Pohádka o válečné diplomacii

Autor

Včera nám Bakalonoviny sdělily, že Arménie válku s Ázerbájdžánem prohrává. Že to mají od vždy pravdomluvného reportéra Českého rozhlasu Martina Dorazína. Prý to jejich rozvědka podcenila, jsou slabší, opírají se o špatného nespolehlivého spojence v Rusku a vůbec to mají prohrané. Hovno milí Bakallháři i veřejnoprávní intervjůci. Je to dost jinak. Nemusel bych se ani snažit hledat jiné infromace, postačilo by mi, že to napsali lidi od vás. To je totiž nejlepší zařídit se přesně obráceně. 

Ale vezmu to od začátku.

1. O válce v Karabachu si štěbetali vrabci na střeše. To jen u nás bylo ticho po pěšině. V Jerevanu se už několik týdnů předem diskutovalo o vojenských transportech a každá babča věděla, že se něco bude dít, když na letištích v Azerbajdžánu přistávalo jedno vturecké vojenské letadlo za druhým.  Že by arménskou rozvědku cvičil čučkař Koudelka, aby si nevšimla toho, co si mohla v podstatě přečíst na fejsbůku, to by bylo hodně smutné. 

2. Stačilo se podívat do jakékoliv vojenské ročenky...  Azerbajdžán - rozloha o trochu víc než ČR, počet obyvatel stejný jak u nás a víte jaký mají vojenský rozpočet? Ještě menší než u nás. Slavná ropná země je chudá jak kostelní myš. Jejich HDP je proti nám úplně směšný. Dávají na armádu po velkém navýšení v loňském roce asi 2 miliardy dolarů, čili velké kulové. 

Prý mají asi pět set tanků, sedm set obrňáků, nějaké stovky děl a pár nadzvukových letadel. Jako fakt si někdo myslí, že se s takovou směšnou silou dá dělat válka v horském terénu proti vysoce motivovanému nepříteli, který je tam doma? Jak to říkal Andor Šándor?  Že naše lépe placená armáda dokáže ubránit jeden most po dobu jednoho týdne? 

Syrští džihádisté na tom moc nezmění, jen povraždí víc lidí, ale jak všichni víme, z vojenského hlediska to nic neznamená, protože lidí je jak sraček, Kefalín. Ani turecké letecké dodávky na tom nic nezmění, protože pořádná válka se vede především po železnici nebo pomocí tisíců kamionů. Vojenské letadlo plné munice se vystřílí i v lokálním konfliktu za jedno odpoledne. 

3. Arménie je proti Azerbajdžánu třetinová. Třetinová populace, třetinový vojenský rozpočet, ale HDP na hlavu je stejné. Nemají ropu, nemají nic, k tomu pověstná kavkazská ležérnost a klídek, ale přesto vydělávají zhruba stejné peníze, jako kolegové v Azerbajdžánu. Samozřejmě v absolutních číslech třetinové. Ostatně, je jich třikrát míň. 

Jsem jediný, kdo ty muslimské Azery vidí jako totální lůzry, neschopáky a nemakačenka, kteří ani díky ropě nedokáží ze svého hospodářství něco vymáčknout? Navíc tam v Azerbajdžánu mají takového toho doživotního prezidenta miliardáře, který si umí dost peněz odklonit do Švajcu. Přidejme si zkorumpovanu armádu, všeobecný bordel a zjistíme, že to je správně... Marnost nad marnost. 

Bakallháři nám přinesli obrázky pohřbu azerbajdžánského vojáka, který se stal manifestací. Ale já říkám, že jde o manifestaci marného vzteku, protože jim určitě slibovali bleskovou válku a místo toho se prakticky nehnuli z místa a mrtví přibývají. 

4. V reálu se fronta v Karabachu prakticky nepohnula. Obsazeny byly ty vesničky, které byly v dostřelu azerbajdžánského dělostřelectva, ale za první horský hřeben se už nedostali. A pokud ano, tak jen na chvíli. A pak se stalo to, co se při takovémto vedení války stát musí - došla munice. 

Vystřílet plný kamion dělostřeleckých granátů, to zvládne i podprůměrná obsluha dělostřelecké baterie za pár hodin. A málo platné, pořád platí propočty z První světové - střílíte dnem i nocí, máte pocit, že v protějších zákopech nemohl nikdo zůstat naživu a až tam pošlete pěchotu, zjistíte, že jsou tam všichni živi a zdrávi, kulomety mají namontované a vaše generalita umí jen zachytávat střely těly vašich vojáků.

Letecký transportér vám moc munice nedoveze i kdyby Turek otevřel všechny sklady. Nemluvě o tom, že ani Turek náboje nevyrábí po tisících v mnoha továrnách, ale nakupuje. Takže jich taky moc nemá. Palebný přepad běžné dělostřelecké baterie stojí asi 50 milionů korun. Dvacet takových přepadů stojí miliardu, dvě stě takových přepadů už stojí deset miliard a to je podle mě tak reálné maximum, co se dá v Karabachu vystřílet.

A povezte mi Kefalín, nebylo to za těch deset dní už dávno vystříleno? Prý tam mají nějaké stovky děl a raketometů. Už dávno melou z posledního.

A teď z jiné stránky... 

V Arménii také měli Majdan. Také se jim chtělo do Evropy, také tam měli zkorumpovaného prezidenta a kamaráda Ruska, také tam měli americké neziskovky, také tam měli příslušné majdanisty a dosadili si toho správného proevropského premiéra. Jakže se jmenuje? Nikol Pašinjan. Má jako prioritu upevnění vzathů s EU a USA.  Ten samozřejmě narazil na realitu v regionu a usoudil, že sice Putina nasere, ale jen trochu. Což se samozřejmě nelíbilo naší vaší EU, protože si to představovali jinak. 

Nepřipomíná vám to něco? Ano, Lukašenko. Ten se také lísal do Evropy a doufal, že za to něco bude. Ale také mu zůstal smysl pro realitu a Putina nasíral jen trochu. A když pak došlo na lámání chleba, celá EU, která ho polácávala po zádech za demokratický postoj ke krymské anexi, ta ho hodila přes palubu ve prospěch domácí puťky. 

A copak se teď děje, když Arménům teče do bot?   Ano Kefalín, Evropa pomáhá Arménii především kecama. Nikdo proti Turecku nahlas ani nepípne, protože migranti... Nikdo nepomůže, nikdo nepošle ani muže ani munici. 

Kdo zbyl Lukašenkovi i Arménům? Ano Kefalín, zbyl jim Putin.

Prý se teď mají sejít ministři zahraničí Arménie i Azerbajdžánu v Moskvě na jednání... a já vám teď povím pohádku, jak to bude probíhat. 

Jednak s nimi nebude jednat Sergej Lavrov, ale ten druhý Sergej. Ten drsnější. Sergej Šojgu. Ministr obrany. To je ten, co z ruské armády udělal opravdovou bojovou sílu. To takhle přijde příslušný azerbajdžánský ministr Kdysikamarád z Ropného průmyslu. Šojgu se s ním přátelsky obejme, zavzpomínají na staré časy, kdy se porcoval Sovětský svaz a oba byli mladí a pak Šojgu přejde k věci: 

Víte bratře kamaráde. Náš Vladmír Vladimírovič je hrozně znepokojený. Víte my tam v Arménii máme dvě základny. A nevěřil byste, když jste vystřelili tu vaši strategickou střelu Točka, tak nám naši kluci volali a žádali povolení k útoku, protože se báli, že ta raketa letí na ně. To víte, ti dnešní vojáci už za moc nestojí, však to znáte. U Vás se také našel blbec, který (zajisté proti vašim rozkazům) ztratil nervy a odpálil strategickou raketu. Nepochybuji, že jste ho už degradovali a poslali do zázemí. 

Ujistil jsem Vladimíra, že jste to tak určitě nemysleli. Že to byla jen přílišná iniciativa nějakého vola. Koneckonců známe vaše přesné rozložení sil, podívejte na zde na mapku. Kromě toho víme, že už nemáte skoro žádnou dělostřeleckou munici. (Bude následovat výčet informací, které neví ani azerbajdžánský generální štáb). A považte příteli... Vladimír je stejně znepokojen a vydal rozkaz, že se naši kluci na základnách mohou bránit, pokud by na radaru viděli další střelu. A víte, byl jsem Vladimírem donucen, abych na základny nechal navozit další munici a vybavení. (Bude následovat výčet, který ukáže, že na ruských základnách je víc munice, letadel a vybavení než v celém Azerbajdžánu). 

No nic příteli, rád jsem Vás viděl. Přece jenom bych Vám doporučoval, abyste si dávali pozor, to víte, naši plukovníci nebyli v žádné opravdové válce a jsou to blbci vystrašení, tak aby nedošlo k průseru. Nepochybuji, že budete přítele Alijeva informovat že kdyby zase letělo směrem na Stěpankert - to je přesně ve směru naší základny, tak by mohl někdo z našich operátorů znervóznět a vystřelit taky. 

Tak se opatrujte příteli. 

 

Pak Šojgu přijme arménského ministra Ojropřítele Majdanjana:

Vážený příteli. Rusko je pobouřeno útokem na arménskou suverenitu. Nepochybuji, že jste přijali příslušná opatření. S napětím vám držíme palce. Jistě již vaši kamarádi v USA a EU posílají munici, peníze, vojáky a další vybavení. Neposílají? Oh promiňte, to jsem nevěděl, že vaši ojropřátelé, kteří vás tak podporovali při získávání premiérského křesla teď selhávají. 

To víte, my vám pomoci nemůžeme. Rádi bychom, ale omezili jsme naše základny, jak jste nám dávali vědět, že se musíme znovu pobavit o těch smlouvách o pronájmu. Kdybychom vám měli pomoci, tak bychom museli navýšit vybavení, museli bychom si zajistit nové koridory pro zásobování, určitě bychom potřebovali hodně dlouhý pronájem. Museli bychom mít svoje lidi u vás na generálním štábu a to bude těžké. 

Jo abych nezapomněl... jednu radu bych pro vás měl. Nedávno jste do výslužby propustili generála Ruskokámoše Putinjeva. Měli byste ho povolat. Jsem si jistý, že pan generál je nejkompetentnější k vedení vojenských operací a bude mít velký vliv na morálku mužstva. Kromě toho má téměř nadpřirozené schopnosti, aby vycítil koncentraci nepřítele. Však jsme ho vyškolili u nás na Frunzeho akademii. 

Tak se mějte pěkně, je mi líto, že jste z Francie nedostali nic víc než vaše krajany, ale to víte...  Francouzi. U nás si samozřejmě nakupte co potřebujete. U Lavrova už je smlouva o půjčce a zárukách, Stačí jen podepsat. Vagony s municí stojí hned za hranicemi. 

 

A to je celé přátelé. Arménie nemá na to, aby válčila s Azerbajdžnem. Ale má na to, aby s velkými civilními  a značnými vojenskými ztrátami ubránila Karabach. A Azerbajdžán ani s tureckou pomocí nepřeleze přes hřeben prvního pohoří. Zbytek je jen otázka peněz a Putinovy nálady. 

Turecký sultán na to nemá žádný vliv. Ani on nemá dost peněz na opravdovou válku. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (135 hlasů)

Komentáře

Ale oni k nám neutíkají lidi z průměrných afrických rodin, to rozhodně ne. Na cestu k nám má (naštěstí) jen zlomek africké populace. Na ty mlaďáky se často složí celá vesnice, samozřejmě s nadějí že je jako příbuzné časem pozvou a dostanou do evropského ráje. Pokud nějaká osoba s přimhouření obou očí splňuje pravidla udělení azylu, znamená to pro nás v budoucnu další, legálně pozvané "příbuzné". Celá situace skončí až po vyrovnání životní úrovně Evropy s Afrikou (méně pravděpodobný scénář) nebo po kolapsu našich sociálních systémů.

Průměrný počet slepic: 3.9 (12 hlasů)

Nově dovážení imigranti vyvolají kolaps sociálních a zdravotních systémů a jejich privatizaci, protože úroveň základní zdravotní péče se stane natolik mizivou, že skoro žádná nebude. Stejně tak zlikvidují důchodový systém. Pokud někdo spoří do penzijního fondu a očekává za 35 let, že si něco vyzvedne, je na omylu. Všechny peníze požere inflace, poplatky (v lepším případě, v horším fond rovnou ukradnou) a z naspořených peněz nebude mít nic. Bude na tom lépe s jakýmkoliv jiným druhem spoření.
Proto nám dováží do EU imigranty, aby zlikvidovali evropské sociální a zdravotní výdobytky předešlých generací. Jestli si je nechají vzít, nelitujme je. Druhým důvodem je likvidace národních států, proto EK tolik tlačí na přijímání imigrantů. Nějaká pomoc trpícím je až na posledním místě. Srovnejme, jak mluvili politici o Rwandě (několik měsíců všichni mlčeli) nebo Jemenu (mlčí už několik let) nebo Katalánsku.

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

Což mi je divné, bo to je dost prostředků, pokud je pravda, že mají $ na den. Tak buď nám mainstreamová média lžou a zase tak na tom špatně nejsou anebo je za tím opravdu nová Evropa, s novými státy a novými jazyky. Kalergiho plán se tomu říká.
Spíše je to armáda, vojenský výcvik či něco podobného mají, předvádějí nám, že jsou schopní všeho. A západ čeká jak to dopadne na východní hranici.

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

Proti Asadovská demokratická opozice v Sýrii byla obdobná, kriminálnící a úchylové převezení ze Saudské Arábie.
Na youtube byly tehdá zavěšeny kromě podřezávání i prasárny typu, jak demokrat požírá plíce Syrského vojáka.
To je dost i na pravověrného.
Z Afriky se k nám valí obdobný odpad.
Do centra Brna se dostanu jen výjmečně a proto je to pro mne poslední dobou vždy kulturní šok.
Posledně jsem nevstřebal pro sama sebe blábolícího Afobrnáka v prochcaných teplácích, před Tranzitem (vlastně Letmem) u Hlavního nádraží. Jasný schizofrenik, o to obdivuhodnější je jeho výkon dostat se až do Evropy.
A na dezorientované, bez ohledu na semafory a dopravní špičku se motající Novobrnáky cizokrajného původu na Tržní jsem si už tak nějak, při cestě z práce zvykl. Zřejmě tam mají někde pelíšek. Ti sice nevypadají jako jasní pošuci, ale městská doprava je pro ně zřejmě nová.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Opravdu to byly plíce, ten saudskej protiasadovskej Syřan, podle popisku sice vykřikoval, že požírá srdce a Allah Akbar. Jenomže v pazourech držel krvavé cáry a v diskuzi vyplynulo, že to mohly být pouze plíce.
A protože you tube již nezobrazuje závadná videa, tak to již nelze tak snadno dohledat. Asi by měli ve školní výuce u Arabů trochu přidat v biologii.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Byli jste už dneska u "vlka"?
"Řezníček z Brna" tam rozebírá a doporučuje k přečtení nějakou knihu.

Autor navštěvuje různá "azylová střediska" v Německu a je zděšen z toho, že:
- takový kulturní národ (Němci) strká do téhož místa navzájem k sobě národnostně a snášenlivostně nekompatibilní plaváčky;
- je tam děsný binec a smrad a leckde neteče voda;
- jídlo je (dle plaváčků) nepoživatelné (= nechutná jim to prý);
- nemůže uvěřit/pochopit, že se tam v noci plaváčci perou na nože;
- plaváčci se nudí;
- někteří plaváčci jsou tam nešťastní, ale nemají peníze, aby se "okamžitě vrátili domů";
- kdyby dostali blondýnu a dům, byli by spokojeni a vracet domů by se nechtěli;
- a další...

Přečtěte si to, je to... No prostě si to přečtěte (tedy jestli se vám bude chtít).

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

Peníze na cestu do Evropy získali mnozí korupcí nebo jinými zločiny. Normální rodina v Africe na cestu do Evropy nenašetří nikdy, a pokud už by našetřila, je pro ni Afrika mnohem vhodnějším místem k životu než studená Evropa.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak sem psal fčera. Blboini pudou na hnůj spořádaně v dvojstupu a Vidlák pude před něma s paličkou, kerou bude bouchat o zem. Jinak sem to promiňte nepochopil.

Průměrný počet slepic: 2.4 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Víte debilové o čem mluví? Ale já vám to povím. je von vlastně ten náš? Dumejte.

Průměrný počet slepic: 3.1 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

a to činí
8 618
Někdo se zmínil o "skore" 8 000 za den a dočkal se výsměchu ( Flegl?).
Budou se mu smát ještě dneska?
Ale uvítal bych, kdyby Demodebilové, včetně chytráků Pirátů!, bojovníků za svobodu, se ráčil vyjádřit.
Zatím se tváří, jako by lidi nahuškali v létě Marťani, jako by Svačinka na mostě se nekonala, Šmucí a spol neplácal do éteru.

Průměrný počet slepic: 4.4 (28 hlasů)

Tak jsme napsali skoro totéž ve stejnou chvíli...

Hodně by mě zajímalo, kolik je mezi těmi 8 613 těch, co před nějakým týdnem demonstrovali bez roušek proti opatřením vlády.

Docela mě překvapuje, že se s novými opatřeními také tvrdě nezvýšily sankce za jejich nedodržování. Nasadila bych vysoké pokuty.

PS: Dnes jsem z auta zahlédla u stadionu početnou skupinu mládeže (asi) s trenéry, bylo jich dohromady tak 40, v těsném hloučku živě debatovali a smáli se, roušku neměl nikdo z nich. Kvůli takovým frajerům se pak odkládají plánované operace v nemocnicích.

Průměrný počet slepic: 4.2 (23 hlasů)

https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-czech/

Až Prymula otestuje celý český národ na antigeny, zjistí se, že je (nebo již bylo) nás pozitivních bratru několik set tisíc. V tom světle včerejší číslo 8.000 rychle vybledne. Stále zůstává jako jediná smysluplná statistika počet hospitalizovaných s vážným průběhem - aktuálně 412 osob a celkový počet hospitalizovaných osob - aktuálně 1893.

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak on měl ten kočičí král Flégr asi přece jen pravdu.

Východisko z epidemie je plošná karanténa a cesty jen do práce, říká odborník Jaroslav Flegr
https://zivotvcesku.cz/vychodisko-z-epidemie-je-plosna-karantena-a-cest…

Průměrný počet slepic: 4 (17 hlasů)

Hele, Sasine, dopi to, zaznamenej si svou poslední malou a velkou potřebu, přestaň tady po nás pokřikovat a di do postele ty nádhero.

Průměrný počet slepic: 3.9 (26 hlasů)

Už to mám napsaný, Tak jak dlouho mám čekat abych to pustil.?

Průměrný počet slepic: 2.5 (12 hlasů)

Tak jo, du teda jako "spát". Ale věř mi, že tobě prdel zachraňovat teda nebudu. Zeptej se třeba Lača, On by možná chtěl? Nebo Targuse, to je taky dobrej nápad. Zmizíš ze světa a ani se nepoznáme. Jedině, že bys chtěl(la). Muheeeee

Průměrný počet slepic: 3.1 (20 hlasů)

veřejně exponovaných osob ví, co znamená tajuplné a magické zaklínadlo y=exp(x)
---
A pak že nerostou.

Průměrný počet slepic: 2.6 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Na to, že je Vidlák samouk a samorost, tak má vynikající intuici a dokáže pochopit informace na rozdíl od našich politiků a novinářů. Přitom tato válka o Náhorní Karabach dává při komentování neobyčejné možnosti. EU ani NATO nemají názor, jak říká Macron, jsou v rozkladu. Nikdo nemusí dodržovat noty když nejsou. Zbyl jen bobřík mlčení.
Válka brzy zamrzne pro nedostatek prostředků a je jen otázka jak dlouho klid vydrží. Možná by byl dobrý čas na vyhandlování obsazených území mimo Karabach za uznání Karabachu jako státu. Ale to byl špatný příklad pro jiné konflikty.
Zajímavé je, že najednou EU a NATO začínají chápat, že RF má své nepominutelné zájmy ve svém okolí.

Průměrný počet slepic: 4.4 (24 hlasů)

Víš howno o Karabachu, podej si ruce s Vidlákem.

Průměrný počet slepic: 2.4 (25 hlasů)
Trvalý odkaz

Nejsme hrdý národ. Jenže jsme tu furt.
Přišel Němec, pobyl a zase odešel a my jsme tady furt.
Přišel mužik, pobyl, odešel a my jsme tady ještě pořád furt.
Přišla Unie, pobude a až se rozpadne, my tu zase budeme furt.
Těžko nás porazit, když nebojujeme.
A žádný vetřelec nezvládne poslouchat naše vtipy dýl jak čtyřista let, to je vyzkoušeno.
Nestojíme za moc, ale ještě pořád stojíme tady.
To není špatné.
Politika tady stojí za hovno
Svatá pravda. Politici jsou šmejdi, kradou a sousedovi, který je volil by se patřilo dát po hubě.
Ale je fakt, že je zvolil ve volbách. To znamená, že tady míváme volby.
A že na politiky můžeš nadávat nahlas a nikdo tě nezavře?
To není špatné.
Žijeme v drahotě a bídě
Je to pravda. Všechno stojí peníze a těch nikdo nemáme dost.
S bídou vyjdou naprosté většině jen na vlastní bydlení, placatou televizi, ledničku, mikrovlnku, pračku, počítač, mobil a aspoň jedno auto do rodiny.
Hlady už tady nikdo neumřel sto let. Máme se tak zle, že jsme líní se za lepší prací odstěhovat z Brna do Ostravy, protože je to hrozně daleko a tady máme garsonku po babičce.
Čtvrtina lidí má denně na cigára, polovina na benzin do auta a tři čtvrtiny na kořalku.
To není špatné.
Šéfové jsou parchanti
Svatá pravda, šéfové obecně jsou na hovno. Pokud ale můžeš nadávat na šéfa, znamená to, že máš práci.
To není špatné.
Daně jsou vysoké
Jsou. Jsou nekřesťansky vysoké. Pokud ale musíš platit daně, znamená to, že jsi i něco vydělal nebo něco máš.
Horší by bylo, kdybys nic nevydělal a nic neměl.
Nakonec to není tak špatné.
Zaměstnanci jsou parchanti.
Jo jo, zaměstnanci jsou líní a nevděční parchanti, kteří jen tak za hubičku makat nebudou.
Ale pokud máš zaměstnance, kterým platíš, znamená to, že jsi borec, který dokáže vést firmu a vydělat tolik peněz, že může dát obživu dalším lidem.
To není špatné.
Zdravotnictví stojí za hovno
No samozřejmě.
Takhle se musíme spokojit s tím, že pro nás v nouzi vcelku rychle dojede sanitka, že nás nejdřív
zachrání a až pak se ptají po průkazce pojištěnce, že v nemocnici platíme jen za karbanátek a že v
rámci pojištění dostáváme velice slušné a odborné služby.
To není špatné.
Počasí stojí za hovno
Naprostá pravda.
V létě velké vedro, v zimě krutý mráz. Ale nemáme tsunami, ničivá tornáda ani zemětřesení.
To není špatné.
Příroda stojí za hovno
Pravda. Ani pořádné hory, ani pořádné moře, ani pořádná džungle.
Ale zas tu nemáme na každém kroku jedovaté hady, chlupaté pavouky, moskyty, v lese na tebe
neskočí hladový tygr a pravděpodobnost, že tě do Berounky stáhne krokodýl, je taky poměrně nízká.
To není špatné.
Celé je to tu na hovno
Je to přesně tak. Ale nikdo nás tu nedrží.
Můžeme se kdykoli sebrat a odstěhovat se na jiné, lepší místo, kde bude všechno v cajku.
A taky nám nikdo nezakáže se vrátit, když zjistíme, že takové místo neexistuje a mnohde je to
mnohem horší než tady.
A to není špatné.
Přes všechny ty výše popsané kruté hrůzy, ve kterých tady musíme žít, dokážeme každodenně řešit
kraviny, jako kdo je baníkovec a kdo sparťan, že v televizi dávají ptákoviny a dokážeme se smrtelně
vážně hádat a urážet kvůli tomu, že jeden chce DPH zvednout o procento a druhý o dvě snížit.
Nejsem cestovatel, nikde jsem nebyl, nic jsem nepoznal a nemůžu nic s ničím srovnávat. I přesto si
lajsnu prohlásit, že se tady máme jako prasata v žitě, v nejklidnějším koutě galaxie. Nic důležitého tu nemáme, takže nám to nikdo nechce vzít. Nic nám zas tak moc nechybí, takže sami na nikoho
neútočíme. Nejsme bůhvíjak bohatí, aby se nám sem stěhovaly hladové hordy, a nejsme zdaleka tak
chudí, abychom se ve stěhovavé hordy proměnili sami. Díky tomu všemu sice nedržíme jako národ
moc pohromadě, ale zase nás nikdo jako jedince nijak neomezuje a nemá tendence
násilím sjednocovat.
Pokud na světě existuje místo, kde se může každý v klidu a svobodně
rozhodnout, čím chce být, jak chce žít a čeho chce dosáhnout, je to tady. Můžeme studovat
cestovat, podnikat, pracovat, chlastat pivo, dělat cokoli, co chceme.
To není špatné.
Akorát možná neškodí si to sem tam připomenout.
Líbí se mi tu. Zůstanu tu i příští rok

Průměrný počet slepic: 4 (36 hlasů)

Dobře píšeš.
Za jeden rok svobody zdvojnásobí otrok ve svém zájmu majetek. Druhej rok to zdvojnásobí a třetí rok to zdvojnásobí a čtvrtej rok to zdvojnásobí už jen pohledem, dokud se nenasomruje nějaká pijavica z vrchnosti a pak řekne že není žádnej otrok. Hotové.

Průměrný počet slepic: 3.1 (11 hlasů)

a včil jsem na to při úklidu archivu narazila. tak se omlouvám, jestli máte pravdu, ale stejně, na tom že je to pravda to nic nemění, akorát zjištění že moc lidí jej asi nečte.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Není to ani jeho mluva, ani styl a najít nemůžu

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Nevím, zda tam najdete zmiňovaný text, ale je tam dost jiných, dle mne, kvalitních myšlenek a vtipných poznámek. Doporučuji zvláště v depce a hysterii, implementované našim mainsreamem skoro pořád

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Dolsi, opravdu jste z toho srovnání ČR a Běloruska dovodil tohle?

Opatření: v ČR všeobecná buzerace / Bělorusko prakticky nulová
Shromažďování: omezení nad 2 lidi / statisícové demonstrace, plné stadióny
Prevence a léčba: roušky, remdesivir, ARO, JIP / vodka, jízda na traktoru, sauna, cibule, česnek

Co kdybyste se zamyslel, nad počty hospitalizovaných v ČR, z toho s těžkým průběhem a srovnal to s kapacitami českého zdravotnictví. Tj s kapacitami lůžek infekčních oddělení a JIP+ARO v ČR. A hlavně, jak to s nimi vypadá právě v těchto dnech.

A pak si logicky zkuste dovodit, zda jste vůbec nějaké relevantní porovnání provedl. Dle mého soudu jste předvedl názorně argumentaci typu třeba Josepha Chlóra tady anebo na úrovni Radkina Honzáka tady http://blog.aktualne.cz/blogy/radkin-honzak.php?itemid=37868 či na úrovni Jana Hnízdila tady http://blog.aktualne.cz/blogy/jan-hnizdil.php?itemid=37865
Nebo na úrovni petentů „odborníků“ tady http://blog.aktualne.cz/blogy/jan-hnizdil.php?itemid=37852. Taky je dobrá k porovnání způsobu argumentace bývalé novinářky a reportérky tady https://bernardi.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=758634 (tu novinářku jsem nevybral náhodou, je to krásný příklad mnohého českého novináře).
Možná dáte přednost této deklaraci 3 amerických epidemiologů profesorů Harvardu a Oxfordu https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-czech/

Vybrat si lze, dle mého názoru, podle libosti.
Ale samozřejmě tu prezentuji jen své názory, interpretace a mohu se mýlit.
Laca jste bezargumentačně odkopl. Zkuste se poprat s výše uvedeným. Obávám se, že na to půjdete stejně jako Joseph Chlór. Nebo ne?

Jen další vzorek kapacit českého zdravotnictví:
Jak na tom jste v jablonecké nemocnici? Prý jste uzavřeli část ortopedie a všechny plánované operace jsou do odvolání zrušené?

Ano. Zavřeli jsme ortopedii. Zrušili jsme všechny operace, které jsou naplánované na ortopedii. Toto oddělení jsme reprofilovali na tzv. covidovou stanici. V současné době na ní leží devět pacientů, dva další na ARO. Počítám s tím, že postupně bude docházet k dalšímu omezování péče, jestliže vývoj epidemie a počtu nakažených bude stoupat jako dosud.

„Máme přístroje, ventilátory...“ uvedl tento týden Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pro zdravotnictví v Libereckém kraji. Platí tato slova i pro vaši nemocnici?

Máme jich takové počty, že je ani nejsme schopni obsloužit personálem.

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

Alexi tak to jste mne dostal. At napišu cokoliv tak budu za nelidu. Nevim jestli jste pochopil co řeším, (a jsem v plné pokoře před všemi nemocnými v čr). Já chtěl a nevím s jakým úspěchem porovnat dvě země a jejich výsledky. Pokud jsem dobře přečet Váš štulec tak jsme na tom hodně špatně. Snažím se ted přijit na to proč na tom tak zle ba hůř není bělorusko protože nic nepřikazovalo, prosil jsem čtenáře pokud najdou nesrovnalost v porovnání at se vyjádří a dají link na náhled do běloruska. Osobně jsem se bělorusku začal věnovat protož začaly chybět jakékoliv zprávy odsud(mimo revoluce a svržení lukyho). A s tím jak nic neomezovali tak už tam měli lidi padat na ulicich na zem , minimálně plný mrazáky u špitálů a předpokládám , že to by si naše vaše tv nenechala ujít ukázat nám jak dopadnem když nebudem poslouchat.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Ty data v těch lincích od Vás jsou falešná? jinak za linky děkuji. Bezargumentačně odkopnutý Laco ,kde,kdy?(při jeho spojování nespojitelného omon vs pčr)?
To že jsme po krk v blátě neznamená, že se nebudu rozhlížet kolem proč. Nebudu nikoho vyzívat at opatření nedodržuje (ani sebe) ale taky nebudu pštros a dělat že není jiná cesta jak schovat hlavu do písku.Co je tedy v Bělorusku jinak ? Už nedávno jsem psal a myslím si to stále ,že covidí neradovánky nás v budoucnu ještě vyjdou hodně draho na zanedbané péči.

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

In reply to by dols (neověřeno)

Trvalý odkaz

nesledoval.
Následující věty neberte, prosím, jako osobní útok, nýbrž jako zamyšlení.
Asi bych se pokusil porovnat vzorce chování obyč lopat.
Neboli co dělá takový Bělorus, když vyleze z háku (z práce).
Jede domů, anebo jde na pivo, víno, kebab, blablabla...
Návštěvy a rodinné sešlosti.
Počty kulturních akcí a počty návštěvníků.
Hustota obyvatelstva a jeho rozložení - počet vesnic, jejich zalidněnost. Totéž města. Plus porovnání typu městské zástavby.
A samozřejmě v neposlední řadě počet odběrů na 100 000 obyvatel. Jak už bylo mnohokráte napsáno, kde se neberou vzorky, jsou zdánlivě všichni zdrávi.

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)

Za vstup se neomlouvejte já s alexem nic nevedu jen mě mrzí že vytrhne půlku porovnání čr/bělarus a doplní to názory ne mými.
Díky za inspiraci ale jak jsem uváděl ohledně běloruska je ticho(tedy v souvislostech s nákazou)
nemám možnost a asi ani chut vyhledávat rozdíly ve zvycích obyč.lopat, pokud někdo má kontakt- známost tak sem určitě nějaký postřeh napíše ale stejně s tím že už je zde pozdě na jiná než destruktivní (ohledně financování zdravotnictví a státu) opatření nic neuděláme jen chci vyhodnotit práci vlády a příští rok to vzít v potaz.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Bělorusko má data shodná s Českem, ale nedělalo opatření proti viru jako Česko - to jsou fakta. Vyplývá z toho závěr: virus si svoji cestu najde bez ohledu na opatření. Odlišný je jen průběh grafů v čase, výsledek je stejný. Platí to víceméně obecně, nejen ve srovnání Běloruska s Českem. Samozřejmě existují vedlejší faktory země od země. Především úroveň zdravotnictví. Z toho například vyplývá, že úroveň zdravotnictví v Bělorusku je nadprůměrně vysoká a v Itálii podprůměrně nízká. To jsou paradoxy, viďte.

Statisticky jsme na tom stále dobře. 84 mrtvých na 1 milion populace. Světový průměr je 138. Viz tabulka:
https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries
Nyní doháníme zpoždění, které ve statistikách máme od jara.

Stále platí, že nejlepší opatření je prevence a veselá mysl.
Inovované heslo pro dnešní dobu zní: Milujte se, množte se a promořujte se.

Průměrný počet slepic: 3.6 (11 hlasů)

Hodně jich přišlo nakažených i do třeba Makedonie. A nebyli to jen ošetřovatelé, ale i lékaři. Jedna lékařka, například "zapomněla", že má příznaky nemoci a chodila mezi lidi a dost jich nakazila.

No a v té Itálii najednou neměl kdo se o stařečky starat, tak je přesunuli do nemocnic a začal ten problém s "kvalitou" zdravotnictví.
V našich špitálech je prý také 40% lidí, co tam nemají už co dělat. Trochu mě to udivuje, když nemocnice nemají problém propustit pacienta domů. Asi jde jen o lidi s DD.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

nefunguje zdravotnictví pro chudé (včetně střední třídy).

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Bělorusko má o polovic vyšší odběr na 1mil. než Česko - 210tis vs 140tis(viz tabulka)
https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

proč v tom hledáte něco složitého?
Roznašeče infekcí známe od dob, kdy se na světě objevil mikroskop umožňující zachytit všelijaké malé breberky.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Není testován a je bezpříznakový. Je tedy zdravý nebo je nemocný?

Zatím bez slepic

In reply to by dols (neověřeno)

Trvalý odkaz

Především bych Vám chtěl poděkovat, že Vaše reakce obsahuje slovo štulec. Na rozdíl od reakcí jednoho zdejšího nového pána, jehož reakce na kohokoli si můžete znovu dohledat – to je můj jediný kandidát na tomto fóru na Zemanova Besserweisera.
Teď snad vysvětlení. Nepsal jsem to ani jako štulec či jakkoli jinak pejorativně vůči Vám.
2 země nelze srovnávat v počtech čehokoli, co jste Vy srovnával. Jde zase o Masterův komplexní systém se strukturami. Chcete-li faktory, kterých je strašně moc a které mají za následek konkrétní průběh v dané zemi. Nejsme sto je porovnat.

Laca jste chápal pochopitelně doslovně, on měl dle mého soudu na mysli diktátorský charakter země, kde je snadné až zavírat za neuposlechnutí jakéhokoli opatření. Někdy se vyjádříme tak nepřesně, že to reagujícího zavede. Mimochodem v Německu se z našeho hlediska nic nedělo a razantně tam ty pokuty zvedli.
Obecně se nedivím nikomu s jakýmkoli názorem, vždycky je to o relevantních informacích, zda je máme a zda jim porozumíme, o tom koho pokládáme za odborníka. A jaké informace kdo považuje za důležité. Laik se ve všem strašně snadno sekne, z mnoha důvodů. Jediný společný důvod je lidská nedokonalost. Tam, kde není dostatek informací, tam nastupuje vlastní „fantazie“ v konfrontaci s vlastní zkušeností. I takovou, kterou nelze zevšeobecňovat. Třeba to, jak se k nám zachoval konkrétní lékař, konkrétní hygiena v konkrétní věci.
Je to vše normální. Viz třeba spor o to, zda roušky ano či ne. Divil byste se, co o tom lze napsat a vyslovit. V dobré víře.

Od počátku po přečtení onoho článku Kladivo a tanec (skloňováno ve všech pádech přetížení a kolaps zdravotnických kapacit), je mi zřejmé, že pro mne jako laika je rozhodující údaj o denním nárůstu, jakkoli je nepřesný, vypovídá o rychlosti šíření nákazy a přesná čísla hospitalizovaných a vyčleněným počtem s těžkým průběhem. Odlišují ty, kteřií jsou na Áru a na JIPce od těch na běžném lůžku infekčního oddělení. A skutečná kapacita zdravotních zařízení (jak ve vybavebí, tak personální). Díky manžece mám reálnou představu o lůžkách a nedivím se, že drtivá většina se domnívá, že ty kapacity jsou daleko vyšší.
Vše ostatní vyžaduje hluboké znalosti, které laik mít prostě nemůže. Diskuse nad testy a testováním vůbec, sledování počtu úmrtí, smrtnosti, atd, atd. Nový vir má holt poněkud jiné vlastnosti než chřipka.
No nevím, zda jsem srozumitelný v tom, jakým způsobem o covidu subjektivně uvažuji.

Průměrný počet slepic: 4.2 (12 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děkuji za odpověd , nějak jen nerozumím "rozhodující údaj o denním nárůstu" . Znamená to, že až nas během 14dní všechny otestují tak bude šílený nárust a pak už budem zdraví protože to nemá kam růst.

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

Ale neradoval bych se předčasně. Prymula může klidně spustit druhé a další kolo testování. Faerské ostrovy už se blíží k průměru 3 testy na jednoho obyvatele. Lucembursko má obyvatele protestované 1,5x, přesto má více než dvojnásobek úmrtí než my. Asi taky mizerné zdravotnictví, kdo ví...

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Pro mne jako laika, výhradně pro mne, je to subjektivně jeden ze dvou rozhodujících ukazatelů. Ten denní nárůst. Druhým ta čísla hospitalizovaných.
K tomu testování. Počet testů nehraje žádnou roli, lze ho převést pomocí matematiky a zkušeností odborníků na srovnatelné hodnoty. Něco podobného jak třeba počet mrtvých v jednotlivých zemích, kdy si to převedete na čísla úmrtí na stejný počet obyvatel. To je zjednodušeně řečeno podstat validace dat, což je metoda používaná i v jiných oborech. Ostatně na přehledu stran koronaviru (https://koronavirus.mzcr.cz/) máte všude poznámku, že se čísla mění i dodatečně kvůli validaci dat. Tam jsou ty validace trochu jiného charakteru. U odborníků to zcela jistě nebude jediný údaj, ale komplex údajů, kterými se řídí.
Prymula mluví o možnosti protestovat celý národ. Musel by říci, jaký pro to má důvod, aby to bylo možno jakkoli posuzovat. Pokud ho neznám, nevidím žádnou možnost to hodnotit, nota bene jako laik.
Jinak proboha neděkujte za odpověď. Jsme tu přece proto, abychom si pokecali a prokydali nějaké téma. Pro mne je to zajímavé, jak uvažují jiní.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak jste mi zamlžil víc než bych myslel, všude se uvádí počet nově pozitivně testovaných, Vy tvrdíte,že počet testů nehraje roli a lze ho převést pomoci matematiky (rozumím) a zkušenosti odborníků na srovn.hodnoty. Marja ja si zitra pudu pro školné at mi ho vrátí protože skutečně nevím jaké číslo,jak upravené matikou, zkušenostmi odborníků je uváděno v těch ztresujících titulcích, v projevech odpovědných. Ps. poradíte mi co si mám představit pod pojmem převod počtu pozitivně testovaných na ... pomocí zkušenosti odborníků .Tápu.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

Máte recht, napsal jsem to nesrozumitelně. Obecně samozřejmě platí, čím větší protestovanost, tím větší přesnost. Ty testy se ale provádí srovnatelně, čili si mohu matematicky převést počet nově nakažených na stejný počet testů. Stejně jako počet těch úmrtí v zemích s rozdílným počtem obyvatelstva na srovnatelnou hodnotu - kolik je těch úmrtí třeba na 100 000 obyvatel.
V těch testech, dle mého názoru není nutná přesnost, když Vám postačí jen ten trend. A mezi tím počtem pozitivně testovaných, přepočtených na stejný počet testů už je přímá souvislost s počtem hospitalizovaných, jakkoli jde o nepřesná čísla.
Prymula a ostatní používají přímo ona čísla denních přírůstků jako zkratku. Nikdo mu v médiích nedá prostor na to, aby pokaždé, když to zmíní vysvětloval ten prostý přepočet. Oni nemají, stejně jako politici jinou možnost než se vyjadřovat ve zkratkách.
Dám jiný příklad. http://blog.aktualne.cz/blogy/jan-hnizdil.php?itemid=37799 Na tomto odkaze se Hnízdil zaštiťuje tvrzením viroložky Zelené, že čísla zjištěných pozitivních nejsou spolehlivá stran nakažení covidem, neboť testy zjišťují jen část, která nestačí ke spolehlivému prokázání zrovna covidu. U covidu je nutno k prokázání větší část. Nepochybuji o tom, že má pravdu. Vysvětlil to prof Hořejší. K rozpoznání konkrétních virů nám doposud stačil ten první způsob. A jiné testy se nenakoupily, nebyly. Vyvinuli se až s novým virem. Třeba MuDr Peková. Přesto pro ty trendy a pro srovnatelný způsob testování stačí i ten první způsob. Nárůst je tam také patrný zejména, když stoupá počet těch hospitalizovaných jenom s covidem. Tam už je diagnóza daleko přesnější na základě příznaků. Pro adekvátní závěry epidemiologů to stačí. Neberou v potaz výsledky testů jen samy o sobě, ale i v kontextu ostatních iformací.
Ta nepřesná čísla nejsou překážkou pro adekvátní závěry.
Španělé dělali třeba studii stran promořitelnosti na základě defakto hodně nepřesných čísel, a přesto došli k adekvátnímu závěru, že promořenost probíhá příliš pomalu.
Nevím, zda je to srozumitelnější.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)