Korovavirová predikce od Mastera

Autor
Štítky

Tak tu máme další vlnu Koroňáku. Od jara nám něco zůstalo stejné a něco se změnilo. Tak si dovolím drobnou předpověď epidemiologické situace. Můžeme si za pár týdnů říci, nakolik jsem se trefil či nikoliv.

Zatím nám Koroňák roste geometrickou řadou a nevidím důvod, aby se na tom v nejbližší době cokoliv měnilo. Zarouškování bude mít žádný nebo pouze minimální efekt. Tento týden může být denní maximum tak zhruba 1300 nakažených, příští týden 2100 nakažených a další týden 3500 nakažených.

V jistou chvíli (osobně bych odhadoval, že by to mohlo být tak okolo 5000 nakažených denně, ale to je jenom nepodložený odhad) přestane mít hygiena situaci pod kontrolou a tak přestože počty nakažených stále porostou v zásadě stejným tempem, přestane to jít vidět v grafech. Že hygiena přestává stíhat se pozná tím, že začne zase růst procento hospitalizovaných pacientů vůči potvrzeným případům. Možná se pletu a hygienici to budou zvládat levou zadní. Inu, poznáme to snadno. Pokud rychlost šíření bude zpomalovat a s tím naopak poroste procento závažných případů, znamená to zcela jasně, že hygiena nestíhá, nikoliv, že virus mutuje.

Ovšem nikdo nebude schopen ani ochoten s epidemií reálně cokoliv dělat. Na lockdown nedojde a bude se jen šermovat s rouškama. Možná zavedou i nějaká další opatření, ale spíše symbolického významu. S počty nakažených ovšem porostou i počty hospitalizovaných a také počty mrtvých. V tuto chvíli jsou všechny hodnoty směšné, ale za pár týdnů nebudou a zcela určitě bude situace o dost závažnější, než je dnes.

Neumím potom úplně predikovat, jak moc ta čísla hospitalizovaných narostou. Soudě podle vývoje v USA to nebude tak dramatické. U nás byla první vlna menší, takže druhá bude o něco větší, ale asi to nebude nijak zásadní. Čekal bych, že denní počty mrtvých mohou být ve špičce tak plus minus autobus stejné jako za první vlny, možná i o něco menší. Jinými slovy, naše zdravotnictví to nejspíš zvládne, ale ředitelé nemocnic i vládní Ken (a možná i veřejnost) budou mít chvílemi pěkně stažené půlky. 

Může se ale stát, že virus překvapí. Myslím si ale, že pokud nedojde k nějakému dramatickému vývoji (jako například, že se zase někde zahltí zdravotní systém) pojede se dál a všichni budou o Koroňáku hodně mluvit, ale málo se toho nadělá. Všichni se vesele promoříme a tím to v podstatě skončí (přitom jsem přesvědčen o tom, že do značné míry už promořeni jsme - nějaké úrovně stádové imunity už jsme dosáhli).

Pokud se ale zdravotní systém zahltí (možná ani nemusí ten náš, stačilo by v nějaké jiné zemi v Evropě, která by nás předběhla) pak je vcelku jedno, zda vláda udělá nějaký nový lockdown nebo ne (očekával bych, že v takovém případě nějaký udělá, ač opatrněji, než na jaře), ale epidemiologická situace se za pár týdnů pak zlepší tak jako tak. Jednoduše z důvodů, že to v lidech opět vyvolá strach. A strach je prostě nejúčinnější opatření proti Koroňáku. Ze strachu lidi nechodili na jaře ven, ze strachu nepodceňovali příznaky, ze strachu omezili osobní kontakty a to všechno zapůsobilo mnohem spolehlivěji než všechny vládní opatření. 

Jinými slovy ve zkratce: Budeme promořovat, dokud se lidé nezačnou Koroňáka zase bát.

Pravděpodobně důvod ke strachu není a všechno dobře dopadne.

Každopádně se to za pár týdnů ukáže.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.7 (64 hlasů)

Komentáře

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak jsem se za vás strejdo podívala do NY :

NY…. kol. 8 mil. obyvatel…. 480 tis. nemocných …... přes 33 tis. mrtvých.
ČR 10,5 mil. obyvatel…. 33 tis. nemocných…. 440 mrtvých

Daň za svobodu zemřít?
Ale nic si z toho nedělejte, kapacita jako Pirk to vidí stejně jako vy, cituji ho : „např. NY je na tom báječně, skoro žádný koronáč tam není… „

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

Ach Alice, neberte ten svět tak vážně.
Ale v USA jsou opravdu lidé - a dávají to najevo - že než žít v nesvobodě, je lepší zemřít a tak se podle toho chovají. Je to jejich volba a my jim do ní nemůžeme mluvit.
Nemusí se nám to líbit, ale je to jedna z příčin vysoké úmrtnosti v USA. Další tu již byly vyjmenovány.

Průměrný počet slepic: 2.4 (11 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když vymřou tito rádoby svobodní, přenechávají dobrovolně místo - komupak? Existují disciplinovaní, kteří by jen velmi neradi pro svobodu obětovali své blízké, kamarády, přátele, kohokoliv dalšího. Ať si sami tedy svobodně umíraj, ale jejich svoboda končí tam, kde je svoboda druhého.
Spíš to bude tím, že nedosáhnou na odpovídající a značně drahou léčbu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, strejdo mne jen zarazilo vaše přesvědčení, že „tam nikoho nehoní, nebuzerují… atd.“, a zřejmě z toho jste došel k závěru, že „jich skapává „jen“ dvakrát tolik“. Pouze jsem zpochybnila váš počtářský um, ne vaše znalosti z ČR o americkém svobodomyslném myšlení, ty jsou mi úplně egál. Teď už snad zvládnete vypočítat z těch číslíček, kolikrát „tolik“ to je. Ani v ČR vás nikdo nehoní a nebuzeruje, dělejte si co chcete, váš problém.

Kde jste prosím našel, že bych do jakékoliv volby komukoliv mluvila? Mně je opravdu jedno, když se někdo rozhodne být svobodný právě v rakvi.

Máte pravdu, beru to téma vážně, zatím mě to nestojí víc, než nutnost chovat se zodpovědně a ohleduplně. Lhaní si o jiných státech s milionem mrtvých a obdivování jejich svobodného rozhodnutí zemřít (co by vám na to asi řekl Američan?), na to mě fakt neužije. Zatím žiju moc ráda a nejspíš mám víc svobody, než „hrdinové“, kteří chtějí zvítězit nad Coronavirem¨ jen tím, že odloží zbraně.

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Pokud jsem si všiml, tak právě tam honí a buzerují mnohem více, než u nás. Protože jiné nástroje obrany, než roušky, mytí rukou a sociální izolace nikdo nemá.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Master ví, Master poradí:
Co je lepší: https://www.seznam.cz/zastav-covid-sam/,
kterou již sdílí 1,8 mil. lidí,
nebo e- rouška, která se rozbíhá?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nezlobte se na mě, ale já jsem ty zahlcené nemocnice neviděl. To, že to říkají v médiích ještě neznamená, že je to pravda. A covid pozitivní není automaticky být nemocný.
Když budou chtít, vytvoří si pizitivních lidí kolik jen budou chtít. Tak aby to nepřehnali :-)

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

a přeplněné už vůbec ne. V pondělí jsem vezl manželku do FN Olomouc. Říkala že nemocnice je téměř prázdná. Pacienti jsou objednáni na smluvené časy, takže v čekárnách není doslova ani noha.

Průměrný počet slepic: 3.3 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

s běžnými chřipkovými viry. tedy, možná někdo ví, ale pak si to asi tutlá. Protože jsem k tomu zatím nenašel žádnou studii nebo alespoň odborný článek.
Jestli se zásadně nezvýší počty vážných respiračních pacientů a jejich úmrtnost do konce listopadu, tak snad zimu přečkáme jako každou jinou. Stejně nemůžeme dělat nic jiného než si mýt ruce, nosit roušky a eventuálně chirurgické rukavice, používat desinfekci a minimalizovat pobyty v zalidněných místech a prostorech. Stát by ovšem mohl pomoci tím, že by dočasně zavedl cenovou regulaci na základní ochranné prostředky a ujal se jejich nákupu a distribuce. Na provedení by mohl najmout řvoucí menšiny, aby si dotace odpracovaly.

Obchodování a převážení zatím, zdá se, funguje jako před korunáčem, takže hladomor asi nenastane. Nakupovat zeleninu a ovoce po jednotlivých kusech už jsme se naučili; možná se sousedé budou dělit o jednu mrkev či petržel, až budou stát 150.- Kč/kg, ale nějak budou přežívat.

Jen...
Asi jsem si nadcházející podzim života takhle nepředstavoval.

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Tohle jsem očekával,sice až ne tolik,že to před volbami naroste.
Volby se nezruší,ale účast 30% jim stačí,zbytek zfalšují.
Tak u toho velkého nárůstu,asi musíme podpořit svého protektora,tam jde o mnoho ve volbách.
Už jsem také psal,přichází totalita a víme od koho.
Proto budu tvrdit,toto je politický virus a podle potřeby se bude šířit,proto nás čeká ještě do USA voleb nárůst,pak to opadne.

Průměrný počet slepic: 3.4 (11 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

bude muset být rouška i na oči.

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

... moze sa stat
... asi to pojde hore
... neviem celkom predikovat

Master to mohol skratit na slova klasika
nehovorim ani tak a ani onak ale na moje slova dojde :D :D :D

Nieco ako predpoved pocasia - zajtra bude jasno az polojasno - miestami zamracene s obcasnym dazdom, vynimocne burky, lokalne i intenzivne. :D :D :D
asi, mozno, snad
Tento clanok sa vyslovene nepodaril.

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

A v noci na většině území tma :D

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

A nikdo by nemohl vyskakovat, že celá předpověď je k hov.., ničemu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Zajímavé je, že kupříkladu New York je na tom teď báječně. Je to přesně tak, jak jsem předpovídal, skoro žádný koronáč tam není. Měli tam velký malér při prvním nárazu, při němž se tamní populace promořila, a teď je pokoj. To my jsme strčili hlavu do písku jako pštros."

S tímto hodnocením mě s prominutím prof. Pirk sere.

Pan profesor zapomíná, že v New Yorku jim tehdá zkolaboval zdravotní systém, že jim tam mrtvoly ležely na chodbách. To samé bylo ve státech, kde nestrčili hlavu do písku jako pštros. Zapomíná, že se o breberce tehdá nevědělo skoro vůbec nic, že na ní nebyly připravené nemocnice, nebyly respirátory, ventilátory, lůžka na int. péči, nabylo na to připraveno vůbec NIC. Ani nemohlo. Na to se připravit nedá.

Díky tomu, že se u nás na jaře všechno zastavilo, zavřelo, jsme byli martýria s mrtvými na chodbách ušetřeni. Koupili jsme si čas na přípravu na promoření, které teď právě probíhá a pokud byl ten čas využit (to se ukáže) mrtví na chodbách se konat nebudou. To za ty prachy, co to stálo, (můj názor) to stojí.

Na konání exekutivy v době vlády breberky se toho dá kritizovat habaděj. Jsou na to zaměřeny celé bataliony novinářů a opozičních odborníků. Ale zpochybňovat to jarní breberkové STOP, je přes čáru.

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

Taky bude podstatné, jak to bude vypadat v New Yorku koncem podzimu. Jistého nemají nic.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Kdyby tehdy pustili naplno i s diváky onen svěťák v biatlonu, kdo ví, jak by to tu vypadalo.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Citace:
...prodělal strašnou chřipku. Ta byla stokrát horší než covid, co jsem měl letos. Tehdy jsem měl čtyřicítky horečky, vůbec si nepamatuji, jak jsem dojel autem z chaty do Prahy, bylo mi strašně špatně.

nevím nevím, pokud i další rozumy rozdává se stejnou odpovědností jako vyhodnotil svoji způsobilost k řízení...

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Klidně Vám predikce může vyjít. Můžeme mít ale problém, pokud nám do toho vstoupí Černá labuť.
- Jak bude reagovat kovid spolu s chřipkou a dalšími (nejen) respiračními chorobami?
- Co podzimní počasí?
- Mutace?
- Co když díky velké náloži (čas a množství) začnou odpadávat zdravotníci? Co když někteří i zdraví zdravotníci se začnou šetřit, třeba kvůli sobě nebo rodinným příslušníkům a bude jich najednou hrubý nedostatek?
- Co když se stane mezi (nejen) mladými ve větší míře módní jít proti nařízením?
- Co školáci? To zatím nemáme vyzkoušené.
- Co starší a rizikoví učitelé? Nezačnou se šetřit pokud se to rozjede? Co potom kolabující školy? Rodiče doma a průser pro ekonomiku?
- Co když Brusel zatlačí na pilu a nedovolí zavírání hranic? Potom se můžou křížit různé kmeny viru.
- Budou volby a opozice toho třeba bude chtít zneužít. Jak zareaguje vláda s nepopulárními kroky?
...

-

Průměrný počet slepic: 4.4 (12 hlasů)

Naprosto souhlasím - totiž ona brebera si nevybírá a stejně jako chudší důchodce si vybere i ty druhé, kantory, doktory,....
A to je naprosto v pořádku. Také jde o to, kdo umí více řvát a vyřvat si nějaké ohledy vůči sobě, že ano. Nebo aspoň zvýšení mezd - krásný flastříčky na bebíčko.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

"Zatím nám Koroňák roste geometrickou řadou a nevidím důvod, aby se na tom v nejbližší době cokoliv měnilo."

Konec citátu.

Podle https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19
graf Denní přehled počtu osob s nově prokázaným onemocněním COVID‑19 dle hlášení krajských hygienických stanic a laboratoří,
je denní výskyt KV-19 za posledních 14 dní od 28. 8. 2020 následující:
483, 320, 274, 256, 499, 646, 676, 796, 507, 410, 560, 1161, 1160, včera 1382.
Protože jsem už dlouho ze školy a šla mi spíš geometrie, než počítání rovnic, podíval jsem se do Wiki, co že je to ta Masterova "geometrická řada".
Pro zjednodušení, je prý geometrickou posloupností například řada čísel, kdy první v řadě násobíme číslem například 2 a výsledek opět 2 a tak dál. Takže například:
2, 4, 8, 16, 32, 64 atd.
Kde v číselné řadě výskytů nově zjištěných nakažených vidí Master geometrickou řadu je mi záhadou. Ale možná, že on to ví a osvětlí to nám, kteří jsme spíše humanitního zaměření. Pokud ne, byl by jeho dnešní článek spíš nepodložené panikaření. Asi jako když nám moje oblíbená předsedkyně Rozpočtové rady vlády, Evička Zamrazilová, s vážnou tváří sděluje, jak šíleně zadlužení budeme v roce 2060, to jí bude 99 let, pokud se tohoto věku dožije.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Spíš bych dal v tomto za pravdu Masterovi.
1. Nejdřív si to rozdělte na dvě řady: pracovní dny a volné dny (tehdy se testuje méně)
2. Vemte těch čísel více a najednou zjistíte, že začínáte někde na 50, resp. 20 končíte na 1382, resp. 500. A to téměř pravidelných nárustech.
Zkoušku si proveďte třeba zítra (tedy za pátek). Bude pozitivních 40-60 nebo 1300-1500. Co myslíte

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

takže pokračováním v geometrické řadě dnes (oba všední dny) by muselo být nejméně 2764 kousků. Myslíte, že to tak bude? Dovoluji si vážně pochybovat.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Není jen jedna geometrická řada s kvocientem 2, kterou opakovaně argumentujete. Je nekonečně mnoho druhů této řady a záleží na kvocientu kterým násobíte. Tady to vypadá na 1,3 - 1,5.
Každopádně já jsem to pochopil spíš jako slovní obrat než matematickou formuli. Tedy, že dochází k neustálému zvyšování absolutních přírůstků.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Chyba je Laco v měřítku. Váš příklad předpokládá, že se počet nakažených zdvojnásobuje každý den. To není nikde řečeno. Přijměme trochu delší měřítko - počet nakažených se zdvojnásobuje každých deset dní. Pořád je to geometrická řada.  Nic jiného v tom není. Takže podívejme se na dnešní čísla a podívejme se na ně za týden. Zdvojnásobily se? Pokud ano, má  Master pravdu.  

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Nene, pane Vidláku, v tomto má pan Laco pravdu. Já chápu, že to Master použil jako běžnou frázi pro vyjádření významného růstu, ale je-li matematikem, je to trochu kovářova kobyla.
Prací s měřítky (proč pak neporovnávat roky nebo dekády?) nebo hodnotou kvocientu se samozřejmě dá z geometrické řady udělat aritmetická, a pořád můžeme tvrdit, že je to zvláštní případ řady geometrické, tak má Master vlastně pořád "pravdu".
A hádanka na závěr - jak bude vypadat geometrická řada se záporným kvocientem?

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Takže Vám osvětlím jen matematiku. Geometrická řada může být klidně i ze záporným kvocientem, potom osciluje. Klidně může být kvocient někde mezi 0 - 1, potom, se bude s počtem členů zmenšovat, až se bude limitně blížit 0. Taky může být kvocient 1, potom každý další člen bude stejný jako předešlý. Tady bylo asi myšleno, že kvocient je větší než 1, potom bude postupně narůstat, a to tak, že každý další člen řady bude v absolutním nárůstku větší než nárůstek předešlý.
Stačí takové matematické školení, ať v tom máme jasno?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Eta (neověřeno)

Trvalý odkaz

Takže jsme-li u osvětlování matematiky, budiž, převezmu Vaši snahu přinést mi nějakou novou matematickou informaci, za což Vám děkuji, ale dovoluji si Vás upozornit, že celou dobu osvětlujete krásně, ale mylně. Velmi se snažím vyhnout známému Targusově úsloví. Z neznalosti Vás usvědčuje špatné použití termínů, protože vyprávíte o geometrické posloupnosti, nikoliv o geometrické řadě, kterážto geometrická řada je až součet všech členů geometrické posloupnosti.
Je-li tedy nyní osvětlování matematiky kompletní, můžeme téma opustit.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Jaké ale vidíte v této číselné řadě, výskytu za posledních 14 dní?

483, 320, 274, 256, 499, 646, 676, 796, 507, 410, 560, 1161, 1160, včera 1382

Já tu nevidím vůbec žádnou pravidelnost.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Já také ne. Ale to není divné. My nevíme, kolik lidí se nakazilo. My víme, kolik jich mělo pozitivní test. Někomu je blbě  už utíká na testy. Druhému je blbě a tři dny počká, než jde na testy. Dalšímu test zaplatí v práci, někdo to zjistí náhodou a nic mu není.... 

Pojďme na to jít jinak. Vezememe tu Vaší řadu - Od prvního čísla 600 jsme se k číslu 1300 dopracovali za 8 dní. Pokud se od čísla 1300 dopracujme k číslu 2500 za dalších 8 dní a za dalších 8 dní k číslu 5000, tak je to geometrická řada. Za dalších 8 dní bychom se pak měli dopracovat k přírůstku 10000 denně, ale to už nebude nikdo stíhat ani testovat ani zaznamenávat. 

Hraniční kapacita na nějaká jakžtakž použitelná data je podle mě kolem těch 5000 případů denně. Pokud teď přijdou s těmi lepšími a rychlejšími testy, budou data použitelná i pro vyšší počty denních případů. 

Master dal do placu svojí předpověď. Uvidíme, jestli se vyplní. 

 

 

 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

poslední hodnota reprodukčního faktoru, podle Duška prý 1,35.
Jenže, zítra může být úplně jiný faktor a s ohledem na opětné zavedení roušek hádám, že bude klesat. Prostě žádná pravidelnost, žádná geometrická řada. Ach jó ti ajťáci. Oni by všechno chtěli mít podle algoritmu, až na to, že pak následují programové opravy, kterým říkají upgrady, takže uvedení programu na vyšší úroveň. Místo aby přiznali, že do software zabudovali nechtíc kurvítka a teď je musejí opravit.

Žádná tragefie se nekoná, to bylo jen potřeba Pražákům omáchat držky v jejich chcankách, jako štěňatům.

A ještě jeden poznatek z republikové semaforové mapy. Z mapy exekucí prosudetčtí novináři placení z Mnichova spřádali teorie, že vinou odsunu, je nejvíc exekucí v bývalých Sudetech.
Tak teď jediné okresy, které nejsou zelené ani oranžové jsou ty v bývalých Sudetech. Mohli by pisálci zase zaspekulovat.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Chlape Vy se tu snažíte rozjet matematickou diskuzi. Ale ta čísla vůbec nejsou o tom, kolik je nakažených a o jejich nárůstu. Ta čísla jsou pouze kolik bylo za ten den zúřadováno nových nakažených. Dlouhodobě mají vypovídající hodnotu, ale to číslo za konkrétní den vypovídá jen o tom, jaká skupina byla testována, jak to kdo zaúřadoval (někdy to dodají až do následujícího dne), kolik se vůbec ten den provedlo a zaúřadovalo testů.
Prostě dívejte se jen na směr, tedy máte pocit, že to stagnuje, nebo dokonce klesá. Roste to nepatrně nebo GEOMETRICKOU ŘADOU.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Zkuste místo 2 dát například 1,05. Hned budete mít exponenciálu ukázkovou dle pravidel.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

100, 105, 110.25, 115.7625, ......,465, 488.25, 512.66
Tedy nárůst 2. den 5 kusů a nárůst 101. den 34 kusů. Ano tady to roste vzhledem k nizoučkému kvocientu hodně pomalu. Přesto i zde je v absolutním přírůstku rozdíl.
Teď si to zkuste s kvocientem 1.5, to již jsou jiné grády.

P.S. Co kvocient 2 :
Co když 50 krát přeložíte 1mm tlustý papír? Jak to bude tlusté? Odpověď je, že cca vzdálenost Země-Slunce.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Říká se - ševče drž se kopyta, pokud vidlák a spol nefušovali do oboru o kterém mají pojem maximálně z Blesku či ČT a drželi se kopyta - třeba Vidlák zemědělství tak to bylo excelentni. Jakmile ale zabrousí do medicíny - které profesně rozumím, tak je to katastrofa - neskutečná. Proto doporučuji aby se už nepletli do věcí kterým nerozumějí - vyvarujou se tak nepříjemného pádu na hubu v podobě ztráty věrohodnosti tohodle blogu což by byla opravdu škoda.
Zpochybňování významu roušek - kterým jsem od začátku své profesní dráhy říkal náhubek, což je už opravdu dávno, poprvé jsem ho měl na čumáku před 60ti lety - je opravdu excelentní pitomost, ba až zločinná pitomost. Dneska už nepomůže nic než jen důsledné dodržování všech protiepidemiologických opatření spolu s postihem těch kterým nedochází jejich nutnost. Jinak nás čeká stav kdy opatření z března byla procházkou růžovou zahradou.
Ona skutečně přestává být sranda, zvláště pri tanečcích na naší politické scéně kdy platí že cokoliv se udělá je špatně.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

Vidlák možná nerozumí medicíně, ale rozumí řízení, organizaci podřízených.Umí rozlišit podstatné, od toho co počká, metoda kritického článku.
Řetěz je tak pevný, jak pevný je nejslabší článek (trasování).
Co nám pomůžou MUDr., PUDr., kteří neumí zorganizovat trasování?

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

In reply to by Josef (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zubaři jsou taky MUDr - Josefe - a co z jednoho z nich padá, takže souhlasím že titul ještě neznamená bernou odbornost.
Metodika trasování je hodně letitá, původně použív aná např u syfilidy, takže nejde o neuzmění, ale o to že naši koumesové po 90tém roce tak zredukovali kapacity příslušných institucí že se nestihá.
Pokud jde o nejslabší článek - tady jde spíš o souběh faktorů, které v dosažení určité hladiny vedou k maléru - tady se nejde zaměřit na jeden prvek, ale řešení musí být komplexní.
Nejslabší článek je podle mne v politickém systému, který znemožňuje - ve své podstatě - provedení optimálních opatření.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Většinou lékař odborník- specialista, i nespecialista, rozumí svému oboru, ale to neznamená, že je skvělý vůdčí typ.
Musí být ředitel nemocnice nejlepší lékař, který se tam vyskytuje?
K tomu nejslabšímu článku.
Telefonista(tka) bere asi poloviční plat než lékař, Když jich bude málo ušetříme, ale nebudou stíhat, přibude pozitivních.
Budeme potřebovat více lékařů.
Ušetříme?
Uvedu příklad z praxe.
Byl jsem dobrovolný požárník, většinou jsme nestíhali. tak nás zrušili, vzali auto, z hasičárny udělali klub.
Později někdo dostal nápad, začlenit dobrovolné hasiče do záchranných složek, pomáhat profíkům.
Profík nemusí dohašovat, nemusí zametat komunikaci atd.
Dnes bez dobrovolných hasičů se neobejdeme, protože nikoho jiného nemáme,kromě myslivců, sokolů, včelařů atd
Máme statní správu a samosprávu?
Máme.
Můžou pomoci trasovat?

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

In reply to by Josef (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nemohou. Bo, neochota, strach....GDPR, nemaj to v pracovní smlouvě, odbory,... proč by to dělali? Na to zapomeňte.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

Neviděl bych to tak tragicky. I kdyby měl vidlák jen zemědělské znalosti, tak se je může zkusit aplikovat na kovid. Většinou se sice bude nejspíš mýlit, ale třeba postřehne jiné souvislosti. Včera jste mě tady chválil, ale já mám zase jen matematické vzdělání. Přesto vidím zase jiné souvislosti než studovaný medik. Zvlášť když v tomto případě nejde jen o medicínu, ale i o politikum, ekonomii a i o sociologii.
Když můj názor někdo opraví, tak nejsem naštvaný, ale o něco chytřejší, a to mi vyhovuje.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Matematika = statistika (i když ne tak úplně) a statistika se v medicíně používá opravdu hodně. Ale to určitě víte.
Ekonomii nepovažuji (současnou) za vědu, spíš než o ekonomii bych mluvil o alokaci zdrojů.
Sociologie, nebo spíš sociální psychologie - lecos vysvětlí ale bohužel v krizové situaci je podle mne k ničemu.
Souičasný problém nezdravotníků vidím v tom že kolem nás je tolik blábolností, že se v nich topíme a laik zákonitě sklouzne mimo.
Joo politikum - kamšlápne politik tak 1000 let tráva neroste, že jde o politikum je neskutečný malér.

Průměrný počet slepic: 2.9 (8 hlasů)

To jste si dovolil dost- kritizovat Vidláka a tím vlastně i všechny vidláky. Nejste náhodou elf? A víte o kolik by se zmenšil počet příspěvků kdyby každý diskutoval jen o tom čemu rozumí? Někteří diskutující by odpadli úplně.
Dnešní článek ovšem nepsal Vidlák.

Průměrný počet slepic: 2.2 (10 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jo - autorství jsem ve svatém rozhožčení popletl.
Kdyby odpadli v diskusi někteří brouci Pytlíci, tak by to leckde bylo opravdu ke prospěchu - odpadlo by bylastu.
Ano Elf jsem a navíc placený Kimem.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

Vy popletete všechno. Kim platí Troly. Elfy platí Kartouz.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

A co platí Putin a co Si Tin Phing ?

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Brtníku... pokud i přes povinné roušky budou v příštích čtyřech až šesti  týdnech stoupat počty nakažených stejným tempem jako teď, tak nám ty roušky zřejmě moc platné nebudou že? 

Ale my nezpochybňujeme účinnost roušek. Když půjdete do obchodu a budete dýchat na prodavačku přes roušku po dobu pěti minut, co vám počítá na kase nákup, tak ji zřejmě nenakazíte a ani ona vás. Když půjdete do práce a budete dýchat přes roušku na kolegyni osm hodin denně, tak ji zřejmě nakazíte nebo ona vás. Rouška nerouška. Master si myslí (a není to žádné dogma) že většina nákaz probíhá v místech a při procesech, kdy roušu buďto mít nemůžete, nechcete a nebo je neúčinná. 

Kydy nikdy nevyzývaly k tomu, aby se roušky nenosily. Ale pozastavovaly se (a budou se pozastavovat) nad skutečností, že průběhy epidemie byly v mnoha zemích stejné, ačkoliv jejich přístup k rouškám a nařízení kolem nich byla různá. Z toho vyvozuejeme, že existují faktory, které bránily přenosu viru o řád účinněji, než to dělaly roušky. Lidi se prostě míň stýkali, nebyly hromadné akce a hlavně - pokud se někdo necítil dobře, zavřel se doma a na nikoho nechrchlal. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

1) Bohužel atmosfera se vyhrotila tak že jakákoliv debata o rouškách (mimo konstatování že jsou 100%nutné) působí negativně. Pak dochází k tomu, že do autobusu se nahrně horda juvenilů bez roušek prskajících na celý autobus. Ideální prostředí k tomu by se nakazil počet osob nikoliv malý. Výše jsem sice vliv sociálních věd zpochybnil - ale tady psychologický efekt roli hraje - působí proti zpochybňování rizika.
2) Přenos nemoci je závislý na vícero faktorech - prakticky nikdy není jen jeden ale považovat roušky o řád méně účinné opatření je totální omyl - má to stejný význam jako jiná. Ovlivní počet přenosů, kdy v procentním vyjádření jde o významný segment. Pouhé Masterovo konstatování vede k tomu, že řada lidí je použije jako argument o naprosté zbytečnosti roušek. I když to sám takto nemyslel.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Svým způsobem máte pravdu... Ale nepodceňoval bych naše čtenáře. Neřekl bych, že tu máme nějakou výraznou diskutující osobnost, která by roušky odmítala jako vládní buzeraci, náhubek a nástroj na ovládání mas. Můžeme mít na roušku různé pohledy, ale v podstatě je disciplinovaně nosíme, šijeme a nesnažíme se dělat vládě potíže. 

Já osobně považuju roušku za symbol celé pandemie. Rouška zařídila, že neviditelná miniautrní breberka se zviditelnila pro běžné lidské oči. Přikláním se k Masterovi v tom, že technicky vzato není rouška zásadním faktorem proti šíření viru, ale symbolicky to byla právě ona, která zviditelnila to nebezpečí a ona měla zásadním způsobem vliv na to, že lidi tu chřipečku přestali podceňovat. 

A mám pocit, že stejně funguje i teď. Jak to mají všichni na hubě, tak je vidět, že se něco změnilo. Psychologický efekt je zřejmě ještě mnohem větší, než domýšlím. Ale vidím i rozdíly. Zjara se roušky objevily svým způsobem zároveň se strachem. Lidi je nosili, dezinfikovali, žehlili, měnili.... přijali to za své. Teď ten pocit nemám. Objížděl jsem svůj region a debil v roušce jsem byl jen já. Ano, do obchodů si to lidi berou - mohl by tam být policajt. Ale v kancelářích, v provozech, ba dokonce i na úřadech to nikdo na hubě neměl. Vkročil jsem do dveří a začali ji teprve pracně hledat. Lidi se už viru bojí mnohem méně. A proto, i když jsou donuceni roušky nosit, budou počty nakažených rapidně růst. V obchodě se nenakazí, ale na meetigách, breefingách a jiných poradách, kde nebude policajt nebo jiná kontrola. Lidi se pořád ještě scházejí a olibují jako by se nic nedělo. Rouška jako symbol nebezpečí v této chvíli ještě nefunguje a nevím jestli fungovat začne. 

A nebude fungovat ani jejich údernické vynucování. Naopak bude to kontraproduktivní, protože to lidi bude štvát a tím celá účinnost roušek zase poklesne jejich odmítáním a podceňováním.  

Navíc na Kydech se může říci cokoliv. Dokonce může přijít takový rk a říct mi, že jsem debil, že roušky jsou babišovké zlo a že nikdy žádný kovid nebyl a všechno je jen spiknutí. Kydy tu nejsou od toho, aby vychovávaly společnost ke kázni. Kydy jsou tu od toho, aby si lidi někde mohli říct různé názory aniž by za ně hned dostali po hubě. Ale nikdo nikdy nebude mít na Kydech poslední slovo a nikdy nebude žádný názor od nikoho vydáván za věčnou a nezpochybnitelnou pravdu. Ani Masterův, ani můj. 

rk se mýlí, že jste si naběhl kritikou Vidláka. Mně to nevadí ani trochu. Snad jsme si to trochu vysvětlili... Jo a kdybyste chtěl na téma roušek napsat článek ve kterém byste všechny své teze vyložil, rád Vám ho pustím. 

 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Tož včíl jsem se rozesmála.
Dcerka chytla kašel, rýmičku, přestala opět mluvit,... Po deseti dnech s antibiotiky na neschopence se mínila vrátit do práce, protože ji šéfka uháněla, ... A ejhle, 2 kolegyně, které marodily dříve, než ona, že ji v práci nechtějí, aby je nenakazila,...
Najednou děvenky nemusí ani klimu, proti které dříve dcerka marně protestovala, jsou více jak 2 metry od sebe, i na ty roušky na pracovišti došlo,...
Ale že dívenky po práci chodily na 10 "škopků",... To je přeci v pořádku, že ano. Fakt jsem se rozesmála.

Průměrný počet slepic: 2.3 (4 hlasů)