, nefachčenky i idioty. Práce povinná, práce za mzdu, práce pro každého, kdy byly sociální dávky v podstatě zbytečné. Ruce, které nepracují, pro ty si ďábel najde jinou činnost. 

Proto se nic nezmění, i kdyby se v tom Portlandu udemonstrovali a v Seatlu udělali bezpolicejní zóny všude. I kdyby se pobili s armádou, i kdyby sesadili Trumpa, i kdyby se zmocnili vlády. Bílí na tom budou pořád líp a černí pořád hůř. Dokud nebudou vnější podmínky takové, že si všichni budou muset zvyknout na práci. Pak si velmi rychle zvyknou. Za čas si zvyknou i jejich děti na školu. A za další čas už mezi nimi nebude rozdíl a barva pleti bude stejně marginální, jako je tomu u Asiatů. Ani tam nevěřím na genetiku. Oni jsou prostě jen zvyklí makat... V práci i ve škole. 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (100 hlasů)

Komentáře

Nevím, co to na nás tady hrajete. Asfalt vždycky byl, je a bude █erný jak █ernochova prdel uprostřed nej█ernější noci na odvrácené straně Měsíce.

Máte alespoň dva prsty? Máte (důkaz: píšete své nejapné postřehy na Kydech)! Tak prostě ubírejte negace po dvou, pokud chcete být rychlejší, tak si dejte frťana a můžete ubírat po čtyřech; a kolikrát uberete, nezáleží. Záleží jen na dvojím:
1. na █erných břichách (život = břicho)
2. na tom, zda nakonec zbude počet negací párny/nepárny. Nechci rovnou říkat - sudy, to by mohlo svádět k alkoholismu.

Když to zvládne Turingův stroj, zvládnete to i vy. Odvahu!

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Lovče, zasáhls´ mi brzlík, odcházím zdechnout do houští....

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Ještě je potřeba dodat, že maximální možný počet negací je v množině přirozených čísel. Tedy má mohutnost alef nula. Třeba to povzbudí. :-)

Zatím bez slepic

Nemluvě o tom, že svévolně zaměňujete slova "komunismus" a "marxismus".

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Ponkráci,
máte recht, ale dobře vám tak!
Komupadntomupadni.
Děláte totéž v bleděmodrým!

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Dobře mi tak! Máte pravdu!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Děláte jednu chybu.
Zapomínáte na fakt, že svět se posunul o kousek dál a tedy i vnímání.
To je jedna věc. Další věc je ta, že obě antgonistické skupiny se také podrobily vývoji.
Fungují, pracují jinak, než v 19. století.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

To je hluboká pravda.

1) Když si elity vytvořily tak krásný a účinný nástroj jako je marxismus, tak ho nenechají přeci ležet ladem. Budou ho ostřit a přiostřovat podle nových zjištění a podle toho co se osvědčilo, že ano.

Také si ho zavedou na univerzity, což je dnes hlavní způsob šíření (neo)marxismu, nebo si to nazvěte jinak dle svého gusta.

2) Jedna z největších lží je "antagonismus". Na světě de facto neexistují žádné dvě antagonistické skupiny. Svět je mnohem mnohem barevnější, s mnohem více odstíny. To je jedna z fantazií a sci-fi, že na světě existují právě dvě antagonistické skupiny.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Když něco nepříjemného nemůžeš zamést do kanálu, tak si to osedláš.
Pak budeš tahat za otěžě, nebo mávat oslovi bodlákem před čumákem.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)