Bitva na Bílé hoře, co jí předcházelo a jaké měla důsledky

Štítky

 

 Nejdříve pro stručnost rekapitulace toho, co se na Bílé hoře stalo.  Wiki píše:  

bitva na Bílé hoře, svedená v neděli 8. listopadu 1620 v blízkosti Prahy,  byla bitva třicetileté války. V bitvě se střetly česká stavovská armáda a  dvě armády katolické, armáda císaře Svaté říše římské Ferdinanda II.  Štýrského a armáda německé Katolické ligy. Katolické armády po jedné  až dvou hodinách zdolaly méně početnou stavovskou armádu. Bitva  zpečetila osud českého stavovského povstání a na dalších 300 let  ovlivnila osud českého státu.  

 

A ještě jak silné byly oba nepřátelské tábory.  

Ligistická armáda 

• 12 000–13 000[1] 

• 6 děl k dispozici  

Císařská armáda 

• 18 000–20 000[2] 

ze Svaté říše  

římské, lisovčíci (žoldnéřští jezdci  z Polska)  

• 4 děla k dispozici  

španělské a valonské tercie  

Stavovská  armáda  

15 000 mužů 

včetně žoldnéřů a  spojenců 

Převaha ve vojsku 2 : 1 ve prospěch císařských byla jednoznačná. Více  https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_na_B%C3%ADl%C3%A9_ho%C5%99 e 

Zatímco vojenské historiky zajímají popisy toho, jak k bitvě došlo, jaký  byl její průběh, zde se zkusíme zamyslet nad příčinami konfliktu, nad  jeho důsledky a jejich interpretací mezi českými historiky.  

Začátkem tvrdého sporu většiny českých stavů s Habsburky byla III.  Pražská defenestrace, která se udála 23. května 1618 z Ludvíkova křídla 

Pražského hradu  

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%BEsk%C3%A1_defenestrace_(16 18).  

Tomuto viditelnému malému konfliktu předcházely spory mezi stavy zemí  Koruny české a Habsburky od počátku jejich vlády u nás, od zvolení  Ferdinanda Habsburského za českého krále v roce 1526. Mezi českými  a moravskými stavy neměl Ferdinand většinovou podporu, teprve po  příslibu, že zaplatí polovinu ze státního dluhu 300 000 zlatých hned a  druhou později, dostalo se mu české koruny. Žádný z místních uchazečů tuto podmínku nebyl schopen splnit.  

K dosažení české koruny Ferdinandovi pomohla také dominující vláda  Habsburků ve Španělsku, ve Svaté Říši římské a Nizozemí. Tuto dobu  ale poznamenal i vznik německého reformačního hnutí (katolický kněz  Martin Luther, přibil svých 95 tezí kritizujících a teologicky  

zdůvodňujících zneužívání odpustků na dveře chrámu ve Wittenbergu  před 500 lety). Teprve poté Luther zjistil, že téměř za podobnou snahu  byl sto let před ním upálen Mistr Jan Hus. Na rozdíl do doby vrcholného  středověku v době Husově, byl začátek renesance příznivěji nakloněn  Lutherově protestantismu a navíc podporován vysokou německou  šlechtou a měšťanstvem, které nepřály odlivu peněz do Říma. Byla tak  zahájena revoluce v myšlení části evropské společnosti novým pojetím  svobody člověka a jeho svědomí. Český utrakvismus převládl v Čechách  a na Moravě již po roce 1415. Mezi německým obyvatelstvem zemí  Koruny české se příbuzný protestantismus rozmohl podobně o sto let  později a tak se v populaci Čech, na Moravě, ve Slezsku i obou Lužicích  dostali katolíci do menšiny pohybující se mezi 10 až 20 % obyvatelstva,  zato s vlivem na vládu v zemi naprosto neodpovídajícímu jejich počtu.  

V české historiografii převládly dva pohledy jak na Bílou horu, tak na  následných 300 let pod vládou Habsburků.  

První byl katolický, představovaný historikem Josefem Pekařem a jeho  předchůdci, druhý protestantský, popsaný Masarykem (resp. Františkem  Palackým). Pekař tvrdil, že konflikt spočíval ve sporu převážně románsko-katolické společnosti s méně rozvinutou germánsko protestantskou a že ta pokročilejší zvítězila. Palacký a Masaryk naopak  zastávali názor, že 300 let vlády Habsburků znamenalo pro země Koruny  české ztrátu samostatnosti, národní úpadek a vynucený příklon ke  katolicismu. Ten se už v 19. století ukázal jako ideologie na ústupu, na 

rozdíl od protestantské orientace, která ovládla průmyslovou revoluci  svým důrazem na pragmatismus.  

Katolíci zase zdůrazňovali rozkvět kultury a nakonec i ekonomiky  v Čechách zejména v 17. a 18. století a navíc tvrdili, že Bílá hora  zachránila Čechy (a Moravu) před obrazoboreckým kalvinismem, který  do Čech sebou přivedl Fridrich Falcký.  

Oba krajní názory jsou probírány dosud, i když vrchol sporu probíhal jako  „Spor o smysl českých dějin“ mezi Masarykem a Pekařem především do  třicátých let minulého století. Pokud jde o riziko kalvinismu v českém a  moravském prostředí, je třeba zmínit, že nejméně čtyři pětiny české  populace byly již před defenestrací dlouhodobě utrakvistické a  protestantské a převrat z roku 1618 byl vyvolán do značné míry arogancí  katolické menšiny. Nebýt tohoto tlaku, kalvinismus by se v Čechách  nemohl stát významnou vírou.  

Důsledky roku 1618 a následných 300 let téměř neomezené vlády  Habsburků v Čechách a na Moravě, je těžké hodnotit převážně pozitivně. Po zveřejnění Obnoveného zřízení zemského v roce 1627  v Čechách a 1628 na Moravě, došlo k významnému okleštění práv  příslušníků české stavovské obce ve prospěch panovníka, k obrovským  majetkovým přesunům, srovnatelným snad jen s poměry po roce 1989,  vypuzení stovek tisíců protestantů ze země, a naopak obsazení jejich  míst císařem dosazenými cizinci. Český jazyk se velmi rychle stal  utlačovaným jazykem a je zázrak, že přežil až do roku 1918.  

České země se ekonomicky vypracovaly mezi nejdůležitější části  monarchie, z hospodářského růstu ale těžila především Vídeň.  Z pobělohorských zakonzervovaných poměrů nám dodnes sice zbyla  krajina posetá význačnými barokními památkami, vzdělanostně a  intelektuálně však česká provincie, nejen ve srovnání s Rakouskem, ale  především s celou vyspělou Evropou, strádala. Jen díky národnímu  geniu loci se z prohry na Bílé hoře český národ dostal, a po roce 1918  mohl začít rozvíjet své dosud Vídní potlačované hřivny.  

Poučením z událostí následujících po bitvě na Bílé hoře je, že většinou  po dobrovolném předání moci cizině, následují tvrdé, pro národ  nepříznivé důsledky. Pozvání lucemburské dynastie bylo jen shodou  okolností pro český živel přínosné. Stejně tak důležitý je závěr,  že neúspěchem končí snahy malé země o samostatnou mezinárodní  politiku bez předchozího zajištění významné zahraniční podpory.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4 (58 hlasů)

Komentáře

to je hezké

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Jen technická. Kromě onoho pragmatismu, který zmiňujete, sehrála důležitou roli i skutečnost, že protestantství vyzdvihuje jako snad nejdůležitější hodnotu lidského života (zde na zemi) práci. To mělo spoustu konsekvencí, včetně extrémně rychlého rozvoje civilizace v Novém světě, viz Protestantská etika a duch kapitalismu od Maxe Webera.

Průměrný počet slepic: 4.4 (27 hlasů)

A umíte vlastními slovy popsat jaká tedy je ta protestantská etika a ten duch kapitalismu, který Weber snaží se dokumentovat na dění na území bývalého Polska ?
Spada do té etiky a ducha například i popis románový, např. v díle " Země zaslíbená" ? Tedy všeobecné , dosti tehdy rozšířené vykořisťování velkého počtu lidí, včetně malých dětí ?
Kdo nepracuje ať nejí - tak to už tvrdil jistý Pavel vulgo Saul. No a že by se před kapitalismem nepracovalo , respektive pracovalo méně ?
Duch kapitalismu je především o vynálezech , tedy je o duchu několika jedinců. A příležitostech, jaké z jejich práce (někdy šlo o katolíky) vyplynuly pro ostatní, ty " talentovanější", tak nazývá je např. Rawls. No a o tom, že se lidem vzaly občiny a z ženy se stal levný stroj na produkci levné pracovní síly.
Pokud by práce byla nejdůležitější hodnotou, pak by naši vykutálení protestanti museli platit svým zaměstnancům také " nejdůležitější " mzdy. Což jak víme stalo se až po jejich prozření ne díky jejich etickým vhledům, ale po stávkách, bouřích, politickém zrovnoprávnění atd.

V Novém světě prostě drancovali zemi, kterou ukradli. Lišili se např. od Octaviana Augusta v podstatě právě jen tím, že používali nových vynálezů. Včetně kulometu Maxim.

Někdy než papouškovat tante Wiki ...je lepčí si přečíst zdroje....a myslet vlastní hlavou. No ale tomu zabraňuje například cenzura, zdravím lháře vidláka.

Průměrný počet slepic: 3.5 (22 hlasů)

Zdravím, José Ch. Mohl byste mi vysvětlit, kde jste z mé drobné poznámky vyčetl obhajobu vyvražďování původního obyvatelstva amerického kontinentu nebo faktu, že nad branami řady koncentračních táborů stálo "Práce osvobozuje"? Mimochodem jsem nic nevyčetl z Wiki, ono se lze prakticky totéž dočíst i jinde, třeba v Ztraceném ráji Johna Miltona nebo u Fichteho (jo, tady máme nějaký ten protofašismus). Taky se z toho dá dobře vyčíst, že protestantství nic nenamítá na hromadění peněz a majetku, pokud tedy plynou z práce, a tyto statky jsou chápány jako výraz boží přízně. Takže tak nějak nevidím rozpor s tím, že v kapitalismu se tihle lidé dokázali chovat, jak popisujete. A jo, jasně že drancovali ukradenou zemi, nicméně bez usilovné práce by ji nevydrancovali tak, jak se stalo. Kde proboha vidíte rozpor?

Nicméně srovnávat tyhle věci s činností Jednoty bratrské a takových osobností, jako byl Jan Blahoslav nebo Jan Amos Komenský, mi přijde dost na hlavu. Úplně jste mi připomněl tím náhlým výbuchem bezdůvodné agresivity někdejší nick Parabellum. I když ten by nacismus a bezuzdné dobývání Nového světa spíš obhajoval.

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

Docela by mě zajímalo, jak jste s jeho textu vyčetl tolik věcí, které tam nebyli? Jak říká, "Nevím co to znamená, ale nejenom, že mě to uráží, ale v tom evidetně cítím..." :D

Chlape co nechápeš na tom, že protestanti měl jako hlavní "práce a odříkání světských radostí", ne jako katolíci "dodržování tanečků v kostele a jinde abychom ukázali pokoru vůči bohu"="jiná forma úpadku jako dneska Islám, který taky prosazuje tanečky=u nich mlácení halvou o koberec, nad lidskýma cnostma" ;)

Podívej se okolo sebe, kdo v životě dokázal nejvíc (když pominem ty co kradou)? Někdo, kdo dodržoval morálku a účastnil se společesnkých akcí nebo ten co na úkor sebe a rodiny všecho pracoval. pracoval a pracoval...

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

... nekřtěný pohan, mě se práce naštěstí netýká vůbec 😂

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

... tentokrát pro evropské státy. Přijmete-li na své území ve velkém a naráz příslušníky cizího národa/kultury, kteří se i přes přísliby dané na začátku evidentně nehodlají sami a dobrovolně asimilovat s místním obyvatelstvem, a naopak v sobě posilují po generace pocit vlastní výlučnosti nekompatibility s místními, koledujete si o obrovský průšvih. Který může skončit tím, že vám nakonec vše vezmou a ještě vám při tom drze budou tvrdit, že oni jsou tu doma, a vy jen historický omyl.

A poučení pro nás, dokud tu necháme působit ve velkém a beztrestně příslušníky páté kolony, kteří nám soustavně budou podsouvat cizí a silně ideologický výklad našich dějin, tváříce se při tom, že jde o výklad jediný a čistě objektivní, připraví vás postupně o hrdost, národní tradice, úctu k předkům a tomu, co vytvořili, a nakonec vás připraví i o vlastní děti, které by raději chtěly být někým jiným, než příslušníky vlastního národa.

Průměrný počet slepic: 4.8 (48 hlasů)
Trvalý odkaz

jste dostal všechno podstatné. TOHLE by se měly děti ve škole učit a mělo by to pro ně být stejně samozřejmé, jako že jedna a jedna jsou dvě.

Průměrný počet slepic: 4.8 (23 hlasů)

Vy jste buďto přes noc zcela zešílela, anebo vám někdo pustil šlapací kolečko naopak.
Víte, kolik stojí provoz neziskovek, které našim dětem vymývají hlavy?
Nevíte.
Tak to vidíte.

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)

Multikulturalismus – dinosaurus, který vlastně nikdy nežil
https://megazpravy.cz/vondruska-multikulturalismus-dinosaurus-ktery-vla…

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Vznik Habsburské říše byl poznamenán tragédií na Moravském poli (26.8.1278), kdy nejdříve Habsburkové sebrali rakouské země Přemyslu Otakaru II. (1276) a získali tak základnu pro územní expanzi. Po smrti uherského a českého krále Ludvíka Jagellonského v bitvě u Moháče (29.8.1526) došlo ke zvolení Ferdinanda I. z rodu Habsburků českým králem, Dvě pradávné dějinné události a naprostá netoleranxe katolicismu vůči jiným náboženským směrům vedly k Bílé hoře a pozdějším změnám majetků. Došlo také k vůbec největšímu tunelu v českých dějinách, kdy konsorcium přivedlo státní finance k bankrotu ke kaládě (1622). https://www.stoplusjednicka.cz/nejvetsi-tunel-ceskych-dejin-vypecena-me… . Členy konsorcia byli Nizozemec Jan de Witte, židovský bankéř Jakub Baševi, zemský místodržící Karel z Lichtenštejna, kardinál a správce Moravy František z Ditrichštejna, velitel císařských vojsk Albrecht z Valdštejna a sekretář české dvorské kanceláře Pavel Michna z Vacínova.
V českých dějinách došlo jen ke 4 velkým přesunům majetků:
1. za husitství
2. po Bílé hoře
3. po 25. únoru 1948
4. po 1989

Následky každého takového přesunu majetků byly fatální. Důsledky Klausových ekonomických teorií a zhasnutí na sobě pozorujeme ještě po cca. 30 letech, Třeba v ceně předražené vody placené vodárnám vlastněným Francouzi a jinými.

Průměrný počet slepic: 4.9 (30 hlasů)

Pane Gerd.
Máte to lépe a výstižně napsané a jek se tvrdí,každá válka je o přesunu,ovládnutí území a tím i financ.
Jen mě u toho vychází,že o ovládnutí Čech se vedou války hodně dlouho.
Jak i dodáváte Klause,ani se nemuselo střílet,ale přišli jsme o území i hospodářství a jak se říkalo něco o těch volech v současnosti jsou to dividendy.

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)

Pane zemědělče,
Čechy, Morava a Slezsko jsou kolonií už od 1526 a od té doby odsud odtékají peníze. Když se jich část vrátí, vždy je to s velkou slávou a pokaždé tím všichni dokazují, jak nebylo až tolik zle. Ale bylo.
Od 1526 do 1918 odtud vysávali peníze a ničili obyvatele ve válkách Habsburkové. Od 1918 do 1934 Francie. Od 1939 do 1945 nacisté. Pak krátká přestávka a 1948 až 1989 jsme sponzorovali boj lidově demokratických republik za osvobození. Od 1989 ČR sponzoruje mateřské koncerny kdejaké nadnárodní firmy. V úplně každé nadnárodní firmě, která má pobočku v ČR, patří české závody k těm nejvýnosnějším společně se slovenskými, polskými a maďarskými. není to náhoda. Vzdělaní a technicky zdatní zaměstnanci, nízké platy, logistické vzdálenosti nejkratší možné. V EU jen pokračujeme ve stejném trendu, jaký je zde po staletí, A nepatříme do zlaté miliardy.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

nepribyl presun c.5 - coronavirus

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Pozemková reforma za první republiky pro Vás nic neznamená ? Více než čtyři miliony hektarů půdy změnily majitele, fakticky to zlikvidovalo reálnou moc šlechty a katolické církve u nás. Mimochodem skoro dalšího dva a půl milionu hekterů stihl sebrat a přerozdělit ještě Beneš po válce, než byl odejit na politické smetiště. To vše ještě před zlými komunisty a jeich proklínaným, zatracovaným a pochopitelně zcela protiprávním znárodňováním :)

Průměrný počet slepic: 2.9 (21 hlas)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale byly naopak positivní pro stát (první Republiku) a její občany.

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

Naprostý souhlas!

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

samozřejmě protiprávního, jak vysvětlíte, že se takové věci stávaly i v kolébkách té jedině správné demokracie? Jen namátkou - poválečné znárodnění průmyslu v GB?

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

vysvětlení je jednoduché - úpadek právního státu a to i v kolébkách demokracie. Svým způsobem lze už v této době hledat kořeny současných problémů západní evropy. Ale abych byl objektivní, možná tehdy jiná cesta pro brity nebyla. Oběma světovými válkami se strašlivě zadlužili, zemi reálně hrozil hladomor, válečná ekonomika se sama od sebe odmítala přenastavit zpět na mírové potřeby. Labour party znárodnění bank a dolů viděla jako reálné východisko z nouze. Mimochodem doly, těžký průmysl a banky ve stejné době u nás znárodňoval Beneš. Komunisté ho pak napodobili.

Průměrný počet slepic: 3.1 (15 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

v UK (pardon - GB) jiné cesty neměli a u nás ta svině Masaryk a později svině Beneš kradli cizí majetek?
Zajímavé vidění světa...

Průměrný počet slepic: 4.5 (16 hlasů)

Vy máte Masaryka za svini? To já ani Beneše, i když ho popravdě skutečně moc nemusím.

Průměrný počet slepic: 2.5 (13 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale copak, sakasmus jednou poznas a podruhe beres doslova?

Hele, pises, tak, ze nejsi debil, takze moc dobre vis jak to myslel, tak odpovis, proc v GB nebyla jina volba a u nas to byla svinarna?

Odpovis nebo jako male dite, budes psat o vsem jinym?

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Pane Assi. Odpovím, pokud uznám oponenta za hodna odpovědi a pokud to něco nového přinese na fórum. Může se Vám to nelíbit, můžete s tím nesouhlasit, dokonce proti tomu můžete protestovat, ale to je asi tak vše, co s tím svedete.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

hovna, není co mlít.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

znárodnění - pardon - pouze československé znárodnění je nemravná krádež. V Anglicku se krást může, tam je to v poho.
A kdo československy krade, tak ten je sfíííně. Úplně stejná, jako ta Vidlákova, co čeká v chlívku na popravu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

Ale on sarkasmu rozumel, ale nechtel vysvětlit, proč u nas kradež a tam nutnost, včem je rozdíl, že to samé je u nas kradež...

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

... je ta podvojná mentalita, kterou místní pátá kolona uplatňuje k výkladu čehokoli v našich dějinách. Udělali-li něco Češi, byla to ta nejhorší sviňárna, která nemá obdoby, udělala-li to církev, Němci, angličtí či jiní kolonizátoři, římští císařové a já nevím, kdo ještě, byla to vlastně těžká pohoda, historická nutnost a stalo se to tak dávno, že to nemá smysl řešit, holt byla taková doba. No a pokud se to stalo na našem území, tak to byla vlastně naše chyba a doslova jsme si o ty čarodějnice na hranicích, veřejné popravy, konfiskace majetku a jiné podobné radosti přímo říkali, protože jsme ty smějící se bestie a vůbec historický omyl, který se měl dávno rozplynout v tom vyšším, germánském živlu. Je jedno, že jsme se jako národ nepokoušeli v historii nikoho vyhladit, že jsme se naopak pokoušeli o mnohonárodnostní soužití, že jsme jen hájili sami sebe většinou na vlastním území a výboje některých českých králů byly ve srovnání s výboji Angličanů, Němců, Španělů prostě úplně směšné a že ve srovnání s různým rytířskými řády, které ve jménu církve vraždili a plenili, byli i ti naši husité v tomhle celkem slabota, to nic neznamená. Češi prostě spáchali ty nejhorší zvěrstva v dějinách, a proto si musíme věčně sypat popel na hlavu a nikdy jinak.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Máte zdroj na své tvrzení: ,,Mimochodem skoro dalšího dva a půl milionu hektarů stihl sebrat a přerozdělit ještě Beneš po válce, než byl odejit na politické smetiště. "
Když ne, tak raději zapadněte prosím někam hóóódně daleko a hluboko.

Průměrný počet slepic: 4.4 (12 hlasů)

zkuste si najít něco na téma "Revize pozemkové reformy 1945-1948" Za první republiky se přerozdělovalo asi 4.100 000 hektarů, po válce se jednalo o 2.400 000 hektarů. Beneš tímhle způsobem po válce vyšachoval z politiky agrárníky a dorazil katolickou církev. Jedním z následků byla následná neschopnost venkova uhájit si svoje před komunisty. Politické procesy a znárodňování nejsou výmyslem komunistů, učili se od Beneše.

Průměrný počet slepic: 2.2 (10 hlasů)

Obviňovat umí i houpací kůň.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Hele, agrární strana byla na vrcholu 35, pak už se začal projevovat útěk do měst a snižování lidí v zemdělěství, takže, něco co začalo "před Benešem", mu připisuješ, protože to za něho vrcholilo :D Takže záměna výsledku a zamlčení příčiny :D

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Měly by se napravit krádeže z doby nesvobody. Šlechta a církev žily z krádeží půdy a z otrocké práce nevolníků. Proto by se mělo to, co se ukradlo, zase vrátit.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pozemková reforma za 1. republiky postihla jen část obyvatel a neměla skoro žádný vliv na hospodářství. Takže zanedbatelná událost. Navíc většina šlechty přišla k majetku za husitství nebo po Bílé hoře, nebo jej zdědila po rodech, které jej získaly po Bílé hoře. Ty není třeba nijak litovat. Na počátku většiny šlechtických rodů stál prapředek zloděj a na konci jeho potomky okradl někdo jiný. Podívejte se na dnešní miliardáře, to je nová šlechta naší doby. časem jejich potomci, např. Bakalové, budou dávat na odiv svou kultivovanost, a přitom prazáklad rodinného jmění Bakalů je ve zmizelých fondech na rekultivaci krajiny po důlní těžbě a asi 40 000 bytech ostravských havířů. Zatím jsou ti novopečení miliardáři parvenu. Ale jejich děti nebo vnoučata už nebudou.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pozemková reforma za první republiky rozbila šlechtické a církevní velkostatky a udržela řádově statisíce lidí na venkově, protože dostali půdu. Počítám to i s rodinnými příslušníky osoby která převzala příslušný dekret. Pokud by k reformě nedošlo, venkov by se pravděpodobně začal vylidňovat už tehdy a následky vidím spíš negativně - spoustu nezaměstnaného lumpenproletariátu v ghettech kolem měst.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Za prvé jste pozapomněl vysvětlit, proč ještě ráno byla pozemková reforma krádeží, za druhé venkov by se nevylidnil, protože by na polích neměl kdo dělat. Industrializace ještě na dveře neklepala. Tedy alespoň v zemědělském sektoru a ve střední Evropě.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Josef (neověřeno)

Trvalý odkaz

Babiše výjimečně nechal na pokoji.

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)

že to kopnutí bylo oprávněné a správně umístěné do kontextu.

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

vyšperkoval kopancem do Bimba.
Na zločince Babiše zapomněl, bo stařecká demence. Chtěl to udělat, ale nemohl si vzpomenout, jesli má žízeň, anebo se mu chce na záchod.

Průměrný počet slepic: 4 (14 hlasů)

od rána do rána pouze ve volné noční košili.
Takže nemám co rozepínat.
Problém je vyřešen dříve, než nastal.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

blbost?
Pečlivě jsem studoval v raném dětství pohyby venkovanek. Opravdu byly ještě takové, které běžně chodily bosky a poměrně dlouhých sukních.
Pouze přidřeply a nikdy nic nezvedaly.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

byli řádně zvoleni svými pány a kolaboranty s cizí mocí. Říši už nevede císař, ale makrela. Okna paláců nejsou z bezpečnostních důvodů otevíravá.
Uchazečů o posty místodržících jsou celé kandidátní listiny. Dosazují je samotní poddaní pod pohrůžkou ztráty her a chleba z agrofertích pakáren.

Průměrný počet slepic: 4.2 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

On odboj českých stavů vůči Habsburkům začal dávno před Bílou horou či III. defenestrací (Laco, chválím - že byla třetí, to mnozí netuší). Váže se k roku 1547. Když už operujeme wikinou, pak tedy i v tomto případě:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Stavovsk%C3%BD_odboj_roku_1547

Důsledek tohoto neúspěšného odboje vlastně předurčil i výsledek odboje 1618/1620. Po svém vítězství v roce 1547 totiž Habsburkové potrestali především české města, zatímco šlechta dostala v podstatě pardon. Naopak města byla různými tresty z velké části zbavena ekonomické, a tím i politické samostatnosti a významu. V roce 1618 pak chyběla šlechtě jako důležitý spojenec. Lze zaregistrovat, že tresty a majetkové přesuny po Bílé hoře se tudíž týkaly především šlechty, případně jimi ovládaných měst jaksi zprostředkovaně. Města jako do značné míry samostatná entita v Čechách a na Moravě jakoby neexistovala, ovšem na třicetiletou válku doplatila samozřejmě hanebně.

A abychom se nedrželi jen té (zasrané) wikiny, doporučuji k případnému studiu dvě díla francouzského historika /(a velkého příznivce českého národa) Ernesta Denise.
1. Konec samostatnosti české (začíná správně už rokem 1526 a zvolením Ferdinanda I. českým králem) z roku 1890. Druhé vydání (které mám) zařídil F.Šimáček v roce 1909.
2. Čechy po Bílé hoře. Monumentální šestisvazkové dílo z roku 1903 vyšlo opakovaně, naposledy myslím že čtvrtým vydáním v roce 1930 péčí nakladatelství Šolc a Šimáček.

Roztomilé mi připadá, že jsem obě díla zakoupil v antikvariátu v Gottwaldově za svého moravského období koncem 80.let. "Konec samostatnosti české" stál 24,- Kč a všech šest svazků "Čech po Bílé hoře" pak za 240,- Kč. To byly poměry.....

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

vlastně napište, jak vám mám vynadat, anebo se vám posmívat, že jste úplný blbec, když jste to tu tak pěkně vypsal.
Kvůli vám mám zcela zkaženou neděli.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Jen já sám, vždycky sám... vím, co jsem za blbce. Moje tradiční životní role. Snažím se to maskovat, ale moc mi to nejde.
Nu což, na těch pár let už se s tím nějak srovnám.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)