Daň z přidané hovnoty

Autor
Štítky

Někdy je překlep lepší než originál, tož ho v názvu nechám. Včera se nám v diskusi rozjela debata o DPH, tedy dani z přidané hodnoty. Z debaty se rychle stala hádka ze které jsem byl smutný, protože svým způsobem o nic nešlo, ale zároveň šlo o hodně. Proto si to dneska probereme blíže. 

Začnu jedním příběhem z komunální politiky. U nás ve Vidlákově platíme za svoz komunálního odpadu 550 Kč ročně na osobu. Což je pro naší sedmičlennou rodinu slušná raketa, obzvlášť když potřebujeme tu samou jednu popelnici jako všichni okolo a máme ji i podobně plnou. Inu... odpadu produkujeme málo... papír se spálí v kotli, zbytky jídla sežerou prasata, plasty se vytřídí a toho ostatního moc není. 

Když jsem se začal motat v místní politice a zakotvil i nějakém výboru, brzy jsem zjistil, že ona firma, která u nás ten svoz odpadu dělá a zároveň provozuje i sběrný dvůr, si účtuje za zhruba polovinu tohoto poplatku. Zbytek peněz skončí v městkém rozpočtu a použije se na něco jiného. 

Není to jediný případ. Svým způsobem skoro každou podobnou daní platíme i něco, na co není určena. Ze silniční daně se sice opravují silnice, ale část skončí v rozpočtu "na všechno". Podobné je to s mýtem na dálnicích, pokutami, správními poplatky atd, atd. 

V konečném důsledku tak už dneska skoro nikdo neví, co vlastně kolik stojí. A proto také žádné poplatky ani jiné daně prakticky nikdy neklesnou. Platí se z nich všechno možné zároveň a kromě pár expertů (možná) někde na ministerstvu financí nemá nikdo reálnou představu. 

Podobné je to i s investicemi. Stavíte dálniční obchvat, ale v rámci vyjednávání s obcemi jsou na to navázané další projekty různých průtahů městy, jsou na to navázané kruhové objezdy, autobusové terminály a když kdysi Vít Bárta, blahé paměti ministr dopravy za VV, nechal zastavit dálniční projekty, ukázalo se, že to zároveň zastavilo práce i leckde jinde. Mimochodem... to je jeden z důvodů, proč jsou u nás dálnice tak drahé. 

To samé máme s DPH. Když to vezmu účetně jednoduše, tak DPH je daň, kterou zaplatí konečný spotřebitel. Čili ten, komu zůstane v ruce Černý Petr a už nemá komu své náklady přefakturovat. Tedy zpravidla obyčejný občan. Všichni pod ním DPH odvádějí a zase dostávají zpátky a je to komplikované, DPH má více sazeb a podobně. Když si koupíte domů pytel cementu, zaplatíte ho s DPH 21%, když si ho koupí firma a postaví vám s ním dům, zaplatíte nakonec jen 15% DPH. 

Celý systém je v podstatě nastaven jediným způsobem... aby byl řádně nepřehledný, aby byl každý jednou nohou v kriminále a každá kontrola a pokus o úpravu to všechno jen udělá komplikovanější. 

Navíc to vůbec nic neřeší... 

Jak už kdysi napsal Targus, Češi měli celá staletí na to naučit se ojebávat své protektory a v této oblasti jsou mistři nad mistry. Princip je jednoduchý... kde není daňový doklad, tam nejsou daně. Pokud nevyžaduji doklad, nemusí můj dodavatel posílat státu mnou zaplacené DPH, ergo ho nemusí ode mě vyžadovat, ergo to mám levnější a dodavatel je na svém. Ojebán je pouze a jenom stát = my všichni. 

Pokud řemeslník zachová míru, je v podstatě nechytnutelný. V konečném důsledku má každý oficiální zakázky, které podléhají kontrole a zdanění a pak ty neoficiální. Lidská práce se tak vyhne zdanění i DPH... samozřejmě za cenu nižšího budoucího důchodu, o kterém si stejně nikdo nedělá iluze. A každá firma u nás má svoje černé fondy ze kterých platí různé věcičky ze kterými by finančák určitě nesouhlasil a někdy by s tím nesouhlasil ani majitel firmy. 

Tohle nevyřeší ani Babiš, ani nikdo po něm. Ostatně i Veĺký Bocián zatím uměl s daňovými úniky bojovat jen dalším nárůstem byrokracie. A výsledek opět není nijak jednoznačný. 

Změna daňové struktury od začátku do konce... to byla vždycky výsada nového protektora už od doby starého Říma. Ani absolutističtí císaři nedokázali vymyslet jiný recept, než dělat stále komplikovanější daňovou strukturu se spoustou zákonitostí i výjimek, kdy už nikdo nevěděl, co kolik doopravdy stojí, jaké náklady jsou skutečnost a jaké jsou jen zlodějna a odklánění. Pak přišli Germáni, všechno to škrtli, zavedli daň z půdy podle její výměry a bylo to. 

Podle mého vidláckého mínění je nereálné očekávat, že by se u nás někdo dokázal pustit do něčeho tak šíleného jako třeba zrušení DPH a nahrazení třeba daní z finančních transakcí. Nebo, že by se někdo pokusil nastavit daně znovu tak, aby poplatek odpovídal protihodnotě. Abychom věděli, jestli silniční daň stačí na opravy, nebo zda musí být vyšší nebo (ó hrůzo) mohla by být nižší. Nebo poplatek za odpad odpovídá skutečné ceně likvidace odpadu. Nebo že DPH slouží ke státním investicím. Jenže to bychom mohli zjistit, co všechno stát platí a nikdo to nepotřebujeme. 

Prostě bude muset přijít nový protektor, který zavede svoje pořádky z podstaty svého vítězného tažení a my můžeme jen doufat, že bude mít efektivnější a rozumnější pravidla pro zdanění poddaných. Každý poplatek u nás někoho živí a na každé dani je přisáto hodně lidí. Ti spustí povyk kdykoliv by je od toho někdo chtěl odstřihnout. Navíc se ve složitém systému dá dělat zcela legálně kreativní účetnictví, mít firmy v daňových rájích a dělat zcela legálně ve velkém to, co malý řemeslník se svým objednatelem  dělají ruku v ruce v malém a nelegálně. 

Do té doby budou naše daně složité, bude se z nich platit lecos obskurního, co ani nechceme vědět a proto také budeme mít spoustu velmi dobrých důvodů stát ojebávat kde to jen půjde. Ten zas díky tomu bude mít spoustu důvodů přitvrzovat v kontrolách a dělat další byrokracii, která zase zajistí spoustu důvodů stát ojebávat. A tak popřád dokola. Rychlost tohoto procesu je bržděná jen leností politiků a pomalostí parlamentní procedury. Babiš svojí pracovitostí tuto věc značně pohání kupředu a jistě se brzy dočkáme dalších kontrolních hlášení o kontrolním hlášení. Dočkáme se dalšího boje proti černému placení bez účtenek a dočkáme se nové kreativity poplatníků, jak to obejít. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (53 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Finanční správa přiznala: Podezření Němců z daňového úniku na Čapím hnízdě jsme policii nepředali.
30. 8. 2019 6:00

Průměrný počet slepic: 1.2 (21 hlas)

In reply to by Velký Bocian (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale u vzoru - nejdemoblokratičtějšího ministra financí na celé zeměkouli a přilehlých galaxiích - tam bylo ticho, tam se neplašilo, když vytrvale zatloukal výzvu ze Švýcarska. Ale tam šlo jen o 12 miliard (které jsou nenávratně v ... daňovém ráji), co to je proti zásadním 50 míčům (o které ČR nepřišla). Schválně co ti k tomu poví řídící důstojník, referente. Ale teď ho nebuď.

Průměrný počet slepic: 5 (37 hlasů)

In reply to by Velký Bocian (neověřeno)

Trvalý odkaz

aby byli se svým " moudrem" první. I na jiných diskusních fórech máme takové šášy.

Průměrný počet slepic: 4.4 (21 hlas)

In reply to by Velký Bocian (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdyby dodali všechny podklady, pořádkumilovní němci by rychle přišli na to v čem je kozel zakopán a měli by utrum, tak jako s těmi akciemi, blahé paměti

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

tak to nebyl Čapák, ale německá firma. Sice také Babišovo, ale dojčové by proháněli především dojče.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, vy mladí si připouštíte velké starosti. Čas to spraví, my staří již máme zcela jiné starosti. I Vás to jednou - dá-li pámbu - také čeká.
Musíme si uvědomit, že na světě nejsme za odměnu ale ......?..... to neví nikdo. Nejlepší je si myslet, že je to výsledek neřízeného vývoje. Nikdo za nic nemůže. To už známe. Přece to nehodíme na nějakého Boha.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

lokalizovali jeden z prvních zahraničních software pro vedení podnikové evidence a narazili na pojem jako obvykle v němčině složený z několika slov do jednoho strašně dlouhého, Mehrwertsteuer (mehr=více, wert=hodnota, steuer=daň) ve zkratce MwSt. Kurňa, co je to za blbost, říkali jsme si, u nás byla běžná daň z obratu. Nakonec jsme to dali dokupy a podstatu v tom roce 1992 pochopili, i když DPH byla zavedena až o několik měsíců později, od 1.1.1993. Podobné to bylo s účetní osnovou. Ani návštěva na ministerstvu financí tehdy nepomohla, nikdo ani tam nevěděl jaká závazná účtová osnova bude platit a jaké účetní standardy se budou používat od roku 1993.
Přesto software, který byl nakonec lokalizován se od roku 1993 prodával. Takže DPH je počítačově sledováno už 27 let.
Pláč různých protivládních expertů, že agenda DPH (včetně EET i kontrolního hlášení) mimořádně zvedne pracnost podnikatelům, je samozřejmě lživý. Dnes všechny firemní počítačové informační systémy, tzv. ERP (Enterprice Resource Planning) obsahují zpracování všech těchto agend a výstupy z nich jsou dostupné v řádu sekund po kliku na počítačovou krysu. A to od nejmenších po největší firmy v podnikové ekonomice.
K hrůze šíbrů už dnes stát disponuje takovou výpočetní kapacitou, že dokáže z kontrolních hlášení velmi rychle vyčíst, kdo s daňovými doklady fixluje. Samozřejmě, že se najdou lidé, kteří se snaží systém očůrat, ale je jich stále méně, kteří jsou úspěšní. A přitom celá ta kontrolní mašinérie prakticky nestojí žádné velké úsilí, tu makačku zastanou počítače. Tak daleko to až došlo po 27 letech budování kapíku v Čechách.
Jako pamětník ještě musím vzpomenou legendárního generálního ředitele Československé státní banky, Svatopluka Potáče, který někde na začátku osmdesátých let minulého století zavedl do bankovnictví systém ABO (Automatizace Bankovních Operací). Zájemci o historii si detaily najdou na Wiki, já jen napíšu, že Svatopluk Potáč byl sice po jistý čas členem ÚV KSČ a zastával řadu dalších funkcí. Kromě ABO proslul tím, že jako mladý člověk absolvoval Baťovu školu a po osmdesátá léta plédoval za NEZADLUŽOVÁNÍ SE ČSSR. Což byla velká strategická chyba, protože, pokud by stát nechal zadlužit a dovezl do ČSSR haldy hadrů, zbytečného spotřebního zboží a rezavých trosek ojetých automobilů, velmi těžko by Havel dělal kontrarevoluci. Ale zpět k systému ABO, ten se do povědomí veřejnosti postupně dostal prostřednictvím pojmů jako konstantní, specifický a variabilní symbol, které přetrvaly až do dnešních dní.
Ten variabilní symbol až dodnes je většinou číslem faktury, daňového dokladu a právě s jeho použitím si ministerstvo financí páruje z kontrolních hlášení faktury na straně dodavatelů i odběratelů. Jde o desítky milionů operací každý měsíc, které jsou takto porovnávány až na 0,01 Kč a běda, pokud něco nesouhlasí.

Takže podtrženo sečteno. Žádné navýšení kontrolní činnosti pracovníky finančních úřadů se nekoná, naopak, protože od roku 2014 velel ministerstvu financí podnikatel Babiš, filosofie kontrol, původně prováděných sborem padesátiletých tet, prohrabujících se šanony dokumentů, přešla na výkonné počítače. Díky Svatopluku Potáči, díky Andreji Babiši!

Průměrný počet slepic: 4.9 (42 hlasů)

na vlastní lenost, ale na neschopnost uřídit sám sebe. Nebyli lidi - ti chytří byli ze systému vyštváni hloupými politruky. Dnes je zastoupili politologové a političtí geografi.

Průměrný počet slepic: 4.1 (21 hlas)

Naskýtá se ovšem otázka, kam byli ti chytří vyštváni? Že by všichni přikulovali? To bych neřekl.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Do práce.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

tady nikdy žádný komunistický systém nebyl, byl tu reálný socík a ten nezahynul, naopak, v ČLR jede jako motorová myš, na rozdíl od kapíku. To, že padl v Česku, bylo jen tím, že místní pátá kolona živa na zboží z Tuzexu a jezdící v medvědech, holt dostala pořádně zaplaceno ze Západu, který nutně potřeboval nový trh, jinak by s kapíkem bylo za pár let běda. Takhle to vydrželo až do dnešní doby, kdy je v USákově občanská válka, protože už není koho uplácet. Bělorusko je prdítko.

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

o příčinách a následcích, což je zbytečná diskuse. Ale možná se shodneme v tom, že tohle, co právě máme, směřuje do prdele.

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

Strach, taky strach, Třeba strach nahlásit nahoru nepříznivé výsledky a prognozy. Ten prý byl jedním z důležitých faktorů (jiné byly - sucho, změna způsobu orby, keťasení, zahraniční sankce, respektive blokády....) vedoucích k některým hladomorům v SSSR. Prostě vesnice hlásila překračování norem a kvalitní budoucí úrodu do města, město hlásilo to samé výš a nejvýš se nahlásilo, že klidně můžou zvednout výši povinných dodávek a ještě vyvézt kvanta ven (to byl jeden z mála způsobů jak se SSSR mohl dostat k tvrdé měně).

Kam byli vyštváni ? Mezi dizidenty ? A kolik bylo mezi nimi inženýrů, projektantů, vedoucích staveb , řemeslníků, obchodníků, agronomů....(ostatní produktivní profese prominou).
Co Klaus, toho taky vyštvali do Státní banky (v době , kdy už jeho sestra stala se emigrantkou do Švýcarska) ? Anebo Vondru ...... toho vyštvali na Karlovu univerzitu ?
:-D))))
Nic nebylo, není a nebude jak to vypadalo, vypadá a vypadat bude. Jen ty básničky, možná....

Zatím bez slepic

Možná, Laco, kdybyste se snesl z těch výšin ABO a ERP na úroveň obyčejného živnostníka, zjistil byste, že nemáte tak úplně pravdu.
Těm dvěma holčinám sice ještě nebylo padesát, jak je popisujete vy, ale jinak to byly úřednice jako fík. A dělaly u mě daňovou kontrolu tří let mého hospodaření. Trvalo jim to roku čtvrt, než probraly ty tři velké kufry mojí "dokumentace". Snaha "něco najít" byla enormní, ale nějak to moc nešlo. Nakonec chtěly doplatit pár tisícovek za nějaké blbosti, protože vůbec nepochopily, čím se vlastně živím. Měly "svoje kopyto", na které mě chtěly narazit podobně jako malíře pokojů nebo zedníka. Výsledek byl pro stát nepochybně tristní, saldo "pokuta" a "mzdové náklady státu" (na ty dvě krasavice) vycházelo podle mě tak asi 1:100 v neprospěch státního rozpočtu. navíc jsem za ten rok odvedl státu nižší daně, protože ty kravky tak prudily, že jsem musel nějakou práci odmítnout z "kapacitních důvodů".

Zajímavé mi připadá, že všechny ty vaše systémy, nepochybně vymakané a zdatné, stejně nedokáží zařídit zdanění velkých firem v naší zemi (daňové ráje, vyvádění zisků ze země atd.), takže s trochou nadsázky řeknu, že jsou občanovi vlastně k hovnu.

Ne že bych tomu nějak moc divil, je to klasika. Kontrolovat ty menší lumpárny, protože na ty velké se nedosáhne.

Průměrný počet slepic: 3.8 (26 hlasů)

je tohle: "Zajímavé mi připadá, že všechny ty vaše systémy, nepochybně vymakané a zdatné, stejně nedokáží zařídit zdanění velkých firem v naší zemi (daňové ráje, vyvádění zisků ze země atd.)" hlavně záležitostí politické vůle a schopnosti vymáhat právo i na velkých nadnárodních hráčích, což si stát v pozici kolonie jaksi nemůže a hlavně nesmí dovolit. A co týká těch domácích, tam zas jede čistý klientelismus a jánabráchysmus.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

bytu zámek, protože se stejně najde zloděj, který jej překoná. Tak k čemu ho tam mít, že?

Průměrný počet slepic: 3.8 (14 hlasů)

určitě u Vás doma nebyly tři měsíce immer wehre. Takže dělaly i na jiných Godotech. Nicméně věřte mi, že podobné metody kontrolování daňových poplatníků, které pamatuji ještě z dob hlubokého socíku už jsou jen z představení skupin historického účetnictví. V době, kdy podle Snowdena o nás ví stát VŠECHNO, už se čeká jen na to, kdy ony dámy odejdou do důchodu, aby nebylo nutné je platit na pracáku. Dnes už se ty kontroly dělají fakt sofistikovaněji, jak rádi říkají pomocí anglicismu někteří současníci, což mi řeže uši (viz. antická filosofie a popis filosofů sofistů).
Pokud jde o ty velké firmy a daňové ráje, opět je to problém všech států minimálně Západu a úniky tímto způsobem kupodivu sleduje Eurostat a zase kupodivu procento u nás se s nástupem Babiše snižuje více, než v jiných státech EU.
Taky proto má takovou ochranku a taky proto po něm tak jdou.
Je pravda, že tím, že se dostal na ministerstvo financí, přišel tam poprvé profesionální potenciální pytlák, který se stal obávaným hajným.

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)

tři týdny. Tedy u ůčetního v pronajatém ajnclíku, já bych je dom nepustil.
Tedy po pravdě řečeno byla to kravka a kravák.
A co tam spolu dělali, to netuším, protože jsem dělal nějakých 400 vydaných faktur ročně přes spedici (jedna přijatá, jedna vydaná, plus dvě platby) a asi dvě stovky faktur z dopravy plus čtyři mzdy. Tam už toho bylo trochu víc, nafty, poplatky, náhradní díly.
Ve finále se vytasili soudruzi s pokutou a doplatkem v hodnotě 5 000 Kč, z čehož by účetní nadšený, že jsou skromní.
Poslal jsem je do prdele.
Kravku, kraváka i účetního. Šlo to na kraj, kde to stáhli a kravákovi domluvili.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Kdysi přišla kontrola k mým "klientům".
U jedné, kterou jsem upozornila, že pokud přijde kontrola, bylo by dobré, abych byla přítomna, našli, vlastně nenašli předměty, které tam měly být. A paní podnikatelka, nadšena, že jí dali 50% slevu z údajného daňového úniku, na to přistoupila. Co já na to? Velmi dobře jsi věděla, že mám u té kontroly, nebo alespoň u projednávání výsledku kontroly, být přítomna. A ty předměty, za které jsi platila - to sis nevšimla, že jsou dávno z evidence vyřazené?
U dalšího kontrolovali DPH. Paní kontrolovala, hledala velmi usilovně, až ji její nadřízený zastavil s tím:"Stačí, už máme dost". (CCA 2 tis.) Rozumný člověk. A tento klient byl spokojen, protože naše dohoda zněla:"Raději poškodím tebe, než udělat dańový únik. On na to spolehl a při další kontrole jim vyvrátil, že položku, kterou považují za daňový únik, nechal zařadit do osobní spotřeby. A bylo :-)

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

V čem kontrola uspěla? Nedocvaklo mi, že když dá auto v podnikání ho do opravy, tam napíši na doklad od - do je v opravě, že v té době nesmí uplatňovat žádné nákupní doklady na PHM,.... No, provozní slepota a ani jemu to nedošlo. Bylo to poučení. Pak jsme dávali pozor.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

tankoval do nádob?
Anebo zpochybnit časový interval, ve kterém bylo auto odstaveno?
Můj známý se vykroutil z téhož. Problém byl, že tankoval kamion v Jugošce a tady na "spřátelené" pumpě sháněl účty, které pak uplatňoval, tudíž dostával cizí dph.
Naprášila ho jeho bejvalka, jak jinak, i když se z toho ukradeného DPH měla dobře i ona.

Takže maník sehnal barely, vozík a známého, který prohlásil, že mu tu naftu jezdil kupovat.
Vyřešený problém, který by ho stál pořádný balík, šli po něm 10 let zpátky.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

No, pan podnikatel to zkoušel zdůvodnit sám, že auto měl v opravně vždy jen po pracovní době. No, neprošlo mu to. :-)
Do nádob? Dobrý, kdyby přidal, že byla zrovna nízká cena PHM a tedy na tom vydělá i stát, když bude mít méně výdajů... :-)
Tedy v tomto oboru již nepodnikám, hlava mi neslouží, jak bych potřebovala. A tohoto pána jsem upozornila víc než půl roku dopředu, ať si najde jinou , nejlépe účetní firmu zaštítěnou daňovým poradcem, že bych mu již udělala více škody, než užitku. Což učinil. A mě se ulevilo, stejně tak i u jiných podnikatelů, kde již uplynula doba, kdy může FÚ na kontrolu (tedy za dobu, kdy jsem na tom pracovala já.)
No a bejvalka Vašeho známého? To je pro účtaře to nejhorší, co může být, když se jeden partner vymlouvá na druhého a pak se ještě podráží.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

nebo půjčený auto? Na něco/proč jste přece ty PHM kupoval.

Zatím bez slepic

Před 22 lety mě postihnul ischias a ležel jsem jako lazar. A tu zvonek, dobelhal jsem se oknu a tam 2 pánové , že jsou z FÚ a zda je doma žena. Tak ta je v práci a vocode? Inu máme na ní pohledávku 936 Kč.. no to víme a ona má pohledávku na FÚ přes 3000,- a myslí si, že to vyřídíte saldem. Tak to nejde. Tak jsem řek: pánové, když vás tak vidím, kolik vás chodí, když je pohledávka 500 melounů? Jeden otočil očí vzhůru a řekl: nikdo.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

Protože však ani v Norimberku nepověsili ani jednoho bankéře, jsou a budou v pohodě. Ví, že se jim nemůže nic stát. Ba stát :-D)) je mnohdy dokonce zachraňuje, zavěšuje pod ně sociální :-D)) síť. Však co má dělat, sám někdy vůči nim hraje roli žebráka, je nuce tuto roli hrát.
Velcí zloději si ty represivní a pod. orgány (které pronásledují , chytají atd. ty malé zloděje) dokonce ani nemusí platit, stačí, když nařídí státní administrativě, ta už se postará (taky za peníze lidí produktivních).
Malí zloději mnohdy ani krást nechtějí, oni prostě musí, jinou eventualitou je jim hladovění a strádání.

Však i teďka zatáhne stát miliony na nájemném v centru Prahy (asi tamní majitelé žerou výhradně vydražené tuňáky a pijou vydražená vína a dýchají švýcarský vzduch) , a hospodě na Osoblaze deset tisíc (a´t si skočí pro rohlík s gothajem , zapije Bruncvíkem a jde se nadýchat na brigádu v kanalizační stoce) ......a to ho (ten stát) taky nikdo nevydírá, nikdo mu to nenařizuje, on sám jde v ústrety světlým mafiánským a barbarským (rozdělování je barbarstvím) zítřkům....

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

"Žádné navýšení kontrolní činnosti pracovníky finančních úřadů se nekoná"

No a tak to dopadá, když se člověk vyjadřuje k věcem o kterých nemá ánung.

Kontrolní hlášení má vskutku výhodu v tom, že se zamezilo tomu, že si někdo daňový doklad udělal sám, či jinou nelegální formou. I když se najdou jedinci co onen systém nepochopili a dál jedou v smyšlených daňových dokladech.
Tudíž tato část kontroly státu usnadnila kontrolu a značně snížila formu různé dokladové kreativity. CO se ale zvýšilo je pracnost. Jeden z členů mého příbuzenstva právě onu činnost na DPH dělá. "Vyřizuje" různé podněty jež vypudí stroje zjišťující nesoulad podkladů v kontrolní evidenci. No a je toho vskutku velké množství.
Stále tvrdím, že každá nová forma kontroly zvyšuje personální nároky navzdory úrovni SW vybavení.

Ještě drobnost, zatím se s EET vůbec na FU nepracuje. Pokud se k tomu přistoupí, to bude teprve personální fičák!!!!!

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

No a tak to dopadá, když se člověk vyjadřuje k věcem o kterých nemá ánung. To je jediná Vaše správná věta.

Kontrolní hlášení nebylo zaváděno kvůli tomu, že sem tam někdo vytiskl vymyšlenou fakturu, jak píšete, ale kvůli karuselovým podvodům s odpočty DPH, které šly do miliard a bez KH byly nechytatelné.
To, že Vaše známá má problémy s vysvětlování nesouladu v KH je jenom důsledek bordelu ve firmě, nikoliv podstatou systému KH.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

Z kontextu je možné vyčíst, že onen člen rodiny dělá DPH na Finančním úřadě. Pokud jste zastáncem těch karuselů, nebráním vám, leč jak slyšno, nějak to těm karuselum neublížilo, zatímco podvodné daňové doklady vymizely. Asi nechtěný vedlejší účinek. Karusely frčí dál.
Boží prostoto!!!!!

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

A v těch karuselových podvodech fiktivní faktury (respektive faktury vystavené na fiktivní transakce, dodávky zboží či služeb) nehrály žádnou významnou roli ?
Oj, ty má svatá prostato !

Zatím bez slepic

já pamatují, tak začátek století, kdy mi při kontrole jedna "chytrá" děvenka nového typu chtěla napařit pokutu za chybu. Bylo z toho krapítko tóčo ,když to nechtěla pochopit. Nakonec SI silou svéhio postu zavolala si pomoc kontrolní oddělení, kdy přišedší pantáta, když na to kouknul, dal za pravdu mě. Pokuta se nekonala a já občas vzpomínám na kouzelně protáhlý obličej mladé, krásné a chytré suverénky. :-)
Kdeže ty časy jsou

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)

Jedna z děvčat na FÚ, aby byla trochu v obraze, si ode mne půjčovala odborné časopisy, které jsem si jako OSVČ našla a platila.
A na FU tehdy nebyli schopni jim solidní materiály zajistit. Ale oni měli přece jen dost času se dovzdělat, protože kontrolu zahájit mohli až po pár letech, kdy již znali legislativní problematiku příslušných let.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

To si delate prdel?? ERP???
Mate vubec predstavu, kolik stoji takovy system pro firmu? Udrzba? Obsluha?
ERP pro male firmy? Vy musite jit do politiky. "Takovy" expert tam jiste nezapadne.

Navic, porad musite zadat faktury do systemu. Evidovat toky penez.

Je videt, ze jste podnikani ani nevidel z rychliku.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by Richia (neověřeno)

Trvalý odkaz

podle vaší řeči jste ještě byl na houbách. Jsou filmy malé, střední a velké a také ERP jsou malé střední a velké. Pro malou firmu se dají pořídit za několik desítek tisíc a maitenance stojí kolem 2000 ročně, napříkla Pohoda, Money S3 atd.. Pro střední, například Helios Orange stojí asi 100.000. Pro velké, SAP stojí statisíce. Je vidět, že ještě jste nenastudoval dostatečně problematiku. Asi znáte podnikání jen z rychlíku, pardon, osobního vlaku.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Zajimave :)

Monkey. S3, Helios Orange.... ERP? Pobavil jste me. Je videt, ze mate smysl pro humor.
SAP statisice? ;) Perlite.

Moc jsem se nasmal Dekuji. Jste Vazne "expert".

Vase osobni vyjadreni ke me .) Jak to ric, je velmi expresivni. Pobavilo a potesilo, od nekoho jako jste "Vy".

Dekuji za "experty", jako jste Vy. Diky nim mam spoustu prace ;

Zatím bez slepic

Vím, že je hloupost stavět se mezi rozvášněné jeleny, ale mám dojem, že jeden o voze a druhý o kozlovi. Pan Laco píše o matematicky přesné kontrole odvedeného DPH a ostatní mu vysvětlují, jak dlouho byla u nich kontrola. Ovšem podle mých zkušeností kontrola se většinou nezabývá sčítáním DPH z jednotlivých dokladů a porovnáním výsledku na kalkulačce s výpisem došlých položek na účtu FÚ , ale především souladem zaúčtovaných dokladů se zákonem a oprávněnosti jeho zaúčtování. Není tomu tak? Navíc ne každá popisovaná kontrola pravděpodbně byla na DPH?

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

No, trošku uhýbáme od DPH.
Ale DPH se dnes dá solidně kontrolovat podle DIČa (individuálně tedy v částkách nad 10tis. Jestli se něco nezměnilo). A pokud máte velký výkyv a DPH neplatíte, ale od FÚ zaplatit chcete, pozvou si Vás osobně k vysvětlení, co se děje. No, tak doložíte fyzicky faktury, něco dělá přenesená dańová povinnost,... a FÚ se umí chovat také slušně, tedy alespoň u nás v rajonu.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Daně sou rozšířenou vakcínou proti státnímu covidu. Člověka ale nechrání ani proti dvojímu zdanění. Slouží jako zdroj příjmu a záruka proti vrchnostenské pandemii. Je to nemoc, co parazituje na člověku. Dříve stát pančoval měnu, hospodskej ředil pivo a víno, obchodník dal za stejný peníz méně brambor, a bankster přidával úroky. Pré zlaté časy. Dneska je normální že všichni kradou. Divěj se, že je krize. Normálním se stalo, že člověk byl předhozen systému jako lovná zvěř, kerá nemá ani základní lidská práva, totiž právo na teplé jídlo, teplou postel ani nemá právo bydlet, nepodmíněně, pokud neplatí výpalné, kerým si kupuje "svobodu".

Průměrný počet slepic: 3.3 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

získaných prodejem výrobků (a služeb) na světovém trhu. Z ní žijí lidé, kteří nic neprodali. A těch je stále více a více. Říkají si levičáci.

Průměrný počet slepic: 3.6 (16 hlasů)

nadhodnoty (hodnoty nad hodnotou pracovní síly). Německo prohrálo horkou válku, ve které nadělalo z lidí mrtvoly. Ale nyní Německá ůnyje svého cíle dosáhla mírovými prostředky. Volný trh není volný, místo mrtvol jsou pracující žebráci a pořád se tomu říká demokracie.

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

Daně (pro občany) jsou způsob, jak získat zpět pro kapitál část ceny zboží, která pokrývá mzdové náklady. Nic složitého.
Akumulace peněz u pracujících je v kapitalismu nežádoucí.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

Tedy - pokud za prodej zboží a služeb na světovém trhu se státními aktivy nepovažujeme například mafiaprivatizace či kolonializaci republiky. Nebo sankce proti Rusku.
Zajímavé.
Kdo je pak zde vůbec pravičákem (pravičačky prominou) ?

Co dotace na projekty různých akcí typu Zelená úsporám atd ?
Smrdí, smrdí ?
A jsou levičácké, jsou to přerozdělovací mechanismy - jak někdy dostat prachy odvedené prodavačkami na Osoblaze do kapesek majitelů vilek v Beskydech, a dalším obdobným ? Anebo jde o pravičácké přerozdělování ?

Málokdo si nepřikrade, když může. Levice nebo pravice, syfylis nebo příjice. Centralisté a extremisté prominou, nedostává se dalších vhodných výrazů.

5000 dostane zřejmě i starobní důchodce Špidla, Bakala ještě v důchodovéhom věku není. Klaus ale ano. I ten dostane rouškovné. Zachrání mu rodinný rozpočet ? Zůstaňte s námi !!!!

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

a servis si myslí, že platí daně. To je chyba systému. Daň platí jen trubci. Náš stát je bohatý jmelím - jeho strom nebyl nikdy tak zeleným, jako dnes. Nikdy nebylo lépe, než za babiše. Už to jmelí začínalo usychat, proto ho bylo nutno pokropit živou vodou - koroñákem. Ten nespadl z nebe, jen prodloužil život jmelí (nebo servisu trubců). Nic složitého to není.

Průměrný počet slepic: 3.5 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Toť otázka. Není to totiž právní stát, ale právníků stát. Krást nadhodnotu se může jen podle zákona. Proto se vede volební boj demokratickými prostředky - o obsazení zákonodárného sboru (zákonodárné roty). Běda tomu, kdo by chtěl vzít právo do svých rukou. Půjde hned do tjurmy. Zastřelil zloděje zezadu.

Průměrný počet slepic: 3.9 (14 hlasů)

Z USA

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Přitom stačilo napsat,je to výhodné jen pro velké hráče.
Jak jsem napsal včera DPH se přičítá,odčítá,že někdy dojde až k nule,že firma neodvede státu žádné DPH.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nechápu, ze všichni se točí na DPH? Je to jenom další daň z řady dalších daní, jsou státy, kde ještě ani nebyla zavedena a mají stejné celkové daňové zatížení jako celek...

Daně umí optimalizovat jenom firmy velké, že je nelze nechat padnout, ty menší sem tam optimalizují, ale oproti velkým hráčům jsou to drobky...

Státy jako ČR, ale i USA jsou dneska postaveny 70-80procent na "odvodech" pracujících, na ničem jiném.
Každý ekonom, mluví o ekonomickém ráji po válce, kdy se obnovovalo a rostla ekonomika, která zmrzla +-70 a šla do kytek, takže se musela rozjet zadlužování domácností...
Přitom, jaký byl rozdíl mezi tím "boomem" a tím začátkem zadlužovaní, jediný, v jednom období, byl rozpočet států 70-80procent postaven na daních firem, dnes kdy jsou dluhy kde se člověk podívá, je postaven na daních zaměstnaců.
Pak řeči "lidi musí začít utráce", protože na nich stojí skutečně kola ekonomiky není možné, peníze co utráceli a kupovali od firem zboží/služby už u lidí nejsou, jsou v rozpočtu a platí se za ně p...

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

Zkuste mi prosím vysvětlit jednu záhadu: Dnes píšete téměř bez chyb, Váš příspěvek dává smysl a dá se i číst. Jindy je nečitelný pravopisně i z hlediska náhodného umístění slov ve větách.
Dva lidé za jedním nickem?

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Lysohlávky?

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zní logicky, jen nevím kdy. Dnes, či obvykle? :D

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Asfaltový ptakopysk (neověřeno)

Trvalý odkaz

No kazdeho napada co zna nejlepe, ale kdyz vam chutnaji ;)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)