Dvě malé občanské války

Autor

Tento článek jsem napsal před týdnem. Původně měl vyjít jako reakce na příměří uzavřené v Moskvě. Pak jsem zabředl do koronaviru a pořád jsem to odkládal. Posuďte dnes sami, jak moc jsem se trefil či netrefil. 

V Karabachu se nadále bojuje. Příměří dojednané v Moskvě nevydrželo ani jeden den. Obě strany se obvinily z ostřelovaní a vzápětí se do sebe pustily znovu jako doposud. Červený kříž stroze prohlásil, že mrtvá těla vojáků v bojové zóně nemohl posbírat, protože tam pořád lítají šrapnely. 

Někdy je krásné, jak nám nechtěně sdělí pravdu... Víte proč nemůže Červený kříž posbírat mrtvé vojáky? Protože se fronta nikam nehnula. Kdyby se fronta posunula, je možné všechno posbírat snadno. 

Azerbajdžánci vypustili video z "osvobozené vesnice". Nejzajímavější byly ty desítky ohořelých aut. To už popisovala i Tereza Spencerová ze Sýrie - když jela 200 km do Allepa viděla jeden zničený tank a dva obrňáky, ale tisíce a tisíce ohořelých kamionů.  Takhle vypadá dnešní bojová realita. 

Především to znamená, že ani jedna strana neutrpěla významnější škody. Počet aut se v dnešním světě počítá na stamiliony a i v tom Stěpankertu mají víc aut než parkovacích míst. Nikde nevidět opuštěné dělostřelecké baterie, nikde nevidět nějaké dobyté palposty či síť zákopů. Ani ty drony, co střílejí jako blesk z čistého nebe nedokáží nic ovlivnit. Na to jich je prostě málo. 

Proč se bojuje dál i když musí být oběma stranám jasné, že z toho nic nebude? 

Protože papaláši na obou stranách svým obyvatelům slibovali něco jiného. Arménští ojrohujeři slibovali významnou pomoc od EU a NATO. Slibovali nové vztahy, slibovali ráj na zemi, jaký mají v Německu, slibovali jim novou, dosud nepoznanou skvělou budoucnost. 

Místo toho jim zbyl Putin, který je všechny teď s chutí griluje ve vlastní šťávě a nechává je, aby zjistili, co to ve skutečnosti znamená, dělat samostanou politiku.  Premiér se během jednání dozvěděl, kolik ruská pomoc bude stát a zjistil, že ho to bude stát místo, budou ho vyšetřovat a možná ho i zavřou, protože když umírají lidé, končí sranda a spravedlnost vypadá úplně jinak. 

V Azerbajdžánu je to podobné. Tam zase jejich diktátor prezident sliboval bleskovou válku, vítězné krátké tažení, které skoro nikoho nezabije a všichni budou hrdinové. Oháněl se tureckou podporou a prostě situace byla skvělá, růžová, tohle nemohlo nevyjít. 

A teď zjistil, že tureckou pomoc vystříleli za čtrnáct dní a víc už ani Erdogan nemá. Navíc je turecký sultán tlačí do nesmyslných ofenziv proti zakopanému nepříteli a nutí je plýtvat životy vojáků. Zároveň jim Putin jasně řekl, co se stane, kdyby chtěli příliš hromadit síly na jednom místě a zřejmě i zjistili, že Arméni nějak příliš přesně vědí, kam mají střílet. I prezident diktátor může padnout...  jeho generálové by mohli přijít na to, jak je osamělý a lidový hněv uměl zlikvidovat jinčí ptáčky. 

A tak se střílí dál. Beze smyslu. Teď už se nebojuje o Karabach, teď se bojuje o ministerské funkce, bojuje se o prezidentská a premiérská křesla. Bojuje se proti domácí opozici, proti domácím pučistům a tak podobně. Teď se na Karabachu vedou dvě malé občanské války v zastoupení. Ano i tohle existuje. 

Ještě to chvíli potrvá. Všichni ti příliš samostatní minipolitici a minidiktátoři v ministátech bojují o svojí miniexistenci. Po pár dnech či týdnech se i jejich příběhy uzavřou. Mezitím ještě zahyne spousta civilistů i vojáků, ale z vojenského hlediska se už nestane nic podstatného. 

V diskusi se můžeme zamýšlet, co bylo skutečným účelem této šarády... 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (67 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

program na jednoslepice se ladí :)

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by jaryn (neověřeno)

Trvalý odkaz

bylo by to jako ve škole = vidle do programu
Následně pak podle tajného klíče měnili systém?
A jako absolutní špicu pak slepicovali každý podle sebe - za boží/nejhustší komentář někdo 1, někdo 5 a někdo třeba 3 slepice. A software by byl zcela na ... bezcenný!

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

ten ajťák s tím nesouhlasí a hned poslal jednokura:-)
měl by problém s fakturaci u elfů

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Michal Šopor: OBROVSKÉ PROTESTY ARMÉNŮ v AMERICE | Desítky tisíc před Tureckou ambasádou...
https://www.youtube.com/watch?v=qr5ntqA24FM
desítky tisíc, přitom klidná demonstrace, ne jako rabování černochů pod pláštíkem BLM. Člověk by neřekl, kolik Arménů je v PA, mají tam dokonce malou čtvrť.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Poklidná demonstrace v Praze.
Staroměstské náměstí se změnilo v bojiště. Policie nasadila vodní dělo.
Novinky

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Nejprve omluva za OT.
Dnešní demošku na Staromáku pořádal HON, podpořili to chuligáni (Hooligans), taky ultras z Bazalů a "fanoušci" z několika fotbalových klubů.
Demošku povolil Hřib, pro max, 500 demáků ve skupinách po 20ti s 2m rozestupy. Podotýkám, že tohle naprosto nikdo nedodržoval a většina demáků byla bez roušek. Hodně bezrouškových už bylo podroušených.
Režie demošky byla v rukou HONu, přestože jim účast saturovali chuligáni a ultras. Vystupovali hlavně disidenti, s projevy proti Babišovi, Prymulovi a Schillerové, o rouškách celkem málo, až ve druhé řadě. Aby se neřeklo, dali slovo boxerovi Pálovi a taky zástupci kotle klubu FC Opava. Oba měli projevy napsané, jakoby před měsícem, protože řada věcí co hlásali, už dávno nebyla pravda. Jinak ale "sportovci a fotbalisti zvláště" na té demošce utřeli nos coby stafáž.
Řečníci, jak už to bývá, vyzývali ke slušnosti, za vydatného skandování davu "Prymula je píča!". Taky dobrý byl výkřik "Ja chcem slobodnú vládu!" Většina projevistů, jak už to demoškách bývá, buď přeháněla, urážela, nebo rovnou lhala. Demagogie je skvělý nástroj k ovládání ječícího davu, dokonale to předvedl např. bavič Knor (z Na stojáka).
A ještě něco k obsahu: skoro nikdo nemluvil za s sebe, všichni používali "MY". Dav to kvitoval. Nakonec slib, že se zase musí(me) všichni co nejdřív sejít a dát vládě ultimátum k výměně těch tří estébáků (to je konstantní disidentské výrazivo). Na začátku a na konci hymna a závěrečná pyrotechnika (to teď ultrasům holt chybí, no).
Ještě pár sentencí.
Pořadatel nesplnil podmínky demošky o způsobu rozmístění, ale policie nezasáhla. Myslím, že Hami, zvolil vyčkávání a určitě je rád, že se tam neservali a nemusel zkoušet to, co včera Slováci, nebo před léty Paroubek. Teda nevím, co se dělo, nebo v Praze děje teď po rozchodu demáků.
Chuligáni a ultras dost naletěli HONu a dělali mu víceméně stafáž. Nevystoupil žádný umělec (nepočítám Knora).
Obecně si myslím, že si moc demáci nepomohli, zejména v očích "široké veřejnosti".
Reportáž on-line byla na iDěsu. Nevysílala to televize (ani protivládní ČT) a nevím pro koho je to dobře, domyslete si sami.

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)

Jenom...
Nevím, co je HON.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

To už jsem nebyl a nesledoval, ale po ofic ukončení se chuligáni nerozešli a vydatně používají pyrotechniku a policie začíná konat. Policie chuligány vyzývá k odchodu, ale oni nedbají. Bylo napadeno několik policistů, je pár zraněných, hrozí intoxikace po vdechnutí neznámé látky a asi bude vyhlášen traumaplán ...
ČT už začala informovat.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

větší kapky. Demoška je jak vitamín C. Nadměrné množství neškodí, pouze jej elegantně (jak kdo, že) vychčijem.
Poliši se proberou z toho šoku, že musejí v neděli do služby, demosoudruzi zas dostanou pár za uši. Vyprášený a vymytý kožich ještě nikomu neublížil. Zbytek národa se zas zdarma podívá na jedině správné soudruhy v akci.
Těžko na cvičišti, lehko na bojišti.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

V rámci Nouzového stavu:
Krádež vibrátoru - basa.
Napadení policisty - domluva?
Uvidíme :-)

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Naše Justice má nad čím přemýšlet.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Ta přece ví, že soudí bez přemýšlení - krádež 5 rohlíků 1,5 roku na tvrdo. To měla Milka kliku, že nebyl nouzový stav, když kradla těch 10. :-)

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Alice (neověřeno)

Trvalý odkaz

To není tak hrozný, jen 0,3 roku za rohlik!

Za pět tvrdých rohlíků 1,5 roků natvrdo
Za pět měkkých rohlíků 1,5 roků naměkko.
Za pět nedopečených rohlíků 1,5 roků podmíněně.

Co je na tom divnýho?

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

Tohle bylo za pět měkkých rohlíků na tvrdo. I podle Vašeho sazebníku je to nepřiměřené, ne? A nejspíš byly i nedopečené :-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

piráti proti viru.

Průměrný počet slepic: 3.6 (10 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

si Hřib moc nepomohl.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

si laskavě zákon.
Demonstrace se nepovoluje, ale ohlašuje, právo na ni garantuje ústava. Magistrát ji může jen na místě ukončit.

Průměrný počet slepic: 2.2 (13 hlasů)

In reply to by anonymní 2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

o demonstraci nebyla řeč.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

In reply to by anonymní 2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

zakázat. (= nepovolit). Tedy po splnění určitých zákonem daných podmínek.
Na druhé straně, když není zákaz, může se demoška konat. Povolení netřeba, nepovolení je ale možné.
To se ale této demonstrace netýkalo.
Zástupci magistrátu, když zjistili, že pořadatel podmínky pořádání nesplnil, vyzvali jej k ukončení. HON to po hodině a něco tedy típnul. Účastnící se odmítli rozejít a vyvolali bitvu s policií. Je otázka, jak to policie právně vyhodnotí. Hami řekl, že byly porušeny celé stránky trestního zákoníku. Uvidíme.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Když dříve měla být nevhodná demonstrace, tak čistě náhodou aktuální prostory si někdo rezervoval někdo jiný.
Nyní Hřib hraje mrtvého brouka, a chudáci poliši mají zbytečné náklady.
Přitlačit, roupy přejdou.

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

nechtěl.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by anonymní 2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

1) Je stav nouze a jsou významně omezena veškerá shromáždění.
Hřibovi tedy nic nebránilo odvolat se na stav nouze a ohlášenou akci zrušit ještě dřív, než propukla.
Velmi by mě zajímalo, KDY vlastně byla ohlášena; ale i kdyby to bylo v pátek v poledne, pořád tu možnost měl.
2) Další šanci měl v okamžiku, kdy policie drapla prvního ozbrojeného a nezarouškovaného randálistu.

Obě šance Hřib VĚDOMĚ promarnil, protože doufal, že z toho vytluče politický kapitál.
No, nezadařilo se.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Nesmysly a bláboly

Průměrný počet slepic: 1 (6 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale vůbec ne, pan primátor z toho vyšel čistý jak lilium:
"Nejsem rád, že zdravotníci budou mít práci navíc.Zákon ale neumožňuje preventivní zákazy demonstrací. Pracovníci magistrátu na místě vyzvali svolavatele k ukončení akce poté, co došlo k porušení podmínek jejího pořádání. Ten výzvu uposlechl."

Zdravotníkům se pan primátor omluvil, nějaký aktivovaný traumaplán přece v této době nestojí za řeč.
Jdu si najít suchý kapesník.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nemyslím si,že Hřib konal podle vlastního úsudku. Rovněž si nemyslím, že z toho nevytříská nějaký politický kapitál. Asi dostal nějaké pokyny, protože podle selského rozumu by se musel zachovat přesně obráceně. Mít ve svěřené oblasti klid. Pokud nijak nekonal, nevyužil např. paragrafů nouzového stavu, pak se jiné řešení než výše uvedené nenabízí. Nakonec bude ještě Hřib oslavován jako největší pražský demokrat nebo demograt?

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Přehled situace COVID-19 v Jihomoravském kraji
ke dni17. říjnu 2020, 24:00 hod.:
https://www.khsbrno.cz/admin/upload/aktuality/246_462_aktuality.pdf

z přehledu:
Počet aktuálně hospitalizovaných: 434
- 46 závažnýchpřípadů,
- 145 středně,
- 177 lehkých,
- 66 bezpříznakových
-------------
Vůbec nechápu, proč nikdo neřeší pobyt bezpříznakových pacientů v nemocnicích v době, kdy se avizuje brzký kolaps nemocnic kvůli kapacitě míst a personálu. Vždyť se nabízí spousta prázdných hotelů, kde by na tyto lidi mohli dohlížet i lékařsky nekvalifikovaní pracovníci, například členové těch mnoha zbytečných neziskovek, kteří se tak ohánějí lidskými právy.
Tito bezpříznakoví pacienti jsou covid pozitivní lidé, které nikdo nechce zpátky, ať už do sociálních zařízení nebo je nechtějí i rodiny domů, protože třeba mají malé byty a v nich děti...

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

Má to háček, jsou sice bezpříznakoví z hlediska brebery, ale u nich je další komplikace.
/ mohou být jinak nemocní, vyžadují odbornou asistenci, nebo "dozor"
/nemohou se vrátit do svého původního bydliště, třeba DD
To je mají vyhnat pod most?
Tady je systémová chyba v soc zabezpečení těchto lidí.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Přesně.
Bezpříznakový NEznamená neinfekční. "Jenom" zatím neonemocněl.
A vzhledem k přecpanosti DD, DsPS, LDN a dalších pobytových zařízení a těžké personální poddimenzovanosti "sociálních služeb" (o financích ani nemluvím), si žádný provozovatel nelajsne, že by mu podnik lehnul (většina jich jsou prachobyčejné obchodní společnosti; vč. tzv. "Charita ČR" a různých diakonií).
Dtto lidé, kteří jsou sice doma, ale pečují o ně rodiny. Vzít si ho domů znamená vystavit se riziku nákazy, potažmo ztráty příjmu a síly na péči o starouška (nemluvě o rodině).

Nojo, ale "Kam s ním?", že...
Pochybuji, že by hotely, které nabízejí lůžka pro bezpříznakové, nenatáhly ruce k eráru po tučné úhradě za "pomoc státu".
A všechna záložní lůžka byla dááávno zrušena, protože "tržní efektivnost zdravotnictví".

Stále znovu se ukazuje, že tzv. "tržní ekonomika" je mimořádně NEefektivní a drahý systém, neschopný operativního řešení jakéhokoli aktuálního problému. Protože nevytváří rezervy.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

A proč by hotely, které nabízejí lůžka pro bezpříznakové, neměly natáhnout ruce k eráru po tučné úhradě za pomoc státu??

Byly by to 2 mouchy jednou ranou, státu by se ulevilo ve špitálech a hotely, které dnes bojují o existenci, by si vydělaly.

Co je na tom špatného? Stát bude muset extra lůžka stejně financovat, ať budou pod stany nebo v hotelech. A v těch hotelech jsou ta lůžka už rovnou k dispozici i se zázemím.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

nemám a taky mě nikdo nechce. Zkoušel jsem to u psa v boudě a nelíbilo se mu to ani trochu.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

toho psa.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Jen v případě, že pes je stejně krásný a mladý jako Targus. Rozhodne mezinárodní porota při nějaké psí soutěži.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

v bedně od stolního počítače?
Do žeber vás píchá hard disk a RAM-ka vás tlačí do levého stehna.
A kdyby jen do stehna.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Teď jsme ji čistili, bo přestala fungovat a našli mumijku myšičky a překousaný drátek. Patrně nedomyslela otázku vstupu a výstupu.
Myšičku jsme pietně pohřbili a zvažujeme, jestli oprava stroje nepřijde dráž než koupě nového.
Když si necháte otevřená dvířka na papíry, nebudete muset jíst drátky ani toner nebo inkoust.

A papír se dá příjemně načechrat, při troše námahy.
Jako, nenutím Vás; jen nabízím alternativu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Psovi jste cizí, musíte změnit typický pach :-)

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Josef (neověřeno)

Trvalý odkaz

se oba nemyjem a žerem ze stejné misky.
Tedy nežerem, já mu kradu granule, když se nedívá.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Já spíš myslím, že ten čokl prostě poznal simulanta!
Není blbej!

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Tohle je tedy mimořádné vlákno! Že vy jste všichni měli stejnou večeři? ((Targus, Maneca, Občan, Josef, Havran, Mirek). Hezkou noc všem a pak stejně veselé ráno.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

....a hejlové sázkařsko-sportovního byznysu demonstrovali za to, ať se konečně něco udělá s de facto i de iure systémovou korupcí " soutěží" konaných , provozovaných pod křídly tohoto sázkařsko-sportovního byznysu. Možná (jsou dnes mnohem důležitější věci, kvůli kterým by se mělo protestovat).
Pikantní na té demošce je zejména to, že zhruba ve stejném čase poslala justice do vazebních tepláků několik papalášů, které tento systém živí, docela dobře. Bo takhle to téměř vypadá, jako že ty demonstriující na náměstí poslala příslušná mafie, aby ty přivřené (za pár dní je pustí a dopadne to zhruba tak, jak v kauze Waltzing Vlastička a dalších kauzách, tedy jde víceméně jen o policejní prostná) šibal.... aby je tyto jejich oběti a tito jejich hejlové " morálně" podpořili.
Ostatně kdoví zda se tam jen nepřišli vyřvat a vyřádit. To možná bude nejblíže pravdě, že jim to chybí..

Průměrný počet slepic: 2.8 (13 hlasů)

Buď bude barevná revoluce, nebo duhový průvod.
Barvy, jako barvy.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

"Ostatně kdoví zda se tam jen nepřišli vyřvat a vyřádit. To možná bude nejblíže pravdě, že jim to chybí."
Já bych řekl, že jste trefil hřebík na hlavičku. Fotbaloví rowdies se občas potřebují vyřádit. Tak si daj baníkovci se sparťany po čuni. Ale teď je nepustěj na stadióny, tak si zajeli vypustit ventil do Prahy. S covidem to vůbec nemá nic společného.

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak byste si to teda představovali??Že se jako sejdou,někdo přednese nemastnej a neslanej projev,pak si společně zazpívají Zelená je tráva,fotbal to je hra...
a pudó dom??Smysl a účel tohoto shromáždění byl přece od samého počátku naprosto jasný,to věděla druhdy tak vysmívaná policie,když provedla takové přípravy.
Já se teď naopak třesu strachy,že na nás EU uvalí sankce stejné jako proti Bělorusku,když jsme tak brutálním způsobem použili vodní dělo proti pokojným demonstrantům využívajících pouze svá demokratické práva v souladu s ústavou a několik demonstrantů bylo při tom dokonce zatčeno!!

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

všimli jste si, že válka mezi azery a armény přesně kopíruje prastarý lázeňský vtípek:

Tak co?
Tak nic.
Tak slez!

Prostě Putin se nezapojil do všeobecného "veselí".

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Něco na tom bude, Hold ho tam chtějí vtáhnout a ten lump stále nechce.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

kolem sebe někoho příčetného, kdo jim řekne, že za tuhle provokačku MUSEJÍ padnout exemplární tresty.
Protože za rowdies čeká smečka lickoprávních advokátů a celá se třese očekáváním, aby mohla vystartovat po náhradách škod pro ty dva kradáky, co za stejného stavu nouze kradli "rohlíky" a dostali shodně po dvou a půl letech natvrdo (právem, protože recidivisté a v podmínce za jiné drobné krádeže).
Takže randálníci by měli dostat 3 roky a výše.

Docela by mě zajímalo, kdo SKUTEČNĚ ty dva testovací randály v Blavě a v Praze zorganizoval.

Průměrný počet slepic: 3.7 (14 hlasů)

Fendrych k tomu už napsal článek, a jako vždy se přesně trefil. Píše: "Jak z toho vykloubení ven? Rozhodně ne zvýšenou represí, vyhrožováním, zavíráním a pokutováním (teď nemluvím o rváčích, kteří z plezíru napadají policii). Jediná cesta je trpělivé, pokorné vysvětlování, přiznání chyb a opakované prosby, ne příkazy: Vydržte, myslete na druhé." A jako vždy, člověk si jeho článek musí přebrat tak, že pravda je přesný opak. Jo, čas na srandičky skončil, holenkové. Věřím, že prát se umí nejen fotbaloví chuligáni, ale i naše policie.

Průměrný počet slepic: 4.8 (10 hlasů)

že “Za rvačky na Staromáku je tedy do jisté míry odpovědná i Babišova a Hamáčkova vláda.”
Jen pro úplnost.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)