Rumové opojení- zcela odlehčující prázdninová úvaha

Autor
Štítky

Nezastírám, že vždy jsem měl rád rum. V době mého mládí to byl základní pohonný prostředek, ať se jednalo o vodácké akce na Vltavě, Sázavě, Berounce apod. později nastoupily horolezecké aktivity v Tatrách a dalších horách RVHP a vlastně na všech horách včetně pískovců v Čechách a v Německu. Na všech akcích vždy byl nedílnou pohonnou jednotkou  rum. Nevím, zdali toto nemáme již nějakým způsobem zakódované v genech, neboť i můj děda , který sloužil v pruské armádě za I.WW, jenom proto, že se narodil ve Slezské Ostravě, mě kladl na srdce, že když  nebylo ruma, nebylo šturma a to i v echt německé armádě. Samozřejmě to prezentoval jinak. Život tehdy v zákopech byl pro nás tak nepředstavitelný, že pokud voják nebyl pod „vlivem“ nebyl použitelný. Proč o tom píši. 

V současné době se na našem trhu objevilo několik rumů z karibské oblasti. Jim vévodí rum Republica  opravdu skvělý výrobek. Dále se objevil rum Heffron, který se prezentuje jako originál Panamský rum, ale je to čirý marketing. Kromě jiného se odkazuje na naše legionáře. Vyrábí ho Prostějov, který ale deklaruje , že je to směs karibských rumů. Je také velmi jemný a řekl bych, že se k Republice dost blíží. Téměř sváteční pití a velmi skvělý zážitek.

Ovšem, když jsem si přečetl veškerou reklamu k uvedeným výrobkům, začal jsem pochybovat. Co je to rum z karibské oblasti? Je to i Kuba, samozřejmě. Před časem nabízela Kuba své oddlužení vůči našemu státu splátkami svých výrobků, kromě doutníků hlavně rumem. Z nějakých důvodů, pravděpodobně působením amerických embarg, nabízený způsob vyřešení státního dluhu byl politicky nepřijatelný. Pokud  byla nalezena cesta, že dodávky jsou kamuflovány přes naši likérku a navíc cestou panamského původu, něco jako rum pod Panamskou vlajkou, nezbývá než autorům uvedené cesty zatleskat.

Žijeme ve zvláštním světě. Nelze všem sdělit, že černá je černá nebo bílá je bíla, ale vždy se musí prezentovat zjevená pravda, která vylučuje jakékoliv jiné pochyby . Tato pravda se ovšem velmi liší od toho, co vidíme a jsme schopni vnímat. Toto je nám okamžitě sdělováno jako poruchu našeho vlastního vnímání a náš vlastní závažný  nedostatek. Skutečně se jedná o zcela pravdivý matrix, jehož velikost nejsme ani schopni dohlédnout.

Na závěr, ostatně soudím, že matrix musí být zničen (Ceterum censeo delenda matrixem).

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.3 (52 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Legendario a Malteco. Slivka je ale slivka.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

Ládiku,
bohužel....
Naše devótní vláda uvalila na nátlak USA embargo na dovoz švestek na Kubu!!!
(A když furt řikám, že máte zvednout prapor revoluce a konečně kandidovat na moravskočeského presidenta - tak na mě ....CO ???

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Pěkné a to jsem abstinent :)
Jen nás učili na gymplu: Ceterum autem censeo matrix esse delendam :)

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Alkohol, podávaný v malých dávkách...

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

... a proto se musí likvidovat vždy, když se na něj přijde.
A kdy že se pije slivovice ?! vždy když je !!

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Začínám přicházet na chuť sprostému pragmatismu!

Ale, přátelé - nalijme si čistého tuzemáku:
Co takhle PRAVÝ 40% JINDŘICHOHRADECKÝ s pravou(!) lodičkou???
(Nenechte se ošidit 38% a méněprocentními ideologicky vynucenými eurofalsifikáty!!!)

Průměrný počet slepic: 4.7 (27 hlasů)

Pán je znalec :-)

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

na plachetnici nehleď!

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

Jediný pravý tuzemák je z Božkova!

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

když už sprosté pití, tak jedině 40% Tuzemský Um s nastrouhaným kokosem a plátkem pomeranče. V kryglu.

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)

In reply to by . (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když jsem nastoupil do prvního zaměstnání tak mi bylo vysvětleno "komu smrdí rum, tomu smrdí práce" a pil se opravdu rum tuzemský :) vytrénován, dnes preferuji Fernet Božkov :)

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Nene, PRAVÝ u nás byl vždycky ten se žaludským svrškem)))

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Na rum, český Tuzemský rum z brambor, samozřejmě, mám ty nejlepší vzpomínky!
Byla to dezinfekce vnější i vnitřní. Sloužil na rány i na žaludek. Když je horko, tak pomůže, když je zima, taky pomůže. Relativně levný.

Na vodě jsme vždy pili osobitý nápoj, zvaný Cikán v lese nebo korektně Koník v trávě. Když měl člověk strach z obtížného úseku řeky, po dvou konících sebedůvěra spolehlivě vzrostla a konzument jel jako drak. Jenže, ten nápoj se pije zvláštním způsobem, který každý nezvládne. Pokud se někdo poleje, je to špatně znamení, předzvěst, že se udělá.
Jeli jsme Vltavu a někde ve Zlaté Koruně zrovna měli vodáci závody. Přijeli jsme tam ve 14 hodin. To už bylo ten den po závodech. Tak jsme šli do jídelny pro závodníky a tam měli levné potraviny. Dali jsme si sekačku se šťouchanými brambory a cibulkou a každý aspoň dva koníky. A hned bylo tak nějak dobře na duši :-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Já nikdy nepochopila, proč právě rum - dodává takovou úžasnou chuť ve všech zákuscích, buchtách a kdečemu - tedy krom pití. Zkoušela jsem ledacos i z hóódně kvalitního a drahého alkaholu ... sorry - rum je rum a šmytec.
K dobrému pití a vyrovnávání tlaku v Bulharsku bývával ještě bulharský rum, dělaný z vína, neskutečně chutný, a takový ranní foršpajs na tlak v |Bulharsku : 1 kompotovaná broskev ve sklenici, zalitá rumem...mňamka a rozhodně Vám ten hic neuškodí. :-) čert ví proč

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Vyrezete z melounu trojuhelnik (jako kdysi v trznici davali ochutnat) nalijete decku rumu, priklopite kurku spet, nechate pul dne na slunci a pak do lednice na noc. Jite jeko obycejny meloun, vysledek je neobycejny

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

"esse" patri az na konec, pane kolego... (-:

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by viridis (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak jsem na gymplu koupil, zde prodávám. A nejsem sám :)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Carthago_delenda_est

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Každá latinskoamerická země má svůj rum. Zapata, Brugal, Captain Morgan. Zajímavé je, že i pivní pálenky chutnají jako rum, pokud mají 38% alkoholu. Ale od 40% se už chuť rumu ztrácí a stává se toho chuť slivovice. Při pohledu přes skleněnou lahev vidíme barvy duhy.

Ukazuje se, jak je nebezpečné spálit vlajku neexistující země zato existujícího a vyvoleného hnutí. https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zapalil-duhovou-vlajku-pu… Myslel jsme si, že jen spálil duhový hadr, který si kdosi pověsil na sloup místo existující vlajky. Místo, aby se tím zabývali leda hasiči za rozdělávání ohně tam, kde to nebylo vhodné, se tím zabývá státní prokuratura. O tom prokurátorovi Janu Lelkovi ještě uslyšíme, má evidentně vysoké ambice. Osobně bych nad tím mávl rukou a nechal to maximálně obci, aby se s tím výtržníkem popasovala lidsky. Homosexuálové mně nevadí, pokud zrovna neusilují o mou osobu, ale ta obrovská adorace je už zvrácená do absurdna. Snad Lelek dostojí svému nomen omen a bude lovit jen 15 minut denně.

62% Američanů se bojí říkat své názory nahlas. https://echo24.cz/a/Siacu/spojene-staty-pod-vlivem-autocenzury-dve-tret… U Němců je to podobné, zhruba půlka jich má názor na imigranty velmi negativní, obvykle podložený nějakým konkrétním činem z jejich okolí.
Hodně politiků nám sděluje, že v Bruselu se s balíkem dluhu 750 miliard eur událo cosi podivného. EU tolik peněz vypůjčit ani nepotřebuje, ale snížila kvůli tomu zemědělské dotace a hledá nové daně. Centralizace EU se daří, po dobrém či po zlém jsme svázáni v evropském superstátu, kterému vládnou lidé se schopnostmi, že vedle nich bývalí členové UV KSČ vypadají jako parta ryzích intelektuálů a dobrých hospodářů.

Demokracie končí, začínají politické procesy. Opravdu jsem nečekal v listopadu 1989, že se dostaneme zrovna do takového stavu společnosti. :-(

Průměrný počet slepic: 4.7 (31 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

(pro jistotu nejmenovaného) předka:

NIKDY NENÍ TAK ZLE, ABY NEMOHLO BÝT JEŠTĚ HŮŘ ! ! !

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

" má-li se něco posrat, tak se to posere.

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)

no bývalo i pořekadlo: "zlatý časy kdy to stálo za ho-no" ...

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Co je to? Je to černé a klepe to na dveře. Naše růžová budoucnost.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

třemi kusy potomků a ZEJMÉNA nulovou alimentační povinností v širší rodině spíše výjimkou.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

In reply to by PU (neověřeno)

Trvalý odkaz

Blaničtí rytíři byli prý naposledy vidět, jak potají překračují hranice a opouští zemi.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

In reply to by PU (neověřeno)

Trvalý odkaz

... nevyjedou, právě proto, že vždy může býti ještě hůře, tak nemohou ... "to už bylo probráno, svého času u Cimrmanů" (kupodivu tam tenkrát Svěrák chyběl !!)

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je to tak zvláštní.

Malé děti, zkoušejí, co jim projde a i když už rozumí, někdy ignorují slova. Pak jim v tom musíte zabránit fyzicky.

Co je netrestané, to je jakoby schválené.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Kam se poděl Andrej? Chybí mi jeho pravidelný OT citát. Nebo mají elfové taky nárok na dovolenou?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Andrej nepije rum.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

. . „Ve Stružné nás přivítala kapela Oldboys a panáky Bechera. Tyhle ranní rány do hlavy jsou už taková tradice. Skoro všude kam přijedeme. Ale je to milé,“
ale můj přítel Milouš si hlavu neláme
"Já si dám jen polívku, protože mě bolej zuby,"
....Se životosprávou si čerstvý cukrovkář zjevně moc hlavu neláme. Než mu přinesou polévku, dá si 3 cigarety, dvě malá piva a na panáka rumu ho pozve majitelka restaurace....
"Rum, kontušovka, čert, jeřabinka, ořechovka, višňovka a vanilková!"

Průměrný počet slepic: 2.1 (9 hlasů)

Díky za další blbost, člověk si už připadá divně, když si nepřečte zase další blábol ;) OPno se nezdá, ale díky tobě nejsme v bublině normálních a díky tobě máme připomínku, že existuje skupina fanatiků, která např. 50 letech nosila modré košile, v 30 hnědé, dneska zase míte duhové vlajky ;) :D
Je důležité, aby nám lidi jako ty připomínali lidskou blbsot, abychom nedostali pocit, že lidská blbost vymizela ;)

Takže díky ;)

Průměrný počet slepic: 4.7 (11 hlasů)

... no tak tohle snad už ne. Od "podařené privatizace tohoto rodinného stříbra" naším panem knížetem Šišlou von Spánek, do náruče koncernu Pernod Ricard, se nedá pít ...

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Naprostý odpor k našemu Rumu,když to obsahuje líh z ropy,ti co ho pijí,jdou rychle na věčnost,cirhóza.
Jedině kvalitní z Kuby.
Jak píše Ládik !!! slivovice,uznávám jen líh z kvasu,žádné přísady,barviva.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zřejmě to tu dnes nebude populární názor... Ona je celá výroba nejen rumu, ale všech podobných lacinějších nápojů taková poněkud uměle chemická. Vezme se potravinářský líh, naředí do potřebného poměru vodou, přidají se umělá barviva, aromata a ochucovadla a voilà, máme hotovo. Líh v něm tedy z ropy asi nebude, vždy se mluvilo hlavně o bramborách.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

tdx.
Nebudu rozporovat,jen co jsem slyšel přímo v Synthésii.
Líh z brambor je velice kvalitní,používá se spíš v lékařství,ale jeho výroba je víc nákladná,než z ovoce,proto nevěřím,že je to přidáváno do levnějších lihovin.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

... že se tu už dávno ani nepěstuje tolik brambor jako kdysi, takže cena bude zřejmě někde jinde. Ale v principu to je jedno, ty levnější lihoviny jsou prostě jen smíchány, neprocházejí kvašením, destilací, macerací a nevím čím ještě.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Potravinářský líh se dělá z melasy, brambor nebo obilovin.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Já Vám děkuji, Pragmatiku, za nostalgickou připomínku.
Rum, zelená a hořčák - věrní průvodci mládím - na vodě, na vandru i v horách (tam jsme ještě přidávali lahvičku Alpy - to by jeden neřek, jak to nahodí kolabující pajšl).
Rum v zimě, hořčák celoročně a zelenou hlavně na vodě...

Teď jsme se naučili mlsat Jamese Cooka z LIDLu. Je relativně levný a do čaje vynikající.
Nevím jak ostatní, ale čím jsme mladší, krásnější a chytřejší, tím méně požíváme alkohol. Takže jsme si mohli dovolit přesedlat na dražší irské whiskey a rum už fakt jen do čaje.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Karibské rumy jsou v posledních letech velká móda. A tím myslím originální dovezené značky, Republica je možná rum třtinový, ale nepovažuju ho za karibský, možná karibského typu.
Pil jsem karibských rumů řadu, kupodivu každý je jiný a mám asi nějaký vadný jazyk, protože pro mě určitě nejsou nejlepší ty nejproslulejší (Zacapa, Don Papa).
No ale ten náš bramborový rum má také svoje místo na světě - zkuste v klidu pozorovat manželku, jak leje do vánočního cukroví El Barceló nebo Diplomatico. Zaručuji, že něčí zdraví dojde k úhoně - vaše (infarkt) nebo manželčino (úder tupým předmětem). A do čaje je taky nejlepší ten náš rum.
Teď doufám, že mě nezavřou, když píšu "náš rum", mám dojem, že je to zločin na úrovni spálení duhového hadru, jak psáno výše.

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

grog - zkaramelizovat lžíci krystalu na hrnek, , přidat vodu, přejít varem a nalít na rum- libovolné množství- v hrnku. ju a šťávu z citronu..... a je po zimně

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

by měl obecný lid běhat.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

skákat přes švihadlo :-)

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

misto chodit by mel lid do rumoteky behat!

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Nebo si prostě skočit na jednoho ruma, skákání je taky dobrý.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)