Proč nikdy nedostanete návod.

Autor
Štítky

V debatách o tom, jak to jde krásně s naší civilizací do prdele, chce občas někdo návod, co by se teda mělo dělat. 

Návod je to, co můžete následovat krok za krokem bez jakéhokoli pochopení a stejně se dopracujete žádaného výsledku. - Běžně třeba kuchařské recepty, návody k použití, nejrůznější IT podpory po telefonu.

Jenže návody fungují jen na určité problémy. 

Na to, co má charakter hry, návody nefungují.

Zaprvé: Už jste někdy viděli plážový volejbal ?

Na písku jsou z každé strany sítě dvě hezké holky, ta blíž k síti si dá ruce za zadek a ukazuje prsty nějaký kód. Kameramani to rádi zabíraj, protože ty ruce s kódem jsou prima záminka zabírat zadek hezký holky. 

Proč si tak ty holky dávaj ruce za zadek a neřeknou si to přímo ?

Proč vůbec používají nějaké kódy ? 

Evidentně protože v doslechu na druhé straně sítě jsou jejich soupeřky, co by podle toho okamžitě zařídily a hrály to tak, aby vyhrály ony. 

Tak už to ve sportu chodí. Každý chce vyhrát. Kdyby byly holky z jednoho týmu tak dementní, že by to nechápaly, tak se nikdy nedostanou až před ty kamery.

Když se domlouvají hráči jednoho týmu, tak k tomu prostě nezvou členy soupeřova týmu.

Stejně tak rádio Moskva nepovzbuzovalo vlastní populaci vyprávěním o tom, jak Rudá armáda připravuje obchvat u Stalingradu. Dokonce ani generál bránící město to oficiálně nevěděl a i když mu to došlo, radši se neptal.

Podobně se část úspěchů Němců v 41 dala přičíst tomu, že Sověti tehdy neměli vůbec ponětí, kde Němci zaútočí. U Kursku už to sakra věděli. U Moskvy aspoň věděli, že nezaútočí Japonci a tak mohou stáhnout divize ze Sibiře. 

Když Britové připravovali nějaké vylodění či jinou vojenskou operaci, tak to taky nenahlásili Němcům. Dokonce i když chtěli nahlásit špatné místo, tak to nevyhlásili všude veřejně, ale naopak předstírali, že to tají a jen pro Němce nechali pár poloskrytých stop, aby si Němci mysleli, že to sami ojevili a proto tomu uvěřili. 

Děvkaři do svýho oblbování vplétají náznaky, z kterých si slečna vyvodí, že je dotyčný vhodná partie. Neříkají ji své úmysly. Kdyby jí je řekli přímo, tak by zůstali panicové do smrti. 

Tak už to na světě chodí. 

Jak říká rád doktor House, všichni lžou. 

Druhej důvod, proč nemůžete mít návod, je sama podstata hry, kdy na výběr máte vy i soupeř více reakcí a žádná není a priori špatná nebo dobrá protože ještě záleží, jak ten druhý na to pak zareaguje.

Když přijdete do šachovýho kroužku, tak se tam nenaučíte jeden univerzální postup, jak vždycky vyhrát. Nic takového neexistuje. Naučíte se tam základní pravidla a postupy. Naučíte se tam nějaké nejběžnější sekvence, ale pak musíte hrát a studovat partie mistrů, pořád dokola promejšet všechny kombinace, abyste věděli, kam až vedou všechny možnosti.

Proto se hra v šachy mezi vyrovnanými spoupeři navenek presentuje ve formě dvou lidí, co dlouho čumí na šachovnici, pak jeden táhne figurkou a zase se dlouho čumí, než pak táhne figurkou ten druhý a takhle pořád dokola. Během toho tichého čumění hráči přemýšlí a v duchu simulují další tahy.

Hokej je naproti hra víceméně stále v pohybu. Když diváci na stadiónu či u televize řvou na hráče, co měl udělat, tak on to v ten moment samozřejmě už ví taky. Jen to je náročné na udělání a zvlášť v té rychlosti a v podstatě bez přemýšlení. 

Proto jednak hokejisti trénují pořád dokola a jednak si po zápase rozebírají situace s trenérem. Po každém zápase si Jágr sedl s Jelínkem a rozebírali, co kde udělal za chyby. Co Jágr udělal dobře, co špatně, co mohl udělat v ten moment jinak a líp (až se v podobné situaci ocitne příště). Jestli situace neměla řešení, tak jet v čase pozpátku až k bodu, kde se dalo udělat něco jiného, aby se mohl té situaci vyhnout. 

Kdyby Jágr nebyl schopen uznat, že dělá chyby a nebyl ochoten je odstraňovat, tak by skončil s hokejem nejspíš už po pár tejdnech, ještě jako dítě. - Takový boží hovádka vidíte třeba v různých pěveckých soutěžích. Napochoduje tam frajírek jak alfasamec školy. Nese se jak mistr světa, zvyklý na to být středem pozornosti, působit na holky, mít kolem sebe nohsledy a potlačit každý odpor. Má se za mistra světa ve všem a chtěl by ještě vejš, jenže soutěž je o zpívání. Zazpívá tam sotva průměrně. Samozřejmě to nestačí. Nepostoupí, ale při odchodu rezolutně prohlásí, že je stejně Superstar. 

I když se to nezdá, tak ten proces učení se u hokeje a zpěvu se v principu zas tak moc neliší. Musíte udělat něco správně, rychle, automaticky se svým tělem. Trenér/učitel vám opraví chyby a vy se pak musíte sousředit na to, jak to udělat správně a cvičit pořád dokola. To je náročné, protože se vám v mozku mění neuronové dráhy a ty staré se pořád připomínají. 

Jak zvládnete jednu věc, přijde další a další v podstatě je to bez konce. Ale během toho dlouhého učení se naučíte reagovat automaticky, intuitivně a jet už jen podle emocí a reflexů. 

Jágr byl tak dobrej, protože svým způsobem dělal nekonečný hon na chyby. Když mu jednou Jelínek pochválil zápas, že to bylo perfektní, Jágr vylítl a řekl mu tři chyby, který udělal. Nešlo mu o to bejt hvězda, šlo mu o to, bejt v tom hokeji dokonalej. Právě proto byl hokejová hvězda. 

Nesoustředil se na výsledek, ale na proces.

Když hrajete hry proti soupeřovi, tak nemůžete mít návod. Musíte chápat celou hru jako celek. To znamená ta pravidla v pozadí. 

Každej už někdy viděl kuchařskou knihu. Tam jsou recepty/návody a dá se podle nic uvařit dobré jídlo. Dokáže to každej, kdo nemá přímo odpor k vaření. Ovšem bez kuchařky to už spousta lidí nezvládne. 

Skuteční kuchaři ale vaří jinak. Dáte jim 4-5 surovin, oni na to zamžourají a udělají z toho předkrm, jídlo a zákusek (a samozřejmě by takhle mohli udělat deset dalších menu). 

V čem je rozdíl? Oni už chápou samu podstatu vaření. Nepotřebujou recept. Vědí, jak na co zareaguje která surovina a jak budou reagovat dohromady. Tak může cukrář v Bílém domě dělat každý den jiný zákusek po dlouhá desetiletí a nikdy se neopakovat. Může dokonce něco zkazit a vzápětí změnit směr a vyrobit něco jiného a zase extra.   

Rozdíl mezi těma dvěma přístupama se ukázal třeba v bitvě u Farsalu. Pompeus tam zkoušel udělat obchvat jízdou, přesně podle příruček a César ho prokoukl, očekával to od něj a zařídil se podle toho, odebral nepozorovaně část vojáků ze středu a poslal je skrytě pompeově jízdě do cesty. To zastavilo útok jízdy, rozbilo pompeovy plány, Pompeus nedokázal dost rychle zareagovat a bitvu prohrál, s ní i občanskou válku a vlastní život. 

Němci vedli dělostřeleckou palbu, kde měla být podle sovětských příruček umístěna dělostřelecká baterie.

Podobně Žižka systematicky porážel křižáky, protože si pletli válku s rytářskými turnaji a lovem na bezbranné venkovany. Když se nepříliš bystří, ale sebejistí křižáci ocitli proti disciplinované armádě, s hejtmanem, co řešil každou situaci jako nový rébus, tak neměli šanci. 

To samé dělal Bruce Lee v bojových sportech. 

Napřed se učil jednotlivé chvaty. Pak se to začalo slévat v celek, začal chápat podstatu. Učil se od různých mistrů různých škol. Všímal si, že jedni používají věci, co druzí ne. To ho donutilo vnímat jejich omezení, sám si ověřovat, co funguje, víc věřit sám sobě, víc principům než autoritám a nakonec vymýšlel nové chvaty. V podstatě opět řešil každou situaci jako samostatný rébus. 

Dopředu, protože mezi dvěma údery na to není čas.

Proto byste měli myslet teďkon, protože až to budete potřebovat, tak na to nebude čas.  

Proč Německo dosáhlo z druhé světové takových úspěchů a pak trapně prohrálo? Protože na začátku přišli s novým návodem na úspěch: kombinovaný útok tanků, letectva, pěchoty a všeho ostatního, kterým rozdrtili slabší a nepřipravené protivníky. Jenže tím zároveň školili ostatní v tom, co se chystá. 

- Angličani byli v bezpečí za kanálem a Rusové v bezpečí dálek (mluvíme o vedení). Měli čas přemýšlet nad tím, co se děje a vymýšlet, co s tím. Něco okopírovali a na něco vymysleli protifintu. Byť ta finta byla někdy jen ve formě kvantitativní převahy. 

Německý návod už nestačil a bylo na Němcích vymýšlet, co s tím a nezvládli to. 

Přesně to samé potkalo Napoleona, protože napřed drtil evropské nepřátele novým způsobem válčení (+ ideologií) a pak prohrál, když vymysleli, co s tím. 

I když mám Napoleona radši, tak Kutuzov ho tady porazil rukou mistra, byť se válel ve stanu s děvkama. Vtáhl ho hluboko do Ruska (a tím zmenšil jeho armádu), uhrál remízu v brutální bitvě u Borodina, z obsazení Moskvy, které se tehdy normálně mělo stát důkazem prohry, si nic nedělal a Napoleonovi ji spálil v rukou. Pak ho nechal jít oslabujícím pochodem pryč z Ruska. Pak na něj zaútočil ještě u Bereziny. 

Rébus vyřešen jak matematická rovnice. Čistě, cynicky, pragmaticky, brutálně, elegantně, s pochopením, bez předsudků a upejpání.

Návod je zkoumat všechno do podledního detajlu a zbavovat se chyb. Stále dokola. Bez konce. 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.3 (78 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Zeptejte se blboňa kerej vypadl nasranej z obchoda bez chleba, že proč tam jako šel? A esli si raději nechce zahrát šachy. Heh

Kokotům zdar a blboňům zvlášť.

Průměrný počet slepic: 1.8 (28 hlasů)

Protože každý chytrolín, který předem ví, co děláte špatně, když se o něco snažíte nebo něco řešíte, vám neřekne, jak by to dělal on.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Řekne, že by to mohlo bejt jinak, třeba že to viděl na internetu. A gdyž je hodně namyšlenej, pošle link, gde to viděl a tam že je diskusa, gde se blboni hádaj a gde sou nakopírovaný další linky na další diskusu, gde se blboni hádaj zase. Někeří temu říkaj, že pracujou na sobě, tak nevím.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Dostanete návod. Téměř ke všemu. Návod k pračce, ke káře, k bedně i k morčeti. Jak se starat, jak dělat údržbu, čeho si všímat a jak odstranit drobnější potíže, kam se obrátit, když jsou potíže větší, čím krmit. Docela jednoznačný.

------------

Pak jsou životní situace. Co jsou knihy, jak působit na lidi, jak mít úspěch v práci. Všechny poučky pro mladé i staré, příběhy, pohádky, metafory, kulturní vzorce a dědictví. To je návod. K přežití, k úspěchu. Co jsou Čmoudovy oblíbené balící www stránky? Návod.
Čmoud píše o Jágrovi. Jak, i v případě vítězství, probral všechny chyby. Poctivý, pečlivý, neustálá práce na sobě.
Čmoud píše o o SSSR. Jak, přes strašné ztráty, zvítězil nad Skopčáky. Počáteční bordel z armádních čistek, vystřídal řád. Vojáci se poučili a začali čelit Němcům efektivněji. Intenzita čistek mezi lidmi se snížila, víc lidí mohlo pracovat na místech, podle svých schopností. Nevídaná logistika přesunula továrny do posledního
šroubku za Ural na Sibiř. Rodiny dělníků a inženýrů i rolníků, statisíce lidí, také. Rolníci neobdělávali Povolží, ale Západní Sibiř a východní Kazachstán. Na místa mužů často nastoupily ženy a odrostlé děti. Každý schopný muž, kromě výjimek v hospodářství a politice, byl na frontě. Vojáci bojují, dělníci vyrábějí, rolníci dodávají potravu. Politici dělají politiku, politruci dělají propagandu, ideový řád, takže lidi věří a nepochybují o smyslu obětí. Zdravotníci léčí, dopraváci přepravují, stavebníci staví, konstruktéři vymýšlejí, hlavně efektivnější zbraně, ve školách učí malé děti často hlavně důchodci. Maximální nasazení. Naprostá většina lidí, včetně těch na odpočinku, se zapojuje. Každý podle svých schopností, ale maximum. Osobní nepohodlí jde stranou. A válečný stroj užSSSR, v týlu i na bitevnim poli, překonal Německo.

K čemu je to povídání o Jágrovi? Jaký to má smysl povídat o jeho píli a perfekcionismu?
Co je to povídání o SSSR, o jejich nasazení a odhodlání snášet oběti?
Zamysleme se - - - - - - - ano, je to návod. NÁVOD!

I kdyz trochu jiný, než ten k pračce. U životních situací vstupuje množství proměnných, takže jednoznačně vám to nikdo neřekne. Protože to neví. Tady zkontroluj šroubek, teď rozpusť vodní kámen. V těhle případech to nejde.

Ale jak to dělal Jágr nebo jak zvítězil nad Němci SSSR, ten příběh
to úsilí, nasazení a poctivost k sobě, ta kostra příběhu nebo obrysy, tvar, kam si už každý dosadí své konkrétní reálie, to je návod. K individuálnímu i kolektivnímu, úspěchu, ať už na úrovni jednotlivce, národa nebo státu.

Čím se, když už Čmoud o nich píše, Jágr a SSSR řídili? Čím se inspirovali? Měli i oni nějaký návod? Ano, měli. Stalin v prvních dnech napadení SSSR, v rozhlasovém projevu vzpoměl historické úsilí a nasazení předků, kteří přes ohromné oběti vyhnali Napoleonovu armádu z Ruska, tehdejší nejsilnější armádu na světě.
Čím se řídili, jaký měli návod, co je inspirovalo, současníci Kutuzovovi? Měli nespočet historických záznamů i mýtických příběhů, z Ruska, Řecka i odjinud. Čím se řídil Jágr? Příběhů, kdy na sobě někdo poctivě maká a je úspěšný, je, nejen ve sportu, přehršel. Slýcháme je odmalička po celý život.

- Tvrzení, že návod nedostanete, je alibismus. -

Návodů je všude kolem nás. Buď je dostaneme, i na životní situace, od učitelů, rodičů, kamarádů, politiků, politruků, nebo ve vyšším věku třeba lékařů ;) a nebo ne. Pak si je můžeme vybrat z okolního prostoru sami. Můžeme vybrat správně i nesprávně. A můžeme se jimi řídit nebo nemusíme.
Ale to už není příběh o návodech, ale o nás...

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)

Debate se tade vedó, jak kdebe z teho chlebe bele laciňéší. A venko slonko romploje tak, že na Kosířo bodó sklézat mésto hroznó vénovico.

Prostě, chtěl jsem říct, je teplo, takže dneska bude, poprvé letos, koupačka s protažením těla :) Na místě, kde se dají plavat kilometry a kilometry.

Letošní léto nezačalo způsobem poněkud nešťastným. Voda se doplnila, což je dobře a má to i jiné kladné efekty. Na přelomu června a července byla tady záplava hub, rostly praváky, kuřátka, na praženici i holubinka dobrá. A přidat jeden ryzec peprný na dochucení, to je pochoutka. Masáky jsou všude, ale ty nesmím sbírat, doma se jich bojí. Znám místa, kde rostou ryzce pravé, ty rostou většinou v srpnu. Když je sucho a pak přijdou větší deště, bývá jich záplava, jak se uvolní v podhoubí růstová energie. To jsme vybírali ty nejhezčí, borové, a nemohli jsme to z lesa ve třech chlapech odnést. Jsou výborné pod maso a do kyselice. Bejvávalo... Protože smrčiny nám komplet uschly a sosny vydržely jen někde, není to s nimi slavné. Ale jsou. Co tady roste, protože se daří habrům, jsou kromě praváků a žampionů, hlavně kozáky. Rostou hodně rozptýleně, takže se člověk nachodí, aby jich bylo víc. Z nich mám nejraději polévku. Jednodruhovou, aby se nezkazila jemná, charakteristická chuť. Tvrdé stopky se nerozvaří a pěkně chrupají.
Taky je hodně žampionů. Všude, kde je dusík. Na krajích lesa, u krmelců nebo na stepích, kde je normálně takové sucho, že se dusík ze stařiny uvolňuje až při setrvalých deštích. Na sekaných loukách kolem potoků jich v půli července bylo tolik, v kruzích, až z nich šel strach. Zkusili jsme je registrovat dronem. A šlo to. Jen tak, na zkoušku, odnést se to nedalo a byli jsme stejně přehoubovaní. Zato jsem poprvé v životě viděl velké pýchavky. Bylo to jako míče na košíkovou v trávě. Nakrájené na plátky, osolené, s trochu pepře a osmažené jako řízek...

A jak je voda, je pod mrakem, občas prší, není horko, berou i ryby. Pstruzi a úhoři, což během posledních 5 let při vyschlých vodách a setrvalé teplotě přes 30, nebylo. A hlavně candáti a sumci. Není čas, ale občas, tak 5x, 6x za rok nebo na dovče, jdu s kamarády a taky si vezmu hůlku. Takový candát chutná na jakýkoliv způsob. Navíc se dobře škrábe. Dušený s omáčkou nebo jenom na másle nebo na roštu, pouze s bylinkama a solí...
Ale zase, když pořád pršelo, člověk odkládá opravu krovů...
Já o jídle, protože jsem neobědval ;-), nebyl čas. Už vyrážím, snad někde splaším bagetu.
Jak to vypadá u vás, rostly nebo ještě rostou? :-))

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

U nás, na jihovýchodní Vysočině, je v lese už sucho. Sem tam nějaká babka nebo liška. Začátkem července jsem jel nasbírat třešně. Po cestě jsem se stavil do lesa. Tolik praváků a kovářů jsem málokdy přinesl. Žampiony a holubinky také rostou, ale nesbíráme je.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by quetzal (neověřeno)

Trvalý odkaz

Holubinky zelené, pečárky polní, sem tam masáky, hřiby hnědé, másláky a babky to v lesích k nám přidělených byl sběratelskopotravinářskej zážitek. Do polívky paráda. Bedly na řízky a tak by se to dalo uzavřít, ale jednou sem našel i praváka, křemenáča, nějaký kozáky a ták. Proto si to pamatuju. Dycky mě srali frajeří, keří žrali jen praváky a nad vším ostatním ohrnovali nos.

Zatím bez slepic

Teď je to slabší. Fakt toho moc neroste. Už se to po deštích vyčerpalo. Myslím, že i kdyby pořádně pršelo, rapidní zlepšení nebude. Možná, že někde v horách nebo jižních a západních Čechách, je to jinak a ještě rostou. U nás druhá vlna snad na podzim. Začnou růst suchohřiby a tak. Ale kde, to nevím. Smrčiny tady lehly téměř všechny.
Bedly teď rostou, to ano, i za sucha. Až do podzimu, někdy do začátku listopadu, když je teplo. Vždy si utrhnu jen 2 nebo 3.

Tak koupačka stála za to. Teplíčko, sluníčko. Lidí málo. Nudistů taky jen pár, asi tento styl ustupuje. Člověk si pořádně zaplaval a sbalili jsme to ještě před bouřkou. Teď doufám, že zítra vstanu! ;-)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Jo. To sedlo. Slepičárnu a krmení navrch!

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by Střelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děkuji ;)

Zatím bez slepic

Návodem myšleno krok-za-krokem.

Nikoliv "Uč se synu moudrým býti"

Jinak rozkaz 227 byl vydán 28. července 1942 a jistě ho nenalistovali v příručce o válčení, ale byl výsedkem snahy o pochopení, co se vlastně děje.

Jinak samozřejmě souhlasím.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Co jsou Čmoudovy oblíbené balící www stránky? Návod.

Ne. Kdybyste dával pozor, tak byste věděl, že tam se každý žádosti o univerzální návod vždy vysmějou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je to dobrý návod, ale složitý - jak také jinak - a proto ho leckdo nepochopí. A to je na světě to nejzajímavější. Jaký by to byl svět, kdyby byl každý dokonale chytrý?
Kdo ví? Možná by pak vyhrál úplný blbec co improvizuje.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

....”Každej nemůže bejt chytrej. Ty hloupí musej dělat výjimku, protože kdyby byl každej chytrej, tak by bylo na světě tolik rozumu, že by z toho byl každej druhej člověk úplně blbej."

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Churchill měl říct, že z původního chaosu se vynořuje řád.

Něco v tom smyslu, nenašel jsem rychle odkaz a možná to ani neřekl, jako u tolika citátů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Není pravdou, že šachisté nemají univerzální tah. Mají, jmenuje se tah za ubrus a dostanou se jím z každé situace. Jen nevyhrají.
Čmoud zde vpletl ženy a děvkaře. Zajímavé a typicky čmoudovské.
Univerzální návod ani předpovědi nemohou existovat, protože nikdy nevíme úplně všechno a situace se mění nejen vlivem soupeřových akcí a protiakcí, ale také vstupem nečekaných vlivů - Talebových černých labutí.
Všechny univerzální příručky, např. Korán, Nostradamova proroctví, jsou záměrně obecné a občas protichůdné, aby si z nich každý vybral, co potřebuje. Proto nikdy nebude existovat jediný univerzální návod a jediné univerzální náboženství.

Odmlčeli se Targus, Ládik, Havran57. Asi jsou někde na dovolené. A podle náznaků zde učiněných projíždějí spolu svahy Gírové.

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)

zjišťoval, zda jste již natolik chytří, mladí a krásní, abych se mohl odebrat prudit jinam.
Ale například včera jste mohli mé krásy, chytrosti a mládi užít v diskuzi do sytosti. Dokonce bych si dovolil tvrdit, že jsme zde s Asfaltovým Holubem pozvedli diskuzi o jeden level výše.
/Sice nevím, co je to level, ale to neva. Všichni ho zvedají, tak já budu taky./

Jinak jsem změnil dres chlebodárce a jelikož se dělají dvanáctky, bo je zrovna práce, na Kydy jaksi nezbývá vůbec čas...
Takže bohužel...

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Nu, doba je dnes složitější a očekává se hlavní náraz ekonomické krize v září a říjnu 2020. Tak přeji hodně úspěchů v dresu chlebodárce a aby si užil dosyta Targusova mládí, krásy a chytrosti.

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

"hlavní náraz ekonomické krize v září a říjnu 2020", no, epidemie se stává epidemií, pomaličku ale jistě bude přibývat ohnisek jež se na podzimek slijí v celek a tudíž bude pokračovat kurcarbajt a jiné "podpůrné" škodící programy, tudíž je letošek do vánoc v pohodě a tudíž vánoce boudou vo pohodě a nikoli o ekonomické krizi.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

Vycházím z toho, že při první karanténě dostaly firmy odklad splácení úvěrů na cca. 6 měsíců https://www.mfcr.cz/cs/o-ministerstvu/sluzby-verejnosti/komunikace-s-ve…. Poslanci zákon schválili pokud vím 8.4.2020. Koncem září si někteří podnikatelé uvědomí, že je v říjnu čeká placení odložených úvěrů a úroky jim nabíhaly i po dobu půl roku. Takže v září začnou zavírat první, v říjnu už to dolehne na všechny. Pokud nedojde na nějaké záchranné programy nebo další odložení splátek.
Ale je to jen můj odhad, mohu se mýlit.

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)

od cca ledna. V ČR se to projevilo umlknutím pindů o "300 000 volných pracovních míst" a o "potřebujeme minimálně 25 000 dalších Ukrů každý rok".
Momentální nabídka pracovních míst sestává z lékařů, sester, pečovatelek, cesťáků, účetních a agenturních nádeničin za minimálku; a nepřekračuje číslo 20 000 (vyjma ÚP ČR, který "nabízí" i deset let staré inzeráty).
"Kurzarbeit" a podobné "programy" jsou o pseudozaměstnanosti, která má vylepšit statistiky. Pro koho, to netuším, protože "lid" zná situaci ve svých okresech a krajích víc než dobře. Již teď jsou regiony, kde není ŽÁDNÁ pracovní nabídka.

Vánoce rozhodně nebudou o pohodě, protože krmivo je drahé již teď, postupně zdražují energie a banky i nebanky se mohou přetrhnout s nabídkou "výhodných" úvěrů.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

no přetrhnout se sice můžou, ale zdá se že lid obecný na to nereaguje, krom pár mlaďochů. Je těch "nabídek/pobídek až neúrekom. Taky "služby " doručovací se rozšiřují a ono..... docela jsem zvědavá, jak to "přežijí" ty tzv ešopy. Ono peněz zřejmě ubývá. Naši noví sousedé podnájemci si nechávali 2x denně vozit kraabice značkové pizzy a pod, včil už jsem je viděla v |Bille, s nákupy potravy všeobecně potřebné. Tož uvidíme.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Euro k euru, marku k marce
už dýchám za chlebodárce.
Kdyby dával kačky,
šly by ze mě sračky.
Deset deka salátu
dva rohlíky pro tátu
to by bylo sakra málo
chlebodárci polámalo
by se jeho soukolí.
nebo vůbec cokoli.

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

Jenom z hrocha kůže
dělá z hocha muže.
Doma budeš!
žrát nebudeš!

Průměrný počet slepic: 2.9 (9 hlasů)

No, taky už mě napadlo, co Čmoud proti těm děvkařům furt má?

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Odpověď nám dává Sigmund Freud. :-)

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když jsem četl u Kubáče, jak si přečetl Freuda a získal z toho pocit, že "to tak prostě je", tak mi spadla brada údivem (obrazně). I když s Kubáčem většinou mám stejné názory, tak Freudovy teorie na mě nikdy nezabraly.

Než jsem stihl mít čas na čtení Freuda padl jsem na žáky jeho žáků, kteří už byli dost kritičtí a rozebírali Freuda jak pitvanou žábu a nenechali na něm niť suchou. Někteří sem tam poznámkou, někteří rozborama jak pro studenty logiky z Oxbridge.

Taky jeho fantasmy o Penis Envy mi připadaly dost mimo, stejně jako Karen Horney, Ernest Jones a dalším. Taky jsem nepoznal naživo ani jednu ženskou, která by to potvrdila, zato se některé spontánně vyjádřily, že je to blb, magor nebo úchyl.

Taky jsem věděl o jeho závislosti na kokainu, o tom, že tu svoji incestní teorii původně prezentoval úplně obráceně a otočil až po letech, když zjistil, že se s ním v tom podivném Rakousku lepší společnost ani nehodlá bavit. Pak se z něj rázem, stal miláček Rakušáků, protože poslouchat, že zneužívání dětí, to jim přišlo nechutné, ale poslouchat, jak je jejich děti chtěj píchat, to hned pookřáli a rádi si to nechali vysvětlit.

Jedním nebo druhým způsobem zneužíval svou dceru Annu, jakoby nebylo dost na tom, když váš fotřík hlásá do světa, že malý děti chtěj klátit svý rodiče.

Takže jsem si spíš jen ověřoval, že opravdu napsal ty bláboly, co se mu přisuzují a ano, když popíšete hromadu papíru, tak sem tam budete mít skvělý postřeh, stejně jako slepec občas strefí stodolu, když se bude točit jak holub na báni. (Nebo šimpanz zažene vojáky - náhodou https://www.youtube.com/watch?v=GhxqIITtTtU )

Myslím, že umíte anglicky, tak si to přečtěte od jinejch, protože dost nekriticky dáváte na autority
https://medium.com/@suriana/7-disturbing-facts-about-sigmund-freud-4a8c…

Vaše věta "Gardnerovo rozdělení je jen nejrozšířenější, jiné zatím nemáme." se mi vryla do paměti podobně, jako Alefova věta o nadhodnotě.

Normální je, že když slyšíte nějakou teorii nebo někdo vyhlašuje nějaké pravidlo, tak okamžitě hledáte nějaké příklady, o kterých víte, že to tak bylo a případy, o kterých víte, že to tak nebylo a pak se dumá proč a jak, jestli se dotyčný spletl jen částečně, jestli to jsou oboje části nějaké celkové pravdy nebo jestli je to celý jen nesmysl). Tomu se kdysi říkalo "kritické myšlení" a "to-kritické-myšlení-které nepoužívají-elfové-kteří-jen-nekriticky-kritizují".

Uvědomte si, že když začnete žertovat mimo mísu, tak to znamená, že nejste schopen se s něčím v tom textu vyrovnat a je to vidět, jakoby se rozsvítila červená žárovka. Neděláte to poprvý a nejste jedinej.

Já vím, že vám sem nepíšu hezounký věci, ale tenhle svět není hezkej a vy jste dospělí.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

Ale no tak, co když mě obviňujete z toho, čeho se bojíte sám? Autoprojekce se tomu říká. :-)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já s váma nehraju na barový špičkování.

To bych vám odpovídal jednou nebo pár větama.

Freud byl mimo a na děvkařích vysvětluju nějaký principy. Snažte se je pochopit.

Na rozdíl od vás se namáhám vidět svět takovej jakej je.

Zatím bez slepic

spolehlivě nasere? Zvláště když je člověk není praktik ale pouze teoretik? Co na to příborský rodák?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Pozorovatel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když dávám někoho za příklad, tak protože dělá něco správně a já uznávám jeho kvality.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Projekce? Nemluvil o tom ten Freud? Nebo Adler, Jung?

Zatím bez slepic

Nic proti nim nemám, vím jak to funguje a analogicky funguje spousta dalších věcí.

Zatím bez slepic

Nenechme se znechutit, stalkerům a jejich chlebodárcům začnou docházet peníze a tak se soustředí na důležitější blogy než je zdejší pidiprostor s mizivým dosahem. I tohle pomine.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale on si dal jméno mé partnerky a pravidelně se o ní otírá. Nemám prostředky, jak se tady bránit. Tak mu zdejší prostor nechám.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Může jej partnerka zablokovat? Nebo prostě nereagovat?

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdo je to Stalker?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://cs.wikipedia.org/wiki/Stalking

Stalking je nevhodné chování, projevující se zejména opakovaným fyzickým sledováním, nechtěnými kontakty (dopisy atp.), dlouhodobým sledováním aktivit určité osoby a sbíráním informací o ní, případně nemístným oslovováním jejích příbuzných, přátel atp. Takový zájem cílenou osobu obtěžuje, narušuje její soukromí a vzbuzuje u ní strach; někdy ústí až v trestní stíhání pronásledovatele, stalkera. Stalker je až patologicky posedlý zájmem o osobu, kterou pronásleduje, často je veřejně známá, nebo jemu blízká, např. bývalý partner.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Jasně. Dík. Myslel jsem tady konkrétně, který nick dělá stalking.

Zatím bez slepic

Napsal uživatel Ládik!!! (neověřeno) dne Út, 28. 07. 2020, 08:52In reply to Univerzální šachový tah by Gerd (neověřeno)Trvalý odkaz
Naznal jsem, že zde je hájemství
stalkera Dagmara. Nic pro mě.

Zatím bez slepic

"Dagmar" a nenechte se otrávit, vždyť to je přesně to, co oni chtějí! Ignorujte ji/ho a pište dál, chyběl byste tu.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tenhle zamindrákovanej frustrát žijící si ve své bublině je extra třída. Pobaví, když tu píše, že 'Mládeže se musí zastat', přitom už pár nadějných jedinců poškodil a jejich stránky zamořil vulgarismy nejvyššího kalibru. Nemocnej člověk, kterýho známe a měli jsme s ním dlouho soucit.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Jen jsem trochu unavený, protože jsem se dobrovolně po skoro po 4 měsících nemocenské vrátil do výrobního procesu. Doktorka říkala, že jsem jediný, kdo o ukončení DPN požádal a že jsem jeden z mála, jehož zdravotní stav by si DPN zasloužil. No jo, práce doma dost na moto a ještě třeba opravit americké a německé a české pendlovky a anglické elektrické stolní hodiny, ... ale ty omezené vycházky jsou otravné.
V práci jsem jediný specialista ve svém oboru, takže obavy nemám, navíc za pár dní začnu stříhat metr do penálu (ne do dřevěného, i když člověk nikdy neví, ale to je dobře), ale ty prázdné haly a pár elektrikářů, kteří se klackujou od ničeho k ničemu, strojní konstruktéři, kterých je polovina, spousta zaparkovaných služebních aut různých druhů, které dřív nebylo vidět a poloprázdné zaměstnanecké parkoviště (jen málo aut chybí z důvodu čepání ŘD) na mne působí poněkud depresivně. Ale to za chvíli v hlavě zpracuju a budu v původním stavu.
U dětí je to v práci obdobné.
Protože žiju sám a nikdo mě neruší, tak mi mozek samovolně přežvejkává aktuální dojmy a informace, zatím co tělo vaří, opravuje, věší prádlo. Mozek kombinuje a snaží se z minulého a současného uplácat budoucí. Je fuk, zda budoucí bylo odhadnuto správně, ale vždy nějaké bylo. Tentokrát, asi pod aktualizovaným pohledem do firemní reality, jen velké černé NIC! Asi to začalo pokusem představit si, jaké kontrétní řešení s použitím vypůjčených miliard by pomohlo firmám které znám. A pokaždé to sklouzlo stranou na nákup vozidel Tesla v plné vábavě a sídel v Kalifornii, či jinde, horských chat v Himalájích, nahradních ledvin, očních rohovek, plic či srdcí, ... prostě někam zcela mimo restart skutečných firem a skutečných lidí.
Ale to jsme přece chtěli, když už jsme měli plné zuby sociálních a ostatních jistot a měli bychom tedy radostně a plnými doušky hltat tu dokonalou nejistotu.
A jak znám sebe, rychle si na tuto jistotu nejistoty zvyknu a začnu si užívat dobrodružnost a akčnost nové situace.

Průměrný počet slepic: 5 (21 hlas)

bude náš chleba.
Už jsem zaznamenal v kaufu balíček 4 krajíců chleba, zřejmě šlo o rodinné balení. Samostatný krajíc zatím ještě není, ale určitě už se chystá.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tuto úroveň dokazuje i to, že jsem se u PC hlasitě zasmál.

Zatím bez slepic

Abdul Jednooký
dává povel: do lodě!
Proč, vždyť není na vodě?
ptá se hloupě Muhamad.
Takhle je chceš oklamat?
Proč bysem je klamal?
Volal mi to Kamal
že měl mokrou tuniku
a už seděl v parníku!
Navlíkli mu vestu
brali ho na cestu
záchranářskou lodí.
Teď už v Říši plodí.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)