Rok vyhřezlé nedůvěry

Autor
Štítky

Pozorní čtenáři si jistě povšimli, že jsem na konec starého roku a začátek nového zmizel z Kydů. Děkuji tímto ještě jednou Janovi z Helvajzu za cestopis a také za osobní přijetí, neb jsme se u něj s rodinou krátce zastavili při cestě do západních čech. Aniž bych to chtěl detailněji rozebírat, navštívili jsme narychlo a neplánovaně moje rodiče, protože to prostě bylo nutné.  Teď už jsme zpátky doma a i Kydům začíná opět běžný režim. 

Dnešní článek měl vyjít na silvestra, ale neměl jsem ho ještě dokončený. Berte to prosím tak, že v nastávajícím týdnu se ještě budu vracet k přelomu roku a budu mít tendenci přát i hodnotit. Dnes se ale vraťme do roku 2020. 

Řekl bych, že rok 2020 bude jednou hodnocen titulkem z nadpisu. Bude to rok nedůvěry. Rok, kdy se veřejně a navenek ukázalo, že rozdělené západní společnosti definitivně ukázaly své hranice. Bude to rok, který nade vší pochybnost ukázal, že prakticky v každém západním státě (nás nevyjímaje) nejde o nějakou drobnou anomálii vycházející z dočasně špatné situace některých lidových vrstev, ale naopak, že jde o jev systémový ve kterém velká část společnosti apriori nevěří té druhé části. 

Rok 2020 bude jednou historicky podobně významný jako rok 476, který byl historiky označen za předěl starověku a středověku. Rok 2020 bude jednou milníkem, kdy se definitivně veřejně ukázalo, že každý západní stát má svou novou aristokracii a staronové lidové vrstvy. Ale obě dvě tyto struktury už definitivně nehrají spolu. Nemají společné zájmy, nemají společné vize ani cíle a primárně si nevěří ani pozdrav. 

Nepopisuju nic nového. Všechno, co se letos projevilo, to už tu bylo dlouhá léta a samozřejmě vždycky se to projeví za nějaké krize. Už za migrační krize 2015 se některé tyto projevy objevily, ale až letos se z toho stal jev zcela masový, ve kterém takřka neexistuje žádný střední proud. 

Dám pár příkladů... 

Můj táta o koronaviru nijak nepochybuje. Uvědomuje si jeho nebezpečnost, důsledně dodržuje opatření, jako sedmdesátník se cítí ohrožen. Ale nechat se očkovat? To se mu tedy vůbec nechce. Firma Pfitzer je sice obrovká korporace, má všechna byrokratická razítka, má laboratoře plné nejmodernějšího vybavení, vědce i doktory s těmi nejzvučnějšími tituly z předních světových univerzit... ale stejně je tatík velmi opatrný, protože  ani desítky titulů nevyváží to, že se těm docentům nedá věřit jejich doktorská přísaha. 

Ne, táta nevěří na čipování pomocí vakcíny. Ale jednoznačně je přesvědčen, že milí doktoři to dělají především pro peníze a jakýkoliv altruismus už je jim celou jednu generaci zcela cizí. 

Já osobně obecně podporuji Babišovu koronavirovou strategii. Nepochybuji o počtu mrtvých, nepochybuji o obecné nebezpečnosti viru, který je podle mě schopen zahltit zdravotnictví až ke kolapsu. Ale když vidím, jak se hladce potlačují některé informace (viz. profeor Beran) o podpůrných levných lécích, které pak z ničho nic nejsou absolutně k dostání, když vidím, že i celý Prymula má roušku nasazenou především před kamerami a jinak je mu to víceméně jedno, když vidím že opatření ale stejně podléhají především lobbystickým a politickým tlakům, tak se mi to z pozice obyčejného člověka docela ekluje. Je to jako každá jiná válka, kde obyčejní vojclové nasazují životy a zdraví a mocipáni v průmyslu a na úřadech dělají miliardové a značně temné kšefty. 

Ne, to nezačal Babiš. To už je tam na vládních postech hodně dlouho. Nedá se jim věřit a člověk primárně čeká nějakou habaďůru. Ať tam udělají cokoliv, vždycky se to obrátí proti nám. Politika se nedělá ve prospěch národa, ale ve prospěch EU, velkého byznysu, neziskovek, Sorose, USA, Ruska, NATO... (nehodící se škrtněte). 

Bakalonovináři spolu s Českou  televizí a Seznamem tvrdí, je je to Zemanem a Babišem. Až přijde Kalousek,Bartoš, Minář a Rakušan, tak to hned bude jinak. To jsou důvěryhodní politici a nedůvěra lidových vrstev zmizí jako pára nad hrncem. Ale to je omyl. 

V roce 2020 se prostě ukázalo, že ti tam nahoře sice intrikují jako šlechta za starých časů, ale stejně jako šlechta za starých časů drží basu proti jakékoliv selské rebélii. Samozřejmě se podrážejí a když se dívám na případ Lučanského na Slovensku, tak si tu a tam i dýku do zad vrazí, ale zcela svorně podepíší jejich vysoké smlouvy mezi velkými hráči, které nám krok za krokem berou půdu, vodu, průmysl, peníze i budoucnost. Až bude premiérem Rakušan, nezmění se vůbec nic. Nedůvěra dolních k horním potrvá a stejně tak poroste nenávist horních vůči těm pod nimi. 

Americké volby jsou krásným příkladem toho, že se nejedná o lokální záležitost vyplývající z mizerné demokracie v zemi postsovětského bloku, ale jde o jev globální, minimálně v západní civilizaci. Volby byly zfalšovány, ukradeny... nebo možná nebyly. Ale není nikdo, komu by se jeho výrok dal věřit, neb je natolik důvěryhodný, že jeho slovo platí. 

Můžeme se samozřejmě dohadovat, kam v tomto světě patří třeba Babiš. Jestli je prostě jen rebelem té nové aristokracie, který se chce opřít o lidové vrstvy a s jejich pomocí se vyšvihnout na vrchol, který mu byl spolušlechtici upírán. Nebo jestli patří ke starým časům a chce obnovovat či udržovat svět, kdy ti dole i ti nahoře táhli za jeden provaz. Nebo jestli prostě chce jen nahrabat co nejvíc a tak to prostě dělá. 

Stejně tak je možné se dohadovat, kam patří Trump. Jestli je to první představitel tribuna lidu, který novou aristokracii a její lokaje vyzval na souboj, nebo jestli je také lokajem mocných, kteří ho tam dosadili, aby se jim lépe vládlo z přítmí. 

Můžeme se dohadovat, kam patří Brexit. Jestli je to první úspěch národního státu proti zkostnatělé struktuře EU, nebo jestli jde jen o to, aby se Británie rychleji stala Pákistánem. 

Fór je v tom, že se dohadujeme jenom my. Hledáme nějaké střípky pravdy, snažíme se zjistit, jak to je doopravdy. Čeká nás sice všechny stejný úděl, ale hádáme se. Rozdělujeme se na procesech, které v konečném důsledku jdou všechny proti nám a nakonec místo boje proti nové šlechtě bojujeme mezi sebou. 

Všimněte se že nová kosmopolitní třída - lokajové nové aristokracie - ti to  mají dávno vyřešené. Souhlas je u nich povinný a je jedinou vstupenkou mezi ně. Nezáleží na to, jak blbě to zní, nezáleží na tom, že z týden bude všechno jinak.  Musí se souhlasit. Veřejně, každodenně. Nejde o schopnosti, ale o osvědčení víry. Náš Scallop je typickým příkladem. Sám tomu třeba také nevěří. Ale pokud se chce dočkat odměny, musí souhlasit. Musí dosvědčovat dnes a denně, že jim věří každou kravinu, kterou řeknou.  Nemyslete si - v tomto přístupu je velká síla. Ti tam v EU nemají problémy s loajalitou těch svých. Od začátku, od škol, od prvních stáží, od prvního pracovního místa svoje lokaje prosívali a připravovali. Mají jich dost a na všech úrovních. Dosahují svých cílů hladce a rychle a reality si vůbec nemusejí všímat. Dopady nese na hrbu někdo jiný, kdo si za to vlastně ještě může sám. 

A my se dohadujeme, jestli je Trump náš nebo není. Dohadujeme se, jestli je Babiš náš nebo není.... Dohadujeme, se , jestli nás už čipují a nebo jestli je rouška symbolem nesvobody. Dohadujeme se... a ti druzí mezitím obsazují pozice. A obsazují je i bez čipů. 

Krásně si nás rozebrali. Místo s nimi, bojujeme mezi sebou. Dokonce nás klidně vyzvou, abychom řekli naše požadavky. A říkáme je tak protichůdně, že je to pro smích. 

Zůstala nám zcela oprávněná nedůvěra. Že to s námi nikdo nemyslí dobře a pokud někomu nalítneme, špatně se nám povede. Ale z této nedůvěry se nic nepostaví. Z té se dá jen zakopat a zkoušet přežít. Z té je možné být preperem, dělat si svůj ostrov pokladů nebo bunkr a věřit, že to jednoho dne samo přejde. Ale není možné otevřeně bojovat a pokoušet se zvítězit. Je možné se zamaskovat, ale ne postavit se k souboji. Není možné  cítit sounáležitost, protože jsme sice spojeni údělem, ale nevěříme si ani navzájem. Trump netrump, Babiš nebabiš, stejně dopadneme všichni blbě, ale díky Trumpovi nebo Babišovi nedokážeme ani stát pospolu. Koronavirus nekoronavirus, stejně to všechno zaplatíme my, stejně to dopadne na naše hlavy, ale společný boj se nekoná. Zůstala jen nedůvěra. K těm nahoře i k těm vedle nás. 

Rok 2020 je rokem, kdy se to ukázalo. Není rokem, kdy by všechno skončilo, není rokem, kdy novodobá šlechta defintivně vyhrála, ale jednoznačně ukázal, že jsme na kratší straně páky a nemáme v této chvíli nic, čím bychom tento hendikep nahradili. Osobní individualismus ani osobní odvaha nepostačují k inspiraci širokých vrstev. Jen ještě více rozdělují. Nijak nám nepomáhá, že jsme praktiky nových pánů odhalili, že o nich mluvíme. Na rebélii to nestačí. Každý Jánošík má za sebou už z principu dost zrádců. 

Ne, není to optimistický konec roku. Ale každá změna musí začít sundáním růžových brýlí. 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (150 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

je stejně chytrý, stejně mladý a stejně krásný, jako já.
Což mne uráží.
Co si vůbec dovoluje nevěřit soudruhům Ficerům, když chtěj do něj napumpovat své dobrůtky, kterým nevěří ani oni sami? Co si vůbec dovoluje všímat si nějakého berana s velkým "B"?
Ano, Kovid, ať již zmutovaný, anebo vymyšlený a vyrobený (vsjo ravnó) se vyvrbil jako nádherný katalyzátor, neboli urychlovač napnelizmů v euroatlantické společnosti.
Jedeme z kopečka a náraz bude hodně tvrdý. Brzdy někdo ukradl, volant nefachčí, převodovka vydává poslední chrochtavé zvuky před definitivním zamortizováním na hromadu takřka bezcenného šrotu...
Už se můžem jen dívat...

Průměrný počet slepic: 4.6 (47 hlasů)

Zvláště na Kydech. Domnívám se, že mají ještě velkého soupeře, Trumpa a početnou veřejnost, která za nim stojí, celé Rusko, Čínu, která jede totéž, ale pro jiné pány, možná Indii a jižní Ameriku. Ti jim můžou ještě jejich plán zhatit. Realizaci oddálit, nebo jejich připravovaný svět totálně znehodnotit. Jak to řekl Putin? Nevím to přesně, ale řekl, že nový svět nebude bez Ruska. Může to být dvojsmyslné. Kdo ví?

Průměrný počet slepic: 4.2 (33 hlasů)

s použitím zbraní hromadnýho ničení Ruskem jako odvetou.

A k čemu by nám (Rusům) byl svět bez Ruska???? ( mě to význam výroku posouvá úplně jinam)

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)

Jenomže u Ruska je to sobecké fuj, zatímco jinde (nebudu jmenovat) je XYZ first zcela v pořádku, projekt pro nové XYZ století je naprosto v pořádku a u "práva na obranu QRS" (čti přepady kohokoliv a kdykoliv, včetně pirátských) se nanejvýš za úpěnlivého mlčení kouká jinam.

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

nebývý, než žít si důsledně svoje. A ponoukat ostatní, ať taky žijí, co oni sami chtějí.

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)

...mají sice skvěle vybavené laboratoře, ale nic nebrání tomu, že patrně vyrábí sračku. Ze 110k lidí má 3k problémy, které údajně na nějakou dobu vyřadily z běžného denního režimu(údaj CDC) a jsou hospitalizováni. Ti, kteří nějaké problémy měli, ale nebyla nutná hospitalizace nejsou vedeni ve statistikách. Nikdo neví, jaké budou dopady.
Já neznám relevanci tohoto zdroje, ale není to jediné varování. Varování už je složení té fachčíny, která koreluje s tímhle odkazem.
https://www.czechfreepress.cz/?option=com_content&view=article&id=22441…
Je mi jedno, jestli se někdo bezhlavě požene k očkovacímu oltáři, každého věc, ale rozhodně mě bude vadit, jestli nastane segregace a k občance bude nutné vlastnit kovidpas, bez které ho se nedostanu nejen do zahraničí, ale i do práce nebo třeba do hospody. Takže nepovinně povinné.
Asi beru informace ze špatných zdrojů a z fragmentu tudíž skládám špatnou mozaiku. Ale pořád mám nepříjemný pocit, že vakcína není lék na tenhle bordel!
https://www.czechfreepress.cz/?option=com_content&view=article&id=22429…

Průměrný počet slepic: 4.7 (24 hlasů)

Údaj CDC se týká USA.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by robertík 007 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když mají problémy v USA, proč by u nás mělo být všechno v pohodě?

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

že obyčejný člověk by mohl být stejný, nebo dokonce roven, člověk americkému, občanu U.S.A.? Živě si ještě vzpomínám na zpravodajství z počátku devadesátek, kdy se běžně používalo "třicet cestujících a dvanáct američanů". Že se to teď už tak nezdůrazňuje neznamená, že podstata je stále stejná, víme? ;-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

Zkuste si najít výraz "europoidní rasa" a video o složení vakcíny. Usoidní jsem nenašel :)

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Dnes už něco takového zaznělo od ministra zdravotnictví. Sice jen jako na přechodnou dobu trochu omezení by bylo východisko. Osobně čekám že to omezování pohybu neočkovaných nastane.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Takto Vidláku vidím ten dnešní svět už dlouho. Hledáme pevný bod a přitom těm, co nám vládnou, stačí se dohodnout. Je jedno jestli to je všechno špatně. Důležitá je právě ta dohoda.
Jsem rád, že jsem k tomu vašemu rozpoložení přispěl neustálým omíláním toho, že jim nejde o zdraví lidí o lepší svět pro všechny. Proto popírání účinné léčby, proto ta čísla. Jim jde o moc a prachy a lepší svět pro ně. Hrají si s lidmi, rozeštvávají je tím, že chaoticky mění rozhodnutí, bez odporu nám mění naše konstanty pod nohama. Straší smrtí, neb to funguje, té se lidé bojí. Dostával jsem za uši, byl jsem konspirátor, chřipečkář, ale čert to vem. Pomohlo to, i když jen na Kydech. Babiš je malej pán, kéž by i jemu došlo, že je jen malý nástroj, který jim pomáhá.
Mají nás přečtené, trvá to staletí, ale bohužel ten svůj Lebensraum už skoro mají. A my jim k tomu jejich krásnému světu, svojí rozhádaností, ale i našim lidským umem a tvořivostí, pomáháme.

Průměrný počet slepic: 4.5 (32 hlasů)
Trvalý odkaz

Společnost se už od pradávna dělí zhruba na tři skupiny. Ti nahoře, ti uprostřed a ti dole. Cílem těch nahoře je si to své postavení uhájit a udržet. Cílem těch uprostřed je vystřídat ty nahoře a převzít otěže. A konečně cílem těch dole je dosáhnout co největší spravedlnosti. Nebo-li sebrat těm nahoře i těm uprostřed a zkrátka to přerozdělit.
Vzhledem k tomu, že cíle všech tří skupin jsou naprosto protichůdné, nikdy nemohou navzájem doopravdy dlouhodobě spolupracovat.
To jsem nevymyslel já, to Orwel, román 1984. Já to jen volně převyprávěl. Už je to holt taky nějaký ten pátek, co jsem ho četl.
Jinými slovy je dobré přestat snít a začít vnímat realitu. Ona prostě o tomhle ta politika je a na světě nejsou hrábě, které by hrabaly od sebe. Vždycky k sobě.
Ale takový holt je život. A hroutit se z toho nemá moc smysl.

Průměrný počet slepic: 4.6 (29 hlasů)

In reply to by Woody (neověřeno)

Trvalý odkaz

to co zde píšete existovalo už dávno před rokem 2020,
existovalo to co já pamatuji již od let padesátých (válku si nepamatuji, to jsem se narodil).
A co se vakcíny nebo jiných léků týče (abych nemluvil zcela obecně), tak velká většina lidí dělá pro zisk (nebo vůbec proto aby se uživili). "Idealistů" je pomálu a ještě jejich ideály jsou velmi různé, A třeba ten Isoprinosin byl běžně v lékárnách v době kdy o něm Beran psal, jak pomocí něj na jaře léčil sebe a syna,
všechny jeho názory jsem si mohl přečíst na Internetu, a Isoprinosin koupit,
ale tehdy ho velká většina lidí vůbec nesledovala.
Buďme rádi za vakcíny ať jsou z Ruska, Číny, USA nebo Anglie,
kdo to potřebuje (jako třeba já) ať se dá naočkovat (těch očkování jsem už přežil určitě víc než 10 za svůj život), kdo už je promořen tak nemusí, kdo je velmi mladý tak ani nemůže.
Vidím to tak na 40% očkovaných a 30% promořených, děti do 15 neočkované ale se silnou T imunitou
a to bude (do voleb v říjnu, to je termín ke kterému se budou u nás všichni politici "snažit") stačit
pro sražení Covidu na únosnou míru a la chřipka.
Jen se toho dožít, teď mi zrovna zemřel kamarád se kterým jsem strávil většinu mých posledních 35 Silvestrů na chalupě pod Orlickými horami ...

Průměrný počet slepic: 4.2 (19 hlasů)

In reply to by Woody (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nic ve zlém, ale asi ty dole moc neznáte.

Průměrný počet slepic: 4.5 (18 hlasů)

In reply to by Woody (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je tam univerzální skupina, která je ochotná se drápat nahoru po zádech druhých za jakoukoliv cenu a po jakýchkoliv zádech. A pak moje upravené pravidlo: "víc hlav víc ví, ale o to míň si rozumějí". Tím chci říci, že mocipáni ač nepočetná skupina je schopná domluvit se snadněji než dav. Ten potřebuje buď mesiáše nebo přímo revolucionáře. Dál už je to známé.
Politika nemá morálku, politici taky ne a ryba smrdí od hlavy a shnilotina nakazí okolí a šíří tu sněť směrem dolů. Zrcadla, jako třeba umění jsou pokřivená. Volby v USA akorát potvrdily to, co jsem tu kdysi dávno napsal o voličích. Nepotřebuju pocit, že až mě použijí, tak mě pak zmačkají a zahodí do koše. A po volbách si pojedou stejně své a pro udržení u koryta zradí i svojí politickou reklamu - volební sliby jsou jen zbytečný termín.
Potřeby budou a byly vynuceny leda palcáty a sudlicemi nebo kopími pod okny. Akorát to v současné době bude mít "zmodernizovaný" dopad! A to vládnoucí menšiny vůbec nemohou potřebovat. Potřeba je menší stádečko, které se dá nějak lépe ovládat. A nejlépe když bude řádně zblblé, jak tvrdí určité konspirační teorie, jako třeba NWO.

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

In reply to by robertík 007 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud máte několik raků v kýbli, nemusíte na kýbl dávat víko.
Jakmile nějaký rak povyleze (po zádech ostatních) trochu výš ke kraji, ostatní raci ho strhnou dolů.
???

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Woody (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nejsme stejní a na začátku našich životů nemáme stejné startovní pozice. Proto by bylo přinejmenším dost podivné, kdybychom se měli všichni stejně dobře. Pokud o takovou rovnost v reálném světe nějaký revolucionář-teoretik usiluje, zaslouží naplácat na holou, aby ho ty roupy přešly.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

zrovna teď jsem chtěl začít psát na svém blogu první letošní článek, jehož ideu bylo možno vyjádřit jednoduše: Všechno stojí za hovno. Ještě předtím jsem prolétl duchovně spřízněné blogy - a Vidlák píše o tom, že všechno... atd. Rozdíl mezi námi je v tom, že já jsem ještě starší než váš pan otec a tedy je mi celkem jasné, proč to všechno... atd. Další rozdíl mezi námi spočívá v tom, že vy jste generace, která dnes sice určuje další vývoj, ale ještě neví (nebo se to bojí říct), proč to všechno stojí za hovno. Já už to vím, ale jsem součástí generace, která už dnes neurčuje ani to, jestli se vy... nebo spíš po...

Všechno špatné je k něčemu dobré. Takže jsem rozumně usoudil, že se na ten článek spíše vy... a půjdu si zahrát pasiáns. ne že by mě to nějak extra bavilo, ale trénuji si tím paměť (alespoň si to myslím), abych si i zítra ráno vzpomněl na to, že se Taras nejmenuji.

Průměrný počet slepic: 4.4 (39 hlasů)

Znám tarasovu terasu. Tribun jste také vy nebo někdo jiný?

Průměrný počet slepic: 4.1 (12 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

asi jako v jednom a tom samém hnutí se k sobě mají stalinisti a trockisti. Akorát to neřešíme cepínama.

Průměrný počet slepic: 4.3 (18 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Teda mít Tribuna za Tarase to je vrchol ignorantství :)

Průměrný počet slepic: 3.2 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Nemůžu si pomoct, ale musím zde napsat názor Karla Čapka ne dnešní Vidlákův článek.
Je to úryvek z 'Válka s mloky':
---------
Není pochyby, že mločí svět bude šťastnější, než býval svět lidí; bude jednotný, homogenní a ovládaný stejným duchem. Mlok se nebude od Mloka lišit řečí, názory, vírou ani životními nároky. Nebude mezi nimi kulturních ani třídních rozdílů, nýbrž jen dělba práce. Nikdo nebude pánem ani otrokem, neboť všichni budou sloužit jenom Velikému Mločímu Celku, jenž bude bohem, vládcem, zaměstnavatelem i duchovním vůdcem. Bude jen jeden národ a jen jedna úroveň. Bude to lepší a dokonalejší svět, než býval náš. Bude to jediný možný Šťastný Nový Svět. Nuže, udělejme mu místo; nic jiného už zhasínající lidstvo vykonat nemůže než urychlit svůj konec – v tragické kráse, pokud i na to nebude pozdě.
------------------

Průměrný počet slepic: 4.8 (43 hlasů)

To se vám povedlo Maneco. Ten úryvek od Čapka sedí.
S tím, že v Nový mločí svět, vedoucí korporací, nevěří. Byli by proti sobě. Protože vládci budou oni. Proto také, bojovníky za něj, financují.

Průměrný počet slepic: 5 (25 hlasů)

byl to skutečný vizionář, viděl budoucí nebezpečí i krásu drobné lidské práce

Průměrný počet slepic: 5 (28 hlasů)

„ …. Kdyby popravili K. Hašlera komunisté, byl by dnes slavný. Jeho „chybou“ bylo, že jej umučili Němci. A o tom se dnes nedoporučuje moc mluvit. Vzpomeňme si na něj přesto! ….“
https://www.nasrestart.cz/z-cerne-kroniky/2106-karel-hasler-nas-malo-vz…
https://www.youtube.com/watch?v=mIX5I8PMjJ0
https://www.youtube.com/watch?v=-0NJWeEX-GU

Průměrný počet slepic: 4.6 (36 hlasů)

Zas to nepřehánějte. Vždyť má v Praze pomník.

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

Taky to byl zbabělec.

To naříkání, že jeho svět umřel.... darmo mluvit.

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)

Tohle je taky pěkně letité "Brave new world" od A Huxleye. Asi jsem ty vize neměl číst a NKEU taky ne, byl bych dneska spokojená a naprosto šťastná ovce a neměl bych sklony k rebelii :)

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

Narozdíl od Čapka, který možná jen tušil, tak my, co je nám víc než čtyřicet, jsme si ten nový mločí svět vychutnali a víme, že to dopadlo jako vždycky. Z nových vládců se stala dědičná šlechta a poddaní zůstali plebejcema. Jenom tu byla ještě mizivá možnost, aby se mladý plebejec dostal vlastním úsilím a s velkou dávkou štěstí do šlechtického stavu. Jenže tahle možnost by časem zanikla. Ten nový mločí svět by dopadl nachlup stejně.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

aby se obětaví strážci naší bezpečnosti pod vedením generála čučkatele začali zaobírat i Čapkem (po skvělé akci s ricinem a po odhalení, že (současné!) učebnice dějepisu píše Putin a národní obrození skrytě organizoval Stalin, to vychází jako další logický krok). Jiří Žáček s básničkou o tom, že z holčiček jednou budou maminky, už to má nějakou dobu nahnutý a Josefa Ladu už zmákli, večerníček s Mikešem se sice ještě před rokem vysílal, ale v tom díle, kdy Mikeše strčí cikáni do pytle, nějak záhadně v inkriminovanou chvíli vypravěč asi na minutu ztratil hlas. Nejspíš bylo ČT09 doporučeno, aby tímto způsobem rozvíjela dětskou fantazii (a zároveň poskytla rodičům prostor pro patřičné okomentování situace slovy, která by z pokrokové televize zaznít nemohla, dodávám já ...)

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

Šéf Salamandr byl u Čapka člověk. Nějakej bejvalej šikovatel...

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

možná si nepamatuješ tolik, jsi o něco mladší ....

Žít si svoje. Systému se vyhýbat, ochcávat, zlehka podkopávat v možnostech bezpečné existence. Mluvit s kým se mluvit dá. Udržovat svoje bubliny, prostě žít svoje.

Snad zas jednou bude líp.

Průměrný počet slepic: 4.1 (18 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Až tu bude ještšě víc cizinců, násilnějších a voraženějších a více zrádců buzerujících za každý náznak neradování se, více dětiček s vypatlanou hlavou volících nějaké ty piráty.

Něco jako na západě.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

.....Rok 2020 bude jednou historicky podobně významný jako rok 476......
Pokud to platí a myslím, že to platí, jak dlouho trvala doba temna středověku prozářená jen nečetnými paprsky?
Tisíc let.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

To snad ne. Naděje umírá poslední. Protože - tehdy šlo o nějakou regresi a přerod. Ale vývoj pokračoval dál.

Dnes je připraven celé státy převzít nejstrašnější civilizační predátor, jaký se kdy na Zemi objevil. Kde se zmocnil vlády věcí veřejných, následoval pád celých civilizací. Podmíněný pádem vědění, což vyústilo v pád životní úrovně. Právní řád pak nebyl schopen zajistit lidem bezpečí, takže společnost se stala klanovou. U ruin dávných skvělých civilizací, pásli negramotní pasáci kozy, nemaje nejmenší tušení o své vlastní historii. Vývoj skončil. Dál už nic. Žádná země, žádný národ, se z toho nedokázaly, vlastními silami, vymanit. Ani za tisíc let nebo déle...

Průměrný počet slepic: 4.7 (24 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

prozářenou jen nečetnými paprsky nebyl ?
Na ja, opět jak pro koho, že....
A pravěk (neolit....)....

Myslím si že to neplatí, ten rok je konstrukt. nějaký uzus, nic víc.

Průměrný počet slepic: 4.4 (12 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jo, jenže starej Řím byl takoví sračka, že lidi byli napřed docela rádi, že se ho zbavili.

Průsery přišli poté.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Maďarsko !
Tedy nevím, jak to mají s cividem, ale v ostatních záležitostech není společnost tak rozdělená, jako v jiných zemích.
Příčina, nebo důvod, proč ?
Asi Orbán, vůdce !

Průměrný počet slepic: 4.8 (23 hlasů)

Finanční krach v zemi. Pravicové ekonomické poučky o volném, neomezovaném trhu pro korporace, neplatících daně na místě, nefungovaly ani v Maďarsku. Konečná deziluze lidí. A připravené politické uskupení, které vyhraje volby. A stojí za vládou při tlaku zvenčí (konkrétně z EU a USA).

U nás se to nepovedlo. Naši modří stachanovci, vehnali zemi do finančního kolapsu, příliš brzy.
Taky měli asi větší oporu v TV a tisku.
Jednou řekl Dobrovský, z Klausovy vlády, že aktiva státu nechali za Klause, rozkrást záměrně. Aby se nikdy nevrátil předchozí režim. Ti, co si nakradli, si svůj majetek, proti ostatním, ohlídají. Znělo to upřímně...

Průměrný počet slepic: 4.7 (36 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

- To je v pořádku pane Hlavsa, já jsem s těmi výjevy spokojen.
- Já bych se tak neukvapoval, pane Ptáček. Ty výjevy můžou znamenat všelicos.
- No co by to mohlo znamenat? Prodám důl, no.
- Třeba ho neprodáte. Třeba vám ho vemou.
- Mladý pane, viděl jste někdy důl? To je díra v zemi, chodby tak a tak. Prosím, peněženku mi můžou vzít, kočár mi můžou vzít. Ale důl? Ten se může zasypat, zatopit, ale nikdo vám ho nemůže vzít!

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

A k tomu Dexxi doporučuju přečíst forum piratu, tam se hlasaji veci jako, ze ty nemuzes svemu diteti koupit dum, musi ho koupit samo to dite, jinak se dopoustis neceho hrozneho ;)

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Tuhle novotu nám totiž zavedl už v r. 2012 NOZ (nový občanský zákoník).

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

Jakože už dneska nesmíš koupit druhé osobě byt? A který paragraf?

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

se nemáme dohadovat jestli je nějaký šašek náš nebo není náš ?
Ostatně jde o falešné dilema, mi například jsou tyto kreatury zatím dosti lhostejné (co se týče hodnocení " můj je"/"můj není"). Nu a protože nejsem členem žádní vlivné mezinárodní mírové organizace...tak mi to bude víceméně jedno i do budoucna, To není rezignace, to je rozumová i citová úvaha.

Spojenou společnost jsme už tady měli, mnohokrát, minimálně tedy tak, že existovaly víceméně jen dva tábory.
Nu a každý z nich usiloval o to, ten druhý PORAZIT (tedy de facto zabít., zavraždit...to je právě ten důsledek úvah v rámci falešných dilemat). Někdy se to zdařilo docela (christianizace např. - tedy implementace oněch " židovsko-křesťanských kořenů "....tady se prostě mocní spojili , šlo o " revoluci" shora), jindy jen na čas (to většinou když jedni mocní tak a druzí onak).
Spojení je fajn věc...ale je třeba vědět PROČ, za jakým účelem...a také JAK (výměna jedné chátry za obdobnou je zbytečné mrhání)...no a určitě i KDY, což je kupodivu v době hyperkomunikační asi největším problémem, pominu-li různé aktivistické selanky a placené sbory.
Každopádně spojení rovná se ORGANIZACE.
A jsme tam, kde jsme (je můj - není můj atd.)....:-D)))))

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, myslím, že to popisuješ přesně. Přesto:
Možná jde o to, nenechat se vtahovat do hry, která se kolem nás hraje. Těžko můžeme přímo ovlivňovat kulisy, ve kterých se vše odehrává. Možná ten pevný bod důvěry existuje opravdu jen v každém z nás - Komenský to v Labyrintu popsal znamenitě.
Přeji vše dobré v tomto roce.

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Nebudu ale Vidláku ničím kazit vaši řeč, podepíši přihlášku mezi vaše věrné, a pokusím se zmlknout (znám se, nevím jestli se mi to podaří).
Napsal jste všechno co je třeba teď napsat a na co myslet.

Průměrný počet slepic: 4.4 (21 hlas)