Pohádka o válečné diplomacii

Autor

Včera nám Bakalonoviny sdělily, že Arménie válku s Ázerbájdžánem prohrává. Že to mají od vždy pravdomluvného reportéra Českého rozhlasu Martina Dorazína. Prý to jejich rozvědka podcenila, jsou slabší, opírají se o špatného nespolehlivého spojence v Rusku a vůbec to mají prohrané. Hovno milí Bakallháři i veřejnoprávní intervjůci. Je to dost jinak. Nemusel bych se ani snažit hledat jiné infromace, postačilo by mi, že to napsali lidi od vás. To je totiž nejlepší zařídit se přesně obráceně. 

Ale vezmu to od začátku.

1. O válce v Karabachu si štěbetali vrabci na střeše. To jen u nás bylo ticho po pěšině. V Jerevanu se už několik týdnů předem diskutovalo o vojenských transportech a každá babča věděla, že se něco bude dít, když na letištích v Azerbajdžánu přistávalo jedno vturecké vojenské letadlo za druhým.  Že by arménskou rozvědku cvičil čučkař Koudelka, aby si nevšimla toho, co si mohla v podstatě přečíst na fejsbůku, to by bylo hodně smutné. 

2. Stačilo se podívat do jakékoliv vojenské ročenky...  Azerbajdžán - rozloha o trochu víc než ČR, počet obyvatel stejný jak u nás a víte jaký mají vojenský rozpočet? Ještě menší než u nás. Slavná ropná země je chudá jak kostelní myš. Jejich HDP je proti nám úplně směšný. Dávají na armádu po velkém navýšení v loňském roce asi 2 miliardy dolarů, čili velké kulové. 

Prý mají asi pět set tanků, sedm set obrňáků, nějaké stovky děl a pár nadzvukových letadel. Jako fakt si někdo myslí, že se s takovou směšnou silou dá dělat válka v horském terénu proti vysoce motivovanému nepříteli, který je tam doma? Jak to říkal Andor Šándor?  Že naše lépe placená armáda dokáže ubránit jeden most po dobu jednoho týdne? 

Syrští džihádisté na tom moc nezmění, jen povraždí víc lidí, ale jak všichni víme, z vojenského hlediska to nic neznamená, protože lidí je jak sraček, Kefalín. Ani turecké letecké dodávky na tom nic nezmění, protože pořádná válka se vede především po železnici nebo pomocí tisíců kamionů. Vojenské letadlo plné munice se vystřílí i v lokálním konfliktu za jedno odpoledne. 

3. Arménie je proti Azerbajdžánu třetinová. Třetinová populace, třetinový vojenský rozpočet, ale HDP na hlavu je stejné. Nemají ropu, nemají nic, k tomu pověstná kavkazská ležérnost a klídek, ale přesto vydělávají zhruba stejné peníze, jako kolegové v Azerbajdžánu. Samozřejmě v absolutních číslech třetinové. Ostatně, je jich třikrát míň. 

Jsem jediný, kdo ty muslimské Azery vidí jako totální lůzry, neschopáky a nemakačenka, kteří ani díky ropě nedokáží ze svého hospodářství něco vymáčknout? Navíc tam v Azerbajdžánu mají takového toho doživotního prezidenta miliardáře, který si umí dost peněz odklonit do Švajcu. Přidejme si zkorumpovanu armádu, všeobecný bordel a zjistíme, že to je správně... Marnost nad marnost. 

Bakallháři nám přinesli obrázky pohřbu azerbajdžánského vojáka, který se stal manifestací. Ale já říkám, že jde o manifestaci marného vzteku, protože jim určitě slibovali bleskovou válku a místo toho se prakticky nehnuli z místa a mrtví přibývají. 

4. V reálu se fronta v Karabachu prakticky nepohnula. Obsazeny byly ty vesničky, které byly v dostřelu azerbajdžánského dělostřelectva, ale za první horský hřeben se už nedostali. A pokud ano, tak jen na chvíli. A pak se stalo to, co se při takovémto vedení války stát musí - došla munice. 

Vystřílet plný kamion dělostřeleckých granátů, to zvládne i podprůměrná obsluha dělostřelecké baterie za pár hodin. A málo platné, pořád platí propočty z První světové - střílíte dnem i nocí, máte pocit, že v protějších zákopech nemohl nikdo zůstat naživu a až tam pošlete pěchotu, zjistíte, že jsou tam všichni živi a zdrávi, kulomety mají namontované a vaše generalita umí jen zachytávat střely těly vašich vojáků.

Letecký transportér vám moc munice nedoveze i kdyby Turek otevřel všechny sklady. Nemluvě o tom, že ani Turek náboje nevyrábí po tisících v mnoha továrnách, ale nakupuje. Takže jich taky moc nemá. Palebný přepad běžné dělostřelecké baterie stojí asi 50 milionů korun. Dvacet takových přepadů stojí miliardu, dvě stě takových přepadů už stojí deset miliard a to je podle mě tak reálné maximum, co se dá v Karabachu vystřílet.

A povezte mi Kefalín, nebylo to za těch deset dní už dávno vystříleno? Prý tam mají nějaké stovky děl a raketometů. Už dávno melou z posledního.

A teď z jiné stránky... 

V Arménii také měli Majdan. Také se jim chtělo do Evropy, také tam měli zkorumpovaného prezidenta a kamaráda Ruska, také tam měli americké neziskovky, také tam měli příslušné majdanisty a dosadili si toho správného proevropského premiéra. Jakže se jmenuje? Nikol Pašinjan. Má jako prioritu upevnění vzathů s EU a USA.  Ten samozřejmě narazil na realitu v regionu a usoudil, že sice Putina nasere, ale jen trochu. Což se samozřejmě nelíbilo naší vaší EU, protože si to představovali jinak. 

Nepřipomíná vám to něco? Ano, Lukašenko. Ten se také lísal do Evropy a doufal, že za to něco bude. Ale také mu zůstal smysl pro realitu a Putina nasíral jen trochu. A když pak došlo na lámání chleba, celá EU, která ho polácávala po zádech za demokratický postoj ke krymské anexi, ta ho hodila přes palubu ve prospěch domácí puťky. 

A copak se teď děje, když Arménům teče do bot?   Ano Kefalín, Evropa pomáhá Arménii především kecama. Nikdo proti Turecku nahlas ani nepípne, protože migranti... Nikdo nepomůže, nikdo nepošle ani muže ani munici. 

Kdo zbyl Lukašenkovi i Arménům? Ano Kefalín, zbyl jim Putin.

Prý se teď mají sejít ministři zahraničí Arménie i Azerbajdžánu v Moskvě na jednání... a já vám teď povím pohádku, jak to bude probíhat. 

Jednak s nimi nebude jednat Sergej Lavrov, ale ten druhý Sergej. Ten drsnější. Sergej Šojgu. Ministr obrany. To je ten, co z ruské armády udělal opravdovou bojovou sílu. To takhle přijde příslušný azerbajdžánský ministr Kdysikamarád z Ropného průmyslu. Šojgu se s ním přátelsky obejme, zavzpomínají na staré časy, kdy se porcoval Sovětský svaz a oba byli mladí a pak Šojgu přejde k věci: 

Víte bratře kamaráde. Náš Vladmír Vladimírovič je hrozně znepokojený. Víte my tam v Arménii máme dvě základny. A nevěřil byste, když jste vystřelili tu vaši strategickou střelu Točka, tak nám naši kluci volali a žádali povolení k útoku, protože se báli, že ta raketa letí na ně. To víte, ti dnešní vojáci už za moc nestojí, však to znáte. U Vás se také našel blbec, který (zajisté proti vašim rozkazům) ztratil nervy a odpálil strategickou raketu. Nepochybuji, že jste ho už degradovali a poslali do zázemí. 

Ujistil jsem Vladimíra, že jste to tak určitě nemysleli. Že to byla jen přílišná iniciativa nějakého vola. Koneckonců známe vaše přesné rozložení sil, podívejte na zde na mapku. Kromě toho víme, že už nemáte skoro žádnou dělostřeleckou munici. (Bude následovat výčet informací, které neví ani azerbajdžánský generální štáb). A považte příteli... Vladimír je stejně znepokojen a vydal rozkaz, že se naši kluci na základnách mohou bránit, pokud by na radaru viděli další střelu. A víte, byl jsem Vladimírem donucen, abych na základny nechal navozit další munici a vybavení. (Bude následovat výčet, který ukáže, že na ruských základnách je víc munice, letadel a vybavení než v celém Azerbajdžánu). 

No nic příteli, rád jsem Vás viděl. Přece jenom bych Vám doporučoval, abyste si dávali pozor, to víte, naši plukovníci nebyli v žádné opravdové válce a jsou to blbci vystrašení, tak aby nedošlo k průseru. Nepochybuji, že budete přítele Alijeva informovat že kdyby zase letělo směrem na Stěpankert - to je přesně ve směru naší základny, tak by mohl někdo z našich operátorů znervóznět a vystřelit taky. 

Tak se opatrujte příteli. 

 

Pak Šojgu přijme arménského ministra Ojropřítele Majdanjana:

Vážený příteli. Rusko je pobouřeno útokem na arménskou suverenitu. Nepochybuji, že jste přijali příslušná opatření. S napětím vám držíme palce. Jistě již vaši kamarádi v USA a EU posílají munici, peníze, vojáky a další vybavení. Neposílají? Oh promiňte, to jsem nevěděl, že vaši ojropřátelé, kteří vás tak podporovali při získávání premiérského křesla teď selhávají. 

To víte, my vám pomoci nemůžeme. Rádi bychom, ale omezili jsme naše základny, jak jste nám dávali vědět, že se musíme znovu pobavit o těch smlouvách o pronájmu. Kdybychom vám měli pomoci, tak bychom museli navýšit vybavení, museli bychom si zajistit nové koridory pro zásobování, určitě bychom potřebovali hodně dlouhý pronájem. Museli bychom mít svoje lidi u vás na generálním štábu a to bude těžké. 

Jo abych nezapomněl... jednu radu bych pro vás měl. Nedávno jste do výslužby propustili generála Ruskokámoše Putinjeva. Měli byste ho povolat. Jsem si jistý, že pan generál je nejkompetentnější k vedení vojenských operací a bude mít velký vliv na morálku mužstva. Kromě toho má téměř nadpřirozené schopnosti, aby vycítil koncentraci nepřítele. Však jsme ho vyškolili u nás na Frunzeho akademii. 

Tak se mějte pěkně, je mi líto, že jste z Francie nedostali nic víc než vaše krajany, ale to víte...  Francouzi. U nás si samozřejmě nakupte co potřebujete. U Lavrova už je smlouva o půjčce a zárukách, Stačí jen podepsat. Vagony s municí stojí hned za hranicemi. 

 

A to je celé přátelé. Arménie nemá na to, aby válčila s Azerbajdžnem. Ale má na to, aby s velkými civilními  a značnými vojenskými ztrátami ubránila Karabach. A Azerbajdžán ani s tureckou pomocí nepřeleze přes hřeben prvního pohoří. Zbytek je jen otázka peněz a Putinovy nálady. 

Turecký sultán na to nemá žádný vliv. Ani on nemá dost peněz na opravdovou válku. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (135 hlasů)

Komentáře

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Po přepočtu počtu denního nárůstu na 1000 testů to vypadá takto. Vyrovná to ty daleko nižší počty testů v sobotu a v neděli.

den denní nárůst počet testů denní nárůst/1000 testů hospitalizovaní těžký průběh
26.9.—1981—-----------15384—--------128--------------------------------802-----------------181
27.9.—1304—-----------10460—--------124--------------------------------820-----------------187
28.9.—1284—-----------12218--------—105--------------------------------825-----------------187
29.9.—1963—-----------18287—--------107--------------------------------976-----------------202
30.9.—2926-----------—21077-----------138-------------------------------1028-----------------198
1.10.---3496--------------23897-----------146-------------------------------1134-----------------221
2.10.---3794--------------23629-----------160-------------------------------1198--------------—245
3.10.---2556--------------15201-----------168-------------------------------1182--------------—274
4.10.---1840--------------07752-----------243-------------------------------1242--------------—295
5.10.---3118--------------17714-----------176-------------------------------1387--------------—326
6.10.---4460--------------22897-----------194-------------------------------1563--------------—354
7.10.---5338--------------23506-----------227-------------------------------1741--------------—366
8.10.---5394--------------17188-----------313-------------------------------1893-----------------412
9.10.---8618-----------

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přes testy není vidět na jeviště.

Všimli jste si, jak po nástupu Prymuly utichly hlasy všech Žaloudíků v hromadných sdělovadlech? Teď už se s náma nikdo mazlit nebude. Na odpor zbydou jen ty bezzubé petice. Po vzoru food courtů dojde i na internet. Nakonec, parlamentní komise proti hybridním hrozbám již byla ustanovena. Kupodivu i s podporou hlasů vlastenecké SPD.

Očekávám tuhý režim až do zahájení kvazi-nepovinného očkování, bez ohledu na vzestup nebo ústup kovidí chřipky. Přičemž ohledy na ekonomiku firem i jednotlivců budou minimální. Podle logiky - čím více nakažených, tím méně ohledů, pandemie má přednost před vším ostatním.

Hlavně neberte vitamin D3, to je pověra.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je prosté, milý Watsone. Bez testu nebudete připuštěn k práci, na divadlo, do podzemky, natožpak za hranice všedních dní. V rychlém sledu potom analogicky bez vakcíny. Ale nebojte se, obsah vakcíny bude k dispozici na příbalovém letáku...

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

není rozhodnutí Prymuly ale je to rozhodnutí vlád těch zemí,
že si tam nechtějí nechat zavléci od nás koronáče.
My jsme konali podobně na jaře.
To je tak těžké pochopit???

Průměrný počet slepic: 3.6 (13 hlasů)

Nerozhoduje o tom ani Prymula, ani Babiš, ani vláda nějaké země. Prymula je jenom poslíček. Už o tom bylo dávno rozhodnuto a nařízení přišlo shora. Stejně jako celosvětová jarní karanténa, jako zázrakem spuštěná ve všech zemích v jedné chvíli a v jednom stylu. Někteří se chvíli cukali, ale pak taky podlehli. Někteří odolali, protože na ně nemají páku. Darebácké státy, kdo jiný, samozřejmě.

Covidová propustka z lágru je připravena ke spuštění a testuje se:
https://zemavek.sk/covid-pasy-vyskusali-na-letoch-z-londyna/

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

Infektolog Jarčuška, poradce slovenské vlády, již na začátku srpna hovořil o tom, že nejlepší by bylo povinné proti koronovirové očkováni, ale respektuje lidská práva. Je dle něho nutné téma “dobře komunikovat”.
Očekává silný tlak na očkování např. od zaměstnavatelů, kteří si budou klást očkování jako podmínku pro přijetí do zaměstnání. Majitelé fotbalových stadionů nezaočkovaným zakážou vstup. Bez očkování při cestování do ciziny by byla povinnost platit si testy. Stejně jako Prymula se Jarčuška vyjádřil, že bez očkováni bude muset nosit dotyčný roušku, dodržovat rozestupy. Všechno je prý možné.

https://www.napalete.sk/infektolog-ockovanie-proti-koronavirusu-moze-by…

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Nakažený personál je doma v karanténě a neobsluhuje ty technické věcičky. Silně pochybuji, že by jste byli rádi, kdyby to obsluhovali vrátní.
Mimochodem, jakákoliv operace je riziko, že se něco potento a dotyčný nepřežije. Tak se lékaři vyjadřovali před reformou zdravotnictví. Pokud to není opravdu nutné, neřešit problémy operací. Chirurg bude vždy prosazovat operaci, je to jeho práce.
Takže se může klidně stát, že se nakonec ukáže, že se sníží úmrtnost pacientů.

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

Nikoli. Nakažený personál bez příznaků pracuje. Nemocnice jsou v tomto výjimka. Zejména lékaři na infekčním vědí, jak se přizpůsobit, aby nešířili infekci ani na pacienty ani na ostatní personál. Nedostatek personálu je dlouhodobě obecný, povýšený nakaženým personálem s příznaky - ti jsou doma. Ono to zase svědčí o tom, jak to už dnes vypadá ve zdravotnických zařízení reálně. Těm posledním větám nerozumím, jak jsou myšleny.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak jinak, ten "dobytek" Zeman si zase pustil hubu našpacír.
A jen řečnická otázka. Na kohopak by se mohl hodit ten Besserwisser tady. Mně přišla na mysl jediná osoba.
Carlosi, Tobě by se mohl líbit tenhle výrok - „Někdy natahují ruku i podniky, které by zkrachovaly, i­ kdyby koronavirus nebyl.“
To zas bude v álejích nablito.

Průměrný počet slepic: 4.1 (12 hlasů)

A ještě avízo
Jak jinak, ten "dobytek" Zeman si zase pustil hubu našpacír.
A jen řečnická otázka. Na kohopak by se mohl hodit ten Besserwisser tady. Mně přišla na mysl jediná osoba.
Carlosi, Tobě by se mohl líbit tenhle výrok - „Někdy natahují ruku i podniky, které by zkrachovaly, i­ kdyby koronavirus nebyl.“

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/milos-zeman-prezident-ceska-republik…
To zas bude v álejích nablito.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

V bibli se to píše jinak a ani lidovcům to nevadí. Natož demokradům.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

my v Budějcích máme nyní další epidemii, a sice žloutenku typ A, šíří se to dost a vzhledem k tomu, že jako ohnisko označili bufet, kam chodí nádražní personál, lze předpokládat, že se to úspěšně rozveze po republice - zatím z budějovické infekce rozváží pacienty do ostatníc nemocnic v kraji.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslím si, že se nic nerozveze. Tohle podchytit a ukončit hygiena umí. Alespoň já tedy neznám případ, že by se někdy žloutenka rozvezla mimo lokalitu a tím spíše do celé republiky. Insegnante, opravdu nic ve zlém, ale jak jste se k takové myšlence dostala?

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

já jsem především laik, říkala mi moje paní dr. v pátek trochu vylekaná - i když je založením kliďas - o vznikající nákaze, teď psali /na idnes Jižní Čechy/ že s propuknutou nemocí je několik desítek lidí, berme v úvahu inkubační dobu a já jsem jen uvažovala, že nádražní personál - to jsem asi špatně vyjádřila - spíše zaměstnanci - přichází do styku se spoustou lidí a je to přeprava - tak proto, jinak si snad taky myslím, že to zvládnout asi umí, nicméně nevím sice proč, ale žloutenka mne děsí více než kovid

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Insegnante, leccos opravdu chápu. Nás s manželkou se kdysi ptala sousedka mých rodičů, když u manžela zjistili rakovinu, zda je rakovina nakažlivá. Bezvadná ženská, která našim mnohdy nějak pomohla. Vše je o informačních znalostech. Nikdy jsme ji nezesměšňovali, nikdy jsme ji nepovažovali za blbce v pejorativním duchu.

Ano tak, jak o tom uvažujete, je možné usuzovat na styk se spoustou lidí. Ale šlo o skupinu nádražáku pracujících mimo styk s cestujícími. I proto bylo snadné podchytit všechny lidi, se kterými přišli do styku. Hygiena i zaměstnavatel vyloučili možnost další nákazy v přepravě.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Velmi se omlouvám, že odkaz je pro rusky rozumějící.

https://www.youtube.com/watch?v=A5T7Gqqdlxg

On ten Kavkaz a jeho okolí je docela složitý region na bydlení. Z 10 milionů obyvatel Azerbajdžanu je cca milion z Náhorního Karabachu vyhnaných Azerů.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

ale bytový fond nevyšel nazmar, do opuštěných vesnic se nastěhovali arméni a horští židé (to jsem si nevymyslel, skutečně existují :) vyhnaní z Baku a jiných azerských měst. Takový koloběh života dle Cimrmana...

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

jsem zde pokládán za neobyčejného sprosťáka.
Vydělte milion azerských utečenců rozlohou karabachu (podle wikiny 4 400 čtverečních.km). Střelím od pasu bez počítání - nějakých cca 230 ob/km2.
A teď si to promítněte do našich reálií. ČR má velmi zhruba 85 000 km2 a je nás tady deset a půl mio, neboli 10 500 000 obyvatel.
Vydělte si to a barevně mi povídejte o tom, jak na Kavkaze existuje zemička proslulá svou úrodností půdy (na tamější poměry) s dvojnásobnou hustotou obyvatelstva oproti průmyslové ČR.
A pak mi střihněte tu o Budulínkovi, tu já taky rád.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Jako vždy máte samozřejmě pravdu krásný a chytrý Targusi, tudíž nejsem dotčen. Ten milion Azerů se samozřejmě nevystěhoval z Karabachu jak správně uvádíte. Takže za tu formulaci si dávám facku, sypu si popel na hlavu a s výkřiky ''Mea culpa, mea maxima culpa!!!'' trhám roušo. Šlo o důsledky První války o Karabach v letech 1988-1994 v celém Zakavkazku ve které jak uvádí např. J.Bašta zde:

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/jaroslav-basta-treti-valka-o…

''Padlo 25 500 Azerů a až jeden milion jich musel opustit své domovy, Arméni měli 17 500 mrtvých a 300 000 utečenců.''

No a do dnes tam jezdí z celého světa a snaží se pomoci ten bytový problém nějak vyřešit.

Takže si dávám další facku a bijouce čelem o zem prosím o odpuštěni, ó krásný a moudrý!!!

O Budulínkovi? Tu neznám.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Začal bxch tím pučem na Erdogana,už můžeme říci,Erdogan si potřeboval upevnit moc a to se mu povedlo a že to na něj navlíkly USA,pochopitelně mu vlastně pomohly.Bez pomoci,požehnání USA,Německa,by si Erdogan ani neškrtl a jak psal Občan o pomoci Erdoganovi od Izraele,takže naprostá židovina.Podobně o Azerbajdžánu,bez pomoci od Turecka a dalších států,by se do války vůbec nepustil.Bez možnosti okupovat okolní státečky okolo Ruska a přímo i Ruska,západ,USA zkrachuji hodně brzy.Je to podobné,jak v osobním životě,když Vám teče do bot,uděláte cokoliv,to samé státy,vyvolat rozbroje,bitku-bitvu,odvést pozornost,zaměstnat občany jiným problémem.Proto i ten koronáč.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlákův článek je v pořádku, ale pár korekcí je vhodné uvést:

1. EU a USA žádné zbraně posílat nemohou a nebudou. Především zbraně zásadně prodávají. Darovat je jen tak je nemožné, a Azeři, ani Arméni, si je teď nekoupí. Tudíž nemá smysl ani posílat munici a rakety z EU a USA.
2. Azerbájdžán dost dlouho a úzce spolupracuje kromě Turecka taky s Izraelem. Izrael tam snad má mít své vojáky, nějakou maličkou jednotku, a velmi úzce spolupracovat s místní vládou. Ve válce je použito hodně izraelských dronů, ale to se raději dozvíme jen z okrajových médií, z těch hlavních nikdy.
3. Obě strany konfliktu používají ruské zbraně. Tudíž Rusko počkalo, až obě strany vystřílí náboje, a teď jim domluvilo příměří na 3 dny s platností od dnešního poledne.
4. Probíhají další ostré testy ruských zbraní. O konfliktu všichni vědí a účinky ruských zbraní si už experti dohledají. Za cizí krev i peníze tím RF ukazuje své možnosti vůči NATO, a také reklamu na ruské zbraně do celého světa. Proexportní politika s minimálními vlastními náklady.
5. Na Kavkazu se válčilo už dávno před příchodem Rusů, v 19. století po jejich příchodu, válčilo se i ke konci SSSR, válčí se nyní a válčit se bude. mezi oběma stranami je příliš mnoho krve, a ani jedna nechce ustoupit. Tudíž další konflikt určitě vypukne. Kdo nevěří, nechť se podívá např. na Abcházii.
6. Konflikt o Náhorní Karabach přinese jen spoustu krve, obětí, ale žádného jednoznačného vítěze války. Není to možné, a ani není možné vyhladit všechny obyvatele druhé strany, protože území je příliš členité a snadno hájitelné.
7. Všechna horská území mají podobný charakter, viz např. Afghánistán. V údolí pár vesnic, které si vládnou v podstatě samy, a maximálně laxně poslouchají nějakou vzdálenou vládu. nebo taky ne, a nikdo je k poslušnosti nemůže donutit, protože náklady na vynucení poslušnosti jsou podstatně vyšší než hodnota majetku v celém údolí, pokud tam náhodou není ložisko surovin.
8. Obě strany mají celkem moderní armády vyzbrojené ruskými zbraněmi, kterých mají přibližně stejně. V konfliktu se ve zvýšené míře uplatňují drony. Dělostřelecká palba na horská úbočí nemá smysl, jak zjistili britští a francouzští generálové za Velké války. Němci ze zákopů zalezli do krytů, nechali Britofrancouze provést dělostřeleckou přípravu, a po jejím skončení vylezli z krytů a znovu obsadili zákopy. Přesně trefit malý cíl na horském úbočí je takřka nemožné, protože určitá výrobní nepřesnost v hlavni a náboji, povětrnostní podmínky, chyby obsluhy v určení souřadnic cíle, atd. Proto tam masivně nasadili drony, jenže ty se zase dají sestřelit brokovnicí nebo rušením signálu navádění - radioelektronický boj.
9. Arméni si moc dobře pamatují genocidu spáchanou Turky v 1915 - 1918. Azerbajdžánu neprospívá turecká podpora.
10. Válka vypukla, protože se pár azerských politiků hodlá zapsat do historie jak Azer Dobyvatel. Jinak by na ty pusté skály kálel Bílý Tesák.

Nikdy se nikomu nepodaří trvale ovládnout Afghánistán ani Kavkaz. Prostě budou dál válčit mezi sebou. Nynější válka ještě neskončila a obě strany se už jistě chystají na další budoucí konflikt a vyhodnocují, co udělali za chyby v tom současném. Na válku potřebují peníze, peníze a peníze, a ani technická převaha nepomůže proti odhodlaným obráncům. Srovnejme třeba konflikt přebohaté Saúdské Arábie v Jemenu, kde se Jemenci stále brání s mnohem horšími zbraněmi proti moderně vybavené armádě Saúdů.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

K Vašemu bodu 11)
Jak to vlastně vypadá s touto válkou? Média dosti mlčí...

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tiskem proběhla drobná zmínka, že hlavní Saúd vyměnil ministra Saúda za jiného Saúda, protože první Saúd nevítězí ve válce v Jemenu. Írán tam podporuje jemenské Húsije a ti úspěšně vzdorují celé armádě Saúdské Arábie. Poté, co Jemenci dopravili nějaké ruční rakety a drony (asi na velbloudech) blízko ropným zařízení a provedli na ně útoky, Saúdi začali intenzivně využívat protiraketovou obranu, většinou Patriot. protože kvůli koronaviru klesla cena ropy a KSA má už delší dobu problém platit všechny výhody, které svým obyvatelům poskytuje, na válku v Jemenu dochází Saúdům peníze. Dalo by se říci, že je to jako v Afgánistánu. Pár chlapů v hadrech úspěšně poráží armády vybavené moderními zbraněmi, i když s velkými vlastními ztrátami.
https://blisty.cz/art/100278-lekce-z-jemenske-raketove-valky.html

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

naprostý souhlas, jen to sestřelení dronu brokovnicí nebude tak lehké, ty co používá Azerbajdžán (turecký typ Baryaktar) jsou v osmi kilometrech nahoře, takže je neslyšíte a nevidíte ani s dalekohledem.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

TB-2 je klasický útočný bezpilotní letoun. Ano, je to taky dron, ale sestřelitelný brokovnicí fakt ne.
Gerd určo myslel, malé drony sloužící k získání a přenosu obrazu, příp. navádění palby, která může ovládat jeden poučený (nikoli vyškolený) pěšák - pardon - motostřelec, nikoli malá klasická letadla poháněná pístovými motory.
Cena takových hraček se rovná výšce, ve kterých létají, nemluvě o jejich obsluze. Tu by asi azerský soudruh od roury s naftou jen tak nezvládl.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Ty turecké Baryaktary Azerbajdžán bezpochyby používá. Většina youtube videí ničených arménských tanků a další techniky je z jejich kamer a jejich střelami. Kromě vlastních nesených řízených střel je samozřejmě používají i k průzkumu a navádění vlastní dělostřelecké palby na cíle. Vydrží ve vzduchu řádově desítky hodin. Malé drony mají jen velmi omezený dostup, dolet, nosnost a dobu letu, při silnějším větru v horách je nepoužijete vůbec. Zatím jsem žádné malé drony v tomto kanfliktu nezaregistroval ani na jedné straně, možná je používají - možná ne. Dokonce i naše expediční armáda asi půjde cestou nákupu větších dronů, malé na většinu úkolů prostě nestačí : https://www.armadninoviny.cz/nakup-dronu-heron-vs-tactical-heron.html

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Myslel jsem malé drony (LSS) koupené v e-shopech s improvizovanou náloží, které létají nízko nad zemí. Na velké drony už jsou rakety PVO jako na letadla, a obě strany mají BUK. Tady, je, co mají obě strany k dispozici.
https://www.armadninoviny.cz/valka-armenskych-a-azerbajdzanskych-dronu…

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Výborné Gerdovo shrnutí všeho podstatného. Už skoro není co dodat.

Snad jen to, že podstata konfliktu je náboženská. Muslimský Ázerbajdžán proti křesťanské Arménii. Tak blízko vedle sebe a tak ostře nábožensky oddělené státy jsou odsouzeny k nikdy nekončícímu konfliktu.

Ázerbajdžán jako stát nemá historické odpostatnění, na rozdíl od tisícileté historie Arménů. Ázerbajdžánci žijí z větší části v Íránu (je jich tam 2x více než v Ázerbajdžánu) a je to míchanice různých muslimských etnik. Stejně jako jejich podivný jazyk, který ze posledních sto let prošel obdobím používání arabského písma, latinky i cyrilice.

Arménci v Náhorním Karabachu mají právo na sebeurčení, stejně jako Rusové na Krymu. Z pohledu Arménů je tedy válka o Náhorní Karabach spravedlivá.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

Pozor, současný konflikt není válka typu muslimský Ázerbajdžán proti křesťanské Arménii. V Azerbajdžánu je muslimská víra spíše kulturní kolorit, většina lidí rozhodně nepatří mezi fanatické věřící. Arménie se ovšem pyšní nejstarší křesťanskou církví na světě. Obě strany považují Náhorní Karabach za kolébku části své civilizace, především literární a hudební. Obě strany mají svůj úhel pohledu a nenávist je mezi nimi veliká, ovšem nejde o náboženský konflikt! Jde o staletý konflikt, který má 3 fáze:
1. 1987 - 1991
2. 1992 - 1994
3. Teď

https://www.armadninoviny.cz/na-kavkazu-opet-bojuji-armeni-s-azerbajdza… U odkazu pozor na nadsazený milion uprchlíků. Sice je sčítají z obou stran, ale tolik lidí v těch horách nikdy ani nežilo.
Rodinné klany, vypjatá obrana cti, dlouholetá nenávist - zde není snadné řešení, dokud horké hlavy trochu nevychladnou v ostré střelbě a neúspěších. Zde ovšem neexistuje oboustranně přijatelné řešení.

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)

z Persie někdy mezi 8.-11. stoletím n.l., kdy už tam dávno stály křesťanské kostely, kláštery, pevnosti a sídla.
Jejich kolébkou je zcela jednoznačně Persie a nic jiného; žádný Karabach.
I k tomu jejich poturčení došlo až ve vrcholném středověku a v novověku.

Karabach zdaleka nejsou jen "nehostinné" hory. Je tam i spousta úrodných údolí a nížinek, vhodných pro hospodaření a bydlení.

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

Občane,
detailně se zabývat historií Kavkazu je na tlustou knihu. Až se obě strany vybouří, nějaké příměří nastane. Ale Arméni už mají pocit, že nemají kam ustoupit, jinak je čeká genocida jako od Turků.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Staletý konflikt jste vtěsnal do 33 let. Ale rozumím vám. Pod věrchuškou Moskvy se konflikt nemohl projevit, nebylo to dovoleno.

Kolébky civilizací nikdy nebyly ani literární, ani hudební, ale vždy výhradně náboženské. Z toho pramení i náboženské války, které provázejí celou historii lidstva. Proto neválčí Češi se Slováky, ale srbští pravoslavní s balkánskými muslimy ano. Stejně jako Muslimové proti křesťanům v Zakavkazsku. V moderní době se k válkám náboženským přidaly také války o zdroje, což není případ Karabachu.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vlastimile, vzal jsem jen poslední fázi, která trvá od roku 1987. Berte to spíše jako příklad, jak dlouho přetrvá nenávist mezi dvěma znesvářenými národy na Kavkazu. Zjednodušení je nezbytné, jinak je popis situace na tlustou knihu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ještě k tomu náboženství:
Jaký důvod měla genocida Arménů Turky před sto lety? Spíše náboženský, nebo ji vadila arménská literatura a zpěv?
Proč mladé ženy v Ázerbajdžánu nosí šátek, jak se píše ve vašem odkazu?

Možná jsou Ázerbajdžánci vlažní ve víře, ale to byli Turci za Atarürka taky, z donucení. U Ázerbajdžánců bych to odůvodnil podobně - státní politikou Sovětského Svazu ve vztahu k islámu, jejíž vliv od rozpadu SSSR slábne v čase. Ale totéž nelze tvrdit o Arméncích, kolébce křesťanství. Znovu se odkáži na váš odkaz, kde se zřetelně píše o obraně křesťanských klášterů v Náhorním Karabachu.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

(národní kroj) SAMOZŘEJMĚ zahrnuje čepec a závoj nebo šátek; skoro nebo úplně zahalující vlasy a ramena, často i krk a bradu. Zahalení totiž bývá i několikavrstvé a spodní bílá vrstva slouží ke skrytí obličeje.
Vstoupit do kostela bez šálu, šátku nebo závoje je pro ortodoxní křesťanku nemyslitelné. A na venkově se dodnes nosí šátek. Ostatně - u nás se na venkově nosil až do konce 60. let také a holky si moc netroufly odporovat maminkám a babičkám.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Muslimský šátek má jiný význam, než šátek český, potažmo arménský.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Význam má úplně stejný jak v křesťanství, tak v islámu a judaismu - zakrýt "hříšné" vlasy, krk, výstřih a část nebo celý obličej.
A tentýž význam má i český nebo arménský šátek.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Nikoliv hříšné, ale k hříchu svádějící. A to je rozdíl.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

zavití hlavy, ať už šátkem nebo nějakou formou čepce bylo v křesťanských zemích jasným signálem zadanosti samičky. Svobodné ve středověku nosily vínek, později alespoň nějakou formu účesu. Prostovlasé s vlasy navolno - bez účesu - drdolu nebo copů byly až do padesátých let dvacátého století jenom volně přístupné - kurvy. Islám to má dodnes jinak.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)
Trvalý odkaz

obě strany mají moderní zbraně?
Ty zbraně jsou původem ze sovětských - nikoli ruských - zbrojnic. Maximálně jsou apgrejdovány použitím vcelku laciné optoelektroniky z jižní Asie a bezplatným užitím satelitní techniky USA (GPS), případně možná Ruska (Glonass).
Možná bych ještě připustil ze strany Arménie užití vcelku nových systémů lokalizace dělostřelecké palby - prokazatelně a zejména úspěšně vyzkoušených na Donbasu.
Drony ano, ale dron si koupíte a zprovozníte i vy sám, tyto hračky jsou směšně levné v porovnání s cenami klasických zbraní. A jejich využití spočívá především k lokalizaci nepřítele a navádění palebných systémů, nikoli k přímým útokům.
A to je asi tak vše.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

Ne všechny typy, ale rozhodně moderní. Vč. bombardovacích dronů, kazetových bomb a kdovíco ještě dalšího.
o tom, jak sionisté hodlali využít Azery, píše níže Šotek. A jsem rád, že mi tím potvrdil, že toto dění JE primárně směřováno na Írán.
Stejně jako "nové přátelství" mezi sionisty a islamisty z Arabského poloostrova.

K tomu si připočítejte nové US sankce proti Íránu, které mu mají zabránit v úhradách dodávek potravin.
Vypadá to, že se chystá nějaká nová sviňárna a Karabach je jen fíkový list.
Putin jim na to asi přišel a včera něco pošeptal jak Azerům, tak Arménům, bo se dohodli na příměří během asi dvou hodin. Ušáci i žabožrouti jen zalapali po dechu a nezmohli se ani na "bž".
Takže bude následovat nějaký "plán B" - jsem zvědav, co kde komu bude spadnuto nebo vybouchnuto.

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

Azerbajdžán zakoupil 60%+ nových zbraní a munice v Izraeli, v Rusku cca 30% (a taky ne sov. šrot, námatkou T-90, TOS-1, BTR-82A...)

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Azeři prostě budou použiti v rámci tažení na Írán.
Jsou zvyklí pohybovat se v horách a snášejí velké nadmořské výšky. V nichž by podvyživága, schopná tak leda někomu odpálit barák, sestřelit letadlo nebo upálit lidi zaživa bílým fosforem, pokapala jak mouchy.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

Pánové, dovoluji si upozornit, že Azerbajdžán sice vojenské výdaje v posledních letech zvyšuje, ale nikdy nedal na armádu ani dvě miliardy USD ročně. Je úplně jedno, kolik nových zbraní koupil a jaké procento z tohoto vojenského rozpočtu na nové zbraně vydal. Dvě miliardy dolarů jsou z hlediska válčení úplný prdlajs. Vsadím se, že naše Izraelstvo sice prodalo rádo, ale marže byly značné, takže ano, Azerbajdžán si za nějakou tu miliardu korun koupi drahé hračky, která jim umožnila obsadit devět vesnic. Nic víc. 

Ano, Stěpankert je pod palbou a umírají tam civilisté, ale pokud by se to přepočítalo na peníze, tak se vsadím že zabití jednoho člověka stálo Azerbajdžán milion dolarů. Možná i víc. Oni lidi totiž mají neuvěřitelnou vlastnost. Oni přežijí ve značném počtu dobývání Berlína. A dokonce i bombardování Drážďan víc lidí přežilo než zahynulo. 

Arméni samozřejmě také dávají na armádu ještě třikrát menší prd, ale upozirňuji, že oni se nechstají nikam útočit a obsazovat Azerbajdžán. Oni nepotřebují plošně bombardovat, oni nepotřebují dělat velkolepé palebné přepady do vybudované obrany. Oni prostě zalezou a až přestane bubnová palba, tak namontují kulomety a vytáhnou dalekohledy. A až se nepřítel pohne vpřed, střílejí do něj. Spotřebují desetkrát méně munice a rychlé protiútoky malých jednotek a dělostřelecké ostřelování vojenských kolon bohatě stačí na to, aby se fronta prakticky nehnula. 

Azerbajdžán nemá prachy na dobytí Karabachu a Arménie nemá prachy velký protiútok. Výsledkem války bude rozstřílený pruh území na hranicích s Karabachem o tloušťce deset kilometrů. Jinak nic. 

Nejsem tu od toho, abych posuzoval, jestli to za ty arménské oběti stojí. Ale oni zatím jsou ochotní platit za Karabach krví. Jsem si ovšem jistý, že Azerbajdžánu jejich mrtví přijdou zatraceně draho. 

 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

Spíš mám pocit, že většina příspěvků posiluje Váš názor a jen dodávají další argumenty.

Azeři jsou prostě bezostyšně využíváni pro odvedení špinavé práce za jiné. Za koho, to nevíme.
Řada z nich dobrovolně, další spíš ne.

Nedochází jim však ještě jedna věc.
Celý dnešní Azerbajdžán ještě počátkem 19. století zcela nepochybně patřil Persii a byl její součástí již před naším letopočtem. A muslimští Azerové jsou šíité (původně byli zoroastrijci). Zatímco Turci jsou sunnité a rozhodně nehodlají zavádět nějakou náboženskou tolerantnost.

Takže by si mohl Írán třeba vzpomenout, že si vezme SVÉ území zpět. Íránští Azerové do Azerbajdžánu nijak zvlášť nespěchají a v Íránu jich žije víc než 60% z celkové populace.
Jasně, že to neudělá, protože má jiných problémů ažaž. Ale mohl by a velmi snadno by svůj oprávněný nárok prokázal. A nejspíš by se svými Azery mohl počítat.

Ten, kdo připravuje válku proti Íránu, si ve své aroganci nepřipouští spoustu aspektů, které ho nakonec porazí.
Jako dopadlo "osvobození" Iráku, víme dobře...

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Rozhodně souhlasím s tím, že je tam dost hajzlů, kteří s chutí foukají do cizího ohýnku v naději, že založí velký požár, který pak budou za drahé peníze pomáhat hasit, případně si rozeberou trosky. 

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Nevyšlo to v Gruzii, nevyšlo to na Ukradině, nevyšlo to v Bělorusku.
Nevadí, států okolo Ivana je pořád dost, zkusíme to jinak.
Zatopíme u dalšího souseda, a to tak, že budou v přímém ohrožení ruské zahraniční kontingenty. Hňup z Ankary šlápne do hovna za nás, a jak rád. Navíc jsou tam trubky plné dobrot a my máme plné sklady báječných nových krásných, mladých a chytrých zbraní, které by bylo potřeba vyzkoušet naostro - konečně!
Není možná, že bychom tentokrát nevzbudili Vladimírka, aby se probral a trochu se rozjel, no ni?
Do díla, hajzlové mizerní!

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

T-90 je tank vyvinutý v SSSR
TOS-1 je starý T-72 s odpalovačem raket, opět SSSR
BTR 82, to jsem neslyšel, ale BTR-80 je klasická sovětská osmikola pro blátošlapy - pardon - pěšáky - pardon - motostřelce.

Ať čumím, jak čumím, nové a moderní zbraně nikde.
Čímž nechci ani náhodou naznačit, že ty staré krámy nejsou schopny bojovat. Ale můj názor je, že pocházejí z ruského vojenského sekáče.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)