Pohádka o válečné diplomacii

Autor

Včera nám Bakalonoviny sdělily, že Arménie válku s Ázerbájdžánem prohrává. Že to mají od vždy pravdomluvného reportéra Českého rozhlasu Martina Dorazína. Prý to jejich rozvědka podcenila, jsou slabší, opírají se o špatného nespolehlivého spojence v Rusku a vůbec to mají prohrané. Hovno milí Bakallháři i veřejnoprávní intervjůci. Je to dost jinak. Nemusel bych se ani snažit hledat jiné infromace, postačilo by mi, že to napsali lidi od vás. To je totiž nejlepší zařídit se přesně obráceně. 

Ale vezmu to od začátku.

1. O válce v Karabachu si štěbetali vrabci na střeše. To jen u nás bylo ticho po pěšině. V Jerevanu se už několik týdnů předem diskutovalo o vojenských transportech a každá babča věděla, že se něco bude dít, když na letištích v Azerbajdžánu přistávalo jedno vturecké vojenské letadlo za druhým.  Že by arménskou rozvědku cvičil čučkař Koudelka, aby si nevšimla toho, co si mohla v podstatě přečíst na fejsbůku, to by bylo hodně smutné. 

2. Stačilo se podívat do jakékoliv vojenské ročenky...  Azerbajdžán - rozloha o trochu víc než ČR, počet obyvatel stejný jak u nás a víte jaký mají vojenský rozpočet? Ještě menší než u nás. Slavná ropná země je chudá jak kostelní myš. Jejich HDP je proti nám úplně směšný. Dávají na armádu po velkém navýšení v loňském roce asi 2 miliardy dolarů, čili velké kulové. 

Prý mají asi pět set tanků, sedm set obrňáků, nějaké stovky děl a pár nadzvukových letadel. Jako fakt si někdo myslí, že se s takovou směšnou silou dá dělat válka v horském terénu proti vysoce motivovanému nepříteli, který je tam doma? Jak to říkal Andor Šándor?  Že naše lépe placená armáda dokáže ubránit jeden most po dobu jednoho týdne? 

Syrští džihádisté na tom moc nezmění, jen povraždí víc lidí, ale jak všichni víme, z vojenského hlediska to nic neznamená, protože lidí je jak sraček, Kefalín. Ani turecké letecké dodávky na tom nic nezmění, protože pořádná válka se vede především po železnici nebo pomocí tisíců kamionů. Vojenské letadlo plné munice se vystřílí i v lokálním konfliktu za jedno odpoledne. 

3. Arménie je proti Azerbajdžánu třetinová. Třetinová populace, třetinový vojenský rozpočet, ale HDP na hlavu je stejné. Nemají ropu, nemají nic, k tomu pověstná kavkazská ležérnost a klídek, ale přesto vydělávají zhruba stejné peníze, jako kolegové v Azerbajdžánu. Samozřejmě v absolutních číslech třetinové. Ostatně, je jich třikrát míň. 

Jsem jediný, kdo ty muslimské Azery vidí jako totální lůzry, neschopáky a nemakačenka, kteří ani díky ropě nedokáží ze svého hospodářství něco vymáčknout? Navíc tam v Azerbajdžánu mají takového toho doživotního prezidenta miliardáře, který si umí dost peněz odklonit do Švajcu. Přidejme si zkorumpovanu armádu, všeobecný bordel a zjistíme, že to je správně... Marnost nad marnost. 

Bakallháři nám přinesli obrázky pohřbu azerbajdžánského vojáka, který se stal manifestací. Ale já říkám, že jde o manifestaci marného vzteku, protože jim určitě slibovali bleskovou válku a místo toho se prakticky nehnuli z místa a mrtví přibývají. 

4. V reálu se fronta v Karabachu prakticky nepohnula. Obsazeny byly ty vesničky, které byly v dostřelu azerbajdžánského dělostřelectva, ale za první horský hřeben se už nedostali. A pokud ano, tak jen na chvíli. A pak se stalo to, co se při takovémto vedení války stát musí - došla munice. 

Vystřílet plný kamion dělostřeleckých granátů, to zvládne i podprůměrná obsluha dělostřelecké baterie za pár hodin. A málo platné, pořád platí propočty z První světové - střílíte dnem i nocí, máte pocit, že v protějších zákopech nemohl nikdo zůstat naživu a až tam pošlete pěchotu, zjistíte, že jsou tam všichni živi a zdrávi, kulomety mají namontované a vaše generalita umí jen zachytávat střely těly vašich vojáků.

Letecký transportér vám moc munice nedoveze i kdyby Turek otevřel všechny sklady. Nemluvě o tom, že ani Turek náboje nevyrábí po tisících v mnoha továrnách, ale nakupuje. Takže jich taky moc nemá. Palebný přepad běžné dělostřelecké baterie stojí asi 50 milionů korun. Dvacet takových přepadů stojí miliardu, dvě stě takových přepadů už stojí deset miliard a to je podle mě tak reálné maximum, co se dá v Karabachu vystřílet.

A povezte mi Kefalín, nebylo to za těch deset dní už dávno vystříleno? Prý tam mají nějaké stovky děl a raketometů. Už dávno melou z posledního.

A teď z jiné stránky... 

V Arménii také měli Majdan. Také se jim chtělo do Evropy, také tam měli zkorumpovaného prezidenta a kamaráda Ruska, také tam měli americké neziskovky, také tam měli příslušné majdanisty a dosadili si toho správného proevropského premiéra. Jakže se jmenuje? Nikol Pašinjan. Má jako prioritu upevnění vzathů s EU a USA.  Ten samozřejmě narazil na realitu v regionu a usoudil, že sice Putina nasere, ale jen trochu. Což se samozřejmě nelíbilo naší vaší EU, protože si to představovali jinak. 

Nepřipomíná vám to něco? Ano, Lukašenko. Ten se také lísal do Evropy a doufal, že za to něco bude. Ale také mu zůstal smysl pro realitu a Putina nasíral jen trochu. A když pak došlo na lámání chleba, celá EU, která ho polácávala po zádech za demokratický postoj ke krymské anexi, ta ho hodila přes palubu ve prospěch domácí puťky. 

A copak se teď děje, když Arménům teče do bot?   Ano Kefalín, Evropa pomáhá Arménii především kecama. Nikdo proti Turecku nahlas ani nepípne, protože migranti... Nikdo nepomůže, nikdo nepošle ani muže ani munici. 

Kdo zbyl Lukašenkovi i Arménům? Ano Kefalín, zbyl jim Putin.

Prý se teď mají sejít ministři zahraničí Arménie i Azerbajdžánu v Moskvě na jednání... a já vám teď povím pohádku, jak to bude probíhat. 

Jednak s nimi nebude jednat Sergej Lavrov, ale ten druhý Sergej. Ten drsnější. Sergej Šojgu. Ministr obrany. To je ten, co z ruské armády udělal opravdovou bojovou sílu. To takhle přijde příslušný azerbajdžánský ministr Kdysikamarád z Ropného průmyslu. Šojgu se s ním přátelsky obejme, zavzpomínají na staré časy, kdy se porcoval Sovětský svaz a oba byli mladí a pak Šojgu přejde k věci: 

Víte bratře kamaráde. Náš Vladmír Vladimírovič je hrozně znepokojený. Víte my tam v Arménii máme dvě základny. A nevěřil byste, když jste vystřelili tu vaši strategickou střelu Točka, tak nám naši kluci volali a žádali povolení k útoku, protože se báli, že ta raketa letí na ně. To víte, ti dnešní vojáci už za moc nestojí, však to znáte. U Vás se také našel blbec, který (zajisté proti vašim rozkazům) ztratil nervy a odpálil strategickou raketu. Nepochybuji, že jste ho už degradovali a poslali do zázemí. 

Ujistil jsem Vladimíra, že jste to tak určitě nemysleli. Že to byla jen přílišná iniciativa nějakého vola. Koneckonců známe vaše přesné rozložení sil, podívejte na zde na mapku. Kromě toho víme, že už nemáte skoro žádnou dělostřeleckou munici. (Bude následovat výčet informací, které neví ani azerbajdžánský generální štáb). A považte příteli... Vladimír je stejně znepokojen a vydal rozkaz, že se naši kluci na základnách mohou bránit, pokud by na radaru viděli další střelu. A víte, byl jsem Vladimírem donucen, abych na základny nechal navozit další munici a vybavení. (Bude následovat výčet, který ukáže, že na ruských základnách je víc munice, letadel a vybavení než v celém Azerbajdžánu). 

No nic příteli, rád jsem Vás viděl. Přece jenom bych Vám doporučoval, abyste si dávali pozor, to víte, naši plukovníci nebyli v žádné opravdové válce a jsou to blbci vystrašení, tak aby nedošlo k průseru. Nepochybuji, že budete přítele Alijeva informovat že kdyby zase letělo směrem na Stěpankert - to je přesně ve směru naší základny, tak by mohl někdo z našich operátorů znervóznět a vystřelit taky. 

Tak se opatrujte příteli. 

 

Pak Šojgu přijme arménského ministra Ojropřítele Majdanjana:

Vážený příteli. Rusko je pobouřeno útokem na arménskou suverenitu. Nepochybuji, že jste přijali příslušná opatření. S napětím vám držíme palce. Jistě již vaši kamarádi v USA a EU posílají munici, peníze, vojáky a další vybavení. Neposílají? Oh promiňte, to jsem nevěděl, že vaši ojropřátelé, kteří vás tak podporovali při získávání premiérského křesla teď selhávají. 

To víte, my vám pomoci nemůžeme. Rádi bychom, ale omezili jsme naše základny, jak jste nám dávali vědět, že se musíme znovu pobavit o těch smlouvách o pronájmu. Kdybychom vám měli pomoci, tak bychom museli navýšit vybavení, museli bychom si zajistit nové koridory pro zásobování, určitě bychom potřebovali hodně dlouhý pronájem. Museli bychom mít svoje lidi u vás na generálním štábu a to bude těžké. 

Jo abych nezapomněl... jednu radu bych pro vás měl. Nedávno jste do výslužby propustili generála Ruskokámoše Putinjeva. Měli byste ho povolat. Jsem si jistý, že pan generál je nejkompetentnější k vedení vojenských operací a bude mít velký vliv na morálku mužstva. Kromě toho má téměř nadpřirozené schopnosti, aby vycítil koncentraci nepřítele. Však jsme ho vyškolili u nás na Frunzeho akademii. 

Tak se mějte pěkně, je mi líto, že jste z Francie nedostali nic víc než vaše krajany, ale to víte...  Francouzi. U nás si samozřejmě nakupte co potřebujete. U Lavrova už je smlouva o půjčce a zárukách, Stačí jen podepsat. Vagony s municí stojí hned za hranicemi. 

 

A to je celé přátelé. Arménie nemá na to, aby válčila s Azerbajdžnem. Ale má na to, aby s velkými civilními  a značnými vojenskými ztrátami ubránila Karabach. A Azerbajdžán ani s tureckou pomocí nepřeleze přes hřeben prvního pohoří. Zbytek je jen otázka peněz a Putinovy nálady. 

Turecký sultán na to nemá žádný vliv. Ani on nemá dost peněz na opravdovou válku. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (135 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Naše země nevzkvétá.
Kolem krouží raketa
elona maska;
v řiti je pravda a láska,
zavyly smečky vlčí
hercové v divadlech mlčí.
O zpěvný průmysl není zájem
nevydělal na nájem
dopředu na měsíc bytí
zpěváci nejsou sytí
z útrob jim hlasitě kručí,
zavřená ústa mručí.

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zažádal jen o 215 milionů navíc.

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

„Konflikt arménsko-ázerbájdžánský................ je zajímavý ne tím, že tato oblast zapáchá naftou nebo plynem, ale tím, že se tam jedná o strategicky významné prostory, které mohou posloužit třeba k stavbě energovodů anebo jako vojenské základny ve prospěch někoho jiného,“................
V rámci geopolitických pohledů také poukazuje na pokus o integraci turkických států, turkické šestky, kterou tvoří Turkmenistán, Uzbekistán, Kazachstán, Kyrgyzstán, Ázerbájdžán a Turecko. „O té si jen myslíme, že víme, kdo je jejím motorem. Dovolil bych si připomenout, že ještě před několika lety na summitech těchto šesti států se mluvilo rusky a v posledních už asi pěti letech se tam jako jednací jazyk používá turečtina,“ uvádí Zbořil....

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Tak-vy-si-myslite-ze-v-NA…

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Zdeně Zbořil krycí jméno Houf.

Průměrný počet slepic: 2.4 (8 hlasů)

rozveďte a upřesněte.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Aspoň na 10 slepic. Jen tak na okraj: Zde je zřejmě individuum, které stojí nejen za zorganizováním tohoto konfliktu, ale i za nepokoji v Kyrgyzstánu. Bývalý velvyslanec Anglie v Turecku - Richard Moore. Nyní šéf MI6. Na tento post se kvalifikoval svými vynikajícími úspěchy právě v Turecku. Třeba zorganizováním vraždy ruského velvyslance Karlova ...

https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Moore_(diplomat)

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)

Richard Moore nejvyšším Jamesem Bondem, 007? Jiný Moore, Roger jej hrál.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

...do Senátu. Jsem docela zvědav kolika z nich se to, s "podporou" naprosto mizivého počtu voličů (tedy naprosté menšiny) , podaří.
Rozesmál mě jeden kandidující a docela mladý lékař, který tvrdil, že se bude v Senátu zasazovat o to, aby se změnila skorem to již katastrofalní situace ve zdravotnictví - že staří lékaři odcházejí a mladí je nenahrazují. To nemá chybu, tady by se chtělo zvolat : " Příklade, táhni!" :-D

Průměrný počet slepic: 3.6 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

resp. v LN které si v sobotu kupuji, byl o konfliktu A-A maličký sloupeček, žádná zpráva o zdrcujícím vítězství Arménců a počet mrtvých , včetně civilistů, odhaduji přes 400. Asi nám něco zatajuji.
Vyšel tam ale zajímavý fejeton- zdá se, že Ovčáček bude mít zase práci. Zeman si tentokrát vymyslel nejen citát, ale dokonce celou knihu. Naštěstí autor je již mrtev, takže nekonečné soudy a vyhyzování peněz nehrozí.

Průměrný počet slepic: 1.8 (9 hlasů)

Tentokrát se Ježibabišolisty chovají oproti Bakalolistům a i proti Davidovi uměřeně.

Je to snad špatně?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Tante wiki : " Oligarchie (řecky Ὀλιγαρχία, Oligarchía) či oligokracie je nedemokratická forma vlády menšiny (elit), ve které má politickou moc v rukou pouze hrstka prominentních osob (nejčastěji byrokratickoarmádně zorganizovaní příslušníci nejbohatší vrstvy ((spolu)majitelé) s politickým vlivem) téměř bez jakékoliv kontroly společnosti. Termín oligarchie může též označovat státní celek, v němž je tento typ vlády uplatňován. Název pochází ze spojení řeckých slov óligon (málo) a archó (panovat)....."

Málo vládne mnoha.
Mizivá menšina zastupuje naprostou většinu.
Jde o nedemokratické formy panování, píše tante Wiki.

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

ale alespoň otevírá oči a profukuje hluché uši, pokud si ovšem v klidu a s rozvahou, bez předsudků, přečtete.
protiproud.cz/politika/5381-krize-narusta-kolik-nakazenych-se-vejde-na-spicku-jehly-vse-je-umele-virus-i-jeho-nasledky-ma-babis-na-vybranou-proc-trump-a-johnson-proc-my-a-izrael-znici-nas-tady-az-vakcina-kudy-ven-ostatne-soudim.htm

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Zaplať pánbůh, bývalá ombucmáňa Šabatová se do senátu nedostala.

Bohužel, za "pravdu" se tam dostala neustále vyděšená plačka Myrka a za "lásku" profesní udavač "Láska".

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

Milka do stáda.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

v podstatě můžete vybírat pouze mezi "morem" a "cholerou"...

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

to je dobrý!!!!!!!!!!!!!!!

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

V Senátu nebude alespoň tak vidět, jak je Milka "šokovaná" z každého prdu. Senát se schází méně viditelně, nedávají z něj na ČT přenosy jako z PS a bude mezi svými, takže si zanadávají mezi sebou a ven půjde jen to, na čem se usnesli. To už se dá ignorovat spíš, než když ji cpali v každých zprávičkách co hodinu na obrazovku celou rudou z rozhořčení. A ještě - vypadá to, že kariéra Vystrčila z Tajwanu jako hlavy Senátu skončila :-)

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Poděkování za článek Vidlákovi, většinou se z hlavního článku (ale i z některých příspěvků) něco zajímvého dozvím, ale dneska musím říct, že kromě toho mě ještě pobavil svou formou, byla to laskomina číst a prosvětlilo to celkem škaredou sobotu.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Války a volby.
To poučení stačí ?
Osvobození?

Tečka.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Štěpán Kotrba
1 hod ·

vážení podnikatelé a spoluobčané

druhým lockdownem, ke kterému dojde od příštího týdne, bude pokračovat covidová epidemie. Můžete si za to sami. Držkujete, pičujete a nechcete slyšet varovné hlasy. Zesměšňujete opatření vlády a hygieniky považujete za idioty. Další lockdown přijde na jaře, protože nevydržíte o samotě, budete chodit po nákupech, slavit, chlastat po nárožích a mrdat na mezích. Pokud podnikáte a chcete li ekonomicky přežít, připravte se na situaci extrémní neposlušnosti a vzorovitosti občanů, která přinese kolaps zdravotnictví a konec světa bezuzdné zábavy a užívání si, jaký jste zažili dodnes.

Pokud matláte barvy na plátno, děláte divadelní performance, tlučete do bubnů, mlátíte do kytar či šmidláte na housle, naučte se nějaký řemeslo, který druzí lidé potřebují. Třeba uklízet záchody, i když jste doteď hostovali ve filharmonii. Kultura vás neuživí. Lubomír Zaorálek také ne. Příště už prachy nebudou ani pro něj.

Pokud prodáváte chlast s příběhem, vedete divadlo či rockový klub nebo děláte jinou zbytečnou činnost v kulturní produkci či v cestovním ruchu, neobtěžujte už nikoho. Zbytečnejch hospod, hotelů a rekreací je všude jak máku. Cestování končí, budete sedět na prdeli minimálně dva roky.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

...tedy měl pravdu Prymula, když na jaře řekl, že se může stát že hranice budou uzavřeny 2 roky. A bylo pozdvižení.

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pro změnu z Novy:
Dnes jsme zahlédli ve zprávách na Nově, jak Pražáci v noci oslavovali zavření hospod - záběry z plných ulic, hospodští obsluhovali z okének k vyndaným stolkům a ta ulice v záběru byla opravdu plná lidí, prý až do časných ranních hodin. Prý noc svobody - myslím, že si tu svobodu pro "velký úspěch" brzy zopakují - na ARO.

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

dělají, co je povoleno.
Jasně, soukromé oslavy o více lidech se dělají za zavřenými dveřmi.

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

Tak to mě zvedá ze židle, Alice...

Do těch plných ulic měl Al Hami okamžitě po zavíračce nahnat policajty, kteří by nejen srocený dav rozháněli, ale také měli každého jásajícího legitimovat a zaregistrovat totožnost. No a pokud se takový veselý člověk za týden objeví na ARU, tak by se mu měl předložit účet za zdravotní náklady na jeho léčení choroby zapříčiněné nedbalostí - není to náhodou už trestný čin šířit vědomě infekční choroby?

Průměrný počet slepic: 3.7 (10 hlasů)

zákaz vycházení vyhlášen nebyl. Ovšem, že to byla zřejmě provokace a že to bylo domluveno o tom svědčí to, že totéž se dělo v Brně i v Ostravě.
https://tn.nova.cz/clanek/zavrene-hospody-nefunguji-davy-lidi-do-noci-p…

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

se dočkáte.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

covid měla už asi půlka lidí z mého okolí. Tedy ti, co o tom vědí. Všichni v pořádku.

Už teď trochu funguje stádní imunita. Pakliže se nebude blbnout s lockdowny, za několik hodně málo týdnů bude po nákaze.

Nemá smysl reagovat na dva týdny staré údaje z testování - protože asi tak dlouho trvá, než se nemoc projeví, než se člověk rohodně jít na test, než dojde k testovánía než přijde výsledek. Navíc, objednací termíny na testování se prdlužují, takže doba se nadále prodlužuje.

Chytrá karanténa a testování je k ničemu. Každý dávno před potvrzení pozitivity obvolá kontakty, a domluví se s nimi, zda je má prásknout. Obyčejně souhlasí jen ti, kdo mezitím dostanou příznaky ....

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/slibovane-linky-na-rousky-zatim-z-…

Vystrčil přitáhl z Taiwanu s tím, že jakási tamní firma daruje České republice 5 automatických linek na roušky.
Jenže...
Ono to po právní stránce není možné, neb ČR tento "dar" nemůže přijmout. Musela by totiž flagrantně porušit mezinárodně uznávané pravidlo "Jedné Číny". Což by byl převeliký průšvih, jaký si Kotlinka nemůže dovolit.
Jsem přesvědčen, že tuto akci měli Taiwanci velmi dobře promyšlenou a připravenou a Vystrčil jim buď s rozběhem skočil na špek, nebo byl její součástí.

ČR má jedinou možnost, jak se vyhnout velmi nebezpečné pasti - "dar" odmítnout.
Další možností je oznámit Taiwancům, že mohou darovat linky některé z místních výrobních společností, avšak produkce z nich bude MUSET projít zdejší homologací a výběrovým řízením dle ZoVZ.

Dlouho jsem přemýšlel, v čem tkví čertovo kopyto zmíněného "daru" a došlo mi to až při čtení toho článku.

Doufám, že je Babiš dostatečně příčetný a zatrhne Havlíčkovi jakoukoli iniciativu v oblasti legalizace tohoto megapodrazu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

a přišel jsem na to, že to je spolek emeritních okresních hejtmanů a emeritních "něco".
Nic jiného.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

nevinný spolek laskavých venkovských strejců a tetek?
Nic není vzdálenějšího pravdě. Bohužel.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

je spolu s ÚS pilířem, který brání režim nastavený po plyšáku. Díky těmto dvěma institucím je nemožná jakákoli změna, kterou by si občané sebevíce přáli udělat. A žádné volby to nemohou změnit.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

a Heckler&Koch G36 je vlastně ta samá Manlicherka, jenom ji změnili závěr a přidali zásobník...

Zatím bez slepic