Pohádka o válečné diplomacii

Autor

Včera nám Bakalonoviny sdělily, že Arménie válku s Ázerbájdžánem prohrává. Že to mají od vždy pravdomluvného reportéra Českého rozhlasu Martina Dorazína. Prý to jejich rozvědka podcenila, jsou slabší, opírají se o špatného nespolehlivého spojence v Rusku a vůbec to mají prohrané. Hovno milí Bakallháři i veřejnoprávní intervjůci. Je to dost jinak. Nemusel bych se ani snažit hledat jiné infromace, postačilo by mi, že to napsali lidi od vás. To je totiž nejlepší zařídit se přesně obráceně. 

Ale vezmu to od začátku.

1. O válce v Karabachu si štěbetali vrabci na střeše. To jen u nás bylo ticho po pěšině. V Jerevanu se už několik týdnů předem diskutovalo o vojenských transportech a každá babča věděla, že se něco bude dít, když na letištích v Azerbajdžánu přistávalo jedno vturecké vojenské letadlo za druhým.  Že by arménskou rozvědku cvičil čučkař Koudelka, aby si nevšimla toho, co si mohla v podstatě přečíst na fejsbůku, to by bylo hodně smutné. 

2. Stačilo se podívat do jakékoliv vojenské ročenky...  Azerbajdžán - rozloha o trochu víc než ČR, počet obyvatel stejný jak u nás a víte jaký mají vojenský rozpočet? Ještě menší než u nás. Slavná ropná země je chudá jak kostelní myš. Jejich HDP je proti nám úplně směšný. Dávají na armádu po velkém navýšení v loňském roce asi 2 miliardy dolarů, čili velké kulové. 

Prý mají asi pět set tanků, sedm set obrňáků, nějaké stovky děl a pár nadzvukových letadel. Jako fakt si někdo myslí, že se s takovou směšnou silou dá dělat válka v horském terénu proti vysoce motivovanému nepříteli, který je tam doma? Jak to říkal Andor Šándor?  Že naše lépe placená armáda dokáže ubránit jeden most po dobu jednoho týdne? 

Syrští džihádisté na tom moc nezmění, jen povraždí víc lidí, ale jak všichni víme, z vojenského hlediska to nic neznamená, protože lidí je jak sraček, Kefalín. Ani turecké letecké dodávky na tom nic nezmění, protože pořádná válka se vede především po železnici nebo pomocí tisíců kamionů. Vojenské letadlo plné munice se vystřílí i v lokálním konfliktu za jedno odpoledne. 

3. Arménie je proti Azerbajdžánu třetinová. Třetinová populace, třetinový vojenský rozpočet, ale HDP na hlavu je stejné. Nemají ropu, nemají nic, k tomu pověstná kavkazská ležérnost a klídek, ale přesto vydělávají zhruba stejné peníze, jako kolegové v Azerbajdžánu. Samozřejmě v absolutních číslech třetinové. Ostatně, je jich třikrát míň. 

Jsem jediný, kdo ty muslimské Azery vidí jako totální lůzry, neschopáky a nemakačenka, kteří ani díky ropě nedokáží ze svého hospodářství něco vymáčknout? Navíc tam v Azerbajdžánu mají takového toho doživotního prezidenta miliardáře, který si umí dost peněz odklonit do Švajcu. Přidejme si zkorumpovanu armádu, všeobecný bordel a zjistíme, že to je správně... Marnost nad marnost. 

Bakallháři nám přinesli obrázky pohřbu azerbajdžánského vojáka, který se stal manifestací. Ale já říkám, že jde o manifestaci marného vzteku, protože jim určitě slibovali bleskovou válku a místo toho se prakticky nehnuli z místa a mrtví přibývají. 

4. V reálu se fronta v Karabachu prakticky nepohnula. Obsazeny byly ty vesničky, které byly v dostřelu azerbajdžánského dělostřelectva, ale za první horský hřeben se už nedostali. A pokud ano, tak jen na chvíli. A pak se stalo to, co se při takovémto vedení války stát musí - došla munice. 

Vystřílet plný kamion dělostřeleckých granátů, to zvládne i podprůměrná obsluha dělostřelecké baterie za pár hodin. A málo platné, pořád platí propočty z První světové - střílíte dnem i nocí, máte pocit, že v protějších zákopech nemohl nikdo zůstat naživu a až tam pošlete pěchotu, zjistíte, že jsou tam všichni živi a zdrávi, kulomety mají namontované a vaše generalita umí jen zachytávat střely těly vašich vojáků.

Letecký transportér vám moc munice nedoveze i kdyby Turek otevřel všechny sklady. Nemluvě o tom, že ani Turek náboje nevyrábí po tisících v mnoha továrnách, ale nakupuje. Takže jich taky moc nemá. Palebný přepad běžné dělostřelecké baterie stojí asi 50 milionů korun. Dvacet takových přepadů stojí miliardu, dvě stě takových přepadů už stojí deset miliard a to je podle mě tak reálné maximum, co se dá v Karabachu vystřílet.

A povezte mi Kefalín, nebylo to za těch deset dní už dávno vystříleno? Prý tam mají nějaké stovky děl a raketometů. Už dávno melou z posledního.

A teď z jiné stránky... 

V Arménii také měli Majdan. Také se jim chtělo do Evropy, také tam měli zkorumpovaného prezidenta a kamaráda Ruska, také tam měli americké neziskovky, také tam měli příslušné majdanisty a dosadili si toho správného proevropského premiéra. Jakže se jmenuje? Nikol Pašinjan. Má jako prioritu upevnění vzathů s EU a USA.  Ten samozřejmě narazil na realitu v regionu a usoudil, že sice Putina nasere, ale jen trochu. Což se samozřejmě nelíbilo naší vaší EU, protože si to představovali jinak. 

Nepřipomíná vám to něco? Ano, Lukašenko. Ten se také lísal do Evropy a doufal, že za to něco bude. Ale také mu zůstal smysl pro realitu a Putina nasíral jen trochu. A když pak došlo na lámání chleba, celá EU, která ho polácávala po zádech za demokratický postoj ke krymské anexi, ta ho hodila přes palubu ve prospěch domácí puťky. 

A copak se teď děje, když Arménům teče do bot?   Ano Kefalín, Evropa pomáhá Arménii především kecama. Nikdo proti Turecku nahlas ani nepípne, protože migranti... Nikdo nepomůže, nikdo nepošle ani muže ani munici. 

Kdo zbyl Lukašenkovi i Arménům? Ano Kefalín, zbyl jim Putin.

Prý se teď mají sejít ministři zahraničí Arménie i Azerbajdžánu v Moskvě na jednání... a já vám teď povím pohádku, jak to bude probíhat. 

Jednak s nimi nebude jednat Sergej Lavrov, ale ten druhý Sergej. Ten drsnější. Sergej Šojgu. Ministr obrany. To je ten, co z ruské armády udělal opravdovou bojovou sílu. To takhle přijde příslušný azerbajdžánský ministr Kdysikamarád z Ropného průmyslu. Šojgu se s ním přátelsky obejme, zavzpomínají na staré časy, kdy se porcoval Sovětský svaz a oba byli mladí a pak Šojgu přejde k věci: 

Víte bratře kamaráde. Náš Vladmír Vladimírovič je hrozně znepokojený. Víte my tam v Arménii máme dvě základny. A nevěřil byste, když jste vystřelili tu vaši strategickou střelu Točka, tak nám naši kluci volali a žádali povolení k útoku, protože se báli, že ta raketa letí na ně. To víte, ti dnešní vojáci už za moc nestojí, však to znáte. U Vás se také našel blbec, který (zajisté proti vašim rozkazům) ztratil nervy a odpálil strategickou raketu. Nepochybuji, že jste ho už degradovali a poslali do zázemí. 

Ujistil jsem Vladimíra, že jste to tak určitě nemysleli. Že to byla jen přílišná iniciativa nějakého vola. Koneckonců známe vaše přesné rozložení sil, podívejte na zde na mapku. Kromě toho víme, že už nemáte skoro žádnou dělostřeleckou munici. (Bude následovat výčet informací, které neví ani azerbajdžánský generální štáb). A považte příteli... Vladimír je stejně znepokojen a vydal rozkaz, že se naši kluci na základnách mohou bránit, pokud by na radaru viděli další střelu. A víte, byl jsem Vladimírem donucen, abych na základny nechal navozit další munici a vybavení. (Bude následovat výčet, který ukáže, že na ruských základnách je víc munice, letadel a vybavení než v celém Azerbajdžánu). 

No nic příteli, rád jsem Vás viděl. Přece jenom bych Vám doporučoval, abyste si dávali pozor, to víte, naši plukovníci nebyli v žádné opravdové válce a jsou to blbci vystrašení, tak aby nedošlo k průseru. Nepochybuji, že budete přítele Alijeva informovat že kdyby zase letělo směrem na Stěpankert - to je přesně ve směru naší základny, tak by mohl někdo z našich operátorů znervóznět a vystřelit taky. 

Tak se opatrujte příteli. 

 

Pak Šojgu přijme arménského ministra Ojropřítele Majdanjana:

Vážený příteli. Rusko je pobouřeno útokem na arménskou suverenitu. Nepochybuji, že jste přijali příslušná opatření. S napětím vám držíme palce. Jistě již vaši kamarádi v USA a EU posílají munici, peníze, vojáky a další vybavení. Neposílají? Oh promiňte, to jsem nevěděl, že vaši ojropřátelé, kteří vás tak podporovali při získávání premiérského křesla teď selhávají. 

To víte, my vám pomoci nemůžeme. Rádi bychom, ale omezili jsme naše základny, jak jste nám dávali vědět, že se musíme znovu pobavit o těch smlouvách o pronájmu. Kdybychom vám měli pomoci, tak bychom museli navýšit vybavení, museli bychom si zajistit nové koridory pro zásobování, určitě bychom potřebovali hodně dlouhý pronájem. Museli bychom mít svoje lidi u vás na generálním štábu a to bude těžké. 

Jo abych nezapomněl... jednu radu bych pro vás měl. Nedávno jste do výslužby propustili generála Ruskokámoše Putinjeva. Měli byste ho povolat. Jsem si jistý, že pan generál je nejkompetentnější k vedení vojenských operací a bude mít velký vliv na morálku mužstva. Kromě toho má téměř nadpřirozené schopnosti, aby vycítil koncentraci nepřítele. Však jsme ho vyškolili u nás na Frunzeho akademii. 

Tak se mějte pěkně, je mi líto, že jste z Francie nedostali nic víc než vaše krajany, ale to víte...  Francouzi. U nás si samozřejmě nakupte co potřebujete. U Lavrova už je smlouva o půjčce a zárukách, Stačí jen podepsat. Vagony s municí stojí hned za hranicemi. 

 

A to je celé přátelé. Arménie nemá na to, aby válčila s Azerbajdžnem. Ale má na to, aby s velkými civilními  a značnými vojenskými ztrátami ubránila Karabach. A Azerbajdžán ani s tureckou pomocí nepřeleze přes hřeben prvního pohoří. Zbytek je jen otázka peněz a Putinovy nálady. 

Turecký sultán na to nemá žádný vliv. Ani on nemá dost peněz na opravdovou válku. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (135 hlasů)

Komentáře

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

váhám mezi 2 odpovědi: technickou (T-90 ma nekolik verzi, posledni z roku 2004, vylepšený TOS-1A je ve službě od r.2003, poslední modernizace jeho rakety (a to je vo co go) v r.2018, BTR-82 si najdi) a uživatelskou - co lepšího a modernějšího v těžké výzbroji si mohli podle tebe pořídit?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Pokud mne má vlastní paměť nemýlí, napsal jsem něco v tom smyslu, že obě strany bojují se starými sovětskými krámy, které jsou vyfutrovány novými optoelektrickými systémy (samozřejmě ne jenom). Nechce se mi to hledat, ale jestli se vám chce, klidně to zkuste.

Že se základny - pardon - základní typy jednotlivých zbraní dále vyvíjejí a upravují v průběhu jejich užívání, případně přestavují při repasích, je naprosto normální záležitost.
Třeba takový T-72 si zasloužil nové přečíslování jenom tím, že se do něj namontovala jiná optika. Anebo výkonnější počítač.
Voilá - ze starého krámu se po jednoduché instalaci nových systémů (optika, komp, balistická ochrana) stala obávaná "zcela nová" zbraň. Já pravím hovno, pravdu mám já.
Tu BTR-82 jsem si našel a anglicky píšící soudruh tam tvrdí, že to patlají podle staré osmdesátky, tak nevím...
Jak znám kluky z novojičínské VOP-ky, zmákli by něco podobného do měsíce i s projektovou dokumentací, kdyby byl solventní zájemce...
Pokud jste nabyl přesvědčení, že jsem ještě větší debil, než jste doufal, zkuste si zjistit, na čem nadělal prachy jistý pan Strnad. A ty prachy jsou dokonce tak velké, že teď tady po vlastech českých skupuje fabriky.
Víte, jak pan Strnad začínal?
Dělal z dávno vyřazených T-54 a 55, které čekaly na rozpálení a vsázku do vysokých pecí, "funglovky", o které se doslova popraly africké a asijské státy.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

písmenko "A" dostal za pouhou instalaci silnějšího kompu.
A je to sovětský krám, byť zřejmě osvědčený, když je ve výzbroji dodnes.
https://cs.wikipedia.org/wiki/TOS-1

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Nesmíte zapomenout, že Strnad ty téčka a raketomety taky poslal kravatožroutovi do Gruzie. Bez toho by "olympijská válka" nezačala.
A taky na Srí Lanku, kde dodanými zbraněmi značně polikvidovali nějaké místní "Tygra".

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Targusi,
vše je relativní. tedy je relativní modernizace armád Arménie i Azerbajdžánu. Rozhodně jde o v poslední době jediný konflikt, kde se střetly poměrně moderní zbraně na obou stranách v přibližně stejné technologické úrovni. To už není konflikt, kdy vrcholem moderní výzbroje jedné strany je Toyota Hillux s kulometem na korbě. Tanky mají obě strany různé verze T-72, raketové komplexy BUK a S-300. Moderní drony mají Azeři.
https://www.armadninoviny.cz/valka-armenskych-a-azerbajdzanskych-dronu…
Berte to prostě v porovnání s výzbrojí Talibánu v Afghánistánu oproti USA, Húsijů v Jemenu oproti KSA, apod. Ty nejmodernější zbraně má jen pár zemí a jimi se menší konflikty nevedou. Ve všech současných typech konfliktů nakonec přijde ke slovu kromě moderních zbraní i ta zastaralá technika, protože je k dispozici, je levná a proti chabě vyzbrojenému protivníkovi je pořád účinná.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

jsem napsal na počátku diskuze a nyní o něco maličko výše. Staré zbraně sovětského původu, s drobnými vylepšeními, kdy poměr cena/výkon stoupá doslova dramaticky.
Ano, samostatně operující dálkově řízené letouny jsou opravdu jiná liga, ovšem je nutno zhodnotit, co ty hračky stály a kolik si jich kdo dovolil zakoupit.
O nějakém srovnávání s Hiluxem a kulometem na korbě nebyla řeč. To jste sem zatáhl teď vy.

Zatím bez slepic

Targusi,
konflikt o Náhorní Karabach je prvním za hodně dlouhou dobu, kdy jedna strana nemá nad druhou výraznou technologickou převahu a obě mají zbraně zhruba stejné úrovně a relativně moderní s ohledem na region, kde jsou. Vrcholem technologií není soupeření USA a Číny, kdo udělá lepší prototyp, tedy dražší hračku, ale kdo má použitelné zbraně výrazně lepší než protivník. Vyjma některých typů dronů, ve kterých mají Azeři převahu, jsou na tom obě strany jinak dost podobně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Izrael si v Azerbajdžánu svýho času pronajal pár býv. sov. voj. letišť a držel tam pozemní personál plus vybavení, to když plánovali let. útok na jaderná zařízení v Íránu a potřebovali mezipřistání k natankování bombardérů pro let spátky. V současnosti netuším, jaký je stav, ale je to jedna z příčin, proč Írán kouká křivým okem na Azery (bez ohledu na vlastní azerskou národnostní menšinu - v Íránu žije 3x víc azerbajdžánců než v samotném Az. 30mil. vs 10mil)

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

In reply to by sh0tek (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen doplním, že Írán sice neustále vykládá a nutnosti zničení Izraele, ale to je jen taková politická póza a ve skutečnosti se ke zničení Izraele nechystá. Kdyby Írán mohl, asi by se nerozpakoval Izrael zničit, ale nemůže. Tak zatím jen šikují věrné do boje proti společnému nepříteli pod jednou vlajkou. Všechna prohlášení íránských politiků jsou určena domácím voličům.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Průmyslová výroba písní
dostala od státu ránu.
Zpěváci se u okýnka tísní
je po altu a po sopránu.

“Nazdar zpěváci!”
“Zdar soudruhu plukovníku!”
“Nemáte co na práci?
Dejte si listy fíkovníku. “

Nestůjte na dešti nazí,
jste zadarmo drazí!
Chcete dát něco do traktu?
Nestačí pleskat do taktu
do stehen nebo dlaní,
tož podívejte se na ni!
Neznáte? Je to práce!
Postrach vaší generace.

Průměrný počet slepic: 4.4 (20 hlasů)

"Dvě miliardy na podporu umělců, žádal Zaorálek. Babiš to prý slíbil"
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Dve-miliardy-na-podporu-u…

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by lujjza (neověřeno)

Trvalý odkaz

a snížený plat. Jeho průmysl poslal kovid do stagnace.

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

Tady se válčí.
Když mluví zbraně, mlčí nejen múzy.

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

múzám - přestaňte válčit.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak to vidím já, tak amíci, když s tak obrovskou slávou zavedly vlastně novou zbraňovou kategorii, dron, dali muslimákům do ruky novou kategorii zbraní, která jejich mentalitě dokonale vyhovuje.
Já si myslím, že už teď si můžou drbat hlavu.
Jasně, je tu ještě bolavá pata v podobě spojení dron - operátor. Ale nic není dokonalé.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

zkuste si zjistit, kolik muslimů bylo třeba jen v Afghu pozabíjeno pomocí dronů. A kolik dronů je v současné době v operační službě proti muslimům kažý den nasazováno. To nevyrovnají ani všechny muslimské státy dohromady do konce tohoto století.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Proč velká část vidláků i Vidlák sám, používá termín Bakalonoviny, když nejčtenější noviny (MF, LN) patří jeho zaměstnavateli Babišovy a ostatní různým miliardářřům.? Nemělo by se spíš psát o Babišonovinách?

Průměrný počet slepic: 3.1 (11 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Economia, a.s., která vlastní - mimo jiné - jak web Aktualne.cz, tak web Centrum.cz, je Zdeněk Bakala.
Takže cokoli tam vyjde, je to produktem Bakalonovin.

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)

MAFRA, a.s., je největší česká mediální společnost, jež vydává nejčtenější deníky Mladá fronta DNES[4] a Lidové noviny. Do mediální skupiny dále patří internetové portály iDNES.cz a Lidovky.cz s vlastními redakcemi, bezplatný deník Metro a týdeník 5plus2. Taktéž sem patří hudební televize Óčko a virtuální operátor MOBIL.CZ[5]. Vlastníkem MAFRA je holding Agrofert, a.s. ze svěřenského fondu Andreje Babiše.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

In reply to by MAFRA (neověřeno)

Trvalý odkaz

už si to nemusím vyhledávat.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

In reply to by MAFRA (neověřeno)

Trvalý odkaz

a ?????? Mám to pochopit tak, že Babiš má na nás největší mediální vliv ?????

(Maně si vzpomínám na to rozhořčený pobouření pisálků, co že si to dovoluje za
nehoráznost, byť jen vstoupit do redakce svejch novin a natož se tam vůbec na něco
ptát. To byl od tamních pisálků, ČT, Bakalovin a podobnejch existencí sborovej řev
o strašlivým ohrožení západodemohodnot co???? Nakonec musel v těch svejch těm
svejm svatosvatě slíbit, že už to nikdy neudělá a uznat, že v těch jeho si můžou psát
úplně co chtěj (klidně i o něm) protože přece nezávislost médií :):) )

To bylo na mysli ??????

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

tak ta byla zkrachována v listopadu 2019 a v polovině února 2020 na ni byl vyhlášen úpadek.
Posledním vlastníkem byla jakási údajně US společnost "European Financial Services, Inc." se "sídlem" v činžáku na N.E. Fremont Street 229, Portland, Oregon 97220.
Nyní ji má vlastnit jakýsi Pavel Boušek z Rychnova u Jablonce n/N. - od července 2020.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Mladé fronty, a.s.

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

oprava překlepu dostane 5 slepic.

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

při privatizaci Mladé Fronty se slušně napakovali její tehdejší novináři, např.- jak se sakraj menoval ten z emigrace se vrátiší bývalý redaktor Mladého Světa?

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hvížďala? A taky Neff, Komárek ml., Šabata...

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

A taky Šafr, Štětina, Neff, Hoffmeister, Bělina, Šabata, Urban, Lipold - hotová galerka.

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

jestli je to ten dnešní Šafr, tak ten tam tenkrát nebyl, je moc mladý.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rok narození 1967.
Od r. 1989 to vzal zkratkou z řadového knihovníka (snad v Klementinu) rovnou do nejvyšších pater politiky (KDS, ODA, ODS) a politického podnikavectví (poradenská agentura Penguin).

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Privatizace byla převodem dvoumiliardového státního majetku bez náhrady do rukou několika jednotlivců. v civilizovaných zemích by se to nazývalo krádež. Zda zákon č. 497/1990 Sb. majetek převedl nebo ne je irelevantní, protože tak jako tak se jednalo o státní majetek. Mladá fronta toho byla jen jedním z prvních případů, ale důležitým precedentem." (Nepil 2004). "Podle zákonodárství civilizovaných zemí přechází majetek zrušených nebo zaniklých organizací a jednotlivců na organizace nebo jednotlivce, kteří na něj mají nejlepší nárok, takže i kdyby i SSM i Vydavatelství Mladá fronta zanikly, přešel by všechen jejich majetek automaticky na stát, protože obě tyto organizace byly vybudovány a udržovány ze státních prostředků a jejich majetek pocházel od státu, čímž chci říci, že byl ve státní správě pro lidi, kteří jej zaplatili a proto by z něj měli mít užitek (Nepil 2004)." z právního hlediska patří jakýkoli majetek tomu, kdo za něj zaplatil nebo komu byl dobrovolně postoupen. Vlastníkem MF na jaře 1990 byl stát jako zástupce občanů a především daňových poplatníků, kteří za tento majetek zaplatili.

Nepil uzavírá, že v případě privatizace MF šlo o "vyvlastnění daňových poplatníků, vyvlastnění většiny malou menšinou" (Nepil 2004), které proběhlo "za mlčenlivého souhlasu státních orgánů a nikdo se nad ní nepozastavil" (Ukradená Fronta, ukradené..., 1998). Jen na okraj, celou privatizaci státního majetku považuje pan Nepil za "ztrátu kapitálu pro české občany v hodnotě minimálně 6000 miliard korun. Ztrátu ekonomického růstu odhaduji na nejméně jedno procento ročně" (Nepil 2004).

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

od listopadu bylo vydavatelství MF v insolvenci - byla stanovena správkyně a českobudějovický soudce Strnad soudil - nepovolil reorganizaci /to chtěl majitel Savov s managementem/, rozhodl o konkursu. Savov přes svoje nastrčené firmičky - věřitele neustále zdržoval, jedna jeho firma, která vlastnila /vlastní/ budovu v Modřanech dala výpověď jeho firmě MF - vydavatelství, redaktoři se za asistence policie stěhovali - mají techniku doma a pracují z domova. Asi před měsícem konečně bylo rozhodnuto v elektronické aukci, komu bude prodáno, následně rozhodnutí zrušeno - stížnost podal další zájemce s vyšší nabídkou, všichni už pracujou s vypětím sil a pomalu bez peněz, a najednou jako bomba - Nejvyšší soud rozhodl o podjatosti místního soudce /na základě nějakých dehonestací zveřejněných v Týdnu - že prý soudce nepovolením reorganizace Savova poškodil/ takže vše zrušeno, věc se vrací na začátek k jinému soudci. Tak to chodí s privatizátory z devadesátek.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

....Public Opinion Makers (POM), anebo Tvůrci Obecného Mínění (TOM) ?

Na Babišovinky si kobliháři nenechají šahnout, na Pič...eh, na Bakalovinky zase ti druzí. Proto je tomu i tady tak, jak tomu je všude.

Špatným pojmem není ani "Masmediální masáže mozku" (MMM).

Průměrný počet slepic: 2.1 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Kdysi dávno za sociku běžel film o feťácích. Už si nepamatuju jak se jmenoval, snad Pavučina?.
A v něm ke konci děje vykládal "šéf" feťáckého doupěte něco ve smyslu:
"Jsem hrdej na to kolik lidí jsem znemožnil systému použít"
Nevzpomene si někdo jak ten výrok přesně zněl?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pavučina 1986, Z. Zaoral . Ale asi myslíte Memento od Radka Johna .

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mohlo by být, vzpomínám si, že jsem ho viděl před ZVS.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

..." veselo". Takřka všecky přehrady na kotě přelivu a déšť má být trvalý a velmi vydatný.
Zas budou papaláši vymýšlet opatření proti suchu v době, kdy se opět ukáže, že nejsou provedena opatření proti záplavám. A tak je to tady furt, však z cizího krev neteče...(někteří z nich si posléze na vlastním gaunerství a vlastní debilitě budují pověst spasitelů, hrdinů a zachránců - to když se předhánějí v tom, kdo " uvolní" více peněz , to aby se lidi v momentě záplav či v časech sucha neutopili nebo nezemřeli hlady).
No, snad se meteorologové opět zmýlí.

Průměrný počet slepic: 3.2 (11 hlasů)

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Na přehradě Šance totiž tento týden TESTOVALI přeliv po rekonstrukci:
https://www.patriotmagazin.cz/obrazem-pres-preliv-prehrady-sance-pretek…

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

tam mám hřibová místa. Ale s přibližující se bídou mě začínají zajímat tamní pstruzi jezerní. 60-90cm.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

A jak asi mohou ten přeliv testovat ? To tam tu vodu nosí v kýblech ?
Přítoky valí ostošest, na vlastní oči, z první ruky.
A pokud testovali tak, že zadržovali při očekávání prudkých, plošných a trvalých dešťů a NEMUSELI, tak jde prostě o mamlasy. Uvažujte někdy svou hlavou - co ten " test" znamená a jak se ho dosahuje. A kdy je vhodná doba na jeho provedení , což je ale velký problém - ve vztahu k počasí.
Bohdá že to neodnesou opět lidi dole, v povodí.

I ve vztahu k části mého majetku budu vděčný za to, když se meteorologové spletou. Natož ve vztahu k těm lidem, co by je to vytopilo opětovně. Krom těch, kteří nesou odpovědnost za to plácání - místo toho, aby se jednalo,.....ale ti sídlí většinou ve vilách v Beskydech, hezky v bezpečí.....

Průměrný počet slepic: 2.8 (11 hlasů)

Ukládám si.
Ale že je u nás krásně.
Minula doba dovolených v Chorvatsku,
rychle se blíží se doba lyžovaček v Itálii, Rakousku.
.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Věděl jsem o tom, testovali 5. a 6.10.2020, proto to bylo foceno...

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

ta otázka nebyla na Vás :o)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Stav nádrží v MS kraji k 10. 10. 2020 (18:00)
https://www.pod.cz/portal/Nadrze/cz/pc/Objemy.aspx?data=1

Na stavu nádrže "Šance" je jasně patrné předem avizované a široce publikované nadržení vody za účelem otestování bezpečnostního přelivu.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

a něřekl bych že jsem z toho moudrý. Nikdo z nás nemá zprávy přímo "z bojiště" a z obou stran konfliktu takže řešíme suché z nosu stejně jako ten učitel z Suché Lozi.
Jen si dovolím úvahu : pamatuje si někdo z vás že by v těchto oblastech byly kdy nějaké problémy, natož válčení, před rokem 1989? Za těch "neschopných" Červoněnků, Břežněvů apod. Víte co je to demokratický centralismus? Kecat do všeho je možno, navrhovat různá řešení podle svého naturelu, poslouchat argumenty ty a ty, ale musí nastat jednou moment kdy centrum řekne končíme, a vybrat a především prosadit nejvhodnější vybrané řešení. Prosadit politickou či jinou silou. Za SSSR to šlo, teď v žádném případě. Když jim nikdo nebrání, naopak mnozí podporují, budou se tam prát donekonečna protože to tam mají zažrané odedávna a mají to v krvi.

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

Nu, Petřepavle, adorovat kremelskou gerontokracii, věrchušku závěrečné úpadkové etapy SSSR, to už máte opravdu buď silný žaludek, nebo žádnou paměť.
Vaše:
"musí nastat jednou moment kdy centrum řekne končíme, a vybrat a především prosadit nejvhodnější vybrané řešení. Prosadit politickou či jinou silou."
Ano, spíše tou "jinou silou", tehdy i dnes.
Zkuste si také přečíst něco o pronikání Ruska na Kavkaz od 18.století, zejména pak ve století devatenáctém. Použití té "jiné síly" jako z učebnice. Těchto zvyků se teď Rusové museli vzdát, vzhledem ke svému všestrannému oslabení. Volí tedy řešení spíše politická, neb na ta "jiná" prostě teď nedosáhnou. Z nouze.

Naivkové vašeho ražení mě někdy přestávají bavit.

Průměrný počet slepic: 2.7 (14 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

o tom žádný spor. Ale napadat argumenty více než dvě století starými? Patřícími do historie, ne do politiky. Kam bychom při takovém pojímání vnitřní politiky toho kterého státu došli?
Třeba k tomu že vaši praprapraprababičku zatížil outěžkem a pak utekl jakýsi němčour či talián. Má hned Česko důvod napadnout Německo či Itálii?
Ostatně : četl jste co jsem napsal? Prosadit politickou či jinou silou. Jak jinak docílit mírového urovnání? Nechat je mlátit se hlava nehlava?
Možná že by jste byl pro stát zvaný Plzeňsko (s jeho povedenými aférkami), já bych býval byl spíš pro udržení Československa. Politickou či jinou silou. Neboť čas léčí a zklidňuje vášně.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Dovolím si připomenout, že politickou i jinou sílu používá EK k prosazení jejich nápadů, a mnoha lidem se to nelíbí. Nevěřím, že by Arméni i Azerové dobrovolně přijali nějaké vnucené řešení. Vášně by to na čas utlumilo, ale jakmile by zmizel protektor, konflikt by začal znovu.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Dnes v noci bylo v Moskvě uzavřeno příměří mezi Arménií a Azerbajdžánem v bojích o Náhorní Karabach.
Jednání tří ministrů zahraničních věcí trvalo více než 10 hodin, mediátorem mezi znepřátelenými stranami byl Sergej Lavrov.
Příměří vstupuje v platnost v sobotu v poledne, bombardovat a střílet se přestane ve 12 hodin moskevského času.
Konkrétní parametry dalšího trvání příměří budou dohodnuty dodatečně v rámci minské skupiny OBSE.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)