Dvě malé občanské války

Autor

Tento článek jsem napsal před týdnem. Původně měl vyjít jako reakce na příměří uzavřené v Moskvě. Pak jsem zabředl do koronaviru a pořád jsem to odkládal. Posuďte dnes sami, jak moc jsem se trefil či netrefil. 

V Karabachu se nadále bojuje. Příměří dojednané v Moskvě nevydrželo ani jeden den. Obě strany se obvinily z ostřelovaní a vzápětí se do sebe pustily znovu jako doposud. Červený kříž stroze prohlásil, že mrtvá těla vojáků v bojové zóně nemohl posbírat, protože tam pořád lítají šrapnely. 

Někdy je krásné, jak nám nechtěně sdělí pravdu... Víte proč nemůže Červený kříž posbírat mrtvé vojáky? Protože se fronta nikam nehnula. Kdyby se fronta posunula, je možné všechno posbírat snadno. 

Azerbajdžánci vypustili video z "osvobozené vesnice". Nejzajímavější byly ty desítky ohořelých aut. To už popisovala i Tereza Spencerová ze Sýrie - když jela 200 km do Allepa viděla jeden zničený tank a dva obrňáky, ale tisíce a tisíce ohořelých kamionů.  Takhle vypadá dnešní bojová realita. 

Především to znamená, že ani jedna strana neutrpěla významnější škody. Počet aut se v dnešním světě počítá na stamiliony a i v tom Stěpankertu mají víc aut než parkovacích míst. Nikde nevidět opuštěné dělostřelecké baterie, nikde nevidět nějaké dobyté palposty či síť zákopů. Ani ty drony, co střílejí jako blesk z čistého nebe nedokáží nic ovlivnit. Na to jich je prostě málo. 

Proč se bojuje dál i když musí být oběma stranám jasné, že z toho nic nebude? 

Protože papaláši na obou stranách svým obyvatelům slibovali něco jiného. Arménští ojrohujeři slibovali významnou pomoc od EU a NATO. Slibovali nové vztahy, slibovali ráj na zemi, jaký mají v Německu, slibovali jim novou, dosud nepoznanou skvělou budoucnost. 

Místo toho jim zbyl Putin, který je všechny teď s chutí griluje ve vlastní šťávě a nechává je, aby zjistili, co to ve skutečnosti znamená, dělat samostanou politiku.  Premiér se během jednání dozvěděl, kolik ruská pomoc bude stát a zjistil, že ho to bude stát místo, budou ho vyšetřovat a možná ho i zavřou, protože když umírají lidé, končí sranda a spravedlnost vypadá úplně jinak. 

V Azerbajdžánu je to podobné. Tam zase jejich diktátor prezident sliboval bleskovou válku, vítězné krátké tažení, které skoro nikoho nezabije a všichni budou hrdinové. Oháněl se tureckou podporou a prostě situace byla skvělá, růžová, tohle nemohlo nevyjít. 

A teď zjistil, že tureckou pomoc vystříleli za čtrnáct dní a víc už ani Erdogan nemá. Navíc je turecký sultán tlačí do nesmyslných ofenziv proti zakopanému nepříteli a nutí je plýtvat životy vojáků. Zároveň jim Putin jasně řekl, co se stane, kdyby chtěli příliš hromadit síly na jednom místě a zřejmě i zjistili, že Arméni nějak příliš přesně vědí, kam mají střílet. I prezident diktátor může padnout...  jeho generálové by mohli přijít na to, jak je osamělý a lidový hněv uměl zlikvidovat jinčí ptáčky. 

A tak se střílí dál. Beze smyslu. Teď už se nebojuje o Karabach, teď se bojuje o ministerské funkce, bojuje se o prezidentská a premiérská křesla. Bojuje se proti domácí opozici, proti domácím pučistům a tak podobně. Teď se na Karabachu vedou dvě malé občanské války v zastoupení. Ano i tohle existuje. 

Ještě to chvíli potrvá. Všichni ti příliš samostatní minipolitici a minidiktátoři v ministátech bojují o svojí miniexistenci. Po pár dnech či týdnech se i jejich příběhy uzavřou. Mezitím ještě zahyne spousta civilistů i vojáků, ale z vojenského hlediska se už nestane nic podstatného. 

V diskusi se můžeme zamýšlet, co bylo skutečným účelem této šarády... 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (67 hlasů)

Komentáře

... že zrovna vy jste ten silnější. Nejste. A pokud se s tou cizí "smečkou" solidarizuje nějaká další, tak vaše mrtvoly pro výstrahu rozvěší po okolních stromech. A právě proto rody a kmeny kolektivně přežily, kdežto individuálním příživníkům se velmi rychle zatnul tipec. Na nějaké individuální vyskakování jaksi nebyly zdroje. Individualismus v podobě, jak jej prezentujete, je výsadou až posledních cca sto padesáti, maximálně dvou set let, nicméně na úkor x generací do budoucna. Úroky z dluhů už si příroda postupně začíná vybírat. Mimochodem bez určité morálky nemůže žádné společenství dlouhodobě přežít. A vemte jed na to, že morálka má biologický základ, například ve vztahu matka - dítě nebo v přirozené hierarchii členů smečky. Pohrdání morálkou jako zbytečným luxusem je opět výsadou společnosti nadbytku, která ale nebude mít dlouhého trvání. Až se to zhroutí, tak tu sice chvíli bude svět Šíleného Maxe, nicméně ne natrvalo. Celkem záhy se ustaví nějaký společně sdílený morální kodex, byť hodně z dnešního pohledu zvrácený. První na ráně můžou být klidně příslušníci dnes tolik protežované komunity LGBT, protože upřímně, nemnožící se jedinci budou jaksi z principu dost přítěž.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Ale pokud bych potřeboval nasytit smečku, musím se o to pokusit. V kritické situaci mohu být buďto vítěz, nebo mrtvola. Druhá možnost se mi moc nelíbí.
A individualismus neznamená, že jedinci jde pouze o něj samotného. A už vůbec se mě nepokoušejte poučovat o tom, jak funguje smečka. Celý život se motám kolem psů a vím, že v psí, nebo vlčí smečce, neexistují dva dospělí jedinci, kteří by byli na stejné úrovni. Vždy je někdo nadřízen a někdo podřízen. A mají Alfu. Je to dáno tím, že ve smečce se jim lépe loví, ale musejí mít jasná pravidla. Je to pro ně výhodné. A pokuste se jim vysvětlit morálku. Vaší morálku oni nepochopí.
Toto je poněkud problém dnešní doby. Hafo lidí si pořídí psa, pokouší se k němu chovat demokraticky, on toto ale nechápe, ale cítí, že panička mu nevládne a někdo tomu šéfovat musí, tak se snaží otěže vzít on do ruky. A panička se pak diví, že jí ten kilovej yorkshier kousnul. A nedej bože, když si někdo, kdo nemá zkušenosti, koupí třeba, jak se já teď chystám, beauserona. Nemá šanci. Protože nezvládá komunikaci.
Smečka potřebuje vůdce, který je individualita.
A ta vaše morálka, jó, to je bezva. S tím si můžu blbnout, když mám plné břicho a i moje smečka. Ale vsaďte se o co chcete, že když půjdou silné do tenkých, a bude průser, tak půjde v první řadě o přežití a ta morálka jde k ledu.

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)

... že si trochu mylně vykládáte pojem morálka. To není nějaké křesťanské Desatero nebo naše Listina základních práv a svobod. To jsou jakákoli nepsaná pravidla, kterými se skupina řídí a jež si kolektivně vymáhá dodržovat.Takže i ta psí smečka má svou morálku, byť ne lidskou. Upřímně, až to praskne, nejvíc na ráně budou kupodivu ti, kteří se tak pečlivě připravovali, až to přijde (největší chudáci budou survivalisté). Upřímně, být nějakým mafiánem, dělám si jejich seznam a lokace jejich úkrytů, protože budou zdrojem zásob, léků atd. a vše bude navíc posíleno naivní vírou, že to jeden týpek s AK-47 ubrání.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

až prasne?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Představte si, jak tlupa pravěkých lovců sedí v jeskyni a najednou fakt všechny napadne, že bychom mohli od teď opracovat pazourek a použít ho jako pěstní klín? Já bych řekl, že to napadlo jednoho, ukázal to ostatním. On byl individualita. A když ho měli, tak zase někdo jiný třeba zjistil, že ho umí používat lépe, než ti ostatní, též byl individualita.
Vždy a ve všem se ukáže, že někdo je napřed. Je lepší mu závidět, nebo ho následovat?
To už si ale musíte rozhodnout vy.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Prostory supermarketů jsou v podzimních a zimních měsících vytápěny vzduchotechnikou s tím, že dochází k částečné recyklaci již ohřátého a "vydýchaného" vzduchu a je doplňována část vnějšího vzduchu v množství závislém na dodržení hygienických předpisů (%CO2...). Důvodem je snížení spotřeby el. energie pro vytápění velkých prostorů objektu s tepelnou izolací vyhovující normám, ale bez akumulace tepla v plášti budovy. Je zřejmé, že koncentrace virů v prostoru se tudíž zvolna zvyšuje, za předpokladu, že nejsou použity ve vzduchotechnice nanofiltry pravidelně, nejlépe denně, vyměňované. O používání nanofiltrů silně pochybuji a pravidelnou údržbou filtrů obecně si také nejsem zcela jist, spíše v okamžiku, kdy tlakový spád na nich signalizuje zanesení prachem a tuky.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

In reply to by Pek (neověřeno)

Trvalý odkaz

se filtruje jen ventilační vzduch. Cirkulační běžně ne. To by se musel doplnit filtrační díl do cirkulační větve.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Koukám na "Země v nouzi" (název blbej, ale moderujeto takovej ten strašidelně chytrej chlap, co si nepamatuju jeho jméno a já ho vyloženě vyhledávám, protože e skvěle poslouchá a má skvělé pořady).

Probrali korunáče a pak se mluvilo o dopadech na - zdravotníky, záchranáře, učitele, nemocné, seniory, chroniky, mladé, staré, o paliativní péči, o umírání, o psychosociální pomoci uvedeným.
Taky se mluvilo o dopadech na lidi v pobytovkách.

JEDINÁ skupina, o které nepadlo ani písmeno, byli právě lidé, kteří v pobytovkách pečují o kdekoho vč. umírajících.
A já se příšerně nasral.
KURVA!!!!!
Copak to nejsou lidi?
Vždyť jsou to právě oni, kdo denně dvanáct hodin, ve dne, v noci, imfvére furt pečují o seniory, umírající, chronicky nemocné, o mentálně a psychicky postižené. Většinou ženy.
To oni denně čelí umírání a smrti v první lajně. Do padnutí, za hrozných pracovních podmínek, skoro zadarmo!!!
A za tu hroznou práci na ně CELÁ splečnost sere zvysoka, pohrdá jimi, mluví o nich jako o "umejvačích zadků" - aniž by tušila (protože nechce), CO VŠECHNO ta práce obnáší.
Jim vděčíme za to, že babička nepojde doma hladem, bo jí někdo přiveze jídlo a vpraví je do ní, že babička nesmrdí hovnama, že s ní někdo dojde na procházku, že se dědeček s Alzheimerem ještě dokáže sám najíst lžící a napít z hrnku s pítkem, že jsou umytí, učesaní, oholení, že jim někdo převlíkne postel.
Že jim někdo stokrát denně odpoví na stále stejnou otázku a neuškrtí je, ale pohledí po hlavě, obejme, promluví s nimi, cvičí s nimi, pokouší se s nimi nějak pracovat výtvarně či jinak, aby jim poohl udržet alespoň zbytky intelektu.
A že je přečasto s nimi, když umírají a drží je za ruku, protože "mladí" jsou v práci a staroušek v pobytovce.

Kde, sakra, je psychosociální pomoc těmto "pracovníkům v sociálních službách"??? Kde je jakákoli podpora, povzbuzení, vděk?
Jak je možné, že naše společnost dokáže takřka úplně ignorovat skupinu cca 100 000 lidí, kteří poskytují péči těm, na něž rodina nemá čas nebo je dokonce zavrhla (hlavně psychicky a mentálně postižené)???
NIKOHO nezajímají! Žádná podpora od psychologů, médií, ministerstev, odborů etc. NIC, NULA!!!

Makejte, držte hubu a buďte neviditelní. Chcípejte z vyčerpání, na korunáče, nechte se mlátit psychotiky, krmte, aktivizujte, utírejte zadky, ale mlčte a dělejte to nejlépe zadarmo.

Huh...
Omlouvám se za ten výbuch, ale muselo to ven.

Mám sice rozepsanej článek na tohle téma, ale jestli chcete, Vidláku, vyvěšte místo něj tohle (já ho stejně dodám).
Řvou ze mne emoce, ale třeba to spustí nějakou smysluplnou diskusi.
Už jsem napsal hafo dopisů, řešil, obrážel zřizovatele, leč všechno k hovnu.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Tak jsme psali současně . Ten redaktor se jmenuje Daniel Stach. Já jsem se na tu druhou část už nedíval, protože se v současné situaci nemáme rozčilovat a mě stačilo to lhaní od toho blba Pyskoře.
Jo a to co jste napsal tak je pravda, ale co by jste chtěl od ČT?

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dík za to jméno, snad si je konečně zapamatuji. Docela rád bych se s ním setkal osobně; a jeho pořady jsou pro mne lahůdkou.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak jsem dokoukal pořad na ČT24 nazvaný Země v ohrožení o koronaviru. Docela dobré a zajímavé a pak to přišlo. když tam dali vstup nějakýho redaktůrka jménem Pyskoř. Lhal až se mu z huby prášilo. Sice zmínil vakcínu Sputnik, ale jen proto, aby ukázal jací jsou Rusové blboni. Prý se o ní nic neví a dokonce byla testována v první fázi jen na 44 lidech. To mě docela nasralo protože o tom něco vím a tak jsem něco nahledal a tomu blbovi to tam poslal. Zaprvé první dvě fáze od počátku to je od 15.8. byly za účasti asi 8000 lidí v každé části. Pak byl Sputnik zaregistrován, neb nebyly žádné vedlejší účinky a nyní probíhá třetí fáze , kdy by mělo býti proočkováno na 40000 lidí.
http://www.halonoviny.cz/articles/view/54202166
Možná , že někoho zarazí Halo noviny. Mě tedy popravdě taky, ale kdybych byl redaktorem, tak bych si to přinejmenším ověřil. Dnes už můžou, mají tam novou redaktorku, sice je to stejná pizda jako byl Karas, ale maj.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale už mě to nepřekvapuje. Zmínit se o ruské vakcíně sice musí, ale tak že ji okamžitě shodí. Vzpomínám si, že Prymula někdy začátkem září prohlásil, že se mu nejeví jako špatná. To ještě nebyl ministr, ale od té doby se o ní nezmínil. Ten pořad jsem viděla také a zajímavé bylo, že oba pozvaní odborníci byli pro vakcinaci+promoření. Hlavně že on je ten kdo si z toho chce udělat kšeft.

"Epidemiolog a vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula se domnívá, že za dva až tři týdny budou vysoké denní nárůsty nakažených. Konkrétně by se měly pohybovat okolo dvou tisíc. Podle bývalého šéfa hradecké nemocnice je záchranou vakcína. Ta ruská s názvem Sputnik podle něj špatná není."
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/roman-prymula-epidemiolog-vakcina-co…

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Přečetl jsem si odkaz a taky nějaké reakce pod článkem. Dodávám, že jsou z 11.9.2020. Lidi v pohodě, Prymula je blbec, prd se děje, Rusové jsou traviči a tak dále. Dnes by nejspíše někteří již psali jinak pakliže by mohli. Co budou psát budou-li moci za další měsíc?
Ještě k pořadu Země v ohrožení, zajímavě tam hovořil starší (to zdůrazňuji) docent, snad z USA. Hezky vysvětlil proč by se nechal očkovat. Takže já taky a hned. Protože zde žádná vakcína ještě dlouho nebude tak mám ale smůlu a proto se chraňme jak to jen půjde. Já každý večer inhaluji lžíci jedlé sody rozpuštěné v jednom litru vody. Zahřeji a inhaluji patnáct minut. Dělám to už měsíc, koronáč okolo řádí a já doufám, že se ubráním.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Někde jsem četl a nebyl to Sputnik, že nějakou registraci, nebo co, má pouze pět vakcín, z toho čtyři čínské a jedna ruská. Je to asi čtrnáct dnů. Snad to bylo o WHO, ale negarantuji, ale ani jsem si to nevymyslel

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Aldo (neověřeno)

Trvalý odkaz

V Číně je samozřejmě registrovaná vakcína, zda jich je více nevím, ale zřejmě ano. V RF mají registrované dvě. Ale pššššš, o tom se nesmí mluvit a když tak jen tak jak jsem už psal. Jsou nebezpečné a nic se nich neví, krom té nebezpečnosti, to se ví jistě.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Arméni nemohou ustoupit z půdy, kterou považují za svatou, ať už premiérem bude v Jerevanu v kdokoli.

Zatím bez slepic