Vidlácké poučení z konvenčního konfliktu

Autor

Krátký koronavirový úvodník: 

Tentokrát o amerických doktorech, kteří nám měli podle zpráv z médií pomoci zvládnout epidemii...

Pak se začalo spekulovat, že nás tady budou píchat experimetnální vakcínou, protože češi jsou dobrý pokusný materiál. 

Nakonec se ukázalo, že nepřijel žádný velkolepý tým, ale malá hrstka doktorů, kteří u nás nikoho léčit nebudou, nikam se nezapojí a vlastně si jen udělají konferenci z českými zdravotnickými hlavouny a budou tomu říkat výměna informací. 

Pak přijedou domů s očima navrch hlavy a opatrně budou hlásit nadřízeným, že Čehuni mají zdravotnictví, které zvládlo nápor, který přepočteno na USA, by byl, jako kdyby tam denně přibývalo 300.000 (slovy tři sta tisíc) nakažených. Že slavný Ňů Jork a jiná velkolepá města v té nejvelkolepější, nejmladší, nechytřejší a nejkrásnější zemi  jsou sto let za opicemi.  Že češi, přes třicet let rozkrádání nemocnic ve velkém, dokázali zvládnou něco, do by USA položilo do týdne i kdyby jim vládl Donald Biden s Joe Trumpem dohromady. 

Tolik ke koronaviru..

 

A teď vzhůru do Karabachu: 

Horkou linii fronty už obsadili ruští mírotvorci, kteří teď opatrně pouštějí do světa různé zajímavé poznatky. Další bum bum hned tak nebude , tož zhodnotím vlastní omyly i jiné kydy. 

Začnu jednou čerstvou informací... Rusové odhadují ztráty bojujících stran na deset tisíc arménů a patnáct tisíc azerbajdžánců.  Dost drsné číslo. Porovnejte toto číslo za měsíc a kousek bojů s asymetrickými konflikty a  zjistíte, že Tálibánu by tyto ztráty vystačily na deset let, Asadovi na rok a Libyjci by si s tím vystačili také mnohem déle. 

Vidlácky bych si tedy myslel, že jsme po dlouhé době byli svědky skutečného konvenčního konfliktu, kdy do sebe šily dvě skutečné armády, které měly na obou stranách muže v uniformách a zároveň to byl konflikt křižácký, kdy se nebrali zajatci a používala taktika spálené země. I dnes, kdy Arméni opouštějí své domovy, je raději zapalují, aby Azerům nic nezbylo. Všimněte si, jak malou cenu měl lidský život a jak snadno se dalo plýtvat těly pro relativně malé území. Pětadvacet tisíc životů pro území o velikosti Znojemska... Pro ono Znojemsko obětovat skoro celé Znojmo... dost drsné. 

Nájemní intervjůci si mohou psát co chtějí o tom, že nešlo o náboženský konflikt, protože Azerové jsou sekulární a nebyl to konflikt mezi křesťanstvím a islámem... Když vidím hořící vesnice a stovky mrtvých vedle silnic, myslím si o tom svoje. 

Vidlácky si musím také začít všímat jedné staré bojové novinky se kterou jsem ve svých prvních článcích vůbec neuvažoval. A to jsou ty bojové drony. 

Na začátku konfliktu jsme byli svědky dělostřeleckého boje. Používaly se raketomety i houfnice a brzy se vystřílela munice. Několik azerbajdžánských letadel či vrtulníků pak dokázalo arménům vyřadit protiletadlové systémy  a od té doby došlo ke změně taktiky. Tenkrát na začátku jsem se Azerům posmíval, že nemají v oblasti plné vlaky munice a nejsou schopní pokračovat v tom, co dělají. Tvrdil jsem, že konflikt zamrzne na nedostatku dělostřeleckých granátů a raket, které není kde brát. 

Mýlil jsem se. Nevím, jestli to byl taktický záměr už od začátku, nebo zda to bylo východisko z nouze, ale každopádně úlohu dělostřelectva převzal dron, který dokázal zhruba totéž co palebný přepad, ale nepotřeboval k tomu to co potřebuje dělostřelecká baterie. Ty stovky granátů, co se netrefí.

Zároveň se dron trefil i do protisvahu za hřebeny kopců, obešel se bez průzkumníků a návodčích přímo v terénu, byl přiměřeně levný a po vyřazení protiletadlových radarů bez problémů zařídil všechny taktické požadavky a zároveň nepotřeboval tuny a tuny trhaviny, nepotřeboval železnice, kvalitní silnice ani množství ženijních prostředků. Dron prostě střelil jednu raketu přesně na bunkr nebo zákop aniž by bylo nutné do okolí vystřílet stovky podobných nábojů, které by jen přeházely hlínu. 

Už chápete, proč všichni  tom Afghanistánu, Iráku, Sýrii  a jinde bojují ve městech a nemají uniformy, protože to je jediný rozumný způsob, jak mohou slabí vzdorovat letecké převaze silného protivníka. Arméni tohle neudělali a Azerbajdžán byl schopen vést proti nim silný konveční útok, aniž by ho to stálo stamiliardy. Drony umožnily Azerbajdžánu zaplatit přiměřenou cenu za munici a postupovat vpřed. 

V čem jsem se ale nemýlil, byl dobře motivovaný protivník, který byl doma ve známém prostředí, který byl schopen v horském terénu vzdorovat i s lehčí výzbrojí. Drony sice Azerbajdžánu pomohly, ale nejsou samospasitelné. Drony dokázaly nahradit dělostřelectvo, ale spíše tou lácí než novými možnostmi. Kdyby měl Azerbajdžán čím zásobovat kanóny, vypadal by konflikt dost podobně. Děla by také zabila velké množství vojáků, jen cena munice by byla větší. 

Zamaskovaný arménský kulomet nadělal i teď pěknou paseku a musel být nalezen, musela na něj být navedena palba či dron a pak teprve mohl útok pokračovat... přesně do  chvíle, než odjinud začal štěkat jiný zamaskovaný kulomet. Azerové měli o třetinu větší ztráty, což není žádná blesková válka. Když desetimilionová země přijde za měsíc o patnáct tisíc vojáků / žoldáků / džihádistů, představte si to u nás... Ztráty jako sviňa. 

I když...  Andor Šandor říkal, že naše armáda by byla schopná boje zhruba stejnou dobu... a asi i se stejnými ztrátami. Přemýšlejí o tom čeští vojclové z povolání? Že měsíc opravdových bojů na úrovni velikosti naší zemičky třeba proti Slovensku / Maďarsku / Rakousku by znamenal, že dvě třetiny z nich by byli mrtví? Nebo náš odpor proti zemi velikosti Polska by z našich bojovníků za Prahu v Afghánu za měsíc nadělal z poloviny náplň do rakví?  A to nemluvím o zraněných, zajatých, nebojových ztrátách a podobných vymoženostech. 

Měsíc malého, pevně ohraničeného, levného, lokálního, konvečního konfliktu by dokázal zcela zničit armádu v polovině evropských zemí... Máme super vyhlídky. 

Zpětně si troufám tvrdit, že Azerbajdžán měl zřejmě ještě dost dronů i dost munice do nich a dost vojáků, které mohl posílat v horách proti kulometům, aby obsadil celý Karabach. Arméni sice mohli vzdorovat dál, zřejmě by jim to šlo i lépe, jakmile by se boje přenesly do rozbořených karabašských vesnic a měst a způsobili by útočníkům další těžké ztráty. A nebo také ne. Organizovaný odpor se už hroutil a záchrana přišla v poslední minutě... Tak či onak, další vzdor by to byl zřejmě marný a stálo by to život i velké množství civilistů. 

Stejně  tak stále tvrdím, že Putin přesně věděl, kdy přijít se svým bouchnutím do stolu. Ani azerbajdžánský diktátorek neměl právě klidné spaní, protože si zřejmě dovedl představit, že velikost jeho azerbajdžánského národa a vítězná válka bude vykoupena padesáti tisíci životy, což by se mohlo jeho poddaným třeba přestat zamlouvat. Mohli by se drze ptát, jestli to mělo cenu. Jestli to "napravení historických křivd" nebylo poněkud drahé a krvavé.  

Do třetice tvrdím, že Arméni se podvolili PAX Russiana přesně ve chvíli, kdy zjistili, že v jejich vytoužené Ojrópě a Americe se nikdo nijak nezajímá o jejich krev a jejich ztráty. Že v Karabachu nejsou žádné velké novinářské týmy od CNN nebo BBC. Zkrátka že na jejich Karabach jim sere Bílý tesák i kdyby to bylo součástí jejich osídlení o dva tisíce let déle a místo toho se v Berlíně i Paříži řeší koronavirus, korupce, Brexit a nějaký francouzský učitel s uříznutou hlavou. Zdokumentované popravy civilistů i vojáků, ostřelování civilních oblastí a tak podobně zvedlo v ojroparlamentnu  ze židle jen Ivana Davida a to jaksi stačit nebude. Zkrátka a dobře, kromě arménské diaspory je má Evropa na háku, nic jim nepošle, nijak jim nepomůže. Nepochybuji o tom, že našemu Soroshujerovi Pašinjanovi to muselo docházet docela dlouho. Na školeních mu říkali něco úplně  jiného.  Budiž to poučením pro všechny Aspeny, absolventy Sorosuniverzit, eurohujery i ostatní rektální alpinisty - až půjde opravdu do tuhého, nikdo vám nepomůže. 

A já znovu nevěřím, že by nějaký Soros měl všechno v ruce a natahoval ruku po nějaké líbodemo světovládě. Tady nedokázal zařídit ani mizernou maličkou pomoc pro svého arménského chráněnce. Nu což, Pašinjan se teď učí, že poslouchat Sorose byl dost blbej nápad. A nasírat Putina, je  ještě horší...

Ne, naopak... Putin zareagoval přesně v intencích mezinárodní diplomacie. Umožnil všem, aby si zachovali tvář. Alijev má to co dobyl, plus něco k tomu, aby to vypadalo dostatečně vítězně. Může si udělal pomníky padlým vojákům, nechat se oslavovat jako prezident osvoboditel, může sypat miliardy do silnic směrem na Nachičevan, může nabízet dotace, aby šel někdo bydlet do vypáleného Karabachu, kde se to bude brzy hemžit různými gerilami.  Bylo by asi dobré, aby moc nezdůrazňoval, že všechno sledují Mírotvorci s právem střílet. Že dobyl něco, kde se mu promenádují ruští vojáci a to jsou jiní sekáči. Ti se nezakecají. A stačí málo, aby o všechno přišel. 

Arménům zůstala druhá půlka Karabachu. Ta lidnatější. Nepřišli o všechno, ale bez Putinova bouchnutí do stolu by neměli nic, jen statisíce uprchlíků, desetitisíce mrtvých a odvěkého nepřítele o dost blíž Jerevanu. Zároveň už vědí, kam vede sbližování s EU a USA. Samozřejmě to také nikde nebudou zdůrazňovat, ale pokud by jen pípli proti Rusku, mohl by Putin svoje vojáky třeba stáhnout. Když je tam Arméni nebudou chtít, tak nevadí, půjdou pryč. Ať si  Pašinjan poradí sám... 

Jo a mimochodem... nechtěla naše armáda koupit nějaká děla Cézar? Není to ve světle onoho karabažského konfliktu dost mizerný kauf? Neměli by spíš nakupovat drony z Izraele nebo Turecka a zároveň nakoupit i prostředky k rušení signálů? Abychom jednoho dne nezjistili, že munice pro děla došla za pár dní a zákopy jsou stejně pod silnou palbou z čistého nebe, se kterou se nedá nic dělat... Naši jenerálové Bečvář, Petrpavel, Opata a další jsou také proškoleni stejným Sorosem...  aby jednou nemuseli složitě a vražedně zjišťovat že i ubohá armáda placená hůř než ta naše by z deseti tisíc našich vojclů mohla šmahem udělat nebožtíky. Takové zjištění by nemuseli přežít, stejně jako ho zřejmě nepřežije ani Pašinjan 

Krátké doplnění ze středečního rána: 

Vlastně by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby  se ausgerechnet právě teď ozvala EU, že chce v Karabachu vyšetřovat válečné zločiny... 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (90 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

jen aby nám ti oslavovaní emeričtí vojenští experti nedovezli další verzi breberky na vyzkoušení. Nikde jsem nenašla odkud jsou, ale v tom Fort Detricku je největší vojenský komplex výzkumných ústavů a laboratoří ,je to vlastně vojenské město. :-(.

Průměrný počet slepic: 4.7 (23 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když ono je to s námi těžké - přijede jich hodně a už tu máme spiknutí, snahu infikovat levné české zkušební králíky v zájmu amerických plutokratů a nejlépe ještě pomocí nosošťourů očipovat. Přijede jich málo a čecháček pláče - oni vůbec nepomáhají ! Ema to však ještě překonala - dovezou nám další breberu ! To malé množství zasahujících lékařů z ciziny (máme tu i Brity a Němce) je v důsledku poklesu nákazy a nezájmu české strany - v rámci první vlna pomoci bylo a stále je připraveno dalších 28 lékařů a sester ze Států, ohledně dalších zemí NATO nemám zdroje.

Průměrný počet slepic: 1.4 (29 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

27. 10. 2020 na návrh vlády vyslovila PS souhlas s pobytem vojenských zdravotníků z členských států NATO a/nebo EU v celkovém počtu do 300 osob za účelem zvládnutí pandemie až po dobu 90 dnů.
Vy víte jistě, kolik těchto vojáků zde už je? Já ne.

Průměrný počet slepic: 5 (16 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Každý argument i zde vnímám a přemýšlím o něm,
ale pokud člověk použije MY a o kousek dál "čecháček" pak prostě ať napíše cokoliv, pro mne spoluobčany pohrdá.

Můžu se s "vidláky" přít, nesouhlasit, kroutit hlavou, mohou mne i urazit, mohou provokovat, ale NIKDY bych o druhém neřekla, že je čecháček.

A to je nakonec i to, co mi zde po SARS-CoV-2 napadení (i naší drahé zemičky) tak vadí a naplňuje smutkem na nálepce "chřipečkář"a hrr na něj, na blbce....

Je to ze stejného soudku a rozděluje to lidi, co by si jinak rozuměli a celkem se (možná, snad) v reálu snadno dohodli, kdyby si naslouchali a nevyzývalo se k nenaslouchání....

Možná někomu i zde nějaký "chřipečkář" místo nákazy zachránil, či ještě zachrání holý život.

A možná nějaký ten "nechřipečkář" někoho pro změnu zase nakazil, či nakazí, protože třeba jezdí do práce s dalším takovými hromadnou dopravou bez rozestupů a vlhká rouška všech pak stejně nikoho po čase neochrání....

Já nařízení dodržuji a přesto roušce (a míře její ochrany) příliš nevěřím....

Nemáte představu (mnozí), jaké to je pracovat dlouhé hodiny v teple, zabalený několika vrstvami "ochranných" prostředků..
Skláním se s pokorou (a navždy budu) před zdravotníky..

Mně nevadí ani ten provokující Klaus, pokud není infekční, či již KOVID prodělal, ohrožuje pak jen myšlenkami a těch se já třeba nebojím.

Bojím se mnohem víc demagogů a davů, hysterie a strachu a jeho důsledků......

P.S.
Když naši lékaři (u nás vystudovaní na náklady našeho státu a tedy i těch "čecháčků") pracují a pomáhají roky zdravotnictví v USA, Anglii, Německu...a nyní sem přijel někdo dělat gesta pomoci a další symboliku, nedivte se,
že to mnohé české občany nerozradostňuje, jako zřejmě Vás.

Nakonec v době celosvětové pandemie, i lékař z jakéhokoliv jiného místa (i s negativním testem, co není nikdy 100 %) je riziko a ne, že ne, a tečka.

Průměrný počet slepic: 4.3 (23 hlasů)

Klausových mšlenek je sakra zapotřebí se bát. Jak ta vypadá když se přemění ve skutky jsem už v ČR viděli.

Průměrný počet slepic: 3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

sakra nadsazený.
Vojenské ztráty arménů dosáhly nejvyššího čísla, která jsem dohledal 1009mrtvých
Civilní dosáhly čísla 65 mrtvých.
https://regnum.ru/news/3100181.html
Je zde kategorie raněných, tam se poměr pohybuje plus minus 1:2
Takže sorry.

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)

To je zase podsazené. Ztráty byly MINIMÁLNĚ na polovině čísel uvedených Vidlákem. A pokud to Vidlák někde četl, tak ruskému odhadu celkem věřím.

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

I já v tom Vidlákovi věřím - na netu je spousta fotek od ruských vojáků z první fáze mírového obsazování Karabachu. Příkopy jsou plné na poslední chvíli postřílených arménských pěšáků z doby kdy už se stahovali do Arménie. Do současné doby se evropa ve zpravodajství držela arménských čísel (silně podhodnocených), ta tisícovka je zlomkem reálného počtu mrtvých na arménské straně. Ke dronům : jejich největší přínos byl v navádění naváděných dělostřeleckách granátů vypálených z normálního laufu někde na zemi. Vyjde to mnohem levněji než podvěšená raketa, a do cíle dopravíte několikanásobně víc výbušniny i střepin. Nejběžněji zde použitý turecký dron navíc neunese víc jak čtyři rakety do 75 kg celkové váhy.

Průměrný počet slepic: 4.4 (11 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Putin o konfliktu v Karabachu: Je to tragédie. Zemřely tisíce lidí"
**********************
(...) „Zemřely více než 4 tisíce lidí, jen podle oficiálních informací. Ve skutečnosti si ale myslím, že to bylo více. Desítky tisíc byly zraněny, zohaveny. ... Proto zastavení krveprolití je hlavní výsledek,“ uvedl ruský prezident. (...)

https://cz.sputniknews.com/svet/2020111712813680-putin-o-konfliktu-v-ka…

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

Zeman to do armády a ministrů hučí už 4 roky marně

raději se koupí houfnice

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Tony (neověřeno)

Trvalý odkaz

ani houfnice se nekoupí : naši pozastavili (čti zrušili) jejich nákup.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hezký, dobrej žánrovej záběr.
Jenže má dvě vady.
/A: jaksi chybí zbraně
/B: jaksi chybí krev na zemi
Takže je to buď
/A : záběr, který dokumentuje zavraždění zajatců
/B: naaranžováno pro PR a můžeme si hodit korunou proč zrovna do cesty ruské koloně?
Že by pro zvýšení morálky?

Průměrný počet slepic: 3.6 (8 hlasů)

těch fotek od rusů je mnohem víc a z různých míst, stačí hledat. Zpravidla nějaké rozstřílené auto a pár mrtvol kolem. Zbraně a cennější vybavení se mrtvým odebírají vítěznou stranou nebo spolubojovníky. Pokud jste byl na vojně měl byste vědět, že vlastnímu mrtvému se vždy bere kvér a známka, a to v tomto pořadí.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

kvér, munice a psí známka. Tedy pokud jej není možné odtransportovat.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

dělostřelecký granát.
Kde jste takové hovno vynašel?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

k hovnu bez návodčích a počítačové základny, jinak vám polovička takových hybridů mezi raketami a granáty vám odfičí do nikam. A k počítačové základně musíte mít i pár lidí, kteří umějí mačkat čudliky.
Daleko levněji vyjde fotka z dronu s koordinátami.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Naváděnou dělostřeleckou munici dnes má ve výzbroji většina evropských armád. Trošku problém je v tom navedení. Buď to pošlou na gps souřadnice podle dronu, nebo musí cíl označkovat (držet na něm laser) návodčí nebo nějaký stroj, zpravidla dron. Ve druhém případě lze spolehlivě ničit i bodové cíle, např tank jednou ranou. Naše armáda naváděnou municí nedisponuje, rozvojoví azeři ji mají. Izrael naše samohybné houfnice DANY, které jsme tam prodali před prodejen Azerbajdžánu upravil a ty teď mohou naváděnou munici používat, což se slušnými výsledky také činí. To že o naváděné dělostřelecké munici nic nevíte Vás nemusí trápit, v době vašeho vojančení Jabůrek dělo ládoval plnou kulí zepředu.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

chytré ty granáty nejsou, aby lítaly podle GPS. Koordináty se zadávají miřičům, nikoli granátům. A k tomu je většinou potřebný jeden zástřel, jehož přesnost vyhodnotí návodčí střelby. Ano, návodčím dnes může být i dron.
Ovšem vaše představa, že dělostřelec si jen tak vystřelí a granát zaletí přesně tam, kam položil nějaký soudruh generál tužku na mapu, tak to opravdu zatím není.

A ještě úplná maličkost - granát opravdu není raketka se stabilizátory a vlastním pohonem. Takové věcičky se jmenují úplně jinak. Lze souhlasit pouze s označením "munice", či více česky "střelivo".

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

si najdete na netu charakteristiky ruského děl. granátu Krasnopol-D, čínského GP-155B nebo mejd in SSA M982 Excalibur - vše GPS-guided projectiles. Některé v závěrečné fázi letu přecházejí na (polo)aktiví samonavádění, takže se strefují i do pohyblivých cílů. Ale to je jen taková třešnička...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

raketky - pardon - granátu - nenacpete koordináty a nepřekecáte ji, aby letěla, kam jí poručíte.
Fakt jste jako malé děti.
Ten váš tzv. granát - hovno, je to raketa upravená k odpálení z dělové hlavně a není to žádný moderní výmysl - je naváděná na cíl optoelekrickým systémem, který vy ovládáte z velitelského stanoviště pomocí zadávání koordinát, česky souřadnic, anebo optickým naváděním zdroje paprsku. Jde o účinné zpřesnění dopadu munice na vytčený cíl.
https://en.wikipedia.org/wiki/Krasnopol_(weapon_system)

Zatím bez slepic

Na to že jste ráno pochyboval o existenci naváděné dělostřelecké munice jste se překvapivě rychle stal do večera kovaným odborníkem v této problematice. Gratuluji.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

granát.
Nic takového jste mi tu nepředvedli. Navádění schopná dělostřelecká munice není ekvivalentní dělostřeleckému granátu. Je to raketová munice UPRAVENÁ k použití v klasických dělových hlavních.
Mimo jiné je poněkud těžší a o dost rozměrnější. A hlavně o řád dražší. Proto jsem psal, že Arméni na nic takového prachy nemají.

A proto jsem se - podle vás úplně blbě - ptal.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

tu gratulaci ke dnešnímu úspešnému rychlokursu beru zpět. pořád o tom víte tolik co ráno. Totiž velké kulové s přehazovačkou. Naváděná dělostřelecká munice totiž může a nemusí disponovat raketovým motorem, nebo generátorem plynů (Base bleed). I bez těchto součástí, které navíc snižují velikost bojové hlavice a množství nesené trhaviny si naváděná munice vystačí s manévrovými křidélky které se vyklopí po výstřelu. Něco k tématu, ať se v tom tak strašně neplácáte : https://www.armadninoviny.cz/nicivejsi-delostrelectvo-nastupuje-nova-ge…

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

bez dodatečného pohonu více, než desítky, v ideálním případě něco málo přes jednotku stovek metrů. Jejich hlavní úkol je stabilizace dráhy. Konečné resumé - předražená hračka bez adekvátního efektu.
Melte si svá hovna dál.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

furt cpete!!!
Zase standardní raketová munice s vlastním pohonem.

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

Перед выстрелом в систему управления снаряда GP155B вводятся координаты цели, благодаря чему реализуется принцип «выстрелил-забыл»
https://raigap.livejournal.com/373264.html

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

to tady ví každej, ale že jste umíněný a blbý jak tágo, to je novinka. Munice bez dodatečného pohonu naváděná po GPS existuje. Samozřejmě že ta korekce je řádově stovky metrů, co jste myslel, že se otočí na obrtlíku a poletí na opačnou stranu? Samozřejmě že na to ty křidélka stačí, stejně tak jako u laserem naváděné, která vás s nějakých iracionálních důvodů do rozpaků nepřivádí. A samozřejmě že umím rusky, já jsem ten hezký co louskal první písmena azbuky když vy jste ještě čural do pískoviště!
Takže vojíne Targusi, smiřte se s realitou a "něsertě si zvyšok vojny" tady.

Zatím bez slepic

Nechci rejpat, i když nemám rád blisty, tak udělali krásný souhrn co bylo potvrzeno vizuálně:

https://blisty.cz/art/101519-potvrzene-armenske-ztraty-v-karabasskem-ko…

Když si to spočtu, tak je to 497 "zařízení/strojů", když budu pčítat, že tam u každého zahynulo max 2 lidi a přitom jednotlivé ztráty vojáků nesmí být.
Proto si dovolím říci, že 1009 ztráty musí být hodně velkej žvást ;)

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Závěr Iščenka vše shrnuje:
Válka 8.8.2008, operace na návrat Krymu, Sýrie, nyní i druhá karabašská válka přesvědčivě dokazují, že Moskva se velmi dobře naučila jako by nic nedělat, ale ve výsledku dostávat vše. Je účelné, aby si to zapamatovali všichni, a řídili se tímto poznatkem v budoucnosti. Bude se lehčeji žít.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

Lukašenko už se poučil, a koupil ud turků stejné drony které pobíjely armény v Karabachu. Nedávno byla podepsána mezi Ukrajinou a Tureckem smlouva o zakoupení dalších kusů, takže ukrajinci jich budou mít k padesáti. My nemáme v této kategorii (drony způsobilé nést rakety) ani jeden a hned tak ani mít nebudeme. Mimochodem i Vidlákem zmíněný nákup samohybných houfnic Caesar byl z naší strany před několika dny zrušen. Nebylo by na sociální dávky pro parazity.

Průměrný počet slepic: 3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Poslední takový seznam zveřejnilo ministerstvo obrany Náhorního Karabachu včera 9. listopadu. Celkově od 27. září do 9. listopadu hlásilo oddělení 1221 mrtvých vojáků. Dnes je tedy jejich počet 1302.

Источник: https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/356322/
© Кавказский Узел

Průměrný počet slepic: 2.8 (6 hlasů)

Stalo se nekdy, ze nejaka strana konfliktu davala pravdiva cisla? Zatim se VZDY potvrdilo, ze svoje ztráty vzdy podceňovala a ztráty druhé preháněla. Proč ti mám věřit, když tady dáváš čísla Arménů, což je super, ale kdybys je nedával jako faktum=toto jsou skutečné ztráty, pak ze super informace se stává směšná informace ;)

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

No dobrá otázka, ale já rozhodně nejsem Mesiáš. Jsem pouhý divák se zájmem o vojenství a starej knecht.
A proč sem dávám tyto údaje?
Jednoduše pro to, že jsou JEDINÉ, které jsou přístupné. Arméni data zveřejňují, potřebují podporu především ze zahraničí, tedy vyšší čísla jsou v jejich zájmu, logické ne?
No a prostě Azeři mlčí, aby nenasrali vlastní, také logické, ne?
Prostě Arméni potřebují genocidu 2020, Azeři zase pohodičku 2020. Obojí protože PR.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

nesmysl. Kdyby arméni troubili do světa jak jsou v háji a jaké mají skutečné ztráty, těžko by se za ně někdo v tak jasném prohrávání postavil. Azeři svoje ztráty samozřejmě taky umenšují.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Rozloha Artsakhu před touto válkou byla 11 458 km2 (zahrnuje původní Náhorní Karabašskou autonomní oblast+okolní obsazené území vlastního Ázerbajdžánu). Takže to bylo o velikosti Středočeského kraje včetně Prahy, případně o velikosti Jihočeského kraje.

Teď odhaduji, že Arménům bylo ponecháno asi 3 300 km2, takže zhtubaúzemí Karlovarského kraje.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

jí věříš?

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

A proč bych nevěřil, když odpovídá mapy.cz nebo maps.googlu a rozdělení "vlivu" odpovídá tomu co rus řekl, že má být, takže proč bych neměl věřit? Máš nějakou jinou, abych změnil názor, kromě výkřiku "jí věříš"?
Potřebuju i nějaká fakt na změnu názoru, pocit mě fakt nestačí ;)

Průměrný počet slepic: 3.6 (12 hlasů)

jsem se zeptal.

Nejseš zbytečně hádavej?

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ja rozporuju fakta, fakty, tomu se rikalo kdysy diskuse ;)

Ty jsi napsal utok bez obsahu, tomu se kdysi rikalo hadani ;)

Takže otazka je co chceš ty a proč bez obsahu útočíš? Nějaký důvod nebo se jenom fakta nelíbí a tak místo rozporování když nejsou fakta staré moderní klasické útok na osobu pojmy/dojmy/pomluvou ;)

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

No tak rozloha samotné původní NKAO je 4388km2, takže musí mít míň.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

No, když vezmu mapu:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Válka_v_Náhorním_Karabachu_(2020)#/media/…

A pak mapu zde:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Location_Nagorno-Karabakh.png

A o té druhé se píše, že má 4400km2 a opticky je +- stejná, tak si dovoluju stále tvrdit, že to je 4400km2, ale jestli dáš jiné informace kde by se tvrdilo něco jiného, pak změním názor ;)

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

na prvni mape ta spodni cast pod oranzovou plochou ohranicena tlustou linkou ale vyplnena salatovezelenou (je tam treba mesto Hadrut) - tak to je cast puvodniho Karabachu (=4400km2 z te druhe mapy) kterou zabral Azerbajdzan

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak je už u Vidláka zvykem, článek rozumný, psaný s nadhledem. Ďábel se však, jak je jeho zvykem, skrývá v detailu. A tudíž takový malý detail, bude-li mít dostatek času a alespoň minimální životní podmínky, múže leccos přeonačit. Dovolím si upozornit na tři.

Arménská diaspora (14 milionú) je druhou největší na světě, hned po židovské.

Co jsem tak sledoval obě země měly určité potíže s mobilizací armády a domobrany. Celkem chápu. Mě by se také nechtělo umírat za Kelnera, Bakalu, Babiše,...

Přírodními podmínkami a historií vytvořená, nám občas nepochopitelná, od naší se značně lišící, mentalita.

Pro rusky čtoucí:

https://colonelcassad.livejournal.com/6334524.html

P.S.
Co se týče ztrát, byl bych velmi opatrný.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

Turek vyhrál a žádná arménská diaspora, ani kecy o mobilizaci, to nezvrátí. Západ pro ni nehne prstem. Dokud nepřijde na řadu sám.

Průměrný počet slepic: 4.2 (16 hlasů)