Obchod s bídou

Autor
Štítky

Krátký koronavirový úvodník:

Zdá se, že reprodukční číslo opravdu klesá. Ne tak, jak včera psali novináři , protože ti nevědí o čem mluví. Ale už druhý týden jsou počty skutečných nakažených za Masterovou předpovědí. Navíc stále roste počet denních testů. Pokud v této republice děláme pětačtyřicet tisíc testů denně tak bych čísla okolo patnácti tisíc pozitivních stále ještě považoval za vypovídající.

Zítra se z Masterova textu dozvíte, že týdenní zpoždění hygieny s testy teď vzácně přesně koreluje s počty nových hospitalizací. Vlastně bychom už ani nepotřebovali tak masivně testovat, protože stejně vypovídající jsou nástupy do nemocnic. Oba ukazatele svorně zvolna klesají. 

Zpomaluje nejen počet nových případů, ale zpomalují i počty nových hospitalizací. Stále více se odychlujeme od Flégrovských čísel a je skoro jisté, že prvního listopadu nebudeme mít v nemocnicích deset tisíc pacientů, byť to nejspíš na desítku tisíc dotáhneme. 

Kdysi jsem napsal, že Andrej zavedl opatření minutu po dvanácté. Master nám zítra vysvětlí, že k optimismu není úplně důvod, ale přesto optimistou jsem. Alespoň zatím. 

 

A teď k dnešnímu tématu: 

Můj předvčerejší článek o zemědělství a dopadech Ojrobrusele na tento sektor vzbudil docela dost nesouhlasných reakcí a dokonce mi přivál celou řadu e-mailů, kde mi různí čtenáři dokazovali, že se mýlím.  Ve většině případů jsme si ale jenom nerozumněli. Proto budu v nastoleném tématu dnes pokračovat. Nebudu mluvit o Ivanu Davidovi a jeho podle mě zcela zbytečné bitvě, ale pokusím se dnes zemědělství pojmout z opačné strany. 

Začnu odbočkou... V roce 2012 vyjednával Andrej Babiš se zahraničním vlastníkem sítě obchodních center, že by odkoupil jeho českou divizi. Bylo to vyjednávání velmi tajné, dlouhé a opatrné, ale přesto se to provalilo a ostatní obchodní řetězce reagovaly rychle a brutálně - vyřadily babišovy potraviny ze sortimentu. Ze dne na den. Trvalo to asi týden, Agrofert to stálo cca dvě miliardy korun, Andrej to pochopil, vyjednávání ukončil... a vše se vrátilo do starých kolejí. Penam zase dodával rohlíky do Albertů i Globusů a Kostelecké uzeniny dodávaly maso a párky. 

Píšu to proto, abyste pochopili, že i ten největší zemědělsko- potravinářský gigant v republice se pěkně hladce sklonil před silou obchodních řetězců. A i když je Andrej dneska premiérem a měl roky, kdy ho v podstatě nic a nikdo neohrožoval, stejně se už nepokusil o podobný obchod - tedy získat přímou cestu k zákazníkovi a přivlastnit si tu největší část obchodních marží. Můžete být vlastníkem dvousetmiliardového byznysu, můžete k tomu být premiérem... ale stejně jste malý pán. 

Není to jen v potravinářství... V posledních třiceti letech všeobecně došlo ke stavu, kdy je důležité vlastnit distribuční kanály. Nic víc nepotřebujete. Pokud se dokážete stát v podstatě nepostradatelným prostředníkem mezi výrobcem a zákazníkem, nic víc už nepotřebujete. Výrobce se bude vnucovat, protože díky vám bude mít zajištěný odbyt, který se dá slušně předpovídat i slušně plánovat. A zákazníci se jen pohrnou, protože jsou oslněni blyštivým pozlátkem a v konečném důsledku i nižší cenou, protože co se dělá ve velkém, to je levnější. 

Proč Madeta dává chovatelům krav osm korun za litr mléka a ještě má devadesátidenní splatnost faktur? Protože sama prodává mlíko do hytlermarketu za devět korun. Jinak neobstojí. Madeta musí vrážet miliardy peněz do svého byznysu, aby udržela krok, jinak přestane dodávat do Tesca a v té chvíli je vyřízená. 

Je úplně jedno, jaký jste pěstitel či chovatel. Je úplně jedno, jestli máte deset nebo tisíc hekatrů. Stejně dostanete za tunu jen tolik, kolik je světová cena na burze + doprava z přístavu. Pokud bude obilí nadbytek, prostě dostanete za tunu tři tisíce a budete rádi, že to tak dopadlo. Pokud pěstujete zeleninu, je úplně jedno, jaké úsilí jste do toho museli dát. Cenu vám určí market. Pokud nedáte, nevadí, vezmou to z Polska a vám to shnije.  

Skutečným vlastníkem zemědělství v Evropě je těch pár velkých koncernů typu Bayer. A s nimi obchodní řetězce. Dokonce to domakali tak daleko, že jim skutečně stačí jen ty distribuční kanály, které prakticky nelze obejít ani odznovu vybudovat, protože na to dávno nikdo nemá peníze.  Tito skueční vlastníci ani nepotřebují mít půdu. Nepotřebují mít ani techniku, nepotřebují se pachtit na polích,  nepotřebují znalosti. Stačí jim, že bez nich se neprodá žádné podstatné množství zemědělské produkce. 

Svým způsobem máme zemědělství jak na americkém jihu ve třicátých letech. V podstatě jde o nájemný vztah, kdy se bez svolení skutečného pána nepohne na poli ani myš. Je úplně jedno, kdo vlastní půdu. Jestli jsou to drobní vlastníci jako u nás nebo drobní farmáři jako v Německu. Pokud obchodní řetezec zavelí, všichni budou drancovat, protože jinak se neuživí. Pokud komoditní burza poklesne, poklesnou všichni s ní a je úplně jedno, jestli mají sto nebo tisíc hekatrů. Ani Andrejových 150 tisíc hekatrů nestačí na to, aby byl samostatným hráčem. Je velký, hodně velký. Ale pokud se v Albertu naštvou, za týden ho položí. 

Tohle platí všude. Na jatkách dělají mongolové, protože jinak se jatka neuživí. V mlékárně dělají bulhaři, protože jinak si na sebe nevydělá. Chcete udržet firmu, musíte prodávat do Globusu, jinak můžete svých tisíc zaměstnanců propustit a zabalit to. Kterákoliv banka s chutí dá úvěr jiné mlékarně, aby od vás koupila budovu a stroje. 

Tohle je ten skutečný problém. Jestli si někdo myslíte, že farmář o deseti tisících hektrech něco znamená, tak ani náhodou. Je jen trochu větší nickou. Ráno přijde do práce a první na co se podívá, jak to vypadá na komoditní burze. Stejně jako ten stohektarový. Rozdíl je vlastně jen v tom, že ten velký farmář nerobotuje vlastníma rukama. 

Svým způsobem je to všechno obchod s bídou. Dokonce i trochu ziskový. Když se daří, všichni z toho něco mají. Ale když se nedaří, nesou riziko jen ti dole. Vždycky první skončí malí farmáři a nebo zaměstnanci velkých farmářů. Ti jsou první na řadě, když je neúroda. Ti odnesou všechny burzovní výkyvy, ti odnesou plánované navýšení zisku obchodních řetězců. 

Tohle samozřejmě nikdo ani vzdáleně neřeší. A v Bruseli tohle na přetřes nepřijde nikdy. Místo toho se řeší, jak přeuspořádat ty, kteří o sobě stejně nerozhodují.  Kteří si přečtou nové nařízení ojrokomise, pokývají hlavou a pak budou řešit, jak to udělat, aby mohli nadále produkovat tak jak produkují, protože cena je daná a nikdy není vysoká.

Brusel stejně nikdy neuměl nic jiného, než přesouvat problém z jedněch na jiné a pak zase zpátky. Ale nikdy se ani náznakem nedotknou těch, kteří jsou doopravdy pány nad byznysem. 

Je to jednoduché - pokud dokážete vyřadit tyhle obchodní řetězce, pokud z obchodního vztahu vyřadíte tyto prostředníky, pokud se bez nich obejdete, bude zákazník kupovat levněji a zemědělec prodávat dráž, protože se oba podělí o obrovskou marži obchodních řetězců. 

Ale to jde jen v malém. Co v malém. To jde jen v miniaturním. Musí to být pod rozlišovací schopností. Proto mluvím o navazování vztahů s vidláky. Dělat to, co se dělá na vesnici. Vajíčka za králíky, husa za pálenku, med za ořechy, prase za brambory. A to všechno komukoliv z města za peníze. Napřímo. Bez meziprostředníků. 

Samozřejmě to není tak pohodlné jako nákup v hytlermarketu. Musí se to domlouvat dopředu, je to založené na velké porci důvěry a dobrých vztahů. Ale pokud to tak je, může si farmář slušně vydělat = může hnojit mrvou = může si koupit malý traktor = není jednou nohou v bídě a zákazník neprodělá. Ale nejde to dělat ve větším. Jakmile se ze sousedské vzájemnosti, stane byznys, velký kapitál obchodních řetězců prostě vyhraje. 

Proto jsem mluvil o zbytečné bitvě. Je hezké, když Ivan David hodil bruselským vidle do soukolí. Ale nic to neřeší. Ivan prostě přijal pravidla hry... ostatně jak jinak. Ivan mluvil o padesáti tisících pracovních místech. Ale ty nezávisí na rozhodnutí Brusele. Ty závisí na tom, co si řeknou velcí kluci v Bayeru a Globusu. 

Bez ohledu na bruselskou agendu... pole se budou pořád sjednocovat, stroje budou pořád větší, tlak na mzdy rovněž a ani Babiš s tím nic neudělá a ani ve svém Agrofertu ne. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (109 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Doporučuji nějak omezit počet příspěvků každého diskutujícího, třeba na 30 denně. Co je navíc, nenese užitečné informace. Stránku s 2 - 3 stále stejnými diskutéry projedu kolečkem bez čtení, už se jen opakují a případně urážejí. To je zbytečné.

Průměrný počet slepic: 4.2 (26 hlasů)

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

muselo to být otravné to číst a vlastně bylo i pro mě. Snad jsem se poučil :-)

Průměrný počet slepic: 2.5 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

"Ale už druhý týden jsou počty skutečných nakažených za Masterovou předpovědí."

Master má počty skutečných nakažených? To je jediný v České republice. Tato data nikde neexistují. Mohl by se s nimi Master podělit, včetně způsobu a metodiky jejich získávání?

Oficiální počty nově nakažených klesají hlavně proto, že došlo k saturaci možností testování. Nikoli, že by odrážely reálný stav.

Průměrný počet slepic: 2.3 (22 hlasů)

Stačí se podívat na masterovy  grafy v záhlaví a přečíst si metodiku. 

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

Také mě zarazila Masterova čísla. Statistika nemocných je z jednoho zdroje a je ovlivněna kapacitou testování a kapacitou nemocnic. protože se u obou blížíme k hranici maximálních možností, dovedu si představit, že už při prvním příjmu dochází k selekci, A tak se do dalšího kola dostávají vážné případy a ty lehčí se prostě nevykáží.
Stejně jako některé africké země nevykazují nemocné, protože je netestují, a tak mají mizivý počet nemocných koronavirem.

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak je to s testováním - stačí se podívat kolem sebe, na test se jde i až za týden, je nutné se objednat. Vím o konkretních případech, kdy byly klinické příznaky, během týdne odezněly a dotyčný už na test nešel vůbec - takže jednak středa byl svátek - testovalo se míň - některá odběrná místa jedou jen v pracovní dny dopoledne a jednak testovací kapacita narazila na strop svých možností. Důsledek - řadal lehčích průběhů zůstane netestovaná a tedy i neevidovaná. Optimismus mne už úúplně přešel - a pořád kolem sebe vidím lidi co jim "dodržovat opatření" nic neříká (v uzavřeném prostoru - obchody - s odkrytým ciferníkem - třeba).

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

"Prymulův" berte s rezervou, byl to jen pěšák.

Jestliže dostanu chřipku, covid nebo jinou, zkouším to pár dní vyležet. Nakonec zpanikařím a objednám se na test. Termín dostanu za týden. Za dalších pár dní obdržím výsledek. Uplynulo 14 dní a chřipka mezitím odezněla. Pokud se testovat nebude, výsledek bude stejný, chřipka za 1-2 týdny odezní.

Pokud se mi přitíží, nechám se odvézt do špitálu. Bez ohledu na to, jestli jsem mezitím byl či nebyl pozitivně testován.

Testování lidí bez příznaků s vyhodnocením za týden už vůbec nemá smysl komentovat...

Průměrný počet slepic: 3.8 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

pak nebude v Bille jedna kedlubna za 18 korun. brambory nasáklé vodou/ pardon umyté. Chápu že ty nasáklé etreple jsou sice čisté, ale těžší, než ty neumyté se suchou hlínou. Ale ty druhé vydrží, zatím co ty první.... hanba plut. Kde jsou ty doby, kdy ty dva pytle nemysých brambor vydržely až do jara, a člověk nemusel pro každé vaření letět kupovat a póóřádně přebírat, protože .... njn protože....
Malér je, že ani na ten Zelňák člověk nemůže spoléhat, protože neví, odkud ty erteple a jiné, ze ústředního skladu jsou. Ani tam se už neprodávají vlastí výpěstky, ale z bejvalejch zelovocovejch skladů. Jo mít své vidláky se vyplatí.... dokud jsou :-(

Průměrný počet slepic: 4.2 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Poslední příspěvek: A proto Andrej Babiš mnoha svými kroky, zejména EET, ale také zvýšením byrokracie, a zaklekáváním na firmy, plus drakonickými pokutami za nesmysly - pomohl posílit nadnárodní řetězce a obchody. Chytré! Aby měl proti nim (nejenom on) co nejhorší pozici. Geniální strategie! Tím je uzemnil!

Průměrný počet slepic: 2.7 (23 hlasů)

Pane M.Ponkrác.
Podobně jsem to chtěl napsat také.
Jenže k celkovému marasmu kolem zemědělství napomohl už Klaus a jeho vládnutí.
Tu likvidaci malých výrobců,prodejců,skutečně jde za Babišem,nejen na přání držitelů hypáčů,ale i svému byznysu.
Pak se nemůžeme divit,že malý zemědělci krachují a Babiš to odkupuje za hubičku,snad ani ne deset let,zvýšil Agrofert počet ha o 100 tisíc.Proto i postup Babiše lze označit,jako likvidátora venkova,našeho zemědělství.

Průměrný počet slepic: 3.1 (17 hlasů)

:)

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)

Myslel jste: "Na tržnici mohou" ?

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Godot.
Asi jsou jen v Praze povolený trhy,
Nevím jak v Plzni,ale tady v okolí jsou trhy zrušené.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

"Čtyři slepice dávám, pokud mi článek či komentář dal informace, které jsem neměl, pokud jsem se dozvěděl něco nového, či pokud mě to donutilo se zamyslet."
Chtěl bych vědět, kterým hodnotitelům stál příspěvek za 4 slepice.

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

chce. Ale má pravdu.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

aby ti, co ojebávají systém nebyli ve výhodě proti ostatním. No, a také chtěl vybrat více daní, aniž by musel zvednout odvody všem.

Nejvíc křičí ti šizuňkové, kteří to s EET mají těžší.

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

...koblihu?

Průměrný počet slepic: 2.3 (7 hlasů)

In reply to by Alef Nula (neověřeno)

Trvalý odkaz

s přehazovačkou !

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Za čtvrtek jen 13051 potvrzených nákaz. Pokud to není dárek novému ministrovi, tak svitá naděje na zvládnutí druhé vlny.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mírný pokles v jednom dni neznamená nic. Trend se počítá z více dnů.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ještě je potřeba počkat dnes do 18 hod, až ohlásí, kolik bylo včera celkem provedených testů.

Pokud se poměr (potvrzené nákazy/ celkový počet testů) skokově sníží, tak bych to spíš viděla na nějakou změnu metodiky sběru dat než na náhlé zlepšení situace.

Průměrný počet slepic: 4.4 (11 hlasů)

Pokud se ti nakažení nakazili před dvěma týdny a vykazují se až dnes, kdy na ně došla řada při testech, čísla o počtu nemocných neříkají vůbec nic. Ale vypadá to hezky, když si můžeme myslet, že jsme koronavirus porazili a zvládli. Třeba ano, třeba ne. Předběžná opatrnost je nadále nutná po celý listopad.

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

187 mrtvých
1031 na JIP a ARO

Přičemž...
Dle MZd má ČR k dispozici cca 3000 podpor dýchání (vč. uskladněných SSHR) a ani o šlauch víc.
Třetinu z toho již nyní zabírají covidária se speciálním režimem ochrany.
A rostou počty nakažených a nemocných zdravotníků a pomocného personálu, bez nichž jsou ty šlauchy k ničemu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Na místě je jen velmi mírný optimismus. Podobnou situaci jsme měli na konci září. Já už psal o tom, že koroňák ukázal co dovede... a pak to začalo znovu hrozivě růst.  A i kdybychom měli štěstí a růst se zastavil, tak to pořád ještě neznamená pokles. Deset tisíc nakažených denně pořád ještě znamená tisíc hospitalizovaných denně a sto mrtvých denně. Pro zdravotnictví jsou to pořád příliš vysoká čísla. Ještě jim pěkně zatrne. 

Ale jako vrozený optimista bych strašně rád řekl, že Andrej šlápl na brzdu minutu po dvanácté, zdravotnictví se naplní nadoraz, ale zvládne to. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

V průměru umírá v ČR ca. 300 lidí denně. Ani u těch Vámi zmíněných 100, ani u těch ostatních nevíme zda umírají na Covid a nebo s Covidem (alespoň to nerozlišuje oficiální statistika MZČR).

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Řeknu to teda eště takhle. Socani se svojí "prací až za každou cenu" se zase dopracují k otrocké bídě a pravicující kapitalističtí komouši se se svým růstem dokapitalizují dle Marxe k bídě eště rychleji. Blboni to všem zaplatí čím mají. Něgdo bankocetlema co se práší do všech zemí a žádnej blbej vidlák si teho nevšímá stejně jako falšování naprášených výkazů dochtorské inteligence sdružené v nemocnicích s.r.o. a ostatní to zaplatí svojí bídou a vyřazením ze společnosti, že jako temu fofru nepomáhají a neurychlují to, že se nechcou přizpůsobit.

Zloději a darmošlapové na ouřadech zkusili už všechno. Od falšování bankocetlí, měnových košů, embarg, politických podfuků, válek, vírama v papaláša na nebesích a oblbováním, ale blboni sou nezničitelné zdroje. Stále dodávají zboží, keré se něgde vyhazuje a furt chtějí každej den žrát, spát v teple, srát pohodlně, bavit se, chlastat a snít o lepším životě. Dokonce je naučili žebrat o "práci" a kašlat kvůli temu na svoje rodiny a vůbec na celej život. Že to můžou nahradit nějakou aplikací v mobilu.

Šmejdi jim ten život už tak zhnusili, že ve skutečnosti je život úplně pojebanej, zvrácenej bez nějakých lidských ideálů a snů o kráse. Zbylo jen nakupování, příprava bioótroků na nakupování a nekonečné zbytečné pracování, čímž si zkracují kuřincovou překážkovou dráhu z práce k bídě. Musej jim lobotomovat a lopatovat mozky, páč gdyby do teho pracování zapojili eště mozek, nešlo by je už vůbec zastavit. Ale i tak jim to eště de. Stíhaj schizofrenovat, vyhazovat z hlavy podstatné aby tam nacpali nepodstatné sračky, ale jedou dál kolem lesa a tak dál.

A gdyby je jednou napadlo, že už je to nebaví, že se třeba v noci budí gdyž je svědomí a podvědomí kope zevnitř, že jaké sou to howada a teda začnou psát ty podělaný potřeby, zašnou volit jen ty podělaný potřeby a eště nedejbože by chtěli podíl z rozpočtu, že jim to tady tak nějak podílově patří, musely by kukačky snad odletět do jiných teplých krajin. Pijavice by dostaly infarkty a hnidy by skončily naložený v petroleju v nějakým sběrným táboře kovid21.

Průměrný počet slepic: 3.2 (34 hlasů)

To stojí za přečtení.

"jakobínský trockismus podporovaný miliardáři. Je to pro mě nový fenoménem a myslím, že i Karel Marx by se otáčel v hrobě, kdyby o něčem takovém slyšel."

Tlačí se pojem "neomarxizmus". Tohle označení toho, co nyní sedí v EP a v EK není přesné. Jakobínský trockismus podporovaný miliardáři je daleko výstižnější a postihuje podstatu.

"Já jsem se zelenými dost komunikoval, protože mně to bylo ze začátku sympatické. Ale když jsem zjistil, že většina z nich nechápe, co je to trojčlenka, tak mi bylo jasné, že o tomto problému nevědí vůbec nic, že to pro ně je jenom nástroj, jak se ideologicky prosadit proti něčemu, co sami jinak nemohou ovlivnit, ale za co nejsou zodpovědní, takže v tom mohou velmi silně vystupovat. A tak to bylo i v jiných oblastech amerického života. Všimněte si, nebo můžeme si všichni všimnout, že absolventi technických univerzit tomu nepodléhají. Málokdy najdete…"

O zelených naprosto přesně. V EP a EK jsou s "jakobínskými trockisty" pevně svázáni v nerozborný celek.

"A Trump tam vystoupil a řekl jednu rozhodující větu: „Nenechte ovládat svoje životy covidem.“ A to, myslím, Američanům rezonuje úplně z hloubi, protože v tom je právě vlastní zodpovědnost, ochota orientovat se v komunitě."

Tady se asi inspiroval VK st. ve svém postoji k opatřením proti šíření coronaviru. Ale asi zapomněl, že nejsme Američani, na tohle může slyšet u nás tak ani ne 10% lidí. Nehledě na to, že nepociťuji, že bychom se nechali ovládat covidem.

Průměrný počet slepic: 3.8 (18 hlasů)

u nás zase komunisti podporuji miliardáře. Jsou to paradoxy, že?

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

v celém euroatlantickém prostoru.
Miliardáři podporujou extrémní levici a extrémní levice podporuje miliardáře.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Od kdy u nás KSČM představuje extrémní levici?

Kdyby jste řekl Piráti, to bych na to kývnu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

o euroatlantickém prostoru.

Piráti, Zelení, eurokomunisti...

KSČM je ospalá, utahaná, přestárlá, unavená životem, nepotřebná.
Přesto i ona spolupracuje s miliardářem a on s ní.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

(potvrzené nákazy/ celkový počet testů) v současné situaci o ničem nevypovídá.
Svoji výpovědní hodnotu bude mít až ve fázi, kdy nákazová křivka začne mít klesající trend.
Ovšem, pokud! se nezmění filtr testuchtivých.

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)

Vynikající postřeh

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Platí řetězce daně v ČR? Pokud ano, tak není jedno, kdo je odvede?

Průměrný počet slepic: 3.2 (12 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud jsou zachovány principy volného trhu a není pošlapána svoboda jednotlivce, může být obchodování s bídou pro stát daňovým přínosem.

Průměrný počet slepic: 2.6 (17 hlasů)

Nejhorší jsou státní bída a duševní bída. Jdou ruku v ruce.

Průměrný počet slepic: 3.3 (8 hlasů)

750 000 lidí s exekucemi právě vstalo a začalo tleskat.

Přesně tohle jsem myslel když jsem napsal, že liberalismus je mrtvej, rozžvaněnej debilama do bezvědomí.

Průměrný počet slepic: 4.4 (18 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

750 000 exekucí? Že by každý 13. Čech byl v exekuci, se mi moc nezdá, když se rozhlédnu po okolí.
A co je to vlastně ta exekuce? Jak se počítá? Jsou to vše domácnosti oblepené papírky?
Já jednou zapomněl zaplatit silniční daň, to už jsem dělal v lese a z faktury mnou vydanou firmě Uniles mi to finančák strhnul. Aniž by mi to někdo dal vědět, tak jsem pátral a Unilesí účetní mi vysvětlila, že na mě byla uvalena exekuce, tak tu sumu museli poslal berňáku. Takže jsem byl taky v exekuci.
Já jen, jesli vy z něčeho, co se občas může stát každému a v klidu to rozchodí, neděláte problém, že skoro desetina národa zahučí pod most.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

máte rozbitej gůgl nebo jenom trolíte?

https://www.ekcr.cz/1/aktuality-pro-media/2697-statistiky-exekuci-za-ro…

4 500 000 exekucí na 750 000 lidí.

Zlatý komunisti...

Průměrný počet slepic: 4.2 (14 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

To jsem nečekal. Byl to můj odhad situace, jak se rozhlížím po známých.Nic jsem negůglil.
Každopádně jsem pevně přesvědčen, že většina z těch postižených si za svoje problémy může sama svojí nezodpovědností. Na každou fičovinu, na kterou zrovna nemám, ale kterou móc chci, si půjčím.
Pokud si někdo půjčí na podnikání, ta investice by mu měla na splátky vydělat a ještě zbýt a nevyjde mu to, tam to chápu.
Pokud někdo jde do hypotéky, jelikož si těžko prvně našpóruje pár milionků, aby si mohl koupit baráček, tomu také rozumím.
Pokud si někdo půjčí na kravskej televizor, jelikož ten dvoumetrovej je mu už málo, na sušičku a dovolenou a pak přijde o práci a zahučí do toho, s tímto volem bych soucit neměl.
A myslím, že většina exekucí bude na nižší částky. To by těžko mohl mít v průměru jeden exekuent šest nadílek.

Průměrný počet slepic: 2.8 (8 hlasů)

790 000 lidí v exekuci ve 2019.
131 400 lidí více než 10 exekucí
Celkem ve 2019 vedli exekutoři 4 500 000 exekucí

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/exekuce-dluznik-pribyva-exekucnich-r…

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

meleš hovna.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je jedno? Takže zisk odteče, tedy to co může zůstat zemědělci, aby neměl mléko za mrzkej peníz...

Elfe, dej se na studium, alespoň střední školu, kde býval jeden předmět půl roku "ekonomie", ale i to by ti stačilo na to, aby jsi pochopil, jak funguje má dáti/dal a ekonomická rozvaha podnikatele/osvč ;) Pak pochopíš, že zisk hytlermarketu je na úkor zisku zemědelce a ještě odejde pryč ze země, takže daně fakt neřeší nic, i když si to myslíš, fakt si dej když střední "je přežitek", alespoň dálkový kurz, ale nějaké solidní školy, ne ekonomky v Praze apod. ;)

Průměrný počet slepic: 4.3 (25 hlasů)

co člověk vyrobí nad hodnotu své pracovní síly. Hodnota pracovní síly je stanovena volným trhem, protože pracovní síla je zboží, stejně jako peníze.

Průměrný počet slepic: 3.3 (23 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co nechápeš? Ty píšeš, že vše je ok, protože daní zde, o čem je obsah článku, o tom, že je prodejní cena zemědělce a nákupní zákazníka a to fakt neřeší ani náznakem zdanění...
Fakt si vem učebnicu ekonomie nebo nějakej kurz, když nechápeš, co píšeš, o čem je článek a píšeš bludy ;)

A o čem je pro tebe ještě článek? Je to jiná verze vydávání peněz, kdy... Znáš prohlášení, volná citace "dejte mi kontrolu nad penezi a je mi jedno kdo je zvolen"? To samé platí i pro zemedelstvi, kdyz mam konktrolu nad prodejem, je mi jedno kdo vyrabi nebo nakupuje, vzdy půjde za mnou...

Fakt by neskodilo nejakej fakt dobrej kurz ekonomie, ale fakt ne ekonomku v Praze apod. skoly ;)

Průměrný počet slepic: 4.5 (24 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

meleš stejná hovna.
Definice, kterými se oháníš fungují jen v tržním prostředí, které není NIČÍM pokřivené.
A v tomto prostoru je pokřivené úplně vše. Od nespravedlivého danění, přes nespravedlivé rozdělování dotací, přes administrativně vyděračské podmínky pro přístup na trh, atd. atd. atd.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Dle mého jsou ty dotace už ze základu zlo. Křiví to prostředí. Zemědělec by měl hospodařit a né vyplňovat formuláře a platit lidem, kteří se v tom vyznají, jelikož on by něco dokurvil.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

názoru s dovětkem, že za komoušů to fungovalo, aniž by sedláci (ano, moc jich nebylo, protože JZD a pak pro zbylé dřina a děti utíkající z gruntů), jakož i družstva a statky nějak významně krachovali a přicházeli o majetky.
Ale všeobecně mám stejný názor. Bruselínské dotace jsou výpalným za předstírání souhlasu s dnešním eurorežimem.

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)

Dokud okolní státy dotují svou zemědělskou výrobu, je trh vždy pokřiven. ČR je v EU, kde je volný trh, tedy pokřivený dotacemi. Stačí rozdíl mezi dotacemi zemědělcům ve starých členských zemích EU a mnohem nižší dotace zemědělcům ze států bývalé RVHP a rázem jsou čeští, moravští a slezští zemědělci na hraně přežití.
Když na jižní Moravě chtěli prodávat jahody do rakouských hypermarketů, rakouská policie v pátek odstavila kamion a odešla na víkend domů. Do pondělí celá produkce shnila. Moravští zemědělci pochopili a už jahody do Rakous neprodávají. Tomu se říká volný trh v EU!
Nastane-li zdražení dopravy, poklesne vnitrounijní přeprava všeho i potravin. Do té doby si trh s pokřiveným mezinárodním prostředím neporadí. Zákoutí byrokracie jsou složitá, přitom by mnohdy stačilo nenutit zemědělce do dalších nákladů.
Proto byrokracii poráží jen malozemědělec s domácí spotřebou. Co si vypěstuje, to taky spotřebuje a lejstra k tomu nepotřebuje. Zatím si toho byrokraté ještě nevšimli a nestojí jim to za to, aby malé Vidláky kontrolovali. Zatím.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)