O sypání popela a výdeji bankovek z psacího stolu.

Autor

Když jsem zjistil, že Vidlák je svým druhým já nucen předělat článek o jisté osůbce, která dělá dusno v řadách spletených s vedením ČT, rozhodl jsem se rovněž zareagovat a pokusit se vysvětlit svůj náhled, a to podle slov klasika: znovu a lépe.

Takže v první řadě - z mé perspektivy tato mladá dáma působí na své okolí jako malá, šedá, naprosto bezvýrazná myška.

V druhé řadě - vzpomenu jisté dámy, ana byla vzhledově slečně Lipovské velmi nápodobna. Učila mě přírodopis a natloukla mi do hlavy jedno moudro, které bylo dále potvrzováno mou životní praxí. Pančelka totiž tvrdila, že průměrný zdravý člověk přijímá zhruba 90 % informací svýma očima, tedy že zrakový vjem daleko předstihuje součet všech dalších informací, přijatých ostatními smysly a předaných k jejich následnému zpracování mozkem.

Tento jev pak vystihuje pořekadlo, konstatující skutečnost, že jednou vidět je lepší a účinnější, než desetkrát slyšet.

Mohu potvrdit, že prosté zhlédnutí fotografie nějaké lokality z místa, kde se budu přibližně nacházet, mi mnohonásobně zlepší přehled a orientaci v tomto místě, než jakýkoli jeho popis. A je úplně lhostejné, jestli mi jej někdo předčítá, anebo jej musím číst já.

Závěr z těchto dvou uvedených premis, neboli česky – výroků.

Ať chceme, či nechceme, náš prvotní a podvědomý názor na kteroukoli osobu, kterou zaregistrujeme, je utvářen obrazem této osoby!

A ještě jedna věkem pisatele potvrzená zkušenost – muži napříč populací vidí většinově mnohem lépe, než ženy a zrakovým vjemům přisuzují mnohem větší důležitost, než ženy. Neboli jejich procentuální čerpání poznatků ze zrakových vjemů je mnohem vyšší, než je tomu u žen. Abych nebyl opět napadán, že jsem „sfíííně“ nadržující chlapům, je nutno dodat, že ženy mají citlivější sluch a mnohem více užívají svůj čich, i když o tom mnohdy vůbec nevědí.

A s tím nikdo z vás vůbec nic nenadělá.

A teď proč jsem slečnu Lipovskou přirovnal k nelichotivě vypadajícímu předmětu, totiž vypoužívané matraci. Udělal jsem to proto, že takto ji vidí svým duševním zrakem naprostá většina mužů, se kterými tato sympatická, leč poměrně studeně se tvářící osůbka přichází do styku.

Znovu pro pomaleji chápající kydače – pánové ji takto vidí svým DUŠEVNÍM zrakem, tedy svou představou o vnímané osobě, nikoli očima. Ihned vysvětlím na konkrétním příkladu, pochopitelně na vlastním.

***

Jak si někteří stálí kydači možná všimli, dobrovolně jsem se vmanipuloval do role klasického zoufalce dědkovského typu, který to má do důchodu nekonečně daleko, zdraví má v prdeli „úplně ganc“ a velmi nebezpečně se blíží hranici šedesáti let.

Jelikož chození do práce beru spíše jako ušlechtilý sport, který mne motivuje snažit se nezakrnět a nepropadnout se do kmetství úplně a naráz, mohu si dosti drze dovolovati věci, které si může beztrestně vyzkoušet opravdu málokterý uchazeč o pracovní smlouvu.     

Nevím, jak je to jinde v republice, ale sehnat práci v Moravskoslezském kraji na řádnou pracovní smlouvu je pro jedince mého formátu doslova nadlidský úkol. Nyní jsem vystřídal dva zaměstnavatele, kterým se moje drzé žádosti o podpis pracovní smlouvy začaly zajídat, a po týdnu mi řekli, že mohu klidně pracovat na tzv. dohodu. Plat na zdejší poměry takřka královský (sto a pade na hoďku čistá ruka, no neber to), nicméně abych si z toho platil zdravko, to mne ani nenapadlo, takže jsem jednoho kalného rána, bo v šest je ještě tma, jak v řiti, jednoduše zavolal, že jsem přes noc zmoudřel a dál přispívat svou prací na jejich auťáky a baráky nebudu.

Přišel na řadu zaměstnavatel třetí. Džob mi našla aktivní Stará Jahoda.  Pokecali jsme přes telefon, a když soudruh kapitalista slyšel, že umím svařovat a zapojit elektromotor, nadšeně mne pozval na předváděčku.

Předváděčka je událost, kdy se adept na volné a hlavně výnosné místo dostaví v pracovním oděvu a předvede nějakou dovednost.

Fajn.

Ráno v sedm jsem přijel z domova v montérkách, naložila se nová halová vrata a jeli jsme je zamontovat do hrubé stavby. Je pravdou, že jsem toho moc nepředvedl, protože kolektiv byl sehraný a já byl degradován na podrždráta a přinestašku. Inu co, každý nějak musí začít. Skončili jsme hodinu po pracovní době soudruhů kancelistů, takže sekretářka nikde, šéf nikde, zhodnocení mého podávání nikde.

 Druhý den stejný průběh. Z domova v montérkách a s obědem v rendlíku. Nebyl na nic čas, bylo potřeba jet na montážní akci, vše se prý dořeší odpoledne. 

Nedořešilo se nic, protože soudruh šéf nebyl přítomen, i když jsme přijeli půl hodiny před koncem pracovní doby. 

Opět.

Třetí den – opět v montérkách - se mi aspoň podařilo vydyndat dotazník, který měl sloužit k sepsání pracovní smlouvy. Na můj vkus až moc podrobný, ale budiž. 

Čtvrtý den opět nebyl čas, ale vloupal jsem se v tradičních montérkách k sekretářce s dotazem na pracovní smlouvu a můj odevzdaný dotazník. Odkázala mne na šéfa. 

Fajn.

Pátý den jsem odlovil šéfa při kontrole naší práce (měl jsem být správně v obchodě za účelem nákupu svačiny a já – zmetek měl vařený domácí bufáč od Jahody), takže jsme se domluvili na sepsání pracovní smlouvy po směně. Přitom jsem mu nenápadně naznačil, že když mi tyká on, měl bych mu zřejmě tykat i já, ale to nějak moc nepochopil. Asi to dělaly ty montérky.

 Když jsme se vrátili z montáže do sídla firmy, byli jsme vyplísnění zástupcem šéfa za malý pracovní výkon. Můj pracovní kolega sklopil krovky, naložili jsme další plotové dílce a jeli makat až do setmění.

V oknech firemních kanclů byla při našem příjezdu naprostá tma.

Šestý den v sedm deset zazvonil telefon a zazněl dotaz:

„Přijdeš dnes do práce?“ Fakt nevím, kde přišel na to, že mi může tykat, když já mu slušně vykám. Že by to dělaly ty montérky?

 Odvětil jsem soudruhu bossovi, že jsem mu večer dvakrát volal a on mi to nezvedl. Šéf se ihned omluvil. 

Pak jsem mu sdělil, že potřebuju jít na pracák, protože mi nedal podepsat smlouvu, tudíž se musím zaregistrovat jako nezaměstnaný. 

„Tak přijď v pondělí. A kdybys chtěl, děláme i zítra, v sobotu,“ mazal šéfík med kolem huby.

„ No, ale já bych se chtěl i zeptat, jak jsme se původně domlouvali, jestli jste se mnou spokojený a na kolik si ceníte mou práci.“

„Co?“ otázal se nechápavě pan kapitalista.

„No za jakou mzdu vlastně dělám? Vždyť jsem už odpracoval čtyřicet čtyři hodiny a nevím za kolik!“ dovolil jsem si meknout.

„Víš co? Dnes si vyřiď, co potřebuješ, v pondělí přijď do práce, dostaneš peníze a tím u mne končíš.“

Jsem zvyklý na leccos, ale tohle mne fakt vykolejilo.

No nic, život je boj.

V pondělí dojelo na firmu sedmičkové bávo (syn tomu říká Bordel Mezi Wraty) zapůjčené od místního veksláka, vylezl z něj pán v saku a dlouhém kabátě, nasadil si klobouk, vzal si kufřík zvaný diplomat a vykráčel po schodech k hlavnímu vchodu.

Všichni kuřáci a popíječi ranní kávy pozdravili. I soudruh boss. 

A zapomněl mi tyknout: „Co si přejete?“ Že by zabral ten kabát po kolena?

„Na schodech se s vámi nebudu bavit,“ odvětil jsem nejdůstojněji, jak jsem svedl.

Vypadlo mu z ruky cigáro.

Napochodoval jsem do kanclu. Sekretářka přestala psát a čuměla na můj ohoz, protože mne doposud viděla jen v oranžové bundě a černooranžových kaťatech.

„Nechte ty dveře otevřené,“ zařval jsem na pana majitele, když se odvážil za mnou.

„Takže jak mne míníte odměnit?“ zeptal jsem se a hodil na stůl pět kancelářských papírů, každý s šesti fotografiemi průběhu montáže bran, na kterých jsem pracoval. Stály sice za hovno, protože jsem je dělal důchodcovským telefonem, ale to základní se na nich dalo rozeznat.

Šéfíkovi vypadlo cigáro z prstů podruhé.  

„Pevně doufám, že jste NAPROSTO spokojen a že vaši spokojenost pocítím na gáži, kterou mne hodláte odměnit.“ Sledoval jsem, jak šéfovo cigáro propaluje díru do koberce a přerovnával jsem fotočky, aby dobře viděla paní sekretářka.

„Velmi nerad bych objížděl všelijaké úřady a povídal si s nimi o montážích bran.“

Šéfík mi podal obálku. Přepočítal jsem si obsah a zkusil zahrát durcha (mariášníci vědí). 

„U minulé firmy jsem dělal za sto pade. Máte představu, kolik koštuje to bávo, kterým jsem přijel?“

 Chlapík hrábl do šuplíku a bez počítání přihodil další dva papírky. Rovněž bez počítání jsem je hodil do diplomatky a pozdvihl klobouk při pozdravu na rozloučenou.

Ještě tak pětkrát a nebudu mít kam chodit somrovat práci,“ brblal jsem si po cestě se schodů.

***

Tímto autentickým zážitkem jsem si nechtěl postěžovat na poněkud prekérní situaci obstarožních zoufalců shánějících práci, nýbrž jsem chtěl zdejšímu kydačstvu názorně ukázat, jak je tzv. elitami vnímána masa podlidí – lopat všech úrovní (tedy i v kancelářích), které podle jejich představ žijí pouze proto, aby se oni – vyvolení měli dobře. A je úplně jedno, zda se tyto elity nacházejí v Práglu na Kavkách, anebo v místní části Třince, zvané Na Kanadě. 

Ano, vážené lopaty. Jste méně, než to pověstné hovno, které tu tak rád používám. A pokud se to pokusíte otevřeně, upřímně a bezelstně změnit, okamžitě vás zašlápnou zpátky. 

To platí i pro slečnu Lipovskou.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.3 (102 hlasů)

Komentáře

tu někdo řekl, že král je nahý. Asi to teď schytáte. A jak vidím, už to začalo.

Průměrný počet slepic: 3.3 (19 hlasů)

K doplnění podpisu jsem se dřív nedostal.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

úplně lehce, to bude individuální.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

se nemají řešit. Problémy se předchází.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak tak čtu, zaměstnavatelé se úporně snaží obrodit již skoro vyhynulý proletariát.

A je taky naprosto zřetelné, jak moc tu chybí soc. dem. strana, co by se zastala pracujících lidí.

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

protože výrazně ubylo dělnických/řemeslných profesí a přibylo "služeb", o které vlastně nikdo moc nestojí. Podle toho také vypadají platy a pracovní podmínky v takových "službách", a proto "prekariát".
Lidé vykonávající prekérní zaměstnání - opovrhovaná, špatně placená, náročná psychicky i fyzicky.
Vrátili jsme se společensky o 150 let zpět.

Průměrný počet slepic: 4.7 (22 hlasů)

znovu:

"Retro: Nikdy nezapomenu aneb Voličův manifest" (článek z 25. 10. 2013)
***
https://outsidermedia.cz/retro-nikdy-nezapomenu-aneb-volicuv-manifest/#…

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

No, proletariát definice:

Proletariát je ve společenské teorii Karla Marxe a v revolučním marxismu třída, jejíž příslušníci (proletáři, dělníci a zaměstnanci) nevlastní výrobní prostředky a jsou tedy svou obživou závislí na jejich vlastnících (kapitalistech, buržoazii).

Kde jste prosím zjistil, že zaměstnanci ve službách (prodavači, kuchaři atd.) nejsou Proletariát, vlastní kuchynu kromě nožů, ten kuchař, že pracuje ve službách a není podle tebe ploretariát? Chápu, že Kalousek a podobné existece s vychlastaným mozkem tvrdí, že to jsou lidí v továrně, ale je to jaksi výsledek vychlastného mozku, tento závěr ;)

Takže žádný prekariát "co vytváří novou skupinu", tedy zmatení pojmů na základě dojmů a pak myšlením výsledky co jsou od začátku blbost ;) Takže co se nejdříve naučit co slovo znamená, než začneš psát, že pod to nespadají, co si nejdřív toho Marxe přečíst, když už jeho názvosloví používáš ;)

Zatím bez slepic

Z vašeho postu by se dalo předpokládat, že pracující je ten, kdo maká, když mu někdo řekne, co má dělat a zaměstnává ho.
Fakt si myslíte, že ten, kdo práci vymyslí, zafinancuje, pak pochopitelně bere zisk (či ztrátu), že ten nemaká?
Tak si to, proletáři, zkuste udělat bez těch šéfů a vlastníků, tuším, jak to dopadne.

Průměrný počet slepic: 2 (9 hlasů)

(nikoli na vás, takže neberte to zas, proboha, osobně) bych se rád pozastavil nad tím, jak dovedně se přestalo mluvit o vyšším zdanění firem.
Připomíná mi to dávnou minulost, kdy neplatila naprosto žádné daně šlechta.

Průměrný počet slepic: 4.3 (14 hlasů)

Petrpavel.
I ta Šichtařová je něco podobného,jako Lipovská.
Pořád nemůžu pochopit podobné finanční poradce,jak oškubat hlavně stát.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

starý, škaredý a hloupý.
Každý krásný, chytrý a mladý jedinec dobře ví, že naprosto nejlepší je stát, ve kterém neexistují žádná sociální zabezpečení. Míním školství, zdravotnictví, stáří, bo na co.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

zdejších českých sraček dotkla.
https://www.novinky.cz/kultura/clanek/v-tomto-tydnu-zemrel-uz-druhy-cle…
https://www.novinky.cz/kultura/clanek/zemrel-zakladajici-clen-madarske-…

Neboli už se kácí v našem lese.
Už dost dávno.

https://www.google.com/search?q=you+tube%2C+omega&rlz=1C1AWUA_enCZ747CZ…

Tohle je jejich poznávací značka, napsali a nahráli mnohem více a mnohem hezčích věcí. Zájemci najdou na trubce, pokud si vypnou reklamy.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

OT, sorry, ale nedá mi :) Dá se říct, že celé druhé album by bylo lepší bez týhle písně, ale to neva. Hlavně že byli čím dál tím lepší, a vyvrcholili (podle mě) elpíčkem 8 a 9 - Csillagok Utjan a Gammapolis.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

dýchám dycky zhluboka a rovnoměrně :) Dík ale hledat nemusíte, mám je snad všechny, alespoň ty do půlky 80-tých, to co natočili pozdějc mě už tak nebralo. Ale můžem si spolu pustit něco od nich, nejlíp ty Benkőovy klávesy (hodně místy připomínaj Mariana Vargu - ten to má už taky za sebou, chudák)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

szimfónia
rapszódia
oratórium

K tomu jen dopište do vyhledávače Omega. Vytahuje mi to furt jen živáky, které moc nemusím. Studio je studio.

A zkuste ještě Testamentum - teljés album. Hodně působivé, z titulní skladby jde husina po zádech, zvlášť jestli aspoň trochu lapete feferónštinu...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

naběhlo samo.
https://www.youtube.com/watch?v=ptvuZlyCkmw

A samozřejmě jsem vás zapomněl vyplísnit za vynechání desátého alba Az arc - Tvář. Tady ho máte
https://www.youtube.com/watch?v=pzlvYqIzRgo

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

ale zmínka o skupině Omega mi asociovala období mého stále zvyšujícího se zájmu o děvčata, domácí párty, pokud někteří z rodičů opustili aspoň na jednu noc byt, romantické snění a popisování papíru zamilovanými slovy.
A další skupiny dostupné v prodejnách supraphonu - Locomotiv GT, Scorpió, Fonográf, Corvina, Marián Varga, Pavol Hammel, ...
A taky fungl novou desku, kterou si máti půjčila od žáka a kterou jsem na nejlevnějším gramofonu hobloval a hobloval pořád dokola a matka se pak divila, proč žák málem brečel, když mu desku vrátila - on to totiž byl fungl nový Fireball od Deep Purple (v té době za 500,- Kčs)

Takže dík a 5 pipušek!

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

pro nás dědky klasikou.
Bylo to jak zjevení. A ano, stála půlku mizernější výplaty. A to jen na burze, kterou skoro pokaždé rozháněli poliši. V té době to byly neuvěřitelné peníze...
Ale zase máme na co vzpomínat, že jo...
... teda pokud si vzpomenem...

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Napsala L uy Hay už nekolikatou knihu a stala se milionářkou. Tim si vyřešila vztahovéproblemy s muži a zlepšil se jí i zdravotní stav,když se zbavila dělohy

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

aby se mi zlepšil zdravotní stav, a vyřešil si problém se ženami, tak pokud bych si kvůli tomu měl nechat ufiknout koule a musel napsat knížku, tak já to radši nechám tak, jak to je.
S ženami problémy nemám, se ztahy taky ne, milionář je dnes každý vlastník větší nemovitosti, tak proč se hned mrzačit.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

i ve státním a komunálním sektoru.
- "Zkušební den"
Zájemce o volné místo nastoupí na příslušné oddělení, je stručně seznámen s pracovní náplní poptávaného místa a je s ním v lepším případě sepsána DPP (za odpracovaný den není hrazeno socko a zdravko), v horším případě jednodenní "dobrovolnická" smlouva (za odvedenou práci nedostane ani kachli a není za něho uhrazeno socko a zdravko). A poté odpracuje pod dohledem celý pracovní den.
Pikoška jsou zdravotní a sociální zařízení. Tam tohoto "dobrovolníka" testují tak, že ho nechají na oddělení samotného; půl hodiny, hodinu nebo i několik hodin. A jdou si dělat papíry, kafe atd. No, a po osmi až dvanácti hodinách se dozví, že se mu ozvou.
- Krátkodobé "kontrakty".
Oblíbené v resortech MV a MPSV. Probíhá to tak, že resort vypíše VÝBĚRKO na SLUŽEBNÍ místo. Přihlášený zájemce je pozván, je s ním proveden krátký pohovor a poté je s ním sepsána PRACOVNÍ smlouva na tři až sest měsíců, během níž se může přihlásit do"interního výběrka". Pokud odmítne podvodnou pracovní smlouvu (přihlásil se přece do výběrka na SLUŽEBNÍ místo), tak letí a dostane černý puntík, který jej automaticky vyřazuje z uchazečství o jakoukoli jinou práci v resortu.
Výsledkem je, že 30% pacovníků v resortu MV a 20% v resortu MPSV jsou brigoši , fluktuace obrovská a únik citlivých informací odpovídající (dle bezpečáků si až třetina pracovníků resortů přivydělává prodejem informací migranstkým a gastarbeiterským mafiím, farmafirmám, firmám prodávajícím různé pomůcky pro zdravotně postižené, pojišťovákům, úvěrovkám a pod.)
- Falešná výběrová řízení.
Zoufalec, který přistouil na "kontrakt" se přihlásí do DALŠÍHO (tzv. "interního") výběrka na místo, na němž pracuje. Výběrové řizení proběhne zákonným způsobem a... A nic. 14 dní, měsíc, dva měsíce - žádný výsledek.
Mezitím pracovníkovi vyprší "kontrakt" a protože nebyl vynesen verdikt o výběrku, letí nebo mu je "nabídnuta" další brigoška spojená s dalším "výběrkem". Po až půlroce mu přijde vyrozumění o výsledku "výběrového řízení" cca v tomto duchu - "zúčastnili se čtyři zájemci, Vy jste vyhrál/a, ale výběrko bylo zrušeno".
- Ukončení ve zkušebce.
Pracovník pracuje a pracuje, snaží se být perfektní a nedostat se s nikým do sebemenšího konfliktu. Cca 3-5 dní před koncem zkušebky přestane dostávat nové úkoly, je mu zamítnuta účast na již schváleném školení a kolegové se k němu začnou chovat odměřeně. V poslední den zkušebky je předvolán na personální, kde je mu beze slova vysvětlení předloženo ukončení PP ve zkušební době.

Erár takto ušetří spoustu prostředků, které pak může rozdělit mezi "stálice". Brigošům totiž nikdy nevznikne nárok na osobko, odměny, dovolenou a úřednické zkoušky si buď platí sami nebo je jim zcela znemožněno je vykonat (územní samospráva).
Skoro vše je zcela legální a není proti tomu žádná obrana. Vyjímkou jsou falešná "výběrka" na služební místa, kde je postup ministerstev nelegální; jenže - kdo si může dovolit jít do soudů s resortem, v němž by rád pracoval...

Pro zájemce 50+ to je obzvlášť frustrující, protože pracovat chtějí, mají kvalifikaci i praxi, ale výše popsanými postupy je jim jasně dáváno najevo, ať jdou ke koštěti, do skladu či na kasu, nebo ať rovnou chcípnou.
Tahle země opravdu není pro "starý".

A ještě pár slov k prokydávané "katolické sestře".
Ta je s výše popsanými praktikami nejen zcela srozuměna, ale jsou pro ni stále ještě příliš "socialistické".
Dle jejích vlastních slov je zastánkyní úplného "laissez faire", kdy veškeré pracovněprávní podmínky si má určovat pouze a výhradně zaměstnavatel a zaměstnanec má být chudým, pokorným a vděčným vykonavatelem příkazů. Protože podle ní je chudoba předností, za niž má být ten, kdo je jí "obdařen" vděčný (že prý Hayek, Akvinský a Franta z Asisi).
Takže opáčko pro neprozíravé - nebuďte bulíky a zapomeňte na to, že v Radě pracuje pro vás. Pracuje pro Poslání, k němuž je Povolána. Pokud jste lopaty, je vaší povinností být chudí, pokorní a hubu držící platitelé poplatků. Přesně podle katolické doktriny o trojím "lidu".

Průměrný počet slepic: 4.3 (23 hlasů)

se zjistí,že na Městském úřadu pracují 2 rodiny

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Pane Občan.
Perfektní doplnění,díky.
Proto si ji někdo všimnul,jako v hodnou posilu.

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)

Opět jedna lež za druhou.

Neznám případ vykonání zkoušek státního úředníka že by za ně někdo platil.
Neznám případ, že by bylo někomu znemožněno vykonat státní zkoušky. Je daleko jednodušší a bezpečnější je nechat vykonat a sdělit, že je nevykonal úspěšně.
Nárok na dovolenou při pracovní smlouvě vzniká po odpracování určitého počtu dní.
K ukončení pracovní smlouvy ve zkušební době není třeba žádná slova vysvětlení. Končí i bez udání důvodů.

A tak by se dalo pokračovat celým textem.
S takovým matrošem byl socík v řiti a teď už i ten kapitalismus. Ještě že ta demoška zůstala a každý vymatlanec si může matlat co chce.

Průměrný počet slepic: 3.6 (14 hlasů)

- Ve STÁTNÍ správě jsou samoplátci zcela běžní. Je jen několik málo oborů, kde je nutné doporučení zaměstnavatele.
V SAMOSPRÁVĚ to je naopak. Tam je (netuším proč) složení úřednické zkoušky samopláteckým způsobem nemožné.
Sám jsem si jako samoplátce udělal zkoušku z "Nepojistných dávkových systémů" a ze "Sociální práce a politiky" - zdokladováno účetními dokumenty a dokumenty MPSV. Ovšem bylo to v letech 2016 a 2018. Možná se od té doby změnil služební zákon a samoplátectví už není možné.
- Samozřejmě, že to lze znemožnit. Zaměstnavatel mu prostě nedá souhlas. Žádný zákon mu neukládá povinnost jej vydat, protože jen on rozhoduje o tom, jaké zaměstnance a v jakém statusu potřebuje.
- Ano, vzniká. Ja to 90 kalendářních dní. Takže když zaměstnavatel točí 89denní smlouvy, zaměstnanci nikdy nárok nevznikne.
- To je sice pravda, dokonce oboustranně, nicméně je minimálně slušností zaměstnanci sdělit, že jsem se rozhodl ho nechtít a proč. Stejně tak je slušností od zaměstnance sdělit zaměstnanavateli alespoň týden předem, že to to balí a jde za lepším. Patrně patříte mezi mlamoje, pro které je slušnost sprostým slovem.

Milej zlatej, to, že Vy něco nevíte, neznamená, že to neexistuje.
Ale máte pravdu - matlejte si, co chcete.

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

Chlape jste tuhej jak veka.

Zákoník práce
§ 212
(1) Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Za odpracovaný se považuje den, v němž zaměstnanec odpracoval převážnou část své směny; části směn odpracované v různých dnech se nesčítají.
(2) Poměrná část dovolené činí za každý celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok.

Úřednická zkouška
Služební úřad umožní vykonat úřednickou zkoušku zaměstnanci, který je v pracovním poměru na dobu určitou podle pracovněprávních předpisů, který vykonává činnosti podle § 5 zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě (dále jen „ZSS“) na služebním místě za podmínek uvedených v § 178 odst. 1, 2 a 4 a v § 178a odst. 1 ZSS.

Probůh zkuste prosím ze sebe nedělat pitomce.

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)

šedá je teorie, ale zelený je strom života.

Erár si našel v platných zákonech díry, umožňující mu báječně ušetřit spoustu peněz. A nebojí se je použít.
Služební zákon č. 234/2014 Sb., o státní službě, například § 21 stanovuje, kdy smí být pracovník přijat do služebního poměru na dobu určitou (pokud vláda nestanoví nařízením něco jiného).
§ 178a téhož zákona obdobně upravuje, kdy smí být pracovník přijat do pracovního poměru.
Na obě ustanovení zejména MV a MPSV zvysoka kašlou.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Zamáčkla jsem slzu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

odkaz na ten literární skvost Schwarzenberga a Kalouska jsem dávala už včera pod první článek o Lipovské.

Zveřejnila ho (na "Prvních zprávách") v plném znění Jana Z.-Hamplová, a taky zveřejnila v plném znění svoje vyjádření k té demokratické akci obou poslanců.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Stačí když se v tom jeden pořád a pořád a pořád...a pořád patlá.

Ukaž mi co čteš a já ti řeknu co jsi zač...nebo tak nějak se to říká.
Já bych spíše řek : Ukaž co z toho, co jsi přečet, z tebe udělalo lepšího člověka a já ti řeknu, kolik z těch knih bys měl raději vyhodit.

Tak máme cca 75 let od časů, kdy nadnárodní soudnictví sdělilo obyvatelstvu zeměkoule zhruba toto : Pokud masové zločince pouze přivádíte k vládním funkcím, a to včetně jejich financování, či pokud pouze sepisujete " zákony" na jejichž základě se páchají např. genocidy....tak vězte, že se fam nic nestane. Budete osvobozeni, fraj, fshuru k fyšinam.
Tak to je, milé dětičky.
Za ukradené dvě housky od basy...ale za takovéto věci volnost,. rovnost a bratrství. Někdy i vysoké státnické funkce (viz nejen dr. Hans Globke ale i řada dalších, včetně spolkových prezidentur, tam šlo ale snad jen o člsntví ve zločinecké organizaci). Anebo imperium podnikatelské, nic se fam nestane, majstr foksvágn.

Průměrný počet slepic: 3.6 (16 hlasů)

a kohouty k tomu.

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

jako posledního zoufalého způsobu, jak přijít k penězům, se mě už netýká.
Mě si prašule prostě najdou samy, teda můj účet.
Poslouchám jak ti moudří bádají nad skutečným počtem breberáků ve společnosti.
Kladou slova plynule jako koza bobky, vyniká Richterová. Holt je v tom študovaná.
A při tom potvrzují, že chtěli data, dostali je a stejně jim jsou k prdu. Anžto jim houby hoví a neumějí je použít.
Svádějí nejasné počty na bojkot trasování a klesající počty testů.
Při tom mají přímo před očima jeden tvrdý údaj, z hlediska statistiky.
A to jsou počty breberáků v nemocnicích.
Kdyby měli v hlavě něco jiného než budoucí počty poslanců ve žvanírně došli by možná na následující:
Počty berberáků v nemocnicích rozdělit na počet breberáků avizovaných testováním a počet neavizovaných.
A protože známe procento ( samozřejmě "cca") chorých vyžadující nemocnici a dokonce i počet těžkých průběhů. Vyjde jim prostým kupeckým přepočtem počet celkových breberáků ve společnosti bez ohledu na počet testů.
A pak stačí porovnat obě čísla.
Ale takhle by asi postupoval blbej vidlák, ne vedoucí jelita společnosti.
Je to moc levné a snadné. Nemůže se na tom živit tlupa darmožroutů.

Průměrný počet slepic: 3.8 (20 hlasů)

Vše jednoduché v určitých kruzích nemůže být akceptováno bo modely, statistika krizové štáby atd. Spousta lidí se tím živí, vytvářejí mediální šum a asi si v duchu myslí "ať to trvá co nejdéle". Ovšem žádný systém nemá nekonečné zdroje a jednoho dne bude překročen bod návratu a budeme se všichni divit.
U breberáků je jeden zásadní problém. Má vůbec Covid nebo byl pozitivně tetován a umřel na rakovinu?Jaká je skutečná příčina úmrtí? Celý medicínský sytém je v současné době zainteresován na Covidu. Vyšší ošetřovné, vyšší odměny pro personál, vyšší platby od pojištoven pro nemocnice. Prostě je v tom dnes zmatek takový, že již se v tom nevyznají ani ti,kteří celou komunikaci o Covidu vymysleli.

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

kovidace.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

....(přeháním, něco bych ji samozřejmě nechal) a přikázal jí, ať se nyní živí coby živnostnice v pronajatém malém obchodě v Ostravě, ať tam prodává dětskou obuv.
Po této zkušenosti (tak aspoň půl roku) bych ji (samozřejmě pokud by se mezitím neoběsila někde pod mostem) nechal dál mistrovat...pardon, ministrovat. Určitě by si takhle rozšířila rozhled a stala se o něco kvalitnější byrokratkou než je teď. Win, win, win.

Na ja, doufám že to chápete jako sarkasmus, nikolivěk návod k tomu, jak přivádět poměrně hodné lidi do neštěstí.
ANO, ANO....zejména vy, udavači.

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

Mirka taky měla obchod ve Žďáru,s knihama za půl roku utekla do snemovny na věčné časy ake dělá ze sebe živnostnici na věčné časy

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

Esli je formátu občana, tak ne. Tomu se zřejmě nerozsvítí ani až někdy nebude ždímat erár, tedy nikdy.
Takovým bych, být hospodskými, zakázal po normalizaci :-D)) vstup. jen s košíkem a v doprovodu pána.

Mirce nikdo obchod nezavřel, ta s tím sekla o své svobodné vůli.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

Už si konečně dejte do hospody výdejní okénko, pingla pošlete rozvážet obědy ve škatulích a přestaňte fňukat.

To samé ty dětské botičky - e-shop a na místě prodejny "výdejnu".
Už jsem nejméně třikrát psal, jak to dělá paní s domácími potřebami. To samé dělá paní s textilní galanterií.
Akorát si musíte dát bacha se státními dotacemi, bo ty dostávají jen ti, co mají skutečně zavřeno.

Průměrný počet slepic: 2.8 (13 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tvrdé ?

A tak tu žijeme, tenhle (ono neo mělo samozřejmě v něčem pravdu, když tohoto fízlackého polonácka dráždilo) " učí" zdejší děti.
Budoucnost bude špatná.

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)