Vidlácké poučení z konvenčního konfliktu

Autor

Krátký koronavirový úvodník: 

Tentokrát o amerických doktorech, kteří nám měli podle zpráv z médií pomoci zvládnout epidemii...

Pak se začalo spekulovat, že nás tady budou píchat experimetnální vakcínou, protože češi jsou dobrý pokusný materiál. 

Nakonec se ukázalo, že nepřijel žádný velkolepý tým, ale malá hrstka doktorů, kteří u nás nikoho léčit nebudou, nikam se nezapojí a vlastně si jen udělají konferenci z českými zdravotnickými hlavouny a budou tomu říkat výměna informací. 

Pak přijedou domů s očima navrch hlavy a opatrně budou hlásit nadřízeným, že Čehuni mají zdravotnictví, které zvládlo nápor, který přepočteno na USA, by byl, jako kdyby tam denně přibývalo 300.000 (slovy tři sta tisíc) nakažených. Že slavný Ňů Jork a jiná velkolepá města v té nejvelkolepější, nejmladší, nechytřejší a nejkrásnější zemi  jsou sto let za opicemi.  Že češi, přes třicet let rozkrádání nemocnic ve velkém, dokázali zvládnou něco, do by USA položilo do týdne i kdyby jim vládl Donald Biden s Joe Trumpem dohromady. 

Tolik ke koronaviru..

 

A teď vzhůru do Karabachu: 

Horkou linii fronty už obsadili ruští mírotvorci, kteří teď opatrně pouštějí do světa různé zajímavé poznatky. Další bum bum hned tak nebude , tož zhodnotím vlastní omyly i jiné kydy. 

Začnu jednou čerstvou informací... Rusové odhadují ztráty bojujících stran na deset tisíc arménů a patnáct tisíc azerbajdžánců.  Dost drsné číslo. Porovnejte toto číslo za měsíc a kousek bojů s asymetrickými konflikty a  zjistíte, že Tálibánu by tyto ztráty vystačily na deset let, Asadovi na rok a Libyjci by si s tím vystačili také mnohem déle. 

Vidlácky bych si tedy myslel, že jsme po dlouhé době byli svědky skutečného konvenčního konfliktu, kdy do sebe šily dvě skutečné armády, které měly na obou stranách muže v uniformách a zároveň to byl konflikt křižácký, kdy se nebrali zajatci a používala taktika spálené země. I dnes, kdy Arméni opouštějí své domovy, je raději zapalují, aby Azerům nic nezbylo. Všimněte si, jak malou cenu měl lidský život a jak snadno se dalo plýtvat těly pro relativně malé území. Pětadvacet tisíc životů pro území o velikosti Znojemska... Pro ono Znojemsko obětovat skoro celé Znojmo... dost drsné. 

Nájemní intervjůci si mohou psát co chtějí o tom, že nešlo o náboženský konflikt, protože Azerové jsou sekulární a nebyl to konflikt mezi křesťanstvím a islámem... Když vidím hořící vesnice a stovky mrtvých vedle silnic, myslím si o tom svoje. 

Vidlácky si musím také začít všímat jedné staré bojové novinky se kterou jsem ve svých prvních článcích vůbec neuvažoval. A to jsou ty bojové drony. 

Na začátku konfliktu jsme byli svědky dělostřeleckého boje. Používaly se raketomety i houfnice a brzy se vystřílela munice. Několik azerbajdžánských letadel či vrtulníků pak dokázalo arménům vyřadit protiletadlové systémy  a od té doby došlo ke změně taktiky. Tenkrát na začátku jsem se Azerům posmíval, že nemají v oblasti plné vlaky munice a nejsou schopní pokračovat v tom, co dělají. Tvrdil jsem, že konflikt zamrzne na nedostatku dělostřeleckých granátů a raket, které není kde brát. 

Mýlil jsem se. Nevím, jestli to byl taktický záměr už od začátku, nebo zda to bylo východisko z nouze, ale každopádně úlohu dělostřelectva převzal dron, který dokázal zhruba totéž co palebný přepad, ale nepotřeboval k tomu to co potřebuje dělostřelecká baterie. Ty stovky granátů, co se netrefí.

Zároveň se dron trefil i do protisvahu za hřebeny kopců, obešel se bez průzkumníků a návodčích přímo v terénu, byl přiměřeně levný a po vyřazení protiletadlových radarů bez problémů zařídil všechny taktické požadavky a zároveň nepotřeboval tuny a tuny trhaviny, nepotřeboval železnice, kvalitní silnice ani množství ženijních prostředků. Dron prostě střelil jednu raketu přesně na bunkr nebo zákop aniž by bylo nutné do okolí vystřílet stovky podobných nábojů, které by jen přeházely hlínu. 

Už chápete, proč všichni  tom Afghanistánu, Iráku, Sýrii  a jinde bojují ve městech a nemají uniformy, protože to je jediný rozumný způsob, jak mohou slabí vzdorovat letecké převaze silného protivníka. Arméni tohle neudělali a Azerbajdžán byl schopen vést proti nim silný konveční útok, aniž by ho to stálo stamiliardy. Drony umožnily Azerbajdžánu zaplatit přiměřenou cenu za munici a postupovat vpřed. 

V čem jsem se ale nemýlil, byl dobře motivovaný protivník, který byl doma ve známém prostředí, který byl schopen v horském terénu vzdorovat i s lehčí výzbrojí. Drony sice Azerbajdžánu pomohly, ale nejsou samospasitelné. Drony dokázaly nahradit dělostřelectvo, ale spíše tou lácí než novými možnostmi. Kdyby měl Azerbajdžán čím zásobovat kanóny, vypadal by konflikt dost podobně. Děla by také zabila velké množství vojáků, jen cena munice by byla větší. 

Zamaskovaný arménský kulomet nadělal i teď pěknou paseku a musel být nalezen, musela na něj být navedena palba či dron a pak teprve mohl útok pokračovat... přesně do  chvíle, než odjinud začal štěkat jiný zamaskovaný kulomet. Azerové měli o třetinu větší ztráty, což není žádná blesková válka. Když desetimilionová země přijde za měsíc o patnáct tisíc vojáků / žoldáků / džihádistů, představte si to u nás... Ztráty jako sviňa. 

I když...  Andor Šandor říkal, že naše armáda by byla schopná boje zhruba stejnou dobu... a asi i se stejnými ztrátami. Přemýšlejí o tom čeští vojclové z povolání? Že měsíc opravdových bojů na úrovni velikosti naší zemičky třeba proti Slovensku / Maďarsku / Rakousku by znamenal, že dvě třetiny z nich by byli mrtví? Nebo náš odpor proti zemi velikosti Polska by z našich bojovníků za Prahu v Afghánu za měsíc nadělal z poloviny náplň do rakví?  A to nemluvím o zraněných, zajatých, nebojových ztrátách a podobných vymoženostech. 

Měsíc malého, pevně ohraničeného, levného, lokálního, konvečního konfliktu by dokázal zcela zničit armádu v polovině evropských zemí... Máme super vyhlídky. 

Zpětně si troufám tvrdit, že Azerbajdžán měl zřejmě ještě dost dronů i dost munice do nich a dost vojáků, které mohl posílat v horách proti kulometům, aby obsadil celý Karabach. Arméni sice mohli vzdorovat dál, zřejmě by jim to šlo i lépe, jakmile by se boje přenesly do rozbořených karabašských vesnic a měst a způsobili by útočníkům další těžké ztráty. A nebo také ne. Organizovaný odpor se už hroutil a záchrana přišla v poslední minutě... Tak či onak, další vzdor by to byl zřejmě marný a stálo by to život i velké množství civilistů. 

Stejně  tak stále tvrdím, že Putin přesně věděl, kdy přijít se svým bouchnutím do stolu. Ani azerbajdžánský diktátorek neměl právě klidné spaní, protože si zřejmě dovedl představit, že velikost jeho azerbajdžánského národa a vítězná válka bude vykoupena padesáti tisíci životy, což by se mohlo jeho poddaným třeba přestat zamlouvat. Mohli by se drze ptát, jestli to mělo cenu. Jestli to "napravení historických křivd" nebylo poněkud drahé a krvavé.  

Do třetice tvrdím, že Arméni se podvolili PAX Russiana přesně ve chvíli, kdy zjistili, že v jejich vytoužené Ojrópě a Americe se nikdo nijak nezajímá o jejich krev a jejich ztráty. Že v Karabachu nejsou žádné velké novinářské týmy od CNN nebo BBC. Zkrátka že na jejich Karabach jim sere Bílý tesák i kdyby to bylo součástí jejich osídlení o dva tisíce let déle a místo toho se v Berlíně i Paříži řeší koronavirus, korupce, Brexit a nějaký francouzský učitel s uříznutou hlavou. Zdokumentované popravy civilistů i vojáků, ostřelování civilních oblastí a tak podobně zvedlo v ojroparlamentnu  ze židle jen Ivana Davida a to jaksi stačit nebude. Zkrátka a dobře, kromě arménské diaspory je má Evropa na háku, nic jim nepošle, nijak jim nepomůže. Nepochybuji o tom, že našemu Soroshujerovi Pašinjanovi to muselo docházet docela dlouho. Na školeních mu říkali něco úplně  jiného.  Budiž to poučením pro všechny Aspeny, absolventy Sorosuniverzit, eurohujery i ostatní rektální alpinisty - až půjde opravdu do tuhého, nikdo vám nepomůže. 

A já znovu nevěřím, že by nějaký Soros měl všechno v ruce a natahoval ruku po nějaké líbodemo světovládě. Tady nedokázal zařídit ani mizernou maličkou pomoc pro svého arménského chráněnce. Nu což, Pašinjan se teď učí, že poslouchat Sorose byl dost blbej nápad. A nasírat Putina, je  ještě horší...

Ne, naopak... Putin zareagoval přesně v intencích mezinárodní diplomacie. Umožnil všem, aby si zachovali tvář. Alijev má to co dobyl, plus něco k tomu, aby to vypadalo dostatečně vítězně. Může si udělal pomníky padlým vojákům, nechat se oslavovat jako prezident osvoboditel, může sypat miliardy do silnic směrem na Nachičevan, může nabízet dotace, aby šel někdo bydlet do vypáleného Karabachu, kde se to bude brzy hemžit různými gerilami.  Bylo by asi dobré, aby moc nezdůrazňoval, že všechno sledují Mírotvorci s právem střílet. Že dobyl něco, kde se mu promenádují ruští vojáci a to jsou jiní sekáči. Ti se nezakecají. A stačí málo, aby o všechno přišel. 

Arménům zůstala druhá půlka Karabachu. Ta lidnatější. Nepřišli o všechno, ale bez Putinova bouchnutí do stolu by neměli nic, jen statisíce uprchlíků, desetitisíce mrtvých a odvěkého nepřítele o dost blíž Jerevanu. Zároveň už vědí, kam vede sbližování s EU a USA. Samozřejmě to také nikde nebudou zdůrazňovat, ale pokud by jen pípli proti Rusku, mohl by Putin svoje vojáky třeba stáhnout. Když je tam Arméni nebudou chtít, tak nevadí, půjdou pryč. Ať si  Pašinjan poradí sám... 

Jo a mimochodem... nechtěla naše armáda koupit nějaká děla Cézar? Není to ve světle onoho karabažského konfliktu dost mizerný kauf? Neměli by spíš nakupovat drony z Izraele nebo Turecka a zároveň nakoupit i prostředky k rušení signálů? Abychom jednoho dne nezjistili, že munice pro děla došla za pár dní a zákopy jsou stejně pod silnou palbou z čistého nebe, se kterou se nedá nic dělat... Naši jenerálové Bečvář, Petrpavel, Opata a další jsou také proškoleni stejným Sorosem...  aby jednou nemuseli složitě a vražedně zjišťovat že i ubohá armáda placená hůř než ta naše by z deseti tisíc našich vojclů mohla šmahem udělat nebožtíky. Takové zjištění by nemuseli přežít, stejně jako ho zřejmě nepřežije ani Pašinjan 

Krátké doplnění ze středečního rána: 

Vlastně by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby  se ausgerechnet právě teď ozvala EU, že chce v Karabachu vyšetřovat válečné zločiny... 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (90 hlasů)

Komentáře

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kushner a Emhoff jsou součástí společnosti tahačů provázků. Je jedno, jesli "jen" nosí úkolenky na tácku, nebo rovnou tahají za špagátky.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

dovoluji si tvrdit, že většina Baťových ddělníků proti tomu, že se měli lépe než dělníci v jiných firmách rozhodně neprotestovala. Vyšší platy, zajištěné bydlení, profesní a platový progres, školky a školy plus práce pro jejich děti... Takové otroctví bych si za první republiky klidně nechal líbit.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale jen do chvíle, kdy jste naklusal k Šéfovi na kobereček a zjistil jste, že jste sice něco měl rád, ale pokud si chcete udržet školky, platy a podobně, tak budete držet hubu a krok. I takové zaměstnance Baťa měl. Kteří skončili a pak na něm nenechali nit suchou. 

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

nemaji dostatecnou zdrojovou stabilitu. Lidske, prirodni, surovinove, energeticke zdroje.
Globalizace jeste nedorazila na svuj vrchol, jeste se ma kam vyvijet.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Vy sledujete tolik a tak podrobně ekonomy, že máte přehled který a za co by měl dostat Nobelovu cenu? Pokud ji některý za svoji teorii dostane, tak za pár roků ji dostane ten, který tuto teorii vyvrátí.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Pokud ji některý za svoji teorii dostane, tak za pár roků ji dostane ten, který tuto teorii vyvrátí."

V podstatě celý můj život jsme se řídili ek. teoriemi, které byly vyvráceny a nobelovky jen pršely. Klidně snesu žít i nadále v souladu s ek. teoriemi, které budou neodvratně vyvráceny.

Nic to nemění na tom, že globalizace mě sere.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

- to je Prouza.
:-D)))))

Hlavně že ale pořešíme konflikt mezi Azerbajdžanci a Armeny.
Začínám si tu připadat jak u Monty Python....
How to do it :
https://www.youtube.com/watch?v=J_ryjjeNc5k

Průměrný počet slepic: 2.4 (9 hlasů)

že se v případě konfliktu A/A řeší především téma článku.
Pokud jsou nějaké námitky, doporučil bych se obrátit na autora, nebo na lampárnu. Dle libosti.

Průměrný počet slepic: 4 (13 hlasů)

Nepřítel občas třikrát řeže a jednou měří.
Někdy řeže docela zajímavě, jindy stříká od pily krev. ...Naštěstí většinou jen jeho.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.armadninoviny.cz/houfnice-caesar-pro-armadu-ceske-republiky…

Kdo má zájem, nechť prostuduje.
Kdo nemá čas číst, nechť přečtu ještě dvě souvětí.
Cezar je krokem vzad, nezabezpečuje ochranu posádky při palbě, česky řečeno vojcli zmateně pobíhají kolem dokola, neboť se nabíjí ručně, oproti Zuzaně, která se dá ládovat jak automatem (rychlejší střelba), tak i růčo.
Ráže je stejná, tudíž i náboje jsou zaměnitelné, rozdíly v dostřelu nepodstatné.

Pikoška - houfnice Dana, která naše armáda ještě dílem má, dílem je rozdala, se dají na Zuzanu vcelku lehce přestavět, resp. existuje modernizační balíček. Pochopitelně za úplně jiné prachy, že ano.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

- systém řízení palby
- velící stanoviště
- musí mít extra auto na munici

Navíc jestli Armádní noviny nekecají, tak za 6 giga obdrží ČR polotovar a bude si to moci dodělat doma. Plus licenci, na základě které vznikne v Kotlince další montovna na zbraně do banánistánů.
A jako bonus povolení na vývoz Dan na Ukraruinu.

Tak mě napadlo, že by to mohlo být takhle - my dodáme Dany Ukrům (kteří za ně nemají čím zaplatit), Francouzi půjčí Ukrům na Dany a nám pak zaúčtují svou nevratnou "půjčku" Ukraruině via přemrštěná cena za stavebnice Caesarů.
To vypadá docela dobře, ne?

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Pánové, vy snad podezříváte ministra obrany a předsedu vlády (oba ANO) z nekompetence? Nebo snad dokonce z nějakého přesměrování penězovodů?

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

Protože on tam je proto, aby dělal práci, u které by se mohl umazat, resp. když na to přijde tak se umaže, i kdyby nechtěl.
Zatímco jiní budou mlaskat u korýtek.

Anebo jinak, vypůjčím si něco málo od K. H. Borovského.

Nechoď, Vašku, s pány na led,
mnohý příklad známe,
že pán sklouzne a sedlák si
za něj nohu zláme.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

nezkurvil příspěvek, když jsem si našlápl na pět kur.
:-)))
Samozřejmě máte pravdu.
Ale řečnicky se zeptám - kdo ze zdejších čtenářů alespoň tuší něco o systému řízení palby? Nedej bože o jeho propojení v baterii...
Npíšu to jinak. Je to něco podobného, jako by vám někdo vytrhnul zpod prdele Lehce jetou Oktávku
https://www.tuning-in.cz/skoda-octavia-iii-rs-predni-podnaraznik-glossy…
a vnucoval vám zhnilého Tudora se slovy, že když si ho zgenerálkujete, budete mít skvělého veterána.
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_1101/1102#/media/Soubor:%C5%A0…

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Tato slova ale před nedávnem rozporovala firma Konštrukta, slovenský výrobce děl Zuzana a Eva, který uvedl, že by byli schopni za šest miliard dodat děla Eva. Ta jsou s Caesary srovnatelná a navíc posádka je lépe chráněná, protože nemusí během střelby vystoupit z vozu jako v případě francouzských děl.

Náměstek Koudelka s tím nesouhlasí. „Na rozdíl od slovenského děla Eva je dělo Caesar zavedené v několika armádách,“ řekl Právu. A podle mluvčího Pejška Francouzi žádají pět miliard bez DPH a Slováci šest miliard korun s DPH
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/obrana-pozdrzela-nakup-del-z-fr…

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Indonesie, Saudská Arabie a Thajsko :o))

A to ještě Francouzům dodáváme Tatrovky jako podvozky.

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

petici jste podpořil?

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

Že je pozdravuju.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Fakt jsem se bavím, jak v médiích se docenti a skoro docenti baví "záhadou" oněch přízračných 15m2.
A média, vrtáci, mají zase co zasmraďovat, navrtávat.
Při tom je to úloha pro sedmáky s mozkem, který ví co je to číslo Pí.

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

3.14*(2*2) = 12.56
12.56 < 15
pakliže teda počítáte od osy těla (tedy frňáku)

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

2+2 saomozřejmě, i když to vyjde stejně jako 2x2

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Tak mi včera žena hlásí, že je výjimka a ona smí zase stříhat psy. Ale do pátku, pak se může situace změnit. Prodlouží se vyjímečný stav a už výjimka se bude zase muset potvrdit a když na ně zapomenou, na tuto činnost, tak vlastně nesmějí. Což o to, pro tu mojí to není hlavní činnost, ale pro její kámošku jo. A teď si objednejte zákazníky.
Jo a taky povolili otevřené obchody do 21h. Akorát zapomněli posunout dobu zákazu vycházení, takže když opustím márket v 20:59, tak jsem zvědav, jak to stihnu domů, abych dodržel pravidla.
A když někomu tyto fičoviny přijdou nelogické, může se mu pak někdo divit, že zároveň s nimi, přestane respektovat i nařízení, která logická jsou?

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)

Zákaz vycházení od 21:00. Povolený prodej v krámech do 21:00. Cesta domů - 10 minut.
Těch 10 minut nám tam hapruje. Ale nestahujme kalhoty, když brod je ještě daleko.
Máme zde výjimku. Venčení psů. Vezmu si na nákup psa, policajt mě zastaví, jak to, že jsem v době zákazu vycházení venku, já, že venčím psa. On, že to ho jako venčím v autě? Já, že on byl poslední z vrhu, že je úplně blbej a nevychčije se nikde jinde, než v autě, když to drncá. V dnešní politickokorektní době mě těžko policajt vyčiní, že mám psa kreténa. Takže vlastně vše povolené dodržím a jsem tudíž příkladný občan.
Všechno jde, když se chce.

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

se psem můžete jít z krámu po 21 hodině, musí to být ale méně, než 500m od domova
leda, že ten pes jde z práce

Průměrný počet slepic: 3.8 (9 hlasů)

A co tak vyjít z toho krámu o těch 10 minut dřív, to tě nenapadlo, blbe?
Tyl, bybci budou zas volat po návodu, jak se chovat v každej situaci a když ho třeba nakrásně od vlády dostanou, budou naopak dělat chytráky, že jim nikdo nemusí radit jako malejm dětem...
A čil vládo mudruj.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Některým lidem totiž končí platnost určitých osvědčení , nutných pro výkon jejich práce...a nemají si je jak obnovit, prodloužit. Například pro kontrolu či revizi plynových zařízení.

Sem zvědav esli si půjdou sednout ti, proti kterým se konečně odhodlal protestovat Prouza, kvůli zbytečnému zavření některých malých obchodů.
Pokud dají k dobru i Prymulovu (byl ministrem zdravotnictví !!!) výjimku ohledně prodejen tabákových výrobků (kouření prospívá zdraví ???) , tak by měli uspět u každého soudu, který není slepý, hluchý, pitomý nebo zaplacený.
A calovat za ty ignorantské blby bude zas daňový poplatník.
To už je tady takřka tradice.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Mě veškeré to dění ve světě i u nás připadá jako: "Přesvědč dědka, bábu,..."
Omladina neví, nebo zapomněla, so se dělo posledních 30 let, co se dělo před tím,....
a podle toho také jedná.
A zdravotníci se i mohou snažit lidi léčit, a do toho si jde Klaus bez náhubku. Že se nestydí.
Než personál dojde z jednoho konce covidovýho oddělení na druhý, na začátku balí do pytle.
Co já bych dala za to jedno jediný promile, které by někoho řádným nošením roušky mohlo někoho ochránit.
A Klaus ať se jde do špitálu taky podívat, a bez roušky, magor ješitnej.
A ať špitály třeba i chybují, u nás bývalej okresní stále operuje i covidové pacienty, a to několikrát po sobě,
převazuje tyto pacienty pod narkózou, ....
Každej chytrák, nechť si něco takového zkusí.
Ale to ne, budou přesvědčovat dědka, bábu....

Průměrný počet slepic: 3.5 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Taky prezent.
Za tržní považuje situaci, kdy někomu zavřou provoz...... a ještě těm některým zavřeným přeje ať zkrachují. A že toto je očistný proces.
To už je na Bohnice, nejen na soud (je totiž i vysokým funkcionářem euroodborů pro potravinářství či turismus, jak tedy brání zájmy domorodých relevantních subjektů , takhle ?!??).

Průměrný počet slepic: 2.2 (9 hlasů)

On sice nikdy v životě se sám na vlastní nohy, bez podpory, nepostavil, ale ví, že zde máme příliš mnoho hospod.
A je zde konečně kompletní klub těch vědoucích.
Předseda bude Mládek, co označil živnostníky za parazity, Středulu bych viděl na místopředsedu, ten je chce pouze nahnat do fabrik, aby konečně dělali něco smysluplného, ti kapitalističtí šmejdi, no a Dufek, ten chce akorát nechat zkrachovat hospody, ten by mohl být řadovým členem bratrstva.
A kupředu levá, zpátky ni krok.

Průměrný počet slepic: 1.9 (8 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Máme totiž u nás i svobodu právníků a demokracii soudů.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

když ono k tomu zkrachování nějaké té desítky procent lázní, restaurací, hotelů, letišť a cestovek dojde tak jako tak. Prostě se bude TRVALE méně cestovat (připrchlíky nepočítám, těch bude cestovat dost, ale jen jedním směrem).
Těžko očekávat, že všichni dosavadní pracující a podnikatelé těchto oborů zůstanou na doživotní státem placené dovolené.
Je to smutné, můžeme s tím nesouhlasit, můžeme proti tomu protestovat, ale to je asi to jediné, co se s tím dá dělat.
Kdybych měl hotel, přemýšlím, jak ho využít jinak. Možná jako sýpku, nebo sklad brambor, ale chtělo by to zatlouct okna. Nebo přistavět ze studničních skruží minaret a využít jej jako mešitu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nakolik svobodné a nakolik hlavně vynucené strachem a restrikcemi...to je věc jiná.
Jenže řeč byla o tom, že pokud někomu zakážu provoz jeho krámku, hospody atd....tak asi nejde o nějaké tržní pročištění , nýbrž o obdobu vyvlastňovacích procesů nařízených byrokraticky, byť zastupitelsko-demokraticky.

Já bych ho nabídl jako vězení pro ty, o kterých se zmiňuji. Celkem liberální by bylo . Roušky by si při sprchování se mohli sundat, ve sprše o ploše 4 m2 by stačilo, aby každý sprchující se měl pro sebe min. 8 m2, kantýna by vydávala jídlo přes okýnko na ulici až do 23.00, dovnitř objektu samozřejmě vůbec ne, spát by se mohlo nejen v neděli do 4.00, ale i v úterý do 5.00, kouření by samozřejmě bylo zadarmo - ovšem pokud by se situace zhoršila , tak by se s tím přitvrdilo. Návštěvy samozřejmě jen distanční, mobily povoleny až když by situace minimálně 14 dní vykazovala notné zlepšení, to by se objektivně poznalo tak, že reprodukční číslo by bylo pod minus 1. Jinak ale docela běžný luxus, na který jsou zvyklí z domovů nebo ze žranic. Kdyby se však provoz i tak zahltil, tak bych samozřejmě požádal o uzavření, to dá rozum. Tak asi na ze dva tři měsíce, pak by se uvidělo.

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Dříve tradiční zeměpisná orientace hrobů hlavou k západu byla v novověku striktně dodržována. Při pohřbívání se lidé řídili orientací samotných kostelů, ty však právě v novověku již nevykazovaly pravidelnou západovýchodní orientaci. Při archeolo- gických výzkumech hřbitovů bývají zaznamenávány orientace ve všech možných zeměpisných směrech (i v rámci jednoho pohřebiště). Vzhledem k přeplněnému stavu některých (zvláště měst- ských) hřbitovů je možné, že orientace se mimo jiné řídila také volným místem na hřbitově a že právě některé odlišné orientace hrobů mohly znamenat úsporu místa.
V Ostravě došly rakve.

Zatím bez slepic

Nechci být vlezlý, ale to že hroby v novověku jsou cik cak, je předmluva ke konstatování, že v Ostravě došly rakve?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

už jsem toto slyšel i četl i na "nejlepších" zdrojích
je to systém proti epidemiologii nebo epidemiologům ?
p.s. na stránkách mzcr je to kupodivu správně

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Putin na tiskovce 17. listopadu řekl, že válka mohla být zastavena před týdny v říjnu, před úplným zhroucením arménské obrany na jihu Artsachu a pádem hlavní pevnosti Suši. Ale Pašinjan odmítl ruské mírové síly a návrat vysídlených Ázerbájdžánců do regionu, včetně Suši: "Ve dnech 19. až 20. října jsem měl řadu telefonních rozhovorů s prezidentem Alijevem i premiérem Pašinjanem. Pak ázerbájdžánské ozbrojené síly znovu získaly kontrolu nad malou jižní částí Karabachu. Obecně se mi podařilo přesvědčit prezidenta Alijeva, že je nutné zastavit nepřátelství, ale zásadní podmínkou z jeho strany byl návrat uprchlíků, a to i do města Suša. Ale pro mne nečekaně byla pozice našich arménských partnerů formulována tak, že je to pro ně nepřijatelné. Předseda vlády Pašinjan mi přímo řekl, že to považuje za ohrožení zájmů Arménie a Karabachu." (Fort-Russ)

Zdroj: e-republika.cz - čerpali zde
https://fort-russ.com/2020/11/putin-pashinyan-refused-deployment-of-rus…

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Krásný příklad předvádí právě duo Soukup - Prouza na Barandově. Ani jeden není obyčejnej vidlák, ale podle jejich titulů měli by být elita národa. Namísto toho jsou obyčejný křivý nechutný jelita. Jestli jsou tak blbí díky vzdělání, nebo to mají vrozený netuším.
Soukup jako absolvent Právnické fakulty UK netuší jak vláda počítala oněch 15 m2
(Ten blb nedošel na to, že je to naprosto to samé jako předchozí nařízení o 2m odstupu. Normální člověk na druhém stupni ZDŠ ví, že odstup mezi osobami se počítá, měří, od jejich krajních rozměrů, kot, bodů. A v případě kruhové plochy se do plochy kruhu musí nějak promítnout i plocha vlastního těla. Tedy nikoliv poloměr 2m, ale cca 2.19m)
A Prouza počítá kolik lidí se nedostane do hytlermarketu kvůli omezení. Tomu výkvětu vzdělanosti nedošlo, kolik lidí chodí utrácet ve dvou.
Prostě se potvrzuje, že Demodebilové řvali, že vláda nedává data a když je dá stejně houby rozumí. Nebo je překroutí k neuvěření.

Průměrný počet slepic: 3.1 (12 hlasů)

Tedy od mimina po strejce s bachorem. Jinak to spočítat nejde.
Ale to snad mimo vrtáků, Demodebilů a vysíračů ostatní chápou.

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

III. nařizuje, aby v provozovnách podle bodu I/1, jejichž provoz není zakázán, provozovatel dodržoval následující pravidla:

1. v provozovně nepřipustí přítomnost více zákazníků, než je 1 zákazník na 15 m2 prodejní plochy,
2. aktivně brání tomu, aby se zákazníci zdržovali v kratších vzdálenostech, než jsou 2 metry,
3. zajistí řízení front čekajících zákazníků, a to jak uvnitř, tak před provozovnou, zejména za pomoci označení prostoru pro čekání a umístění značek pro minimální rozestupy mezi zákazníky (minimální rozestupy 2 metry),
https://www.vlada.cz/cz/epidemie-koronaviru/dulezite-informace/nouzovy-…

Takze presstituti neumi ani poradne prepsat narizeni vlady viz:
V obchodech bude od středy platit omezení počtu nakupujících. Jeden člověk PRO SEBE bude muset mít prostor 15 metrů čtverečních.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/prehledne-co-se-od-stredy-meni-403…

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

Znamená to tedy že prodejna tabákových výrobků, které bylo ústy minstra zdravotnictví (kouření asi zdraví prospívá více než chození v obuvi) udělena výjimka, a tato prodejna má dejme tomu že plochu 14 m2...že sice může být otevřená, ale nesmí tam vejít zákazník ?
No a prodejna o 100m2, ale neprodávající např. chlast, bonbony nebo cigára ...ale jen boty nebo housle - tak tam smí také být nula zákazníků ?

A co kdyby měl např. Blatník nebo Havlíček....,co kdyby měli (čistě hypoteticky)zainvestováno v Alze ?
Co pak ?
Mmmmmmmmmmm.....
Na ja, vidlák by zřejmě řekl že každý se chce mít dobře (fára, vily, sláva, děvky....). Že na tom není nic špatného.

Průměrný počet slepic: 2 (5 hlasů)

výdejna není prodejna, tudíž se na ní 15m nevztahuje
přece.

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

To je nápad !
Pokud si člověk nazve svou prodejnu dodejnou - tak může prodávat nejen cigára, ale i učebnice, boty, kola...
Neb co není zakázáno, je povoleno.
Dodejnám nikdo prodej nezakázal. Ani dodejnám pitomých , protože přílišných restrikcí, bohužel.
(Jak to že ti blbci, prodávající sliby, lži či iluze...jak to že jejich zákazníci, např. novináři (nebo jejich soudruzi) , nemusí dodržovat těch 15 m2 ?!?? Ba snad ani policejní hodinu ne.)

Měli by si ti blbci (blbky prominou) dát dycky pod svůj řečnický pultík cedulku s nápisem " Dodejna". A je to. Nikdo nemůže nic namítat. A novináři by si měli sebou brát i pásmo, nejen motivace k přihlouplým a otrockým otázkám.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

do malého obchodu již matka s robátkem nevkročí....

Průměrný počet slepic: 2.8 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Už jsem si sice říkala, že k epidemii se vyjadřovat nebudu, ale tohle vím od kamarádky – vedení prodejny ví, kolik má jejich prodejna metrů čtverečních prodejní plochy. Např. Supermarket, který má 3000 m prodejní plochy si vedoucí prodejny (jiný zástupce) vydělí 15 a ví, že tam může pustit max. 200 lidí. Tolik nechá venku košíků a je to vyřešené. Někde prý mají košíky i očíslované, asi to bude od prodejny k prodejně trochu jiné, ale pro markety to je minimální problém. V případě kontroly jen doloží výměru prodejní plochy.
Viděla jsem myslím na Nově, jak se snažili z toho nařízení vytřískat senzaci o frontách a naštvanosti lidí, ale vůbec se jim to nepodařilo. Ráno při otevření venku zůstali 4 lidé, za půl hod. ani noha, řekla reportérka odpoledne.

To jen tak na okraj, že s tímhle si poradí i žák ZŠ. Mně fakt překvapuje, kolik lidí je ochotno ze sebe udělat voly, jen aby lidem podsunuli , že je tu obří problém. Hodně to vypovídá buď o znalostech základních počtů, nebo v horším případě o charakteru těch manipulátorů. Obchází rozum aby vyvolali emoce, jenže jejich praktiky jsou čím dál profláklejší.

A Carlosovi - to je pozorná připomínka, je fakt, že to jsou dvě osoby, ale vím, že maminky jezdí často i s kočárkem a bez košíků, na to se budu muset příležitostně zeptat.
Všem přeji dobrou noc

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

Říkáte to přesně Alice. Jako sláma z bot z toho čouhá ta chuť hlavně dělat potíže.  Normální člověk si už dávno spočítal, že v praxi se nic moc nemění, jen bude nazší, aby od sebe lidi měli dvoumetrový odstup. Ale kde není vůle, tam prostě není cesta.

Už delší dobu se nebojím vlády...   stačil jeden covídek a začal jsem se děsit lidu. Minimálně některé jeho části mi začaly připadat hrůzostrašné a schopné způsobit mnohem větší katastrofu než všichni bývalí STBáci a korupčníci ve Strakovce. Krást ze státního mi najednou přijde jako menší problém v porovnání s bohorovností spoluobčanů, kteří mají přesně spočteno, že pro jejich svobodu není žádná cizí oběť dost velká. 

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

za tohle hodně slepic.
Nicméně - ono je to ještě horší:
oni to zmínění "spoluobčané" chápou tak, že jejich svoboda ROVNÁ SE jejich právo a moc neomezeně omezovat svobodu a práva ostatních. Včetně, v konečném důsledku, omezovat i právo na život ostatních.
Míra (jejich) svobody rovná se míra jejich moci.
V tomto pojetí může být absolutně svobodný pouze jeden jediný pozemšťan - absolutní a neomezený celoplanetární diktátor, pán nad životem, ale především smrtí všech ostatních miliard lidí.
Oni to chápou tak, že jediným způsobem, jak rozšířit svou svobodu, prožít ji
a dokázat ji i sám sobě, je ukrajovat a přivlastňovat si svobodu ostatních.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Zajímavá reakce Vidláku, to mne ještě nenapadlo, vzpomenu si vždycky spíš jen na J.Wericha...

Cit.: „…začal jsem se děsit lidu…“ Já zatím děsit ne, ale možná bych měla, jak jsem se nedávno na vlastní kůži přesvědčila. A máte v tom pravdu Vidláku, vždyť když se podíváme koho tu za „lid“ ti „demograti“ prohlašují, tak možná je čeho se bát. Podle nich lid=blbec a všechno se dá na něj svést. Na tuhle sortu lidí byl expert už Jan Werich.

Před léty Švihlíková pronesla pro mne památnou větu – „vraťme slovům jejich význam“ (myslím to řekla v reakci na pravda-láska, kterou určitá sorta lidí zakrývá svoji lež a nenávist). A o tom to je - jak ti nebožáci „lid“ mají rozeznat co je co? Co je pro ně za slovy jako "svoboda, ohleduplnost, apod."? Ani pud sebezáchovy už nefunguje. Jak má pak fungovat cokoliv jiného, když některým stačí jen líbivá hesla ? Hamlet kdysi váhu slov snižoval výrokem „slova, slova, slova..“, ale tihle novodobí estébáci dávno rafinovaně mění celý význam slov. Bohužel to některým z „lidu“ ještě nedošlo.

Hamlet: "Co to čtete, princi?" ptá se dánský premiér Polonius Hamleta. "Slova, slova, slova...," odpovídá posměšně, vztekle, zasněně, smutně Hamlet. Cítím to někdy podobně … jako Hamletka :-)

Přeji Vám krásné dny Vidláku. 

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)