Dvě malé občanské války

Autor

Tento článek jsem napsal před týdnem. Původně měl vyjít jako reakce na příměří uzavřené v Moskvě. Pak jsem zabředl do koronaviru a pořád jsem to odkládal. Posuďte dnes sami, jak moc jsem se trefil či netrefil. 

V Karabachu se nadále bojuje. Příměří dojednané v Moskvě nevydrželo ani jeden den. Obě strany se obvinily z ostřelovaní a vzápětí se do sebe pustily znovu jako doposud. Červený kříž stroze prohlásil, že mrtvá těla vojáků v bojové zóně nemohl posbírat, protože tam pořád lítají šrapnely. 

Někdy je krásné, jak nám nechtěně sdělí pravdu... Víte proč nemůže Červený kříž posbírat mrtvé vojáky? Protože se fronta nikam nehnula. Kdyby se fronta posunula, je možné všechno posbírat snadno. 

Azerbajdžánci vypustili video z "osvobozené vesnice". Nejzajímavější byly ty desítky ohořelých aut. To už popisovala i Tereza Spencerová ze Sýrie - když jela 200 km do Allepa viděla jeden zničený tank a dva obrňáky, ale tisíce a tisíce ohořelých kamionů.  Takhle vypadá dnešní bojová realita. 

Především to znamená, že ani jedna strana neutrpěla významnější škody. Počet aut se v dnešním světě počítá na stamiliony a i v tom Stěpankertu mají víc aut než parkovacích míst. Nikde nevidět opuštěné dělostřelecké baterie, nikde nevidět nějaké dobyté palposty či síť zákopů. Ani ty drony, co střílejí jako blesk z čistého nebe nedokáží nic ovlivnit. Na to jich je prostě málo. 

Proč se bojuje dál i když musí být oběma stranám jasné, že z toho nic nebude? 

Protože papaláši na obou stranách svým obyvatelům slibovali něco jiného. Arménští ojrohujeři slibovali významnou pomoc od EU a NATO. Slibovali nové vztahy, slibovali ráj na zemi, jaký mají v Německu, slibovali jim novou, dosud nepoznanou skvělou budoucnost. 

Místo toho jim zbyl Putin, který je všechny teď s chutí griluje ve vlastní šťávě a nechává je, aby zjistili, co to ve skutečnosti znamená, dělat samostanou politiku.  Premiér se během jednání dozvěděl, kolik ruská pomoc bude stát a zjistil, že ho to bude stát místo, budou ho vyšetřovat a možná ho i zavřou, protože když umírají lidé, končí sranda a spravedlnost vypadá úplně jinak. 

V Azerbajdžánu je to podobné. Tam zase jejich diktátor prezident sliboval bleskovou válku, vítězné krátké tažení, které skoro nikoho nezabije a všichni budou hrdinové. Oháněl se tureckou podporou a prostě situace byla skvělá, růžová, tohle nemohlo nevyjít. 

A teď zjistil, že tureckou pomoc vystříleli za čtrnáct dní a víc už ani Erdogan nemá. Navíc je turecký sultán tlačí do nesmyslných ofenziv proti zakopanému nepříteli a nutí je plýtvat životy vojáků. Zároveň jim Putin jasně řekl, co se stane, kdyby chtěli příliš hromadit síly na jednom místě a zřejmě i zjistili, že Arméni nějak příliš přesně vědí, kam mají střílet. I prezident diktátor může padnout...  jeho generálové by mohli přijít na to, jak je osamělý a lidový hněv uměl zlikvidovat jinčí ptáčky. 

A tak se střílí dál. Beze smyslu. Teď už se nebojuje o Karabach, teď se bojuje o ministerské funkce, bojuje se o prezidentská a premiérská křesla. Bojuje se proti domácí opozici, proti domácím pučistům a tak podobně. Teď se na Karabachu vedou dvě malé občanské války v zastoupení. Ano i tohle existuje. 

Ještě to chvíli potrvá. Všichni ti příliš samostatní minipolitici a minidiktátoři v ministátech bojují o svojí miniexistenci. Po pár dnech či týdnech se i jejich příběhy uzavřou. Mezitím ještě zahyne spousta civilistů i vojáků, ale z vojenského hlediska se už nestane nic podstatného. 

V diskusi se můžeme zamýšlet, co bylo skutečným účelem této šarády... 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (67 hlasů)

Komentáře

No přesně. Prostě si to znegujte a máte celkem přesné zpravodajství. :) Je si tak říkám, že se vlastně docela dobře ukázalo, co jsou ti odpírači opatření zač, jaká to jsou tupá hovada a do jaké společnosti tedy Pirk se Šmuclerem patří.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Nigdo z vás, včetně kolchotočáře nic neřeší. Plkáte o pičovinách a čekáte že to za vás mordechujci vyřeší. Ale oni vás už řeší. Ste pro ně nepotřební. Tak na co jako čekáte. Čekáte až vám vběhne o půlnoci komando, že nemáte tohle a támhleto. Že vás nějakej slušňák udal. Že vám zrušej polovinu důchodu, že se máte řadit něgde s prosíkem o žebračenku. Nebo že vám zavřou firmu, že celá rodinka je nakažená podle eurometru, a ani vás nevzrušuje gdo to platí. A proč je kolem teho taková histérie.

A že se vás budou druzí blboni štítit, že eště berou za hovno plat aby o něj kvůli nějakýmu blboňovi nepřišli. A pak pochopíte, že sme soudržní jedině tak gdyž se nebudete stýkat, sdružovat. A serete na to aji s vidlama, páč eště na vás nedošlo. Tak dočkej klasu jako husa co skončila na pekáči. A pasnskej Zeman vám eště řekne že ste sráči. Muheeeee

Průměrný počet slepic: 3.2 (11 hlasů)

Kurňa Sasine... a že už byste konečně řekl, co jako máme podle Vás dělat ?

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

Kurňa a kolikrát sem to už říkal. No kolikrát?

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

Když my ty Vaše příspěvky rolujeme... nedá se to číst. Nikdo tomu nerozumí. Sasinština není právě frekventovaný jazyk. A mezi těmi vašimi větami o blboních se blbě hledá nějaký smysl nebo alespoň sdělení. Alespoň já jsem ho pořád ještě nepostřehl. Když se řekne Sasin, naskakuje mi slovo blboň a muhehe. V posledních týdnech mi naskakuje, že máme psát potřeby... Ale jinak nic. Píšete sem už kdo ví jak dlouho, ale jako byste nepsal. Dodnes jsem nepochopil, co se stane, když budu volit potřeby a už vůbec netuším, jak se potřeby volí. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

"Když my ty Vaše příspěvky rolujeme... nedá se to číst. Nikdo tomu nerozumí. Sasinština není právě frekventovaný jazyk."

Čí je to chyba?

Psal sem jasně, přestaňte kecat, napište svý potřeby a už o nich nemelte. Musí to být vaše rozhodnutí, o kerém už nemelete jako soud nemele o svém rozhodnutí.

Někeří blboni sou schopni napsat aji deset potřeb, bez kerých nemůžou žít. Ty budou asi ty základní.

Chytřejší blboni sou schopni napsat třeba aji sto potřeb, do kerých asi vloží obecné představy. Měli by je rozdělit na obecní a státní. Ale i tak dobrý. A pak už jen každému papalášovi bez keců to vrazit do huby. Dycky a bez keců. Bez diskusí. Bez omýlání a uhejbání. Jen držet do doby než se to začně celostátně sečítat, třeba na nějakým portále, na ouřadě, gde se i ostatní můžou připojit gdyž nějakou stejnou potřebu budou mít a připojí svůj hlas k ní. A tak by se to průběžně sečítalo týden za týdnem, měsíc za měsícem až do Silvestra, gdy vyjde celonárodní plán jak z teho bordela ven.

Průměrný počet slepic: 2.7 (14 hlasů)

Nevim, jakou mate zpetnou vazbu od vsech ostatnich ctenaru, ale za me nemluvite. Sasin je srozumitelny dost a roluje ho leda... no, v tom mame oba jasno.

Průměrný počet slepic: 1.8 (10 hlasů)

Není ten sasin a vladino jedna osoba, referent rozbíječ a odklonovač?

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

No píšou skoro stejně a hovoří taky stejně tou sasinštinou

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

na papire sepsane mam, co dal? Vyvesit je jmenovite na nejaky web, na virtual,kery ti mocipanstvo muze shodit, kdy se zachce? Nebo na svoje dvere? To komando se pak zalekne? Jak to mas vymyslene?

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

In reply to by Vladino (neověřeno)

Trvalý odkaz

Všude, gde chtěj abys volil nějaké kokoty, hodíš nakopírované potřeby. Hotové.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

In reply to by Vladino (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jednou sem se divil v trafice, "Sazka eště jede?", a von my řek, že perfektně. Blboni sázej howna pořád. A my ty technologie používáme na takové srágoroviny. Stačí vyměnit tipy na výsledky podělaných a prodaných utkání klečících fodbalistů za naše potřeby a každej může v každé trafice křížkovat potřeby keré chce. A proč to není? No proč?

Průměrný počet slepic: 2.7 (9 hlasů)

Namísto obvyklých koronáčkových "vlky-plky", vysvětlovat pozadí nastupujícího tureckého hospodářství a fašismu, vysvětlovat, dávat odkazy na realitu a organizovat svou výseč čtenářů. Neplácat si bábovičky na vlastním písečku, ale organizovat ve spolupráci s ostatními svobodnými weby generální štrajk! Není třeba se nechat mlátit na demonstracích, to umí každý. Bude stačit když tři dny po sobě nedojde nikdo do práce. Kdo má strach, může se nechat uneschopnit a nikdo mu nic nemůže! Když by toto vyšlo, tak se stát zhroutí. Nepůjde elektřina, nic nebude fungovat a ta banda vyžírků v Práglu si může zatopit parketami vytrhanými z Vladislavského sálu. A teprve pak nastane doba pro nalezení mluvčích a vyjednávání.

Průměrný počet slepic: 2.2 (13 hlasů)

Tomu říkám hodnocení za ksicht. Něco o tom vím zde. Prostě jste někoho zde nasral, takže když napíšete, že je tráva zelená, tak jí máte. (a to buďte rád, že se nedá dát pouze stehno, nebo pařát)

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

je to jeho věc. Doufal že se ten posera vzchopí, koule spadlé ke kotníkům si vytáhne na správné místo a napíše co se mu zdá na mém schématu neproveditelného.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

koule si posera nemusí zvedat, jelikož střílí anonymně ze zákrytu. A mimochodem, máte tam další, asi už stačil zase nabít.

Průměrný počet slepic: 1.8 (4 hlasů)

Jen rád říkám věci na rovinu. Je zde hromada poserů a otroků z povolání, ti nemají rádi když jim někdo bere jejich iluzorní svět, i když stojí za prd. Nemá smysl si jich všímat.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

ale pak se nemůžeme divit, že se na konci roku nebudeme moci zúčastnit boje o zlatou medaily nejlépe hodnoceného diskutéra.
To bychom museli být zde politicky dost nalevo, hlavu mít omotanou třemi rouškami a pro ty vyvrhele, co dnes v Praze dělali čurbes, žádat zastřelení za úsvitu.
A víte co? Já vám tam nade mnou dám pět, vy mě je sem prdněte taky a když zde seženem pár podobných a budeme kooperovat, to by bylo, abychom alespoň tu bronzovou nedali.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

hovno.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Kdyby to Vidlák umožnil, tak vám dávám slepice záporné. Podle hesla - škoda rány, která padne vedle, i za tautologie.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

od někoho, kdo se zove Anonym, bych ani slepice nechtěl. To klíďo i tu bronzovou oželím.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Nepracovat neni reseni (leda pro zamestnance cizaku), spis nekupovat, nepachnout do hitlermarketu a v pultovkach nesahat na import.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Tohle právě chtějí! Půl miliardy elit, miliarda otroků, miliarda kočovných lidských tlup a zbytek ať klidně chcípne!

Průměrný počet slepic: 1.7 (7 hlasů)

Asi jsem mel napsat nekupovat picoviny - nepotreby. Ja s Vama vetsinou souhlasim, ale mozna jste mudr uz v nekolikatem kolene a predstava navratu k samozasobitelstvi, kdyz uz nekdo nema koule k individualnimu,tak alespon co nejmistnejsimu,je pro vas strasidelna. Ne, hitlermarkety jsou i v tehle dobe chranene pred 'opatrenimi', tudiz odliv vejvaru za smejd kolonialistum je bolestnejsi nez dalsi zadluzeni kolonie. Ja myslim, ze generalni strajk by bestie uvitaly.

Zatím bez slepic

Je to složenina slov mudrlant a německého výrazu pro zemi - land. To má symbolizovat že jsem vlastenec, ale určitě ne německý.

Samozásobitelství se učím a zavádím ho. Zatím ovoce a zelenina, časem přibudou i milá zvířátka. Nejmilejší jsou v troubě.

Klasický štrajk by komidelníci uvítali. Při něm dochází k demonstracím a táborům lidu. Tam si stačí nafotit a identifikovat organizátory, eliminovat je a je po štrajku.

Něco úplně jiného je nejít do práce. Třeba kvůli nemoci, neschopenku vám dnes napíše každý lékař. Nejít do práce znamená válet se doma a státní moc bude vyděšená z neviditelného nepřítele. Vzpomeňte si jak před několika lety Řekové nechodili do práce. Státní moc pak narychlo uzákonila nechození do práce jako trestný čin, protože hrozil kolaps státu. Nejít do práce v době pracovní neschopnosti ale trestným činem být nemůže. Dnes stačí zakašlat!

Kovidovým divadlem si globalisté, Deep State a vlády států řeší různé úkoly. Tímto divadlem si ale mohou řešit svoje úkoly i běžní lidé, protože každá palice má dva konce!

A teď k vašemu výrazu bestie. Bestii zabijete, když jí nedáte nažrat. Nepůjdete do práce a ta bestie začne chcípat, protože přestává fungovat vše na co byla dosud zvyklá.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

V tom se neshodneme. Pro Vás sídlí bestie na Strakovce, pro mě za Šumavou a dál. Jinak ale jo :-)

Zatím bez slepic

Kovidovým divadlem si !!!globalisté, Deep State a vlády států!!! řeší různé úkoly. Tímto divadlem si ale mohou řešit svoje úkoly i běžní lidé, protože každá palice má dva konce!

Zatím bez slepic

aby bylo cizí zboží v regálu společně s domácím.
Na nejviditelnějších pozicích jsou místní výrobky, na méně viditelných ostatní francouzské zboží a import má extra regálky s velkým označením země původu a s upozorněním, že jde o import.
Dovozového zboží tam je minimum a je i násobně dražší než domácí.
V podstatě jako u nás za socíku.
Zákazníci samozřejmě preferují místní a francouzské zboží a dovozové kupují jen jako mlsku po trošičkách.

V Itálii jsme to samé viděli i v nadnárodním LIDLu!

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Mudrlant má pravdu. Ne , že nebudeme kupovat. To je naprosto naivní protest. Přesně to by si nadnárodní vrchnost přála. Jediné osvědčené řešení je stávka, ale nikoliv pracovníků v kultůře ale pouze a ne jinak v infrastruktuře, což je nepatrná část pracujících, ale z hlediska fungování systému jsou to naprosto rozhodující pracovníci.Nebudu dál napovídat, nevím, kdo všechno tento web čte, ale je to velmi snadná a řešitelná situace.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Za naši svobodu bojují Noční vlci či brněnští Slušní lidé.

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jo, to by se ti libilo...

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

...a kdo teda? Ušaté Hovno? Vlastizrádná Jourová? Morálně zděšená Mirka?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

jako vážně? přece každý jeden, co tu 'bojujeme' bříškama prstů. Jen ten boj předat dál k rukám a hlasu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Šutrem proti uniformě
v nouzovém to stavu
to asi nebude v normě,
bez roušky a v davu.

Pozvedne se ukazovák
ty ty chuligáne
že ty sis vzal oblbovák!
Měl bys to posrané

kdybys hanil politiky
kdybys kreslil tykadla
to bys dostal skotské střiky
hlava by ti upadla.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

“Fotbaloví fandové jenom chtěli, aby Berbr vystřídal Prymulu, protože prej ví dopředu, jak všechno dopadne, kdo vyhraje, kdo sestoupí a tak, což je lepší ...”

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

... že by se konečně v Česku našla vyprovokovatelná majdanizační cílovka?

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tohle bylo první tréningové utkání.
Fendrych s Řeporyjcem to budou pískat.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

včera Blava, dnes Praha, V4 je potřeba rozdělit. Už nad tím přemýšlím od rána, že nadpis dnešního článku
Dvě malé občanské války
je dvojsmyslný. Už začíná i dělostřelecká příprava u vlka (článek Anatomie selhání. Jak se Česko dostalo od desítek případů denně k deseti tisícům?), který pokládá argumenty proti AB a celé vládě. Vím - u něj nic nového, ale do té potenciální války už ví, kterou stranu bude ostřelovat.
Pokud se necháme zblbnout profíky na rozdělování a budeme vyostřovat boj chřipečkáři x svědci Kovidovi, dostanou nás tam kam chtějí. I tady to párkrát pěkně zajiskřilo a osobně si myslím, že zbytečně. Nebezpečí konfliktu uvnitř státu rapidně roste a pak stačí jedna demoška a je vymalováno.
Možná ale slyším trávu růst.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

mám stejný dojem a už delší dobu. Třeba ten dnešní brajgl.... v podstatě stejná hesla, stejné požadavky jen o řád ostřejší než Milion chvilek (prý) pro demokracii. Odstoupením Mináře z jejich čela došlo k jejich zániku vyčerpáním témat a k uvolněním místa těm co si našli sice jiné téma, ale mají stejný cíl a už se nezakecají. To mi potvrzují reakce těch, kteří byli na straně MCH. Pehe, Topolánek a spol., zítra se jistě ve stejném duchu vyjádří další včetně Fijaly. Všichni (rozuměj Babiš, Hamáček, celá vláda, policie) jsou neschopní jen oni jsou letadla. Hřib se zřejmě také jen potichu raduje jak jim zavařil, i když v jiných případech si věděl rady jak zařídit aby se mu na staromáku demonstrace nekonaly. Vsadím se, že o MCH už neuslyšíme. Teď tu máme jejich Béčko. Nebo Áčko?

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

předvoj, ti učenější pak avantgarda.
Myslím, že otrocký překlad slova avantgarda = útočná skupina tato individua dobře vystihuje.
Můj osobní názor - odpíraného chleba největší krajíc. Žádný slzák, žádná voda. Hezky do těla a tak dlouho, dokud bude schopen
a hlavně ochoten zvednout ze země hlavu. Dvě tři takové nakládačky a problém je vyřešen. Ani nebude třeba rozdávat basu za útok na veřejného činitele.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

"Jde spíš o omezení touhy po věcech, o pocit, že vše je neustále a pořád dostupné, není potřeba čekat, ber si vše, teď a hned!

ČR se včlenila do světové ekonomiky na bázi této neoliberální doktríny, která pronikla hluboko do ekonomického uvažování (včetně tzv. levice) i do politické kultury. Jestliže byl důraz na společnost, kolektiv a spolupráci třicet let považován za bolševickou zhovadilost, za něco, co je potřeba tvrdě vymýtit a nahradit „velkolepým“ já, pak se nelze divit vývoji epidemiologické situace u nás, nebo třeba v USA. Individualismus je spolehlivým nástrojem, jak zablokovat jakoukoliv sociální změnu a nechat bohaté, aby společnost více či méně nápadně ovládaly. Privatismus, další typický český rys, onen útěk na chaty a chalupy, zavření se do „svého“ mentálního světa, je jev, který sobectví ve společnosti napomáhá. Svoboda se stala jiným slovem pro sobectví člověka ekonomického. Ve zdravé společnosti ale nemůže být svobody bez odpovědnosti a solidarity, práva a povinnosti musejí být vybalancovány.

Tato kombinace vede k „západní“ společnosti, která není schopna překonat (někdy velice užitečné) rozpory ve společnosti, ani tváří v tvář bezprecedentnímu nebezpečí. Ztratila totiž schopnost identifikovat společné nebezpečí a následně na něj adekvátně reagovat. Problém ovšem nelze omezit na spoluobčany, kteří věří tomu, že svět řídí ještěři a čísla nakažených jsou součástí spiknutí, které má vést k tomu, že budou očipováni. Magoři se vyskytovali v každé době, i když pravda, neměli vždy možnost rozšiřovat své bláboly na sociálních sítích."

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

In reply to by --- (neověřeno)

Trvalý odkaz

byli vyhnáni ze Země i z Měsíce. Je k tomu dokument, jmenuje se Iron Sky 2.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by --- (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tvrdit otrokům do obličejů, že sou nezodpovědni. Co to je? Co je to za panské móresy? To je nějakej nepovedenej výňatek z harpagondechujcké ironie?

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by --- (neověřeno)

Trvalý odkaz

jestli s váší láskou ke kolektivu a nesnášenlivostí k individualismu, by se našim předkům někdy povedlo slézt ze stromu. Dost o tom pochybuji.
A ti bohatí, které nemáte rád, ti mohou díky svému bohatství něco i usrknout bokem pro ty lidové vrstvy. Ale když budete svou existencí ohožovat mě, nebo mojí smečku, tak vám šlápnu na krk a vy se utopíte v bahně. Takhle to totiž funguje v přírodě. A ona to takto dělá už pár milionů let a říká se tomu evoluce. Váš sociální a spravedlivý konstrukt zde "funguje " pár desetiletí. A i když to asi vypadá blbě, hádejte, jaký z těchto postupů nakonec vždy vyhraje.

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

Zkuste si představit, že je fakt blbá situace. Já žiji se svou smečkou a mám pro ni málo zdrojů. Živoří. Zjistím, že vy žijete se svou smečkou pár kiláků od nás a jste na tom podobně. Ale pokud bych získal ty vaše zdroje, tak možná moje smečka přežije. Tak na vás vlítnu a vezmu vám je. Moje pojede dál, vaše vymře. Proti vám nic nemám, ale vy máte něco, co já nutně potřebuji. Tak si to prostě vezmu.
Pro vaše vnímání etiky je toto nepřijatelné, pro někoho, kdo věří v Boha též. Přírodě je v tomto etická stránka věci u prdele. Té jde o to, aby ten silnější vyhrál a pokračoval ve vývoji.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)