Petrkov Bohuslava Reynka nezanikne

Štítky

Přimluvil se za něj jak Veľký Bocian, tak Lubomír Zaorálek, kteří minulý týden Petrkov navštívili (1). Cokoliv udělají politici, zdá se být publiku podezřelé a založené na motivaci získat buď peníze, nebo voliče. Návštěva Petrkova i připomenutí Bohuslava Reynka byla ale spíš ztrátou času, než politickým přínosem pro kohokoliv, natož pro Babiše, který ať udělá, co udělá, vždy je vystaven nenávistné kritice. Bohuslav Reynek (*1892, +1971), jako grafik, básník a překladatel totiž zajímá velmi omezený okruh fanoušků, pokud převezmeme současný terminus technicus Facebooku (2). Mezi jeho skalní obdivovatele patří především katolická část intelektuální kavárny a ta opravdu není početná. 

O co tedy při jednání o petrkovské nemovitosti jde (3)? Petrkovský zámeček je od jara letošního roku na prodej a to včetně polností, lesa a rybníka. Ihned, jak se informace o prodeji dostala na veřejnost, vzbudila zájem jak milovníků umění, tak spekulantů. Poté, co Bohuslav Reynek v roce 1971 zemřel, bydleli v nemovitosti jeho synové Daniel a Jiří, kteří majetek po roce 1989 restituovali. Oba bratři ale zemřeli krátce po sobě na podzim v roce 2014. Jejich matka, básnířka Suzanne Renaud (*1889, +1964), zemřela již v roce 1964 (4). A tak starost o nemovitosti přešla hlavně na vnučku Reynka Veroniku, nad jejíž síly údržba a rekonstrukce objektu, již dávno v nepříliš dobrém stavu, nejspíš byla.

Podle toho, co uvedl Andrej Babiš ve svém pravidelném nedělním hlášení, bylo dohodnuto, že stát odkoupí nemovitost za 18 milionů Kč, objekt zrekonstruuje, (podle odhadu Babiše nákladem 100 milionů Kč) a předá do správy Památníku národního písemnictví. Ten v obnoveném zámečku a hospodářských budovách zřídí jak muzeum rodiny Bohuslava Reynka, tak místo pro setkávání zájemců o jejich dílo (5) a (6). To nejcennější z odkazu rodiny Reynků, ale není zmíněná nemovitost, nýbrž grafické, básnické a překladatelské dílo Bohuslava Reynka, jeho manželky i synů. Vysočina je místem které české (ale i francouzské) kultuře ve 20. století bohatě nadělilo. Kromě Reynků také Dobrým dílem Josefa Floriana ze Staré Říše, který s Reynkovými čile spolupracoval, poezií Otokara Březiny, nebo obrazy Antonína Slavíčka, či Jana Zrzavého, abych jmenoval jen ty nejdůležitější.  

ČT natočila o Bohuslavu Reynkovi dokument, který stojí za zhlédnutí (7). Je dobře, že se stát postará, i když už se ozvala spousta kritiků.

Odkazy

  1. https://www.facebook.com/214827221987263/videos/283518676075592

  2. https://cs.wikipedia.org/wiki/Bohuslav_Reynek

  3. https://cs.wikipedia.org/wiki/Petrkov_(z%C3%A1mek)

  4. https://cs.wikipedia.org/wiki/Suzanne_Renaud

  5. https://www.google.com/search?q=Bohuslav+Reynek&rlz=1C1CAFB_enCZ837CZ837&sxsrf=ALeKk01cEmG0MLROqnJwLW8XQd2_BLhfXA:1596016018703&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwim1ub-lvLqAhXKesAKHdSKDKIQ_AUoAXoECB4QAw&biw=1248&bih=587

  6. Bohuslav Reynek, Básnické spisy, Archa, 1995, ISBN 80-901926-0-2

  7.  https://www.ceskatelevize.cz/porady/1186292428-blazen-jsem-ve-sve-vsi/20456226264/

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4 (32 hlasů)

Komentáře

neznamená, že jeho dílo není kvalitní. Nechci Vás zkoušet, ale navštívila jste někdy atelier Františka Bílka v Chýnově? Troufám si tipnout podle Vašeho tázání, že také netušíte, kdo to byl. A přesto, v chrámu sv. Víta je jedno z jeho monumentálních děl.
Váš dotaz je ukázkou, jak si neinformovaná a nevzdělaná vrstva české společnosti uzurpovala v minulých letech na schůzích ROH nebo později na demonstracích pravdotrusů nárok žvanit do věcí, kterým absolutně nerozumí.
Ale uznávám, je jim třeba klidně odpovědět. Pokud ale taková klidná odpověď nestačí, je třeba jim vyčlenit místo mezi lůzou, kam patří.

Průměrný počet slepic: 3 (11 hlasů)

Možná i kulturní lidi, které tenhle národ tak postrádá, jak píšete, by v první řadě měli umět pozorně číst. Hned v úvodu zmiňuji, že nekritizuji, jen se ptám. A už vůbec jsem nijak nehodnotila. Věřím Vám, že absolutně všechny naše významné osobnosti (?) znáte, jen jak vidím, nepřispívá to nijak ke kultuře vaší komunikace. Já jsem si rozhodně nikdy nic neuzurpovala, celý život uznávám, že nic nevím a zásadně nikomu do ničeho nemluvím. Už vůbec bych si netroufla na všeználky jako jste vy, kteří na docela obyčejný dotaz neumí odpovědět bez napadání a nálepkování. Ta potřeba klidné odpovědi platí pro koho, když vy sám jako vzdělaný ji nezvládáte?

Průměrný počet slepic: 3.4 (9 hlasů)

ode mne poučovat, nepijete ze studnice mých mouder, a tady je výsledek. Nevíte, proč stát bude spravovat jednu barabiznu, kterou nechali zpustnout dva synové našeho jedině správného umělce.
Abych vás uklidnil, je to všude a všechno stejné.
1/ sebezviditelnění politiků
2/ státní cecík - chcete-li prs - nastavený zasloužilým pumpařům - pardon - čerpadlářům z erárního. Zasloužilí jsou proto, že občas pustí kapku pro erár zpět. To když se spletou a občas - zcela výjimečně - něco proženou daňovým přiznáním.
3/ výroba nezdaněných a neviditelných peněz, nutných k finančním eskamotážím parlamentních stran

Průměrný počet slepic: 2.6 (7 hlasů)

piji z Vaší studnice moudrosti denně, jen si nejsem jista, jestli jsem schopna je správně spolknout a nezmění se v jiné skupenství :-). Vaše za prvé - přesně to jsem měla na mysli, za druhé a za třetí - tak daleko jsem to nedomýšlela. Ale to umíte vy na Kydech stejně líp.
Napadlo mne spíš to srovnání s Peroutkovou kauzou, jehož život se rozrýpal tak, že v konečné fázi byl Peroutka ( resp. jeho kredit) ten, kdo na celý spor nejvíc doplatil. Nemyslím, že by stála jakákoliv osobnost o to, aby si po jeho smrti (a v tomhle případě je to skoro 50 let), na něm stavěla vlastní morální velikost "elita" dnešního kalibru. Té osobnosti to nikdy nic dobrého nepřinese.
Děkuji za reakci a přeji dobrou noc.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

To musíte být dost zoufalá

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

S přehazovačkou.
od té doby, co se umění stalo pouhopouhým businessem a záležitostí známostí, mecenášů a jejich kont, nehraje kvalita žádnou roli. A tak snobové posedávají v koncertních a divadelních sálech a vestoje tleskají slátaninám, které by si doma nepustili ani omylem. Nebo uchváceně óchají nad mazanicemi, které po zakoupení strčí do cimry, do níž nehodí. Dtto umělečtí kritici - musí platit složenky a na to jim umožní si vydělat zmínění snobové.
A to je celé.

Existencialismus a expresionismus byly V MÓDĚ za WWI a mezi světovými válkami. Temnou poezii, prózu, grafiku či "hudbu" psal/kreslil, maloval/sochal kdekdo; někteří si pro své vnitřní běsy našli kupce a marketéry, jiní vydávali samizdatem, pokud na to měli. A většina tvořila do sešitů a na pytlíky od mouky ve volném čase.
Společenská atmosféra byla pro temnou tvorbu ideální - světové války, krize,, existenční nejistota...

Historie se nám opakuje a tak už zase frčí temné "umění". Čím depresivnější a zvrácenější, tím "kvalitnější".
Mělo by nás to varovat, ale jsem skeptik a tak je mi jasné, že málokdo to varování CHCE vnímat.

Bílek má vilu i v Praze. A v ní expozici. Jednou jsem ji prolezl; to tam ještě bydlela taková stará drobná paní v černém - snad Bílkova sestra.
Jako motivátor pro sebevrahy dobrý. Ale to bylo asi tak všechno. Znovu bych tam nešel.
Někomu "běsaři" vyhovují, protože mu třeba pomáhají vyrovnat se s vlastními "démony". Většina je ale ignoruje, se svými trablemi se vyrovnává po svém a preferuje pozitivnější formy umění. Nemají chuť vnímat život a svět kolem sebe jako utrpení.

Osobními útoky těžko někoho přesvědčíte, aby nasedl na módní vlnu.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

tímto diskusním příspěvkem říct.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

To, že někdo (a je to dost lidí) o Reynkovi neslyšel, může znamenat, že se o něm moc nemluvilo. Jeho tisky se prodávají všechno mezi pár tisícovkama a pár statisícema z nichž nejdražší je tak půl mega (když se sejdou zájemci, ekonomika přeje investicím do umění atd.)

Ve skutečnosti se mi jeho grafiky líbí, ale je to prostě jen dobrý standart. Kdyby mi to dal někdo zadara, tak si to rád pověsím na zeď, platím za obrazy, který mě něčím uchvátí. Normální čeští umělci se prodávají za částky kolem miliónu a ti nejlepší/nejpopulárnější za desítky miliónů.

Umění se buď líbí nebo nelíbí.

Jestli na umění potřebujete školení, tak je něco špatně a nejspíš je to umění samo.

Někteří umělci se nechtějí líbit. Je to jejich právo a když se skutečně nelíbí, tak dosáhli svého uměleckého záměru.

Taky nesmíte zapomenout, že se s uměním kšeftuje. Nakoupíte díla někoho polozapomenutýho a pak uděláte velký PR (což se právě stalo) vejde do povědomí širší veřejnosti a ceny vyletí, protože teď o něm zaslechlo spousta pracháčů - a vy začnete prodávat a hrabat.

Podívejte se na Zoubka. Je to o ničem, dělá pořád to samý, někoho takovýho najdete na každý střední umělecký. Ale je to homo politicus, od kumpánů dostal zakázky na pomníky, tak se proslavil.

Pár lidem se asi líbí i tak, ale jinak se kupuje protože se pak zas dobře prodá. Jestli se změní režim, tak se bude prodávat pod cenou jak v devadesátkách socialistický realismus.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Za tuto odpověď Vám děkuji. Jsem ráda, že i takový nekulturní, buranský národ má výjimky v osobnostech jako je Laco G.Mlynář.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by Alice (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Čím se dotyčný zasloužil, co musel obětovat, když o něm málokdo slyšel?"

V hlavním článku dnes jsem popsal jeho život a dílo, včetně několika odkazů na zdroje. Asi jste ten článek nečetla, natož odkazy, ale vesele diskutujete. Nechápete, v čem je Reynkův odkaz výjimečný. Já nechápu Vás.
Rozhodně si o sobě nemyslím, že jsem vzdělanec, jen trochu sečtělý s řadou mezer ve vzdělání. Troufám si ale tvrdit, že mám všeobecný přehled, který mi umožňuje vidět věci v souvislostech.

Tak jsem Vám odpověděl.

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vůbec nediskutuji vesele. Napsala jsem jediný docela neutrální příspěvek, na nějž jste vy zareagoval dvěma naprosto neadekvátně agresivními texty. Článek jsem četla, linky ne a už nebudu. To, že někoho uznáváte náhodou Vy, ještě až tak moc neznamená, ani to nic nevylučuje. Beru na vědomí, že se nechápeme, o nevzdělancích a jiných urážkách národa jste psal Vy, já to tak snadné nemám. Váš přehled a sečtělost Vám bude k ničemu, když se neumíte ovládat, ale možná máte za sebou náročný den, tak se budu snažit to pochopit. Dobrou noc.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Můj názor důchodce, který se navíc živil organizováním byznysu, obchodem a IT, je zcela zanedbatelný.
Důležité je, co si o díle toho kterého umělce myslí odborníci, ale třeba i obchodníci s uměním. K jejich názorům je snadné se dopracovat, literatury, zejména poté, co máme všichni k dispozici internet, jsou hory. Věřte mi, neodborníkovi na umění, o díle Bohuslava Reynka jsem nenašel kritickou zmínku. Rovněž aukční síně hodnotí jeho grafiky nadprůměrně. To až někteří mladí, chytří a krásní, zde na Kydech. Ale kupodivu i "elitáři", jako třeba Kroupa aktivitu vlády pochválili, ale neodpustili si hloupou narážku na politickou motivaci.

Co takhle vzít v úvahu frankofonní orientaci premiéra a zdravý instinkt vůči oceňování čehokoliv. Ostatně, když pan Babiš provázel prezidenta Macrona po sbírce francouzského moderního umění ve Veletržním paláci a dohadoval spolupráci s Center Pompidou, to byla také politická kalkulace? Kterého českého premiéra něco takového kdy napadlo? A který byl schopen svůj výklad Macronovi vyložit ve francouzštině?
Ó, sancta simplicitas!

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

Důležité je to, co si o díle myslí divák, čtenář. Takový, který o autorovi nic neví a stejně se mu to líbí.

Odborníci mají často vkus pokroucený tím, že v jejich prostředí se MUSÍ líbit to, co se NElíbí běžnému publiku (Vis všechny ty oskarové filmy, kde dívka je chlapec, chlapeček chce být holčičkou) . Obchodníci jsou hnaní ziskem.

Kroupa je chartista nebo syn chartisty (podle toho který) a Reynek byl napojený na chartu, káže za svý živobytí. Až bude Kroupa chválit Kanyzu, tak to bude mít nějakou váhu.

Jo, samozřejmě, zapůjčení sbírky umění je dobrý politický tah pro zemi. Děje se to pořád.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Zdravím všechny známé odjinud a omlouvám se všem za off-topic otázku.

Po zrušení diskuzí na aktuálně, nevíte, kde se dá diskutovat, tedy bez registrace občankou apod ? Znám místa zde či bavorovo, ale to jsou milé uzavřené komunity.
Jo, a nebaví mě "diskutovat" mězi úzce přesvědčenými (parlamentnilisty, pravyprostor)
Nevíte ?
Dík moc Carlos

Zatím bez slepic

In reply to by Carlos V- (neověřeno)

Trvalý odkaz

jenže diskuse na A.cz v posledních 2 letech nestály za mnoho. Zlatá léta Libora Stejskala!

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

To souhlasím. Ale i tak, kam ? Zdá se, že staří známí pobývyjí zde, u bavora, krtek v exilu, snad sumavak ... Vy píšete u sebe, u vlka se nemluví ...

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

si nějak nevšiml. A to jsem tady nejhezčí, nejmladší a nejchytřejší diskutér.
Pokud byste někdy pocítil akutní nedostatek krásy, moudrosti a mládí, pošlete mi složenkou deset korun a já zde budu trousit moudra i pro vás. Sám uznáte, že tak výhodnou nabídku nedostanete nikde jinde, jenom na Kydech.

Jinak si vás dovolím zde přivítat, pokud možno srdečně. A vaše názory přivítám, neb zde už nemám komu nadávat a patřičně jej poučovat. Naprosto všichni zde již zkrásněli, zmoudřeli, omládli a tak všelijak podobně. Toho jste si dozajista všiml.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

ZJAPNÍME!!!

Tohle nové slovo jsem vymyslel fčilek, aby měl Carlos radost, HEČ!!!

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Zdravím známý nick.

Kdo není umravňovatel názorů od různých bohulibých společností je, alespoň z mého pohledu, vítán.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Doporučím zde dva odkazy, ze kterých je snad jasné, že Putin podpoří raději Turecko než Řeky, protože trasa plynovodů rozhoduje o geopolitice.
A snad bude i zřejmé, že Putinovi poskoci, pokud v ČR nějací jsou, jsou především proevropští elfové, kteří slouží v roli užitečných idiotů a Putina nechává jejich poštěkávání klidným, protože elfové jsou skuteční idioti. A z jakého důvodu vznikla válka na východní Ukrjaině a proč se Luhaňsk a Doněck už nikdy nevrátí Ukrajině a proč odštěpenecké republiky nikdy nepadnou a nebudou sloužit pod vládou z Kyjeva.

https://www.armadninoviny.cz/ruske-kroky-ze-sirsi-perspektivy.html
https://www.armadninoviny.cz/turecke-vrtne-lode-more.html

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

buďte si jist, že Putin neupřednostní Turecko na úkor Řecka.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Domnívám se, že Ŕecko všichni zanechají osudu. Včetně NATO, EU a Putina. Pro Rusko je Turecko mnohem důležitější než Řecko.

Zatím bez slepic

Armádní noviny?

To je jako Fórum24 nebo Evropský hodnoty.
Já to ani nerozklikávám, musel bych opláchnout monitor desinfekcí...

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud je zdroj pravdivý nebo zajímavý, není dobré si omezovat rozhled kvůli ideologickým brýlím.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Koronavirus: Počet nákaz v Evropě a ve světě znovu výrazně roste

31. 7. 2020

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 31.7. bylo v ČR registrováno 16342 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 252 případů. v nemocnici bylo 121 osob a celkem zemřelo 379 osob. Číslo R v ČR je 1.2. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

- Velké části severní Anglie byly vráceny do uzamčení země. Došlo tam k výraznému zvýšení počtu nákaz protože, jak varoval ministr zdravotnictví Matt Hancock, "lidé nedodržují sociální distancování". To potvrdil i britský Národní statistický úřad, podle něhož méně než 50 procent lidí dodržuje sociální distancování. Lidé v severní Anglii znovu nesmějí přijímat návštěvy v domácnostech.

- Policie staví silniční bariéry a bude blokovat pláž v anglickém letovisku Bournemouth ve snaze zabránit chaotickým scénám jako minulý měsíc, kdy se na pláži shromáždil mnohatisícový dav. V Anglii má být v pátek 33 stupňů Celsia.

- Polsko zaregistrovalo nejvyšší nový denní počet nákaz, 675 případů. Přes noc zemřelo v Polsku dalších 7 lidí, celkem má Polsako 45 688 nákaz a zaznamenalo 1716 úmrtí.

- Rusko zaznamenalo v pátek 5482 nových nákaz. Celkem má Rusko 839 981 nákaz, je čtvrtou nejnakaženější zemí na světě. Za posledních 24 hodin zemřelo 161 lidí, celkem v Rusku zemřelo 13 963 osob.

- Německo zaznamenalo 870 nových nákaz. Celkem registruje Německo 208 698 nákaz a 9141 lidí tam zemřelo.

- Primátor Tokia Yuriko Koike varoval, že město uvažuje o vyhlášení mimořádného stavu, pokud se počet nákaz bude dále zvyšovat. V pátek registrovalo Tokio 463 nových nákaz. 60 procentům nakažených lidí je mezi 20 a 30 lety, ale už se nákaza začíná šířit i mezi lidi starší 40 let. Počet infekcí v Tokiu nyní přesahuje 12 000, více než polovina těchto nákaz je za poslední měsíc. Počet nákaz v celém Japonsku se zvýšil ve čtvrtek na 35 461 a počet mrtvých je 1020.

- V některých francouzských městech se zavádí povinnost nosit roušky na venkovních trzích a v centrech měst.

- Americká ekonomika se zmenšila od dubna do června roční mírou o 32,9 procent.

- Čína zaznamenala největší počet nákaz od začátku března. Většina nákaz je v regionu Xinjiang na severozápadě země. Celostátně Čína zaznamenala 127 nových případů, z nichž se 123 rozšířilo lokálně. Z nich bylo 112 v Xinjiangu.

- Vietnam zaznamenal v městě Danang 45 nových koronavirových infekcí.

- Brazilský prezident Jair Bolsonaro se ve čtvrtek vyjádřil, že bere antibiotika na infekci, která způsobila, že se cítí slabě. Na videu vtipkoval že má v plicích "hnilobu" poté, co po nákaze koronavirem strávil v izolaci několik týdnů. Jeho manželka Michelle Bolsonarová je také nyní nakažena koronavirem.

- Mexiko informovalo o tom, že v zemi zemřelo dalších 639 osob, celkem v zemi na koronavirus zemřelo 46 000 osob, což je třetí nejvyšší úmrtnost na světě.

- Australský stát Victoria zaznamenal svůj druhý nejhorší den pandemie, 627 případů. Stát Victoria byl uzamčen na šest týdnů.

- Světová zdravotnická organizace varovala, že infekci koronavirem nyní v mnoha zemích šíří mladí lidé, kteří nedodržují sociální distancování. "Mladí lidé nejsou nezranitelní," varoval ve čtvrtek na virtuální tiskové konferenci Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- V USA tvrdil Donald Trump, že uzavření škol způsobuje úmrtí. "Pravděpodobně více úmrtí než koronavirus". Po 150 000 úmrtích v USA Trump dodal, že Spojené státy "nyní rozumí tomu, s čím se potýkají".

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

propaganda vždycky hlásala o východních národech, že jejich heslo je: "Nás mnógo"

A pak vidím Švédsko, Belgii nebo ameriku a koukám.

Neříkám nic.

Koukám.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Prosím tě zajeť tam a popřípadě už tam zůstaň. Heh

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Řeknu to takhle

Všechna hovada z ministertva kultury a kulturních poboček úřadů je potřeba pozabíjet, páč dodnes nepochopili našu kulturu. hotové.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

Máš nějakou cigánskou potřebu nebo co tě trápí?

Napiš to do potřeb a je to.
Jak prosté, že? A neboj se, je tě pré kus chlapa.
Velký, široký, hluboký, těžký a ták.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Suzanne Renaud - to, že by ji v takové hezké malé zemi dokázali pohřbít zaživa asi nečekala :(.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Že byl Reynek exot, není nic výjimečného. Tehdy byli mimořádní lidé většinou exoti a nikdo se nad tím nepozastavoval. Třeba: Ladislav Klíma, Jakub Deml (z Tasova - také Reynkův kraj), sochař Bílek, Jenewein, Otokar Březina, Anna Pammrová ...

5 slepic pro autora i pro Veľkého Bociana. Pro Zaorálka to byla povinnost.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)