Petrkov Bohuslava Reynka nezanikne

Štítky

Přimluvil se za něj jak Veľký Bocian, tak Lubomír Zaorálek, kteří minulý týden Petrkov navštívili (1). Cokoliv udělají politici, zdá se být publiku podezřelé a založené na motivaci získat buď peníze, nebo voliče. Návštěva Petrkova i připomenutí Bohuslava Reynka byla ale spíš ztrátou času, než politickým přínosem pro kohokoliv, natož pro Babiše, který ať udělá, co udělá, vždy je vystaven nenávistné kritice. Bohuslav Reynek (*1892, +1971), jako grafik, básník a překladatel totiž zajímá velmi omezený okruh fanoušků, pokud převezmeme současný terminus technicus Facebooku (2). Mezi jeho skalní obdivovatele patří především katolická část intelektuální kavárny a ta opravdu není početná. 

O co tedy při jednání o petrkovské nemovitosti jde (3)? Petrkovský zámeček je od jara letošního roku na prodej a to včetně polností, lesa a rybníka. Ihned, jak se informace o prodeji dostala na veřejnost, vzbudila zájem jak milovníků umění, tak spekulantů. Poté, co Bohuslav Reynek v roce 1971 zemřel, bydleli v nemovitosti jeho synové Daniel a Jiří, kteří majetek po roce 1989 restituovali. Oba bratři ale zemřeli krátce po sobě na podzim v roce 2014. Jejich matka, básnířka Suzanne Renaud (*1889, +1964), zemřela již v roce 1964 (4). A tak starost o nemovitosti přešla hlavně na vnučku Reynka Veroniku, nad jejíž síly údržba a rekonstrukce objektu, již dávno v nepříliš dobrém stavu, nejspíš byla.

Podle toho, co uvedl Andrej Babiš ve svém pravidelném nedělním hlášení, bylo dohodnuto, že stát odkoupí nemovitost za 18 milionů Kč, objekt zrekonstruuje, (podle odhadu Babiše nákladem 100 milionů Kč) a předá do správy Památníku národního písemnictví. Ten v obnoveném zámečku a hospodářských budovách zřídí jak muzeum rodiny Bohuslava Reynka, tak místo pro setkávání zájemců o jejich dílo (5) a (6). To nejcennější z odkazu rodiny Reynků, ale není zmíněná nemovitost, nýbrž grafické, básnické a překladatelské dílo Bohuslava Reynka, jeho manželky i synů. Vysočina je místem které české (ale i francouzské) kultuře ve 20. století bohatě nadělilo. Kromě Reynků také Dobrým dílem Josefa Floriana ze Staré Říše, který s Reynkovými čile spolupracoval, poezií Otokara Březiny, nebo obrazy Antonína Slavíčka, či Jana Zrzavého, abych jmenoval jen ty nejdůležitější.  

ČT natočila o Bohuslavu Reynkovi dokument, který stojí za zhlédnutí (7). Je dobře, že se stát postará, i když už se ozvala spousta kritiků.

Odkazy

  1. https://www.facebook.com/214827221987263/videos/283518676075592

  2. https://cs.wikipedia.org/wiki/Bohuslav_Reynek

  3. https://cs.wikipedia.org/wiki/Petrkov_(z%C3%A1mek)

  4. https://cs.wikipedia.org/wiki/Suzanne_Renaud

  5. https://www.google.com/search?q=Bohuslav+Reynek&rlz=1C1CAFB_enCZ837CZ837&sxsrf=ALeKk01cEmG0MLROqnJwLW8XQd2_BLhfXA:1596016018703&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwim1ub-lvLqAhXKesAKHdSKDKIQ_AUoAXoECB4QAw&biw=1248&bih=587

  6. Bohuslav Reynek, Básnické spisy, Archa, 1995, ISBN 80-901926-0-2

  7.  https://www.ceskatelevize.cz/porady/1186292428-blazen-jsem-ve-sve-vsi/20456226264/

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4 (32 hlasů)

Komentáře

Doplňuji:
Dobře vědí, JAK CHUTNÁ MOC.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Pane Admirál.
Každý politik si nějaký zámeček dopřeje.
Babiš už má,ale Zaorálek ještě ne.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zao se stydí zaopatřit si zámek - Zaozámek. Ale zámek už má z politiků kdekdo, Benda, Stropnický ml. Někteří senátoři jej dostali v restitucích, někteří politici sice bydlí v podzámčí, ale na zámku jsou jako doma (např. Bechyně). Tak čekejme, že po stáhnutí se z politiky si nějaký zámek najde a koupí. Třeba visací na skříňku v šatně.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Teď nevím,jestli čtou Vidláka o pořízení si polnosti,nebo opisuje Vidlák od nich.
Někdy se psalo,jak si Bendl pořídil usedlost,snad ze 40 ha.
Tady u tě usedlosti to vypadá také zajímavě.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
pokud si politici pořizují polnosti a jiné pozemky na hospodaření, je to dobrá zpráva, protože si sami sobě přiklepnou dotace a pár drobtů zůstane i pro prostý lid. I když oni se už postarají, aby se k nim nepovolaný nedostal.
Např. v mém kraji Krajský úřad rozhodl, že rozdělí 15 milionů Kč jako dotaci těm, kdos taví oplocenky. S tím, že pro rozdělování začnou posuzovat přihlášky po 1. dubnu 2020. Ve skutečnosti bylo vše už dávno rozděleno v lednu 2020 mezi obce, a ta částka přesně odpovídala tomu, co si obce nárokovaly. A pro případ, že by nějaký odvážný plebejec vyplnil skutečně všechna debilní lejstra, a dokonce měl i nárok, tak pro takové ptáčky byla v podmínkách poznámka, že dotace je nenároková a nemusí být poskytnuta bez udání důvodu. Co vím, tak se na takovou dotaci všichni vlastníci lesních pozemků vykašlali, nějak si pozemek oplotili, něco tam nasázeli a o dotaci se ani nepokusili zažádat. Jen se vyjádřili, že pokud od nich kraj nebo obec budou chtít pozemky vykoupit, řeknou si o cenu navýšenou o ty neposkytnuté dotace.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

je uvědomělej a pokrokovej.
A ještě je na to kdovíproč hrdej.

Mám rád Dívka v modrém s Lídou Baarovou a mám rád Buriana a Čeňka Šlégla a je mi úplně u prdele jejch kolaborace s náckama, mám rád knížky od Ludvíka Součka a divadlo Zdeňka Svěráka a je mi jedno že jsou to starý komunisti s kokotskejma názorama. Poslouchám rád Nohavicu i Mejlu Hlavsu a je mi u prdele že byli agenti Stb.

Když si budu muset vybrat mezi nimi a uvědomělejma demokratama Áňou Geislerovou a Tomášem Klusem, bude to rychlý...

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tuhle si jeden Japonec moc pochvaloval obrazy , které vydražil jen za nějakých 150 000 euro. Nějaký Schicklgruber je kdysi namaloval, neznal jste ho ?
Mi se moc nelíbily, mám radši ty , které později tento malíř nechal ničit nebo vystavovat coby dekadenci.
Já se dycky divil, že v časech, kdy masově umírali lidi např. na frontě, v běloruských stodolách nebo v koncentrácích či na pražském gestapu....žili jiní lidi z toho, že točili přihloplé romance o obsahu cca : " ale dyť na světě je tak krásně, jen se nekabrněte, nebuďte škarohlídy....zajděte se tu povyrazit do vinárny, jindy dobaru a ondy do kavárny ! ".
Ale jak díte - každý se nějak musí umět uživit, i třeba tím, že legitimizuje zrůdnosti. A kdoví zda já sám bych si třeba nenarazil i takovou Krvavou Madlu, kdyby z toho byl profit. Znám takový fígl s Rudým Právem, takže by to nebylo až tak protivné.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

přesně o tomhle byl můj post.
Uvědomělej milovník umění.

A stejnej pokus o vyvolání pocitu viny jako včera.

Na to vám upřímně seru, pohrdám lidma jako jste vy. Trápí-li vás hořící stodoly v Bělorusku, vezměte provaz a běžte na půdu.
To samé doporučuju těm, které trápí česká vina na kolonializaci a otroctví.

Já si zatím dočtu Plechový bubínek od starýho esesáka Güntera Grasse.
Minulej měsíc jsem četl detektivku od americkýho komunisty Dashiell Hammetta a líbila se mi.

Skoč hubou do zdi :-))

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Günter Grass je ovšem typickej politickej angažovanec a Plechový bubínek je ideologická sračka. Blb přesně jako Klus.

Svěrák přestal bejt po revoluci vtipnej. Což je u komika dost vážný nedostatek.

Nohavica byl sotva skutečnej agent a jeho písničky byly sotva úkolem StB. Byl na štíru se starým i novým režimem a tak může být sám sebou a nemusí nikomu podlejzat a klidně si může nepoliticky a nekorektně vzít i medajli od Putina.

Geislerová je možná kráva, ale je hezká, dokonce hezčí Baarová a hezčí než je Svěrák vtipnej, tak budu radši koukat na ni.

Na začátku války polský odboj vyhlásil, že herci, co budou dělat zábavu, když národ bojuje o holé přežití budou zabíjet a taky jich pár zabili.

Lída Baarová se mi nelíbí a nevím, co na ni kdo viděl, kromě toho, že byla jistě zdatní v prasečení a že Lamač, Haas a Goebbels něco viděli.

Jsou lidi, který netrápí stodoly v Bělorusku, ale osud jich samotných a jejich příbuzných.

Měl jste někdy někoho rád? Třeba vlastní dítě nebo matku? Přál byste jim výslech na Gestapu nebo StB?

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

to všechno je pravda, dokonce můj oblíbenej Souček byl osobně dost nechutnej - byl členem UV KSČ a asi i osobně mučil americký zajatce v Koreji.

No a?

Mně nebude žádnej tydýtek zkoušet zkoušet vyvolat pocit viny za běloruský stodoly, to musí jinam.
Morální spartakiády na mě nefungujou, ty taky musí předvádět jinde, třeba v Portlandu.

To s mučením mejch příbuznejch radši přehlídnu. Třeba je to od sluníčka.
Twl...

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

To mučení příbuznejch, to je právě ten nejdůležitější kus. Ono je pak hned jasnější, o čem se vlastně mluví.

Chtěl byste vidět jejich oblečení i s jejich skoro zaschlým mozkem? Asi ne, že?

Tak proč si myslíte, že tyhle věci jinejm lidem nevaděj a maj pak ještě náladu poslouchat jak je jeden i druhej báječnej autor.

Za předpokladu, že bych miloval Karajanovo dílo, tak to nebudu nijak prosazovat, když budu debatovat s židem u stolu. Taková základní slušnost.

On tam kromě běloruskejch stodol napsal i pražský gestapo a gestapo bylo v Brně, v Pardubicích a určitě i jinde a to už je daleko blíž.

Lékařský nález mrtvoly ženy, v níž byla zjištěna Marie Staňková ze Bzence, manželky učitele. Mrtvola ženy asi třicetileté, výšky asi 172 cm, váhy 85 kg, řádně vyvinuté kostry a řádně živená. Ztuhlost posmrtná je nepatrná. Na celém těle je vidět červeně-fialové krevní podlitiny, zejména v krajině hýžďové a podkolení. Hlava kulatá, souměrná, levé oko propíchnuté tupým nárazem, pravé oko s velkou podlitinou v komoře oční. Horní ret jeví příčinou trhlinu 4 cm dlouhou a 1 cm širokou. Ústa jsou plná hlíny, což svědčí o tom, že zavražděná po předchozím mučení byla ještě zaživa zahrabána. Krvavý výtok z nosu a úst. Na krku velká krevní podlitina. Levý boltec ušní modrý, prosáklý krví a z obou uší krvavý výtok. Na zevních rodidlech a v krajině ohanbí kožní oděrky. Pravý kloub hlezenný prostřelen, levá noha 8 cm od palce prostřelena, kromě toho průstřel lýtka.

To je lékařská zpráva z roku 1945 2. květen.

Co ten chudák, před kterýho dali uříznutou hlavu jeho matky. Měl jste matku? Co by vám to asi tak udělalo, někde v 15 nebo kolik mu bylo?

To byla okupace.

Průměrný počet slepic: 2.4 (9 hlasů)

troubo, už jsem ti několikrát říkal ať se mi nesereš do rodiny.

Pro úplnou píču - pro tebe - to zopakuju znova:

Svoje úchylný nekrofilní představy si realizuj na svý vlastní mámě a na svý vlastní dceři.
Představuj si, jak jim řežeš hlavy, jak jim sereš na hrob, jak je mučí fašouni nebo komouši, klidně se při tom udělej, úchyle...

Na mou famílii se vyser, psychopate.

Řekl jsem ti to dostatečně antikomunisticky?

Říkal jsem ti že to umím taky, nic na tom není.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pitharte, jdi někam.

Tady se naparuješ, že náckové nic, to ti přeci nebude kazit radost z filmu, tak už začínáš chápat, proč to někoho může srát.

Na základě čeho žádáš ohledy pro svoji matku, když sereš na matky ostatních? Špatně tě vychovala. Pusť si Baarovou a netrap se.

Nekrofilie je sexuální přitažlivost. Tvoje matka mě nepřitahuje ani živá, ani mrtvá.

To jsem ti dal soudní zápis, co kamarádi tvý hvězdy Baarový dělali.

Řezání hlav, to dělali kamarádi tvojí hvězdy Baarový, tak si pusť svůj film a drž hubu. O pár postů vejš ti to bylo jedno. Tak se tady nečil. Napřed děláš ramena a pak nic nevydržíš ani popisem, natož abys to měl před očima.

Najednou se chlapeček bojí o svou famílii - týýýý jo a takovej to byl před tím chlapák, nacistický hrůzy -nezájem, gestapo - nezájem, Běloruský vesnice - "nesnažte se mě manipulovat kulpabilitou". - A pak se mu řekne, ať si to představí na svý famílii a už s chlapákem třískaj emoce, vztek a hrůza.

Sám jsi psychopat. Sám jsi říkal, že to o ničem není, že ti to nebude kazit tvý roztomilý filmečky s Baarovou atd. Tak jsem ti jen řekl, ať si svou famílii představíš na místě obětí a už vyvádíš a prskáš.

Si to srovnej ve svý vypatlaný hlavě, co vlastně píšeš. Když se ti bude chtít nad něčím mávnout rukou, tak si to představ na svý famílii. - Ti druzí to cejtěj stejně jako ty. Tomu se říká empatie.

Ne, neřekl jsi to antikomunisticky, bavíme se o náckách.

Neumíš vůbec nic. Naparoval jsi se tu jak nácek v jedna čtyřicátým a jen jsem to pro tebe obrátil, tak vyvádíš jak pominutej. Přitom to je jen debata na netu. Měl jsi předvést stejný přístup a jen si spokojeně pustit Baarovou. V čem je uřezaná hlava tvé matky horší, než uřezaná hlava nějaký odbojářky, co pak gestapáci postavili před jejího syna? - Jo, ona vychovávala svýho syna k vyšším hodnotám než ta tvoje.

Dumej o tom, proč je v bibli napsáno: „Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim.“ (Bible, Tob 4,15) a „Jak chcete, aby lidé jednali s vámi, tak jednejte vy s nimi.“ (Bible, Lk 6,31, srov. Mt 7,12)

Až přestaneš urážet lidi, tak ti to nebudou vracet. Teď mazej čumět na Baarovou a hlavně nemysli na to, jak tady a po celý Evropě její kumpáni řádili.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

udělej se na svý vlastní mámě, živý nebo mrtvý, antikomunisticky nebo antifašisticky.
Ty svý sračky si nabouchej do voka nebo do prdele, nebo je tam nacpi tý svý dceři bez hlavy.

Proto nejsem antikomunista ani antifašista.

Byl bych jako ty...

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ještě jednou osle. Mě tvoje matka sexuálně nezajímá, přestaň mi ji podstrkovat a nauč se slovíčka.

Ty sračky jsou přesně ty, co jsi tu obhajoval. Jsou to svoje sračky, ve tvý hlavě.

Nejsi ani antikomunista ani antifašista. Jsi jen primitivní, sociopatická zrůda.

Jako já určitě nejsi, já bych to nevypustil z huby a napsal jsem ti zpět co hlásáš, jen za cizí jsem ti tam napsal tvoji. To je to co tě sere, primitive.

Zatím bez slepic

Gaislerová, přes všechny možnosti rozdílného náhledu na ženskou krásu podle mně moc hezká není ... je prostě zrzka . To se cení a kdo neměl zrzku ( nebo cigošku ) prý není chlap ... Zrzky prý i jinak voní ( Remarque ) , kdo chce kam - až se ucho utrhne.
Jinak ta dáma adoruje dost velký kraviny.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

In reply to by střelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

uvědomělá.
To je důležitý.

Je jako dvojče Baarový, ta taky znala milion chvilek pro nacionální socialismus.

Jen tu Baarovou mám radši.

Co s tím?

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na intelektuálky prej bývala ve slušným bordelu sleva ... Jenže Gaislerová není intelektuálka ani omylem ( a nenarážím na její vzdělání ) . Poučovat půlku obyvatelstva jak se má chovat a myslet jen proto, že se dostala k fimu je ... co ?

Zatím bez slepic

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vyvětrat stačí. Netřeba pohrdat, stačí se naučit číst text jako např. sdělení, ne jako osobní útok. K tomu lze se dopracovat pouhým pobytem v mateřské školce, není nutno přečíst celou knihovnu a očumět půl Hollywoodu, plus protektorátní sračky.
Možná něco takového zřídí i v domovech důchodců, co já vím co takové jak vy ještě v životě potká.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

zkusils to, ale na nepravýho.
Příště si na moralizování a předvádění svý mravní velikosti najdi někoho jinýho :-))

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

https://brnenska.drbna.cz/zpravy/spolecnost/18217-svetoznamy-spisovatel…
už to vidím, jak se tím budeou přehrabova bisáci a další mraky "taky histeriků" vrhnou na "archív ve snaze objevit další "doklady o...|" ale zase dá zaměstnání a možnost lehkého výdělku další generacím hledačů..... Takový už je úděl umělců a pisálků... a kdo ví

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Dnes potěšen, dávám pět slepic.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Když už jsme u těch disidentských hradů a zámků, tak je tady jedno zpochybnění jednoho hradu z písku (Castles Made Of Sand, prostě někdo zrovna čte Kunderu, jiný poslouchá Hendrixe...prohospodinavyvaleného národa, jen ne žádný aktuální čtenář Bible !!!), a doporučené rovnou z disidentského webu !!!
Steward Steven : Výbušnina.
No co, on po mně Kundo...eh Kunderou - já po něm spojencem !

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Básník, ani umělec to nemůže mít lehké !
To by pak tvorba nestála za nic, případně by se na ni úplně vyprd.

Ani náš Ládík to nemá lehké. Zapálili mu barák !

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jsou skvěli umělci, kteří to lehké měli.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Každý člověk má nějaké trápení. Někdo se má třeba tak dobře, že si začne s alkoholem.
Úplně šťastní jsou leda blázni !

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdo si vypěstuje závislost na alkoholu se evidentně dobře nemá.

Zajímejte se o umělce trošku víc. Moc jich neznáte.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

co rika foldyna stoji za zamysleni
------

Buď je ten člověk magor, nebo na drogách. Chceme z Evropy Somálsko? Foldyna o hlouposti multikulturalistů

Stále jasněji se ukazuje, že barevní imigranti z Afriky – o problémech s bílými imigranty z Afriky jsem nenašel nikde zmínky – nejsou schopni, nebo ochotni akceptovat naše normy chování ani po několika generacích. Jediným řešením je proto nechat je v Africe, aby si tam žili, jak uznají za vhodné a u nás zajistit, abychom si po svém mohli žít zase my. Můžeme být sousedy, pokud se ale budeme dál pokoušet být spolubydlícími, tak se vzájemně pobijeme. Při srovnání počtu, složení a natality Evropanů a barevných Afričanů je, myslím, docela jasné, kdo takový konflikt přežije. Pořád ale máme bezpečnostní a vojenské kapacity, které by snadno dokázaly zajistit, abychom si ty lidi k nám do Evropy vůbec nepouštěli. Jde tedy pouze o věc politického rozhodnutí, které ovšem současná vládnoucí garnitura bohužel nikdy neudělá.

Multikulturalisté předpokládají, že imigranti přijmou naše normy sociálního chování a jediný rozdíl bude snad jen v tom, že se budou jinak oblékat, jíst jiná jídla a poslouchat jiné písničky. To je ale samozřejmě hloupost. Kdyby ti lidé chtěli či uměli žít podle našich pravidel, tak si je už dávno zavedli u sebe doma – vždyť demokracie je všeobecně známá zhruba už 2500 let. Pokud si sem tedy pustíme Afričany, Araby a Afghánce, tak se z Evropy stane hybrid mezi Afrikou, Blízkým východem a Afghánistánem, a to se vším, co k tomu patří. Ani zděšení feministek, genderistů, homosexualistů a dalších neomarxistických pomatenců mi za to ale nestojí. Normální Evropané si totiž nezaslouží stát se v takovém případě v uvozovkách otroky a řečeno v nadsázce lovnou zvěří…

Q: Ukazují tedy tyto a jiné zločiny, že integrace nefunguje? A může za nějakých podmínek fungovat?

Integrace nefunguje a fungovat nemůže za žádných podmínek. Proč by se ti lidé měli začít u nás chovat jinak, než jak se chovají u sebe doma? Své země zdevastovali a naši, pro ně cizí, zem budou zvelebovat? To si někdo vážně myslí? Pokud ano, tak to nemá v hlavě v pořádku. Proč by se ti lidé měli u nás chovat jinak než podle svých norem, podle nichž žijí po celé generace? Podle svých norem přece žijí buď proto, že jsou přesvědčeni o tom, že jsou lepší než ty naše, anebo proto, že podle našich norem žít neumí – jiná možnost není. Výsledek je ovšem v obou variantách stejný.

Proč – a jak – by měli svá tisíce let vytvářená a zažitá pravidla najednou zahodit a přijmout cizí? Kdo si myslí, že to udělají, prokazuje zvláštní kombinaci naivity a arogance. Fakt, že naše normy mají platnost u nás, skutečně neznamená, že budou automaticky přijímány všude. Musíme si přiznat skutečnost, že imigranti k nám nepřijíždějí, aby zde s námi v poklidu žili, ale aby sklidili úrodu, kterou nezaseli. Jde v zásadě o výpravu, při které se zabírá naše, myslím evropské, území.
Chtěl bych se mýlit. Ale realita mi dává za pravdu.

Často se argumentuje tím, že Evropa potřebuje pracovní sílu. Jakože Afričané, Arabové, Afghánci a další obyvatelé třetího světa jsou proslulí svojí pracovitostí, přizpůsobivostí, vzděláním a mírumilovností? Tedy že si své země už vybudovali a teď to přijíždí dát do pořádku i k nám do Evropy?

Pokud nám toto někdo vážně tvrdí, tak se mějme na pozoru. Buď je ten člověk na nějakých hodně divných drogách, nebo jde o regulérního magora. O úrovni pracovitosti, přizpůsobivosti, vzdělání a mírumilovnosti Afričanů, Arabů či třeba Afghánců nejlépe svědčí stav jejich zemí, čest výjimkám. To je nejlepší studie.

Chceme mít z Evropy Somálsko? Výborně, pozvěme k nám tedy Somálce – ti mají s budováním Somálska největší zkušenosti. Nechceme mít z Evropy Somálsko? Nepouštějme si Somálce do Evropy. Nechme je doma v Somálsku nebo kdekoli jinde. Opravdu je to takhle jednoduché.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Bud-je-ten-clovek-magor…

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)

A jak málo lidí je ochotno to pochopit !

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

Araby velmi dobře poznal Alois Musil https://cs.wikipedia.org/wiki/Alois_Musil . A ten o nich psal kolem roku 1901, že pro Araba jsou sprosté práce řemeslníků nebo zemědělců, kteými prostě pohrdal, protože taková práce je pro otroky. Pro hrdého beduina byl obživou lup u nepřátel, maximálně obchodničení, ale nikdy práce! Pokud si takové lidi pozvali Němci do evropy na práci v továrnách, tak se opravdu zbláznili.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Už staří Římané psali o Germánech, že pohrdají prací a za vznešené považují krást.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Tím se vysvětluje, proč si Němci ty muslimy pozvali. A proto je posílají na lup jinam. Alois Musil to ve svých knihách popisuje, že na začátku nájezdu se šejk zeptal svých bojovníků, zda chtějí všichni rovný podíl (tedy o kořist se spravedlivě rozdělí), nebo každý sám na sebe. Když byla pořádná tma, tak chtěli dělit, když si věřili, tak každý sám za sebe.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

nenapsal.
Nicméně mě můžete přesvědčit, že se mýlím. Uveďte název práce či prací, v nichž se Vámi uvedené tvrzení objevuje.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

To Vám Občane, ďábel tisíckrát kamenovaný zakryl oči mlhou! Ale doložím a ocituji.
Alois Musil, kniha Po prvé v poušti, vydána 1932 nakladatelstvím Novina, str. 133 - 134, kapitola Bardžas se vrací jako Arab:

Život vojenský se mně hrubě nelíbil. Moji druhové ve mně viděli Araba, a ještě k tomu kočovníka. Nejednou se mně proto vysmívali. S počátku jsem mlčel a o věci uvažoval: Proč oni, Turci, se vysmívají mně, Arabovi? Otec mnohého z mých kamarádů byl chudák, dělník nebo drobný řemeslník, otec můj byl velký náčelník. Proto jsem měl býti já, jeho synek, pod synkem nějakého řemeslníka? Vždyť u nás v poušti nemají řemeslníci cti. Ani nejposlednější bdui by si nevzal za manželku dcerku nejbohatšího řemeslníka. .......
Vždyť i my v poušti opovrhujeme kmeny, které poslouchají jiných. Můj kmen nikdy neposlouchal jiného kmene.

O nájezdech stejná kniha, str. 93:

Lenošili jsme. Leč i lenost se přejí; přejedla se i nám. Všichni, mladí i staří, se domlouvali a nějaké práce se dožadovali. Znáš práci, po které bdui touží. Je to lov, nájezd.

Stačí? Opsal jsem přesně se slovy a pravopisem tehdy platným.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ta soupravička dobrodružných knížek pro sedmáky sice MOŽNÁ obsahuje něco z jeho osobních zážitků, ale jinak jsou to jen a pouze dobrodružné příběhy. Mravoučné.
Četl jste někdy něco od Zane Greye? Od Setona? Stejná doba a příběhy jak přes kopírák. Jen kulisy se měnily.

Nemluvě o tom, že ta citace nepotvrzuje nic z Vašeho tvrzení.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

Občane,
to je hodně laciné tvrzení, když Vám ocituji zdroj, že kniha obsahuje jen něco osobních zážitků. Myslím, že beduiny autor poznal dobře, když se nakonec stal náčelníkem dvou beduinských kmenů. Podle Vás si příběh vymyslel od A do Z a obsahuje jen něco osobních zážitků? Co jej ale vedlo k tomu, aby si vymyslel příběh někoho jiného? Citace potvrzuje, že beduin si nevážil řemeslníků. Stejným pohrdáním častoval i lidi usedlé, a někde je i o otrocích a jejich práci, ale nehodlám trávit večery dohledáváním citací, které potom stejně odmítnete.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

https://www.wlyceum.cz/web/soubory/fertekova1.pdf

Podle mého názoru asi to nejrealističtější, co o něm, o jeho životě, rodině, díle kdo napsal.
Napadlo mě v té souvislosti, jaký asi měl vztah k rodičům. Ač jedináček, nikde žádná zmínka o nich, o dětství, mládí, žádná rodinná fotografie. NIC.

Zajímavé jsou i informace o sídle v Petrkově.
Reynkovi jej pronajali velkostatkáři Juliu Krausovi ze sousední Lípy a odstěhovali se do Jihlavy, když Bohuslava nechali zapsat na jihlavskou německou reálku. Na Petrkov už se nikdy nevrátili.
Součástí nájemní smlouvy patrně bylo i existenční zabezpečení syna, protože mladý Reynek byl po zběhnutí ze studií placen jako "adjunkt" (aniž funkci někdy vykonával).
Na Petrkově Bohuslav Reynek tedy nikdy nehospodařil. Do r. 1940 vedl statek Julius Kraus se synem Karlem, a protože byli židé, spadl i petrkovský statek pod arizační legislativu a stal se součástí "Umschulungslager Leipa" (zemědělský "přeškolovací" - pracovní tábor pro mladé židy; později byli deportováni do Terezína a většina dále na východ).
To byl také důvod, proč jej Reynkovi museli za WWII opustit.
Po válce se na statek vrátili, ale s hospodařením na 90tihektarovém "panství" si Reynek absolutně nedokázal poradit. Krausovi nepřežili válku, oba rodiče zemřeli ještě před válkou, sourozence neměl a zemědělství mu bylo cizí.

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)

pro pana básníka byla kolektivizace doslova vysvobozením.
A vy jste druhý v pořadí, který to tu posral odshora až do sklepa.

No nic, já jsem si udělal obrázek, když jsem se dočetl, že tato famílie nebyla schopna udržet v cajku ani střechy hospodářství.
Dále to nemá cenu rozebírat...

Průměrný počet slepic: 3.9 (12 hlasů)

Targus, včera jsem jel ekologicky se svým novým hybridem asi 80 km/h do kopce a nějakej kamioňák to proti mě valil snad 120 a z návěsu mu lítal bordel z klád včetně kamínků. Vyklepanej jsem zastavil na prvním možném zastavovadle a čumím, že mám přední sklo auta pokřtěné hned dvakrát, ale jsem rád, že mu z toho nevylítlo i něco většího. Tedy to, že někdo neopravuje střechu, když na to nemá, bych pochopil, ale že někdo řídí kamion, když k tomu nemá předpoklady (potřebný mozek), to prostě nechápu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

osobáku.
Všechna vozidla o hmotnosti nad 3,5 tuny jsou povinně vybavena omezovačem rychlosti (speed limiter), který je nastaven na 89 km/h. Vypnout jej bez záznamu pro kontrolní orgány více méně nelze, obechcat jej více méně nelze, a štráfy za jeho případné vyřazení jsou likvidační povahy, pro řidiče v desítkách tisíc Kč, pro provozovatele totéž, ovšem ve stovkách. Neboli jistota desetinásobku.
A pohádky o rozbitém čelním skle si nechejte na dlouhé zimní noci. Pokud jste si za pětikilo nepřipojistil k zelené kartě i čelní sklo, dobře vám tak.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

"Pokud jste si za pětikilo nepřipojistil k zelené kartě i čelní sklo, dobře vám tak." Nepřipojistil, ale asi připojistím, právě kvůli těmhle bezmozkům. Nicméně nevím kam vy chodíte pojišťovat čelní skla, protože Komerčka pojistí za 2 - 2.5 tisíce (přesně nepamatuji), což je z celkové pojistky 7 tis, kterou nyní platím, docela dost. Druhá varianta je, pořídit do auta alespoň kameru, což také zvažuji.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

"což je z celkové pojistky" = "k pojistce"

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Komerčka = Kooperativa (nějak mi to posezení na terase zmohlo)

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

nepojišťuji, protože to je provar, jako prase.
Malou prasklinku si umím spravit sám, vyjde to asi tak na dvě až tři kila. Dejte si do vyhledávače heslo "opravná sada na čelní sklo".
https://www.google.com/search?q=opravn%C3%A1+sada+na+%C4%8Deln%C3%AD+sk…
Pokud je prasklinka velká, vyjde mne přesklení v Ojczyznie (Ojczyzna je Pšonkoland, neboli Polsko) hluboko pod litr.
Jinak na osobáku jsem za asi 30 let přesklíval jen jednou, takže pohoda.
Co se týká vašich představ, že řidič může ovlivnit svou jízdou směr a rychlost odlétnuvšího kamínku, tak to opravdu nemůže a je placen v úkolu a furt musí někde čekat, pročež má nervy v hajzlu ještě před začátkem šichty a ve většině pak jede na zmíněný omezovač ( 89 - 90 km/h).
Pokud si myslíte, že řidič opleňáku (lesovozu) má povinnost čistit klády, které poveze, tak to opravdu nemá, protože absolutně nemá co dělat pod zavěšeným břemenem a odštěpek kůry nebo kousku dřeva vám sklo rozbít nemůže.
Btw. ten kámen samozřejmě vyletět mohl, ale spíše bych to viděl na odlétnutí z kol opleňáku, který je většinou nemá krytá.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Z kola to zjevně nebylo, protože jsem vjel do oblaku prachu a kůry - sprška to byla jako když na vás nasypou písek. A lítat mu to z toho návěsu začalo někde v půlce kopce kousek předemnou, kdy nabíral stále větší rychlost a možná mu do toho taky foukl navíc boční vítr. Myslím, že nějaká síť kolem klád by to mohla dost omezit? Samozřejmě, že řidič to dobrovolně zakrývat nebude, to je mi jasný.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Andrej, takhle plakat nad tím, co ti zlí komunisti a ti co s nima vyli před 70 lety, to je dobrý džob. Prakticky bez rizika. Ale šťourat do toho, kdo s námi vyjebává, to hrdinové nemusí.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Migranti-do-Cech-padlo-na…
Mají ve flašinetu od zřizovatele vložený váleče Babiš, Zeman, Putin, Babiš, Zeman, Putin.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Možná je to trapné, ale já jsem jméno Reynek zaregistrovala až v posledních dnech. A to mám představu, že jsem sečtělá. No, nemůžu znát všechno. ..

Je mi trochu záhadou, proč zrovna tuhle nemovitost stát vykupuje. Čím se dotyčný zasloužil, co musel obětovat, když o něm málokdo slyšel? I kdyby za to mohli ti minulí „zlí komunisti“, tak 30 let po nich trvalo, než ho objevili ti současní? Vlastně je mi ho už líto.
Nepřála bych panu Reynkovi stejný osud, jaký potkal nedávno Peroutku, až se ho ujmou podobní vytahovači mrtvol, kteří se přes ty, kdo už se bránit nemohou, chtějí sami stát věčnými.

Na Kydech se zatím zviditelnil jen trolloelf Andrej a tomu tu slávu přeji, ten brutální maglajs v autorech a v mozku mu elfspolek nemůže nikdy zaplatit, i kdyby mu za každou slepici dávali na 10 piv.

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

V průběhu šedesátých let se na Reynka znovu začíná obracet pozornost mnohých mladých umělců (např. Jiří Kolář, Ivan Diviš nebo Ivan Martin Jirous vulgo Magor či Věra Jirousová).

z wiki

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

ptá se Alice. Těch důvodů je několik.
1.
Proto, že je na prodej a na prodej je proto, že současný soukromý majitel si s nemovitostí neví rady.
2.
Také proto a především, že nemovitost je svázána s mimořádným grafickým a literárním dílem.
Je to podobné jako Bertramka je svázána s dílem Mozarta, hospoda v Nelahozevsi s dílem Antonína Dvořáka, dtto zámeček a ovčín hraběte Kounice ve Vysoké, vila v Praze a na Strži s dílem bří Čapků a Karlem Čapkem, Dům J. Š. Baara v Klenčí pod Čerchovem s dílem J. Š. Baara, dům Františka Bílka v Praze na Hradčanech a letní dům v Chýnově s dílem sochaře Bílka. Určitě by jiní vyjmenovali desítky jiných objektů svázaných s předními osobnostmi českého kulturního, veřejného, nebo vědeckého života. Všechny, které jsem zde uvedl, slouží veřejnosti. A je to tak dobře. Jen nekulturní, buranský národ si neváží svých osobností a nechá jejich památky i s odkazem zdevastovat.

Tak proto Alice!

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)