Já bych neřekl, že je konec

Autor

Ohlédnutí za americkými volbami opět odsuneme, protože včera vybafla další horká novina - příměří v Karabachu. Je tedy nejvýše záhodno celou tu věc řádně prokydat, protože si nemohu pomoci, nemám pocit že jsme na konci románu. Naopak... čteme pasáže z nejhlubší krize. Pointa ještě nezazněla, na tu si budeme muset ještě chvíli počkat. 

Začneme shrnutím dosavadních událostí: 

Zde na Kydech jsme Karabach opustili ve chvíli, kdy jsem situaci přirovnával ke dvěma malým občanským válkám, které se vedou nejen na Karabašské frontě. Že jde o politickou budoucnost arménského premiéra Pašinjana a vlastně i o budoucnost azerbajdžánského minierdogana Alijeva.  Tvrdil jsem, že to bude ještě chvíli trvat, ale z vojenského hlediska se toho už moc nestane. 

Když se podívám na aktuální mapu fronty a boje, pak konstatuji, že Azerbajdžán za měsíc velmi tuhých bojů, při kterých obě strany přiznávají ztráty stovek mužů (to znamená že ve skutečnosti jsou to tisícovky mužů), při využití turecké vojenské pomoci, tureckých dronů, bojových letadel a po vystřílení šíleného fláku munice, postoupil na jihu karabažské enklávy o zhruba padesát kilometrů. Upozorňuju, že je to zrovna ta část enklávy, která není tím vlastním Karabachem, ale je to prostě území, které si Arménie obsadila navíc. V posledních dnech pak udatní azerové postoupili k městu vesnici Susa, kterou zřejmě dobyli. Z karabažského uzemí tak získali zhruba třetinu - tu nejméně zalidněnou s nejmenší infrastrukturou. Ovšem - do Stěpankertu bys kamenem dohodil. 

Pak sestřelili Rusům bojový vrtulník Mil-mi 24 a to někde na hranici Arménide a azerbajdžánské enklávy Nachičevan. 

A pak už byl najednou mír. 

Arménský premiér oznámil "velmi bolestivý" podpis podmínek příměří, který ukončuje boje tak jak to teď je. Žádné stahování azerbajdžánských sil. V Arménii to vře, vypadá to na palácový převrat který náš prozápadní premiérek nemusí vůbec přežít, případně se brzy vynoří ve Francii s doživotní nálepkou zrádce. 

Azerbajdžán se zase Rusku velmi uctivě omluvil za sestřel bojového vrtulníku. 

Aniž bych chtěl vidlácky nějak machrovat, mám pocit, že premiér Pašinjan svoji malou občanskou válku prohrál a naopak Alijev tu svoji vyhrál. Dovedu si představit, čím Pašinjan zaplatí za svojí prohru - možná i životem, nebo minimálně vyhnanstvím.  A čím  musel Alijev zaplatit  Putinovi svojí výhru?  Dobytým územím.  

Když v Sýrii sestřelilo Turecko Rusům obstarožní bombardér, tvrdil jsem, že ho tam Putin poslal téměř schválně, protože to mu umožnilo zasáhnout. Tenkrát zakázali charterové lety do Turecka, to přišlo o celou jednu turistickou sezónu a nakonec se s Putinem vlastně ještě rádi dohodli. 

Teď mám podobný pocit. Sestřelený vrtulník a dva mrtví umožnili Putinovi, aby bouchnul pěstí do stolu a řekl, jak to bude. Zároveň umožnil Alijevovi si zachovat tvář tím, že vlastně neprohrál a získal kus prázdného území, které ve skutečnosti vůbec nemá, protože se mu tam budou promenádovat po zuby ozbrojení mírotvorci s právem střílet. A křesťanští civilisti se tam mohou vrátit... Na zachování Alijevské tváře to stačí, ale vítězství bych tomu teda neříkal. 

Mimochodem... to právo střílet je něco, co mi evokuje, že fakt ještě není konec. Tohle není nějaké diplomatické urovnání konfliktu, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Azerbajdžánská delegace si v Moskvě vyslechla asi hodně ošklivý Putinův monolog na téma sestřeleného vrtulníku, dvou mrtvých a pak strohé oznámení, co nastane, když neposlechnou. Ano, Alijev si zachoval tvář, ale ztratil tisícovky vojáků při dobývání území, které teď hladce odevzdal Putinovi, protože Putin může před svými i před celým světem argumentovat napadením svého vrtulníku a zároveň se může prezentvoat jako garant toho, aby tam lidem nepadaly granáty na hlavu.  

A Arménie? Ti jsou rádi, že to takhle dopadlo, protože navzdory mým očekáváním, Azerbajdžán měl víc munice, víc vojáků a víc turecké pomoci než jsem čekal a reálně ohrožoval Stěpankert.  Z premiérského křesla v Jerevanu to muselo vypadat dost hrůzostrašně. Poté, co jim Putin furt opakoval, že na Karabach se žádná spojenecká smlouva nevztahuje a že si musejí hoši vybrat, jestli půjdou s Ruskem nebo s EU, tak asi moc dobře nespali.  Navíc ta arménská delegace v Moskvě také užila svoje... Ten posměch, že jejich noví skvělí ojrospojenci jim posílají brožurky o korupci místo munice.

A tak nakonec Arménie musí ještě ráda souhlasit s tím, že ruští vojáci budou nejen na základně, ale vlastně všude, protože všude jsou ohrožení. 

Myslíte, že je pro Putina problém zajistit nějaké to porušeníčko příměříčka při kterém bude nutné střílet? Možná to i nějaký ten pěšáček Ivánek odnese, ale to se snese. Ale bude to super důvod navyšovat na místě techniku, stavět si radary na každý kopec na který si ukážou. Pokud by se Arméni cukali, stačí zařídit nějakou dělostřeleckou salvu od Azerů a hned hoši pochopí, k čemu tam Rusové jsou. 

Azerové si také nemohou moc vyskakovat, protože pokud začnou mírotvůrci střílet, nikdo nepozná, kdo si začal. Zřejmě na něco podobného tu a tam dojde a každý mrtvý Ivan zajistí stažení azerbajdžánské armády zase o něco víc zpátky, protože mírotvůrci si nenechají dělat na hlavu, Putin bude bouchat do stolu, protože jeden skutečný ruský nálet by azerbajdžánskou armádu zadupal do doby kamenné. Minimálně z morálního hlediska.  

A pokud Arméni pochopí, kde je jejich lokajské místo, třeba jim Putin ten Karabach za pár let zase vrátí. Něco se zinscenuje a Azerbajžán ještě rád pro jistotu stáhne všechny síly. Karabach se stane tím stejným, čím je doteď, jen to bude garantovat Rusko. Putin se postará, aby něco podobného vyneslo do premiérského křeslav Jerevanu  nějakého kvalitního rusohujera, který pak bude vládnout z vůle lidu, ale bude si dobře pamatovat, komu vděčí za svůj vzestup. 

Ne, ještě není konec. Ale odteď se už hraje podle ruských not. Za cenu jednoho bojového vrtulníku a dvou mrtvých si Putin vzal Karabach pro sebe a v Arménii pohřbil na celou generaci všechny nápady na jiné spojenectví než s Ruskem. Karabach bude pořád sporné území, to není nic nového, arménští civilisté se mohou vrátit.  Nic se nemění. 

Jen se to všechno bude jmenovat jinak. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (76 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Vidláku, vypadá to tak, jako byste se snažil naznačit, že ten aktuální vojenský konflikt mezi Ázerbájdžánem a Arménií vyvolalo primárně ve svůj prospěch Rusko. A že ten vrtulník si sestřelili rusové z Nachičevanu pomocí nějakého agenta mezi džihádisty sami. To je ovšem blbost.

Průměrný počet slepic: 2.9 (19 hlasů)

rozhodně nevypadá, Vidlák to popisuje dobře.
Možná byste měl svůj okruh pojmů rozšířit o frázi "využití objektivních okolností k dosažení subjektivních cílů", leccos by Vám pomohla objasnit.

Průměrný počet slepic: 4.3 (30 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já naprosto souhlasím, že rusové dokonale využili objektivních okolností k dosažení subjektivních cílů. Jen mám z tohoto Vidlákova článku dojem, že si myslí, že vytvoření těch objektivních okolností rusové nějak napomohli.

Průměrný počet slepic: 3.6 (9 hlasů)

Jestli tim myslíte, že nikdy nedalipořádně Erdoganovi přes prsty a nevíác ho zachránili a teď využívají chaos, který díky svému Egu vytváří? :D

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Naznačujete dvě různé věci.
V prvním komentáři že 'aktuální vojenský konflikt Az Ar vyvolalo ve svůj prospěch rusko'. - Ne.
Ve druhém pak 'vytvoření těch objektivních okolností rusové nějak napomohli'. Válka není ta okolnost, kterou mám na mysli, tou je intervence na základě způsobených ztrát a škody. Taky mohli ten vrtulník nechat na zemi, namísto toho ho nechali letět - a sestřelit, čímž si otevřeli možnost do konfliktu vstoupit jako přímo zainteresovaná strana, což taky naznačuje i Vidlák.

Průměrný počet slepic: 1.5 (2 hlasů)

Zkusím to vysvětlit. 

Rusko nechá poletovat svoje letadla v blízkosti turecké hranice. Rusko nechává poletovat svůj vrtulník v blízkosti Nachičevanské hranice.... Tečka. Zcela určitě má Putin spoustu vojáků, letadel, aut a dalších jednotek tak různě po Arménii, stejně jako je měl tak různě po Sýrii a podobně. No to by bylo, aby nebylo. Válka je z podstaty bordel nad bordel a dějí se při ní politováníhodné události dnes a denně.  Přitom Putin má i vojenské špionážní družice, má letadla včasné výstrahy létající vysoko a daleko. Má špionážní drony, které letí v patnácti kilometrech výšky a vidí úplně všechno. Přesto nechává svoje vojáky, aby se pohybovali v horké zóně, kde je z principu nebezpečno. Fakt mu hoši ve vrtulníku dokážou přinést lepší informace než dron, co létá někde nad tím? Fakt bylo nutné posílat v Sýrii obstarožní bombardér podél turecké hranice? 

Já si myslím, že Putin chodí těm náhodám naproti. Jeho vojáci prostě "přebíhají dálnici".  Tu a tam někoho přejedou a hned je důvod dálnici uzavřít.  Putin si svůj vrtulník určitě nesestřelil sám, to nebylo nutné. A kdyby  nebyl sestřelený vrtulník, tak by se nějaká ruská jednotka dostala do azerbajdžánské palby, spadlo by nějaké bitevní letadlo, prostě našel by se jiný kámen úrazu, který by Putin mohl použít.   

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Lidičky, neberte to tak vážně. Život máte jenom jeden, igdyž sou aji blboni co čekaj na spasení nebo reinkarnaci. Užíjte si přirozenýho života, pište svoje potřeby a vykašlete se na papaláše. Teď dovyhraje Trump podvodnické volby, pochytá kokoty keří přáli jeho nepřítelovi, naloží je do přívěsu, odkopne Sysifa, vyleze až na vrchol a sjede ten kopec se zavřenýma očima. To bude eště jízda. No a gdo se nemůže už dočkat a chce se pobavit eště dnes, tak si poslechněte stanici Žižkov. Muheeee
https://youtu.be/tyemB-3vlVE

Průměrný počet slepic: 2.7 (19 hlasů)

Paní Soušková je představitelkou protiruského mainstreamu.

Mám dokonce dojem, že obviňovala Čechy, že jsou vinni za otroctví ve světě tím, že vyráběli skleněné korálky a za ně se otroci kupovali nebo tak něco...

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

Podmínky výrobců korálků nebyly nijak záviděníhodné. Měli na výběr, zda umřou hlady nebo budou vyrábět korálky. Otroky pochytali v Africe afričtí náčelníci a prodali Portugalcům, Holanďanům, Angličanům, Francouzům, Dánům, Švédům a ti je odvezli do Karibiku a prodali na plantáže, kde si mohli svobodně vybrat, zda budou pracovat nebo zemřou pod bičem. Podmínky těch černochů v Africe byly horší, dostávali najíst na rozdíl od výrobců korálků. Ale z nejasného důvodu výrobci korálků mohou za otroctví.
Podle této logiky za smrt člověka při obranné střelbě nemlže ten, kdo drží zbraň a mačká spoušť, ale výrobce zbraně.
Korálek je jen bižuterie. Nikdo nenutil obchodníky s otroky, aby za otroky platili právě českými korálky, Mohli platit jamajským rumem, že?

Průměrný počet slepic: 4.9 (40 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ten příměr s tou zbraní je dobrý, tato logika je často používaná, má ovšem jen omezenou platnost. Vina se přesouvá na výrobce jen v případě, že je výrobce Rusko. Pokud je to zbraň americká, může za to oběť. To jen abychom logice učinili zadost.

Průměrný počet slepic: 4.8 (39 hlasů)

Kdo chce psa bít, najde si hůl vždy. Útok na cizí stát je někdy obrana demokracie, lidských práv a svobod, jindy zákeřné vměšování do vnitřních záležitostí jiných zemí.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Záleží na míře té viny.
Ale ani v Norimberku nepověsili žádného bankéře, takže se to všecko právě že tutlá (a vina se rozprostírá, naředí či přesměruje) i takovým způsobem jak předvádí například autorka článku o korálcích.
Takže není třeba mít strach, že by se někdy dohledali ti největší viníci. Takhle to nefunguje. Můžou být stále v klidu, i ti budoucí viníci.
Ostatně jistý Judejed Jehošua prý prohlásil, že je třeba jim odpouštět a nastavit druhou tvář. Prý že i na tom je založena naše civilizace. Říkají mnozí její náramně úspěšní mluvčí, když kriteriem úspěchu je však všecko možné jen ne držení se onoho starověkého kreda.

Fakt je to tak. Ono se nedá říct my nic, vyrobil a prodal by ten ostnatý drát nebo tu bombu někdo jiný. To je jen výmluva, nic víc.
Ale jak píšu výše - buď se měří a koná, nebo se žvástá a řítí do dalšího průseru.

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

No ten, co nás sprasil, eh...teda - spasil.

Zatím bez slepic

že každý je vinen. Vinu má pouze ten, kdo zločin spáchá nebo mu k němu pomůže. Nehodlám cítit vinu za činy jiných lidí v jiné době. Jestli nějaký flagelant cítí vinu, nechť vezme důtky a zmrská se s nimi, dokud si nebude myslet, že svou vinu odčinil.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nelze jednou hubou stále mlít o tom, jak jsme stále více a více provázáni každý s každým ....a mít radost z toho jaký nám to všem přináší pokrok, stabilitu, v podstatě i luxus ...atd....a stejnou hubou ty nesprávné věci, ba nehorázné , někdy až zvěrstva - přiřknout " těm ostatním", to oni sami o sobě, my nic.
Je to "jen" o míře viny.
V podstatě ale i o tom, že pokud o zvěrstvech víte a nebráníte jim...tak už tím jste vinen. Samozřejmě že nesouměřitelně s pachatelem zvěrstv. Které však vesměs tolerujete. Byť o nich plkáte na netu (plkáme na netu).

To není flagelantsví, to je o rozumu a slušnosti. Včetně slušnosti nelhat sám sobě.
Pythagorejská má být Evropa, a Evropani. Tedy hlavně čísla, parametry - neexistuje nic stejně jako neexistuje nekonečno. Takový přístup je demonický, takové uvažování je opičí , bláznivé - tvrdit že se nijak nepodílím a přitom konám něco jiného a toužím po tom podílet se ještě více, jsem přece bezbřeze NEVINEN !!.
Pro jednodušší povahy : Pokud např. platíte daně, tak se podílíte na vybavování a vysílání tkzv. mírových misí. Stejně jako na realné politice Brusele. Kupujete si auto z VW ? Tak finančně podporujete Katar, ten( prý ?) financuje terorismus. Etc etc etc....
Jistě, nemůžete nic dělat. Protože jste jen malý člověk, stejně jako Vidlák nemůže nic dělat, musí živit rodinu. Já taky nemůžu nic dělat. Stamiliony lidí nemohou nic dělat...a přeci jdou pak do války a navzájem se likvidují - to již jsou vinni ? Aha, ne...to přeci ti jejich (volení) vůdcové...ti za to mohou.
Naše viny jsou maličké, zatím. Zatím to jde....zatím letíme kolem 36. patra...

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

Seznam tam má, oproti Vidlákovi, "drobný výpadek" - roli EU (Brusel to určitě myslel dobře, ale dopadlo to jako obvykle).
O celé věci si myslím jen to, že Yossarian by tam teď byl ve své obvyklé roli.

Podstatné je, že dnes si jedu pro kančí hřbítky. Budou v pátek na grilu, přijdou oba synkové (dospělá pánská jízda, + jejich maminka/moje Labuť). Doplní to Saumur Champigny 2017 od Thierry Germaina (čistý cabernet franc). Jinak žádné velké pičičandy, jen bagetka, kyselé houby (poslední loňská sklenice) a trochu brusinek. Jen na závěr kousek pecorina, co mi ještě zbyl v lednici. Včas jsem si uvědomil zákaz vycházení, tak začneme už v pět.
Včera jsem si také přivezl z vinotéky letošní nové Beaujolais. To obvykle není žádný velký zázrak, ale počkám s hodnocením až na příští čtvrtek, kdy se smí otevřít. Dodržování rituálů.....

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

ráno, no já nemám slov...
... to jsem fakt ještě neviděl a neslyšel...

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)

se normálně popravuje.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

In reply to by *.* (neověřeno)

Trvalý odkaz

A nebyla by to škoda?
Koho bych pak tady na Kydech urážel a komu bych se posmíval, že je starý a hnusný blbec?
Je ovšem fakt, že by zbyly ty kančí hřbítky, nebo čím se to zas chce přežrat...

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by *.* (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak kdy, záleží/elo na ročním období, vždy to bylo "za úsvitu"; v tuto bobu je v 5 hodin ještě tma !!

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

žárovkama?
Tak to musíte číhat za vchodovými dveřmi a dávat pozor, jestli okolo nepůjde proud.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by *.* (neověřeno)

Trvalý odkaz

Až mě zítra ráno v pět ke zdi postaví,
ještě si naposled dám vodku na zdraví ...

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

že to na závěr je sýr, protože pít bílé s kancem na grilu je barbarství non plus ultra :)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by sh0tek (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nerad bych se vás dotkl, ale nezbývá mi nic jiného, než napsat, že jste blb. Nemíním to jako urážku, ale jako popis vaší mentální úrovně.

Jen debil se může domnívat, že Saumur Champigny, s upřesněním v závorce (čistý cabernet franc) je bílé víno.

Dále pro vaši informaci (je to jako bych citoval ze slabikáře pro děti s opožděným vývojem) sděluji, že pecorino je SAMOZŘEJMNĚ sýr, a to italský a např. jen v publikaci Federica Corii, Claudie Moriondo a Eli Mornadi "Italské sýry" (česky Pragma 2014) ho najdete 17 druhů. Nákup doporučuji např. v prodejně paní Trnkové "Midaro" v našem statutárním městysi na rozhraní Americké a Pařížské ulice.

Přeji vám dobrou chuť k vašemu asi obvyklému vlašskému salátu z prodejen Žabka.

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

U nás v žabce k vlašáku prodávají Offida Pecorino DOCG, ale to Vy nemůžete vědět, kduž tam nechodíte. Jinak slova "to na závěr" odkazující na Váš příspěvek mohli napovědět, že nemluvím o kaberne...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Arménie Karabach nemohla z vlastních zdrojů udržet. Jakékoliv úvahy o opaku, neodpovídají geografické, hospodářské a mezinárodně politické, realitě. Doba zhroucení, přes heroický odpor obránců, byla jen otázkou času. I když HDP na hlavu se příliš neliší od Azerů, přes prodej ropy Azery, Azerů je více jak 3x víc. Tedy jak vojáků, i jejich finančních prostředků na válku.
Arménie má také problém se zásobováním výzbroje i výstroje. Nemá moře. Už to tu vše dříve bylo řečeno.

Arménie byla a je, plně závislá na mezinárodní situaci. Rusko tam má základnu, ale současná vláda k němu nebyla příliš přátelská, což bylo holé šílenství. Zřejmě živené vágními nadějemi a dolary do soukromých kapes politiků ze západu, hlavně z USA. V rámci protiruského západního tažení, po zpackaném převratu na Ukrajině a následném referendu na Krymu.

Vzhledem ke geografické situaci Arménie, měla tamní vláda už desetiletí intenzivně lobovat, kde se jen dalo, v USA, Evropě, Austrálii, Kanadě, Číně, Indii, východní Asii, latinské Americe a samozřejmě v Rusku. Protože nikdo nebude pomáhat a brát se za zemi "o níž málo víme". Natož pomáhat ve válce. Bohužel, se Západem neprobíhala žádná kulturní výměna, výstavy, akce, upozorňující na Armény, jejich holocaust od Turecka. Upozorňující i na Karabach a Nachičevan. Protože mezinárodní právo zde není jednoznačné. Po zhroucení Ruska v občanské válce se Zakavkazí osamostatnilo. Vznikly zde republiky Gruzie, Arménie, Ázerbájdžán. Arménii se totiž podařilo zastavit poslední turecký nápor. Pak se Turci obrátili na Západ, kde bojovali s Řeky. Těm pomáhala hlavně VB. (I jiné západní země.) Později pomoc odřekla a z oblasti vycouvala, což bylo pro Řeky a křesťany celkově, fatální. Džihád je z části vyhnal, z části, větší, vyvraždil. Západ je v tom prostě nechal. A má historickou vinu. Na rozdíl od snah odškodňovat migranty z Afriky nebo diskriminovat na západě původní obyvatelstvo ve prospěch migrantů a a podobné zrůdnosti, skutečnou. (Mimochodem, dle US, francouzských a britských plánů během I světové měla vzniknout svobodná Arménie, až k jezeru Van a zabírat část pobřeží Černého moře. A Řecko mělo dostat historicky už od starověku území s řeckým osídlením na pobřeží Malé Asie. Turci tyto plány "převezli". Armény vyvražďovali systematicky už desetiletí před válkou. Ve válce intenzivně. (Zatímco muži byli na frontě v turecké armádě, vyvraždili v zázemí jejich ženy a děti. A co nestačili s Řeky a Asyřany, dohnali také během války.)
V té době byl Karabach součástí Ázerbájdžánu, ale Nachičevan (arménský název) součástí Arménie !!! Až po připojení k SSSR byla zřízena rozhodnutím nejvyššího sovětu arménská autonomie v Karabachu a oblast Nachičevanu byla připojena k Ázerbájdžánu. Ale v té době neměly oba národy mezinárodní subjektivitu! Tozn. že po rozpadu SSSR právně platil předchozí stav. A Azerové měli arménský Nachičevan, tozn. že Arméni měli právo na Karabach. Pokud nechtěli vracet předchozí stav. Za zmínku ještě stojí, že Azerové během času Nachičevan etnicky vyčistili (džihádem mírnější intenzity, stejně jako Albánci rozsáhlé části Kosova nebo migranti rozsáhlá urbanizovaná území západní Evropy - vývoj jako v obdobných situacích stejný ve všech částech světa) od Arménů a v Karabachu podíl Arménů pod azerskou správou stále klesal. Což byl právě ten historický impuls k připojení k Arménii.
Dále, Arméni nebyli na válku připraveni. Trestuhodně. Žádné moderní zbraně, ani taktiku proti nim. Drony je decimovaly velmi efektivně bez jakéhokoliv krytí.
Tohle vše je trestuhodná vina současné i minulé vlády. A trest přišel.

Průměrný počet slepic: 5 (52 hlasů)

Útok Azerů se kryje s obdobím zatčení a eliminace opozice v Turecku a následnou agresivní politikou Erdogana na všech frontách. Který otevřeně vznáší své územní nároky, vede několik konfliktů naráz, chce být Vůdcem turkického a islámského světa a masivně zbrojí.
Je jasné, že za útokem je Erdogan. Který využívá rozpadu identity Západu, dané z USA importovanou politickou korektností. A v Evropě šílenou, od normálního života odtrženou, bruselskou agendou EU. (Nedávno jsem někde slyšel, jaké starosti v Bruselu má mladá pirátka Gregorová... žádná pomoc trpícím Arménům, žádná skutečná lidská práva, skutečná zlepšení života... jen chce protistraně legislativně, po demokraticku, zacpat hubu... Nechtějí /a snad ani nejsou schopni svou mentální výbavou/ řešit skutečné problémy.) Momentálně je tam hit cancel culture, mazání nesprávných názorů nebo jen omezování svobody projevu ve sdělovadlech.

Erdogan útočí na Řecko, v Sýrii podporuje roky islámský džihád, provedl invazi do Lybie. Uráží Evropu a vyhrožuje jí, zatím jen slovně. Dokonce jsou předpoklady, že za teroristickými útoky poslední doby je on. Aby Západ vytrestal a aby odvedl pozornost od současného vraždění Arménů, mimo jiné. Minulý holocaust Turkům taky prošel...
Turecko Azerům pomáhá otevřeně vojenské i finančně. Bez něj a jeho mezinárodního krytí, by Azerové měli daleko méně šancí...
------------------------------------
Rusko.
Je spíše na straně Arménie. Ovšem, nemůže vystupovat otevřeně nepřátelsky proti Ázerbájdžánu a ostatním islámským zemím. Je v choulostivé situaci, přinuceno tančit mezi porcelánem, kde nesmí rozbít jediný džbán.
Také musí postupovat podle mezinárodně chápaného "práva" ( Západem!!) dle situace v oblasti (viz. výše problematika Karabachu). Pokud nechce další konflikt se Západem. Tedy hlavně s USA. Je už v Sýrii, dlouhodobě pod sankcemi a jestliže chce doma udržet sociální smír, finančně na víc nemá. Válka na Kavkaze, s velkými riziky, kdy USA mohou sehrát roli jako kdysi v Afghánistánu, rozhodně není v jeho zájmu.

Evropa.
Erdogan si k útoku vybral období, kdy je Evropa paralyzována migrací a zvráceným chápáním lidských práv. Zcela neakceschopná. Souvisí to i s centralismem EU. Která shora direktivně brání prosazení zdravého rozumu v jednotlivých státech. Jediní, kdo po teroristických útocích chtějí něco dělat, jsou Rakušané a Francouzi. V Německu Makrela otevřeně dává najevo, že německé investice v Turecku jsou hlavní a proti Turkům nepůjde. ( Do jaké míry je v tom strach z 6 mega Turků v zemi, je nejasné.) Stejně se na věc dívají Španělsko a Itálie. Švédsko, Belgie a Holandsko jsou paralyzovány islámskou imigrací a neakceschopné. V4 je v těžké defenzivě proti Bruseli už v jiných otázkách a místní deep state nebo kavárna, či jak to nazveme, drží, i když nevládne, společnost v šachu. (Vzpomeňme třeba Polsko a tamní průvody LGBT parády a demonstrace mladých městských liberálů a hujerů EU, třeba za potraty, což ještě před 15ti lety bylo nemyslitelné. Pouze v Maďarsku je situace o něco lepší.)

USA.
Jsou paralyzovány zvráceným chápáním lidských práv, migrací nekompatibilních obyvatel a kultur a diskriminací obyvatelstva, které je nejpočetnější a nejvíc odvádí na daních. V současnosti se k tomu přidal otevřený rasismus BLM. Podporovaný jednou ze dvou hlavních politických stran. Bílí libtardi si od toho slibují, že jim pomohou zničit systém, znárodní kapitalisty a všichni lidé budou bratři. Oligarchie v pozadí, jejíž koncerny podporují nepokoje v ulicích (mimo jiné posílají těžké peníze na konto BLM!) chce platit ještě méně daní a systém naopak utužit. Jen, co se dostane k moci. Všichni se domnívají, že to nakonec zmáknou. Ve svůj prospěch. Jenže vždycky je někdo třetí vzadu...
Na tento spor se zadělalo už v 70 tých letech, po privatizaci zdravotnictví a plynulém přesunu (dodnes!) daňového zatížení od nejbohatších na střední vrstvy a následnému odpírání nejchudším přístupu ke zdravotní péči, vzdělání a dalším službám státu a jejich dědičnému vytlačení na periferii.
Vojensko-průmyslový komplex je stále silný, přes US vnější i vnitřní dluh, protože odebírá, za státní peníze (běžný US poplatník to neovlivní), produkty z firem, vlastněných US oligarchy. Kteří zemi vládnou. A soupeří s ostatními státy po celé zeměkouli. O přístup ke zdrojům. Které jsou po světě, slovy krvavé Madlenky "nespravedlivě distribuovány", tozn. momentálně je US oligarchové nevlastní. Pokud by se Rusko zapletlo nějak na Kavkaze, ihned by toho USA využily (z případné kořisti nebude mít běžný US občan nic) proti Rusku. Vzpomeňme na Afghánistán. O démonizaci Ruska v US koloniích, jako v Evropě, (o ČR, mateřské to zemi čučkaře Koudelky ani nemluvě) netřeba se zmiňovat. Ani ke causám typu Skripalovi a když to začalo usínat, tak zase Navalnyj. Nebo české pražské provokace...
Stojí za zmínku, že USA nevadí tristní stav lidských práv v Turecku (ani rozřezání novináře Chášukdžího motorovou pilou Saúdy, shodou okolností právě v Turecku), ani nevzpomenou arménský holocaust. Když jde o peníze (a vojenské základny proti, nerostným bohatstvím nechutně obdařené zemi), jde vše stranou.
A co se to říká o ropovodu a plynovodu z Ázerbájdžánu ke Středozemnímu moři?? Kde se mají angažovat US firmy? Přes Sýrii to teď nejde, tak....

Írán.
Arménie v současnosti mohla být zásobována POUZE Z ÍRÁNU. Problematice se věnoval např. ruský Vzgljad, který publikoval názory íránských představitelů. Ti neustále opakovali, že Turecko si nesmí dovolovat a na druhé straně, že Arménie musí území "vrátit". Má rychle rostoucí (dnes téměř 1/3!) azerskou menšinu, sice šíitskou, ale jinak nepříliš kompatibilní s árijskou populací Íránu. I nad těmito Azery se snaží získat vliv Turecko. Írán je v obdobné choulostivé situaci jako Rusko. Nechce, aby sílil vliv Turecka, jímž je do budoucna ohrožen. Zároveň z těchtýž důvodů musí podporovat, aspoň formálně, Azery v Ázerbájdžánu, jinak riskuje nepokoje doma.
Co je hlavní. ZAVŘEL ARMÉNŮM HRANICE. Což definitivně rozhodlo. Letadly se chybějící výzbroj, střelivo, výstroj, zdravotní materiál, posily že zahraničí, dovést nedají. Pokud nechcete otevřeně stranit jedné straně. Neutají se to. A letadla mohou být sestřelována... Bez doplňování zbraní a munice zvenku, Arménie nemá nejmenší šanci.

Ostatní země.
Zbraně Azerům prodávali všichni. Každý, kdo měl co nabídnout. Včetně ČR.

Turecko.
Neustále agresivnější a agresivnější. Má početnou armádu, hned po USA. A intenzivně zbrojí... Má konflikt se všemi sousedy, otevřeně sní o chalifátu, že bude vůdcem islámského světa a invazi do Evropy. Která je v současnosti rozložená. Napadení Arménů je dobře načasované. V USA zfalšované volby, soudy a možné nepokoje. Arméni tam teď nikoho nezajímají.
O hrozbu od Turecká se euroúředníci ve skleněném zámku EU v Bruseli v nejmenším nestarají. Přesto, že analytici, včetně našich, jako Novotný, Koller, Šándor a další, upozorňují, že turecká hrozba (na rozdíl od vyfabulované ruské) je reálná...
A je téměř jisté, že Erdogan, kterému vyzbrojení a růst populace na 70 000 000, tedy schopnosti vést válku, dotoval Západ, se nezastaví. Jako kdysi pán s knírkem..

-------------------------------------
Závěr.

Kdo Arménům zachránil aspoň to, co ještě mají?
Jednoznačně Rusko. Neustále vyjednávalo a teď, co mu sestřelili (omylem ;) vrtulník, se do toho opřelo. Jen mu Arméni vděčí za existenci. Po roce 1918 stejně, jako dnes. Turci by je dovraždili za nezájmu USA a Evropy a bylo by po problému.
Na věci nemění, že to Rusko nedělalo z čistého entusiasmu. Hasit rozsáhlý konflikt na Kavkaze, kde už angažuje i Pákistán, vysíláním bojovníků (rozuměj teroristů) a mít za humny islámské teroristy ze Sýrie a ostatních zemí, není v jeho zájmu. Nebo podpora džihádu od USA... Jeho zájem v Zakavkazí je klid. A neztratit tvář. Pokud nynější řešení vyjde, Rusko uhrálo maximum možného.

Kdo je vítězem? Jednoznačně Erdogan. Získal přimět spojení s Turkity na Východě, od Ázerbájdžánu přes střední Asii až do čínského "Turkestánu". Získal přímý přístup k ropě a plynu z Ázerbájdžánu a ze Střední Asie. Vypadá to jako zlý sen. Zastaví se nebo nám za naši lhostejnost v Evropě ještě zatopí? On nebo jeho následovníci??

PS:
ČR je tak trochu v situaci Arménie. Ani o nás toho svět moc neví. Děláme závislou politiku, tak nás už ani neregistruje. Také máme větší sousedy, kteří si na nás dělají nárok. Také nemáme moře. Jenže, na rozdíl od Arménie, nemáme, ani poněkud zastaralou, armádu. Zato máme Hřiba, Bartoše, Langšádlovou, Gregorovou, Milku, Kalouska, Fialu, sudeťàka Jurečku a další. S nima to vyhrajem...

Průměrný počet slepic: 4.9 (70 hlasů)

To je hezký rozbor. Muselo to dát práci.

Průměrný počet slepic: 5 (25 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jsem rád, že to nepíšu nadarmo. O tu oblast se zajímám už od r. 88. Přispěl jsem tehdy na Arménii finančně a s organizováním pomoci. Bylo tam ničivé zemětřesení.
Moc práce to nedalo, jenom to sepsat...

Průměrný počet slepic: 5 (30 hlasů)

Arménii mohla pomoci rozhodná mezinárodní reakce. Z rozloženého Západu nepřišla. Ekonomika a "klid na práci" jsou přednější.
Agresor, co zbrojí ostošest. Vymyslel ideologii, chce se stát vůdcem muslimů a Turkitů zvláště. Právě v Lybii, Sýrii, na Kavkaze a doma proti Kurdům zkouší, co všechno mu projde. Zatím mu to prochází hladce. A sílí a sílí.

Jakou historickou paralelu to jenom připomíná??

Průměrný počet slepic: 5 (26 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

pořádně nasrat.
Tak tedy vězte, že jste mamlas, který cpe hotové články do diskuze, namísto aby je posílal Vidlákovi.

Máte ode mne patnáct kur, více vás odměnit neumím.

Průměrný počet slepic: 4.9 (30 hlasů)

Je škoda že Vidlák nemá přístup k mapě dojednaných ústupků azerům. Z Náhorního karabachu zbude do 1.prosince 2020 arménům jenom malá enkláva o velikosti cca jedné jedenáctiny původní rozlohy armény ovládaných území v Azerbajdžánu (oblast kolem Stěpanaketu). Tato navíc bude spojena s Arménií pouze "koridorem" o šířce 5 km (Lachin Corridor). Z dlohodobého hlediska je to stejně neživotaschpný stav jako meziválečný Gdaňský koridor. Karabach přestává plnit funkci mohutné horské uzávěry nad Arménií se všemi z toho vyplývajícími důsledky. Arméni budou zhruba v situaci vymiškované První republiky po odstoupení pohraničí. Bez protektora se už neobejdou.

Průměrný počet slepic: 4.7 (22 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

ten "5km koridor" je víceméně jedna horská silnice typu "zleva propast zprava horský štít" a kolem širokodaleko žádná jiná možnost průjezdu ( https://postimg.cc/5XJD6hY7 ), takže 5km šíře nebo 15km, všecko jedno. Jedna lavina (nebo diverze) a Stěpanakert bude odříznut, proto tam taky plánují 6 kontrolních stanovišť na zhruba 40km vzdálenost

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Menší oprava "mít na dvorku" vytváří dojem, jako by ho na zadním dvorku nikdy neměli, což není pravda, rusko tam Islám mělo vždy, měnili se pouze loutkovodiči z aglosasů ostrovních na anglosasi severoamerické ;)

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Moc dlouhé, ale přečetl jsem to. Hezký rozbor. Děkuji.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Dobře napsáno, ale jednu věc si dovolím doplnit. KOVID! Pandemie odvrátila pozornost USA i Evropy k vlastním vnitřním problémům. Navíc omezila možnost demonstrovat spolu s nouzovým stavem v mnoha zemích na menší protesty v rouškách. A média jsou plná kovidu, ekonomických problémů v nouzovém stavu a voleb v USA. Na Karabach už nezbylo moc místo v novinách a TV. A mnoho Evropanů i Američanů má starost, jak si vydělá na svůj chléb a nájem, takže nevěnuje tolik pozornosti válkám v zahraničí. Proč asi čekal Erdogan na kovid s válkou? (než dal pokyn Alijevovi).

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

neboli NATO je u Kaspiku, v Baku. Ropa poteče do Říše.

Průměrný počet slepic: 4.3 (18 hlasů)

Velmi výstižné vyjádření podstaty pár slovy. (Je to jako od Ládika!!!.)

Průměrný počet slepic: 4.1 (18 hlasů)

Pod tlakem plynů a spermatu
vybouchl, není návratu.

Průměrný počet slepic: 2.6 (9 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

kradeš slova.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

teče od roku 2006 (ropovod Baku-Tbilisi-Ceyhan, operátor British Petroleum) a víc ji tam prostě tím průřezem neproteče... Pikantní je, že ropovod prochází (společně s plynovodem a železnicí spojující Azerb. s Tureckem přes Gruzii) cca 10km od hranic s Arménií, což skýtá zajímavé možnosti, pokud se Arménům bude zdát, že je jim ubližováno.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak dlouho bude ještě trvat, než skončí volby v USA nějakým výsledkem? Týden? Měsíc? Rok?
Od víkendu se počítání hlasů nepohlo ani o píď. Může za to Trump nebo Biden?

V TV slyším celý den, jak Biden vyhrál volby, a musím se smát, až se za břicho popadám. Protože ani jedna ze dvou možných podmínek výhry nebyla splněna. Trump porážku neuznal a stát výsledek voleb nevyhlásil.

https://www.nytimes.com/interactive/2020/11/03/us/elections/results-pre…

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Chystám se do Arménie a taky do Gruzie. Je to moje cestovatelská priorita. Moc se těším, na hory a kláštery, víno a jídlo a hlavně na lidi. Do Ázerbajdžánu nepojedu, neláká mě.

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

a HLAVNĚ se ve zdraví vraťte!

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

V každém případě si počkám na léto alespoň babí :)

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Pořád mám na mysli,že to byla součást s děním v Bělorusku.
Erdogan jen prokázal,že je sluha USA,doma mu teče do bot,tak to řeší na cizím území.
Putin musel zasáhnout,aby to včas uhasil,protože dění v USA může vyvrcholit podobně,jak to řeší Erdogan.
Jak víme,Trump vyměnil ministra války,ten snad nemá nic společného s volbami,ten důvod je jiný.
Možná mne někdo opraví,ale Pompeo po Evropském turné,jakoby zmizel ze scény,už tím jak postrčil Vystrčila,mne potvrdil,že je spíš z bažiny.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Od pátku 13. bude 10 dnů jezdit po zemích, které gratulovaly Bidenovi a bude jim vysvětlovat co a jak. Začíná u motýla Emanuela ve Francii:

https://www.teraz.sk/zahranicie/pompeo-navstivi-spojencov-v-europe-n/50…

(Doník hraje golf ...)

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)