Proč nikdy nedostanete návod.

Autor
Štítky

V debatách o tom, jak to jde krásně s naší civilizací do prdele, chce občas někdo návod, co by se teda mělo dělat. 

Návod je to, co můžete následovat krok za krokem bez jakéhokoli pochopení a stejně se dopracujete žádaného výsledku. - Běžně třeba kuchařské recepty, návody k použití, nejrůznější IT podpory po telefonu.

Jenže návody fungují jen na určité problémy. 

Na to, co má charakter hry, návody nefungují.

Zaprvé: Už jste někdy viděli plážový volejbal ?

Na písku jsou z každé strany sítě dvě hezké holky, ta blíž k síti si dá ruce za zadek a ukazuje prsty nějaký kód. Kameramani to rádi zabíraj, protože ty ruce s kódem jsou prima záminka zabírat zadek hezký holky. 

Proč si tak ty holky dávaj ruce za zadek a neřeknou si to přímo ?

Proč vůbec používají nějaké kódy ? 

Evidentně protože v doslechu na druhé straně sítě jsou jejich soupeřky, co by podle toho okamžitě zařídily a hrály to tak, aby vyhrály ony. 

Tak už to ve sportu chodí. Každý chce vyhrát. Kdyby byly holky z jednoho týmu tak dementní, že by to nechápaly, tak se nikdy nedostanou až před ty kamery.

Když se domlouvají hráči jednoho týmu, tak k tomu prostě nezvou členy soupeřova týmu.

Stejně tak rádio Moskva nepovzbuzovalo vlastní populaci vyprávěním o tom, jak Rudá armáda připravuje obchvat u Stalingradu. Dokonce ani generál bránící město to oficiálně nevěděl a i když mu to došlo, radši se neptal.

Podobně se část úspěchů Němců v 41 dala přičíst tomu, že Sověti tehdy neměli vůbec ponětí, kde Němci zaútočí. U Kursku už to sakra věděli. U Moskvy aspoň věděli, že nezaútočí Japonci a tak mohou stáhnout divize ze Sibiře. 

Když Britové připravovali nějaké vylodění či jinou vojenskou operaci, tak to taky nenahlásili Němcům. Dokonce i když chtěli nahlásit špatné místo, tak to nevyhlásili všude veřejně, ale naopak předstírali, že to tají a jen pro Němce nechali pár poloskrytých stop, aby si Němci mysleli, že to sami ojevili a proto tomu uvěřili. 

Děvkaři do svýho oblbování vplétají náznaky, z kterých si slečna vyvodí, že je dotyčný vhodná partie. Neříkají ji své úmysly. Kdyby jí je řekli přímo, tak by zůstali panicové do smrti. 

Tak už to na světě chodí. 

Jak říká rád doktor House, všichni lžou. 

Druhej důvod, proč nemůžete mít návod, je sama podstata hry, kdy na výběr máte vy i soupeř více reakcí a žádná není a priori špatná nebo dobrá protože ještě záleží, jak ten druhý na to pak zareaguje.

Když přijdete do šachovýho kroužku, tak se tam nenaučíte jeden univerzální postup, jak vždycky vyhrát. Nic takového neexistuje. Naučíte se tam základní pravidla a postupy. Naučíte se tam nějaké nejběžnější sekvence, ale pak musíte hrát a studovat partie mistrů, pořád dokola promejšet všechny kombinace, abyste věděli, kam až vedou všechny možnosti.

Proto se hra v šachy mezi vyrovnanými spoupeři navenek presentuje ve formě dvou lidí, co dlouho čumí na šachovnici, pak jeden táhne figurkou a zase se dlouho čumí, než pak táhne figurkou ten druhý a takhle pořád dokola. Během toho tichého čumění hráči přemýšlí a v duchu simulují další tahy.

Hokej je naproti hra víceméně stále v pohybu. Když diváci na stadiónu či u televize řvou na hráče, co měl udělat, tak on to v ten moment samozřejmě už ví taky. Jen to je náročné na udělání a zvlášť v té rychlosti a v podstatě bez přemýšlení. 

Proto jednak hokejisti trénují pořád dokola a jednak si po zápase rozebírají situace s trenérem. Po každém zápase si Jágr sedl s Jelínkem a rozebírali, co kde udělal za chyby. Co Jágr udělal dobře, co špatně, co mohl udělat v ten moment jinak a líp (až se v podobné situaci ocitne příště). Jestli situace neměla řešení, tak jet v čase pozpátku až k bodu, kde se dalo udělat něco jiného, aby se mohl té situaci vyhnout. 

Kdyby Jágr nebyl schopen uznat, že dělá chyby a nebyl ochoten je odstraňovat, tak by skončil s hokejem nejspíš už po pár tejdnech, ještě jako dítě. - Takový boží hovádka vidíte třeba v různých pěveckých soutěžích. Napochoduje tam frajírek jak alfasamec školy. Nese se jak mistr světa, zvyklý na to být středem pozornosti, působit na holky, mít kolem sebe nohsledy a potlačit každý odpor. Má se za mistra světa ve všem a chtěl by ještě vejš, jenže soutěž je o zpívání. Zazpívá tam sotva průměrně. Samozřejmě to nestačí. Nepostoupí, ale při odchodu rezolutně prohlásí, že je stejně Superstar. 

I když se to nezdá, tak ten proces učení se u hokeje a zpěvu se v principu zas tak moc neliší. Musíte udělat něco správně, rychle, automaticky se svým tělem. Trenér/učitel vám opraví chyby a vy se pak musíte sousředit na to, jak to udělat správně a cvičit pořád dokola. To je náročné, protože se vám v mozku mění neuronové dráhy a ty staré se pořád připomínají. 

Jak zvládnete jednu věc, přijde další a další v podstatě je to bez konce. Ale během toho dlouhého učení se naučíte reagovat automaticky, intuitivně a jet už jen podle emocí a reflexů. 

Jágr byl tak dobrej, protože svým způsobem dělal nekonečný hon na chyby. Když mu jednou Jelínek pochválil zápas, že to bylo perfektní, Jágr vylítl a řekl mu tři chyby, který udělal. Nešlo mu o to bejt hvězda, šlo mu o to, bejt v tom hokeji dokonalej. Právě proto byl hokejová hvězda. 

Nesoustředil se na výsledek, ale na proces.

Když hrajete hry proti soupeřovi, tak nemůžete mít návod. Musíte chápat celou hru jako celek. To znamená ta pravidla v pozadí. 

Každej už někdy viděl kuchařskou knihu. Tam jsou recepty/návody a dá se podle nic uvařit dobré jídlo. Dokáže to každej, kdo nemá přímo odpor k vaření. Ovšem bez kuchařky to už spousta lidí nezvládne. 

Skuteční kuchaři ale vaří jinak. Dáte jim 4-5 surovin, oni na to zamžourají a udělají z toho předkrm, jídlo a zákusek (a samozřejmě by takhle mohli udělat deset dalších menu). 

V čem je rozdíl? Oni už chápou samu podstatu vaření. Nepotřebujou recept. Vědí, jak na co zareaguje která surovina a jak budou reagovat dohromady. Tak může cukrář v Bílém domě dělat každý den jiný zákusek po dlouhá desetiletí a nikdy se neopakovat. Může dokonce něco zkazit a vzápětí změnit směr a vyrobit něco jiného a zase extra.   

Rozdíl mezi těma dvěma přístupama se ukázal třeba v bitvě u Farsalu. Pompeus tam zkoušel udělat obchvat jízdou, přesně podle příruček a César ho prokoukl, očekával to od něj a zařídil se podle toho, odebral nepozorovaně část vojáků ze středu a poslal je skrytě pompeově jízdě do cesty. To zastavilo útok jízdy, rozbilo pompeovy plány, Pompeus nedokázal dost rychle zareagovat a bitvu prohrál, s ní i občanskou válku a vlastní život. 

Němci vedli dělostřeleckou palbu, kde měla být podle sovětských příruček umístěna dělostřelecká baterie.

Podobně Žižka systematicky porážel křižáky, protože si pletli válku s rytářskými turnaji a lovem na bezbranné venkovany. Když se nepříliš bystří, ale sebejistí křižáci ocitli proti disciplinované armádě, s hejtmanem, co řešil každou situaci jako nový rébus, tak neměli šanci. 

To samé dělal Bruce Lee v bojových sportech. 

Napřed se učil jednotlivé chvaty. Pak se to začalo slévat v celek, začal chápat podstatu. Učil se od různých mistrů různých škol. Všímal si, že jedni používají věci, co druzí ne. To ho donutilo vnímat jejich omezení, sám si ověřovat, co funguje, víc věřit sám sobě, víc principům než autoritám a nakonec vymýšlel nové chvaty. V podstatě opět řešil každou situaci jako samostatný rébus. 

Dopředu, protože mezi dvěma údery na to není čas.

Proto byste měli myslet teďkon, protože až to budete potřebovat, tak na to nebude čas.  

Proč Německo dosáhlo z druhé světové takových úspěchů a pak trapně prohrálo? Protože na začátku přišli s novým návodem na úspěch: kombinovaný útok tanků, letectva, pěchoty a všeho ostatního, kterým rozdrtili slabší a nepřipravené protivníky. Jenže tím zároveň školili ostatní v tom, co se chystá. 

- Angličani byli v bezpečí za kanálem a Rusové v bezpečí dálek (mluvíme o vedení). Měli čas přemýšlet nad tím, co se děje a vymýšlet, co s tím. Něco okopírovali a na něco vymysleli protifintu. Byť ta finta byla někdy jen ve formě kvantitativní převahy. 

Německý návod už nestačil a bylo na Němcích vymýšlet, co s tím a nezvládli to. 

Přesně to samé potkalo Napoleona, protože napřed drtil evropské nepřátele novým způsobem válčení (+ ideologií) a pak prohrál, když vymysleli, co s tím. 

I když mám Napoleona radši, tak Kutuzov ho tady porazil rukou mistra, byť se válel ve stanu s děvkama. Vtáhl ho hluboko do Ruska (a tím zmenšil jeho armádu), uhrál remízu v brutální bitvě u Borodina, z obsazení Moskvy, které se tehdy normálně mělo stát důkazem prohry, si nic nedělal a Napoleonovi ji spálil v rukou. Pak ho nechal jít oslabujícím pochodem pryč z Ruska. Pak na něj zaútočil ještě u Bereziny. 

Rébus vyřešen jak matematická rovnice. Čistě, cynicky, pragmaticky, brutálně, elegantně, s pochopením, bez předsudků a upejpání.

Návod je zkoumat všechno do podledního detajlu a zbavovat se chyb. Stále dokola. Bez konce. 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.3 (78 hlasů)

Komentáře

Ať se Vám práce na motorce i oprava hodin vydaří. A zdraví zlepší. nová situace bude horší pro ty nadšené mladé eurosvazáky, až zjistí, kolik práce a peněz dá zajistit si bydlení. Hypotéka na 30 let je ještě slabý odvar toho, co budou nuceni přijmout, aby bydleli. Možná ještě vezmou zavděk jednou zimmer frei u rodičů.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

budem bydlet u ní.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Můžu jenom smeknout a zcela bez vedlejších úmyslů říct: čest Vaší práci. I myšlenkám.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Čmoude, ilustrativně popisujete nejdůležitější zákon kybernetiky - Zákon nezbytné variety.
Vyslovil ho v minulém století jistý W.R. Ashby a zákon zní:
Pouze varieta může zničit varietu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Již před půlstoletím jsme rutinně používali na VŠ postupy, který zaručovaly dokonalý soulad empiricky získaného výsledku s teoretickým předpokladem.
Nejrozšířenějším je skryté použití tzv. Svitáčkova rektifikačního koeficientu:

"Svitáčkův RK je číslo, kterým je nutno vynásobit výsledek, aby se tento stal správným."

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zobecněný Svitáčkův rektifikátor je lineární operátor, který umožní rektifikovat i nulovou hodnotu výsledku.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Plně akceptovali komunisti ve Škodovce

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

proměnnou ATV - aby to vyšlo.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

jejich aplikace v praxi.
Kámoš si vybral na diplomku zdánlivě snadné téma "Optimalizace linky na výrobu rotorů v Elektropraga Hlinsko n.p.".
A pak bulel, že neví, o čem má tu diplomku dělat.
"Ty vole, tak přijdu za seřizovačem a ptám se, jaký mají problém."
"Ale žádný. Když do linky vložíme americký drát, tak z linky vyjíždějí rotory, které testovací stanice na konci linky všechny pošle dál jako OK. Když použijeme slovenský drát, tak to na konci vypadá takhle: ZMETEK, ZMETEK, ZMETEK, ZMETEK ... OK ... ZMETEK, ZMETEK, ZMETEK ... Vezmu šroubovák, pootočím nastavovacím šroubkem, zmetky vložím před testovací stanici a: ZMETEK, OK, ZMETEK, OK, ... Znovu pootočím, hodím zmetky před test a to dělám tak dlouho, až to vychází přibližně jeden ZMETEK na 100 OK, aby to nevypadalo blbě."

Takže ten nastavovací šroubek byl praktickou realizací výše uvedených konstant.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

Neznal jsem to. Podle toho, co o tom píšou na wikipedii, to je ta první půlka procesu.

Ve smyslu, jak to popisuje, tak to platí, ale pokračuje to a pak se dál ty jednotlivé rozmanité odpovědi zase slévají do systému.

Plus to nijak nepomáhá s tím, jaké ty odpovědi vlastně mají být. Jen, že jich má být více.

Ale je to zajímavé.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

bych upravil nadpis. Třeba "Proč návody skoro nikdy nefungují", nebo tak něco.

Průměrný počet slepic: 2.8 (6 hlasů)

Tak návody fungují, když se dodrží a jsou dobře napsány, ale problém je, že dost lidí ilustrační příklad zaměňují za návod a pak při řešení se strašně diví "návod nefungoval".

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Ač bezvěrec, musím uznat, že desatero je univerzální návod jež se osvědčil tisíciletími. To, že Jágr je guma a potřeboval si přehrávat své chyby nesvědčí o nějaké dokonalosti, ale jen a jen že byl vytrvalej. Takovej silnej blbej. Sasine, ale asi ne úplně blboň, né?
Mudrování co by bylo kdyby bylo je sice možný, ale nepřínosný. Jsou zásadně, jako vždy, dvě krajní možnosti. NEpochopení evoluce, pochopení evoluce a následné přizpůsobení se výsledkům evoluce. Hitler, stejně tak jak současný světový četník USA nechápou, že rozptýlit bojovníky na velké území není evoluční výhoda, ale cesta k prohře. Stejně tak i Evropská Unie se množstvím úředníků rozptyluje množstvím jejich činností, nikoli aby se soustředila na jednotlivosti jež jednotlivé státy obtížně zvládají. I s pochopením evoluce by EU zanikla, leč bylo by to za pozdější dobu a potomci by na ni vzpomínali s hrdostí, nikoli jako teď, s odporem.

Průměrný počet slepic: 2.8 (11 hlasů)

Vrcholu bruselské administrativy dosáhneme, až se směrnice budou vylučovat navzájem. V tom množství k tomu nakonec dojde. Nebude situace, kdy bychom neporušili nějakou směrnici, a nebude žádná správná varianta. Tomu se bude říkat zotročení obyvatelstva a nakonec o vině bude rozhodovat stranická příslušnost. Neznalost směrnic a zákonů neomlouvá.
Doufám, že se soukolí bruselské byrokracie nakonec zadrhne dříve, než nás všechny zničí.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bohužel, už se stalo.

Můžeme se s Bártou a jinými kolapsology jen přít, zda to náhodou nebyl skrytý záměr mimounijních elit. Nezvládnutelně akcelerovaný nadměrnou blbostí jimi dosazených služebných (j)elit - národních i unijních.

Zapomněli, že blbost se bohužel nesčítá, ale násobí.

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)

Blbost je číslo od nulybdo jedné, která značí absolutní blbost.
Blbost se zvětšujícím se počtem blbých jedinců roste exponenciálně, dokud nedosáhne jedné, tedy absolutního nasyceného stavu. Pak nemůže růst dál.

Zatím bez slepic

Ne, pak se dostane na novou rovnovážnou úroveň, než se narodí někdo ještě blbější a začne posouvat blbost na další novou úroveň.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dle mých výzkumů kolísá blbost v určité škále. Obě meze jsou absolutní hodnoty.
Pokud se narodí někdo ještě blbější, jak píšete, nebo koncentrace blbců překoná tu předchozí, svědčí to pouze o tom, že absolutní hodnota v předchozím případě nebyla dosažena. Dosáhnout absolutní hodnoty je možné ve většině případů jenom teoreticky. A to, jak v blbosti, tak v neblbosti.
Představte si to jako absolutní nulu. Teplota pod absolutní nulu také není možná.
Víte, proč si Enstein nikdy v hospodě nedal malé pivo?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

génius Adolf proti vlastní zemi dokázal v jednu chvíli postavit tři nejlidnatější velmoci a nejsilnější ekonomiky na planetě. V ten okamžik už by německu nemohla pomoci ani svěcená voda natož nějaké poučení z chyb nebo změna strategie. Koalice bolševiků, amerických plutokratů a britského impéria byla nepřemožitelná - jednoduše počtem lidí a fabrik.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

Netroufám si věštit, protože výsledky těžko říct, co by mělo jaký dopad, ale pořád se dozvídám nové věci.

Ale řekněme, že jsou dílčí věci, které mohli Němci dělat jinak než udělali. Přidali by nějaké plusy na svou stranu, ale jak by to dopadlo, těžko říct.

1. Hitler na 2 roky zablokoval vývoj proudových motorů a stíhaček. Mít jich dost a včas, tak by smetli anglo-americké bombardéry z oblohy. Už flaky dělaly. že RAF měla ze všech složek největší ztráty. Znamenalo by to lepší obranu ve Francii.

2. Když už Rusové měli vybudovanou masivní obranu u Kurska, tak zaútočit jinde a maskovat napřed to jako klamnou operaci.

3. Rozpory mezi Angličany a Američany mohli být větší, než se ukazovalo veřejnosti.

4. Zbrojní výroba v Německu byla málo výkonná. Když jsem na fotkách počítal letadla v US tovární hale, tak jsem jich napočítal 140. V německé tak dvě desítky. Byly to jen fotky, ale všeobecně Američani měli racionálnější výrobu. Tigry byly moc náročný na výrobu na to co předvedly v poli. Ne Tigr proti jinýmu tanku ale třeba týdenní produkce proti týdenní produkci.

5. Speer popisuje, jak měl problémy se zaváděním totální války. Když Goebbels měl svůj projev o totální válce, tak Anglie a SSSR ji dávno vedly. Němci nechaly ženský doma s dětma, místo aby je zahnaly do fabrik. Nacističtí aparátčíci sabotovali jak mohli, rozptýlení průmyslu po venkově a malých obcích. Dokonce měli jediný místo, kde se dělala kuličková ložiska (asi měli něco takovýho i u nás, ve Francii, ale zničit tu jednu výrobnu by asi zastavilo výrobu).

6. Hitler asi měl Angličany a Američany nějaké tajné dohody (jako s jejich šedými eminencemi). Třeba předání technologií na výrobu benzínu z uhlí napovídá spoustu věcí. Nebo dodání technologií letadlových lodí Brity Japonsku. Dost jsem se divil, když jsem se to dozvěděl a tak nějak jsem si myslel, že si Japonci prostě okopírovali nápad a zbytek vymysleli sami.

7. Když se tu kdysi Targus zastal vyhladovělejch sovětskejch vojclů, co přeběhli, alespoň tak, že to chápe, tak to taky říká, kdo jak vedl válku. Sověti šli víc do krajnosti.

8. Němcům chybí ta Britská dotaženost, ti ji jsou sice schopni jen někdy, ale i tak to počítá.

atd včetně za X-té Heydrich měl jezdit s lepší ochranou. Ne třeba jako Merkelová, ale na dobytém území v kabrioletu jen s jedním řidičem? Třetí muž v říši a bez hitlerova štěstí?

Zatím bez slepic

ta ekonomická, ale kupodivu i technologická převaha spojenců je nezpochybnitelná. K tomu sovětské zdroje živé síly a možnost vést totální válku bez ohledu na vlastní ztráty.. To nemohlo dopadnout jinak, než to dopadlo. Mimochodem Speer v pamětech píše že i kdyby se povedl Vámi zmiňovný US nálet na Schweinfurt, měli němci ve skladech dost ložisek řádově na několik dalších let války. Mnohem slibnější byla ofenziva USAF proti německému palivu. (útoky na ropná pole v rumunsku, výrobny umělého benzínu z uhlí v porůří a veškerý palivový transport). To němce skoro položilo a rok 1944 jakžtak přežili jen díky tomu že na opakované žádosti britů amis svoje stroje odklonili směrem k plošnému bombardování průmyslových aglomerací všeho druhu (čti : pobíjení pracovní síly).

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

jestli byl Kutuzov génius, nebo jen šikovně improvizoval v zoufalých situacích a náhodou mu to vyšlo.
Nakonec to dopadlo pro něho dobře a tak se o něm učíme, že byl génius.
- Otázka "A jak bys to teda udělal Ty?" padá zpravidla tehdy, když někdo nadměrně machruje na ostatní.
- Návody jsou různé. Podrobné, rámcové, ale také velmi stručné (negativní) ve smyslu "Nešahej na to, zabije Tě to". Přesto jsou to všechno návody.
- Lidstvo se řítí do prdele, protože skupina vlivných opustila všechna dosud zažitá pravidla a začala je stanovovat ad hoc podle toho, kde zrovna narazí na nějaký spotřebovatelný zbytek. Což uvrhlo nevlivné nejprve do nejistoty a následně do rezignace až apatie.
Ale i taková komplikovaná situace má řešení - nebezpečnou skupinu buď izolovat, nebo úplně zlikvidovat bez ohledu na její fňukot. Komplikují to částečně vlivní, kteří se bojí o své prebendičičky. Ale i ti jsou řešitelní; stačila by trocha důslednosti a neúplatnosti.
- VŠECHNY "svaté knihy" napříč tisíciletími a kontinenty jsou jen lépe či hůře informované popisy již proběhnuvších událostí a pokusy o stanovení RÁMCOVÝCH pravidel pro budoucnost formou alegorií.
Snad jen Chammurapiho zákoník se vymyká, ale ani ten nepostihl všechny důležité děje. Proto také dnes nežijeme v Babylonské říši.

Průměrný počet slepic: 3.3 (10 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak jsem si rychle projel historii Kutuzova a tvoje "náhodné" se ukazuje, jako "běžné"... Takže vývody které si s těchto bludů vyvodil mají platnost nebo jak?

P.S. A platí pravidlo, že u každého se jednou najde někdo kdo bude lepší, jenom blázen si mylsí opak ;)

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Kutuzov byl spíš šikovný diplomat (a křivák a uhýbač), než geniální vojevůdce.
Při poněkud pomalejším průletu jeho životopisem zjistíte proč.
Mimochodem - u Slavkova dostal příšerně na frak. A "svou" strategii "taktického ústupu až na hranici sebezničení" převzal od svého kolegy Tollyho.

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)

Aha cituješ hodnocení Cara po Slavkovu, kkterý tam velel a přeci se nemohlo stát, že podělal něco Car :D

A ta strategie, jako mám chápat, že Tolly byl první? Nebo je to jeden z řady velitelů mezi kterýma je i Kutuzova, Tolly a před nima x dalších co ju využili? Tuto taktiku popisují i římané při bojích z germány...

Takže ty hodnotíš, že vytváříš dojem "jenom kopíroval Tolliho", kdežto já vidím, super znal tuto taktiku a úspěšně ji použil... Navíc i k té bitvě u Borodina byl donucen Carem, ktežto on sám chtěl od začátku co mu dovolil Car až po remíze u Borodina...

Takže otázka zní, nebyl problém v "prohrách" co mu vyčítáš, že car co uměl prd, prostě do všeho kecal...

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

Navíc vědět od koho si nechat poradit a koho kopírovat a v čem je sakra užitečná dovednost.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Kutuzov si vedl dobře v tureckých válkách. Jako důstojník i jako generál. To přispěl velkým podílem k vítězství nad machometány.

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Michail_Illarionovi%C4%8D_Kutuzov

U Austerlitz za neúspěch může car. Tolik česká Wiki. Anglická a ruská Wiki, jsou podrobnější.

Počítá se jen a pouze výsledek. Nebo existuje na zhodnocení úspěchu jiná metoda?

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Operační plán u Slavkova vypracovali rakušáci, Kutuzov měl výhrady ale poslechl. Ústupová taktika v Rusku byla jedna z možností se kterou car počítal dopředu ( i když by dal přednost vítězné bitvě) v tomhle ohledu varoval Napoleona už před tažením, že nemůže vyhrát. Napoleonovo tažení do Ruska se až neuvěřitelně podobá tomu pozdějšímu Adolfovu, i s tím koncem. Jen tenkrá byla v armádě jedna slečna kavaleristka převlečená za muže, po 130 letech těch bab v armádě měli rusové už mnohem víc. Barclaye de Tollyho bych nějak špatně nehodnotil, s tím co měl dělal co mohl, nakonec vedl pochod do Francie, když Kutuzov umřel na cestě.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak tohle je skutečně univerzální návod jak z toho: "nebezpečnou skupinu buď izolovat, nebo úplně zlikvidovat bez ohledu na její fňukot". Nicméně je to přesně to, co se nestane. Velcí bankéři, kteří v posledních několika stoletích pomáhali vyvolat všechny války, revoluce a státní převraty, pak je financovali a nakonec těžili i z odstraňování jejich následků, jsou tu pořád. Nestalo se jim fakticky nikdy nic. Jen synáčka jedné z rodin sežrali náhodou lidojedi. Možná.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Úplně přesně, ta otázka padá, když má někdo POCIT, že na něj někdo nadměrně machruje.

Rámcový návod vám dám hned a univerzální: "Poznej sám sebe." - Kam s tím kdo dojde?

Návodem myslím skutečný krok-za-krokem.
----

Ale i taková komplikovaná situace má řešení - nebezpečnou skupinu buď izolovat, nebo úplně zlikvidovat bez ohledu na její fňukot. Komplikují to částečně vlivní, kteří se bojí o své prebendičičky. Ale i ti jsou řešitelní; stačila by trocha důslednosti a neúplatnosti.

- Řešení musí být s tím, co máte v ruce.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

2 dělají totéž nikdy to není totéž. Taky se už ustoupilo od dávani dětem vzorů,časté v 50. letech .Děti musí mit vzor pravil učitel Hnizdo v Obecné škole. To se dnes už nedělá. Koho byste dali dětem za vzor.

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Koho byste dali dětem za vzor." Nabízí se třeba Babiš. Je úspěšný jak v podnikání, tak i v politice a taky to s námi myslí dobře. Má sice drobné vady, jako je bezcharakternost, ale také i přednosti. Dovede se přizpůsobit každé situaci. Chcete laciný salám, dostanete jej. Chcete lacinej chleba dostanete jej. Pomeleme do něho zbytky starého a ejhle, cena jak pro bezdomovce. Chcete dotace, dostanete je, nechcete dotace, dostanete je. Chcete roušky, doveze vám je!!!! Taková kombinace anděla s čertem. To je vzor dnešní doby!

Průměrný počet slepic: 2.3 (11 hlasů)

Věštec.
To je ten problém,co jste nenapsal jako vzor u Babiše,hlavně na všem vydělat,pak se tem dětem nedivme,že to mají na prvním místě.

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

Zprávy»Video»Šťastné pondělí»Babiš? Zeman? Klaus? Nečas?
Zvolte nejhorší českou vládu za 30 let
Babiš? Zeman? Klaus? Nečas? Zvolte nejhorší českou vládu za 30 let

Průměrný počet slepic: 1.8 (10 hlasů)

A když chceme kvalitní potraviny za rozumnou cenu, abychom si dojeli za hranice. Hodně lidí už jezdí nakupovat do zahraničí na velký nákup. Cena levnější nebo stejná, ale prý lepší kvalita.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Na YT je dost videí srovnávajících tytéž produkty prodávané u nás a například v Německu. Často je rozdíl už vidět na první pohled.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

já bych řekla, že celej jeho úspěch je v tom, že dokázal najít a kolem sebe soustředit lidi, co umí, znají, a dokáží se svými vědomostmi pracovat.

Průměrný počet slepic: 3.6 (8 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, nechci být stále v opozici, leč o "kolem sebe soustředit lidi, co umí, znají, a dokáží se svými vědomostmi pracovat" trošku pochybuji ve směru, "kolem sebe soustředit lidi, co umí, znají, a jsou všeho schopni". Věřím například, že Faltýnek je chytrej chlap, ale taky dost pořádná svině. Usuzuji, že jen a jen takový týpci jsou schopni s Babišem pracovat.
Nebo ještě lépe, dejte pár typů na lidi u Babiše "co umí, znají, a dokáží se svými vědomostmi pracovat".
Předpokládám, že dáte jeden typ jež vám vcelku obstojně vyvrátím. Víc asi toho nebude.

Průměrný počet slepic: 2.5 (6 hlasů)

kolikpak je známo lidí z Agrofertů... Jmenovaný je z Ano a to je zcela jiná sorta

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, Faltýnek je z Agrofertu a ANOa. Ale, poslechl jsem si rozhovor XAVERA s Jirmanovo. Bolelo to a hodně. Soudím, že tahle robenka nebude patřit do sorty "co umí, znají, a dokáží se svými vědomostmi pracovat". Připadala mi jako prostoduchá omílačka obvyklých pravd. Dobře, že se zadlužením prodlužíme do prosperity, Hlavně ty investice, pomoc těm podnikatelům aby hlavně platili ty daně. Nechci být k této ženě moc kritický, ale blbka je to přímo excelentní. Tupá bez invence!!

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

o politiky vstoupil v roce 1990, kdy byl zakládajícím členem Zemědělské strany. Jakožto člen této strany byl v komunálních volbách v roce 1994 zvolen na kandidátce subjektu "Sdružení ČSSD, NK" do Zastupitelstva města Prostějova.[5] Po zániku Zemědělské strany vstoupil do ČSSD a za tuto stranu obhájil v komunálních volbách v roce 1998 mandát zastupitele[6], stejně jako v komunálních volbách v roce 2002[7], komunálních volbách v roce 2006[8] a komunálních volbách v roce 2010.[9] V letech 1990 až 2012 navíc působil ve funkci radního města. Ve volbách v roce 2014 post zastupitele města za hnutí ANO 2011 obhájil.[10]

Do vyšší politiky vstoupil, když byl v krajských volbách v roce 2000 zvolen za ČSSD do Zastupitelstva Olomouckého kraje.[11] V krajských volbách v roce 2004 nekandidoval. Zastupitelem Olomouckého kraje se tak opět stal až po krajských volbách v roce 2008, v nichž úspěšně kandidoval.[12]

V roce 2012 se rozhodl vystoupit z ČSSD a vstoupil do ANO 2011. V srpnu 2012 byl zvolen místopředsedou tohoto hnutí, funkci vykonával do března 2013 (pak už jen jako člen předsednictva). Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013 kandidoval v Olomouckém kraji jako lídr hnutí ANO 2011 a byl zvolen.[13] Na konci října 2013 byl zvolen předsedou Poslaneckého klubu hnutí ANO 2011.[14]

Oni ti ex- sosani......

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Cituji: „… no, nechci být v opozici …“,
„Babiš má sice drobné vady, jako je bezcharakternost…
“Faltýnek je chytrej chlap, ale taky dost pořádná svině“,
„Jermanová (ne Jirmanovo) prostoduchá omílačka obvyklých pravd….. blbka je to přímo excelentní. Tupá bez invence!!“
-----------------------------
Že jste v opozici by vám věštče mělo dělat nejmenší starost, vždyť vaše urážlivé pomluvy bez racionality jsou jen tím, co nazýváte "tupostí bez invence" a ta zůstane tupostí na jakékoliv straně. Mimo jiné jste tu předvedl, jak to dopadá, když vámi jiným lidem přisuzované nedostatky se spojí v jednom jediném člověku (který se navíc vydává za věštce). Upřímný soucit!

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Není věštec žid?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Snažím se vždy alespoň z části doložit svá tvrzení nějakým skutkem.
Babiš dnes a denně ukazuje, že jeho charakter není ryzí. Ale jo, jednou komunista pořád komunista.
To, že Faltýnek prostupoval stranami mi přijde s jeho sviňárnami vcelku podružné. Zkuste se zajímat o okolnosti jeho fungování na brněnsku se svým synáčkem.
Pokud soudíte, že Jirmanová je člověk na svém místě, že neomílá prostoduché poučky, pak jo, je to člověk jenž nás posune dál. Ale hýkat blahem na dluhy mi přijde jen to nejmenší blbství.

To, že mi naznačujete vynecháním písmene (Jirmanovo správně Jirmanovou), že jsem pitomec je sice možné, leč taktéž vás musím zařadit mezi uvedenou skupinu.

Jo a nejsem žid jsem árijec.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Nedělím lidi na židy a árijce. Dotyčná politička se nejmenuje ani JIrmanová, ale JErmanová. Když už někoho pomlouváte, alespoň jeho jméno si zjistěte pořádně.

Snažíte se „doložit svá tvrzení“? Ani v jednom případě jste to včera neudělal, nejspíš jste si i vědom, že čerpáte jen z nedoložitelných drbů z bulváru. A hodnotit podle novinářských hrátek lidi zda jsou charakterní, věřit všemu, co kde přečtete (?) a jednoduchým myšlením z toho dělat své "nezpochybnitelné" závěry, přičemž evidentně jen opakujete mediální hýkání bez znalosti tématu, to není pouhá pitomost, to je omezenost. Před pár dny tu někdo napsal - flustrovaný umí jen flusat. Proč to děláte se múžu jen domýšlet, ale čím jsem si jistá je to, že do vaší skupiny určitě nepatřím. A to ať je jaká je.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

skvělé - za pětikuru(nu). Ale ukažte mi v naší politice lepší "charakter", ti čítankoví a propagandou opěvovaní celkem pravidelně neprocházejí "soudem dějin".
Jak říkal na sklonku svého života Karel K. "politikům se nevěří, politici se kontrolují"

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)