Vidlácké poučení z konvenčního konfliktu

Autor

Krátký koronavirový úvodník: 

Tentokrát o amerických doktorech, kteří nám měli podle zpráv z médií pomoci zvládnout epidemii...

Pak se začalo spekulovat, že nás tady budou píchat experimetnální vakcínou, protože češi jsou dobrý pokusný materiál. 

Nakonec se ukázalo, že nepřijel žádný velkolepý tým, ale malá hrstka doktorů, kteří u nás nikoho léčit nebudou, nikam se nezapojí a vlastně si jen udělají konferenci z českými zdravotnickými hlavouny a budou tomu říkat výměna informací. 

Pak přijedou domů s očima navrch hlavy a opatrně budou hlásit nadřízeným, že Čehuni mají zdravotnictví, které zvládlo nápor, který přepočteno na USA, by byl, jako kdyby tam denně přibývalo 300.000 (slovy tři sta tisíc) nakažených. Že slavný Ňů Jork a jiná velkolepá města v té nejvelkolepější, nejmladší, nechytřejší a nejkrásnější zemi  jsou sto let za opicemi.  Že češi, přes třicet let rozkrádání nemocnic ve velkém, dokázali zvládnou něco, do by USA položilo do týdne i kdyby jim vládl Donald Biden s Joe Trumpem dohromady. 

Tolik ke koronaviru..

 

A teď vzhůru do Karabachu: 

Horkou linii fronty už obsadili ruští mírotvorci, kteří teď opatrně pouštějí do světa různé zajímavé poznatky. Další bum bum hned tak nebude , tož zhodnotím vlastní omyly i jiné kydy. 

Začnu jednou čerstvou informací... Rusové odhadují ztráty bojujících stran na deset tisíc arménů a patnáct tisíc azerbajdžánců.  Dost drsné číslo. Porovnejte toto číslo za měsíc a kousek bojů s asymetrickými konflikty a  zjistíte, že Tálibánu by tyto ztráty vystačily na deset let, Asadovi na rok a Libyjci by si s tím vystačili také mnohem déle. 

Vidlácky bych si tedy myslel, že jsme po dlouhé době byli svědky skutečného konvenčního konfliktu, kdy do sebe šily dvě skutečné armády, které měly na obou stranách muže v uniformách a zároveň to byl konflikt křižácký, kdy se nebrali zajatci a používala taktika spálené země. I dnes, kdy Arméni opouštějí své domovy, je raději zapalují, aby Azerům nic nezbylo. Všimněte si, jak malou cenu měl lidský život a jak snadno se dalo plýtvat těly pro relativně malé území. Pětadvacet tisíc životů pro území o velikosti Znojemska... Pro ono Znojemsko obětovat skoro celé Znojmo... dost drsné. 

Nájemní intervjůci si mohou psát co chtějí o tom, že nešlo o náboženský konflikt, protože Azerové jsou sekulární a nebyl to konflikt mezi křesťanstvím a islámem... Když vidím hořící vesnice a stovky mrtvých vedle silnic, myslím si o tom svoje. 

Vidlácky si musím také začít všímat jedné staré bojové novinky se kterou jsem ve svých prvních článcích vůbec neuvažoval. A to jsou ty bojové drony. 

Na začátku konfliktu jsme byli svědky dělostřeleckého boje. Používaly se raketomety i houfnice a brzy se vystřílela munice. Několik azerbajdžánských letadel či vrtulníků pak dokázalo arménům vyřadit protiletadlové systémy  a od té doby došlo ke změně taktiky. Tenkrát na začátku jsem se Azerům posmíval, že nemají v oblasti plné vlaky munice a nejsou schopní pokračovat v tom, co dělají. Tvrdil jsem, že konflikt zamrzne na nedostatku dělostřeleckých granátů a raket, které není kde brát. 

Mýlil jsem se. Nevím, jestli to byl taktický záměr už od začátku, nebo zda to bylo východisko z nouze, ale každopádně úlohu dělostřelectva převzal dron, který dokázal zhruba totéž co palebný přepad, ale nepotřeboval k tomu to co potřebuje dělostřelecká baterie. Ty stovky granátů, co se netrefí.

Zároveň se dron trefil i do protisvahu za hřebeny kopců, obešel se bez průzkumníků a návodčích přímo v terénu, byl přiměřeně levný a po vyřazení protiletadlových radarů bez problémů zařídil všechny taktické požadavky a zároveň nepotřeboval tuny a tuny trhaviny, nepotřeboval železnice, kvalitní silnice ani množství ženijních prostředků. Dron prostě střelil jednu raketu přesně na bunkr nebo zákop aniž by bylo nutné do okolí vystřílet stovky podobných nábojů, které by jen přeházely hlínu. 

Už chápete, proč všichni  tom Afghanistánu, Iráku, Sýrii  a jinde bojují ve městech a nemají uniformy, protože to je jediný rozumný způsob, jak mohou slabí vzdorovat letecké převaze silného protivníka. Arméni tohle neudělali a Azerbajdžán byl schopen vést proti nim silný konveční útok, aniž by ho to stálo stamiliardy. Drony umožnily Azerbajdžánu zaplatit přiměřenou cenu za munici a postupovat vpřed. 

V čem jsem se ale nemýlil, byl dobře motivovaný protivník, který byl doma ve známém prostředí, který byl schopen v horském terénu vzdorovat i s lehčí výzbrojí. Drony sice Azerbajdžánu pomohly, ale nejsou samospasitelné. Drony dokázaly nahradit dělostřelectvo, ale spíše tou lácí než novými možnostmi. Kdyby měl Azerbajdžán čím zásobovat kanóny, vypadal by konflikt dost podobně. Děla by také zabila velké množství vojáků, jen cena munice by byla větší. 

Zamaskovaný arménský kulomet nadělal i teď pěknou paseku a musel být nalezen, musela na něj být navedena palba či dron a pak teprve mohl útok pokračovat... přesně do  chvíle, než odjinud začal štěkat jiný zamaskovaný kulomet. Azerové měli o třetinu větší ztráty, což není žádná blesková válka. Když desetimilionová země přijde za měsíc o patnáct tisíc vojáků / žoldáků / džihádistů, představte si to u nás... Ztráty jako sviňa. 

I když...  Andor Šandor říkal, že naše armáda by byla schopná boje zhruba stejnou dobu... a asi i se stejnými ztrátami. Přemýšlejí o tom čeští vojclové z povolání? Že měsíc opravdových bojů na úrovni velikosti naší zemičky třeba proti Slovensku / Maďarsku / Rakousku by znamenal, že dvě třetiny z nich by byli mrtví? Nebo náš odpor proti zemi velikosti Polska by z našich bojovníků za Prahu v Afghánu za měsíc nadělal z poloviny náplň do rakví?  A to nemluvím o zraněných, zajatých, nebojových ztrátách a podobných vymoženostech. 

Měsíc malého, pevně ohraničeného, levného, lokálního, konvečního konfliktu by dokázal zcela zničit armádu v polovině evropských zemí... Máme super vyhlídky. 

Zpětně si troufám tvrdit, že Azerbajdžán měl zřejmě ještě dost dronů i dost munice do nich a dost vojáků, které mohl posílat v horách proti kulometům, aby obsadil celý Karabach. Arméni sice mohli vzdorovat dál, zřejmě by jim to šlo i lépe, jakmile by se boje přenesly do rozbořených karabašských vesnic a měst a způsobili by útočníkům další těžké ztráty. A nebo také ne. Organizovaný odpor se už hroutil a záchrana přišla v poslední minutě... Tak či onak, další vzdor by to byl zřejmě marný a stálo by to život i velké množství civilistů. 

Stejně  tak stále tvrdím, že Putin přesně věděl, kdy přijít se svým bouchnutím do stolu. Ani azerbajdžánský diktátorek neměl právě klidné spaní, protože si zřejmě dovedl představit, že velikost jeho azerbajdžánského národa a vítězná válka bude vykoupena padesáti tisíci životy, což by se mohlo jeho poddaným třeba přestat zamlouvat. Mohli by se drze ptát, jestli to mělo cenu. Jestli to "napravení historických křivd" nebylo poněkud drahé a krvavé.  

Do třetice tvrdím, že Arméni se podvolili PAX Russiana přesně ve chvíli, kdy zjistili, že v jejich vytoužené Ojrópě a Americe se nikdo nijak nezajímá o jejich krev a jejich ztráty. Že v Karabachu nejsou žádné velké novinářské týmy od CNN nebo BBC. Zkrátka že na jejich Karabach jim sere Bílý tesák i kdyby to bylo součástí jejich osídlení o dva tisíce let déle a místo toho se v Berlíně i Paříži řeší koronavirus, korupce, Brexit a nějaký francouzský učitel s uříznutou hlavou. Zdokumentované popravy civilistů i vojáků, ostřelování civilních oblastí a tak podobně zvedlo v ojroparlamentnu  ze židle jen Ivana Davida a to jaksi stačit nebude. Zkrátka a dobře, kromě arménské diaspory je má Evropa na háku, nic jim nepošle, nijak jim nepomůže. Nepochybuji o tom, že našemu Soroshujerovi Pašinjanovi to muselo docházet docela dlouho. Na školeních mu říkali něco úplně  jiného.  Budiž to poučením pro všechny Aspeny, absolventy Sorosuniverzit, eurohujery i ostatní rektální alpinisty - až půjde opravdu do tuhého, nikdo vám nepomůže. 

A já znovu nevěřím, že by nějaký Soros měl všechno v ruce a natahoval ruku po nějaké líbodemo světovládě. Tady nedokázal zařídit ani mizernou maličkou pomoc pro svého arménského chráněnce. Nu což, Pašinjan se teď učí, že poslouchat Sorose byl dost blbej nápad. A nasírat Putina, je  ještě horší...

Ne, naopak... Putin zareagoval přesně v intencích mezinárodní diplomacie. Umožnil všem, aby si zachovali tvář. Alijev má to co dobyl, plus něco k tomu, aby to vypadalo dostatečně vítězně. Může si udělal pomníky padlým vojákům, nechat se oslavovat jako prezident osvoboditel, může sypat miliardy do silnic směrem na Nachičevan, může nabízet dotace, aby šel někdo bydlet do vypáleného Karabachu, kde se to bude brzy hemžit různými gerilami.  Bylo by asi dobré, aby moc nezdůrazňoval, že všechno sledují Mírotvorci s právem střílet. Že dobyl něco, kde se mu promenádují ruští vojáci a to jsou jiní sekáči. Ti se nezakecají. A stačí málo, aby o všechno přišel. 

Arménům zůstala druhá půlka Karabachu. Ta lidnatější. Nepřišli o všechno, ale bez Putinova bouchnutí do stolu by neměli nic, jen statisíce uprchlíků, desetitisíce mrtvých a odvěkého nepřítele o dost blíž Jerevanu. Zároveň už vědí, kam vede sbližování s EU a USA. Samozřejmě to také nikde nebudou zdůrazňovat, ale pokud by jen pípli proti Rusku, mohl by Putin svoje vojáky třeba stáhnout. Když je tam Arméni nebudou chtít, tak nevadí, půjdou pryč. Ať si  Pašinjan poradí sám... 

Jo a mimochodem... nechtěla naše armáda koupit nějaká děla Cézar? Není to ve světle onoho karabažského konfliktu dost mizerný kauf? Neměli by spíš nakupovat drony z Izraele nebo Turecka a zároveň nakoupit i prostředky k rušení signálů? Abychom jednoho dne nezjistili, že munice pro děla došla za pár dní a zákopy jsou stejně pod silnou palbou z čistého nebe, se kterou se nedá nic dělat... Naši jenerálové Bečvář, Petrpavel, Opata a další jsou také proškoleni stejným Sorosem...  aby jednou nemuseli složitě a vražedně zjišťovat že i ubohá armáda placená hůř než ta naše by z deseti tisíc našich vojclů mohla šmahem udělat nebožtíky. Takové zjištění by nemuseli přežít, stejně jako ho zřejmě nepřežije ani Pašinjan 

Krátké doplnění ze středečního rána: 

Vlastně by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby  se ausgerechnet právě teď ozvala EU, že chce v Karabachu vyšetřovat válečné zločiny... 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (90 hlasů)

Komentáře

In reply to by pozorovatel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Turek vyhrál? A vítěztvím Turka nazýváš, že ruská armáda kontroluje území, které do té doby bylo maximálně pod dohledem jejich dalekohledů :D Nevím, ale tomu se říká začít válku, zaplatit válku, ale zisk nechat třetí straně :D

Za mě, další prohra, kterou si, ale teeď Turek zaplatil a navíc dal vše rusovi...

Průměrný počet slepic: 4.3 (20 hlasů)

ano Turek vyhrál, vyhráli Azerbajdžán a svým způsobem vyhrálo i Rusko. Říká se tomu win-win strategie. Samozřejmě že všechny tyto výhry jdou na vrub jedné velké prohře - Arménů. Mimochodem Turecko posílílo kromě mnoha uzavřených obchodních smluv s Azerbajdžánem a Ukrajinou také mocensky - byla podepsána smluva o zřízení několika stálých tureckých vojenských základen na území Azerbajdžánu, takže teď už tam budou jejich vojáci a především letouny zcela oficiálně držet jižní kavkaz a ropné zdroje. To považuji pro evropu za nejhorší důsledek poslední války o Karabach.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by pozorovatel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Inu jestli ono to nebude "vítězství" Pyrrhovo i pro toho Turka, naváděného i jinde.

Co se západu týče, tak Arméni dostali záhy a bolestně poznat, jaké to je snažit se "patřit" na západ.

Pašinjan bude sice obětí vlastní nadutosti a v podstatě i hlouposti a jeho voliči vlastní naivity, ale někdo prstem hnul!

A ty již mrtvé (dle mnohých i zde bohužel jen jakési mrtvoly)- pro nás ženy -táty, manžele, děti..., pro západ zase jen i civilní kolaterální "ztráty" již nikdo nevzkřísí.
Ale snad si Arméni nyní uvědomí, jaké záměry s námi všemi ten "západ" má.........

Průměrný počet slepic: 4.4 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

informovali zpravidla z Baku, z bezpečí našeho muslimského chráněnce a spojence ve zbrani (Turek = NATO jako my). Sorošovi kluci do Jerevanu ani nepáchli, k nějakým obstarožním křesťanům s chudou natáhnutou rukou.

Průměrný počet slepic: 4.1 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Jen krátká informace. Údaje o ztrátách jsem převzal převzal z FB profilu Marie Divišové. A po shlédnutí videí ruských mírotvorců bych jim celkem věřil. 

Průměrný počet slepic: 3.9 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

tímto se omlouvám.
Vidlák opět nemá pravdu.

Šándor ať si kecá, co chce, my máme DVA bojeschopné útvary,a to brigády rychlého nasazení, A jsme na konci. Brigáda je zhruba totéž, co kdysi dávno pluk, to jest v míru 1 500 vojclů, bojové stavy zhruba dvojnásobek. V tom čísle jsou pochopitelně i týlaři, takže klidně zas může polovinu odpočítat.
O munici psal kdysi dávno vlk, nevím, jestli jí mají soudruzi dost aspoň na měsíc, ale dost bych se tomu divil. Řekl bych, že spíš tak na týden, kdyzž jim zbrojáky hlídají soukromé firmy.

Co se týká dronů, vzpomeňte na fiasko NATO v Jugošce. 10 000 bomb a 13 - slovy třináct zasažených tanků JNA.
Jak to ti jugoši udělali? Vytvářeli klamné cíle, maskovali se. Na nemnoha obrázcích, které jsem shlédl z Karabachu, jsem neviděl ani jednu maskovací síť, která sice neochrání vojáky schované pod ní samotnou, ale vynutí vyslat nepřítele třeba desetinásobek docela drahé munice, aniž by přišel k úhoně jediný vlastní voják, pokud za úhonu nebereme puchýře od lopaty.

A Vidlák ještě opomněl covid a úplavici, která kosila Armény mnohem vydatněji, než munice nepřátele. Posrávající voják s horečkou toho opravdu moc nenabojuje.

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

pochybuji, že třináct zničených tanků by tehdy donutilo Srby přilézt ke křížku. Vám vůbec nedošlo, že hlavním cílem byla tehdy civilní inrastruktura - trafačky, vodojemy, elektrárny, mosty, fabriky. Letecká ofenzíva NATO nad jugoškou byla rychlá, poměrně krvavá a velmi účinná.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

tzv. kampaň jsem prožil v Srbiji, takže mne opravdu nemusíte poučovat.
Během této kampaně byl DVAKRÁT měněn zámysl boje. Neboli předefinovávaly se taktické cíle. Vyjeďte si na papír podle dat nejznámější zničené cíle, prokopejte servery, něco málo načtěte, pak spolu dáme řeč.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Možná by tam byl klid,kdyby to nehnali na ostří nože Turecko a Izrael.
Mne to připadá,že se to připravovalo už dosazením Pašinjana,rozkmotřit se s Ruskem a naslouchat Sorosovi.
Pořád v tom vidím souhru s událostí v Bělorusku,že jde pořád o Rusko a jak dodává Pjakin,USA pomůže jen zázrak,nebo ovládnutí Ruska.
Putin musel zasáhnout,jinak to měl na dvorku,nebezpečně se to rozšiřovalo a když poznal,že to vyhovuje USA,EU,bouchl do stolu.
Jenže,ještě to neskončilo a budou pokračovat malé války od vyhnanců ,kteří museli opustit území.
Koronavirus,nenapadá každého,že už se blbne na entou,že už nevědí,jak to lidem ještě více znepříjemnit.

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)

posledních čtyřicet let tam klid rozhodně nebyl. Buď natvrdo válčili nebo po sobě alespoň tak trošku stříleli. Ani teď tomuto regionu moc klidu neprorokuji. Arménie nakonec přijde i o zbytek Karabachu. Dokud Azerbajdžán nedostane pod svou kontrolu celé území svého státu tak nepřestanou. A nepřestanou ani potom.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tváří v tvář odhodlaným garantům příměří přestali s pokusy ukrást české území i skopčáci, a to byli jinačí kolíci. Tito dostanou jednou dvakrát výchovné ponaučení a nechají toho.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

bo pres Armensko-Azerbajdzanske uzemi neprojde plynovym potrubim bez ruskeho svoleni ani prd.

Průměrný počet slepic: 4.6 (19 hlasů)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, šlo o trubky. Je to dlouhý boj, tohle kolo vyhrál Rus.

Zároveň si vylepšil pozici v Arménii (Sorošuv člověk to tam neustojí) a udržel si dobré vztahy a Ázerbájdžánem.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Arméni mají konflikt s Azery od 1988. Oblast je propletená staletými boji, křivdami a krevní mstou. Ten propletenec se nedá nějak rozumně řešit. Arméni nynější konflikt prohráli a přišli o území vyhrané v předchozím konfliktu. Neměli vůbec žádné maskování, ani radioelektronické rušení signálu navádění dronů. Teď jim zbyla zmrzačená země, která v dalším konfliktu podlehne komukoliv, a Arméni to moc dobře vědí.
Jejich prohra začala ve chvíli, kdy se začali přiklánět k EU a NATO, které jim však nejsou schopny pomoci, protože Azerům pomáhají Turci. Co si zvolili Pašinjana, vybrali si cestu, a ta je krvavá a bez reálné pomoci. Keců z neziskovek se nenají, ani je neochrání proti odhodlaným útočníkům. Teď budou obě strany zbrojit, a pak se znovu střetnou, protože území mezi Azerbajdžánem a Arménií jsou rozdělena tak, že jim zbývá jen mírové soužití ve volném svazku dvou přátelských národů nebo boj. Krve je na obou stranách už mnoho, proto je čeká boj, a vyhraje národ s větším počtem vojáků. Druhý zmizí,
Arménům opravdu zbyla jen možnost totálního podřízení se Rusku nebo smrt, protože jsou bez jakékoliv pomoci. Putin nechal konflikt dojít do bodu, kdy je každému naprosto zřejmé, že od totální prohry Armény zachránil jen on. Nejde jen o vzkaz Lukašenkovi, ale i všem středoasijským republikám, že s Ruskem mohou udržovat jen spojenectví. Pokud ne, osud Arménie, Běloruska, Gruzie a Ukrajiny jsou varováním, a to všem. Západ ani jednomu z nich nepomohl a nepomůže.
Co se týká nákupu houfnic Cézar, jde jen o výpalné placené Babišem Francii, aby jej nekritizovala ohledně dotací pro Agrofert. Podobně nákup nepotřebných vrtulníků s mizivou bojovou hodnotou, taky výpalné za ochranu. Kdyby si nakoupil nějaké předražené zbraně ještě od Německa, Brusel by s jeho kritikou zmlkl.
Reálně jde u nákupu zbraní od našich sousedů ukázat, že patříme do správného tábora a že se nejsme schopni bránit proti případnému útoku ze Západu. Se starou sovětskou technikou toho taky moc nenabojujeme, ale je dost nebezpečné se až tolik vázat na naše případné protivníky. Měli jsme si pořídit raději zbraně vlastní nebo od neutrálních států.
Ale v pořádku, ČR platí výpalné za hromadu předražených hraček. Armádu na obranu už dávno nemáme, zato máme expediční sbor, který dovede bojovat za cizí zájmy všude po světě. Tak se tam za drahé peníze cvičí v ostrých střelbách. ČR už dávno není schopna se bránit proti nikomu. Jen díky štěstí nás zatím za těch 30 let nikdo neohrozil.

Průměrný počet slepic: 4.7 (20 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

naprostý souhlas, jen ten nákup houfnic Caesar se neuskuteční, před pár dny ho naše strana zrušila.

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak kontrakt jen odloží, všichni vědí, že je potřebujeme koupit. Všimněte si, jak Orbán nakoupil zbraně z Německa, jeho kritika je výrazně menší.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

jenomže my jsme ten nákup odložili (popř.zrušili výběrové řízení) už poněkolikáté. Přestalo se mluvit o nákupu tanků, ohledně BVP pro pěchotu je už taky ticho po pěšině a takhle by se dalo ještě dlouho pokračovat. Nevěřím na změnu k lepšímu, my nemáme Orbána ani Kačinského, nejsme v jejich pozici.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by pepík (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ázerbájdžán s Nachičevanem a arménská enkláva kolem Stěpanakertu zmizí v muslimském moři okolo. Nakonec zmizí i Arménie a křesťanský kříž v oblasti bude spálen společně s jeho nositeli. Ztracená varta.

Průměrný počet slepic: 4 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

že někdo poslechne rozkaz ke střelbě na druhého. Není lepší odprásknout toho poštívače?

Průměrný počet slepic: 3.5 (15 hlasů)

bo jinak by jste vedel, ze jako strelec toho postivace zalezleho nekde na stabu behem sve sluzby nikdy nepotkate.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

ale ne jako střelec z pušky.

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)

Vono je to někdy těžký - když člověk nevystřelí, tak vystřelí ten druhej... Jinak měli jsme takovou diskuzi s veteránem (šel se Svobodou) a zaujalo mě, ze v podstatě celou válku nepřítele přímo neviděl, jen někam střílel a tak. Nakonec jednoho Němce z blízka viděl když se na Slovensku ztratil a ten vlezl do stodoly, kde se schovával. V tý chvíli mu vůbec nenapadlo, že by měl střílet, a nepřítel v klidu odešel. No a když jsem se učil v sedumdesátejch letech, tak sem byli posíláni za odměnu Severní Vietnamci, aby se vyučili užitečným řemeslům. Jako učňové sme se docela bavili - no a vzpomínám na jednoho ten měl jizvu na pravý tváři, od Amíků když ho zajali. Nakonec utekl, když ho odváděli z jednoho tábora do druhýho, podařilo se mu vysmeknout, zmizel v džungli a když ho Amík hledal skočil na něj zpoza stromu, prokousl mu krční tepnu a ze zbraní se dostal zpátky ke svejm. No a za tuhle odvahu se moh v ČSSR vyučit frézařem.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Čím si ty zuby soudruh rákosník brousil? Šlapaci zubařskou vrtačkou, anebo měl speciální flexu a na zádech generátor?
Příště zkuste něco od bratří Grimmů.

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

https://www.encyklopedievrahu.cz/clanky/statistiky.html
Sérioví vrazi podle preferovaného způsobu zavraždění obětí
54 - uškrcení (holýma rukama nebo například provazem)
......................
1 - prokousnutí krční tepny

1 - založení požáru

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Jenom upřesnění - naše denní přírůstky přes 15 000 by odpovídaly nikoliv 300 000 nakažených v USA, ale půl milionu(15 000 x 33). Takže "nápor" koronaviru byl u nás opravdu extrémní (srovnatelná situace byla jen v Izraeli a Belgii).

Průměrný počet slepic: 3.6 (10 hlasů)

In reply to by MV (neověřeno)

Trvalý odkaz

On je problém srovnávat velké území s malým. Virus se nikdy nevyskne na rozsáhlém území všude najednou, proto je takový přepočet nesmyslný. Pro mě je důležité, že NewYork měl na jaře silnou vlnu, ten zásah byl asi srovnatelný s Prahou v říjnu, ale na podzim už žádnou druhou vlnu nemá. Možná bude opravdu v Praze už klid přes Vánoce, přes jaro a je to za námi.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

zhruba na polovině počtů uváděných Vidlákem:
https://en.wikipedia.org/wiki/Casualties_of_the_2020_Nagorno-Karabakh_w…
Čili mohou být i vyšší.

Údaje vycházejí z tvrzení obou stran konfliktu, která v podstatě nelze ověřit. Což článek na wiki také uvádí.

Zajímavým prvkem je, že azerbajdžánská strana připustila využití zahraničních žoldnéřů. Čímž potvrdila, mj., i tvrzení Ivana Davida o dodávkách islamistických žoldnéřů Tureckem.
Ti budou ve finále problémem jak pro Azerbajdžán, tak pro Rusko a Arménii. A pro Írán; ale ten se s nimi nejspíš nebude mazat vůbec.
Ruští "míroví dohližitelé" budu mít plná mířidla práce, bo tihle hošani a děvuchy dobře vědí, že jsou kanonemfutterem a že jim teď jde o holé životy. A podle toho se budou chovat.

Erdogan si mne ruce, jak se části problematických islamistů pohodlně zbavil, a právem se považuje za vítěze. Udělal bezva kšefty a Azeři jsou ještě víc zadlužení než byli před válkou. Tudíž budou Turecko poslouchat na slovo, ropa poteče proudem a Baku bude muset nechat otevřená vrátka pro další zásilky islamistů.
Dalším vítězem je Izrael, který také udělal bezva kšefty - zbavil se skladových zásob a zajistil si levnou ropu.

Kdo je jednoznačným poraženým, je - kromě Arménie - EU. Jako obvykle.
MOHLA pomoci Arménii a zajistit si tak vděčnost výspy křesťanství a rozsáhlé arménské diaspory UVNITŘ EU. Leč neudělala nic, takže má sichr, že ji euroArméni budou nenávidět celým svým srdcem. A to jako horkokrevní Kavkazané umějí skvěle. Tam totiž slovo "pomsta" má úplně jiné konotace než ve studené Evropě.

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)

je na uzemi EU vic Armenu nebo Turku ?

EU nema zadne spolecne vojaky aby je tam (mohutne) poslala, mohlo je poslat treba nemecko, ale to by si nastvalo turka v turecku i v nemecku

jen se ukazala slabost EU, nekdo kdo nedokaze ovladat vlastni hranice, nebo vystrnadit ze sveho uzemi nezadane osoby nemuze nekde bojovat

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

ekonomické nástroje, mediální podpora nebo odsudek a další nevojenské způsoby pomoci.
Také existuje něco jako dodávky zbraní například, nebo dodávky jiných strategických materiálů.

EU měla tedy řadu možností, jak Arménii pomoci.
Neudělala však NIC. VŮBEC NIC.

Průměrný počet slepic: 4.5 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

"Ruští lékaři v Itálii léčili. Američtí zdravotníci si v Česku vyměňují poznatky"
*****************
(...) Mise amerických zdravotníků v České republice by měla trvаt do 24. listopadu.

Připomeňme, že letos v březnu do Itálie, ve které byla jedna z nejhorších situací, dorazili ruští vojenští virologové a epidemiologičtí experti 15 letouny ruských vzdušných sil
Celkem navštívilo Itálii osm lékařských a ošetřovatelských týmů, aby mohli lékaři poskytnout životně důležitou léčbu. Například několik desítek ruských virologů společně se svými italskými protějšky léčili pacienty infikované koronavirem v nové polní nemocnici postavené na území trhu v Bergamu. Kromě toho ruský tým provedl v Itálii dezinfekci zdravotnických zařízení a domovů důchodců. (...)

https://cz.sputniknews.com/ceskarepublika/2020111712811943-rusti-lekari…

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

„Z Ruska s láskou.“ Putin chytře vysadil v Itálii místo civilistů stovku vysokých důstojníků a armádních lékařů
EPIDEMIE KORONAVIRU

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

Italské noviny kritizují ruskou pomoc. Moskva sdělila: Kopete si vlastní hrob.

Průměrný počet slepic: 2.9 (10 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen tak dál!

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

Jsem kdysi navštívil jeden web, kde bojovali proti dezinformacím.
Zjistil jsem, že tento boj spočívá v tom, že takhle vyhledáváte stránky s názory a pokud narazíte na nějaký, kde se jejich názory od těch vašich liší, jde o dezinformační a manipulační zdroj.
Ale, abychom my blbečci netápali, tak tam byl zveřejněn seznam nejmanipulovatelnějších webů. Abychom věděli, kam nemáme chodit.
Tak jsem si je všechny postupně profičel, díky tomu odkazu a pár jich dnes mám v záložkách.
Ne, že bych jim tam všechno věřil, mám svůj názor, ale ve většině s těmito manipulátory souhlasím.
A četbu Fora24, či Sputniku, párkrát zde jsem četl odkaz na Aktuálně, Haló Noviny by taky mohly bejt dobrý, proč tam občas nemrknout?
Ale bacha, chce to u toho přemýšlet.
Jsem kdysi narazil na nějaký rozcestník a zaujal mě nadpis článku "V roce 2050 se OSN rozhodla zrušit všechny hranice". Si říkám, hele, scifi, tu mám rád, tak počtu, oni tu kravinu za chvíli rozcupují na hadry a bude to mít ten správný konec. Ale ten článek dospěl ke konci tí, že to vlastně všechno dobře dopadlo a všichni byli šťastní, jak mohou migrovat do alelujá.
Si řikám, kurva, co to je za píčovinu? Já sem vlezu z vidinou scifi a oni na mě s takovými nesmysly, kam jsem to vlastně vlez?
Přátelé, když jsem ťuknul do "Home", tak se objevilo hrdé A2LARM.
Tak tam už od té doby nelezu, tam uměj hovno a né scifi.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Haló Noviny by taky mohly bejt dobrý, proč tam občas nemrknout?
´´´´´´´´
si děláte srandu
ti ve středu ještě nemaj zprávy z pondělí
tam by potřebovali pěknej průvan

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Tony (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já podobné věci nečtu proto, abych se dozvěděl novinky, ale abych věděl, jak tato komunita uvažuje.

Průměrný počet slepic: 1.5 (2 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak to potom ano.
Anebo že by to ucvrkl "anonymní"?

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Předesílám, na vojně jsem nebyl.
Používání dronů asi bude náročné na tech. zabezpečení:
Souřadnice cíle podle GPS
Navádění dronů podle GPS
Přenos obrazového signálu přes družice
Zaškolená obsluha x km daleko od místa konfliktu
A taky ovládání dronů pomocí joysticku
Azeři, ani Turci nemají ani jednu svoji družici ani družicovou navigaci, tudíž k tomuto musejí použít družicovou navigaci a spojovací družice cizího státu. Glonass Ruska, ani ten z Číny (jméno mi vypadlo) to nebude. takže zbývá kdo?

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

souradnice asi bere z GPS - americky system, rusky i cinsky signal pro navigaci mohl byt zkreslen na uzemim boju

prenos obrazoveho signalu pres druzice - to je otazka, muze se provadet i pres vysoko letici specialni letadlo, tezko rict zda ho ma azerbajdzan, nebo je izraelske, turecke, americke

zaskolenou obsluhu asi maji, pokud si system od nekoho koupili a nejspis i potrebnou infrastrukturu pro rizeni s potrebnym dosahem

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nějaký pařan vybraný na základě skvělých výsledku v nějaké soutěži pařanů ? Sedící v nějakém bostonském kanclu placeném CIA ? Léčený pomocí drog a pohovorů špičkových psychiatrů a kaplanů ?
Možná že nějaká soukromá firma účtující přímo Pentagonu, např. s názvem " Navádění a ovládání dronů z bezpečí tvého domova, s.r.o.". Placena od úspěšného zásahu : zásah nepřítele 100 000 USD, zásah nevinného 80 000 USD, zásah přítele 10 000 USD.

Průměrný počet slepic: 3.6 (9 hlasů)

Technologie jdou vpřed, takže malý stát, který to nestíhá, se musí přitulit k většímu bráškovi. Ten už to třeba dá, ale musí počítat s tím, že za tu ochranu bude menší a blbější bráška.
A nebo se tomu v dnešní době mohu postavit hrdě čelem sám. Jako ten černoch s tím širokým mečem v Indiana Jonesovi. Jak na tom tržišti ho rozevlál, jak to s ním umí a Jones vytáhl pistoli a jednou ranou ho zkolil.
Pokud se dnes dějí války tak, že někde se útočí a na druhé straně planety to ovládá týpek se zaslintanou klávesnicí od přeslazeného kafe a mastnou od hamburgerů, ale jde mu to, být dnes generál, budu se snažit tyto týpky najmout.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

najmout typka, ktery je chytrejsi nez ten typek na druhe strane.
Takze nez kupovani nejakych laufu, bych vyvijel a vyrabel rusicky, vysilace klamnych signalu a jine kurvitka slouzici k radioelektronickemu boji.
A snazil se udrzovat korektni vztahy se svymi blizkymi i vzdalenejsimi sousedy.
Bo strycek Sam se na nas vytento, az se Erdo vyda na pochod.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

druhý.
Karabach je miniaturní, tudíž se v poho obejdete bez GPS a jiných podobných systémů.
Kdybyste byl mladý, chytrý a krásný, soudruzi by vás nahnali do první linie a vy byste věděl, že první Tomahawky měly hovno a ne GPS. jak se to tehdy dělalo? Do paměti řídící jednotky se VLOŽILA digitální podoba potřebné mapy!!! Hlídací systém takové střely s plochou dráhou letu pak porovnával mapový podklad s realitou a vcelku úspěšně mohl být na veden na předem zadaný cíl.
Později pak mohl být takový cíl dokonce vkládán již za letu směrem k protivníkovi, anebo mohl býti měněn.
Moje poznámka - ideální zbraň proti pevným cílům, které neumějí zdrhat. Města, fabriky, sklady, kasárna.
Anebo v součinnosti s moderní technikou, čímž myslím laserové dálkoměry, může navést palbu pozemních zbraní pomocí takového mapového podkladu za použití vlastních koordinát. Jednoduché, jak facka.

Dnešní dálkově řízené letové prostředky mají kódovaný systém zasílání povelů. Buď jej musíte laicky řečeno rozluštit a zadat vlastní povely, anebo zdeformovat vlastními radiovými prostředky řídící signál do takové podoby, že je nečitelný a drawn je v prdeli, pokud nemá již předem nahraný mapový podklad a zadaný cíl.

Taky se dá poměrně úspěšně rušit, či spíše deformovat vysílání satelitních kódů, které pak slouží k výpočtu souřadnic. Takové zařízení lze dokonce koupit přes net. Problém ovšem je, že jeho dosah je řádově v desítkách metrů, kdežto pro ochranu pozemního vojska potřebujete minimálně stonásobek. Drawn působíci v takto rušeném prostoru pak sice vaši jednotku vypátrá, ale odešle špatně vypočtené souřadnice, což je pro vás ideální stav. Protivník střílí jak idiot a všecko jde vedle,

Průměrný počet slepic: 2.8 (6 hlasů)

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tohle jsou jiný drony, ne ty americký co kroužej s raketama kolem celý země. Tyhle se ovládaj na místě a slouží pro navádění střelby (však je i naše armáda má a využívá). Souřadnice GPS v podstatě nepotřebujou.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

No a když by už tedy byla...tak nová bezpečnostní rizika už jsou na stolech připravena ? Ani v šuplících ?!??
Že by se konečně....
Nevěřím. To by bylo moc krásné, takhle to nefunguje.

K těm vojenským poradcům.
To je tak omšelé, že už je to tak hrozně nudné a nepůsobivé, že to snad ani nestojí za zmínku jinde než v České televizi..,,,
Že nejprve vyšlou poradce...a až pak žoldnéře, bombardery, děla, stíhačky...mezitím samozřejmě musí spadnout nějaké letadlo nebo být vystřeleno nějaké torpedo, ale někdy stačí jen pohodit v terénu pár mrtvol navlečených do příslušných uniforem....

Výročí transformace moci komoušů a estébáků jste včíra řádně oslavili ? Kolik slepic ?

Průměrný počet slepic: 2.5 (10 hlasů)

Pošlou prvně poradce. Pche.
To rusové jsou jiní kabrňáci, ti poslali hned tanky, když mi byl rok.

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)