Tajemný Faktor X

Autor
Štítky

Krátký vidlácký úvodník:

Ten Andrej pořád ještě překvapuje. Vytáhne si po Prymulovi na post ministra zdravotnictví v podstatě nefalšovaného sluníčkáře. Dokonce takového, který se u Milionu chvilek podepsal nejméně dvakrát. I jeho slovník je takovej sluníčkářskej. Říká sice v podstatě to samé co Prymula -  také neví, jak se to s Koroňáčkem ještě vyvine, také neví, jak to bude se školami, s opatřeními... ale umí ty dnešní oblíbené fráze o komunikaci, o interpretaci dat a tak podobně. Při dnešních tiskovkách jsme se nedozvěděli nic jiného, než co říkal Prymula, ale plukovník byl mnohem přímočařejší, mluvil jak mu zobák narostl  a neděkoval novinářům za otázky. 

Targus včera řekl, že Andrej si prostě vytipoval dobrej spotřební materiál. Targusi skláním se, je to přesné. Milionový chvilkař, který byl donucen přiznat svůj podpis, byl konfrontován s dotazem, zda jsou mu Minářovské žvásty blízké, vlastně hladce dokázal, že Andrej je úplně v pohodě a normální.  Je to normální demokrtický premiér v demokratické zemi a všechny ty řeči proti němu .... byly jen řeči.

Majstrštyk.

Když to sůdruh ministěr bude dělat dobře, tak Andrej může říkat to, co už řekl - že si ho vybral kvůli odbornosti a ne kvůli sympatiím ke své osobě. A vlastně to i bude pravda. 

Když to sůdruh ministěr bude dělat blbě, tak se ukáže, že to má v hlavě podobně pomotané jak Minář. 

Celkem by neměl být problém vytvořit oslí můstek ve smyslu, že kdo kritizuje sůdruha ministra, ten kritizuje milion chvilek a kdo bojuje proti Blatnému (třeba proto, že neuvolňuje opatření) ten bojuje proti nejryzejší líbodémo. 

A samozřejmě vůbec nevadí, že dalším to celé přijde chucpe... jak začne jít o peníze a kariéru, tak jsou všichni stejné víry. A když to mohl udělat jeden, moou to udělat všichni Když je jeden takhle "prodejný", ostatní to také nemyslí až tak doslovně a vlastně mají našeho vrchního STBáka rádi, jen když jim nasype do zobáčku. 

Mám vlastně ohromnou chuť uvěřit, žes to celé naplánoval dopředu. Nejprve to Prymulovo divadýlko s jeho anděly smrtihlavy, pak nasadit Faltýnka a plukovníka hladce odstřelit, ale ještě ho nechat přitvrdit opatření a pak ho nahradit touhle naprosto úžasnou postavičkou. A jestli vydrží poklesový trend, bude se moci uvolnit ten noční zákaz vycházení, který měl podle největších odpůrců trvat už na věky, protože Babiš je horší než Heydrich. A ejhle... ono to bude za chvíli zrušené a na čtrnáct dní to novinářům vystačí. Pak se uvidí.... 

Andreji, udělals na mě dojem...

 

A teď už Master: 

Pamatujete si, jak to někdy na přelomu září a října už už vypadalo, že nám vlna Koroňáku skoro kulminuje, aby potom v týdnu od 4. října chytnul Koroňák druhý dech a rozjel tady nákazy znovu ve velkém stylu? Přiznám se, že mi to přišlo strašně divné a přemýšlel jsem nad tím, co to vlastně znamená.

Z pohledu reprodukčního čísla vyapdala situace následovně: V půlce září nám reprodukční číslo viru vystoupalo někam na hodnotu 1.6, aby nám na přelomu září a října kleslo někam skoro k jedné, aby v druhém říjnovém týdnu vystoupalo zase někam k číslu 1.5. To přeci nedává žádný smysl. Jako, pochopil bych, kdyby to reprodukční číslo pořád klesalo, to má svůj smysl. Dokonce bych pochopil, že by pořád rostlo - blíží se podzim, tak holt má kapénková sezóna větší váhu, než vládní opatření proti viru. Inu, na začátku října jich bylo ještě hodně málo a v zásadě šlo pořád ještě jenom o nošení roušek. Možná by ještě mohlo reprodukční číslo zůstat pořád plus minus na stejné hodnotě. To všechno je pochopitelné. Ale aby to číslo jelo dolu a nahoru, jak na horské dráze, to mi prostě žádný smysl nedávalo.

A tak jsem uvěřil tomu prvnímu možnému vysvětlení, které je na ráně. A to sice, že vidíme v přímém přenosu kolísající kvalitu testování. Prostě těch zhruba 3 - 4 tisíce nových případů denně bylo až příliš na tehdejší systém, aby do něho později někdo nějak zasáhnul a opět ho nakopnul k mnohem vyšším výkonům. Věřím, že něco takového může být možné. U komplexních systémů to tak bývá, že občas je stačí jenom trochu poštelovat, udělat droboučkou úpravu, a dostanete z nich mnohem vyšší výkony, než byste si před tím vůbec uměli představit. Tomuto vysvětlení také nahrával fakt, že v dobách, když bylo reprodukční číslo na svém lokálním minimu, tak měla hygiena prokazatelně velké problémy správně zapisovat data do systémů. Jak začalo reprodukční číslo viru zase růst, spolu s tím opět ustávaly i problémy hygieny se zápisem případů.

Inu, tohle vysvětlení vypadá natolik neprůstřelně, že jsem mu prakticky uvěřil. Tím to také celé mohlo skončit. Nicméně, tím to vlastně celé teprve začalo. Celý incident ve mně vzbudil touhu trochu nahlédnout pod pokličku celého testovacího procesu. Jak by se ale dal ověřit? Jaká data by k tomu mohla být využitelná? Nuž, kromě křivky nakažených máme také křivku hospitalizovaných. Přitom hospitalizace se mnohem hůře okecávají, než nové nákazy. Když někdo do nemocnice musí, tak tam prostě musí. Nešla by tedy nějak použít hospitalizační křivka k tomu, abychom z ní porovnali, nakolik jsou testovaná čísla hausnumera a nakolik ne? Inu, jde to. Ale pojďme se na to podívat hezky z blízka.

První pozorování je, že křivka hospitalizací je ve svém základu nesrovnatelná s křivkou nových nákaz. Protože zatímco nové nákazy počítají lidi, křivka hospitalizací počítá člověkodny. Za každý jeden den jednoho člověka v nemocnici se ke křivce připočítává jednička. Podle závažnosti průběhu tedy různí lidé přispívají ke křivce hospitalizací různou měrou, na rozdíl od křivky nových nákaz, kam každý člověk přispívá stejnou jedničkou. V té mase by to snad šlo nějak odfiltrovat podle průměrné délky hospitalizace, ale ani to není dobré měřítko, protože průměrná délka hospitalizace se bude jistě lišit podle zaplněnosti nemocnic. Čím víc pacientů bude, tím bude větší tlak ty už uzdravené dříve posílat domů. Naštěstí ministerstvo zdravotnictví nezveřejňuje pouze počty hospitalizovaných, ale také počty propuštěných z nemocnice. Díky nim můžeme vcelku jednoduše přepočítat počty hospitalizovaných na počty nově hospitalizovaných, tedy případů, které daný den skončili v nemocnici. Abych byl přesný, ve skutečnosti na to potřebujete vědět ještě jeden údaj: Počet zemřelých v nemocnici, který bohužel ministerstvo zdravotnictví nezveřejňuje. Pro jednoduchost ale můžeme tento počet odhadnout celkovým počtem zemřelých na covid, protože těch, kteří by umřeli mimo nemocnici zas tak moc nebude a s křivkou nových hospitalizací už to nijak zásadně nepohne.

Výsledkem této úvahy tak je křivka, kterou si můžete prohlédnout na mých koronavirových stránkách v sekci "Nové hospitalizace". Už na první pohled je zajímavé, že křivka nových hospitalizací je velmi podobná křivce nových nákaz, jenom má menší absolutní hodnoty. Funguje na ní evidentně stejný týdenní cyklus, který funguje i na nové případy. Jde tak vidět, že malé přírůstky o víkendech nejsou dány jenom tím, že mají laboratoře zavřeno, ale také tím, že lidé prostě o víkendu na testy nejdou, pokud to není nutné. Stejně tak zřejmě odloží hospitalizaci, pokud to jenom trochu jde. Do týdenního cyklu nemoci se prostě promítají i jiné faktory, než ty, že o víkendu mají laboratoře zavřeno. Prostě celý náš národ žije v týdenním cyklu, proto musí mít nutně i nemoc týdenní cyklus. Je to logické.

No a když máme už tu křivku těch nových hospitalizací, tak to už je samo o sobě skvělým nástrojem, jak proniknout pod pokličku testování. Výhodou totiž je, že hospitalizace se neokecají. Je mnohem menší pravděpodobnost, že systém zapomene započítat člověka, kterému se přitížilo natolik, že vyžaduje lékařskou pomoc, než že zapomene započítat člověka, kterému nic není a jenom vzorek jeho hlenu vykazuje nějaké zvláštní hodnoty na spektrometru. Hospitalizace mají tedy oproti nákazám nějaké zpoždění, ale i to by mělo být poměrně konstantní a když se tedy podíváme na křivku nových hospitalizací, měla by tato s nějakým zpožděním (cca týden) kopírovat křivku nových nákaz. Nicméně těch skutečných nákaz, nikoliv křivku nově pozitivně otestovaných.

Od této úvahy už je pak jenom kousek k tomu, zkusit vypočítat hodnoty reprodukčního čísla na základě křivky nově hospitalizovaných místo na základě křivky nově pozitivně otestovaných. To normálně lze udělat, neboť křivka nových hospitalizací je přesně křivkou vhodnou k tomu, aby se z ní reprodukční číslo počítalo. Reprodukční číslo totiž nezávisí na absolutních hodnotách nákazy a platí, že závisí jenom na trendu. Konstantní násobek křivky generuje stejné hodnoty reprodukčního čísla. Počty nově hospitalizovaných by přitom měly být úplně přesně konstantním násobkem počtů nově nakažených (nikoliv nově pozitivně otestovaných). A tak jsem udělal graf, který najdete na stejné stránce, jako už zmíněnou křivku nových hospitalizací. Ten je v sekci "Odhad reprodukčního čísla R". Podívejte se na něj. Je nesmírně zajímavý. Porovnává odhad reprodukčního čísla stanoveného z nových nákaz (modrá křivka) a odhad reprodukčního čísla stanovený z nových hospitalizací (oranžová křivka).

No a z výsledku tohoto porovnání můžeme odvodit několik velmi šťavnatých závěrů:

  1. Reprodukční číslo stanovené jak testováním, tak hospitalizacemi, si velmi dobře odpovídají. To je velmi důležité, neboť to znamená, že testovací proces má pořád ještě velmi vysokou vypovídací hodnotu. I při tak obrovských číslech to prostě ještě hygiena zvládá a je možné těm číslům aspoň elementárně věřit.
  2. Všimněte si, že zpoždění reprodukčního čísla stanoveného z hospitalizací za reprodukčním číslem stanoveným z nových nákaz, je poměrně malé a v čase se měnící. V průběhu září bylo zpoždění zhruba 4 dny, zatímco teď v říjnu se zpoždění zmenšilo víceméně na nulu. To znamená, že testovací proces jako takový funguje, ale s vyšším počtem nákaz se zpomaluje. Čekací doby na testy se s vyššími čísly nakažených stále prodlužují. Teď jsme už zhruba v momentě, kdy vás otestují zhruba ve stejné době, kdy se vám přitíží natolik, že musíte do nemocnice. Ale otestují vás!
  3. Fakt si nejsem jist, jestli to plošné testování lidí s podezřením na covid má nějaký smysl. V zásadě, kdybychom testovali pouze nově hospitalizované, dostali bychom stejně dobré parametry epidemie, jako máme z testování. Plošné testování podezřelých z nákazy by mělo smysl jedině tehdy, kdyby fungovala chytrá karanténa. Ta už je ale pěknou dobu naprosto v troskách. Mám neodbytný pocit, že toto je vskutku mrhání finiančními prostředky, neboť PCR testy jsou neskutečně drahé.
  4. Nejzajímavější pozorování pak je, že onen pokles v reprodukčním čísle na přelomu září a října jde vidět nejenom na nových nákazách, ale také na nových hospitalizacích. Tam je sice menší, ale pořád je. Jinými slovy, asi tehdy hygiena skutečně nestíhala, ale zdaleka to nebylo jediným faktorem zpomalení epidemie. Ta epidemie opravdu na přelomu září a října zpomalila. Otázkou je proč.

Ta epidemie totiž nemohla zpomalit jen tak. Zcela určitě můžeme vyloučit lidský faktor mající vliv na to zpomalení. Kdyby to bylo lidským faktorem, znamenalo by to, že zatímco míra zodpovědnosti lidí ve vztahu k epidemii do konce září rostla, aby lidem potom ruplo v kouli a začali se chovat znovu nezodpovědně. Umím si představit ledacos, ale toto prostě ne. Ta míra zodpovědnosti k epidemii pořád pomalu roste. Možná pomalu, ale roste. Lidé se nezačali na začátku října chovat najednou mnohem nezodpovědněji. To nedává smysl. K takovému poskoku zpět k nezodpovědnosti by byl jistě potřeba nějaký vnější spouštěč, který tu ale prostě nebyl. Třeba jako to Prymulovo extempore, které se ale stalo až o tři týdny později. Ani to by ale asi nestačilo a muselo by to být ještě něco mnohem silnějšího.

Nejsem si ani vědom toho, že by tu na přelomu září a října panovalo nějaké jiné počasí, než před tím a potom. Nějaká složka počasí by jistě na Koroňák mohla mít takový vliv. Zdá se ale, že to nebude standardní složka, kterou vnímáme my lidé. Nejsem si vědom žádné zásadní změny v počasí na přelomu září a října. Ale čert ví, zda se třeba nezměnila nějaká prašnost, vlhkost, nebo kdoví jaký exotický parametr, na který zrovna ten Koroňák kriticky spoléhá. Nebo je to nějaký vesmírný faktor třeba typu slunečního větru či kosmického záření? Nebo nějakého fyzikálního faktoru, o kterém jako lidé nemáme žádnou potuchu, ale přesto dokáže ovlivnit Koroňák víc, než naše lidská opatření, která se po celé Evropě zavádí? Nebo se jedná o nějaký psychosociální fenomén, kterého si jako lidé také nejsme vůbec vědomi, ale působí zcela zásadně na naší imunitu? Uvědomme si, že tento tajemný Faktor X srazil reprodukční číslo prokazatelně o nejméně 0.33, což je na to, že o tom jako lidé nic nevíme, fakt hodně moc. Na tajemném Faktoru X závisí náš osud víc, než jestli bude náš stát řídit Šmucler nebo Flegr!

Ještě jednou to pro jistotu zdůrazním. Zcela beze vší diskuze tu máme nějaký tajemný Faktor X, který není v moci nás lidí (nebo třeba i je v naší moci, ale my si to neuvědomujeme) a zcela zásadně ovlivňuje průběh epidemie. Je schopný jí prokazatelně ovlivnit nejméně o 20%, ale čert ví, zda jí třeba není schopen ovlivnit i o 100%. A tento Faktor X působil v druhé půlce září na epidemii příznivě, aby v první půlce října působil nepříznivě! No a teď to vypadá, že nám rychlost epidemie pomalu zpomaluje, říkal to dokonce včera i Dušek na tiskovce. Myslím si to samé. Jediné, v čem nemohu mít jistotu, co je za to zpomalení zodpovědné. Zabírají opatření? Chovají se lidé epidemiologicky zodpovědněji? A nebo je nám jenom příznivě nakloněn Faktor X? A kdy od nás opět Faktor X svou přízeň odvrátí?

Mimochodem, mám velké podezření, že tento tajemný Faktor X mohl vstoupit do hry už na jaře, protože to synchronizované zpomalení po celé Evropě (ale i jinde ve světě) načasované všude prakticky na stejný víkend, vysloveně vybízí k tomu chápat to jako působení neznámého faktoru. Mám málo dat k tomu, abych to prokázal, nicméně rozhodně to nelze ani vyloučit. Na jaře bylo to synchronizované zabrždění epidemie skutečně velice zajímavé.

Abych to tedy všechno shrnul: Za prvé si pamatujme, že plošné testování má svojí vypovídací hodnotu. Možná je to jenom drahé doublování i jinak dostupných informací, ale funguje to. Nejsou to žádná hausnumera. Hausnumera by to byla jedině, pokud byste věřili, že počet pozitivně otestovaných rovná se počtu nakažených, což je informace, kterou jistě nepředpokládá ani sám epidemiolog Dušek. Za druhé si můžete pamatovat, že testování se pořád zpožďuje a jsme teď na úrovni, kdy se lidé testují v době, kdy se stav nakažených zhoršuje do té míry, že musí být hospitalizováni. Za třetí, epidemie nám teď vskutku zlehka zpomaluje, přesně jak to říkal Dušek, ale rozhodně nevíme, co je za zpomalení zodpovědně. No a za čtvrté si prosím uvědomte, že na vývoj epidemie mají zcela zásadní vliv faktory, o kterých jako lidé víme úplné houno. Epidemii řídí do značné míry tajemný Faktor X, se kterým nejenom, že nic neuděláme, ale my ani nevíme, co je vůbec zač. V diskuzi můžete zkusit zapřemýšlet, co by tím Faktorem X mohlo být.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (59 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

mně by jen zajímalo, kdo byl ten druhý, gdyš vybírali ze dvou.....
já vím bába jedová, ale :-)

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Možná byl tím druhým další Minářovec z Milionu chvilek proti demokracii. Nebo dokonce sám Minář, když vstoupil do politiky. :-) jméno se asi nedozvíme, ale nakonec je to lhostejné, když vybrali člověka, který má blízko k Minářovi. Ale bylo by hezlé číst, že ministra Mináře přivítal na Hradě kancléř Mynář.

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

byl Šedo náměstek ministra zdravotnictví. A figurovalo tam ještě třetí jméno (mluvil o tom Nováček u Tvarůžkové) a byl to, domnívám se, Ludvík z Motola jehož jméno krátce proletělo v této souvislosti sdělovadly. Což by bylo bývalo rovněž zajímavé neboť patří tak trochu mezi chřipečkáře. Možná měl i z tohoto důvodu víc soudnosti.

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

dík, dobrá práce

jen námět : nemůže Faktor X souviset s postupem prostorem a skupinami ?

Vysvětlím. Při pohledu na mapy rozšiřování je patrné, že třeba Praha už není zdaleka tahounem. Odpovědí proč může být víc. Komunitní život zde více závisí na hospodách, nejsou tak časté sousedské návštěvy, sleziny po garážích a klubovnách, nežije se tak často vícegenereačně, a navíc u sociálně aktivních skupin může mít vliv promořenost.

Při pohledu na nepražské okresy je ale vidět, jak se vysokozasažené okresy postupně posouvají. Jih od Prahy, okolo Plzně, okolo Náchoda, Liberce, Zlínsko.

To by odpovídalo dojíždění do práce na krátkou vzdálenost, sousedským návštěvám.

Jelikož začátek v časové ose byl téměř shodný, mohlo by to odpovídat scénáři : virus se přesune s osobou do nového působiště. Tam, pakliže je nositel vhodné sociální skupiny, vznikne středisko, "zahoří" a rozšíří se v oblasti. V rámci místního rozšiřování se najde vhodný rozsévač do trochu vzdálenějšího okolí, a tím dojde k přenosu do dalšího okresu.
Původní oblast pomalu "dohořuje", nákaza se přesouvá jinam.

K dohořování - k dlouhodobému růstu je třeba sociálně aktivních lidí. Jistě, i u sociálně neaktivních dochází k nákazám (člověk si to přinese domů a nakazí rodinu), ale tam to často i končí.

Obavám se ale, že modelovat časový vývoj a souvislosti vývoje střediskových obcí a okresů v čase je práce šílená, navíc s málo daty (tam testy a snad ani hospitalizace nejsou).

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Také uvažuji nad tím, jaký může mít vliv sociální struktura obyvatelstva. Dospěl jsem ale k názoru, že Faktor X to spíše nevysvětluje. Problém zde je, že by to znamenalo, že tu ve státě existuje nějaká obrovská makrosociální struktura, kterou virus dlouho nechával na pokoji, aby se do ní na začátku října zakousnul a začal si jí o to víc vychutnávat. Uměl bych si něco podobného představit na lokální úrovni malých skupin. Ale ne na něčem takhle velkém, co zcela evidentně prochází napříč celým státem.

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

In reply to by master

Trvalý odkaz

Poslední komentář:

1) Je třeba se zamyslet, nakolik přesně / nepřesně a věrně / špatně různé statistické parametry odrážejí skutečnost.

2) SARS-Cov-2 silně mutuje. Každý kmen se chová trochu jinak. Stačí, když proběhne silná mutace kdesi, vaše "konstantní poměry" jsou hned někde jinde.

3) Když někdo dotáhne novou, odlišně se chovající mutaci SARS-Cov-2 ze zahraničí - celé je to jinak. To byl mimo jiné dosti výrazný faktor někdy v srpnu / září.

4) Vytvoření nebo import nové mutace znamená vcelky rychlou změnu v R i počtu nakažených. Je to proto, že po určité době začne populace získávat imunitu, kterou ale nemá na nový kmen. Nový kmen znovunakazí i ty s protilátkami a i ty, co už předchozí (jiný kmen) covid-19 prodělali.

5) Atd. atd. atd.

Průměrný počet slepic: 4 (20 hlasů)

A proto nám přijedou s naší mutací pomáhat doktoři z USA, jistě absolutně a věrohodně nenakažení ani neinfekční, protože v USA už vir neřádí....

Průměrný počet slepic: 4.5 (24 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

No jasně. Nejdřív jste tady plašili hekatombami nemocných co se div neválejí po chodbách nemocnic, později jste ještě přidali mrazící kamiony na mrtvoly. Teď vám do toho háže vidle Faktor X ???? Leda hovínko vážení. Celá tato umělá směšná pandemie je jen hračka pánů B.Gatese a jeho přicmrndávačů z WHO. Nedávno jsem tady uvedl, jak CDC uznala, že Covid 19 ještě nikdo nikdy neviděl. Respektivě, že nikdy nebyl zjištěn ani při jediné autopsii. Když potom oberst zelený mozek ,,prýnula" vydal vyjádření, že by se mrtvoly měli spalovat aby se to nedalo dokázat, tak jsem tu byl za joudu. A pan nejchytřejší Targus mě tu oslovoval jako ,,tydlínka" či osla, protože jsem chtěl nějaké obrázky z těch přeplněných nemocnic. No a vidlák mi tu nabízel týden, než se ukáže.....Já mu dával i dva. Ale to ani nebylo potřeba. Stačilo vyměnit ministra. Že by tím faktorem X byl nový ministr ???

Průměrný počet slepic: 2.9 (53 hlasů)

In reply to by Margon (neověřeno)

Trvalý odkaz

Margone naučte se číst.  Master napsal článek o tom, že koncem září na cca týden virus z ničeho nic zvolnil tempo nákaz. A nejen zvolnil tempo nákaz, ale stejně i kleslo tempo nových hospitalizací. Ve stejnou dobu. A pak najednou zase tempo nákaz zrychlilo. A zrychlilo o tempo nových hospitalizací. Jo, samozřejmě, když je to všechno jen konspirace a za všechno může Bill Gates, tak samozřejmě na ničem nezáleží. Počty nových případů se tvoří ve vládě a ne v nemocnicích... 

Jenže já tu mám i o dost normálnější čtenáře (Targus odpustí) a těm by mohlo přijít zajímavé, že virus si z ničeho nic dá volno a pak zase zrychlí, aniž by to dávalo smysl. Co když jsme teď svědky něčeho podobného? Na týden dva bude všechno lepší, bude se mluvit o zvládnuté epidemii za minutu dvanáct - ony se ty nemocnice ještě naplní , nebojte se... a pak najednou zase fofr nahoru. Opatření neopatření. 

Master prostě přemýšlí, proč virus na přelomu září a října zpomalil a to nejen v nových nákazách, ale i nových hospitalizacích a proč pak zase zrychlil. A zamýšlí se nad hypotézou, jestli virus neovlivňuje ještě něco jiného než opatření a počasí. Toť vše. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (18 hlasů)

No, on byl koncem září uprostřed týdne státní svátek. Kdo mohl toho využil, vzal si volno a návštěvu lékaře odložil na později. Konec října bude podobný.

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

Vezměte v úvahu prostý a neustále opomíjený fakt, že se značným a proměnlivým zpožděním !!! nepřesně !!! měříme veličinu, závislou na faktorech, které z velké části ani neznáme, přičemž neustále chaoticky měníme metodiku. Tímhle způsobem dospěje kdokoli k jakémukoli výsledku, který bude chtít.

Zapomněl jsem dodat, že integrální součástí oné proměnlivé metodiky je politika...

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)

In reply to by Margon (neověřeno)

Trvalý odkaz

to, co ovlivňuje každoroční sezónní chřipku. Viz Wikipedie:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%99ipka
"Není zcela jasné, proč je intenzita výskytu chřipky sezónní, a ne rovnoměrná během roku. Jedno možné vysvětlení je, že lidé jsou v zimě méně venku a jsou častěji v blízkém kontaktu, což je příčinou snazší nákazy.[zdroj?] Další možné vysvětlení je, že chlad oslabuje imunitní systém. Nejpravděpodobnější příčinou sezón je nízká vlhkost vzduchu v chladném období, která způsobuje snazší vznášení infekčních částic a přežívání na površích.[15] Chřipková sezona tak není přítomna u rovníku.[16] Například v Hongkongu existují dvě maxima a lze pozorovat sníženou přenositelnost chřipky v době vyšších koncentrací přízemního ozonu."

Pokud jde o letošní covid, jeho rychlejší či pomalejší šíření nezávisí ani tak na vyhlášených opatřeních, jako především na chování každého z nás. Jak kdo akceptuje riziko, tak také přizpůsobí svoje chování. Howgh.

Poznámka k antigennímu testování:
Je pro mě neuvěřitelné, že toto hromadné testování rizikových skupin nebylo připraveno ke spuštění včas, tedy do konce srpna, před začátkem chřipkového období. Dvaapůlměsíční zpoždění má jediné rozumné vysvětlení jako záměrná sabotáž ze strany organizátorů pandemie, aby mohli lépe zdůvodnit decimující opatření, až se to zvrtne do průšvihu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

V srpnu při malém promoření by se negativně projevila falešná pozitivita testů a vyřadilo by se jen málo nositelů viru. Dnes mohou antigenní testy zachytit velké množství nakažených a jejich izolací pronikavě zpomalit šíření infekce. Opatření bude pro veřejnost mnohem přesvědčivější.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

V srpnu mělo být vše připraveno a když se po 10.září začal projevovat henten exponenciální růst, mělo být testování rizikových skupin neprodleně zahájeno.

Zatím bez slepic

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

dovolím si kop do vašich vejcí.

Nikoli dohořuje, nýbrž dohořívá.
Nikoli dohořování, nýbrž dohořívání.

Jinak lze s vaším tvrzením souhlasit. Ano, ložiskové výbuchy lze vaší hypotézou či teorií docela dobře vysvětlit.
Je to dáno tím, že lidi - ti parchanti nevzdělaní a nepoučení teoretiky šíření nakažlivých nemocí - se nechtějí stýkat tak, aby zaručili homogenitu mezilidských styků a plynulý nárůst křivky grafu šíření brebery. Neboli hovada preferují jen to své stádečko a k vynesení zavlečené brebery mimo okruh stádečka (komunity) dochází jen sporadicky.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

že to slovo píšu divně :-)

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zkuste porovnat poklesy s fazemi Mesice. Asi to funguje i na CKCH.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Snažil jsem se na to upozornit včera, ale pouze jsem naštval Vidláka. Matematické předpoklady v tomto článku jsou šílené až šarlatánské.

Víte, on ten koronavirus je poměrně výběrový.

Mezi mladými lidmi se nakažení šíří poměrně volně a nekontrolovatelně. Je menší šance, že se dostanou do těžkých stavů, nebo do potřeby hospitalizace.

Mezi starými lidmi se nakažení projeví s větší šancí těžkým průběhem a hospitalizací.

Vzhledem k metodice testování je zřejmé, že mladý nakažený člověk se na testování nebo do hospitalizace dostane jen náhodou. Proto je nejspíše mezi mladými mnohonásobně více nakažených, než je oficiální statistika. Jinak řečeno, oficiální statistika je velice nevypovídající o situaci mladších ročníků v každém ohledu.

Staří nakažení jsou podchyceni v oficiální statistice daleko přesněji a ve vyšším procentu. Spíše se dostanou do oficiálních statistik, protože je vyšší procento problémů i podchycení.

Tajemný FaktorX je nejspíše chyba Masterovy metody, který to všechno zprůměroval.

Šíření SARS-Cov-2 se dostalo do saturace (naplnění možností) v určitých věkových kategoriích a určitých lokalitách, kde se už nešíří exponenciálně, protože je tolik nakažených, že už jen pomaleji či stěží nacházejí nové nenakažené hostitele. V oficiálních statistikách se projeví pouze jako změny statistických rozložení, a ještě je třeba se dívat.

Dochází ke změnám způsobu šíření. Mění se věkové parametry hostitelů a lokality. Navíc se také ukáže, jestli se bude šířit do dosud málo zasažených oblastí.

Průměrný počet slepic: 3.5 (22 hlasů)

Víte, ona matematika je poměrně šarlatánská, určitě víc než astrologie ;-)

Jenom ale asi nechápu v čem. Máte pravdu, že virus nezasahuje celou společnost rovnoměrně a mladí propadnou sítem testování jistě častěji než ti starší. Jenom mi tedy není jasné, jaké moje tvrzení to vyvrací.

Vaše tvrzení o saturaci je bohužel mimo. Víte, co je to expander? A víte, že právě lidská společnost takový expander tvoří? To je žel v přímém rozporu s tvrzením o možnosti lokální saturace.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

In reply to by master

Trvalý odkaz

Ona matematika je hlavně nástroj, nic jiného. Je to nástroj pro popis různých modelů. Stejně jako můžete modelovat realitu i jinak, než matematikou.

Matematika není šarlatánství, to je prostě jen nástroj. Stejný jako kladivo, štípačky, šroubovák. Můžete ho použít správně nebo špatně. Tak jako to kladivo, štípačky, šroubovák.

Ovšem naprosto každý model na světě je nepřesný model reality. Dodává správné výsledky jen někdy, za určitých podmínek. Za těch, s kterými model počítá.

V realitě dále platí, že data mají chyby. Nejsou nikdy přesná. Tak je tomu i pro oficiální statistická data.

Počet jedinců, najmě pokud je omezíme lokalitou a kohortou - má konečný limitní počet. Jestli tvrdíte něco jiného, pak vám ani expandér nepomůže.

Já vám doproučím jednu věc. Zkuste někdy své modely a úvahy předvádět dobrým matematikům. Oni vám rychle vystřílí řadu nekorekních úvah. Naučíte se to dělat dobře.

Dále se zdržuji jakýchkoli komentářů k vám i vašim modelů - i do budoucna.

Průměrný počet slepic: 3 (18 hlasů)

vejcí.
Totální ignor z vaší strany - přesné, až co nejpřesnější zpracovávání nepřesných dat se nazývá statistikou, která nemá s naprosto přesnou matematikou mnoho společného (prakticky vůbec nic), byť jí samotné coby nástroje ke zpracování vstupních dat stoprocentně využívá.

Ad Carlos
Kdyby vás napadlo mne kopnout, za slovo "ignor" tak to jsem nevymyslel já, nýbrž jistá paní, která bezmezně žárlí na poměrně protivného chlapa - takto "přítele" (já raději říkám postelového kamaráda) její sestry. Jedná se o celkem sebestředné přemoudřelé hovado typu "pan profesor VK starší" či Targus, které potřebuje bezpodmínečně co pět minut sepsout a zašlapat do hnoje jinou osobu
A teď ta perlička - křestní jméno tohoto - ehm - pána je IGOR!!!

Průměrný počet slepic: 4 (15 hlasů)

když jsme u té matemetiky. Abyste mohl jít do důchodu v 46 a měl odpracováno stejně hodin jako ten kdo jde v 60, musel byste pracovat týdně 62 hod- s vyjimkou měsíční dovolené a státních svátku- a to celých 25 let. Takže, buď váš syn špatně počítal, nebo jste mu dal špatné podklady nebo jste tolik hodin opravdu pracoval, což se mi nechce věřit.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Když jsem v 70tých letech spolustavěl družstevní byt, odpracoval jsem 1100 hodin každoročně na té družstevní výstavbě - lopata, krumpáč, betonáž, přidavač zedníkům a pod., pokud vůbec víte o čem píši.
Při ročním pracovním fondu to představovalo cca 1 pracovní rok navíc každé 2 roky.
Také existují zaměstnání s nepřetržitým provozem, kde naberete hodin navíc neurekom, natož dvě zaměstnání současně.
Nezapáchejte mletím hoven.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

na výplatní pásce 240 hodin, ale i více. Nejvíc 280.
Na mlíku se jezdily dvě soboty a jedna neděle, na strusce (sklápěčky) jedna sobota a jedna neděle.
Pro vaši orientaci, směny na rozvozech i svozech byly počítány na 9 až 9,5 hodin, pokud jste nejedl, nepil a nechodil na hajzl, o nějakém čekání na nakládku či vykládku vůbec nemluvě. Takže deset hodin byla norma.
Na sklopkách se běžně počítalo s tím, že nás ani nenapadne končit dříve, než po 10 hodinách.

Směny na MKD, pokud se to vůbec dá nazvat směnami, byly zpočátku omezovány jen vaším fyzickým fondem. Např. na tzv. dlouhá Ruska se počítalo s 20 hodinami jízdy denně.
Pro vaši představu jsem nějakou dobu pendloval na trase Berlín - Alma Ata (dnes Almaty). Otáčel jsem se za čtyři týdny, průměrná rychlost za Moskvou se pohybovala okolo 40 km/h kvůli kvalitě silnic, z Moskvy do Berlína se dalo udělat nějakou pajdu za hoďku v poho. K tomu tankování a cca 4 dny čekání na hranicích, které je taky součástí pracovní doby. A pochopitelně čekání na celní řízení v místě nakládky a v místě vykládky. Berlín tři, čtyři hodiny, Kazachstán 1 - 4 dny.
Další dotazy?

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

ohledně kamionky asi tolik. Práce je dnes omezena tzv. dobami odpočinku, kteréžto činí 11 denně, z čehož třikrát týdně je můžete beztrestně zkrátit na 9 hodin. Takže 2 x (24-11) + 3 x (24-9)
Dále je důležitá týdenní doba odpočinku, která činí 45 hodin týdně.
To vše za předpokladu, že tyto předpisy neumíte obejít, což samozřejmě umím, a zcela běžně jsem se vracel domů ve středu pozdě v noci namísto pátečního odpoledne.

Poté následovala fakturace a vyúčtování cesty, jiné kancelářské práce (cca 4 hodiny týdně) a údržba a opravy (dejme tomu 4 hodiny týdně.
A můžete ještě připočítat velmi proměnlivou složku spediční činnosti, neboli zajišťování práce pro auto. Někdy to trvalo pro jedno auto půl hodiny týdně, jindy jsem tomu musel věnovat třeba i celou směnu na 1 auto.
Při řízení kamionu jsem běžně spedičně obsluhoval i 5 - 6 dalších aut. Postupem doby jsem to ale nenápadně odboural, protože jsem to už prostě nedával.

Jestli umíte počty prvního stupně ZŠ, tak si uděláte celkem lehce obrázek..

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

...bez níž by byla astrologie v prdeli. A nejen ona, jako předchůdkyně astronomie! Pokud astrologii vykládá šarlatán, vyplňují se prázdná místa v novinách kravinami, co nemají s astrologií vůbec nic společného. Vím to, jelikož jsem se kdysi snažil sám a po přečtení několika starých knih jsem toho nechal a ublížil jsem tak akorát sám sobě. A to i přes to, že jsem měl už i na počítači program na bleskurychlý výpočet. Ovšem, pokud se zadají data špatně....
Pokud "šarlatán léčitel" léčí na základě špatných vědomostí o přírodě, nadělá víc škody než uzdravení.
Tím nekopu do Mastera(!!!), jen se snažím aby mi vychcípal kurník :)

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Příliš detailní matematický propočet a příliš složité myšlenkové konstrukce, tak jak je předkládá Master, nemají podle mého valný smysl, protože ve své složitosti vedou k mnoha chybám a nepřesnostem, mylným předpokladům a chybným závěrům. Je to stejné, jako snaha předpovídat a analyzovat počasí na základě nemnoha dat s tužkou a papírem v ruce. Přičemž k dobrým odhadům počasí vedou jedině velmi složité algoritmy a extrémní výpočetní kapacita.

V tomto smyslu věřím spíše grafům pana Duška a pana Černého, tak jak je včera prezentovali na tiskovce. Myslím si, že pan Dušek a jeho data jsou důvěryhodná zejména proto, že donedávna neměl povolení je zveřejňovat. Nyní, s příchodem nového ministra a s viditelným vzrůstem optimismu pana premiéra se situace mění a páně Duškovi je dán prostor. Dobře tak.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Do kelu "mastere", hrál ste něgdy s děckama kuličky? Asi ne. Sem si gdysi koupil lakovaný hliněný kuličky s pytlíkem asi za dvě koruny. Byla to jinačejší paráda než kuličky z ložisek nebo skleněnky, keré bořili ďůlky, a byly to moje kuličky. Náměrná vzdálenost a cvrknutí se nedá nastudovat ani vám to žádnej Vocílka neporadí. Musíte si to odžít sám.

Jak děcka stárly, nebylo s kým hrát kuličky a s malejma smradama to nebyla žádná hra. Ty hned bulely, že přišli o kuličky a žalovaly. Tak sme kolem nich jezdili na káře z kopca a v zimě sme zas kolem nich jezdili z kopca na kanadách. Ale pak přišla nová doba. Holky slyšely na švédy, říkali si ABBA a roztleskávali se. Ty voe vony se tak rozvlnily, že to nešlo ignorovat. Tak sme se vlnily všichni.
A gdyž nestačilo vlnění tak sme se dokonce olizovali. 😉

Průměrný počet slepic: 3.3 (24 hlasů)

https://youtu.be/Imod_-v9Es4

😁LIVE Coronavirus Pandemic Real Time Counter World Map News
https://youtu.be/NMre6IAAAiU

Bude to nějakýmu blboňovi chybět?🤣

CORONAVIRUS DANCE
https://youtu.be/SQj1paI5mKI

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

Sasinův komentář k Masterovým výpočtům přes kuličky nemá chybu. Není nad trefné přirovnání :)

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Psychohistorie (zakladatel H.Seldon)

Predpoklad reakce v situaci:
"Ja data mam, ale nedam Ti je,"
nevyrceno: (nebot "jsi prilis blby na to, abys je pochopil")
"delej, co Ti reknu,"
nevyrceno:(nebot "Ja nejlip vim, co je pro Tebe dobre")
narazi na fakt, ze malokomu, s vyjimkou starych, skaredych,
tlustych a blbych, se nezda, ze by byli az tak blbi -
krome toho, ze kazdy sam osobne vi nejlepe,
co je pro nej dobre a zadne dobrotive radce nepotrebuje.
Staci data.
Sber dat zaplatis Ty. Ale nedostanes je!
<|B>Kdykoli</B> to se mnou nekdo¨
myslel dobre, vzdy me chtel nejak ojebat.

Poznamka: Osloveni v druhe osobe jednotneho cisla,
zde uvedeno kapitalkou v prvnim pismenu se v realne
praxi nepouziva.

Tak, a ted predpokladej reakci.

Clanek je vynikajici, ale slepici nedam.
Sam nemam co zrat. Ale kdyz se stavite,
uvarim cocku.

Průměrný počet slepic: 3.9 (16 hlasů)

Zaujal mě, pobavil mě a inspiroval, abych si dnes k obědu vyrobil čočku.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

dobrovolně přiznejte, že jste se na mě se Starou Jahodou domluvili!!!

Kua, KDO má tu vaši zasr.... čočku furt žrát???

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)

pro čočku mluví dva zásadní argumenty:
1) jsou v ní kvalitní bílkoviny, které oceníte, protože jste už přežrán kaviárem, jihoamerickými či tatarskými bifteky, lososy či žabími stehýnky

2) po pozření čočky se můžete mnohem snáze na všechno vyprdnout.

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)

Už mě fakt nebaví (stejně jako Dospělou Jahodu) Targusovi furt dokola objasňovat základní existenční axiomy.
PS pro Targuse: axiom je tvrzení, které nemusím dokazovat, ale ostatní musí!!

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

In reply to by Havran57 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Stará Jahoda zblázní a uvaří v sobotu čočku, aniž by to důsledně tajila, je takový, že si Targus přinesl v půl jedné k obědu v pravé kapse uválených montérek tři nožky CSABAI KOLBÁSZ!!!!
Z toho Pinocchio dostal jednu, aby nezáviděl a nepomlouval.

A Jahoda z toho byla na prášky, bo 0,37 Kg x 260 Kč, takže její prográmek zelená úsporám v Jahodině šupleti šel do hoven!!!

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

a Nadaci mám celou v knihovně. Kdyby mě to sklátilo, tak si toho Asimova znovu přečtu celého. Ale tohle mě je jasné, "souboj" jako v té Nadaci. A masy se nesmějí dovědět detaily, aby byl zaručen správný vývoj dějin už předem naplánovaný vědeckou elitou...a řešení se záměrně ukrývá :)

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

1) Faktor X - Španělsko a Norsko ohlásily v uplynulých cca 10ti dnech nový kmen - celkem tedy dva nové kmeny.
Norsko infekčnější, rychlejší.
Španělsko agresivnější.
A protože pořád ještě nedošlo k celosvětovému lockdownu, létadla létají a vlaky/busy jezdí, nositel za pár hodin profrčí půlkou Evropy. Tu si dá kafe, onde zajde na WC - a šíří, aniž by tušil, že šíří.

2) Náhlá změna - Co děti? Třeba korunáčovi moc nechutnají, ale jako odpinkávadla se hodí. Do poloviny října chodily do školy a vesele komunovaly hlavně mimo školu. A protože se korunáč mění a přizpůsobuje, mohl se naučit používat nějaký protein v dětech jako emhádéčko, aniž by autobuskové onemocněli.
Pak se školy zavřely a do pohybu se daly babičky, tety, chůvy a další dočasní hlídači malých korunáčových autobusků.

3) Večer jsem si vyposlechl na ČT09 rozhovor takové té volební redaktorky se dvěma lékaři - jeden z ARO někde ve Francii a druhý v Německu.
Ten z Francie byl unavenější a rezignovanější. Protože, jak sdělil, ve Francii už natvrdo jedou "euthanasii" málo perspektivních pacientů. Postel, analgetika, sedativa, pytel - a další. Kapacity pro pokusy o záchranu vážně nemocných s dýchacími potížemi a s komorbiditami tam definitivně došly.
Také řekl, že Francouzům až teď začíná docházet, jak vážnému onemocnění čelí. Přesto jen neochotně akceptují stupňující se karanténu.
Ten z Německa sice nebyl tak rezignovaný, ale i tam je - dle jeho slov - situace vážná a zhoršuje se. Špitály jedou na plné pecky, vyčerpávají se rezervy jak lůžkové, tak personální a materiální. Němci jsou ovšem ukáznění a sice brblají, ale opatření dodržují ochotně.
Oba lékaři patří mezi 25 těch, kteří projevili ochotu přijet ze zahraničí pomoci do ČR. Ale jen krátce, v rámci dovolené, protože na delší dobu by je špitály nepustily.

4) A pak jsem si vyposlechl, jak se vyvíjí situace v českých špitálech.
JIP a ARO jsou - kromě kraje Vysočina, kde je obsazenost 58% - vytížené jako covidária ze 66% - 90%, s průměrem 78%.
Takže jestli se nárůst vážných průběhů okamžitě nezastaví, do týdne nastoupí model "Bergamo" pro většinu nebo všechny koronapacienty nad 60 let i v ČR. On už možná nastoupil - to by vysvětlovalo ty hrozivé nárůsty zemřelých v posledních 10ti dnech.

No, a to je vlastně všechno.
Sebranka dál škodí, kudy chodí, ministr chřipečkář "šíří optimismus" a já si připadám jak v nějakém absurdním divadle, které nemá východ.

Dobrou...

Průměrný počet slepic: 4.3 (41 hlas)

4 slepice za obsah
8 slepic za "AUTOBUSKY"!!!!!

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

pochvalů autobusků.
Ale s tou čočkou jste mě nasral.

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)

vysvětlil, že jste staří a hnusní hlupáci, kteří neznají Targusův AXIOM!!!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Jasně, můžou za to děcka, zrušit je!
Škoda, že děti na Kydy a na jiná dospělá fóra nechodí, možná by chtěly vědět, proč už dávno neprobíhá odborná i veřejná diskuse o míře poskytování péče starým a vážně nemocným lidem v nemocnicích, LDN, domovech důchodců atd.

Nejen Francie má aktivován protokol ukončení záchrany života, i Švýcarsko od začátku týdne nad určitý stav a věk podá pouze morfin. A jak to dělají v ČR?

Průměrný počet slepic: 4.2 (17 hlasů)

...na tom podobně jako nemocnice. Většina personálu staršího data a přirozená únava z toho, co leckde musí podle osnov učit. Mladí se z toho přirozeně(bez těžkého postižení chronickou chorobou nebo genetickou poruchou)vylížou líp než byrokracií anebo sluníčkářským neoliberálním aktivismem s narůstajícím počtem genderů(prase aby se v tom vyznalo) opotřebovaní kantoři. Nakonec nebude mít kdo učit, ale hlavně, že budou otevřené školy. A navíc, všem se zajídá bezkontaktní výuka, ale inteligentním zůstal pud sebezáchovy. Ale ekonomika fisrst, celá rodina musí pracovat. Aby se uživila a škola nakonec nemůže suplovat např. "morální" hodnoty, jejichž základ má dítě dostat doma!

Průměrný počet slepic: 5 (19 hlasů)

Se stavem školství souhlasím, ale děti za něj nemůžou. Kolik máte ve svém okolí mrtvých učitelů na covid, nebo alespoň hospitalizovaných s covidem? A konvoj rakví mě nedojme, pracovně zamířím i do důchoďáku, s covidem nebo bez, ti staříci tam čekají jen na jedno. Řidiči autobusů, prodavači potravin, to jsou mladíci? Kolik úmrtí je hlášeno v jejich profesích? Jakou odměnu myslíte dostali za své nasazení v první vlně.
Samotka je jeden z nejhorších kázeňských trestů, první dostaly děti na jaře, další mají teď.
Kdybych ještě letos v únoru ponechala své desetileté dítě opakovaně každý pracovní den 9 hodin samotné bez dozoru doma, co by na to řekl OSPOD? Jsou ve Vašich bublinách rodiče 10-12ti letých dětí?

Průměrný počet slepic: 2.8 (10 hlasů)

Mateřské školy jsou ještě otevřené, ale skoro nikde se v nich neučí. Proč? protože jsou nakažení všichni učitelé.  Náš kluk šel do školky naposled 16. října. Sedmnáctého už byla škola zavřená, protože učitelky měly horečky a neměly čich. Skoro všechny zároveň. Zbyla jen ředitelka... Pic ho, zavřeno bez varování ze dne na den. A šedesát dětí šlo na testy... 

Nechci se Vás dotknout, ale nebylo lepší zavřít školy plánovaně se zdravými učiteli, kteří mohou dělat a dělají distanční výuku?  Nic moc, ale alepsoň něco. A copak by se děti doma učily, kdyby jejich učitelé všichni doma lehli s covidem? Což by se stalo zhruba ve stejnou dobu... To by bylo lepší, kdyby nám školu zavřeli ze dne na den, protože by odpadli učitelé? A čtyři sta dětí by šlo na testy? Takhle se v klidu připravili na distanční výuku a hlavně - učitelé mohou učit alespoň přes webkameru. Kdyby byli v karanténě doma, moc by toho neudělali. 

Já mám doma dětí pět. Třináct, jedenáct, osm, pět  a dva roky. Denně děláme tři distanční výuky. A nemáme tři počítače. Máme jeden. Ale protože jsou učitelé zdraví, můžeme se s nimi snadno domluvit. Kdyby chrchlali doma, bylo by to o dost horší. Děcka jsou doma, ale nejsou nemocná. Mohou se učit, mohou si psát s učiteli, mají i individuální hodiny, Co by vězeň dal za to, kdyby samotka vypadala takhle. 

 

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

Ale žádné Vaše dítě není celý den samo doma, je jich pěkná smečka:)a dost možná je s nimi doma i Vaše manželka. Já myslím děti, které jsou ponechané o samotě každý den 8 hodin + čas strávený cestou rodiči do a ze zaměstnání, ať už jsou to ti nejmladší z více dětí, kterým starší sourozenci už odletěli z hnízda, nebo jedináčci. A bez jasné koncepce, jak dlouho stav potrvá, jestli se bude pravidelně opakovat.
Představte si, že Vám bylo před pár dny jedenáct a teď jste každý pracovní den rodičů sám doma, dejme tomu 9 hodin. S kámošema si sice můžete napsat SMS, ale sám máte děti, tak si představu o úrovni a smysluplnosti jejich komunikace můžete udělat představu sám. Každá škola vede výuku online jiným způsobem, někde jen elektronicky zadávají a přebírají práci. Prarodiče se bojí, že jste autobusek, takže odpoledne dorazí domů rodiče, možná to časem budete vnímat jako psycho.
Sám nepíšete o žádné vážně nemocné, nebo dokonce mrtvé učitelce, takže v čem je problém (tím nechci přivolávat nic špatného na učitelský sbor)? Učitelé učí, děti chodí do školy, rodiče do práce, stát nevyplácí peníze za ošetřovné, rodiny postupují podle epidem. doporučení a děti nejsou v kontaktu s prarodiči (děti, které s nimi žijí ve společné domácnosti mají distanční vzdělávání, pokud rodina pociťuje obavu z nákazy). V online výuce také nevidím problém. Ale kdyby byl Sasin klukem dneska, tak si sám se sebou kuličky dlouho hrát nevydrží, a vlnící se holky jsou taky lepší naživo.
Současné situace trvá dost dlouho na to, abychom chtěli slyšet od těch nahoře jasnou koncepci toho, co bude když... a nemyslím bubáky, myslím reálné scénáře toho, jak budeme postupovat v případě různě růžových až černých scénářů. Lidé si přece musí nějak plánovat budoucnost. Antibabišovci vakuum bez budoucnosti zatím kompenzují odpíráním roušek, pupkatí tatíci zase strašením o spoustě mrtvých.
A pro začátek by mohla média přijít třeba s tím, že tlouštíci jsou opravdu jednou z nejvíce ohrožených skupin, nabídnout zejména bonus (cukr v tomto případě pochopitelně neee) a případně bič, když se jim podaří hubnout.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

že u vás doma máte jen jedno dítě?

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Promiňte, ale covid přece není jediný důvod, kdy je dítě doma. Dítě přece tu a tam chytně nějakou nemoc, zlomí si ruku nebo nohu, dostane pásový opar, má fakt bolestivou menstruaci... Příušnice, plané neštovice, zánět průdušek, úpal, úžeh, angína, chřipka. Dítě školou povinné je doma každou chvíli. Proto zaměstnavatelé neradi zaměstnávají mladé ženy... nejdřív "zabřeznou"  a pak jsou deset let každou chvíli doma s dítětem.  

Nechápu v čem se to liší od covidu. Snad jen v tom, že stát platí tařka neomezeně dlouhé ošetřovné, které při běžných nemocech platil jen (tuším) devět dní. 

Vy to líčíte tak, jako by covid byl za posledních deset let jediný důvod, proč musí  dítě zůstat doma 9 hodin samo. Jako by to byl jediný důvod, proč si nemůže hrát s kamarády. Jako by se mu to každý rok nestalo několikrát. 

Neměli by rodiče normálně a běžně plánovat situace, že se o jejich dítě nepostará školka či škola, ale budou to muset udělat oni sami? Neměli by rodiče počítat s tím, že jejich dítě bude občas nemocné (nebo často - jsou děcka která chytnou všechno co lítá kolem)? A pokud s tím počítají, jak se to liší od covidu? A pokud s tím nepočítají, proč bych jim měl kvůli covidu přiznávat nějaké větší ohledy než kvůli angíně? 

Pokud rodiče dokáží obstarat dítě při běžných nemocech, dokáží ho obstarat i v době covidové. Pokud to nedokázali předtím,nedokáží to ani teď, ale to nebude úplně chyba státu. 

A reálné scénáře? Ten vám řeknu i já - na to nemusím být ministr. Až případy poklesnou ideálně na stovky denně, bude se zase uvolňovat. Dokud neklesnou, uvolňovat se nebude nic. Pokud zůstanou stejné jako teď, za čtrnáct dní bude malér v nemocnicích.  Za týden budeme vědět, zda je dnešek jen anomálie nebo trvalejší trend. Žukov také nevěděl, kdy vytlačí němce z Ruska. Ale věděl, že se musí zabrat a makat tak, jako by nikdy neměl být konec. 

 

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)